30.01.23, 14:54
Chcę trochę dopieścić nasz dół, szukam witrynki, fajnych lamp, ceramiki, grafik lub plakatów np do kuchni. Mam jeden obraz który kocham, mogłabym coś dokupić, ale na tym aż tak mi nie zależy, te inne mogą być tłem dla tego. Na tkaninach też mi szczególnie nie zależy, okna są puste, wychodzą na ogród i nie chcę go zasłaniać, dywanów nie mamy bo pies, koce i poduszki z kanap piorę co tydzień bo pies się na nich wyleguje, więc też innych mi nie trzeba. Gdzie takich rzeczy szukacie
Obserwuj wątek
    • majenkirr Re: Wnętrze 30.01.23, 15:15
      Co ma pies do braku dywanów? Leje w domu?
      • 1papryczka.chili Re: Wnętrze 30.01.23, 15:24
        Ma bardzo dużo. Ja np na parterze też nie mam ani jednego dywanu, ponieważ mój pies, chociaż mały i nieliniejący, to lubi po jedzeniu wytarzać sie i wytrzeć pysk w najbliższy dywan. Taki dywan dość szybko, po wielokrotnym wycieraniu, nie wygląda dobrze. Na górze mam dywany ale on tam nie chodzi w ciągu dnia. Jak potrzebuje sie powycierać to wyciera się w swoje spanie, które łatwo jest wyprać w pralce, raz na jakiś czas.
        • aamarzena Re: Wnętrze 30.01.23, 15:47
          A ja dla psa kupuje dywany, żeby jej się łapy nie ślizgały 😁
          • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 16:48
            Ty jak mój teść😁
          • majenkirr Re: Wnętrze 30.01.23, 20:49
            Jak miałam greyhounda to po wszystkich podłogach były porozkładane dywaniki, bo on panicznie bał się śliskiego 🥺
      • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 15:46
        Nie ale wnosi piasek, nie za każdym razem przecież myję mu łapy, jak to wszystko ma być wdeptane w dywanu, to dziękuję, wolę wciągnąć do odkurzacza.
    • pepsi.only Re: Wnętrze 30.01.23, 15:29
      Oj, takie rzeczy to latami się zbiera... nic nie kupowałam jednorazowo, urządzałam salon latami wink wszystko co tam jest pochodzi z różnych miejsc, i ma różne czasowo pochodzenie. Ogólnie pełen eklektyzm, mam mega spersonalizowany salon i przynajmniej widać, kto tu mieszka smile
      Kanapa- z Agata meble, ale już stół używka z allegro, krzesła z OLX (i renowacja u tapicera).
      Witrynka/kredens i stolik pomocniczy- po babci,
      Fotel dostałam na 40tkę, drugi z miesiąc temu mąż mi dokupił i renowacja u tapicera (jeden z foteli to 366, drugi Lisek, wymieniana była tapicerka i pasują do siebie wink) stolik kawowy mąż zrobił na wzór 366,
      Obraz w salonie, dostałam na urodziny (bodajże 19?) , zdjęcia rodzinne - duże i bardzo duże ramki z Ikea, kwietnik wykopałam w piwnicy (styl PRL), donice na kwiaty Leroy, dywan też z Leroy, zasłony- uszyte u krawcowej.
      Poduszki, bieżnik na stół, albo podkładki- z Ikea

Gdybym szukała nowych mebli np witrynki zdecydowałabym się na Ikea,
      lampy- Ikea (lub Leroy, Obi, Castorama)
      ceramika- np. Homla, albo np w internecie Zielona Fabryka (i takie marki jak Aluro, Belldeco, Deco)
      plakatów, obrazków, grafik to zdecydowanie w internecie: Wall-being, Szpeje, Kamiński, we art colorfu, desenio, czy nawet Pakamera - dekorando. W internecie tego jest po prostu OGROM.

To tak na szybko. wink
      • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 15:47
        Dzięki. Plakaty i grafiki zaraz obejrzę. Ja też mam to i owo, ale czegoś mi brakuje.
        • pepsi.only Re: Wnętrze 30.01.23, 16:57
          "Czegoś mi brakuje" , okej smile nie znam Twojego stylu, wiec nic konkretnego polecać nie ma sensu, ale jak bywam w nowych wnętrzach, nowo wybudowanych domach, to te wnętrza wydają się takie "nie do końca urządzone" bo zazwyczaj brakuje tam tkanin - w zależności od potrzeb- dywanu, chodniczka, poduszek, bieżnika albo podkładek na stole czy ZASŁON . Nawet jeśli nikt zasłaniać nie będzie okien, to zasłony po prostu wykańczają wnętrze, i w ogóle jak są tkaniny, w dowolnej postaci, to jest przytulniej i cieplej, kończy się problem z tzw pogłosem.
          Dalej po tkaninach wg mnie w takich domach brakuje ciepłego i rozproszonego światła. Jeden żyrandol czy plafon na suficie klimatu nie zrobi, ale już lampka na stoliku pomocniczym obok sofy, czy na regale- tak.
          No i osobistych akcentów, np zdjęć , stoliczka obok sofy ze stosikiem książek, które są aktualnie czytane wink przerzuconego przez fotel kocyka, którym można w każdej chwili okryć się. W wazonie kwiatka /gałązek uciętych z jabłoni/suszonych trawek, albo misy z owocami, bomboniery z cukierkami. Takiego czegoś co daje wrażenie, że w tym pokoju jest życie.
          • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 17:03
            Wszystko jest, teraz chce wymienić lampy na ciekawsze. Ale mam wiszącą, stojąca, stołowa i dwie na parapetach i rzeczywiście robią klimat. Mam też masę świec, kwiatów. Trochę naczyń, ale chcę witrynke żeby je eksponować. Z tkanin nie mam nic i na razie nie chcę. Mam tapicerowane meble, poduszki i koce, oczywiście, ale dywanów nie lubię i pies. Może kiedyś przekonań się się zasłon, na razie nie mam i nie chcę. Ale wieszam często małe witraże w oknach.
            • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 17:07
              To brzmi tak dziwnie, ale mówię o dość dużej przestrzeni, stąd tyle lamp.
              • pepsi.only Re: Wnętrze 30.01.23, 19:46
                Wcale nie brzmi dziwnie smile
            • kurt.wallander Re: Wnętrze 30.01.23, 20:45
              Ciężko doradzac witrynkę, kiedy nie wie się, w jakim, mniej więcej, stylu, jest urządzone pomieszczenie. Albo co ci się podoba. Bo witrynka to może być:
              https://a.allegroimg.com/original/1e1078/deec0c23453d952ea2a9489bb635

albo:

https://1.allegroimg.com/s512/03703c/9b3de2594fbf8e9da4a8fb47fb71/Szafa-Metalowa-Industrialna-witryna-LOFT-lekarska

• extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 21:28
                Jasne, bardziej chodziło mi o strony internetowe niż konkretne meble.
                • kurt.wallander Re: Wnętrze 30.01.23, 22:45
                  Ale strony zależą od rodzaju mebla. Np. witrynek antyków szukałabym na Allegro lokalnie, na sprzedajemy.pl, czy stronach sklepów z antykami.
                  A witryny metalowe myslę, że spokojnie mozna kupić w IKEA.
                  • pepsi.only Re: Wnętrze 31.01.23, 00:15
                    Albo metalowe na Westwing.
                    • extereso Re: Wnętrze 31.01.23, 06:55
                      Tak też zajrzę
    • taje Re: Wnętrze 30.01.23, 15:52
      Uwielbiam lampy. Popatrz na te strony, tam jest ogromny wybór. Zresztą nie tylko lampy - meble i ceramika też.

artilleriet.se/www.madeindesign.com
      www.finnishdesignshop.com
      www.conranshop.fr
      www.dopo-domani.com/en/

Gdybys chciała jakieś bardziej odjechane lampy i z manufaktur (ceny też odpowiednie) to popatrz na Atelier Areti i kanadyjskie Lambert&Fils (sprzedawane w Europie).

Meble vintage, pracownia z Wrocławia: www.mazur-hofman.com/stock/

A tu vintage z Holandii: midmod-design.com/gallery/

• taje Re: Wnętrze 30.01.23, 15:55
        W pierwszym akapicie skleiły mi się adresy, ponownie:

artilleriet.se/

www.madeindesign.com

www.finnishdesignshop.com

www.conranshop.fr

www.dopo-domani.com/en/
      • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 16:48
        BARDZO Ci dziękuję! W środę będę dokładnie oglądać.
      • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 17:08
        Taje, piękne meble!
      • pade Re: Wnętrze 30.01.23, 17:57
        te meble z Wrocławia są przepiękne!
        • taje Re: Wnętrze 30.01.23, 18:35
          Wiem, też mi się szalenie podobają, kupowałam we Wrocławiu krzesła. Polecam zresztą tylko sklepy, skąd sama zamawiałam (z wyjątkiem dopo domani).
          • pade Re: Wnętrze 30.01.23, 18:42
            Na tej stronie, którą zalinkowałaś nie widzę cen, a na fb wysyłane są w wiadomościach. Trochę dziwna praktyka, ale ok. Da się je (te ceny) przełknąć?
            Właśnie szukam krzeseł i te, które widzę na stronie są po prostu cudne. Ale boję się, że mnie nie staćbig_grin
            Gdzie właściwie się je kupuje?
            • taje Re: Wnętrze 30.01.23, 19:01
              Dawniej podawali na stronie. Sprawdzę, ile płaciłam za krzesła i Ci wyślę na priva. Tyle, że to było w 2019/2020.
              • taje Re: Wnętrze 30.01.23, 19:04
                Przegapiłam pytanie - ja robiłam przelew i wysłali mi do Luksemburga.
              • pade Re: Wnętrze 30.01.23, 19:09
                Dziękismile
                • taje Re: Wnętrze 30.01.23, 20:38
                  Poszło
            • black_magic_women Re: Wnętrze 30.01.23, 21:25
              pade napisała:

> Na tej stronie, którą zalinkowałaś nie widzę cen, a na fb wysyłane są w wiadomo
              > ściach. Trochę dziwna praktyka, ale ok.

Mam wrażenie, zecwvinternecie nikt teraz nie podaje cen. Nie wiem czy ze względów podatkowych czy w obawie o konkurencję?! Mnie to skutecznie zniechęca do jakichkolwiek zakupów.
            • moze_sprobowac_inaczej Re: Wnętrze 30.01.23, 22:56
              pade napisała:

> Na tej stronie, którą zalinkowałaś nie widzę cen, a na fb wysyłane są w wiadomo
              > ściach. Trochę dziwna praktyka, ale ok. Da się je (te ceny) przełknąć?
              > Właśnie szukam krzeseł i te, które widzę na stronie są po prostu cudne. Ale boj
              > ę się, że mnie nie staćbig_grin
              > Gdzie właściwie się je kupuje?
              >

Krzesła podobne ma polski Fameg smile
    • alicia033 Re: Wnętrze 30.01.23, 17:43
      przejrzyj ten kanał:
      www.youtube.com/@projektantwnetrz
      Prowadzi go architekt wnętrz, w opisach podaje linki do sklepów z niezłym designem.
      • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 17:57
        Dzięki
    • mayaalex Re: Wnętrze 30.01.23, 18:50
      Zbieram japonska grafike i kupuje sporo rzeczy na catawiki. Licytujesz, masz podana ostateczna cene zakupu (z prowizja dla catawiki i kosztem przesylki). Japonska sztuke maja dobra, plus mnostwo art deco i art nouveau. Plus oczywiscie sporo badziewia ale cos tam zawsze wylowisz - tylko ze niestety trzeba miec cierpliwosc, mozesz kupic tylko to, co akurat jest na aukcji.
      Witrynki szukalam chyba 3 lata bo chcialam calkowicie przeszklona, w koncu znalazlam i sprowadzilam z Francji (ale do Belgii to maly problem i maly koszt). Sporo ciekawych bylo w sklepach z antykami ale do mojej jadalni nie pasowaly, moze Ty cos znajdziesz?
      • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 20:00
        Dzięki. Nie jestem gotowa na pobudzenie kosztu transportu mebli z Francji czy innych miejsc świata, ale grafik poszukam. ⭐
        • mayaalex Re: Wnętrze 30.01.23, 21:48
          W Belgii sklepy sa na tyle kiepskie ze wiele rzeczy kupujemy z FR/NL/DE. Francuskie firmy bardzo czesto zreszta do Belgii wysylaja za darmo, holenderskie tez. No ale to zabi skok smile
          • extereso Re: Wnętrze 31.01.23, 06:57
            O tych sklepach belgijskich się nasłuchałam, dobrze że macie inne możliwości.
    • simply_z Re: Wnętrze 30.01.23, 19:11
      Zobacz na Etsy
      • extereso Re: Wnętrze 30.01.23, 20:01
        Dzięki, w środę też poszperam.
        • black_magic_women Re: Wnętrze 30.01.23, 21:27
          Z etsy jest często bardzo droga przesyłka. Szukałam tam kiedyś obrusów, ale za dostawę musiałabym dorzucić niejednokrotnie więcej, albo drugie tyle.
    • homohominilupus Re: Wnętrze 30.01.23, 22:26
      Fajne plakaty ma kuriosis

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka