27.03.23, 15:26
Bardzo dobry film.
Obejrzeliśmy go właśnie drugi raz - pierwszy był niedługo po premierze, w 2016, przed Sekielskimi itd. Byliśmy ciekawi, jak się będzie na to patrzyło z dzisiejszej perspektywy, zwłaszcza po aferze 'czy JPII wiedział czy jednak santosubito'. Nie stracił nic na aktualności, niestety. Mnóstwo emocji, zwłaszcza kiedy się pomyśli że system nadal działa.

Od niedawna dostępny na jednej z popularnych platform - jeśli któraś nie widziała, niech zobaczy. Kawał porządnego kina, oparte na faktach, świetnie zagrane.
Obserwuj wątek
    • atoness Re: Spotlight 27.03.23, 15:31
      O! Ja też niedawno obejrzałam po raz drugi. I zrobił na mnie zdecydowanie mniejsze wrażenie. Aż byłam zdziwiona. Sporo jednak usłyszeliśmy od 2016.
    • fornitta999 Re: Spotlight 27.03.23, 16:04
      Ja obejrzalam po raz pierwszy. Zalamal mnie kontrast z nasza rzeczywistoscia- mam na mysli histeryczna obrone JP2. Jaki jest sens mowic prawde, jesli #nikogo?
    • borsuczyca.klusek Re: Spotlight 27.03.23, 16:11
      Oglądałam w zeszły weekend też po raz drugi. Dalej robi duże wrażenie.

Warto też przypomnieć teleekspresową dramę z zapowiedzią filmu przez M. Orłosia.
      • jdylag75 Re: Spotlight 27.03.23, 16:15
        O co chodziło z Orlosiem?
        • borsuczyca.klusek Re: Spotlight 27.03.23, 16:28
          Tu masz wyjaśnione:

natemat.pl/173121,maciej-orlos-komentuje-wpadke-teleexpressu-z-filmem-spotlight
          • primula.alpicola Re: Spotlight 27.03.23, 17:43
            Żałosne.
          • jdylag75 Re: Spotlight 27.03.23, 18:03
            Dzięki, oszczędne gospodarowanie informacją.
    • primula.alpicola Re: Spotlight 27.03.23, 17:45
      Oglądałam wtedy, może faktycznie warto sobie odświeżyć.
      Przy okazji przypomnę o książce "Ojciec nieświęty" Piotra Szumlewicza, przeszła prawie bez echa 11 lat temu, niestety.
      • borsuczyca.klusek Re: Spotlight 27.03.23, 19:53
        Tak warto zdecydowanie obejrzeć raz jeszcze. Ja tym razem skupiłam się nie na samym śledztwie tylko na drugim planie i postawach różnych przedstawicieli społeczności.
    • ariathedevil Re: Spotlight 27.03.23, 20:22
      Oglądałam po raz drugi ostatnio. Bardzo dobre kino, oszczędne w środkach, aktorsko na bardzo wysokim poziomie. Dla mnie nie stracił na sile rażenia. Ciągle ta historia boli. Oglądałam też niedawno Johnny, aktorsko Ogrodnik daje radę, ale sam film szkodliwy mocno, naiwny sentymentalizm, ku pokrzepieniu serc incelskich dresików. Może sam Kaczkowski nie był złym człowiekiem, ale służył ludziom - biskupom, o których sam mówił, że: " cuchnie od nich siarką". Równie dobrze mógł się realizować poza tą zbrodniczą instytucją , jak Owsiak np.
    • bi_scotti Re: Spotlight 27.03.23, 22:24
      No idea czy/gdzie dostepny ale jesli ktos znajdzie, to serdecznie polecam dokument "Pray For Our Sinners". Life.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka