gajmal 14.12.22, 09:38 Czy lepsze są mrożone wstępnie ugotowane czy surowe? Które się mniej rozwalają później? Oto jest pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bialeem Re: Pierogi 14.12.22, 11:18 To chyba zależy od ciasta. Z mojego przepisu lepiej wychodzą mrożone na surowo. Natomiast moja babcia jakimś cudem mroziła obgotowane i też wychodziły super. Moje obgotowane się babrają. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierogi 14.12.22, 11:23 Ja zawsze mrożę gotowane. I potem wrzucam je takie zamrożone na patelnię i powoli obsmażam. Nic mi się nie rozpada. Ale farsz przed włożeniem do pieroga jest odciśnięty z wody (mówię o farszu z kapusty). Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pierogi 14.12.22, 19:46 Robię identycznie, gotuje, jak wystygną to mrożę, potem na patelnienę i do czerwoności. Z tym że farsz przed wsadEniem do pieroga duszę tak długo, aż woda odparuje i nie ma co odciskać, jest wilgotny ale nie mokry. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierogi 14.12.22, 21:25 Ja farsz robię podobnie jak na bigos Więc kapustę potem mielę. Przed zmieleniem właśnie odciskam ile się da. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Pierogi 14.12.22, 12:11 Gdyby moje się rozpadały, mroziłabym podgotowane🤣. ....ale się nie rozpadają😉 Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Pierogi 14.12.22, 11:23 Ja mrożę podgotowane pierogi i uszka. Ciasto jest z maki, gorącej wody, szczypty soli i łyżki oleju. W ubiegłym roku kupiłam mrożone surowe i wszystkie miały popękane wyschnięte ciasto i efekt był taki ze się rozleciały. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Pierogi 14.12.22, 11:33 Mrożę wyłącznie ugotowane. Potem rozmrażam albo i nie przed patelnią, lub wrzucam do wody do pyrkania. Nic się nie rozpada. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pierogi 14.12.22, 11:38 Mroze ugotowane - po wyjeciu z zamrazarki na chwile wrzucam do wrzatku, a potem na patelnie, nic sie nie rozpada. przy okazji dziekuje forum za pomysl ciasta pierogowego z maslanka zamiast z woda Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pierogi 14.12.22, 17:34 zwyczajnie - make (ja przesiewam przez sito) mieszasz z maslanka zamiast z woda, wyrabiasz, walkujesz, wykrawasz krazki inne sa, bardzo smaczne zreszta, takie jakby delikatniejsze, jakby bardziej puchate, jakby lzejsze, no trudno opisac, sprobowac trzeba ! robie i tradycyjnie, z woda, i po nowemu, z maslanka, u mnie i tak pozarte beda wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pierogi 14.12.22, 17:36 Aha, tych maslankowych nigdy nie mrozilam, moze w tym roku odzaluje kilka sztuk, wsadze w zamrazalnik i zobacze, jakie beda odmrozone Odpowiedz Link Zgłoś
cojapaczem Re: Pierogi 14.12.22, 11:41 Ugotowane możesz podgrzać na parze lub w piekarniku z surowymi musisz sie pierdzielić z gotowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Pierogi 14.12.22, 11:47 Ja mrożę ugotowane ruskie. Potem rozmrażane lodowce i albo podgrzewam wolno w cieplej wodzie albo podsmażam. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Pierogi 14.12.22, 12:53 Mrożę już ugotowane. Podsmażam powoli na patelni albo wrzucam na wolno gotujący się wrzątek. Nic mi się nie rozpada. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Pierogi 14.12.22, 13:01 Ja mrożę ugotowane, potem rozmrażam i podsmażam na patelni, bo wszyscy wolą podsmażane. Nic się nie rozpada, bo niby czemu by się miało rozpadać? Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Pierogi 14.12.22, 13:22 Wrzucam na wrzątek i od razu wyciągam. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Pierogi 14.12.22, 19:37 Mrożę ugotowane. Potem zamrożone na patelni nie tyle smażę, ile duszę. Daję trochę masła, kilka łyżek wody, zamarznięte pierogi - są wtedy jak z wody, nie jak odsmażane. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Pierogi 14.12.22, 20:46 Ja gotuję normalnie, mroze na płasko, przekładam do pojemnika. Odsmażam mrożone, albo częściej, niezupełnie rozmrożone. Nigdy mi się nie rozwaliły. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Pierogi 14.12.22, 21:45 Mrożę surowe. Właśnie pierwsze 60 uszek wylądowało w zamrażarce. Jeszcze tylko 440. 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś