joana.mz
02.01.23, 18:43
Dziewczyny może pomożecie. Czy któraś z Was nosi tylko okulary do czytania? Po ostatniej wizycie mam właśnie takie zapisane. 1 i 0,75. Wadę mam niewielką. Tak na prawdę mam problem z czytaniem ulotek, opisów na opakowaniach więc nie jest źle a jestem 40+ i pracuję lata przed komputerem i z dokumentami.
Obecnie w zasadzie tylko przed monitorem.
Zamówiłam sobie okulary korygujące tę moją wadę + do pracy przy komputerze (niebieskie światło) i mam problem z odległościami. Aby okulary sprawowały swoje funkcje musiałam przybliżyć monitor. Ale wtedy nie bardzo mi te okulary potrzebne jeśli chodzi o powiększanie obrazu.
Pytałam u optyka i mogłabym zamówić coś co się nazywa "biurówki" - szkła. które działają na jakieś 2-3 metry, więc mogłabym siedzieć "normalnie) z monitorem ustawionym daleko ode mnie. Tylko czy jest sens? Zastanawiam się nad zakupem po prostu "zerówek" z filtrem niebieskiego światła do pracy. Po wielogodzinnej pracy mam po prostu zmęczone oczy.
Co robić? Proszę o wyrozumiałość - to moje pierwsze okulary. Ponoć moja wada będzie się do 60tki pogłebiać.