Dodaj do ulubionych

Koniec forów internetowych?

09.03.23, 20:35
Zauważyłyście, ze to jest chyba jedyne forum internetowe na którym się coś dzieje i można pogadać?
Kiedyś jeszcze dużo działo się na kafeterii, ale teraz tam pustki i admin, który kasuje wszystko.
Chyba wszyscy już gadają tylko na fb? I tego nie do końca rozumiem. Tyle, że tam nie można gadać anonimowo i ciężko się połapać w tych grupach, tyle ich jest.
Dlaczego ludzie już nie chcą gadać na forach anonimowo?
Obserwuj wątek
    • demodee Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 20:37
      > Dlaczego ludzie już nie chcą gadać na forach anonimowo?

Ja chcę!
    • iwoniaw Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 20:37

> Dlaczego ludzie już nie chcą gadać na forach anonimowo?

No nie wiem, może mają dość pijaczek o stu nickach podpartych kolumną?
      • jacqueline.derriere Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 20:42
        iwoniaw napisała:

>
        > > Dlaczego ludzie już nie chcą gadać na forach anonimowo?
        >
        > No nie wiem, może mają dość pijaczek o stu nickach podpartych kolumną?
        >
        Może mają dość męczących moderatorek?
        • iwoniaw Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 20:42
          jacqueline.derriere napisała:

> iwoniaw napisała:
          >
          > >
          > > > Dlaczego ludzie już nie chcą gadać na forach anonimowo?
          > >
          > > No nie wiem, może mają dość pijaczek o stu nickach podpartych kolumną?
          > >
          > Może mają dość męczących moderatorek?

Też możliwe.
    • sandy_cheeks Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 20:42
      Są takie, które żyją. Ja na codzień korzystam ze skyscrapercity, no ale to już stricte tematyczne forum…
      • simply_z Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:07
        oo nawet nie wiedziałam, że jeszcze istnieje...korzystałam w czasie studiów, bardzo je lubiłam.
    • pupu111 Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:12
      Ja kiedys sporo siedziałam na kafe, i chociaz to forum nie miało wielkiego polotu, to je zabito, wprowadzając zmiany, ze trzeba sie logowac. chociaz nie rozumiem, dlaczego był az taki odpływ ludzi po tym.
    • zaczarowanyogrod Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:16
      Jakby nie chcieli to by tu nie gadali.
    • cegehana Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:17
      Powiedziałabym że to zwierciadło tego co dzieje się przy wprowadzeniu cenzury: znikają niepożądane zjawiska (wulgaryzmy, agresja w sieci,) ale też znika autentycznośc. To samo będzie z JP2 - hejt na niego jest dowodem, że on kogokolwiek obchodzi. Jak się władzy uda pokonac hejt pokona też zaangażowanie w temat.
      • szorstkawelna Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:32
        Nie rozumiem ani słowa z tego co napisałaś.
        • cegehana Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:34
          Chcę powiedzieć że ingerencja w wolność wypowiedzi zabija radość z tejże wypowiedzi, nawet jeśli ma jakies doraźne plusy.
          • marta.graca Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 12:15
            No nie wiem, na FB nikt nie ingeruje w wolność wypowiedzi, a trolli i zwykłych głupków jest tam tyle, że żadnej radości nie ma się ani z czytania, ani z dyskusji.
            • cegehana Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 13:04
              Trolle i glupki wnoszą do rozmowy tyle, że nie wiesz jaką odpowiedz dostaniesz, kiedy coś piszesz. Niepewność, złość, oburzenie, napięcie oczekiwania, satysfakcja z wygranej kłótni - znamy to wszystkie w gorącej dyskusji. Rozmowa z samymi mądrymi wypowiedziami szybko by się zrobiła przewidywalna.
              • nenia1 Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 13:31
                cegehana napisał(a):

> Trolle i glupki wnoszą do rozmowy tyle, że nie wiesz jaką odpowiedz dostaniesz,
                > kiedy coś piszesz. Niepewność, złość, oburzenie, napięcie oczekiwania, satysfa
                > kcja z wygranej kłótni - znamy to wszystkie w gorącej dyskusji. Rozmowa z samym
                > i mądrymi wypowiedziami szybko by się zrobiła przewidywalna.

zależy od tego czego szukasz w rozmowie. Jeśli emocji to tak, masz rację. Ale jeśli doznań
                intelektualnych to racji nie masz.
                • cegehana Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 13:34
                  Muszę po przemyśleniu stwierdzić, że na forum typu emama doznań intelektualnych nie szukam.
          • taki-sobie-nick Re: Koniec forów internetowych? 12.03.23, 22:30
            A ja chcę powiedzieć, ze g...uzik radość z wypowiedzi jakiego patusa. A jesli ktos nie jest w stanie się wypoiedzieć inaczej niz bluzgając, to nie musi się wypowiadać. I nie powinien.
            • taki-sobie-nick Re: Koniec forów internetowych? 12.03.23, 22:31
              *wypowiedzieć
        • 7katipo Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 13:07
          Ja też nie.
    • engine8t Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:20
      I zauwaz o czym gadaja? LOL

Poniewaz gadanie anonimowe zdejmuje z nas NAS i odpowiedzialnosc za to co piszemy.
      Anonimowi nie jestesmy tymi co jestesmy ale tym jakimi w danym momencie chcemy byc..
      Gdyby ludzi musieli sie logowac prawdziwym imieniem i nazwiskiem i miejscem zamieszknaia to dyskusje staly be sie blizesze temu co sie dzieje w realu.
      • cegehana Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:26
        A moim zdaniem dalsze co pokazują portale typu nasza-klasa, Facebook, gdzie widzimy pozę i tylko te zdjęcia na których sie ładnie wyszło. Tu wiele tematów nigdy by nie zostało przegadanych, gdyby nie anonimowość przynajmniej pozorna.
        • s12345s Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 10:10
          cegehana napisał(a):

... Tu wiele tematów nigdy by nie zostało przegadanych, gdyby nie anonimowość przynajmniej pozorna.

Zgadzam się. Anonimowość, to jest to, co powoduje, że to forum jest i żyje.
      • demono2004 Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 11:49
        engine8t napisał:

> I zauwaz o czym gadaja? LOL
        >
        > Poniewaz gadanie anonimowe zdejmuje z nas NAS i odpowiedzialnosc za to co pisze
        > my.
        > Anonimowi nie jestesmy tymi co jestesmy ale tym jakimi w danym momencie chcemy
        > byc..
        > Gdyby ludzi musieli sie logowac prawdziwym imieniem i nazwiskiem i miejscem zam
        > ieszknaia to dyskusje staly be sie blizesze temu co sie dzieje w realu.

Zgadzam się. Dlatego fora internetowe, gdzie pisze sie anonimowo, zacznają padać. Osobiście nie traktuje powaznie osób, które wdają się z kilometrowe/całodobowe pyskówki i nawet nie chce mi sie z nimi pisać. Nie widzę sensu. Dla mnie to sa trolle, które nie mają nic ciekawego do powiedzenia. Im nie chodzi o dyskusję, tylko o ośmieszanie/zdyskredytowanie rozmówcy i takim osobom sie nie odpisuje/nie reaguje na ich infantylne zaczepki.
        Nie widzę bywodu ku temu, by znizać się do ich poziomu.
        • 7katipo Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 13:10
          Jedna z dłuższych wypowiedzi w tym wątku. Pewnie dlatego, że Ci się nie chce 🙄
          • demono2004 Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 14:29
            No nie chce mi się bo to strata czasu.
      • 7katipo Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 13:08
        Yhy. A po co? 🤔
    • dreg13 Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:29
      Bo przenieśli się gdzie indziej. I siedzą np. na discordzie.
    • trudneslowa Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:35
      Na kafeterii siedzią jeszcze plociury i grzeją cały czas wątki. Tak słyszałam. Ale faktycznie przenoszą się na discorda.
    • teodor-k Re: Koniec forów internetowych? 09.03.23, 21:42
      Fora coraz gorsze bo ludzie się nie szanują .I nie ma podziału na męskie i kobiece .
    • demono2004 Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 11:43
      Jestem za tym, bo fora internetowe, nie były anonimowe. Coś, jak FB. Tutaj bardzo by sie to przydało. Moze wiekszość by sie zastanowiła nad tym, co wypisuje i skończyłoby się anonimowe kozaczenie wink
      Tez wolę popisać na FB i wiedzieć, z kim gadam, niz ucinać sobie pogawędki z kimś anonimowym.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 12:07
        Na fb mozesz jako gośc napisać
        • demono2004 Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 12:11
          dwa_kubki_herbaty napisała:

> Na fb mozesz jako gośc napisać

Owszem, ale wiekszosc jednak pisze pod swoimi imionami/ nazwiskami. I to jest dobre. Nie ma takiego konfabulowania/zmyślania, jak np tutaj.
          • bajgla Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 12:53
            Buahahaha
          • aamarzena Re: Koniec forów internetowych? 13.03.23, 10:54
            Serio wierzysz w to co ludzie na fb wypisuja? Nie mówiąc o tym, że tam też roi się od fajkowych kont i trolli to ludzie piszą bzdury, tworzą różne pozy itd.
      • borsuczyca.klusek Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 12:56
        Bo to taki ogromny problem fejkowe konto na FB założyć 🙄
        • sferoplast Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 13:52
          Teraz FB już niestety wykrywa i banuje fejki albo żąda skanu dowodu osobistego.
        • demono2004 Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 16:23
          borsuczyca.klusek napisała:

> Bo to taki ogromny problem fejkowe konto na FB założyć 🙄

No nie do końca. Kiedyś mozna było zalozyc fejkowe konto, dzis juz niekoniecznie. Sprawdz a sama sie przekonasz.
          • borsuczyca.klusek Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 19:31
            Mam fejkowe konto i ma się świetnie 🙄
    • bajgla Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 12:05
      Na grupie fb na której kiedyś się udzielałam, teraz co trzeci wątek jest anonimowy, nie chce mi się pod nazwiskiem gadać z członkami.
      Tutaj jest przynajmniej symetrycznie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 12:06
      elektroda, murator też się mają dobrze.
      • aamarzena Re: Koniec forów internetowych? 13.03.23, 10:55
        E tam, na muratorze jeden wątek dziennie powstaje. Kiedyś tam był ruch jak w ulu.
    • kropkacom Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 12:13
      Dyskusje przeniosły się na FB.
    • sferoplast Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 18:58
      Kafeteria i Wizaż jeszcze działają.
      Wśród nastolatków i dwudziestoparolatków Discord spełnia funkcję forów.
      IMO internet przedsoszjalmediowy był nieporównanie lepszy i mniej toksyczny, liczę na odrodzenie forów.
      • simply_z Re: Koniec forów internetowych? 11.03.23, 19:20
        tak, był bardziej rzeczowy,
    • wrotek0 Re: Koniec forów internetowych? 12.03.23, 13:09
      Nie korzystam z FB. Na szczęście nie muszę. Pewnie coś mnie omija, ale jakoś to muszę przeżyć.
    • anorektycznazdzira Re: Koniec forów internetowych? 12.03.23, 16:31
      Wbijam w fb i w ogóle się tam nie udzielam.
    • vivi86 Re: Koniec forów internetowych? 12.03.23, 17:19
      Na vinted skasowali, a poszło o styl dyskusji. Na każdy temat można było pisać w dziale, w którym można było pisać z anonima. No i z ludzi wychodziło -chamstwo, wyzwiska, ubliżanie innym. Dział skasowano.
      • simply_z Re: Koniec forów internetowych? 12.03.23, 17:54
        A o czym dyskutowali?
        • vivi86 Re: Koniec forów internetowych? 12.03.23, 17:57
          W tym skasowanym dziale o wszystkim -cos jak tutaj , praca, związku, przyjaźnie, problemy, rodzina
    • znowu.to.samo Re: Koniec forów internetowych? 12.03.23, 21:20
      Ale na fejsie na niektórych grupach można posać anonimowo. Tyle tylko że akurat na dwóch grupach jakie mam dodane znam adminów, a to admin musi zateierdzić czy możesz pisać anonimowo
    • znowu.to.samo Re: Koniec forów internetowych? 12.03.23, 21:33
      Nie no nie przesadzaj chyba są jeszcze w internetach jakies inne fora
      Ja ostatnio rzadziej tu zaglądam bo bardziej mnie wciągnął you tube, no ale już wracam
    • bruy-ere Re: Koniec forów internetowych? 13.03.23, 09:31
      "Kiedyś jeszcze dużo działo się na kafeterii, ale teraz tam pustki i admin, który kasuje wszystko."

Właśnie, dlaczego wątki tak szybko tam znikają? Nie ma w nich nic obraźliwego itd., ale gdy tylko dotyczy np. konkretnej osoby - od razu znika.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka