Dodaj do ulubionych

Tort ciasteczkowy Nigelli

15.12.22, 16:35
Zgubiłam przepis na tort - była w nim twarda warstwa jak w ciastkach z kawałkami czekolady. Pomoże znaleźć przepis?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 18:51
      To ta bita latami przez męża?
      • jasnoklarowna Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 18:57
        Nie latami, chyba szybko się z nim rozwiodła.
        A do autorki, jeśli pamiętasz z której to książki to potem w domu nogę poszukać. Mam chyba wszystkie wydane w Polsce książki w domu. Poza pierwszą "Jak jeść". Nie mam czasu przeszukiwać wszystkich. Ale jak pamiętasz to ci zdjęcie zrobię.
        • mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 19:34
          O, jakbyś sprawdziła zakładkę torty. Na pewno w opisie było że tort jest twardy. Nie pamiętam książki bo zrobiłam xero.
          Może z Nigella ucztuje?
          • jasnoklarowna Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 21:44
            Nie widzę twardego. Może pamiętasz jakiś składnik kluczowy po którym udałoby się łatwiej znaleźć?
            Może zdjęcie pamiętasz?
            Wróciłam, na szybko przejrzałam, ale nie widzę. Mam 11 jej książek i te ciasta są tam chaotycznie porozmieszczane.
            A że młody ma 40 stopni gorączki to nie mogę się jakoś skupić na dokładnym czytaniu wszystkich strona po stronie. W Nigella ucztuje jest kilka czekoladowych, ale nie ma w opisie że któryś jest twardy, wszystkie są z kremem. Podpowiedz coś więcej, może się uda.
            • jasnoklarowna Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 21:46
              Ten ma najwięcej czekolady w kremie. MOŻE to ten?
              • mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 17.12.22, 16:46
                Dzięki, jednak muszę pójść do biblioteki i ten poszukać bo z której z książek miałam skan. Na pewno w opisie było i twardości.
                Ostatnio piekłam przed pandemią i nie pamiętam jak wyglądał na zdjeciu🙄
    • zuzanna_a Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 19:25
      www.nigella.com/recipes/birthday-custard-sponge
      • mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 19:32
        Niestety to nie ten tort
    • pepsi.only Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 19:40
      Czarci (diabelski) tort Nigelli uparcie wyświetla mi się w googlu jak wpisałam tort Nigalla Lawson

www.google.com/search?q=tort+nigella+lawson&tbm=isch&ved=2ahUKEwjkk52qofz7AhWMy4sKHcv-DhgQ2-cCegQIABAA&oq=tort+nigella+lawson&gs_lcp=CgNpbWcQAzIHCAAQgAQQGDoECCMQJ1D_C1jXIGCwJmgBcAB4AIABY4gBlwKSAQE0mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=XmibY-TsC4yXrwTL_bvAAQ&bih=723&biw=1496&client=opera&hsshocknH#imgrc=x0i8utahPj6SbM
      • mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 20:32
        Czarci jest miękki, niski i intensywnie czekoladowy
    • arthwen Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 20:17
      Ta twarda warstwa to prawdopodobnie pralina, poszukaj przepisu po tym haśle może.
      • mandre_polo Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 20:31
        Nie, to była warstwa twarda takiego typu jak ciastka amerykańskie z czekoladą. W tort ledwie wchodził nóż po wyciągnięciu z lodówki. Nie pamiętam jakie ciasto było ma górze i dole. Chyba pójdę do biblioteki i będę szukać książki. Mam przepisy inne jej torty ale ten nie był tak intensywnie czekoladowy
        • woman_in_love Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 15.12.22, 22:12
          Naprawdę chcesz być jak ona, gotować te jej "wypieki" i skończyć jak grubaska bita przez jakiegoś przekarmionego biedaka z penisem, którego wpędzała w szał hiperglikemiczny?

Zrób pyszny jagielnik.
          • borsuczyca.klusek Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 16.12.22, 00:55
            Przepyszny 🙄
    • berdebul Re: Tort ciasteczkowy Nigelli 17.12.22, 21:04
      A to nie był Nigella's Buttermilk Birthday Cake? Wyglądający jak wielkie ciacho?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka