homohominilupus 20.04.23, 16:22 Alternatywa dla parasola ogrodowego? Chodzi za mną taki trójkąt który się rozpina, nie wiem jak to się fachowo nazywa. Żagiel? Czy ktoś ma takie cudo i może coś więcej napisać? Warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Cień w ogrodzie 20.04.23, 16:27 Żagiel. Warto o ile masz jak zawiesić. I trzeba przemyśleć zdejmowanie - jak go opuścić w czasie burzy, żeby nie został porwany/zniszczony/nie zostało uszkodzone to, do czego jest przywiązany. Mam wiszący parasol + drzewa, rozważam pergolę nad podjazdem i hodowlę winogron. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Cień w ogrodzie 20.04.23, 16:27 Mam, warto. Lepiej dwa niż jeden, tak, żeby moc sobie zoptymalizować cień o różnych porach dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Cień w ogrodzie 20.04.23, 16:35 A to da się łatwo zwijać i rozwijać, tak jak składać i rozkładać parasol? Czy montuje się raczej na stałe? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Cień w ogrodzie 20.04.23, 16:48 To jest na sznurku przecież, więc oczywiście, ze się da. Czy łatwo to zależy jak i na czym na czym zamontujesz, jak zrobisz węzeł gordyjski to pewnie nie . Hak (albo lepiej knaga ze sklepu żeglarskiego) wbity w ścianę czy wkręcony w płot, na to sobie zakładasz pętelkę, jak masz drzewo to węzeł cumowniczy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cień w ogrodzie 20.04.23, 16:35 Najlepszy cień daje roślinność. Pod takimi żaglami, parasolami i tak jest gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Cień w ogrodzie 20.04.23, 16:41 Są tam drzewa, niestety liście będą dosyć późno bo w nocy jeszcze utrzymują się niskie temperatury. Rok temu w lecie dawały fajny cień, teraz są jeszcze łyse, Żagiel ma być na teraz i dodatkowo na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Cień w ogrodzie 20.04.23, 17:32 Swoją drogą rada z gatunku zmień pracę i weź kredyt. Jak długo musiałabym czekać aż urosnie drzewo dające mi solidny cień? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Cień w ogrodzie 21.04.23, 09:10 >Bambusa zasadź, będzie szybko A potem walcz z nim przez pokolenia bo tak sie to rozrasta Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Cień w ogrodzie 21.04.23, 12:23 Są dwa rodzaje, jeśli zasadzi clumping a nie running to się nie rozlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Cień w ogrodzie 20.04.23, 18:26 Tymczasowo mozna sie ratować sprzętem, ale na przyszłośc warto "zainwestować" w rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Cień w ogrodzie 21.04.23, 07:09 Widziałam jak przesadzali takie dojrzałe, dorosłe, wielkie drzewa… Trzeba oczywiście zapłacić, no ale… Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: Cień w ogrodzie 21.04.23, 09:34 Dorodne dojrzałe drzewo do posadzenia kosztuje 20k+. Z pewnością jest to drobiazg do wydania… Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Cień w ogrodzie 20.04.23, 17:05 Jak dla mnie najlepsza opcja z możliwych. Jednym z wielu plusów jest to, że jak się pobrudzi, to można go wyprać. Na pewno nie jest pod nim gorąco - mam bardzo duży żagiel na tarasie (trapez 3x5 metrów) i nawet w najgorsze upały nie jest pod nim gorąco, wręcz przeciwnie, chroni salon przed nagrzaniem, bo promienie słoneczne nie dają prosto w okna. Fajnie osłania cały taras przed deszczem - nie muszę chować mebli pod plandeką. Raczej nie ściągam go podczas gorszej pogody, no chyba że tak piździ, że drzewa przygina do ziemi. Wtedy odpinam jeden bok, roluję żagiel i podpinam. U mnie żagiel zamontowany jest na śrubach rzymskich do balustrady dużego tarasu i od spodu do mniejszego balkonu znajdującego się na tarasem Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Cień w ogrodzie 21.04.23, 22:20 Mam od wielu lat na tarasie przy basenie, w nieco większym rozmiarze i prostokątnym jakoś 3 x 4 m. Polecam, świetne rozwiązanie i daje cień. Jedyne co, to na większe deszcze i wichury muszę to zwijać, ale robi się to błyskawicznie, a na zimę oczywiście w ogóle zdejmuję. Odpowiedz Link Zgłoś