Dodaj do ulubionych

Jak odpuscic w pracy

23.12.22, 00:28
Niestety zostalam wychowana na sumiennego, obowiazkowego czlowieka. Zawsze sie wywiazuje z obowiazkow w pracy, nie biore zwolnien, urlop ukladam tak, zeby nie kolidowalo to z waznymi obowiazkami.
W zwiazku z tym zawalana jestem robota ktora zawalili inni, zastepuje tych, co zawsze maja wazniejsze problèmy i po prostu nie przychodza lub pracuja na pol gwizdka. Zawsze zostaje po godzinach jak trzeba, odbieram telefon w czasie urlopu, martwie sie terminami.
Mam juz dosc,
Czy da sie zmienic?
Niestety ode mnie zalezy czy inni dostana kase na czas i troche mi ich zal, na mysl, ze ucierpia jak ja sie zbuntuje.
Ale siebie tez mi juz zal.
Pomocy.
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 00:37
      A co uwazasz powinno sie zmienic?
      Tu sie pytasz zamiast rozmawiac z szefem? Moze on sobie nie zdaje sprawy z sytuacji?
      • jankasia13 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 00:39
        Zdaje, bo wielokrotnie mowilam, narzekalam.
        Ale skoro i tak praca jest zrobiona (mimo gadania) to dla szefostwa znaczy, ze jest ok.
        • engine8t Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 03:22
          Dla mnie w takim razie to sytuacja oczywista...
          Znajduje nowa prace i daje wypowiedzenie a jesli zakladowi na mnie zalezy to nowa umowa na nowych warunkach.
    • geez_louise Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 01:15
      Kup sobie nowy kubeczek do pracy. I jak napadnie Cię chęć robienia czegoś za innych, to rób sobie herbatkę i powoli popijaj.

www.megakoszulki.pl/kubek-mam-wyjebane-1-gadzety-z-napisami-31p5147
      • engine8t Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 03:24
        hehehe typwo Polskie podejscie do pracy?
        Kleintow mamy gdzies - najwazniejsza jest herbatka?
        Skad my to znamy...?
        • cosmetic.wipes Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 11:09
          Hue, hue. Stary dziad, który pamięta Polskę za Gierka będzie nam tłumaczył jak jest u nas. Żenadometr wypierdala skalę.
    • szare_kolory Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 01:47
      Masz zakres obowiązków. Przeczytaj. A potem to już tylko się go trzymaj; nie rób nic ponadto, jeśli nie chcesz. I nie torpeduj sama siebie myślami, że "jak to tak", albo, że "nie wypada tak nagle się zmienić". Rozwiązanie jest najprostsze z możliwych: przestać robić yo, co do Ciebie nie należy i czego nie chcesz robić. Powiedz mi: kto każe Ci odbierać telefony podczas urlopu?
      • engine8t Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 03:25
        Nie roumiesz ze czesto sie tak po prostu nie da?
        • szare_kolory Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 06:51
          Byłam taka sama. Da się.
          • daszka_staszka Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 09:19
            Popieram, też tak miałam. Koniec z pracą za innych. Pomaga uświadomienie sobie że ja robię pracę za którą nieroby biorą pensje
            • szare_kolory Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 09:41
              Nie, nie. Nie I to chodzi, żeby innym przylepić etykietkę nieroba. Chodzi o to, że y zapanować nad własnym czasem oraz żeby szanować siebie samego
        • turzyca Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 10:41
          >Nie roumiesz ze czesto sie tak po prostu nie da?

Da się. To jest ta różnica między Stanami a Europą. Z europejskiego punktu widzenia sytuacja, w której wypełniasz swoje obowiązki, nie jest "cichym zwolnieniem" tylko stanem idealnym, w którym kierujący firmą prawidłowo dobrali zadania i możliwości pracowników. To jest stan do tego stopnia pożądany, że w większości krajów europejskich naprawdę serio podchodzą do kwestii przekraczania czasu pracy i wykorzystania urlopów. W Polsce z jej zapatrzeniem w Amerykę połączonym z nawykiem kombinatorstwa, jest pod tym kątem tak sobie, bo jest przyzwolenie na łamanie przepisów, ale same przepisy są znacznie ostrzejsze niż w Stanach.

I gdyby autorka wątku napisała "od miesiąca w zasadzie każdego dnia brakuje nam mniej więcej połowy ludzi, co i rusz ktoś jest chory, a zadania trzeba zrobić, mam od groma nadgodzin, jestem przemęczona, mam wszystkiego dość" to jest ten wyjątkowy stan, który trudno przewidzieć, ale jeśli sytuacja jest stała i powtarzalna, to należy problem rozwiązać u podstaw. Czyli autorka wątku robi swoją robotę, a szef się martwi, jak rozwiązać sprawę - czy musi zdyscyplinować innych pracowników, czy zatrudnić kolejną osobę, czy np. wprowadzić lepsze rozwiązania w kwestii organizacji pracy i ustawiania priorytetów.
        • cosmetic.wipes Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 11:11
          engine8t napisał:

> Nie roumiesz ze czesto sie tak po prostu nie da?

Da się dziadku.
    • mysiulek08 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 02:59
      jakbym siebie widziała sprzed opis tam lat... na szczęście się wyleczyłam bezpowrotnie
      • mysiulek08 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 04:31
        *ilus tam lat
    • yoko765 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 05:28
      Takie zachowanie definitywnie mi przeszło po tym jak zostałam zesłana na najgorszy dział" bo sobie poradzę"
      • samanta1010 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 05:38
        szkolenie z asertywności i coaching
    • szarsz Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 05:49
      Ale czego Ty byś chciała, bo to nie jest oczywiste?
      Docenienia, awansu, umiejętności oduszczenia?
      • jankasia13 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 07:37
        Inni maja zawsze jakis wazny powod zeby nie przyjsc .nawet gdy terminy sa napiete (babcia umarla, przeziebienie, sraczka, zona miala atak epilepsji, wyczerpanie - wierze, ze to prawdziwe powody. Mam dosc bycie wyrozumiala dla innych a nie dla siebie. Siedziec do pozna, wpisujac cyferki do excela bo asystentka znowu na zwolnieniu.
        • daszka_staszka Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 09:22
          Zacznij się stratować tak jak traktujesz inch, bo z. Twojego opisu wynika że siebie traktujesz dużo gorzej
        • princesswhitewolf Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 10:27
          smierc w rodzinie, sraczka, przeziebienie, wyczerpanie i atak epilepsji to powazne powody

moim zdaniem musisz sie oswoic ze ludzie choruja i maja powody

a praca ksiegowego na calym swiecie to dlugie godziny

• jankasia13 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 10:40
            Oczywiscie ze powazne.
            Ale logicznie powinny byc rozlozone na caly zespol, a nie przytrafiac sie wciaz tym samym.
            Tez mam dzis sraczke i nie robie. Niech sie martwia ze kasa wplynie w styczniu a nie w grudniu.
    • frozenwildberry Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 07:40
      Nie branie zwolnień to nie oznaka sumienności a nie szanowania siebie i współpracowników. Jak jesteś chora i zarażasz to zostajesz w domu i tyle. Jak nie umiesz o sobie to pomyśl o innych i ich dzieciach które mogą się zarazić i przechodzić to poważniej niż ty.
      Co do reszty to czy czułaś może że w pracy wymagają takiego podejścia? Może to kwestia przełożonego który wybiera presję na ciebie?
      • jankasia13 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 07:46
        Nie, po prostu jak praca nie zostanie zrobiona to ludzie nie dostana kasy w terminie (a wiem ze dla niektorych to byc lub nie byc).
        • nojabrina88 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 08:25
          Ale to jest problem pracodawcy, nie twój. Na czas twojej nieobecności pracodawca musi zapewnić zastępstwo tak, żeby ludzie dostali wypłaty w terminie. To nie jest twój problem, a jeśli pretensje są kierowane do ciebie, należy nadawców pretensji wysłać na drzewo. Pracujesz w kadrach/rachubie? Nie powinnaś mieć kłopotu że zmianą pracy.
          • turzyca Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 12:12
            >Ale to jest problem pracodawcy, nie twój. Na czas twojej nieobecności pracodawca musi zapewnić zastępstwo

W sedno!
    • mid.week Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 08:36
      Niecma ludzi niezastąpionych, firma sobie zawsze jakos poradzi. Po pierwsze sobie to ustaw w głowie - to nie twoj cyrk. Masz zakres obowiązków, na to podpisalam umowę o prace i tylko za to masz placone. Na urlopie przestab odbierac telefony, to nie jest obowiazkowosc tylko bycie łosiem.
    • aga.doris Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 09:14
      Pracowałam kiedyś z taką hop do przodu. Nadgodziny na własne życzenie, praca ważniejsza od urlopu, choroby. Robiła za siebie i innych. Jeszcze po zwolnieniu przyszła wypełnić i wysłać jakiś terminowy dokument. Wszyscy zwalali na nią co mogli, a za plecami się podśmiewali z przodowniczki-ochotniczki. I co? Zwolniono ją w ramach reorganizacji, a pozostali wcale nie ci najpilniejsi.
    • slonko1335 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 09:16
      Jestem w tej samej sytuacji i nie widzę innego sposobu jak zmiana pracy niestety i nie wychodzenie przed szereg w następnej...doszłam w tym roku do ściany. Branża ta sama, i nie nie mam zastępstwa, za to zastępuję praktycznie wszystkich jak ich nie ma.
    • kropkacom Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 09:33
      Jeśli na twojej pracy opiera się wszystko to źle świadczy o organizacji pracy. W końcu są tez inni pracownicy. Chyba, że sobie dodajesz. Najpierw więc zdiagnozuj swoją sytuację. Uczciwie. Jeśli wyjdzie to co napisałam na początku to pomyśl o zmianie pracy.
    • princesswhitewolf Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 10:23
      * nie biore zwolnien,

zwolnienia sie bierze jak sie jest chorym. A tego nie przewidzisz. Masz szczescie ze nie musialas.
      Nigdy nie bralam fikcyjnego zwolnienia
    • simply_z Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 10:34
      A to jakis januszex?
    • niemcyy Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 11:01
      Niedawno był taki wątek. Ty go zakładała/eś? Forum podało w tamtym za mało rozwiązań/refleksji i nie wystarczyło na artykuł?
      • jankasia13 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 11:11
        Tak, To ja.
        • niemcyy Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 11:13
          To poczytaj sobie tamten albo poszukaj, jak się ustawia polskie znaki.
    • klaramara33 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 11:21
      Nadobowiązkowość . Może postaraj się na początek trzymać twardo swoich obowiązków, a innych zadania odsyłać do nich.
    • yuka12 Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 11:52
      Też mi przeszło po tym, jak moje obowiązki po reorganizacji przeszły na 3 osoby. A ja wreszcie zaczęłam wychodzić punkt 16.00 do domu. Bardzo polecam.
    • jehanette Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 12:06
      Głowę musisz sobie sama przemeblować. Ale myślę że Ty i tak dobrze wiesz, że nikt Ci za Twoje nadmiarowe zaangażowanie nie podziękuje ani nie zapłaci.
      Zacznij od wyłączeniu telefonu służbowego a najlepiej-zostawiaj go w czasie urlopu/weekendu w pracy.
      Wyobraź sobie i zaplanuj fajne rzeczy po pracy i poczuj stratę jaką byś poniosła gdybys została dłużej.
      Praca w trakcie choroby nawet jeśli pracujesz zdalnie i nikogo nie zarazisz - jest szkodliwa dla Ciebie. Młodsza się nie robisz, organizm potrzebuje czasu na walkę z infekcja i regeneracje.
      W planowaniu urlopu jasne, że warto wziąć pod uwagę co się dzieje w pracy ale warto to zrównoważyć.
      Moje hasło w pracy - wystarczająco dobrze jest dobrze. Jestem dobrze oceniania jako pracowniczka i współpracowniczka więc działa.
    • asfiksja Re: Jak odpuscic w pracy 23.12.22, 12:44
      Pomyśl, że może NAPRAWDĘ mają ważniejsze problemy. Na przykład chore dzieci i brak pomocy. Takie mocno chore, ale jeszcze nie tak mocno, żeby dostać orzeczenie i uzyskać uprawnienie do świadczenia dla opiekuna. Oni pracują ciężej niż ty, bo też w nocy, dostają 80% pensji i bardzo mocno ryzykują zwolnieniem. Zamieniłabyś się?
      Tak, system jest do dupy, tak, to nie twoja wina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka