mandre_polo 15.12.22, 16:35 Zgubiłam przepis na tort - była w nim twarda warstwa jak w ciastkach z kawałkami czekolady. Pomoże znaleźć przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 18:51 To ta bita latami przez męża? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 18:57 Nie latami, chyba szybko się z nim rozwiodła. A do autorki, jeśli pamiętasz z której to książki to potem w domu nogę poszukać. Mam chyba wszystkie wydane w Polsce książki w domu. Poza pierwszą "Jak jeść". Nie mam czasu przeszukiwać wszystkich. Ale jak pamiętasz to ci zdjęcie zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 19:34 O, jakbyś sprawdziła zakładkę torty. Na pewno w opisie było że tort jest twardy. Nie pamiętam książki bo zrobiłam xero. Może z Nigella ucztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 21:44 Nie widzę twardego. Może pamiętasz jakiś składnik kluczowy po którym udałoby się łatwiej znaleźć? Może zdjęcie pamiętasz? Wróciłam, na szybko przejrzałam, ale nie widzę. Mam 11 jej książek i te ciasta są tam chaotycznie porozmieszczane. A że młody ma 40 stopni gorączki to nie mogę się jakoś skupić na dokładnym czytaniu wszystkich strona po stronie. W Nigella ucztuje jest kilka czekoladowych, ale nie ma w opisie że któryś jest twardy, wszystkie są z kremem. Podpowiedz coś więcej, może się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 21:46 Ten ma najwięcej czekolady w kremie. MOŻE to ten? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 17.12.22, 16:46 Dzięki, jednak muszę pójść do biblioteki i ten poszukać bo z której z książek miałam skan. Na pewno w opisie było i twardości. Ostatnio piekłam przed pandemią i nie pamiętam jak wyglądał na zdjeciu🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 19:25 www.nigella.com/recipes/birthday-custard-sponge Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 19:32 Niestety to nie ten tort Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 19:40 Czarci (diabelski) tort Nigelli uparcie wyświetla mi się w googlu jak wpisałam tort Nigalla Lawson www.google.com/search?q=tort+nigella+lawson&tbm=isch&ved=2ahUKEwjkk52qofz7AhWMy4sKHcv-DhgQ2-cCegQIABAA&oq=tort+nigella+lawson&gs_lcp=CgNpbWcQAzIHCAAQgAQQGDoECCMQJ1D_C1jXIGCwJmgBcAB4AIABY4gBlwKSAQE0mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=XmibY-TsC4yXrwTL_bvAAQ&bih=723&biw=1496&client=opera&hsnH#imgrc=x0i8utahPj6SbM Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 20:32 Czarci jest miękki, niski i intensywnie czekoladowy Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 20:17 Ta twarda warstwa to prawdopodobnie pralina, poszukaj przepisu po tym haśle może. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 20:31 Nie, to była warstwa twarda takiego typu jak ciastka amerykańskie z czekoladą. W tort ledwie wchodził nóż po wyciągnięciu z lodówki. Nie pamiętam jakie ciasto było ma górze i dole. Chyba pójdę do biblioteki i będę szukać książki. Mam przepisy inne jej torty ale ten nie był tak intensywnie czekoladowy Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 22:12 Naprawdę chcesz być jak ona, gotować te jej "wypieki" i skończyć jak grubaska bita przez jakiegoś przekarmionego biedaka z penisem, którego wpędzała w szał hiperglikemiczny? Zrób pyszny jagielnik. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 17.12.22, 21:04 A to nie był Nigella's Buttermilk Birthday Cake? Wyglądający jak wielkie ciacho? Odpowiedz Link Zgłoś