bulzemba 13.01.23, 08:37 W wieku 18-45 nie zamierzam mieć dzieci. No kurcze zaskoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kachaa17 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:40 Te z niższego progu mogą teraz nie zamierzać a potem zwykle się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:13 Gwarantuje, ze nie kazdej sie zmienia ani przytrafia Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:20 tego chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć ale zmienia się często w obie strony zresztą Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 05:05 >Gwarantuje, ze nie kazdej sie zmienia ani przytrafia suspicious Takiej lipcowej się na przykład nie zmieniło. Łza się kręci na wspomnienie jej ognistych wypowiedzi na Bezdzietnych z wyboru. Słowa dotrzymała. A nie, wróć... 😝 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:30 Ale tak zawsze było. A mimo tego liczba kobiet, które nie chcą mieć dzieci drastycznie wzrosła. Odpowiedz Link Zgłoś
sela.vi Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:43 Czyżby logiczne myślenie zaczęło wygrywać z biologią? Odpowiedz Link Zgłoś
sela.vi Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:09 PS Bulu zemba, czy tym nickiem mścisz się na tutejszych grammar nazi? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:48 Podatki powinny wynosić standardowo 40%. A za każde dziecko zniżka -10%. Wtedy te wszystkie lambadziary, zwłaszcza z lepszą pensją typu prawniczki, zaraz by przestały być lambadziarami. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:50 A może jeszcze medale dla gwałcicieli? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:54 Nie, dla gwałcicieli powinno być bykowe 50% jeżeli nie mają dzieci. A jak mają, chociażby z gwałtu, to zniżka -10%! Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:56 Aaaa... oczywiście zakaz aborcji tych biednych dzieci z gwałtu, one niewinne. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:48 Żadna stawka podatku nie przekonałaby mnie do tego, by mieć drugie dziecko. Prędzej bym emigrowała. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:32 A ja jak chciałam mieć drugie nic mnie nie zatrzymało. Więc od chęci to głównie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:38 Ale chęci albo ich brak biorą się z miliona czynników. Czy gdybyś razem ze swoją chęcią wylądowała w obozie uchodźców, albo na zwykłym bezrobociu to chęć by ci zmalała, czy też byś ją sobie realizowała? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:13 no to bys wyjechala, co za problem Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:09 Womam, prawniczki nie płacą podatków przecież. Naprawdę. Jak nie wierzysz, zapytaj Kokosowego. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:27 To łaniowe im dać! Pogłówne 10 000 zł / miesiąc za brak dziecka + vat 23% bez możliwości odliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:52 A ja myślałam że to chodzi o damską wersję jelenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:54 Mój wspólnik nazywa to jeleniowym 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:44 A potem się będą pytać, dlaczego muczę na ematce 😆😆😆 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:32 daniela34 napisała: > Womam, prawniczki nie płacą podatków przecież. Naprawdę. Jak nie wierzysz, zapy > taj Kokosowego. Naprawdę coś takiego wymyślił? Jak mu to wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:34 A to jakaś stara dyskusja była na temat tego, że przedsiębiorcy nie płacą podatku dochodowego, bo wszystko wrzucają w koszty i "jadą na stracie." A że spora część prawniczek prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą to sama rozumiesz - nie płacą podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:44 To kokosowy, jak możesz pytać jak mu cokolwiek wyszło? On przecież wyciąga wnioski z palca ze wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:50 Tylko tak szczerze- po co pytać już 18-20 latki, czy chcą mieć kiedyś dzieci? 90% odpowie nie. Moim zdaniem rozsądniej zadać to pytanie w grupie 25-45. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:56 Uważam podobne. Dodatkowo znam kobietę, rodzinę ktora głośno mówiła że nie planują dzieci a zmienili zdanie i jako siwi ojciec i matka (nie farbuje włosów) zostali rodzicami rok po roku,. Nikt ich wcześniej nie pytał o potomstwo Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:01 O dokladbie. Moja kuzynka - nie lubi dziec, nie chce- a w wieku 35 lat wsciek macicy i urodziła w wieku 38 lat. Inna sprawa, że ona nie powinna mieć dzieci. Na matkę się nie nadaje w ogóle. Tylko dzieciaka żal. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:12 Szkoda. Ludzie z tym wypowiadaniem co czują w danym momencie poszli w drugą stronę, chyba tylko w Pl taka wolność słowa panuje... Kedy urodziłam spotkałam sąsiadkę wracając ze spaceru i ona zerkając do wózka powiedziała że nowo narodzone dzieci są takie brzydkie. Znam ją ale mogła sobie darowac wg niej pojmowana szczerość. Moje hormony dla niej wydawały się nie istnieć. Za chwilę pojawiły się u niej wnuki którymi podczas odwiedzin zajmuje się mąż bo ona nie umie, nie chce rozumieć. Urodziła 2 dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:44 Supcio. Ja znam kobietę, która w liceum mówiła, że nie chce mieć dzieci. I co? 40-tka na karku i... nadal nie ma dzieci 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:16 smoczy_plomien napisała: > Supcio. Ja znam kobietę, która w liceum mówiła, że nie chce mieć dzieci. I co? > 40-tka na karku i... nadal nie ma dzieci 🙄 To (troche mlodsza)ja! Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:19 To całkiem jak ja i moje 2 koleżanki z liceum Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:52 I ja. Po przekroczeniu 40 rż w końcu mi uwierzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
soft.kitty Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:55 > Tylko tak szczerze- po co pytać już 18-20 latki, czy chcą mieć kiedyś dzieci? 9 > 0% odpowie nie. Moim zdaniem rozsądniej zadać to pytanie w grupie 25-45. No, nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:59 Soft.kitty, z którego roku to dane? Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 04:19 Ja nie soft.kitty, ale też byłam ciekawa. Wygląda na to, że z 2013: cbos.pl/SPISKOM.POL/2013/K_029_13.PDF Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:17 Zdefiniuj przyszłość. Wg najnowszego sondażu w najbliższej przyszłości to jednak poniżej 20% planuje (z tendencją spadkową 2017 - 25%, 2022 - 17%, bez wskazania na przyczynę). Czyli 83% nie planuje, co najwyżej część z nich marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:54 Było jeszcze jakieś doprecyzowanie? Bo ja i trochę znajomych nie planujemy potomstwa w przyszłości - dzieci już mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:35 Było. Pytano kobiety bezdzietne. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:34 Po pierwsze nieprawda, wiele odpowiada, że chce mieć dzieci, tylko jeszcze nie teraz. Po drugie te badania robione są od lat, zawsze pytano tę grupę wiekową, więc ten czynnik zawsze był. Mimo tego wynik drastycznie się zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:52 Odpowiedzi 18-20-25- latek są średnio miarodajne. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:56 Ale jednak zadaje się te same pytania co kilka lat i widać różnice (było porównanie z wynikami z 2017 w artykule). Przy czym samo badanie mówi wszystko i nic. Chociaż ładnie sugeruje IMHO, że wyrok TK mocno wpłynął na kobiety 35+. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:23 Ok, nie czytałam artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:06 Nie chodzi o miarodajność, a porównanie z wynikami takich ankiet z przed wyroku TK. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:46 Sprzed wyroku TK, czy sprzed galopującej inflacji/wzrostu kosztów kredytu/absurdalnych cen wynajmu/wojny za miedzą/utraty pracy z powodu pandemii? Zgadnij, które z powyższych dotknęło osobiście każdego? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:57 Moja bańka to kobiety 30+ i +++, więc decyzja była o kolejnych dzieciach i po zmianie przepisów wszystkie zamknęły kramik, bo nie zaryzykują dziecka z ZD, lub innymi wadami, ani swojego życia. Te, które nie wyrobiły się z pierwszym, szybciutko załatwiały wyjazdy za granicę i tam robiły badania. Jedna para zrezygnowała z in vitro już po rozpoczęciu procedury. Wszystkie te osoby mają stabilną sytuację finansowo-mieszkaniowo-pracową. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:08 A jaki jest problem z badaniami w Polsce? Mojej koleżance przerwano ciąże w warszawskim szpitalu kilka miesięcy temu, nikt nawet sie nie zająknął na temat ustawy, bla bla, było zagrożenie życia - ciąża out. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:23 thank_you napisała: > Mojej koleżance przerwano ciąże w > warszawskim szpitalu kilka miesięcy temu, nikt nawet sie nie zająknął na temat > ustawy, bla bla, było zagrożenie życia - ciąża out. Ajajajaj. A gdzie szwadrony aborcyjne Ziobry? Niesłychane. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:24 Spadaj trollu, aborcja powinna byc dostępna na życzenie, jak wiele innych nieistotnych zabiegów medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:36 To badanie powtarzane w czasie, więc ten czynnik zawsze był. Procent tych, które chcą mieć dzieci jest w tej grupie najwyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:52 Wcale się nie dziwię. Szczególnie jak się nie ma jakiejś babci czy dziadka do pomocy, czy zarabia najniższa krajowa i brak kasy na opiekunkę. Niemiłe widziane L4 w ciąży, branie opieki na chore dziecko, nikt nie chce wynajmować mieszkania rodzinie z dziećmi. Obecnie dziadek i babcia maja swoje sprawy i nie chcą pomóc dziecku przy wnuku, nawet gdyby mogli. Pomijam, że jest to pokolenie, gdzie ich rodzice praktycznie wychowywało im dzieci. Rodzina z dziećmi jeśli nie płaci za wynajem to jest nie do ruszenia, więc nikt nie chce kłopotu. Niby jest prawnie wiele udogodnień dla rodziców, dłuższe urlopy wychowawcze itp. No ale jak widać to też nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:17 Niemiłe widziane L4 w ciąży, branie opieki na chore dziecko, nikt nie chce wynajmować mieszkania rodzinie z dziećmi. I slusznie ze niemile widziane. Wyobraz sobie ze w normalnych krajach takie wynalazki jak L4 na 7 mcy oraz opieka na dziecko nie istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:37 Ale ankieta dotyczyła Polek, jak rozumiem mieszkających w Polsce, więc rozwiązania innych krajów są nieprzystające i mało istotne w tej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:53 Sa o tyle przystajace i istotne, ze jak widac inne kraje rozwiazania w zakresie lewych L4 oraz opieki na dziecko maja mniej korzystne, a jednak przyrost naturany wyzszy. Wniosek: jakies inne czynniki wplywaja na decyzje Polek mieszkajacych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:45 Przyrost naturalny jest wyższy bo i pkb per capita wyższy, drastycznie wyższa siła nabywcza pieniądza oraz masa uchodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
koralinaxxxx Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:20 Jeśli ktoś naprawdę nie chce mieć dziecka jak ja, to posiadanie żywych rodziców, dodatki, 500+ inne benefity niczego nie zmienią. Nie ma takiej sumy pieniędzy, która by mnie przekonała do bycia Matką, nie nadaję się do tej roli i albo dziecko by skończyło w beczce, albo ja za oknem. Kiedyś takie kobiety jak ja rodziły bo nie miały wyboru, w XXI wieku wolność jednostki jest większa i na szczęście każdy może żyć tak jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:04 I to jest piękne, że coraz mniej dzieci rodzi się rodzicom, którzy dzieci mieć nie chcą. Mniej takich sytuacji, to mniej traum, więcej szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 23:02 Czy na pewno więcej szczęścia? Czy wystarczy chcieć dziecko, żeby być dobrym rodzicem? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 18:44 Niemiłe widziane L4 w ciąży, branie opieki na chore dziecko, ni Nieprawda, L4 w ciąży to standard i nie jest niemile widziane, a wręcz bym powiedziała, że spodziewane przez pracodawcę. Zatrudnia się osobę na zastępstwo i tyle. Chyba w żadnym zachodnim kraju nie ma tak długiego macierzyńskiego i tylu dodatkowych ułatwień (wspomniane L4 "ciążowe ", opieka na chore dziecko, itp.), co u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:57 Ale pytali w całym przekroju wieku czy moze te 18latki? Nie twierdzę, każda musi chcieć mieć dzieci ale mało która 18-20 latka chce... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:28 hanusinamama napisała: > mało która 18-20 latka chce... > To w takim razie sporo sie jednak zmienilo, bo w latach 70 i 80 wiekszosc nawet 11-12 latek chcialo miec meza i dzieci, byly na to programowane od urodzenia (a sporo 18-20 latek wtedy tego meza i przynajmniej jedno dziecko juz mialo). Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:37 Chciały tak, ale miały? W latach 80-tych? No chyba, że pod >sporo< rozumiesz "czasem się takie trafiały". Ja chyba na palcach jednej ręki mogłabym policzyć znajome mi kobiety, które w wieku 18-20 lat miały dzieci, przy czym nawet żadna z moich babć, czyli prawie dwa pokolenia wcześniej, się w to nie wliczy. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:46 Zdecydowanie czesciej niz "czasem", a juz zwlaszcza w srodowisku wiejskim (ze znanych mi, lata 70 i 80 pamietam osobiscie). Z mojej jednej niespelna 30-osobowej klasy LO trzy kolezanki wyszly za maz i urodzily zaraz po maturze, w wieku lat 19 (i nie byly zadnymi wyjatkami ani rzadkimi przypadkami). Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:56 Ja jestem pokolenie lat 80-tych, czyli mówisz mniej więcej o pokoleniu moich rodziców. U mnie to 18-20 lat wypadało w końcówce lat 90-tych, ale nawet jako dziecko nie kojarzę zbyt wielu takich młodocianych matek z otoczenia. W moim pokoleniu to jedna dziewczyna z klasy w SP wpadła w takim wieku, cała reszta uznała to za straszny fakap. W liceum z klasy nie było ani jednej w tym wieku, która nie planowała dalszej edukacji i która by zaliczyla taką wpadkę, o planowaniu w tym wieku dzieci nie wspomnając. Natomiast z tego pokolenia o którym mówisz, to moja matka miała 25 lat jak się urodziłam (jestem pierwszym dzieckiem), wszystkie ciotki plus minus podobnie, niektóre później. Nawet moje babcie też rodziły swoje nastarsze dzieci w wieku 24-26 lat. Jasne, to za mała grupa porównawcza, ale serio na palcach jednej ręki mogę policzyć _znajome_ kobiety, które zostały matkami przed 20-tką, czy nawet 22 rokiem życia. Moja prababcia miała dziecko w okolicy dwudziestki, ale to dobrze ponad pół wieku wcześniej niż lata 70-80! Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:45 Jest dokładnie na odwrót - więcej młodych dziewczyn niż czterdziestolatek odpowie TAK na pytanie "czy w ogóle jeszcze kiedykolwiek zamierzasz mieć dzieci". Czterdziestolatki powiedzą "nie", bo zazwyczaj już te dzieci albo mają albo są bardzo pewne swojej decyzji o bezdzietności. Młode dziewczyny myślą "pewnie kiedyś będę miała męża i dzieci", często dopiero po 25 roku życia zaczynają dostrzegać uroki bycia niezależną singielką. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:41 W tym badaniu pyta się kobiety bezdzietne, a te dzieci jednak NIE mają. Czytajcie co komentujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:40 Chatgris i nadal tak jest. Najwięcej odpowiedzi na tak, jest właśnie w grupie 18-24. To jest pytanie czy chcą mieć dzieci w przyszłości, nie teraz. Tu jak zwykle większość komentuje własne wyobrażenia a nie wyniki badania. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:39 Hanusina, przeczytaj co komentujesz. To badanie powtarzane od lat, zawsze pytają kobiety w wieku rozrodczym. Pytanie jest i dzieci w przyszłości, nie w tej chwili. Zresztą najwięcej odpowiedzi TAK jest właśnie w tej najmłodszej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:00 Szkoda tylko, ze te 32% które chcą własnie te powinny to głębiej przemyślęć. ale faktycznie młode dziewczyny w ogole nie chcą mieć dzieci, i nie wazne czy tutaj czy w jakimkolwiek innym kraju. powtarzajacym sie argumentem jest to, ze dzieci sa tak absorbujące, wkurzające i wysysające kasę, ze nie są brane pod uwage w planowaniu i projektowaniu przyszłości. ciekawe tylko jaki procent z tych zdecydowanych na nie zmieni zdanie na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:03 aagnes napisał: > Szkoda tylko, ze te 32% które chcą własnie te powinny to głębiej przemyślęć. > Akurat to nie jest zaskakujące bo w obecnych czasach tylko ludzie skrajnie nieodpowiedzialni myślą o rozrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:07 bulzemba napisała: > Akurat to nie jest zaskakujące bo w obecnych czasach tylko ludzie skrajnie nie > odpowiedzialni myślą o rozrodzie. sama, oczywiście, odpowiedzialnie się nie rozmnożyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:25 bulzemba napisała: > Uważam to za bład Teraz jeszcze nie sądź innych po sobie. Bo to też błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:07 >Akurat to nie jest zaskakujące bo w obecnych czasach tylko ludzie skrajnie nieodpowiedzialni myślą o rozrodzie. w swoim swieciety to juz emerytury nie dostaniesz. Bedziesz mieszkac w gwaltownie starzejacym sie kraju gdzie wiecej starcow niz ludzi w wieku pracy, a rzad niechetny imigracji . Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:35 A myślisz że potomstwo tych panienek których przed rozpoczęciem rozrodu nie powstrzymuje obecna sytuacja będzie na tyle kumate by zarabiać kokosy? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:44 a tylko kokosy powoduja ze emeryci sa utrzymywani z czegos? Nie, liczba pracujacych ma w tej kwestii przewazajace znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:48 Których panienek? Napisz mi wprost - dlaczego uważasz że moje córki wyrosną na idiotki. No dawaj. Przy okazji w imieniu koleżanek zapytam - mojej księgowej, która ma dwuletnie dziecko, mojej koleżanki dziennikarki, która właśnie urodziła? W imieniu znajomej, która dopiero co urodziła drugie dziecko - ma doktorat z matematyki, myślisz że jej córka wyrośnie na bezrobotną ledwie w normie intelektualnej? Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:54 Czy zaszłaś w ciążę w czasie gdy wiadomo było że lekarz ginekolog odmówi pomocy TOBIE? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:59 A o ilu takich sytuacjach słyszałaś? Zapewniam, ze każda byłaby nagłośniona. Za to wiem, ze na oddziale mojego ginekologa ratują kobiety, w tym moja koleżankę pod koniec zeszłego roku, bo żyjąca kobieta moze dać szanse płodowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:19 Miałam uzależniać swoje decyzje o dzieciach od zdarzeń rzadszych niż wypadki samochodowe? Rozumiem, że Ty wszędzie pieszo chodzisz bo tylko szaleniec zdecyduje się zaryzykować wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:24 Tak, zaszłam. I nie "odmówi", tylko "może odmówić". Tak, nie jestem panienką, tylko świadomą kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:56 Dlaczego ktoś miałby decyzje dotyczące prokreacji podejmować kierując się sytuacją w KRAJU zamiast własną? Antynatalistyczne ideologicznie głupiątka z twittera to margines marginesow. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:01 Też tego nie rozumiem, szczególnie, ze można zerknąć na statystyki. Kobiety rodzą dzieci w trakcie wojny, po wojnie, w biedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:04 "Kobiety rodzą dzieci w trakcie wojny, po wojnie, w biedzie. I dodaj jeszcze jak prąd wyłączą . Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:13 Wróżono że pandemia też pomoże. A tu lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:22 Debile wróżyli, bo odnosili się do realiów lat 80-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:35 triss_merigold6 napisała: > Dlaczego ktoś miałby decyzje dotyczące prokreacji podejmować kierując się sytua > cją w KRAJU (...) Ale to przeciez nie musi nie oznaczac rezygnacji z dzieci, jesli kobieta chce je miec, a hamuje ja tylko sytuacja w kraju. Znam mase dziewczyn, ktore wyjechaly z Polski i rozmnozyly sie (wiele wielodzietnie) we Francji lub gdzie indziej poza Polska I tak, w Polsce by dzieci nie mialy wcale, lub najwyzej jedno (to ich slowa). Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:38 Ok, jasne, to też. Sytuacja w kraju wpływa na ich szanse i możliwości finansowe, zawodowe, zapewnienia opieki nad dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:57 Nie ma stabilności nie ma dzieci .Te co urodziły męczą się ,dopóki takie nie wyfrunie z gniazda . 23 zajmuje Polska w komforcie rodzenia .Kraje skandynawskie to raj dla rodzących kobiet .W Polsce tylko bat i zaglądanie do tyłka kobiety . Stres z urodzeniem , 500 + dla ubogich i codzienna męczarnia z dzieciakami w tych trudnych ,nieciekawych czasach . Sniorzy stanowią już jedną piątą społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:21 Jak dla kogoś to męczarnia to faktycznie lepiej niech nie ma dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:09 Przedszkole to luz. Poczekaj na podstawówkę. To nie dzieciaki same w sobie są męczarnią. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:40 Uwielbiam to Poczekaj aż pójdzie do przedszkola. Jedno to luz, poczekaj aż będziesz miała drugie. Dwójka? Pffff, będziesz miała trzecie to zobaczysz... Trójka? Pójdą do szkoły to zobaaaaczysz. A w ogóle jak będą nastolatkami to ci dadzą popalić. Sztafeta straszenia kobiet, że nawet jak jakimś cudem są szczęśliwe to na pewno zaraz przestaną. A niektóre bezczelne baby mają te dzieci starsze i nadal są zadowolone z życia. Takie wybryki natury Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:48 Nawet z tego wątku możesz się dowiedzieć, że jesteś nieodpowiedzialna, bo planowałaś się rozmnożyć w takim czasie; do tego brak badań prenatalnych (ciąg dalszy straszenia) i trup ścielący się na oddziałach, bo lekarz ratują płody a nie umierające kobiety. Serio, zupełnie nie rozumiem po co to ludzie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:55 Ktoś cię straszył przedszkolem? Nie, no, spoko, ty ogarniesz humana, partner ścisłe, a poza tym dzieci na pewno zdolne po matce, pracowite po ojcu, a szkoła też wam się trafi jak ślepej kurze ziarnko. Reszta nie powinna mieć dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:01 Każdym etapem życia dziecka straszą... A jeśli moje dzieci są zupełnie przeciętne to jest to jakiś dramat? Nie można być szczęśliwym rodzicem zwyczajnych dzieci? Większość ludzi jest przeciętna. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:22 Nie odwracaj kota ogonem, nie czepiłaś się szczęścia z przeciętnym dzieckiem, ale "codziennej męczarni z dzieciakami w tych trudnych ,nieciekawych czasach" i oczywiście uznałaś, że rodzice winią za to dzieci. Nie zapomnij wpaść do wątku o matkach padających na pysk poinformować innych, że wszystkie mogły wybrać branżę, która umożliwia pracę zdalną, a zatem spokojne chowanie dzieci. Moja matka też kiedyś twierdziła, że praca w szkole to jedyna praca, która umożliwia matce wychowanie dzieci. No, ale technologia poszła naprzód. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:32 "Czepiam się" przekonania, że dziecko to z definicji męczarnia. Znam mnóstwo rodzin z dziećmi, zupełnie zwyczajnych, nie takich że im pięć niań na zmianę wozi dzieci limuzynami tylko przeciętnych. I jakoś większość rodziców zdrowych dzieci nie twierdzi, że ich codzienność to męczarnia. To nie znaczy, że nikt nigdy nie jest zmęczony i jednorożce nam sypią tęczę codziennie. I po prostu nie zgadzam się na przekonywanie kobiet, że nawet jak jest im dobrze z macierzyństwem to jeszcze zobaczą... O winieniu dzieci natomiast nie napisałam ani słowa Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:43 gr.ruuu napisała: > "Czepiam się" przekonania, że dziecko to z definicji męczarnia. Znam mnóstwo ro > dzin z dziećmi, zupełnie zwyczajnych, nie takich że im pięć niań na zmianę wozi > dzieci limuzynami tylko przeciętnych. I jakoś większość rodziców zdrowych dzie > ci nie twierdzi, że ich codzienność to męczarnia. Po pierwsze: nikt raczej nie twierdzi tego na "dzień dobry". Po drugie: znasz takie rodziny, jakie chcesz znać. Witamy w naszej bańce! I po prostu nie zgad > zam się na przekonywanie kobiet, że nawet jak jest im dobrze z macierzyństwem t > o jeszcze zobaczą... Kurczę, no może zobaczysz, może nie zobaczysz. Szklanej kuli nie mam. Macierzyństwo to jedno, zderzenie z systemem to drugie. Nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:36 To może w takim razie "rodzicielstwo to męczarnia" to tez bańka tylko inna? I to "rodzicielstwo to lista niesamowitych wymagań" też jest bańką? Znam różne rodziny, ale takie raczej dość zwyczajne - nie mieszkam w willi za wysokim płotem, ani w kontenerze socjalnym, to jest rzeczywistość zwykłego przedszkola publicznego i zwykłego blokowiska Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:25 Nie upieraj się teraz, tylko poczekaj. Szkoła generuje ogrom stresu dla rodziców. Przedszkole przy tym, to … przedszkole Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:39 A co właściwie jest złego w tym, że patrzę ze spokojem i optymizmem w przyszłość, zamiast już teraz projektować jakim to horrorem stanie się moje życie? Poza tym piszesz tak, jak ja bym w życiu na oczy nie widziała szkolnego dziecka, nie znała rodziców dzieci w wieku szkolnym i żyła w piwnicy. Aż się zapytałam mojego partnera - stwierdził że bez przesady, lekki stres przy egzaminach i tyle. I rzeczywiście jakoś przez lata nie widziałam, żeby szkoła dzieci generowała u niego szczególny stres. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:43 "Lekki stres przy egzaminach" - pewnie miał wywalone, wychodził z założenia, że gdzieś dziecko musi się dostać, jakąś szkołę skończy, co tu rozkmniac. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:37 Czyli jednak da się przeżyć szkołę dzieci bez edukacyjnego pierdolca i niesamowitego stresu? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:45 Mając wywalone- oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:10 Mając normalne podejście bez histerii, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:09 Wszystko się da. W stosownym czasie daj znać, jak ci poszło. Oraz twoim normalnym znajomym. Daj też znać, czy przerabianie z dzieckiem /nadrabianie na korkach materiału przerobionego na odwal w szkole to już edukacyjny pierdolec czy wyrównywanie szans? I jaki jest dopuszczalny poziom stresu? No bo coś na skali "niesamowity stres" - "normalny stresik" chyba się mieści? Czy twój stres będzie odbiciem stresu dziecka czy po prostu, niech się dziecko stresuje, ale ty - zeeeeen, kwiat lotosu na tafli jeziora, bez tych wszystkich wulgaryzmów? Jaki poziom wkurwu na szkołę jest dopuszczalny? Czy będziesz działać czy może pozostawisz to bardziej wojowniczym rodzicom? Daj znać, czy dotknęły was: kumulacje roczników, reformy, strajki, szkoły online, problemy migracyjne, przemoc? Itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:10 Zaraz, ustalmy może, do czego ja się odnosiłam. A odnosiłam się do takich stwierdzeń, że "szkoła generuje u rodziców ogromny stres", "codzienna męczarnia", "te co urodziły męczą się " - czyli do stwierdzeń mocno kategorycznych, opisujących silnie negatywne emocje AW dodatku jako uniwersalny wzorzec rodzicielstwa. I ja się z tym nie zgadzam. Nie zgadzam się też że straszeniem kobiet, że nawet jak jest dobrze to się nie ciesz, jeszcze zobaczysz jak będzie źle. Nie rozumiem, czemu ma to służyć. Natomiast zgadzam się, że są rodzice, dla których rodzicielstwo jest właśnie czymś takim. I że większość ludzi czymś się stresuje, także w związku z edukacją dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 16:02 Dotknęła nas, a właściwie moją córkę i kumulacja roczników, i strajk, i ponad połowa LO w trybie online, i reformy. Na Ukraińców w szkole też się załapała. I żadnych dramatów nie było. Matura zdana, studia pierwszego wyboru. Bez paniki, histerii i korków. Więc nie generalizuj. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:31 Albo nie trafił na kumulację roczników. Znam sporo dzieci, które na spokojnie dostały do dobrych LO u mnie. MIały dobre oceny, dobrze sie uczyły, egzmain dobrze napisany. Majać 16-170 okt u mnie dostajesz się do topowego LO. Sporo dzieci znajomych w takich jest lub ukończyło...jakoś nie osiwieli od tego Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:25 Akurat akcja kumulacja była. Po prostu w Warszawie dziecko w normie intelektualnej, które chodzi do szkoły i cokolwiek robi bez problemu dostanie się do jakiegoś LO - lepszego czy gorszego. A tym bardziej dziecko, które ma jakiekolwiek zaplecze w domu. Jak widać bez histeryzowania i robienia z edukacji horroru regulującego całe życie rodzinne jedno dziecko spokojnie skończyło szkołę i poszło na studia, a drugie właśnie przygotowuje się do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:29 NO ale to nie jest powód dla którego Polki rezygnują z kolejnych dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:42 gr.ruuu napisała: > Nie można być szczęśliwym rodzicem zwyczajnych dzieci? Większość ludzi jest przeciętna. Nie tutaj . Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:59 Ja mam jedno w przedszkolu, drugie w szkole...trzeciego nie mam nie dlatego, ze taaaaaaaaaaaaaaak cięzko mieć dziecko. Trzeciego nie mam bo nie chce ryzykować ze osierocę dzieci jak nie daj buk płód obumrze...a lekarz nic nie zrobi. Nie chcę też obarczyć moich dzieci rodzeńswem z wadą genetyczną.... Chętnie bym miała 3 dzieci. Za sobą mam pracę do sotatnich dni ciązy, 2 długie porody, karmienie piersią 2 lata kazdej ( i dieta eliminacyjna przez wiekszy okres karmienia), wydatki na nianie, przedszkole, szkołe...nic z tego mnie nie zniechęciło. Zniechęciły mnie działania PISu i jebniętej Godek. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:39 bulzemba napisała: > A myślisz że potomstwo tych panienek których przed rozpoczęciem rozrodu nie pow > strzymuje obecna sytuacja będzie na tyle kumate by zarabiać kokosy? Pare slow, a tyle pogardy. I to kobieta o innych kobietach . Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:42 Młode dziewczyny w tym badaniu chcą mieć dzieci, prawie 80% odpowiedziało tak. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:00 Tutaj trochę więcej szczegółów: twitter.com/Macronextcom/status/1613227699312685059?t=jArbKM6YihajsHuelLkWfg&s=19 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:32 No właśnie: diabeł tkwi w szczegółach. 97 % kobiet mających minimum 2 dzieci nie chce mieć kolejnych. Wypowiem się z perspektywy matki wielodzietnej 35+. Teoretycznie stać mnie i finansowo, i mentalnie na kolejne dziecko. Uwielbiam dzieci, dlatego mam ich 3. Nie będę mieć kolejnego tylko i wyłącznie dlatego, że w razie problemów w ciąży nie mam żadnej gwarancji, że lekarze zrobią wszystko by uratować mi zdrowie i życie. Więc sorry, ale chęć życia jest u mnie silniejsza od instynktu macierzyńskiego. Cieszę się, że zdążyłam urodzić najmłodsze dziecko przed wprowadzeniem całkowitego zakazu aborcji. Kolejnych dzieci już mieć nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:48 Prawdziwy dramat, to jest na wykresie na dole po środku - kobiety 35-45, które mają jedno dziecko. Tylko 11% ma w planach drugie. Nie dziwne, sama jestem z tej grupy TK zamknął "okienko rozrodcze" z drugiej strony. To co z jednej strony nastąpiło wskutek zmiany modelu życia ("najpierw kariera potem dziecko"), czyli wiek rodzenia pierwszego dziecko, zostało z drugiej wspaniale wzmocnione obawami zdrowotnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:54 No otóż. Ryzykować, że w razie W moja ukochana jedynaczka zostanie sierotą? Albo zepchniętą na bok siostrą głęboko upośledzonego drugiego dziecka? No way. I niech mi nikt tutaj nie mówi, że są Czechy i zagranica. W czasie lockdownu pomagałam dziewczynie, która z powodu zamknięcia granic nie mogła wydostać się z Polski na aborcję (było już za późno na farmakologię). Podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:19 Żadne Czechy, żadna zagranica nie pomogą gdy w organizmie ciężarnej rozwija się sepsa. Wtedy liczy się każda godzina i na organizację transportu za granicę po prostu nie ma już czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:54 Ja 2 ciąze straciłam. Jedna bez problemu, druga skoczyła sie pobytem w szpitalu. Dzisiaj nikt by mi nie pomógł...mogłabym zejść w efekcie zakażenia. Przypominam mamy rok 2023 a nie 1823...Medycyna moze pomóc, prawo nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:01 Nie do końca tak, prawo zezwala ale od 30 lat mamy płodocentryzm i lekarze zwyczajnie ogłupieli od tego. W końcu Agata Lamczak zmarła nie w zeszłym a w 2004 roku. Ile przez te 30 lat takich Agat było? Tego nie wiemy o się nigdy nie dowiemy. Natomiast teraz kobiety po prostu świadomie rezygnują z ciąży a w razie wpadki po prostu je usuwają. Na wszelki wypadek nie czkając nawet na wyniki jakichkolwiek badań. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:14 Sądziłam, że prawdziwy dramat ma miejsce wtedy, gdy ktoś w ogóle nie ma dziecka, a bardzo pragnie, ale ok, ile ludzi, tyle opinii. Część kobiet z tej grupy nie chce mieć dziecka również dlatego, że jedno im starczy aż nadto. Na wynik ankiety wpływa chyba wiele czynników? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:56 Oczywiscie twój uwielbiony PIS nie ma nic do tego... Dramat w takim sensie - ze jest to grupa kobiet jakoś ustatkowana życiowo. Ja mam dom, bez kredytu, mam dobrą pracę, możliwosci finansowe miec i 6 dzieci...mam 2. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:27 Jak się ma tyle kasy jak ty twierdzisz że masz i ogromną chęć posiadania dzieci to zwyczajnie za granicę możesz z rodziną wyjechać na czas ciąży. Ja bym tak zrobiła gdybym chciała ale się bardzo bala. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:43 Ma wyjechać na 9 miesięcy z dziećmi za granice? a co z pracą, szkoła, mieszkaniem? Mam inna propozycje: niech wszyscy płodocentrycy wyjada, najlepiej na Grenlandię. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:55 Mój wielbiony PIS? Do kogo piszesz kobieto (czytaj: hanusina)? No więc ty masz 2, ja mam jedno i póki co żadna z nas nie będzie mieć więcej - z różnych przyczyn. W żaden sposób nie świadczy to bynajmniej o moich preferencjach. Tak, hanusina, wg mnie są większe dramaty. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:39 Jestem trochę młodsza, ale też chcę pozostać przy 1. I wiele moich znajomych. Może jak coś się w Pl zmieni, to część się rozmnoży bliżej 40-tki, ale też nie każda chce mieć dzieci z dużą różnicą wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:40 Ja mam 2 i podobną sytuację. Mogłabym mieć 3 (nawet chciałam) ale ....wole nie ryzykowac. Nie chce osierocić już posiadanych. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:21 Jak ja Cię rozumiem! Zdążyłam z trzecim (w wieku 41), przed obecną nagonką. Dzisiaj nie zdecydowałabym się na to trzecie, dokładnie z takich samych powodów o których piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:07 Serio? Inflacja szaleje, kredytów nie dają, praca niepewna, rachunki coraz wyższe. Wiem, wiem, kiedyś to w jednej izbie, w jeziorze, mieszkało nas 16-ro i było super. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:18 Ale to chodzi o DODATKOWE dzieci. Większość tych kobiet ma już po prostu satysfakcjonującą dla nich niezerową liczbę dzieci, a pytanie jest skonstruowane tak, że pisior zaraz wnioskuje, że 68 procent kobiet to lambadziary dające w szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:43 No nie wszysckie mają ilość zadowalająca. pewnie jest częśc jak ja...chciałoby mieć więcej ale: 1) sytuacja z aborcją, leczeniem kobiety w ciązy i wszystkim tym powoduje ze się boją (tu ja - mam 2 , mogłabym miec 3 dziecko, mam warunki domowe, finansowe...ale nie zaryzykuje zdrowiem i życiem) 2) warunki mieszakaniowe- trudno o kredyt, cięzko wynająć mieszkanie mając dzieci 3) inflacja ... Wiec myślę, że pewna część chciałaby miec więcej dzieci...ale dzieci panującym nam nie będzie miec Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:39 Nie chodzi o dodatkowe dzieci, tylko o dzieci. W ankiecie brały również udział kobiety bezdzietne. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia234 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:26 Nie. W ankiecie brały udział również matki. Są nawet wyniki z podziałem odpowiedzi wg ilości już posiadanych dzieci. Matki 2 ki dzieci w 97 nie planują kolejnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:23 To samo pomyślałam. 18tka to myśli o maturze a nie o dzieciach! Z kolei 40-45 pewnie już wydobyła się z pieluch i z ulgą cieszy się że to za nią. 25-35 to jest kluczowy wiek wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:44 Masa 35 latek wiecej dzieci mieć nie będzie przez sytuację jaką mamy w kraju (dostęp do aborcji, do badań, problem z leczeniem ciężarnej, ryzyko utraty zdrowia lub zycia). Ja jestem w tej grupie, mam koleżanki które mają 1-2 dzieci...chciałby wiecej ale rezygnują. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:28 "No kurcze zaskoczenie. Normalne, dziecko trzeba sobie zaplanować ,anie od razu kajdany .Niski przyrost jest wszędzie tylko w innych krajach nadrabiają to emigranci .Zobaczymy co będzie z Ukrainkami w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:44 Nie, "68% Polek nie chce mieć dzieci", tylko "68% Polek nie chce w najbliższych 3-4 latach mieć dzieci lub jeszcze nie wie czy będzie chciała." Tak brzmiało zadane pytanie, więc nie manipuluj. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:54 Moje córki chcą, synowa in spe też chce, druga nie wiem, dopuszczam, że nie chce. Czyli mi wychodzi: 75% chce Zależy kogo się spytać. A w wieku 45 lat to chyba mało kto zamierza (choć znam taką, co sobie w tym wieku dziecko do emerytury dorobiła). Prawda jest taka, że dawniej dziecko się po prostu miało, była to naturalna kolej rzeczy, nad którą nikt nie rozkminiał, chyba że faktycznie nie chciał bardzo (choć nie znam takich przypadków). Teraz dziecko to projekt wymagający góry pieniędzy, oceanu czasu i możliwości. A efekty takie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:00 Chciec, a moc to sa rozneee kwestie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:02 No ale w wątku mówimy o chceniu, nie o niepłodności, prawda? To może dotknąć każdego i dopóki się nie próbuje mieć dziecka to się nie wie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia234 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:28 W wątku mówimy o różnych rzeczach. W badaniu pytano o plany nie o chcenie. Pytano zarówno bezdzietne jak i matki trójki dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:10 Lepiej bym tego nie ujęła. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:32 Andaba+nutella...duet idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:08 Nie. Kiedys nie wypadało nie mieć i nie hcciec. I masa była takich niechcianych. Chyba lepiej ze dziecko jest przemyślane...to nie nowy wazon z Ikei...ale komu ja tłumacze? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:29 Próba badawcza u ciebie ciut za mała Odpowiedz Link Zgłoś
cojapaczem Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:07 no i co w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:09 Czy ja wiem? Obecnie system jest bardzo opresyjny wobec rodziców. Rosną wymagania bardzo wobec rodziców, a jakiekolwiek problemy z dzieckiem to od razu automatycznie hejt na rodziców (na emamie to bardzo dobrze widać). Rosną wymagania wobec rodziców, co nie miało precedensu wcześniej. W połączeniu z ekonomią - nie dziwię się wcale. Dobrze, że ja zdążyłam trójkę urodzić, bo gdybym była na starcie teraz też bym się nie zdecydowała. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:54 Jakie wymagania? Rodzic może mieć na dziecko kompletnie wywalone i możesz mu naskoczyć, system egzekwowania czegokolwiek od rodziców jest niewydolny Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:26 Rodzic ma być opiekunem, psychoanalitykiem, analitykiem potrzeb, buforem złości i złych emocji dziecka, nie może mu komórki zabrać bo to przemoc (tak, słyszałam o takich absurdach), zapewniać kreatywny rozwój, opiekę, aktywności, mało może wymagać od dzieci, a masę rzeczy musi, bo na ręce mu wszyscy patrzą i oceniają. Nie mówię o rodzinach patologicznych i tych, które mają wywalone na dzieci, ale o tzw "normalnych, przeciętnych rodzinach". To są moje obserwacje po prostu. Kiedyś dzieci się po prostu miało, jak to ktoś wyżej zauważył, teraz rodzicom stawia się niekończącą się listę wymagań. Nic dziwnego więc, że mnóstwo ludzi z tego świadomie rezygnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:42 Otaczają mnie normalne rodziny i nie widzę takiej schizy. Jest ona charakterystyczna dla pewnego specyficznego typu wysoko lękowych i znerwicowanych matek realizujących projekt dziecko. Wszystko o czym piszesz jest mi kompletnego obce. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:03 I co, te twoje normalne rodziny nie zapewniają dzieciom opieki i rozwoju, nie zaspakajają potrzeb i nie uczą dzieci radzić sobie z emocjami? Bardzo zmieniłaś się od czasów "ja, macoszka, tylko tak sobie tu przycupnę". Robisz teraz za wielomatkę roku i sama możesz stać się źródłem opresji dla innych matek. Oczywiście poza tymi, które mają "kompletnie wywalone". Niekoniecznie na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:46 Te normalne rodziny zapewniają opiekę, bo to jest właśnie normalne. Ale problemy typu "nie może zabrać komórki bo to przemoc"? To jest jakaś bzdura kompletna. Bycie psychoanalitykiem dziecka? Odlot. Opresyjne to jest właśnie to wmawianie ludziom, że wszyscy im patrzą na ręce i oceniają i stawiają listy wymagań. Jakie listy? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:45 O tym że zabranie komórki czy komputera dziecka za karę to przemoc to od różnych psychologów słyszałam. Również od tych, którzy w mediach się wypowiadają i kreują nasze myślenie i postrzeganie rodzicielstwa. Bycie psychoanalitykiem to skrót myślowy - mówię tu o całej liście wymagań "psychologicznych" wobec rodziców. No to ja się nie dziwię, że niektórzy nie chcą wpędzić się w taki rygor. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:28 Odlatujesz w tym wątku i to daleko. Zupełnie się zgadzam z nutella- fun. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:34 Sama odlatujesz, na tej samej miotle co nutella-fun. Niektóre pańcie ze zdziwieniem odkryły, że dziecko nie jest workiem na jedzenie czy lalką do strojenia, tylko osobnym bytem, człowiekiem z emocjami, z którymi trzeba się liczyć. No faktycznie, takie to opresyjne wobec rodzica. Kiedyś rodzic dałby pasem po dupie i byłby spokój, a teraz musi się wysilić i stosować bezprzemocowe formy dyscyplinowania pociechy. Tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:48 Dokładnie, dałby pasem czy wydał polecenie i by wystarczyło. A teraz potrzeby i emocje dziecka są stawiane WYŻEJ niż rodzica, to rodzic jest chłopcem do bicia. No to jest co jest. Rodzic niby ma władzę rodzicielską, ale nie ma narzędzi, żeby ją egzekwować (nawet zabranie komórki za karę nosi znamiona przestępstwa). Lewackie towarzystwo samo sobie nagrabiło Teraz drapcie się po dupach, że ludzie nie chcą iść w ten kanał. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:41 Nie mam dzieci, nie planuję i bynajmniej nie dlatego, że już się ich nie leje pasem i nie wydaje poleceń jak w wojsku. >nawet zabranie komórki za karę nosi znamiona przestępstwa Wiesz co to znaczy "nosić znamiona przestępstwa"? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:56 >Nie mam dzieci, nie planuję i bynajmniej nie dlatego, że już się ich nie leje pasem i nie >wydaje poleceń jak w wojsku. To jeden z czynników, z powodu których kiedyś łatwiej było mieć dzieci, to raczej paralela wymagań wobec rodziców. >Wiesz co to znaczy "nosić znamiona przestępstwa"? A oświeć mnie proszę. Zabranie komórki dziecku nosi znamiona przestępstwa czy jest przestępstwem/przemocą czy czymś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:41 Jesteś trollem...ale podpowiem. Zebyś w PL bekneła za złe traktowanie dziecka musisz kochana dziecko zaniedbywać latami. Nie karmienie odpowiednie, olewanie jego potrzeb emocjonalnych, olewanie jego szkoły, puszczanie zimą w trampkach..nawet bicie mało kiedy konczy się jakimikolwiek sankcjami w tym kraju. Nie masz zielonego pojęcia w jakich warunkach zyją niektore dzieci, a rodzic dostaje 56734 szansę. Nie widziałaś jakie dzieci są przywożone do pogotowia opiekuńczego, jakie są historie dzieci żyjących dzisiaj w DD. . Nie musisz dziękowac. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:19 Łatwiej? W latach osiemdziesiątych zdobycie podstawowych rzeczy dla dziecka było problemem. Sprowadzenie leków wymagało skomplikowanej logistyki. Kupienie dziecku butów to był wydatek rzędu jednej trzeciej pensji - nie było tańszych opcji x wyprzedaży. Doprawdy to, że mnie bili wiele im tego rodzicielstwa nie ułatwiało. Ale fakt, przynajmniej trochę frustracji rozładowali Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:39 Ona albo jest trolem (głupim) albo jest zwyczajnie głupia.... Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:54 Sama jesteś glupia hanusina, ale nie zamierzam ani tego argumentować, ani tego co napisałam wyżej. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:15 Na pewno mówisz o realiach kraju, w którym asystent rodziny doskonale wie, że dziecko jest bite, bo matka nie zna innych wzorców wychowawczych i nic z tym nie robi, tylko potem bezradnie rozkłada łapki "ojej, ale że aż zabije dziecko, no kto by się spodziewał"? Gdzie te tłumy przestępców skazanych za zabranie dziecku telefonu? Ktoś został skazany? Potrzeby dzieci to akurat są na ostatnim miejscu, co dobrze pokazały realia pandemii. Szkoły pozamykać, dzieciom zakazać wyjścia, zamknąć place zabaw - to w dzieci były wymierzone najgłupsze restrykcje. A jeśli komuś w rodzicielstwie przeszkadza to, że nie może dziecka lać pasem, bo bez tego nie umie wychować, to naprawdę lepiej, żeby się nie rozmnażał Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:00 Pandemia pokazała, że dzieci jako ogół nic dla rządu nie znaczą. Ja mówię o czym innym, o opresyjnym traktowaniu rodzica przez system. Nie piszę o rodzinach patologicznych. Czytałam ostatnio o babce, której rodzina dostała kuratora, bo córka uzależniła się od telefonu i zaczęła agresywna w domu byc. Pytanie mam, co ten kurator pomoże tej biednej kobiecie? Jednocześnie telefonu bachorowi nie zabierze, bo to przemoc. W dawnych czasach takie sprawy się inaczej rozwiązywało, w związku z czym rodzicom było łatwiej. A teraz ta babka siedzi zastraszona, wysokie obcasy o tym pisały. I przypominam, to rodzice decydują o rozmnażaniu, nie dzieci. Jeśli potrzeby i emocje rodziców stawiane są ponad potrzeby dzieci, nie dziwię się, że ludzie nie chcą być opresyjnie traktowani przez system. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:08 Na czym tu polega opresja? Babka siedzi w więzieniu? Czy po prostu ma jakieś problemy z wydolnością wychowawczą, więc jest kurator? Nie wiem, czy jej kurator pomoże, na pewno nie zaszkodzi w niczym. Nie będę się wypowiadać bardziej szczegółowo o sprawie, o której nie mam pojęcia. Natomiast matka jak najbardziej może zabrać córce telefon. Zresztą zapewne sama jej go dała. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:16 Dla mnie osobiście opresyjne byłoby nagabywanie mnie przez kuratora, ktory jak zauważyłaś, nic tej kobiecie nie pomoże. Bo taka jest prawda. Jal wizyta kuratora raz w miesiącu może problem tego dziecka rozwiązać? Nijak, ale trzeba babie dopieprzyc. Baba dała córce telefon tak samo jak dali dzieciom swoim telefony prawie wszyscy Polacy, głupiego gadanie. Przecież dzieci nie mogą pójść do operatora i same go kupić. Ale widzisz, mam rację, ty też na tę babkę jedziesz pisząc, że sama dała telefon. I o to mi właśnie chodzi, o nagonkę na rodziców. Co było do udowodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:19 Nie jadę, bo ja nie mam pojęcia o żadnych szczegółach sprawy. Piszę tylko o logicznej konsekwencji - podjęła decyzję o daniu telefonu, może podjąć decyzję o zabraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:19 No qrffa, skoro dala, niech pilnuje, w jaki sposób i jak długo dziecko go używa. To ona jest dorosła w tym układzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:21 Ojej, nie możesz tak pisać, żądanie bycia dorosłym i odpowiedzialnym jest opresyjne Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:38 Qrffa przecież nie może, bo zabranie przedmiotu należącego do dziecka to ponoć przemoc! Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:40 A kto nie zabronił? Dlaczego ona uważa, że to przemoc? Boi się, że pójdzie do więzienia, jak zabierze córce telefon? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:00 Nie może zabrać telefonu, bo to przemoc w świetle prawa, ile mogę pisać to samo. Wyguglajcie sobie jak mi nie wierzycie. Nie wiem czy boi się więzienia, czy zabrania praw rodzicielskich za zabranie telefonu (😂) ale babka jest w sytuacji bwz wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:06 nutella_fan napisała: > Nie może zabrać telefonu, bo to przemoc w świetle prawa, ile mogę pisać to samo Wielokrotnie napisana bzdura pozostaje bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:06 Nie pisz bzdur, bo ten sam żart za piątym razem przestaje być śmieszny. Tak na marginesie - nasza pani kurator bardzo chwaliła za ograniczanie dzieciom telefonów i udostępnianie pod pewnymi warunkami. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:50 Ciebie bili i wydawali polecenia no i efekt jest, jaki jest - leczysz nerwicę ileś lat i dalej jest zle, co wielokrotnie opisywałaś na forum. A może gdyby traktowali Cie jak człowieka, to nie miałabyś tylu problemow? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:56 Mnie nikt akurat nie bił,.a geneza mojej nerwicy jest związana z moją operacją w wieku mlodzienczym. A dzięki temu, że byłam posłusznym dzieckiem i nauczona byłam słuchać się rodziców (ktorzy dobrze mi życzyli i chcieli dla mnie jak najlepiej), uniknęłam w życiu wielu błędów i żyję jak pączek w maśle. Ja przynajmniej nie nazywam szkoły opresyjną, jak wiele pokiereszowanych tutaj i straumatyzowanych pańć. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:00 Nie bili Cię? To jednak da się bachora nie lać? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:44 Jak się slucha to tak, da się. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:04 Więc co poszło nie tak że robisz własnemu dziecku to co robisz? Wątek o ważeniu go kilka razy dziennie- niektórzy pamietają. Z jakich powodów tak szczęśliwa i niepokiereszowana pańcia robi coś takiego własnej córce? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:43 A ileż ty będziesz rozpaczliwe przywoływać ten wątek sprzed 6 lat? 😂 U mnie wszystko poszło ok, urodziłam planowaną trójkę dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:50 Rozpaczliwe to są twoje wpisy, w zasadzie wszystkie, nie tylko tamten wątek. Jeden wielki obraz klęski wychowawczej i skrajnie nieszczęśliwej osoby, która sama pisze że za jedyną wartość kobiety uważa zdolność rozrodczą. Tego się uczepiłaś bo nie masz nic innego i nie widzisz w jak chory sposób traktujesz te dzieci i co im robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 06:03 Zmartwię cię, jestem generalnie szczęśliwą osobą, spełnioną życiowo. Dla mnie obraz klęski wychowawczej to odoby, które chcą mieć dzieci, ale rezygnują, bo nie ma aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 09:49 nutella_fan napisała: > Zmartwię cię, jestem generalnie szczęśliwą osobą, spełnioną życiowo. Dla mnie o > braz klęski wychowawczej to odoby, które chcą mieć dzieci, ale rezygnują, bo ni > e ma aborcji. Jesteś klęską wychowawczo-mózgową bo nie potrafisz zrozumieć co w PL oznacza urodzenie ciężko chorego dziecka. Gdyby takie ci się trafiło to byłaś w czarnej d...e a nie miała 'jak pączek w maśle bo ojciec wychował cię pasem'. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 10:09 Dla mnie byłoby to absolutną tragedią w każdym państwie świata. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 13:34 A od czego jest aborcja? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:34 Skoro Cie nie bili, to dlaczego polecasz to w wielu wątkach jako remedium na problemy wychowawcze? To się absolutnie nie klei. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:40 To ma sens. Mnie bili i nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:41 Mmie akurat nie musieli, bo byłam posluszna. Raz tylko ojciec pasa zdjął als nie zdążył mnie zlać bo w łazience się schowałam i wyjść nie chciałam 😛 Generalnie chodzi mi o klimat: dzieci musiały słuchać się, a jeżeli nawet były posluszne ze strachu przed laniem, to jest to o niebo lepsze od tego bydła co teraz mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:47 Jak je tłukli to znaczy że się jednak nie słuchały. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 23:11 Generalnie to chodzi Ci o tresowanie dzieci za pomocą zastraszania, przemocy i bicia, bo wtedy nie trzeba się wysilać. Wystarczy być silniejszym. Testowane z historycznym sukcesem w Rosji albo w innych nazistowskich krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:03 A co do wydawania poleceń i posłuszeństwa to uważam, że dzieci jak najbardziej powinny słuchać się rodziców. To co teraz się wyprawia, jakie hordy bachorów rozwydrzonych wyrosły to woła o pomstę do nieba. Nic dziwnego, że ludzie na dzieci się nie decydują, jak prawa dziecka są wyżej niż prawa rodzica. To sytuacja bez precedensu w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:08 Nie są wyżej. Natomiast ciekawym zagadnieniem jest, dlaczego wcześniejsi wspaniali rodzice wychowali bandę takich nieudaczników, których nie potrafią dobrze dzieci wychowywać Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:45 Współczesne dzieci są jeszcze gorsze, bezstresowo wychowane. Więc coś nie tak jest ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:49 Wręcz przeciwnie, wiele jest wychowywanych w ogromnym stresie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 16:39 nutella_fan napisała: > Rodzic niby ma władzę rodzicielską, ale nie ma narzędzi, > żeby ją egzekwować Normalni rodzice mają narzędzia, dzięki którym nie muszą się uciekać do bicia i musztry. Tacy ludzie jak ty kochają przemoc wobec dzieci. Wobec zwierząt również. Jakieś kompleksy, patologiczny dom i wystarczy, żeby się zryło po beretką. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 19:20 To chyba coś im słabo wychodzi, skoro tyle rozwydrzonych, roszczeniowych bachorów dookoła dzieci i młodzież są o wiele bardziej problematyczne i gorzej wychowane niż poprzednie pokolenia. Wystarczy nauczycieli posłuchać, co się w szkołach dzieje. Ale tak, to przez brak aborcji 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 19:29 Poziom chamstwa i roszczeniowości pokolenia 50 plus pokazuje, że ich też słabo wychowano. A narzekanie. A młodzież to rytuał. O nas, pokoleniu lat 80. też mówiono, że jesteśmy koszmarnie i gorsi niż poprzednie pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:18 Sama napisałaś: musi się wysilić. Widać ludzie nie chcą się wysilać Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:01 laurent, z czym dokładnie się nie zgadzasz? Bo gruu ma małe dzieci i jak widac nie zamierza być ich psychoanalitykiem w przyszłości. Dla mnie? To totalne olewanie problemów emocjonalnych, szkolnych, z rówieśnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:38 Gru ma i miała tez pod opieką dzieci starsze. przypominam ze jej mąż ma dzieci już całkiem spore, którymi się opiekowali/opiekują wspólnie. Przypominam też ze te dzieci sporo przeszły a ona i jej mąz musieli im sporo pomóc poradzić sobie z sytuacja ich matki. Nutella za to jak to ona broni jak mzoe PISU, twierdząc ze to nie prawo antyaborcyjne winne. Obie rzeście odleciały. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:21 Właśnie, przykład ich matki pokazuje dobrze jakie straaaaasznie wygórowane są wymagania systemu wobec rodzica 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:03 Oczywiście że to nie prawo antyaborcyjne. Raczej zwygodnienie ludzi. Moja babcia świętej pamie6o takich kobietach, co nie chcą mieć dzieci mówiła: chcesz być jak sucha gałąź, co owoców nie wyda? Teraz kobiety są wygodne egoistki i dlatego nie chcą mieć dzieci. Pieprzyć głupoty możecie komu innemu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:07 To akurat super, że ci co zdecydowanie nie chcą, nie mają dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:14 A to dzieci ma się z powodów altruistycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:26 gr.ruuu napisała: > A to dzieci ma się z powodów altruistycznych? Nutella ma po to, żeby było jej źle i niewygodnie. Prawdziwie umartwiająca się katoliczka Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:43 Nie wiem, gdzie tak napisałam, ale cóż 🤷 Zgadzamy się chyb na tym forum wszystkie, że wychowanie dziecka to trud i poświęcenie do pewnego stopnia? Np przecież my wychowujemy dzieci i się nimy zajmumemy a nie puszczamy samopas jak patolstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:54 Przecież sam fakt, że coś wymaga trudu i zaangażowania nie oznacza, że człowiek nie robi tego z pobudek egoistycznych. Jaki altruistyczny powód stoi za Twoją decyzja o dzieciach? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:17 Zawsze mnie zastanawia jaki tok myślowy towarzyszy pomysłowi że nazwanie kogoś wygodnym egoistą miałoby zmienić jego nastawienie. To podkreślanie jak to bezdzietni z wyboru mają wygodnie ma ich przekonać do zmiany tego stanu? Wstawka o suchej gałęzi równie zacna. Chciałabym zobaczyć osoby, które po tym jakże rozsądnym porównaniu pomyślą "a nie, faktycznie, jak gałąź to nie, dobra, jednak niech będzie dziecko". Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:44 Skąd pomysł, że chcemy zmieniać czyjeś nastawienie? Nazywamy po prostu rzeczy po imieniu 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:59 Określenie bezdzietnej kobiety suchą gałęzią to nie jest nazwanie rzeczy po imieniu tylko idiotyzm. Dość infantylny przy tym i nawet dość zabawnie żenujący. A klepanie że jak ktoś nie ma dziecka bo tak mu komfortowo to znaczy że jest wygodny jest jakby... Hm... No nieco pozbawione sensu. Spoko że masz poczucie dobrze spełnionego obowiązku że nazwalas rzecz po imieniu ale no nie wiem, nie czujesz bezużyteczności tych poczynań? Komu to oznajmiasz i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:15 Moim zdaniem nazwanie kobiety suchą galezia, z której żaden owoc nie wyrośnie jest celnym porównaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:24 nutella_fan napisała: > Moim zdaniem nazwanie kobiety suchą galezia, z której żaden owoc nie wyrośnie j > est celnym porównaniem. Tak samo 'celne' (czyta: prostackie) jak nazwanie kobiety w ciąży cielną krową. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:28 Celność polega na czym? Analogicznie matka jest owocujacą gałęzią, tak? No przepiękne, doprawdy. Porównywanie kobiet do fragmentów drzewa to faktycznie sama głębia. XD Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 16:48 nutella_fan napisała: > Moja babci > a świętej pamie6o takich kobietach, co nie chcą mieć dzieci mówiła: chcesz być > jak sucha gałąź, co owoców nie wyda? Czyli głupota jest u was pokoleniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:17 Jakim cudem wyciągnęłaś wniosek o olewaniu problemów emocjonalnych czy z rówieśnikami? Bo nie zamierzam być terapeutą dziecka, co jest jakimś kompletnym idiotyzmem? Zgadzasz się też z nutellą w tym, że w rodzicielstwie przeszkadza brak możliwości tłuczenia dziecka pasem? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:35 Chyba ty odlatujesz. Serio uwazasz, ze aktualne 30-35 latki nie planują drugiego czy trzeciego dziecka...bo za duzo się od nich wymaga jako od rodzica? Nie wiem ile masz lat i dzieci. Wiem ile ja mam i kolezanki z mojego pokolenia. I czemu wiele z nas nie decyduje się na kolejne. Nie jest tu winna ani durna polska szkoła, ani wymagania aby być rodzicem idealnym (a jak nie będziesz to co ci zrobią?). Realnie za to działa prawo antyaborcyjne i wszystko z tym związane. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:51 Dzietność spada tez w krajach bez pisu i opresyjnego prawa antyaborcyjnego. Ludzie nie chcą dzieci bo wolą mieć święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:28 Bez przesady. Zawsze było oczekiwanie, że dzieci będą "dobrze wychowane" - no i niby przez kogo, jak nie przez rodziców? Było oczekiwanie, że mają się "dobrze uczyć" - co prawda oczekiwano bardziej zapędzenia kijem do kycia niż korepetycji, ale zawsze - od rodziców. Wszyscy z dzieciństwa pamiętamy komunikaty niby to do dzieci: a czemu kurteczka taka cienka, a gdzie czapeczka, że też matka z ojcem ci pozwalają. I od zawsze odpowiedzialni rodzice dbali o to, żeby dzieci były zdrowe, prawidłowo odżywione, uczyły się, były "grzeczne" itd. A nieodpowiedzialni byli oceniani jako olewający, bumelanci, dno i patologia. Tyle, że kiedyś ogólnie społeczeństwo było biedniejsze, więc nie oceniano braku fajniejszych rozrywek, droższych zabawek lub wyjazdów wakacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:15 Mhm...i dlatego masa dzieci jest w patolskich domach...bo "biologiczna rodzina to dobro nadrzędne". O czym ty gadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:49 Tiaaa.. Mnóstwo 20 latek powie ze nie chce miec dzieci. Tak samo mnóstwo 35 latek w wyniku zrywu po wyroku trybunalu konstytucyjnego powie, ze nie bedzie miec kolejnych dzieci bo się "boi o zdrowie". A potem jedne i drugie te dzieci mają. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:57 A teraz zobacz pełne dane. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:18 No nie wiem...Ja planowałam 3 ale miec nie będę. Nie zaryzykuje osieroceniem tych, które już mam. Wśród znajomych z mojego pokolenia podobnie..ale w sumie o niczym to nie świadczy. Moze jesteśmy wyjatkami na mapie Polski i cała reszta 35+ nie patrzy na to ze moze umrzeć w czasie ciązy, bo lekarz będzie wolał czekać aż 10tygodniowemu płodowi serduszko samo przestanie bić (a ze mnie przestanie wcześniej...taki mamy klimat) Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:27 Mają? To dlaczego takie płacze, że demografia leci na łep, na szyję? Ja mam jedno, chociaż kiedyś chciałam więcej. Ale po poronieniu i potem trudnej ciąży i porodzie nie chciałam, nie będe się zasłaniać, zwyczajnie NIE chciałam być znowu w ciąży. A jak się zaczęłam łamać, to dowalili wyrokiem TK, więc mam kolejny argument, żeby zdusić te wątłe przebłyski pod tytułem: a może jednak jeszcze się zdecydować na dziecko? Raczej się jednak nie zdecyduję, a okienko mi się już zaraz zamknie i będzie z głowy. Poza tym 20-latki nigdy niechciały mieć dzieci en masse. Nie w tym wieku. Ale jeśli pytano o przyszłość, to większość brała to pod uwagę. Teraz spora grupa nie bierze. I nawet jeśli część zmieni zdanie, to część po prostu nie - mają plany nie zawierające dzieci i nie widzą powodów, żeby to zmieniać - znam bardzo dużo takich 25-35 latków, którzy dzieci nie planują i w tych planach są zdecydowani, nie rozważają opcji "jak się trafi" albo do przemyślenia - nie chcą, nie planują, nie będą mieli, realizują się inaczej i nie potrzebują rodzicielstwa do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:42 >A potem jedne i drugie te dzieci mają. Ja nie mam, to pewnie ma ta druga Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:03 Kolejna natarczywa kampania medialna nastawiona na rozbudzanie emocji. Teza: Polki boją się rodzić dzieci, bo zakaz aborcji, czyli boją się, że jak się trafi zespół Downa, to nie będą mogły go skasować. Naciągane jak guma w gaciach. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:12 To nie kampania tylko samo życie . Niech sobie rodzą co prawo ustalają .Przeważnie ci co już dawno mają z głowy dzieci lub faceci w wieku szykującym się do anielskiego orszaku . Nic się nie zmienia jedynie na gorsze . Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:24 Klaszcz uszami dalej, konfiarzu, naciągaj sobie dowolne fragmenty garderoby, to nie pomoże na fakty.. A fakty są takie: dzieci w Polsce rodzi się coraz mniej. I mniej. I od decyzji trybunału Przyłębskiej tez - mniej i mniej. I pomijając migracje ukraińskich rodzin - z każdym miesiącem i każdym rokiem z grupa kobiet w wieku rozrodczym się kurczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:37 langsam napisała: > A fakty są takie: dzieci w Polsce rodzi się coraz mniej. I mniej. A gdzie ja niby temu przeczę? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:21 Ukrainki któe tu beda chciały osiąść jak zobaczą, że u nas nie mozna dokonać aborcji a kobieta w ciązy nie ejst ratowana aby nie uszkodzić płodu...też zastowią się 3 razy Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:25 Ukrainki oczywiście dostosują się reprodukcyjnie do otoczenia, ale w średnim terminie coś niecoś to załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:38 Widzisz ruski trollu, to nie jest ankieta o cudzych decyzjach, tylko o NASZYCH decyzjach. I masz w tym wątku wpisy konkretnych kobiet, które nie zdecydują się na dziecko z powodu zakazu aborcji. Przed prawdą nie da się uciec ani jej zanegować. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:44 lauren6 napisała: > masz w tym wątku wpisy konkretnych kobiet, które nie zdecydują się > na dziecko z powodu zakazu aborcji. I to ma niby uprawniać do wyciągania ogólnych wniosków? Ta cała narracja ma takie same podstawy jak twierdzenie, ze Polki nie chcę rodzić dzieci, bo boją się, że dziecko zachoruje/okaże się w jakiś sposób zaburzone, np autyzm/będą komplikacje przy porodzie i milion innych powodów. Nawet posiadanie zdrowego i bezproblemowego dziecka po lekkim porodzie wymaga przemodelowania całego stylu życia i wzięcia na siebie ogromnej odpowiedzialności - to też jest powód dobry jak każdy inny, aby tego dziecka nie chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:28 Nie da się też uciec i zanegować prawdy takiej, że dla mnóstwa kobiet prawo do aborcji jest ostatnią rzeczą o jakiej myślą planując dziecko. Ten argument przechodzi tylko w takich środowiskach jak ematka. Ceny mieszkań, kredyty, inflacja, trudny dostęp do żłobków, przedszkoli, trudności z wyżyciem z jednej wypłaty - tak, to są argumenty. Ale aborcja? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:36 ? Brak prawa do przerwania ciazy w sytuacji uszkodzeń płodu i lęki lekarzy przed interwencją w sytuacji zagrożenia życia kobiety zwiększają poziom lęku. Podobnie jak np. negatywne info o szkołach czy żłobkach, o wysokości (nieściągalnych ) alimentów. To wszystko - uświadomione i nie - zbiera się do kupy i kładzie na jednej szali razem z cenami mieszkań, inflacją, itp.. Na drugiej lądują łącznie hormony prociążowe i nadzieje oraz antycypowane szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:40 E, to tak nie działa. Nie znam kobiety, która planowała ciążę, biorąc pod uwagę problemy w oświacie. Co do alimentów - nie wiem, ale też raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:14 Mój kolega w pracy kalkulował, czy jeżeli będzie drugie dziecko, to będzie ich stać na anglojęzyczną szkołę. Nie zdecydowali się. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:38 Raczej dostęp do rzetelnej diagnostyki. Rzetelna diagnostyka daje odpowiednio szybko wiedzę i możliwość podjęcia decyzji i tu jest istotne prawo + możliwość jego wyegzekwowania. Fatal error nie mieścił się w moich planach na życie i w ciąży zrobiłam wszystko, żeby zminimalizować ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:57 Oczywiście, że dostęp do aborcji ma znaczenie przy planowaniu potomstwa. Kto normalny chce urodzić chore dziecko ? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:12 Zapytałabym raczej - kto normalny planując dziecko od razu stawia na pozbycie się go, jeżeli nie będzie spełniało oczekiwań? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:14 Przecież to nie kwestia oczekiwań kalibru ładne/brzydkie tylko zdrowia, wieloletniej jakości życia, perspektywy dożywotniej opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:20 Wiem przecież. I tak, zgadzam się, że nikt nie chce mieć chorego dziecka. Ale one się jednak rodzą i będą się rodzić, bo badania nie wykrywają wszystkiego. Powiedziałabym, że tych najgorszych nie mają szans wykryć. poza tym bywa że do uszkodzeń dochodzi w trakcie porodu - i prywatna opieka nie zawsze temu jest w stanie zaradzić. Czasem się po prostu nie da nic zrobić, bo wyskoczy coś, czego nikt nie przewidział, a poza tym lekarz nawet sowicie opłacony i kompetentny też może podjąć złą decyzję. Albo taką, która w rezultacie okazuje się zła, a była najlepszą w momencie jej podejmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:57 W wieku krajach już sie praktycznie nie rodzą osoby z ZD. No taka prawda. jak ludzie mają dostęp do diagnostyki i mogą decydować to taki jest efekt. Co ci ma wyskoczyć? Robisz badania i wiesz. Co ci moze wyskoczyć? PIS i Godek? Ja dzieci z ZD widuje rzadko. Fakt. Za to dorosłych z ZD co tydzień. I ich rodziców. Skoro tak wiesz wszystko powiedz jakie jest ich najwieksze zmartwienie? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:06 Nie przekonasz mnie, że eugenika jest dobra. Nie i koniec. Dziś dzieci z ZD, jutro z ciemnymi oczami. Domyślam się, że rodzice dzieci i dorosłych z ZD martwią sie tym, co się stanie z ich dziećmi, gdy sami umrą lub nie beda w stanie podołać opiece. Ale ten sam problem dotyczy rodziców dzieci z upośledzeniem umysłowym, których sie rodzi sporo, ale nie jest tego wykryć żadne badanie, dzieci z autyzmem, z chorobami psychicznymi, urazami okołoporodowymi, oraz przerażająco rozsądnych i przewidujących rodziców dzieci zdrowych do czasu, dopóki niefortunny upadek lub choroba nie spowodują upośledzenia. Już teraz zaczyna dochodzić do tego, że krytykuje sie ludzi, którzy podjęli decyzję o tym, by się rozmnożyć, mimo że było prawdopodobieństwo, że dzieci będa w jakiś sposób upośledzone. Czyli zabrońmy głuchym, zabrońmy niskorosłym, zabrońmy ślepym, zabrońmy grubym itd... Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:08 Jaka do cholery eugenika? Pierdolenie o Szopenie i amlycj fortepianach. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:26 A jak to nazwać? Może osoby z ZD się nie rozmnażaja, ale głuche i niskorosłe owszem. I to też jest przez niektórych uważane za niedopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:15 andaba napisała: > A jak to nazwać? > > Może osoby z ZD się nie rozmnażaja, ale głuche i niskorosłe owszem. I to też j > est przez niektórych uważane za niedopuszczalne. Za to przeciwnicy aborcji z upodobaniem zmuszają kobiety do rodzenia dzieci i z ZD i z wszelkimi innymi chorobami. Nawet tymi które nigdy nie dadzą się wyleczyć. Nawet płody bez czaszki też trzeba rodzić żeby broń bogowie eufeniki nie zastosowali.. I przestań pierdolić o tym że ktoś zakazuje rozmnażać się osobom no głuchym. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:19 > Nawet płody bez czaszki też trzeba rodzić żeby broń bogowie eufeniki nie zastosowali.. Ale takie dziecko, bez czaszki urodzone, też będzie przez lata ciężarem dla rodziców, a po ich śmierci dla społeczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:22 demodee napisała: > > Nawet płody bez czaszki też trzeba rodzić żeby broń bogowie eufeniki nie > zastosowali.. > > Ale takie dziecko, bez czaszki urodzone, też będzie przez lata ciężarem dla rod > ziców, a po ich śmierci dla społeczeństwa? A c oto ma do rzeczy? Zmuszanie do kontynuacji ciąży, bez względu na stan płodu, a już TYM BARDZIEJ, gdy ten płód nie ma ŻADNYCH SZANS na przeżycie poza macicą to jest skrajne skur....o i tortury. Zwykłe znęcanie się nad człowiekiem w imię swoich przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:25 Płody bezczaszkowe, przy całym tragizmie i nieszczęściu dla rodziców, są dla nich mniejszym obciążeniem niż dziecko z nieletalną wadą genetyczną, które będzie żyło dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:06 triss_merigold6 napisała: > Płody bezczaszkowe, przy całym tragizmie i nieszczęściu dla rodziców, są dla ni > ch mniejszym obciążeniem niż dziecko z nieletalną wadą genetyczną, które będzie > żyło dekady. No ja nie wiem jest takim niewielkim psychicznym obciążeniem dla kobiety świadomość, że ktoś zmusza ją wbrew jej woli do donoszenia letalnej ciąży, każe urodzić - a takie porody są z definicji trudne i z dużą szansą na powikłania. Fizyczne i finansowe obciążenie może mniejsze - ale ja osobiście po czymś takim, nawet jakbym nie miała dzieci, to więcej bym się na ciążę nie zdecydowała za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:58 Histerycznie przeinaczasz. Mniejszym nie znaczy niewielkim. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:14 To zdefiniuj swoje mniejszym. Bo bagatelizujesz coś co dla lekko licząc 99% osób tym dotkniętych jest olbrzymią traumą. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:18 Bagatelizuję? Nadinterpretacje to też histeria. Nie bagatelizuję, zmuszenie kobiety do donoszenia płodu, który umrze wkrótce po porodzie jest koszmarem, ale zdarza się, że kobieta wie o wadzie i chce taką ciążę donosić, żeby móc pożegnać się z dzieckiem i pochować je. Letalny fatal error jest straszny, ale można po tym odbyć żałobę, przepłakać, zrobić badania genetyczne obojga rodziców i mieć kolejne dzieci, zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:50 Tak samo jak przy nieletalnie chorym dziecku można mieć kolejne dzieci zdrowe. To już jest osobnicze jak ktoś podchodzi do takiego czy innego nieszczęścia, a ty a priori zakładasz, że twoja opinia jest obowiązująca dla wszystkich. Otóż nie jest i dla niektórych większym obciążeniem (psychicznym, bo finansowo rzecz jasna sytuacja jest nieporównywalna) może być ten "fatal error", a nie upośledzone żyjące dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 20:53 arthwen napisał(a): > Tak samo jak przy nieletalnie chorym dziecku można mieć kolejne dzieci zdrowe. > Wszytko można. Jednak rodzenie kolejnych dzieci przy jednym ciężko chorym jest gorszą opcją (finansowo, organizacyjnie, rodzinnie, wychowawczo) niż "zaczynanie od zera" po śmierci noworodka z wada letalną. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:19 Piękna manipulacja. Ciężko, nieuleczalnie chore dziecko z wadami, które uniemożliwią mu korzystanie z życia = nie spełnia oczekiwań, tia. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:24 Taka sama jak twierdzenie, że prawo aborcyjne powoduje, ze Polki nie chcą rodzić dzieci. Nie znam prywatnie ani jednej kobiety, która by zwracała na to uwagę planując lub będac w początkach ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:28 Jak napisałam chwilę temu - ja. Dzień dobry. Oraz np. moja koleżanka, która walczy o możliwość donoszenia ciąży, ale po jednej aborcji w Polsce (w szpitalu) ze względu na zagrożenie swego życia uznała, że woli walczyć za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:36 Pisałam - prywatnie. Znajomość internetowa to nie jest dla mnie znajomość. Oczywiście możesz być ciężarną, ale możesz też być osiemdziesięciolatką, albo facetem. Ale wierzę, że są takie kobiety, na tym forum jest ich na pewno sporo. Nie jest ich jednak tak dużo, jak procentowo wychodzi to na ematce. Nawet jeżeli tak mówią, to jak przychodzi co do czego to wcale nie naciskają na badania. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:46 znana mi osobiście matka obecnie trzydziestokilkuletniego mężczyzny z ZD, wysoko funkcjonującego, drugi syn zdrowy, opowiadała, że w ciąży z drugim synem zrobiła wszystkie dostępne badania, ponieważ była absolutnie zdecydowana na terminację w razie ponownego ZD. Kocha ogromnie pierwsze dziecko (to z ZD), ale drugi raz by tego nie udźwignęła. Serio uważasz, że kobieta w ciąży nie myśli o tym, czy dziecko będzie zdrowe i co w razie gdy okaże się, że nie jest? Że nie naciskają na badania? wszystkie kobiety które znam, robiły badania w ciąży. Nie wiem, jakie podjęłyby decyzje, ponieważ wszystkie ciąże o których się dowiedziałam, były prawidłowe (co nie znaczy, że mamy tylko 100% zdrowe dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:02 No oczywiście, że kobieta w ciąży myśli, czy dziecko okaże sie zdrowe i co w razie, gdy nie będzie. Ale przeważnie na myśleniu się kończy. Trzydzieści lat temu nie było czegoś takiego jak diagnostyka prenatalna, a jakoś kobiety się decydowały na dzieci. Co do znajomej - mogę ci opowiedzieć niemal identyczna historię, tyle że dotycząca nie aborcji, choć ta była dostępna wtedy, ale zminimalizowania ryzyka urodzenia kolejnego niepełnosprawnego dziecka. Determinacji, którą podjęła osoba wiedząca co to znaczy mieć niepełnosprawne dziecko. Nie każdą stać na desperację, mnie by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:22 Może w twoim środowisku nie andaba, w moim kobiety robią prywatne badania i w razie wykrycia wady zdecydowałyby się na aborcję. Pewnych rzeczy można uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:16 Nie było diagnostyki prenatalnej, ale nie ratowało się wszystkich muminkow z wadami serca, o innych wadach nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:39 A ja znam. Ba, większosć kobiet, ktore znam bierze to pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:52 Inne środowisko, po prostu. Wierzę, że jest tak w istocie. Ale uwierz, że w moim środowisku wygląda to zupełnie inaczej. Mam kuzynkę, która urodziła dwa lata temu. Późno urodziła, zwlekała ze względów zawodowych i finansowych (drugie), miała 39 lat. Pytałam, czy robiła jakieś badania - nic tyko zwykłe usg w przychodni i drżała na myśl, że może złapać covida (zaszła dokładnie w momencie, gdy ten dotarł do Europy, przynajmniej oficjalnie) Pechowo jej to wyszło, lękowi się nie dziwię, akurat ciężarne to jedyna grupa której lęk przed wirusem rozumiałam i współodczuwałam. Jeżeli nie robiła ona - starsza, wykształcona i świadoma, to co mówić o młodych dziewczynach. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:04 No to niezbyt świadoma - po 35 roku życia badania prenatalne (podstawowe) masz na NFZ i lekarz ci o nich mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:12 No ale po co miała robić te badania? Chyba jedynie po to, żeby w razie problemów rodzić w wyspecjalizowanym ośrodku, a nie w pipidówce. Operacje prenatalne to raczej rzadkość. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:41 Po to, żeby leczyć wady możliwe do skorygowania w okresie prenatalnym np. kardiologiczne albo, żeby usunąć ciąże z wadami ciezkimi i nieuleczalnymi. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:19 Jak pisałam powyżej - operacje prenatalne to promil. A aborcja dla niektórych jest absolutnie abstrakcyjnym wyjściem. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:36 Nawet jeśli promil - to nie chciałabym się dowiedzieć, że mojemu dziecku nie wykonano koniecznej operacji, bo ja oblałam badania, które mogły to wykryć. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:54 Po to, bo dzisiaj lekarze dokonują cudów przeprowadzając takie operacje - ratują dzieciom życie, bez interwencji medycznej np. Nie przeżyłyby lub byłyby cieżko chore. Takie rzeczy trzeba tłumaczyć pielęgniarce? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:04 Robią, robią. Ale jak często? Znasz kogoś, kto miał taka operację? Ja nawet ze słyszenia nie znam, a dzieci wokół mam całkiem sporo. A jak można nie wiedzieć o aborcji u znajomych, bo tym nikt sie nie chwali, to jednak operacje nie należą do rzeczy, które ktos, zwłaszcza po fakcie, by ukrywał. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:19 Tak, znam. Jesli przy zerowym wysiłku i niewielkim wkładzie finansowym moge sie dowiedzieć co z dzieckiem (nawet takie głupie pappa dużo mówi o ew porodzie) to czemu miałabym tego nie robic? Bo operacji jest mało? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:27 No oczywiście, dlaczego miałabyś nie robić? Jeżeli uznałaś to za właściwe, to zrobiłaś. Ale nie wszyscy widzą taką potrzebę. Przecież nie krytykuję tych, którzy robią. Tłumaczę, dlaczego niektórzy nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:36 Nie robią, bo są niestety głupi. Ale mają prawo być. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:09 andaba napisała: > Robią, robią. Ale jak często? > Znasz kogoś, kto miał taka operację? Ja nawet ze słyszenia nie znam, a dzieci w > okół mam całkiem sporo. > > A jak można nie wiedzieć o aborcji u znajomych, bo tym nikt sie nie chwali, to > jednak operacje nie należą do rzeczy, które ktos, zwłaszcza po fakcie, by ukryw > ał. > Tak, znam. Dziecko nauczyciela gitary mojego syna - miało operację na sercu w okresie płodowym (i potem jeszcze dwie po urodzeniu w przeciągu chyba 2 lat). Dziecko dalszych znajomych - inna wada, ale tez zoperowane w okresie płodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:17 Super. Dobrze, że akurat te osoby sie zdecydowały na badania. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:44 andaba napisała: > Super. Dobrze, że akurat te osoby sie zdecydowały na badania. To właśnie ta inna bańka niż twoja, andabo. Nie wiem czy znam kogokolwiek kto by nie robił badań prenatalnych od czasu jak są możliwe, nawet jeśli trzeba było za nie dodatkowo zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:21 No na przykład po to. Albo żeby się przygotować, doedukować o wadzie dziecka, wiedzieć o niej, a nie przeżyć załamanie po porodzie. Albo żeby pojechać do Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:28 Myślę, że na ciężką chorobę dziecka nigdy nie jest się stanie przygotować. Tak, pewnie lepiej jest się oswoić z myślą, że dziecko będzie chore. Ale czasem może warto mieć te kilka miesięcy mniej stresu, którego w razie chorego dziecka i tak nie zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:30 Poza tym ja absolutnie nie krytykuję, że ktoś te badania robi, obojętnie z jakiego powodu. Ale doskonale rozumiem osoby, które nie robią. Co ma być to i tak będzie i rzadko jakieś badania są w stanie to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:31 Rozumiem, że sama też się nie badasz? Co ma być, to będzie, rak nie rak. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:42 Na coś umrzeć trzeba. Wolę, żeby to był rak, niż alzheimer. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:54 andaba napisała: > Na coś umrzeć trzeba. Wolę, żeby to był rak, niż alzheimer. Ale wolałabyś, żeby cię w przypadku wykrycia tego raka leczono chyba? Czy jednak miałabyś wywalone? Bo kobiety, przynajmniej niektóre, chcą mieć PRAWO DO DECYZJI czy chcą kontynuować ciążę czy nie. W Polsce tego prawa nie mają. W żadnym wypadku bo nawet w przypadku zagrożenia życia to NIE KOBIETA decyduje tylko decydują za nią. Od 30 lat Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:59 Ale to nie jest dyskusja na temat tego, czy lepiej by było, żeby aborcja była dostępna, czy nie, tylko na temat tego, czy wszystkie kobiety biorą prawo aborcyjne pod uwagę, gdy planują dzieci. I próbuję was przekonać, że nie wszystkie, niektóre bo mają to gdzieś, inne bo to prawo, jakiekolwiek by było, nic w ich decyzjach nie jest w stanie zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:02 Ale jeśli wierzyć nowym badaniom opinii społecznej, kobiet którym to wisi, jest mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:07 Mniejszość to jednak nie "żadna kobieta". Poza tym wiele kobiet popiera prawo do aborcji lub nie wypowiada się w tym temacie, ale sama nie zdecydowałaby sie na to nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:02 eeeeeeeeeee skąd wiesz? Bo mowią tak teraz mając juz swoje dzieci? Nie wiesz ile miało? Nie przyznają się. Nie wiesz sama co byś zrobiła z takim wynikiem płodu...Nie mozesz powiedzieć "Ja to nigdy". Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:14 Mogę powiedzieć. Zabiłabyś swoją córkę? Teraz? Gdyby sie okazało, że np przedawkowała i będzie roślinką do końca życia? Czy jednak byś tego nie zrobiła, nie tylko dlatego, że poszłabyś siedzieć? No więc ja wiem, że bym dziecka nie zabiła. Dla mnie płód to dziecko. I doskonale wiem, co to znaczy nosić dziecko, które nie ma szans na normalne życie. przeżyłam to i doskonale wiem, co wtedy czułam. na pewno nie chęć usunięcia ciąży. Dlatego może jestem tak kategoryczna - bo w głowie mi się nie mieści, że matka może w ogóle cos takiego rozważać. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:16 Przestań laskawie pierdolić o, zabijaniu dzieci bo płód to nie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:22 Dla ciebie. Dla mnie dziecko. Jestem w stanie rozumieć, że dawniej trudno sobie było zwizualizować to dziecko, gdy ciąża objawiała się tylko brakiem okresu. Lecz nie mogę pojąć jak teraz, gdy u kilkutygodniowego płodu widać główkę, bijące serce, można mówić, że to nic, nie dziecko, nie człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:24 Ale TOBIE nikt aborcji robić je nakazuje więc może zamknij się na temat cudzych aborcji? Co, musisz się poczuć lepsza co? Taka moralna. Szczytem niemarlnosci jest zmuszać kobiety do rodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:43 Sama nie wiesz o co cię ciskasz. Nie napisałam tu ani słowa o prawie aborcyjnym. Że jestem za całkowitym zakazem aborcji. Napisałam jedynie, że ja bym nie usunęła, bo dla mnie płód to dziecko. I co? Nie wolno mi tak uważać? Nie wolno mi napisać, że nie mogę zrozumieć jak matki tak piszą swobodnie o aborcji? Naprawdę rozumiem, że ktoś podejmuje decyzję o aborcji. Ale takiego pisania jak ma tutaj miejsce, sprowadzanie ludzkiej tragedii (przeważnie, jednak liczę, ze czasy aborcji jako powszechnego środka antykoncepcyjnego minęły) do nic nieznaczącego zabiegu robi wam samym więcej szkody niż pożytku. Ale to już nie mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:47 Ale dla większości to jest mało znaczący zabieg, tylko polityczna poprawność każe się kajać i mieć depresję. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:00 Jak to pogodzić z tym, że absolutnie każda znana mi kobieta, która przeżyła poronienie samoistne, wspomina to jako straszne doświadczenie? Bez względu na wiek, stan ówczesnej wiedzy? To samo mówiła moja babcia, która zmarła kilkadziesiąt lat temu, moja teściowa, to samo mówią ciotki, koleżanki, kuzynki, bratanice. Smutek, rozpacz, wyrzuty sumienia, że się zrobiło cos nie tak, dźwignęło, za dużo pracowało, za mało jadło, za szybko chodziło? Jak to pogodzić? Nie mogę uwierzyć, że decyzja o usunięciu chorego płodu to decyzja tego typu jak o kupieniu majtek w markecie. Podejrzewam, że jest okupiona nieprzespanymi nocami, łzami i traumą. I naprawdę współczuję wszystkim, które taką decyzję podjęły, nie dlatego, że podjęły taką, a nie inną, ale że zostały sytuacją do niej zmuszone. Ale proszę, nie sprowadzajcie aborcji do obcinania paznokci. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:01 Poronienie to cos, na co nie masz wpływu, najczęściej tego nie chcesz. Decyzję o aborcji podejmujesz samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:08 Ale można podejrzewać, że jeżeli komuś wychodzi na badaniach, że płód jest chory, to ten ktoś te badania robił. Badania robią osoby, którym na dziecku zależy. Czyli można mniemać, że dziecko było chciane. Serio myślisz, że to taka prosta decyzja o aborcji? "Ok, uszkodzone, skrobiemy". Nie wierzę. Nie wierzę w to, że po kobiecie podejmującej decyzję ze względu na wady płodu taka decyzja spływa jak woda po kaczce. Mogę uwierzyć, ze jest tak w przypadku, gdy kobieta wpada, a nie chce dziecka. Zwłaszcza jeżeli wcześniej nie rodziła, nie miała nigdy usg ciążowego itp. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:03 Przecież nikt temu nie zaprzecza, utrata chcianej, planowanej, często wyczekanej ciąży jest dramatem, co nie znaczy, że należy ograniczać prawo do decyzji i wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:10 No właśnie mam wrażenie, że niektóre zaprzeczają. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:03 >a, która przeżyła poronienie samoistne, wspo< Proste. Poronienia samoistne to ciąże zakończone niepowodzeniem WBREW woli kobiet. Przerwanie ciąży jest zaś decyzją kobiet. W pierwszym przypadku zapewne odczuwają głównie żałobę, w drugim - głównie ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:04 Dla mnie największym koszmarem byłoby zmuszenie mnie do donoszenia chorego płodu i porodu, wylądowałabym u psychiatry z tego powodu. Aborcja byłaby dla mnie ulgą i już nigdy nie zdecydowałabym się na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:05 andaba napisała: > Nie mogę uwierzyć, że decyzja o usunięciu chorego płodu to decyzja tego typu ja > k o kupieniu majtek w markecie. > Podejrzewam, że jest okupiona nieprzespanymi nocami, łzami i traumą. I naprawdę > współczuję wszystkim, które taką decyzję podjęły, nie dlatego, że podjęły taką > , a nie inną, ale że zostały sytuacją do niej zmuszone. > Ale proszę, nie sprowadzajcie aborcji do obcinania paznokci. Sama decyzja o aborcji jest dla wielu kobiet prosta. Owszem w przypadku fatal error wynika ona z tragicznej sytuacji i to sytuacja jest przyczyną łez i traumy - nie sposób wyjścia z niej. I nikt nikogo do aborcji nie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:15 Czasami zmusza. Partner (taką sytuację znam bezpośrednio) Sytuacja finansowa, rodzinna. Słaba psychika. Słabe zdrowie. Lęk przed przyszłością z chorym dzieckiem. Lęk przed wpływem choroby dziecka na resztę rodziny. To wszystko tez jest swego rodzaju przymusem, nawet jeżeli aborcja jest niby dobrowolna. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:23 A wyobrażasz sobie, że kobieta może chcieć mieć dziecko z rozsądku? Ja tak mam, nigdy nie miałam wścieków macicy. Dla mnie chore dziecko byłoby nie do przeskoczenia i rozumiem, że ktoś ma inaczej, szanuję to, więc niech inni szanują moje odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:28 Tak, mogę to sobie wyobrazić. I doskonale rozumiem, że byłoby nie do przeskoczenia. Zrozum, ja nie krytykuję tego, że ktoś podejmuje decyzję o aborcji w przypadku uszkodzenia płodu. Ja się wkurzam na to mówienie, że każdy by usunął, ty byś usunęła, to przecież takie nic usunąć ciążę. I pisanie o dzieciach "muminki" też mnie wkurza. Nie wiem, może to określenie jest zaakceptowane przez rodziców, ale mnie ono strasznie razi. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:25 andaba napisała: > Czasami zmusza. (...) > Lęk przed przyszłością z chorym dzieckiem. > Lęk przed wpływem choroby dziecka na resztę rodziny. > > To wszystko tez jest swego rodzaju przymusem, nawet jeżeli aborcja jest niby do > browolna. Dlaczego współczujesz kobiecie, że ma wybór i nie musi realizować koszmarnego scenariusza realizacji swoich lęków? Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:30 Bo andaba nie ma innego życia oprócz męża i dzieci, nawet sobie tego nie wyobraża, najwyraźniej kobiety w jej rodzinie żyją tak od lat. Dlatego inna postawa doprowadza ją do histerii, a może w jakiś sposób zagraża jej stylowi życia? Zmusza ją to do przemyśleń, których ona nie chce i nie rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:34 No nie mam i sobie nie wyobrażam. Ale nie wydaje mi się, żebym histeryzowała. Histeryzują i unoszą się raczej te, które ze mną próbują polemizować. Z reguły kończąc to ubliżaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:37 Może nie histeryzujesz, ale unosisz się. Ja też nie rozumiem twojego stylu życia, czasem dziwię się temu co piszesz, bo dla mnie to byłoby więzieniem. Ludzie są różni. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:35 figa_z_makiem99 napisała: > Bo andaba nie ma innego życia oprócz męża i dzieci, nawet sobie tego nie wyobra > ża, najwyraźniej kobiety w jej rodzinie żyją tak od lat. Dlatego inna postawa d > oprowadza ją do histerii, a może w jakiś sposób zagraża jej stylowi życia? Zmus > za ją to do przemyśleń, których ona nie chce i nie rozumie? Zapewne to ta słynna empatia każe ci deprecjonować odmienne od twojego zdanie, poprzez stawianie komuś domorosłych analiz psychologicznych i prześwietlanie intencji. Bierzesz opłaty, czy tak z dobrego serduszka? Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:44 Zastanów dramatika się nad swoimi domorosłymi analizami, które serwujesz wszystkim natrętnie. Ja też czasem czegoś nie rozumiem i nie deprecjonuje mnie to, ale staram się zrozumieć, w przeciwieństwie do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:47 Akurat Andaba nie histeryzuje, ma postawę inną niż większość tutaj, ale nie histeryzuje. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:31 Współczuję jej nie wyboru, tylko tego, że zamiast zdrowego dziecka będzie miała aborcję. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 21:07 andaba napisała: > Współczuję jej nie wyboru, tylko tego, że zamiast zdrowego dziecka będzie miała > aborcję. W przypadku poważnych wad aborcja jest zamiast chorego dziecka. Jeśli ciąża była planowana, to aborcja jest mniejszym złem. Jeśli abortuje się ciążę po prostu niechcianą, to normalnym odczuciem po jest ulga. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:49 andaba napisała: > Czasami zmusza. > > Partner (taką sytuację znam bezpośrednio) > Sytuacja finansowa, rodzinna. > Słaba psychika. > Słabe zdrowie. > Lęk przed przyszłością z chorym dzieckiem. > Lęk przed wpływem choroby dziecka na resztę rodziny. > > To wszystko tez jest swego rodzaju przymusem, nawet jeżeli aborcja jest niby do > browolna. No wiesz, tak definiując przymus, to życie składa się z samego przymusu, bo sytuacja rodzinna, finansowa, nasza psychika i lęki zmuszają nas do różnych wyborów, niekoniecznie zgodnych z planami, marzeniami, czy chociażby z chceniem. Ileż to osób pod przymusem chodzi do pracy, to się w głowie nie mieści Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:52 Wolność to uświadomiona konieczność. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:23 paskudek1 napisała: > Przestań laskawie pierdolić o, zabijaniu dzieci bo płód to nie dziecko. A ty przestań łaskawie terroryzować swoim chamstwem każdego, kto ma inne zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:33 dramatika napisał(a): > paskudek1 napisała: > > > Przestań laskawie pierdolić o, zabijaniu dzieci bo płód to nie dziecko. > > A ty przestań łaskawie terroryzować swoim chamstwem każdego, kto ma inne zdanie > na ten temat. Bo pieprzenie o "zabijaniu dziecka bo ciężko i nieuleczalnie zachorowalo" to tania i żałosna demagogia mająca na celu wylacznie wzbudzenie wyrzutów sumienia i spoewwadswnie aborcji do zabójstwa i niczego innego. Tak samo jak pieprzenie o zabijaniu staruszków bo są chorzy. Mamy się wstydzić aborcj, ukrywać ja, udawać że jej nie było z nie ma i nie będzie. A jak już ja chcemy przeprowadzić u siebie to mamy spazmowac, rwać wlosy z głowy albo w najlepszym wypadków wpadac w czarną i niemą rozpacz. Tylko WTEDY ewentualnie zasłużymy na prawo do aborcji i rozgrzeszenia za nią. Absolutnie nie wolno uważać aboecjo za rozwoazanie prphlemu z niechcianą ciążą. Cóż, nawet w przypadku chciane ciąży aborcja może byc wybawienie i koniera moze odczuwać ulgę że już ma to za sobą. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:51 w przypadku chciane ciąży aborcja może byc wybawienie i koniera moze odczuwać ulgę że już ma to za sobą. pani ciężarna ma nie po kolei w głowie? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:35 triss_merigold6 napisała: > w przypadku chciane ciąży aborcja może byc wybawienie i koniera moze > odczuwać ulgę że już ma to za sobą. > > pani ciężarna ma nie po kolei w głowie? Nie, być może za bardzo skróciłam swoją wypowiedź. Chodzi mi o to, że nawet przy chciane ciąży, jeśli coś idzie nie tak, jeśli okazuje się, że płód ma wady, to aborcja może ale wcale nie musi być tragedią i końcem świata. Może być właśnie przyjęta z ulgą że już koniec męczarni. Koniec czegoś, coi tak nie miało szans zakończyć się dobrze, więc lepiej że skończyło się szybciej i bezpieczniej niż później i mniej bezpiecznie. Bo prawidłowo wykonana aborcja jest bezpieczniejsza niż niejeden poród z a tym bardziej poród np płodu bez czaszki. Tak, wygląda rzeczywistość. Nie odmawiam jednak kobiecie po poronieniu prawa doxrozpwczy, czy nawet rozpaczy po aborcji. Ale nie będę tego od zdanej kobiety oczekiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:41 > Nie znam prywatnie ani jednej kobiety, która by zwracała na to uwagę planując lub będac w początkach ciąży. Widocznie obracasz się w szurskich kręgach. Normalna kobieta planując powiększenie rodziny ma z tyłu głowy historię Izabeli z Pszczyny i innych kobiet zabitych przez lekarzy po wprowadzeniu całkowitego zakazu aborcji. Każda kobieta, która robi w ciąży badania prenatalne zastanawia się co by zrobiła jeśli wynik będzie zły. Myślenie o takich sprawach jest raczej naturalne, chyba że jest się istotą głęboko upośledzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:45 lauren6 napisała: > Normalna kobieta planując powiększenie rodziny ma z tyłu głowy historię Izabeli > z Pszczyny i innych kobiet zabitych przez lekarzy po wprowadzeniu całkowitego > zakazu aborcji. Historia Izabeli z Pszczyny nie musi się wiązać z żadną histerią aborcyjną. Lekarze mogli po prostu mieć na nią wywalone ot tak, bo spali albo pili kawkę, a medialno propagandowa burza, jaką robicie daje im niezły pretekst, aby przyjąć linię obrony zgnębionych aborcyjną policją. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:45 Zgadza się, jak już robią badania, to zastanawiają się co w wypadku złego wyniku. Natomiast można oczywiście bezmyślnie nie robić i godzić się z ryzykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:35 Czy Iza z Pszczyny to ta kobieta na temat której był niesamowity jazgot w mediach, że nie chcieli jej usunąć upośledzonego dziecka i dlatego zmarła, a potem okazało się, że dziecko było zdrowe, tylko miała pecha dostać sepsy, bo miała wyciek płynu owodniowego, podczas gdy zachowawcze leczenie tego jest standardem? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:45 O małowodziu było wiadomo od początku. Tyle że w przepisach jest mowa o "bezpośrednim zagrożeniu życia", co każdy sobie interpretuje, jak chce. Tu było wiadomo, że to się może skończyć sepsą i zgonem, ale póki sepsa się nie rozwinęła, to zagrożenie nie było "bezpośrednie". Czekano więc, umywszy ręce, aż serce płodu przestanie bić. W tym czasie sepsa się rozwinęła na tyle, że jak już można było uznać zagrożenie śmiercią za wystarczająco bezpośrednie, to już było za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:49 Poszukaj sobie, jak ci się chce, mojej historii o ciąży bez szans. O małowodziu, o "niech pani przyjedzie, jak przestanie czuć ruchy" i inne takie. Ta pozbawiona szans ciąża ma 15 lat i jest absolutnie zdrowa od momentu urodzenia. Ale gdyby mi ktoś zaproponował aborcję w 22 tygodniu (dokładnie w tym samym momencie u mnie wykryto problemy) to bym go co najmniej opluła. Bo rolą lekarzy nie jest zabijanie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:52 Poszukaj sobie jak ci się zechce historii Agaty Lamczak. Ona nawet nie chciała aborcji ani niczego takiego. A do wyrku TK było jeszcze bardzo daleko. Ani tak umarła bo jej nawet diagnozować nie chcieli bo "badania mogą zaszkodzić ciąży". No to zmarła. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:29 To ty andaba pisałaś, że chcesz jeszcze mieć dziecko, a mąż nie chce? Gdyby mąż zaczął mi pierniczyć farmazony, że badania są niepotrzebne i trzeba zdać się na los, też nie chciałabym ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:49 Serio sądzisz, że mój mąż ma inny światopogląd niż ja? Nie jest kobietą, dziecka nie nosił, więc może nie myśli równie kategorycznie jak ja, ale robienie badań prenatalnych, nie wspominając o aborcji raczej by mu do głowy nie przyszło. Zwłaszcza że on jest z frakcji, że do lekarza idzie się na badania pracownicze i po kartę zgonu. Swoją drogą chyba trochę żałuje, że się nie zdecydował. Ja też żałuję, no ale cóż, teraz to już po ptokach. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:56 Jest mi obcy taki światopogląd. Pewnie podobni ludzie są przeciwnikami aborcji i stąd mamy takie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:19 I pewnie jest ich trochę więcej niz andaba i jej mąż, skoro mamy takie prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:34 andaba napisała: > I pewnie jest ich trochę więcej niz andaba i jej mąż, skoro mamy takie prawo? A dlaczego masz potrzebę narzucania swojego światopoglądu innym? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:44 Nie mam. Nie jestem w sejmie. Nigdy nie głosowałam nawet za żadną partię żądająca zaostrzenia prawa aborcyjnego. Nigdy nie podpisałam żadnej petycji o zaostrzenie prawa. Nie wyobrażam sobie, że można podjąć taką decyzję. Nie osądzam nikogo kto podjął. Ale mówienie o tym tak lekko, jakby chodziło o obcięcie paznokci, mnie boli. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:08 A co cid4obchodzi jak ktoś o tym mówi? Nie, nie oceniasz, ależ skąd. Ale mówić o tym nie należy a jeśli już to z płaczem, bólem i przepraszajac co? Bł bla bla. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:24 Andaba dla mnie twoje poglądy kosmiczne, wpasowujesz się w patriarchalny schemat, którego ja nienawidzę i gdybym nie spotkała mojego męża, który toleruje mój charakter, nie założyłabym rodziny. Rodzenie dzieci też nie jest moim powołaniem. Nie musiałam usuwać ciąży, ale gdyby wcześniej się zdarzyła, pewnie zrobiłabym to i poczułabym ulgę. Mam też koleżankę, dla której aborcja jest właśnie jak obcięcie paznokci, mnie to trochę szokuje, ale tak ma i uważam, że ma do tego prawo. Dzieci powinny być chciane i kochane, wku...wia mnie bredzenie o ochronie poczętych dzieciątek, które są później maltretowane, gwałcone i żyją z traumami, a obrońcy mają je w d....pie. Kobiety są różne, trzeba się tolerować, ale nie wolno krzywdzić narzucaniem swoich poglądów i prawa. Państwo nie ma prawa wymagać ode mnie poświęcania i narażania życia. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:38 Ludzie nie chcą mieć dzieci, a państwo jeszcze ich zniechęca, w mojej rodzinie przyrost naturalny też jest mały, jedni bezdzietni, inni po jednym dziecku,. Niech się nie dziwią, że dzietność spada. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:04 No skoro po ptokach to sobie mozesz gdybać "ja bym nigdy nie usuneła"... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:18 I serio myślisz, że mi to teraz odwidziało? A kiedyś miałam inne poglądy? Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:30 Bez jaj. Może jak się ma 20 lat to się nie zastanawia człowiek i jest optymista, każda moja koleżanka 28+ o tym myśli i mówi, bez względu na to czy to pierwsze czy kolejne (skazywać dziecko na opiekę nad chorym rodzienstwem?) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:21 Andaba, mam w bardzo bliskim otoczeniu dwie pary rodziców, których dzieci najpewniej nigdy nie będą w stanie samodzielnie funkcjonować. To nie jest "nie będzie spełniało oczekiwań", to jest realna i nieunikniona. Powiem ci więcej, ci ludzie w rozmowach z rodziną nie ukrywają, że gdyby wiedzieli, co pójdzie nie tak... Resztę sobie dopowiedz sama. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:23 sumire napisała: > to jest realna i nieunikniona. *Uciekło mi słowo - realna i nieunikniona tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:29 Sumire, ja nie neguję tego, że to tragedia. I nie potępiam, jeżeli ktoś taką decyzję podejmuje. Ale tak naprawdę mało kto ją podejmuje i w ogóle mało kto ma okazję ją podejmować. Sama widzisz przykład swoich znajomych. Nie dlatego zapewne maja niepełnosprawne dzieci, że ich nie było stać na wyjazd na Słowację. Tylko co innego się zadziało - nie wiedzieli, nie byli w stanie podjąć decyzji, problemy nie były wrodzone itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:54 Ale nie zyjemy w latach 60'. Mamy taką diagnostyke któa daje 100% pewność. Tylko wyboru nie mamy. Trzeba być skrajną kretynką aby zachodząc w ciąże nie przemyśleć "co jeżeli". Taka mądra jesteś bo nie tobie się trafiło chore dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:10 Oczywiście, ze chodzi tylko o to, ze ona takiego nie urodziła i może die mądrzyć, bo jej to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 17:50 hanusinamama napisała: > Taka mądra jesteś bo nie tobie się trafiło chore dziecko 11/10 Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:30 sumire napisała: > ci ludzie w rozmowach z rodziną nie ukrywają, że gdyby wiedzieli, co pójdzie nie tak. Byli przekonani, że będą mieć zdrowe dzieci? Tu przydałaby się jakaś reedukacja albo sprawdzenie podstawowych funkcji poznawczych. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:52 Andaba nie ma pojęcia nawet o zyciu rodzin z dzieckiem z ZD. Nie ma i nie chce miec. Zapewne na ulicy odwraca wzrok, niech krzyż niosą inne. U nas w ośrodku nie znam ani jednego rodzica który nie jest za wyborem...Co nie znaczy, ze swoich dzieci nie kochają. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:49 My tak. Temat był obgadany przed pierwsza ciążą: aborcja nawet wtedy jakby badania były „niejasne”. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:51 Ja. Przy każdej ciąży. Jeszcze jakieś pytania.... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 16:55 andaba napisała: > Zapytałabym raczej - kto normalny planując dziecko od razu stawia na pozbycie s > ię go, jeżeli nie będzie spełniało oczekiwań? > Ciężko upośledzone dziecko to nie jest niespełnienie oczekiwań, tylko długoletni, czasem dożywotni dramat całej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:22 Rok temu byłam 38-latką w ciąży. I oczywiscie, że myślałam o prawie do aborcji, o tym, że mam jak pojechać do Berlina, o tym, co będzie, jeśli lekarze uznają, że walić moje życie, czekajmy, aż płód sam umrze, a matka wraz z nim - a wtedy to już do Berlina nie pojadę. Byłabym idiotką, gdybym o tym nie myślała. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:29 Ale chyba robiłaś badania genetyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:30 Nie no, jasne. Myślałam o Berlinie, czekając na wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:44 Ceny mieszkań, kredyty, inflacja, trudny dostęp do żłobków, przedszkoli, trudności z wyżyciem z jednej wypłaty - tak, to są argumenty. Ale aborcja? Co ci z cen mieszkań, kredytów i inflacji, jak urodzisz Muminka. Już na starcie przegrywasz i to przeważa wszystko. Nawet oddać się go nie da, bo ci na niego zasądzą alimenty 7000/miesiąc. Co jest dość ciekawe, bo te 7000 to wyceniło sobie państwo, że tyle kosztuje go utrzymanie państwowe tego dziecka. To by wynikało, że rodzicom muminka to też tyle powinni płacić w ramach socjalu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:49 Dla niej taki Muminek to dar od boga...o ile ktoś inny ten dar ma. Andaba pierwsza prułaby do Czech na skrobankę. Ale spokojnie potem dałaby na tace tysiaka i byłaby rozgrzeszona. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:34 Wiesz hanusina, jak na osobę z doktoratem jesteś straszną chamką. Ja cię nie obrażam, mimo że twoje poglądy sa dla mnie ohydne. Serio tylko na tyle cię stać? na insynuacje? Mnie od tego nie ubędzie, rzucaj sobie kamienie. Nie o mnie one świadczą. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:10 andaba napisała: > Wiesz hanusina, jak na osobę z doktoratem jesteś straszną chamką. > > Ja cię nie obrażam, mimo że twoje poglądy sa dla mnie ohydne. > > Serio tylko na tyle cię stać? na insynuacje? > > Mnie od tego nie ubędzie, rzucaj sobie kamienie. Nie o mnie one świadczą. Ohydne to jest zmuszanie kobiet do rodzenia i ocenianie ich bo chcą usunąć ciążę. To jest ohydne Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:17 Ja bym zwróciła bardziej uwagę na wyższość bijąca od tych postów. „Ja bym tak nie mogła”, teksty o traktowaniu tego jak gdyby nigdy nic (wiadomo zgnilizna moralna), lepszosc całej rodziny Kompletny odlot. Nie przekonasz i możecie wzajemnie prezentować swoje racje, ale osoba, której już rodzenie dzieci nie dotyczy może iść na całość i gadać cokolwiek Znam trzy kobiety, które miały aborcje i są zadowolone z tego faktu. Z jakiegoś powodu nie chwała się tym osobom „sceptycznym”, bo znaja ich poglądy. Rozwiązanie zagadki. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 02:14 Swoją drogą to te odloty są niesamowite, dyskusje o aborcji też. Jakiś czas temu byłam na małym zabiegu medycznym i moja pielęgniarka bez najmniejszego zażenowania czy czegokolwiek opowiadała, że miała aborcje jak była na studiach. Chłopak nie ten, chciała zdobyć wykształcenie, mieszkanie studenckie, typowa wpadka. To było ciekawe doświadczenie dla mnie - osoby wychowanej w Polsce, bo u nas o aborcji opowiada się najbliższej przyjaciółce po kielichu i szeptem. Dla niej to był small talk. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:48 Mhm...o ile im w badaniach nie wyjdzie dziecko z ZD. Wtedy jest "sytuacja wyjątkowa" oraz "Bóg to zrozumie"....i nagle jest to ważna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:08 A weźmiesz na wychowanie jakby co? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:05 Odpowiedz brzmi: nie planuję/nie wiem a nie: nie zamierzam Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:09 Ale czy pytali wszystkie kobiety, łącznie z tymi dzieciatymi? Tak mi się wydaje, stad ten wysoki wynik. Normalne, ze jeśli spytają 45-łatkę z dziećmi, czy chce urodzić jeszcze dzieci, to odpowie, ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:13 Pytali różne i zazwyczaj takie statystyki zawierają kontekst (liczba posiadanych dzieci w stosunku do liczby planowanych w odniesieniu do wieku). Te zapewne także ale dyskusja krąży wokół jednego pozbawionego kontekstu zdania i dlatego nic z niej nie może wyniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:29 Na moje oko wrzucili wszystkie kobiety do jednego worka. 18-20 latki w 90% odpowiedzą, że nie chcą dzieci, bo to wiek, w którym zaczyna się studiować, zdobywać pierwsze doświadczenia zawodowe i prawdopodobnie większość 18-20 latek nie ma nawet stałego partnera. Podobnie z kobietami po 40 roku życia: te z kolei mają już podrośnięte dzieci, ustabilizowaną sytuację zawodową i wątpię, by się znów chciały wkopywać w pieluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:35 W wątku masz link do szczegółów ankiety względem wieku i liczby posiadanych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:46 Ok, w każdym razie podejrzewam, ze zapytali ogół kobiet w wieku rozrodczym 18-45 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:19 Podpowiem: jak zapytają 35+ to tez masa powie, ze nie...bo sie boi. Czy to też normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:35 Nienormalne. Większość znanych mi kobiet nie rodzi kolejnych dzieci, bo nie chce. Ustawa antyaborcyjna jest wkurzyła, ale nie wpłynęła realnie na decyzje prokreacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:45 No a spora moich koleżanek, chciało, planowało kolejne (drugie lub trzecie)...ale właśnie ze strachu się nie zdecydowały. Pierdzielenie, że można wyjechać do Czech świadczy i piszącym takie bzdury., Jak dojdzie do zakażenia to żaden wyjazd nie pomoże. Już pomijam, ile ciąz jest usuwanych na wszelki wypadek. Wczesniej kobieta mogła poczekać na dokładniejsze wyniki, zastanowić się czy chce takie dziecko urodzić. Dzisiaj usuwana jest spora częśc zdrowych ciąz "na wszelki wypadek". Nie dziwię się. Sama jakbym miała cień ryzyka, ze urodze dziecko z ZD usunełabym ciąże. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:07 Usuwanych jest wiele ciąż nawet bez czekania czy zdrowe czy nie. Do 12 tygodnia trudno zrobić jakiekolwiek badania od tym kątem a jak kobieta nie chce ryzykować to po prostu usuwa. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:29 I co z tego? Ciekawe że najbardziej boli to facetów Rozmowa z Sebastianem Pitoniem 12.01.2023 r. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:58 tanebo001 napisał: > I co z tego? Ciekawe że najbardziej boli to facetów Facetów, którym zależy na przetrwaniu narodu polskiego, przy czym nie mówię o pigularzu czy tobie. Pigularzowi wystarczy laska lecąca na jego kasę, a tobie piwnica, micha ryżu i jotpegi, żaden naród polski do niczego wam niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:16 OK. To ilu z nich jest za karą więzienia dla alimenciarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:25 tanebo001 napisał: > OK. To ilu z nich jest za karą więzienia dla alimenciarzy? Prawie wszyscy faceci, których spytasz, są za surowymi karami dla alimenciarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:02 Jaka lata więzienia? Kolonia karna z przymusową pracą i robić konkurencję dla Chin. Dla zachęty, kto spłaci zadłużenie ten wychodzi, żeby mieli motywację do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:22 A idź się powieś. Zależy wam na przetrwaniu? To zrobcie tak, żeby kobiety chciały rodzić (i nie, plakaty "gdzie są TE dzieci" nie pomogą. Dostęp do ochrony zdrowia i ochrony zdrowia reprodukcyjnego kobiet, szanowanie ich wyborów w tym względzie, in vitro. A także dobre, darmowe szkoły, powszechny dostęp do żłobków, przedszkole dla każdego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:29 A, należy do tego jeszcze dodać pomoc państwa w razie dramatu - niepełnosprawność, ciężka choroba - oraz wsparcie (z realnym ściganiem alimenciarzy) w razie rozpadu związku. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:36 langsam napisała: > A idź się powieś. Zależy wam na przetrwaniu? To zrobcie tak, żeby kobiety chciały rodzić Kobiety nie chcą rodzić, bo żyją w niewoli - tak jak faceci. Nawet zwierzęta niechętnie rozmnażają się w zoo. Problem polega na tym, że większość ludzi nie wie, że jest zniewolona - czują, że coś jest nie tak, dlatego nie chcą się rozmnażać, ale nie wiedzą, gdzie leży problem. "Uwolnienie" kobiet nie polega na tym, że na czas orki w korpo opiekę nad ich dziećmi przejmie państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:42 No, to lepcie dalej plakaty, zakazujcie aborcji i antykoncepcji i in vitro. I koniecznie więcej rekonstrukcji patriotycznych, więcej lekceważenia konsekwencji zmian klimatu i więcej wpierania ciemnoty religijnej oraz konserwatywnej. Rezultaty ze swoją krucjatą osiągniecie dokładnie takie, jak ty na ematce, Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:53 langsam napisała: > No, to lepcie dalej plakaty, zakazujcie aborcji i antykoncepcji i in vitro. Nie do mnie pretensje. To są działania doraźne i średnio skuteczne, ale osobiście nie dziwię się tym, którzy popierają prawny zakaz aborcji. Jestem za tym, aby to ludzie sami z siebie nie chcieli aborcji i chcieli mieć dzieci, ale do tego trzeba całkowicie przemodelować państwo, a żeby to zrobić, to trzeba raz na zawsze wytrzebić z ludzi mental człowieka sowieckiego, który chce, aby odpowiedzialność za jego życie i jego decyzje przejmowało państwo. To jest robota u podstaw na jakieś 100 lat albo i dłużej. Jesteśmy 30 lat po komunie, a większość Polaków nadal głęboko w stalinowskim mentalu. Z jednej strony beneficjenci socjalów, z drugiej wyemancypowane "liberałki" żądające, aby państwo wychowywało im dzieci na czas ich orki, bo się boją zaufać własnym facetom. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:58 Zieeeew. To ja ci poradzę jak w starym dowcipie: "weź se dziadek stołek, siądź na d.. i patrz, bo takiej katastrofy (demograficznej) to żeś jeszcze nie widział." P.S. "na czas ich orki, bo się boją zaufać własnym facetom." Nie zapominaj, że udajesz tu kobietę, która nie bała się zaufać własnemu facetowi i dostała z liścia. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:13 langsam napisała: > Nie zapominaj, że udajesz tu kobietę, która nie bała się zaufać własnemu facet > owi i dostała z liścia. Dostałam z liścia, bo stalinowski mental traktuje państwo jak matkę - opiekunkę, a nie jak narzędzie do egzekwowania praw. Każdy wyrok w państwie prawa powinien być święty i egzekwowany z całą surowością - wyroki o alimenty, najczęściej w śmiesznych wysokościach, opędzlowuje się "pomocą" państwa opiekuńczego, o ile na tę pomoc się zasłuży odpowiednią nędzą. To własnie dlatego nikt w państwie opiekuńczym nie przejmuje się egzekucją wyroków o alimenty - państwo opiekuńcze nie jest od egzekwowania prawa, tylko od rozdzielania łaskawą rękę jałmużny. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:19 Lecz się tego stalinizmu, chłopczyku. N.b. stalinizm zakazywał aborcji i lansował wielodzietność. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:55 langsam napisała: > Lecz się tego stalinizmu, chłopczyku. N.b. stalinizm zakazywał aborcji i lansow > ał wielodzietność. "Konserwatyzm" Stalina wynikał z niepowodzenia bolszewickiej rewolucji seksualnej, gdzie było wszystko, co wam się teraz wydaje "postępowe". Generalnie u bolszewików skończyło się to epidemią kiły, przestępstw seksualnych i rozkładem społecznym, dlatego Stalin obrał inny kurs. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:49 Taaa, bo wcześniej za caratu pod względem takiej np. kiły to w Rosji panował raj. I wzorców higiena w ogóle. I dopiero komuna to popsuła, aha. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:11 > I dopiero komuna to popsuła, aha< Nasz konfiarz pewnie nie czytał wczesnego Bułhakowa (opowiadania lekarskie). Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:18 mgla_jedwabna napisała: > Taaa, bo wcześniej za caratu pod względem takiej np. kiły to w Rosji panował ra > j. I wzorców higiena w ogóle. historia.org.pl/2015/07/08/bolszewicka-rewolucja-seksualna/ Poczytajcie sobie, przestaniecie się dziwić, dlaczego nawet Stalin został "konserwatystą". Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:10 O ile wiem wynikał raczej z pędu do płodzenia obywateli, ze szczególnym uwzględnieniem rekrutów i robotników. Co nie zmienia faktu: aborcji Stalin zakazywał, zluzowano politykę dopiero kiedy kopnął w kalendarz. Także w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:14 langsam napisała: > O ile wiem wynikał raczej z pędu do płodzenia obywateli, ze szczególnym uwzględ > nieniem rekrutów i robotników. To źle wiesz. Doczytaj czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:21 Akurat człowiek sowiecki miał dostępna aborcję i chciał się rozmnażać, takie cuda. Jak na razie to głównie państwo chce ludziom dzieci wychowywać, a raczej indoktrynować Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:16 Przecież ci faceci też zwykle pracują, więc siłą rzeczy obowiązki musi przejąć państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:45 nutella_fan napisała: > Przecież ci faceci też zwykle pracują, więc siłą rzeczy obowiązki musi przejąć > państwo. Nie, obowiązki przejmuje państwo, bo kobieta musi pracować, bo jak nie pracuje, to jest uzalezniona od faceta, a kobieta w żadnym wypadku nie może być uzależniona od faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:54 Może, na własne ryzyko. Z upośledzonym dzieckiem to ryzyko jest wielokrotnie wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:22 dramatika napisał(a): > nutella_fan napisała: > > > Przecież ci faceci też zwykle pracują, więc siłą rzeczy obowiązki musi pr > zejąć > > państwo. > > Nie, obowiązki przejmuje państwo, bo kobieta musi pracować, bo jak nie p > racuje, to jest uzalezniona od faceta, a kobieta w żadnym wypadku nie może być > uzależniona od faceta. A co wolisz jal kobiety są uzależnione od facetów prawda? Jak są niezależne to Cię kurwica trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:31 paskudek1 napisała: > A co wolisz jal kobiety są uzależnione od facetów prawda? Każdy związek to uzależnienie. Ta zależność jest normalna. W razie gdy facet okazuje się xujem wkracza sąd, alimenty i cały państwowy aparat opresji bezwzlgędnie egzekwujący wyrok (oczywiście w normalnym systemie). Nienormalne jest uzależnianie się od władzy i jej litości w kwestii przeznaczania kasy na placówki. Ktoś kiedyś powiedział, że dziś kobieta bierze ślub z państwem, a nie z facetem. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 21:18 Kobiety nie chcą rodzić, bo żyją w niewoli Problem polega na tym, że większość ludzi nie wie, że jest zniewolona - czują, że coś jest nie tak, dlatego nie chcą się rozmnażać. To jest logicznie sprzeczne. Większość ludzi jednak się rozmnaża Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:26 „Przetrwanie narodu polskiego” najwyższym dobrem 🤣 choooj tam z kobietami, opieka medyczna, wsparciem dla rodzin. Daliśmy pińcet a te głupie baby nie chcą rodzic ku chwale narodu polskiego, jak to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:28 starczy_tego napisał(a): > „Przetrwanie narodu polskiego” najwyższym dobrem Coś jeszcze chciałaś mi wcisnąć w usta, czy to na razie tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:30 Nic Ci nie wciskam nigdzie (fuj), komentuje tylko wzmiankę o rodzicielstwie ku chwale ojczyzny. To rzeczywiście tylko chłop mógłby wymyślić Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:41 starczy_tego napisał(a): > Nic Ci nie wciskam nigdzie (fuj), komentuje tylko wzmiankę o rodzicielstwie ku > chwale ojczyzny. To rzeczywiście tylko chłop mógłby wymyślić Kwestionujesz sens dbania o przetrwanie narodu i ojczyzny, ruska onuco? Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:07 Wręcz przeciwnie. Tylko żeby kobiety te dzieci rodziły, to nie zakazuje się aborcji, tylko organizuje się dobra opiekę okołoporodowa, żłobki, itd. Już to Ci wszystkie pisały po sto razy Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 21:22 dramatika napisał(a): > Kwestionujesz sens dbania o przetrwanie narodu i ojczyzny, ruska onuco? Uznając na chwilę twoja kreację forumową; przecież nie urodziłaś ku chwale ojczyzny, tylko dlatego, że grzesznie puscilas się bez najświętszego sakramentu, który jest wymagany do podjęcia współżycia przez twoja ukochana kulturę chrześcijańską Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 21:28 cosmetic.wipes napisała: > dramatika napisał(a): > > > Kwestionujesz sens dbania o przetrwanie narodu i ojczyzny, ruska onuco? : > > Uznając na chwilę twoja kreację forumową; przecież nie urodziłaś ku chwale ojcz > yzny, tylko dlatego, że grzesznie puscilas się bez najświętszego sakramentu, kt > óry jest wymagany do podjęcia współżycia przez twoja ukochana kulturę chrześcij > ańską W kwestii 'przetrwania narodu' to zapytać by należało dlaczego urodziła tylko JEDNO. Żaden prawak nie chciał się z nią rozmnożyć ku chwale ojczyzny???? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:13 Na czym im zależy?! Patrz, a sprawiają wrażenie jakby im zależało na tym, żeby bezkosztowo zamoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:30 O kutwa ale pan w tej copce górolskiej pierdoli. Chyba mu jakaś Pani dała kopa w dupe i pana nadal boli. Pięknie pokazane: dwóch dziadersów. Panowie mają chroniczny ból dupy. Faministki nie walczą o swoje prawa (po co im?) tylko mszczą się na mężczyznach. U best of the best: epoka westernów to czasy kiedy jeszcze było normalnie usmarkałam się ze śmiechu. Już pomijam, że dorosły chłop myśli, że świat pokazany w westernach pokazuje realny świat...smark. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:53 W sumie nie wiem co lepsze - może rzeczywiście warto odciągać tego gościa od projektowania, niech zajmuje się wywiadami na YT, mniej szkód. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:06 Nie tylko mniej szkód, uważam wręcz, że bardzo pouczające treści dla młodych kobiet, z kim mogą mieć do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:22 Pod młodą kobietę już chyba nie podpadam, ale mnie najpierw to przeraziło, potem zirytowało, a po 10 minutach zaczęło śmieszyć. Taki oburz dwóch starych dziadersów, że im się zabrało zabawki i kobiety mają jakieś wymagania. Po 20 zaczęło nudzić, bo w zasadzie powtarzali w kółko to samo, więc wyłączyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
przeslicznawiolonczelistka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:33 Mądre wypowiedzi Panów. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 08:12 O rajusku. Według tego pana media wyprawy kobietom mózgi. Szkoły i przedszkola powinny być zakazane, a kobiety marzą o samcach alfa i byciu żona i matka. Tracą na kobiecości i to jest ich tragedia bo facetom przestają się podobać 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 09:11 Zapomniałaś, że maja sie przy tym nie Spaść. To są najważniejsze rzeczy Wg tego szpakowstego. W komentarzach natomiast przeczytałam, że zona pana górala jest „przy kości” i autor tego komentarza radził następnym razem zrobić risercz zanim się coś palnie przy gościu 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 09:16 Ostatnio doszło do tego że nie ma kogo macać w klubach rozrywka.trojmiasto.pl/Dlaczego-w-klubach-jest-mniej-kobiet-n174354.html Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 10:07 Powodów tego zjawiska jest tyle, co powodów niechcenia dzieci. W napalonych zwolenników wszelkich treści PUA wierzę, tak samo było kiedyś z fitness klubami, w początkach ich popularności w Polsce. Mozna było zapomnieć o spokoju, bo zaraz 10 samców alfa chciało ci na siłę pokazywać, jak korzystać z urządzeń. I ja skończyłam tak, że faktycznie chodziłam w grupie koleżanek i w godziny tylko dla pań. Natomiast to, że niektórzy chodzili tam szukać drugich połówkę i teraz spr załatwił tinder itp, to też w wielu wypadkach prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 21:32 Po co linkujesz pojeba z Podhala? Żeby się dramatysiakowi już doszczętnie popieprzyło pod czaszką? Bo pan konfederasta, wielbiciel Putina stwierdził, że ojciec rodziny powinien mieć prawo zabijać jej członków, kiedy uzna to za stosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:36 Sama odpowiedź na tak postawione i tak szerokiej grupie kobiet pytanie nie daje żadnych informacji. Kobiety po 40 w większości nie planują dzieci, bo już mają, z kolei młode kobiety jeszcze wiele razy mogą zmienić zdanie albo zmieni je za nie los i natura. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:28 Idź przepracuj tę swoją traumę a nie siejesz tu antynatalizm 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:33 Bo takim cudem jest żyć i mieć świadomość że rodzice plują sobie w brodę że się nie zabezpieczyli Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:09 Nie No to słaba opcja, fakt. Tylko ze rodzice nie powinni dawać odczuć dziecku, ze „się nie zabezpieczyli”. To nie wina dziecka przecież Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:10 Pisząc los miałam też na myśli nie znalezienie partnera, mam taką osobę w otoczeniu, w sumie nawet nie jedną. Chce mieć dziecko, rodzinę, dziewczyna 40 lat, z własnym domem, świetnie zarabiająca, zadbana. Chciałaby mieć rodzinę, dzieci, ale chcienie to za mało, a nie jest na tyle zdesperowana, żeby brać jakiś odpad atomowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:23 A dlaczego zakładasz że nieplanowane dziecko jest niechciane i rodzice są nieszczęśliwi? To że Ty żałujesz nie znaczy że każdy tak ma Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:24 To pokazuje trendy i opinie, a nie jest prezentacją wiążących i nienaruszalnych decyzji. Jeżeli kobiety z takiej samej grupy dziś są mniej nastawione na rychłą reprodukcję niż taka sama kohorta 5 czy 10 lat temu, to pokazuje to mniej więcej, czego można się spodziewać (oraz jakie postawy zyskują na popularności, a jakie - tracą). Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:59 A ja się średnio dziwię. Też bym sie zastanawiała mając z tyłu głowy rejestr ciąż, brak badań prenatalnych, haniebną i upokarzającą ustawę antyaborcyjną. Chyba jeszcze o czymś zapomniałam. Dziś trzeba być odważnym, żeby w Polsce decydować się na macierzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:35 Brak badań prenatalnych?! Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:50 Pewnie chodzi o brak powszechności i dostępności. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:52 Nic się w tym temacie nie zmieniło - dostępne na NFZ pow. 35 r.ż. (bodajże?) plus płatne w wersji no limit. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:01 Ojeju. Tylko jakie masz gwarancje, że jeżeli lekarz zatai złe wyniki, to państwo stanie po twojej, a nie jego stronie? I jakie masz możliwości ruchu, jeżeli badanie wykaże poważne błędy genetyczne płodu? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:12 Nigdy nie miałaś takiej gwarancji, dlatego także przed wyrokiem TK badanie połówkowe robiłam u dwóch specjalistów, zrobiłam także niezależne, laboratoryjne badania. W sumie niczym moje postępowanie nie różniło sie od tego, które było po wyroku TK. I na moje nieszczęście mam juz dwie koleżanki, którym bez szemrania i ogladania sie na dziecko uratowano życie, jedna była po wyroku a Jeszcze przed publikacja, a Druga po publikacji, kilka miesięcy temu. Jakie mam możliwości ruchu? W Polsce - żadne. Za to dziewczyny bez granic pomagaja KAŻDEJ, Która sie do nich zgłosi. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:17 Nic nowego, kobiety z mojego otoczenie, przy pierwszym dziecku te 18-20 lat temu i kolejnych też usg w 12. tygodniu i połówkowe robiły prywatnie u konkretnych warszawskich specjalistów. Ja robiłam prywatnie za kasę amniopunkcje, przy drugim już na NFZ, bo wiek był ok. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:18 No sorki, nie. Jeżeli moje państwo nie stoi po mojej stronie w tych wszystkich kwestiach, to wybacz, ale racjonalnie myśląca kobieta będzie czekała/szukała takiej opcji, która wystarczająco podniesie jej poziom bezpieczeństwa. Dopięte praca, logistyka, finanse etc. I albo do takiego momentu dotrwa, albo nie. Albo po drodze wykruszy się jej partner, spadną dochody, posypie zdrowie, albo nie. W rezultacie dzieci będzie mniej, a rezygnacja z potomstwa stanie się częstszym i równoprawnym wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:26 Było. efekty demograficzne można obserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:51 Interesowałas sie demografia w krajach, które nie maja podobnych problemów jak Polska? Bo ja owszem. Zerknij sobie łaskawie - demografia leci na Leb na szyje we wszystkich krajach, poza tymi, w których najpopularniejszym nadawanym imieniem jest Mahomet. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:11 To ty sobie zerknij. Demografia leci na łeb na szyję w krajach, w których następnie odejście od rolnictwa do urbanizacji, a przy tym kobiety przestają pełnić podrzędne funkcje. Wśród najbardziej rozradzających się kraj są i muzułmańskie (Bahrajn, Niger) i chrześcijańskie (Południowy Sudan, Angola, Uganda, Kongo) i mieszane (Tanzania). Ale rozmawiamy o Polsce i o ostatnim tąpnięciu, współgrającym z pisimi i z trybunałem Przyłębskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:14 A gdzie jakiś dowód na to, ze tąpnięcie związane jest z tk a nie z niestabilna sytuacja finansowa, ogromnymi podwyżkami, inflacja? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:17 thank_you napisała: > A gdzie jakiś dowód Jeśli żądasz dowodów, to jesteś incelem konfiarzem, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:04 Dowód że zdrowego rozsądku: sytuacja ekonomiczna może się za kilka lat poprawić, natomiast jak urodzisz dziecko z poważną wadą, to mu nie przejdzie za jakiś czas. No i inflacja, utrata pracy itp. nie rujnują życia na amen tak, jak konieczność rzucenia wszystkiego i zajmowania się całodobowo niepełnosprawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:08 Osoby, które robią badania prenatalne (te światłe i zamożne, wg langsam) raczej potrafia skontaktowac sie z dziewczynami bez granic? Jestem na takiej grupie dot. badań prenatalnych i w ostatnich miesiącach dwie dziewczyny nawet po 30 tc usunęły ciążę za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:13 > jest z tk a nie z n< Moim zdaniem tak właśnie jest, ale jako dyskutantka powściągliwa pozwolę sobie podkreślić, że napisałam " tąpnięciu, współgrającym z pisimi i z trybunałem Przyłębskiej." Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:17 Pisząc o wszystkich krajach miałam na myśli kraje europejskie, odwoływanie sie do afrykanskich jest nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:55 >miałam na myśli kraje europejskie, o< No to znów piszesz bez skonsultowania się z dostępnymi faktami. Niemal kompletnie muzułmańska Albania ma niższy wskaźnik urodzeń - tzw. tfr (1.38), niż niemal kompletnie niemuzułmańska Polska (1.46). W połowie islamska Bośnia i Hercegowina - jeszcze niższy (1.35). Rumunia ma bardzo dobry wskaźnik 1.80, za to muzułmanów - poniżej pół procenta. Islandia ma ciut niższy wskaźnik, a muzułmanów - jeszcze mniej. Hiszpania, szorująca urodzeniowo po europejskim dnie (1.19) ma za to muzułmanów 2,5 procent. A Włochy (tfr 1.24) mają za to 3,5% ludności muzułmańskiej. ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tps00199/default/table?lang=en Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:07 Serio chcesz porownac Albanię, Bośnię i Hercegowinę do Belgii, Francji, Niemiec? Co mnie obchodzą jakieś kraje spoza UE? Napisałam, ze kraje, które maja najwyższe wskaźniki przyrostu naturalnego to te które maja najwiecej uchodźców - trochę z przekąsem, ale wystarczy spojrzeć na Francję i Szwecję. Nie pisze o krajach typu Malta i Cypr, gdzie różnice są na granicy błędu statystycznego. Następnym razem od początku bede precyzyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:11 thank_you napisała: > Napisałam, ze kraje, które maja najwy > ższe wskaźniki przyrostu naturalnego to te które maja najwiecej uchodźców Ale wiesz, że uchodźców czy migrantów nie wlicza się do przyrostu naturalnego? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:13 Ale wiesz, że dzieci uchodźców stają sie obywatelami tych krajów i to one sie tam teraz rozmnazaja? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:21 thank_you napisała: > Ale wiesz, że dzieci uchodźców stają sie obywatelami tych krajów i to one sie t > am teraz rozmnazaja? W przypadku każdej migracji średnia urodzeń drugiego pokolenia jest zbieżna ze średnią kraju migracji. Naprawdę - wiedza ni gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:56 No, jeżeli islam napędza rozrodczość - jak twierdzisz - to Albania powinna mieć bardzo wysoki wskaźnik urodzeń. A nie ma. Belgia i Bułgaria mają niemal taki sam wskaźnik TFR - ale różnica w odsetku wyznawców islamu to niemal 100 procent. I wiesz co? Polki w UK były od 2010 najczęściej rodzącą grupą cudzoziemek. Teraz spadły na trzecią pozycję (wprzedziły je m.in. Rumunki). Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 01:25 Nie, nie islam. Imigranci z reguły przeprowadzają sie do krajów, w których jest im lepiej, a nie gorzej, wiec tam sie rozmnażają, w cieplarnianych w ich mniemaniu warunkach - dokładnie tak jak Polki w UK Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 09:46 thank_you napisała: > wiec tam sie rozmnażają, w cieplarnianych w ich mniem > aniu warunkach - dokładnie tak jak Polki w UK Wielkie rozmnażanie się Polek w UK to też bzdura - po prostu w większości wyjechały kobiety w wieku stricte rozrodczym. Owszem - lepsze warunki to nieco dzieci więcej ale różnice nie są drastyczne. I dalej - to imigracja w pierwszym pokoleniu, późniejsze wyrównują do średniej kraju migracji. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 09:54 Otóż to. Migrują generalnie ci, którzy są najsprawniejsi: najmniej obciążeni zobowiązaniami, najsilniejsi, najbardziej skłonni do ryzyka - a więc młodzi dorośli. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:02 thank_you napisała: > Pisząc o wszystkich krajach miałam na myśli kraje europejskie, odwoływanie sie > do afrykanskich jest nieporozumieniem. Żądasz dowodów od Hanusinej a sama piszesz kompletne bzdury, mimo, że dane są dostępne w 3 minuty Ach ten kalizm... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:12 Nie pisze żadnych bzdur, napisałam z przekąsem o tym Mahomecie, matkoicorko. Francja i Szwecja mają przyrosty wlasnie dzięki imigrantom. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:17 thank_you napisała: > Nie pisze żadnych bzdur, napisałam z przekąsem o tym Mahomecie, matkoicorko. Fr > ancja i Szwecja mają przyrosty wlasnie dzięki imigrantom. Myślę, że doskonale wszyscy zrozumieli twoją podśmierdującą rasiolstwem sugestię, że muzułmanie mnożą się jak króliki. Tylko, że to jest wielokrotnie obalana bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:27 Jestem obrzydliwa rasistką: www.rp.pl/spoleczenstwo/art1744831-francja-poltora-miliona-islamistow muzułmanka ma średnio we Francji 2,6 dziecka, rdzenna Francuzka – 1,6 Ale jeszcze raz: generalnie w UE tendencja przyrostu naturalnego jest zbieżna a chwilowe piki są spowodowane konkretnymi sytuacjami. Kraje rozwinięte = kraje z tendencja do zmniejszania przyrostu naturalnego. Polska tendencja w żaden sposób nie odbiega od trendów europejskich. Są odchylenia od normy związane z pkb per capita oraz uchodźcami (och, rasiol ze mnie) ale tendencja to tendencja, nie bede rozkładała każdego kraju na czynniki pierwsze w rozmowie o ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:37 thank_you napisała: > muzułmanka ma średnio we Francji 2,6 dziecka, rdzenna Francuzka – 1,6 I to jest pochodna przenoszenia w pierwszym pokoleniu dzietności z kraju pochodzenia (zwykle biednego) - nie religii. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:54 W drugim i trzecim pokoleniu już te statystyki wyglądają inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 01:27 Nawet jesli wyglądają inaczej to wciąż maja o 1 dziecko wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 09:51 thank_you napisała: > Nawet jesli wyglądają inaczej to wciąż maja o 1 dziecko wiecej. W drugim i trzecim pokoleniu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 11:01 To dotyczyło ogółu a nie badań w którym pokoleniu. Statystycznie maja o 1 dziecko wiecej. Wiesz co to w ogóle oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 18:33 Tak, żę w pierwszym pokoleniu pani ma 5 dzieci. Ale dziewczynki z tej piątki mają już po 2, a wnuczki po jednym dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 18:42 I dlatego w statystykach ujawnione jest to jaki 2,6 dziecka na muzułmankę a na Francuzkę 1,6? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 19:06 thank_you napisała: > I dlatego w statystykach ujawnione jest to jaki 2,6 dziecka na muzułmankę a na > Francuzkę 1,6? W jakich statystykach? Dasz linka? Pytam z autentycznej ciekawosci, bo we Francji we wszelkich ankietach pytanie o wyznawana religie jest zabronione (nawet w spisie powszechnym obywateli), to kto wyliczal te dzieci muzulmanek i nie muzulmanek? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 13:09 Nie nie mam pojęcia jak to policzyli, ale nawet w politpoprawnych krajach umieją przekładać nadawane imiona - 25% muzułmańskich, na ogol. Także zapewne szacunki są dość ostrożne, bo domyślam sie, ze taki wybór imienia jest raczej jednostronny. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 15:25 A imina Adam, Kamil lub Elias? Albo Jasmin? Że juz nie wspomnę o imionach żydowskich i arabskich lub irańskich, które są identyczne lub bardzo podobne. Krótko mówiąc: powodzenia w rozróżnianiu religii po imionach Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 15:46 Ale to nie ja rozróżniam Myślę, że oni wiedzą jak to się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 18:00 thank_you napisała: > Ale to nie ja rozróżniam Myślę, że oni wiedzą jak to się robi. Nie ważne jak policzyli - ważne, że pasuje do teorii Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 18:26 Tak tak, a w Polsce Ciężarne Polki są masowo zabijane przez lekarzy. 😂 Och, nie - wait! Spadaj araceli, nudna jestes jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 18:46 thank_you napisała: > Tak tak, a w Polsce Ciężarne Polki są masowo zabijane przez lekarzy. 😂 A co ma wspólnego sytuacja w PL z brakiem możliwości pytania o religię w ankietach? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:24 Zgadza się. Skoro państwo nie zapewnia zabezpieczenia trzeba organizować sobie wyjścia awaryjne, sprawdzać na własny koszt, mieć zaplecze etc., a to kosztuje czas i energię. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:25 I jest dostępne tylko dla dobrze usytuowanych społecznie i finansowo kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:33 Czy ja wiem? 2 prywatnie wizyty u Makowskiego czy Roszkowskiego to nie był jakiś szalony koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:38 Jaki odsetek kobiet ma wiedzę i środki na takie dwie wizyty? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:41 Skoro ja miałam (biedabudzetowka), to ma znakomita większość. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:02 Miałaś kapitał kulturowy i centralne połozenie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:05 Ojeojej...a po co sie tak badałaś? Czyżbyś nie chciała małego Muminka? Jak mogą pomóc jak ciężarna ma sepse? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:18 langsam napisała: > jakie masz możliwości ruchu, jeżeli b > adanie wykaże poważne błędy genetyczne płodu? A jakie masz możliwosci ruchu, jeśli po porodzie okaze się, że dziecko ma dziecięce porażenie mózgowe? Albo dwa lata po porodzie okaże się, ze dziecko ma ciężki autyzm? Poważne błędy genetyczne płodu to akurat "pikuś" w porównaniu z tym, co jeszcze może pójść nie tak, bo takie poważne wady powodują śmierć dziecka tuż po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:23 Bełkot. Ale jedźcie dalej w tę narrację, rozpuścicie po miastach jeszcze więcej billboardów z płodami, chrońcie pedofili z KK, narzućcie przymusową katechezę i zlikwidujcie niebieskie karty. A potem siedźcie przez tych twoich sto lat i zastanawiajcie się, co do cholery poszło nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:26 Po to jest prywatny monitoring ciąży i umowienie się na poród z konkretnym lekarzem, żeby zminimalizować ryzyko niedotlenienia i zabawy w poród naturalny za wszelką cenę. Autyzm to niefart, ale czynniki dziedziczenia mają wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:44 triss_merigold6 napisała: > Po to jest prywatny monitoring ciąży i umowienie się na poród z konkretnym leka > rzem, żeby zminimalizować ryzyko niedotlenienia i zabawy w poród naturalny Dziecięce porażenie mózgowe to nie tylko niedotlenienie przy porodzie - z tego co czytam jest nawet odwrotnie, nie przewidzisz. Jest wiele różnych fakapów, które mogą się zdarzyć przy planowaniu dziecka. Brak aborcji z powodu zespołu Downa (bo to o to przecież głównie chodzi) to tylko jeden z nich, a robi się z tego medialnie główną przyczynę. Ta propaganda jest tak toporna, że to aż śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:48 W ciąży przyczyną może być owinięcie pępowina, to też da się wychwycić. Porządne prenatalne wychwytuja wady rozwojowe i genetyczne inne, nie tylko ZD. Nie ma powodu by zmuszać kobietę do urodzenia dziecka z wadami. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:57 triss_merigold6 napisała: > Nie ma powodu by zmuszać kobietę do urodzenia dziecka z wadami. Jest powód, to etyka. Eugenika jest kusząca, ale przetestowaliśmy ją - efekty uboczne niweczą efekt terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:01 No to sobie dalej płaczcie nad pustymi kolyskami, konfiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:10 Etyka zakładająca cierpienie matki, ojca i ich otoczenia, a potem śmierć dziecka po krótkim życiu w cierpieniu? Wow, super. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:13 Niestety, wiele dzieci ze sprzężonymi, nieuleczalnymi wadami nie żyje krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:25 triss_merigold6 napisała: > Niestety, wiele dzieci ze sprzężonymi, nieuleczalnymi wadami nie żyje krótko. Dziecko może też ulec wypadkowi, mieć chorobę nabytą lub taką, której nie widać na USG (wszelkie podatności na zaburzenia zachowania etc). Może być choćby tzw. "high need baby", co w praktyce ma taki sam skutek dla opiekuna jak wyrok więzienia o zaostrzonym rygorze przez kilka lat. "Fakapy", które można odkryć na etapie płodowym to tylko niewielki procent zagrożeń dla - nazwijmy to - komfortu życia, jakie mogą się wiązać z posiadaniem dziecka. Więcej jest ludzi, którzy nie poradzą sobie psychicznie z opieką nad zdrowym dzieckiem niż przypadków ciężkich wad genetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:28 Weź walnij baranka i to szybko , trzeba być skończonym głąbem żeby porównywać małego jęczącego hajnida ze stukilogramowym ZD z opóźnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:31 Nie, to inny kaliber problemów. High need baby kiedyś wyrasta, a upośledzone zostaje upośledzone i nigdy nie będzie samodzielne. To wyrok dożywocia z obciążeniem całej rodziny, nie tylko matki. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:25 Wiem. Ale tym bardziej - lata męki dziecka, rodziców, otoczenia. Bardzo etyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:34 angazetka napisała: > lata męki dziecka, rodziców, otoczenia. Bardzo etyczne Eugenikę bardzo łatwo uzasadnić, robiono to nawet w pracach naukowych i wdrożono systemowo. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:36 Myli ci się z innym słowem na "e" - empatią. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:10 Dodajmy: życie w kieracie a na koniec nadzieja, ze jednak dziecko odejdzie pierwsze. Znam rodziców 30-40latków z ZD....smutne ze po całym tym opiekowaniu się, dbaniu człowiek ma nadzieje, ze dziecko umrze przed nim...bo co jak tego rodzica zabraknie. NO taki mamy klimat Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:11 Eugenika to systemowe eliminowanie, odgórnie nakazane przez prawo. Kasacje ciąż z fatal error to indywidualne decyzje. Różnica jak między krzeslem, a krzeslem elektrycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:38 triss_merigold6 napisała: > Eugenika to systemowe eliminowanie, odgórnie nakazane przez prawo. W Szwecji nie było oficjalnego obowiazku sterylizacji, działało to na zasadzie zaleceń. Wiadomo, że wszystkie "trudne" decyzja można uzasadnić jakimś dobrem, a dopiero potem wychodzi, że te "trudne decyzje", podejmowane dla jakiegoś dobra - ogólnego czy jednostkowego, bez znaczenia, mogą prowadzić nawet do ludobójstwa. Mamy ten komfort, że wiemy, że eugenika jest be, ale chyba jesteśmy skazani na powtarzanie swojej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:43 Wciąż między zaleceniami, a prywatnym, indywidualnym wyborem jest przepaść. Kiedyś na wsiach problem załatwiano dość prosto, poduszka na twarz, bo po co ma się biedactwo męczyć i polecamy duszyczkę Panu Bogu. Nie postrzegano i nie oceniano tego jako dzieciobojstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:50 triss_merigold6 napisała: > Wciąż między zaleceniami, a prywatnym, indywidualnym wyborem jest przepaść. Wystarczy, że system zezwala na "idnywiduwalne" stosowanie eugeniki i to już jest systemowe wdrożenie eugeniki. Nie musi być wcale rozkazu wydanego przez samego furera, aby wszystkich ułomnych eliminować, aby nazwać to systemową eugeniką. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:40 >system zezwala na "idnywiduwalne" stosowanie eugeniki i to już jest systemowe wdrożenie eugeniki.< Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:23 dramatika napisał(a): > triss_merigold6 napisała: > > > Nie ma powodu by zmuszać kobietę do urodzenia dziecka z wadami. > > Jest powód, to etyka. Eugenika jest kusząca, ale przetestowaliśmy ją - efekty u > boczne niweczą efekt terapii. Czekaj, ZMUSZANİE kobiety do rodzenia ciężko chorego, kalekiego, upośledzonego dziecka nazywasz ETYKĄ? O kurwa, dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:52 > Brak aborcji z powodu zespołu Downa (bo to o to przecież głównie chodzi) A skąd ten zabawny pomysł? Nie, ZD jest przynajmniej znany i oswojony, poza tym dobrze wyłapywany w badaniach. Nie masz pojęcia, czego dotyczą lęki kobiet myslących o dziecku, chcesz im tylko dokopać. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:52 angazetka napisała: > A skąd ten zabawny pomysł? Nie, ZD jest przynajmniej znany i oswojony Oczywiście, że jeśli rzeczywiście o coś chodzi, poza polityczno - medialną gównoburzą, to o ZD, ale mowić publicznie o tym nie wypada, więc mówi się o "płodach bez czaszki". Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 02:19 Im mniej rodzi się muminków, tym więcej pieniędzy i zasobów jest dla reszty osób z niepełnosprawnościami. Ludzie uwazajacy, że są pro-life powinni zasadniczo być całym sercem za aborcja płodów z wadami, bo to oznacza że dla np. dziecka z porażeniem mózgowym będzie porządna rehauważający, Oczywiście zakładając, że pro-liferom zalezy na komforcie czyjegos zycia, co samo w sobie jest bardzo na wyrost. Odpowiedz Link Zgłoś