Dodaj do ulubionych

pytanie o okulary

02.01.23, 18:43
Dziewczyny może pomożecie. Czy któraś z Was nosi tylko okulary do czytania? Po ostatniej wizycie mam właśnie takie zapisane. 1 i 0,75. Wadę mam niewielką. Tak na prawdę mam problem z czytaniem ulotek, opisów na opakowaniach więc nie jest źle a jestem 40+ i pracuję lata przed komputerem i z dokumentami.
Obecnie w zasadzie tylko przed monitorem.
Zamówiłam sobie okulary korygujące tę moją wadę + do pracy przy komputerze (niebieskie światło) i mam problem z odległościami. Aby okulary sprawowały swoje funkcje musiałam przybliżyć monitor. Ale wtedy nie bardzo mi te okulary potrzebne jeśli chodzi o powiększanie obrazu.
Pytałam u optyka i mogłabym zamówić coś co się nazywa "biurówki" - szkła. które działają na jakieś 2-3 metry, więc mogłabym siedzieć "normalnie) z monitorem ustawionym daleko ode mnie. Tylko czy jest sens? Zastanawiam się nad zakupem po prostu "zerówek" z filtrem niebieskiego światła do pracy. Po wielogodzinnej pracy mam po prostu zmęczone oczy.
Co robić? Proszę o wyrozumiałość - to moje pierwsze okulary. Ponoć moja wada będzie się do 60tki pogłebiać.
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: pytanie o okulary 02.01.23, 19:51
      Okulary do czytania służą do czytania a nie do pracy z monitorem, bo monitor stoi dalej niż tekst przy czytaniu.
      Jeśli okulista dobierał Ci okulary do czytania to do tego będą dobre, nie do większych odległości.
      Bo co chcesz okulary „biurowe” skoro nie masz wady wzroku, do której byłyby potrzebne?
      Oczy od monitora zawsze są zmęczone i żaden filtr tego nie zmieni.
      Są zmęczone, bo rzadziej mrugasz.
      Pomogą przerwy w pracy, patrzenie w dale, najlepiej na zieleń za oknem, a jak nie masz takiej opcji to krople tzw. sztuczne łzy, najlepiej bez konserwantów, osobiście używam biolan gel.
    • panna.nasturcja Re: pytanie o okulary 02.01.23, 19:52
      A, i wilgotność w pomieszczeniu. O tej porze roku przy włączonych kaloryferach w pomieszczeniach jest za sucho dla oczu,
    • misiamama Re: pytanie o okulary 02.01.23, 21:06
      Nie zakładaj okularów jeżeli nie potrzebujesz. Obecne monitory mają wbudowane filtry światła, masz w pracy kineskop? Oczy są zmęczone, ponieważ pracują i jest suche powietrze (ogrzewanie). Kup krople do oczu (tzw. sztuczne łzy), regularnie nawilżaj oczy, plus wyszukaj w necie zasady pracy przy monitorze (przerwy, ćwiczenia oczu). Najbardziej pomogą krople do oczu.
    • eliszka25 Re: pytanie o okulary 02.01.23, 21:19
      Okulary do czytania służą do czytania. Monitor stoi w normalnych warunkach dalej niż trzymasz książkę czy gazetę. Mój mąż ma osobne okulary do pracy przy monitorze, ale używa ich tylko do pracy. Do czytania się nie nadają.
      • panna.nasturcja Re: pytanie o okulary 03.01.23, 02:49
        Też tak mam. Mam okulary do dali (używam poza domem), do czytania i do komputera. Trzy inne moce.
        • jola_ep Re: pytanie o okulary 03.01.23, 05:53
          Z bliska widzę dobrze (na razie) i mam okulary progresywne. Długo zastanawiałam się czy warto, ale wygoda użytkowania jest warta wydanych pieniędzy. Być może na fakt, że dobrze widzę także korzystając z komputera, wpływa niewielka wada.
    • joana.mz Re: pytanie o okulary 03.01.23, 00:34
      ok, dziekuję bardzo, odpuszczam
      Ale co z tym niebieskim światłem - warto chociaż zerwki do pracy przy komputerze z filtrem zakupić czy nie ma sensu?
      • jola_ep Re: pytanie o okulary 03.01.23, 05:54
        Nie wiem. Ja mam filtr niebieskiego światła jako oprogramowanie na komputerze (głownie ze względu na pracę wieczorem)
    • atenette Re: pytanie o okulary 03.01.23, 07:22
      Zamiast zamawiać sobie przez Internet powinnaś pójść do dobrego optyka, który dobierze Ci właściwe okulary. Ja mam tak dobrane, że nadają się zarówno do czytania jak i do monitora.
    • krwawy.lolo Re: pytanie o okulary 03.01.23, 07:34
      Ja od dwóch lat mam "ofisy" i jestem zadowolony. Przedtem męczyłem się z "progresami" przepisywanami dwukrotnie przez okulistkę, po za każdym razem długim i upierdliwym badaniu, podczas którego nigdy nie byłem pewny, jak naprawdę widzę.
      Tymczasem kompetentna pani u optyka obadała w kwadrans i przepisała dobre ofisy. Dokupiłem drugą parę. Jedną trzymam w biurze, drugą w domu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka