Dodaj do ulubionych

Ależ nowość w narracji

23.05.23, 13:53
miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185052,29785124,mamy-problem-z-przemoca-i-alkoholem-w-ukrainskich-rodzinach.html#do_w=254&do_v=841&do_st=RS&do_sid=1226&do_a=1226&s=BoxLoCpImg4l
i to w jakim medium!
Uprzedzajac argumenty, że wśród rodaków jest często far far away od stanu pożądanego, rodzima patola przynajmniej nie tłumaczy, że u nich tak można.
Cóż, kolejny wydatek samorządow na utrzymanie tych dzieci w rodzinach zastępczych i placówkach. uncertain <nie kwestionuję zasadności odbierania i zabezpieczania tych dzieci>.
Obserwuj wątek
    • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:03
      Rodzina patola uważa że tak można. Dlatego po każdej tragedii objawiają się sąsiedzi : no tak, u nich był alkohol, chodziła pijana z wózkiem. Ale żeby to zgłosić to chętnych nie ma, bo to przecież normalka. A przypomnieć może a propos przemocy tłumaczenie paniusi z MOPS, że matka wprawdzie bije dziecko, ale nie umie inaczej bo tak się nauczyła w domu dziecka? No to poczekali aż dziecko zostało zabite.
      • spirit_of_africa Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:09
        Dokładnie. Przypomnę sąsiadów Kamila
        • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:10
          spirit_of_africa napisała:
          > Dokładnie. Przypomnę sąsiadów Kamila

Też mi się to skojarzyło - przecież tak niedawno...
      • jowita771 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:48
        Ostatnio przy opisie jakiejś rodziny było napisane, że nie należy zabierać dzieci, bo poza alkoholizmem rodziców żadnego problemu nie ma.
    • bajgla Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:14
      Zgadzam się z gruu.
      Oczywiście, że rodzima patola tłumaczy, że tak można, był wątek o sąsiadach Kamilka, gdzie największym problemem były brudne okna, a na bicie i awantury nie zwracają uwagi, bo to u nich normalka.
      Plus te wszystkie panie z MOPSu, które niestety też są przyzwyczajone do pewnego poziomu przemocy i awantur wśród podopiecznych i często też czekają z interwencją na coś grubszego...
    • aandzia43 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:17
      Jesoooo, jeszcze więcej dzieci z FAS.
    • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:21
      Ależ deklaruje, popatrz na społeczne przyzwolenie na bicie dzieci. Zresztą co tam patola! Wykształcona, wielkomiejska Shell uważa, że chlanie i przemoc są w zasadzie usprawiedliwione, jeśli kobieta została zdradzona
      • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:28
        Do Shell nie wjeżdża MOPS, że dzieci głodne, brudne, a matka pijana prowadzi wózek.
        Nie ukrywam, że bardzo mnie cieszą pierwsze zwiastuny odchodzenia od hurraoptymistyczno- wyłącznie pozytywnego tonu na rzecz większego trzymania się realiów i zauważenia problemów.
        • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:33
          Ale mnie chodzi o mentalność i usprawiedliwianie pijaństwa w jej wykonaniu. Natomiast Ty radośnie walczysz z własnymi wymysłami, bo nikt nigdy nie twierdził, że w rodzinach ukraińskich w przeciwieństwie do polskich nie ma alkoholu i przemocy
          • kochamruskieileniwe Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:38
            Ale jeżeli kilka miesięcy temu ktoś próbował zwrócić uwagę ( np. tu na forum) na różne problemy dotyczące uchodźców, został określony jako ksenofob i ruska onuca....
            • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:54
              kochamruskieileniwe napisała:
              > różne problemy dotyczące uchodźców

Jeżeli nazywasz to 'problemem dotyczącym uchodźców' to tak - jesteś onucą.

• triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:57
                Lol, ten argument już nie działa.
                • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:06
                  triss_merigold6 napisała:
                  > Lol, ten argument już nie działa.

Prawda niewidzialna przez rasiolskie okularki.
            • livia.kalina Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:17
              Alkoholizm i przemoc to nie jest problem uchodźców tylko problem ludzi, a że każdy uchodźca jest też człowiekiem, to oczywiście, że i ich te problemy dotyczą.
          • suki-z-godzin Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:43
            ggrr.ruu napisała:

Nat
            > omiast Ty radośnie walczysz z własnymi wymysłami, bo nikt nigdy nie twierdził,
            > że w rodzinach ukraińskich w przeciwieństwie do polskich nie ma alkoholu i prze
            > mocy

😂😂😂 t a k 🤡
          • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:47
            Och, za próbę zwrócenia uwagi, że napływ ponad miliona ludzi z jednak mało zachodniego kręgu kulturowego będzie generowal problemy było się klasyfikowanym jako ruska onuca.
            Sorry, drobna przestępczość makabryczne wzrosła, a standardy opieki nad dziećmi im dalej na wschód Ukrainy tym bardziej są hm... odmienne.
            • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:54
              > zachodniego kręgu kulturowego

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

• gama2003 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:54
              To ja pamiętam liczne świadome wpisy, że wjeżdża nam pełen przekrój społeczeństwa i należy się spodziewać wszystkiego co się z tym wiąże.
              Była sytuacja jaka była, nie było na granicy bramki wychwytujące tylko anioły i chyba nikt się takich nie oczekiwał.
              I takie jak startowe doniesienia nie dziwią, niestety.
              • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:06
                Chyba jednak wszyscy takowych ukraińskich aniołów oczekiwali , bo wypowiedź w tonie innym niż na klęczkach i z uwielbieniem kończyła się (zresztą dalej kończy) wiadomymi wyzwiskami
                • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:09
                  nie konsta - ty ewidentnie kłamałaś, np o tym, że we Wrocławiu pracuję główinie kurierzy z Ukrainy, którzy komunikują się z klientem cyrylicą. Sprawdziłam - to kłamstwo
                  • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:11
                    Sprawdzilas którzy kurierzy dostarczali MI jedzenie i czytałaś ich wiadomości DO MNIE??
                    Ty serio to piszesz ?
                    Zachowujesz się teraz jak niepoczytalna ,zdajesz sobie sprawę z tego ?
                    I jeszcze"sprawdziłas!"- gdzie i jak ?
                    Masz dostęp do takich informacji ?
                    To rozpędz się dalej i udowodnij mi że JA kłamię, skoro wydaje ci się ze mozesz pisać co ci ślina na język przyniesie, bo tak sobie w lepetynie ubzdurzylas.
                    I masz urojenia, że wszyscy którzy mówią coś nie po twojej myśli - kłamią/są ruskimi trollami itd .
                    • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:21
                      Konsta - pisałaś jak "jest we Wrocławiu". Nie neguję, że ktoś mógł dostać sms w dowolnym języku, ale nie jest to zwykła praktyka ani coś co się nagle masowo pojawiło. Rozmawiałam z kolegami z 2 firm we Wrocławiu, każdy korzysta z usług kurierskich non-stop (czasami wielokrotnie w ciągu dnia) i NIGDY nie dostał od kueirea wiadomości cyrylicą.

I nie nazywam WSZYSTKICH KÓRzy MÓWIĄ COS NIE PO MOJEJ MYŚLI ruskimi trollami, zrobiłam wyjątek tylko dla 3-5 osób ( i o dziwno nie ma ciebie wśród nich) .
                    • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:26
                      Aż sprawdziłam w UberEATS ! 😂
                      ( Leżę chora i nie mam lepszych zajęć).
                      Przez ostatni rok ( bo dalej mi się nie chciało sprawdzać) czyli od 14 mają 2021, 28 imion i nazwisk to imiona ukraińskie kurierów, część ogólnie azjatyckich ( nie umiem określić kraju) ,a 3- polskie.
                      Dostępu do wiadomości nie mam w aplikacji ( a jak mam to nie wiem gdzie).
                      Ale przecież ty to wszystko wiesz, bo "sprawdziłas!", prawda?
                      Pokażesz screeny ( mi się nie chce robić)?
                      Udowodnij jakim to jestem ruskim trollem i ujawnij "ilemoskwamiplaci" bohaterko !😂
                      • simply_z Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:54
                        ale po co zamawiasz w ubereats? tam czesto panuje zreszta wyzysk emigrantow z Indii, Bangladeszu itd. Nie korzystam z takich uslug i wole wspierac rodzima gastronomie na miejscu.
                        • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:37
                          A myślisz że UberEATS dostarcza jedzenie z Indii albo Bangladeszu ?
                      • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:37
                        I piszą do ciebie po "azjatycku"?

I co to ich wina, że mało jest Polaków na te stanowiska??

Ja też widzę często nie tylko kurierów, ale listonoszy Poczty Polskiej - ale mówią i piszą do mnie w lepszym lub gorszym polskim.

Nie nazawałam ciebie ruskim trollem, co mam więc udawadniać?
                        • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:37
                          Na marginesie - tez byłaś/jesteś imigrantka i też twoje polskie imię i nazwisko gdzies "widać"
                        • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:40
                          Nigdzie nie pisałam czyja to wina ,więc co chcesz znowu mi kłamliwe zarzucić i zmanipulowac ??
                          Czekam dalej na twoje "dowody " ,które "sprawdziłas" i czekam aż przeprosisz mnie za oskarżenie o kłamstwo .
                          Wiem, oczywiście, że się nie doczekam, ale wierzę w ludzi.
                          • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:47
                            Sprawdziłam to, że we Wrocławiu kurierzy już cyrylicą piszą do klientów. Czy utrzymujesz, ze jednak to prawda?
                            • bajgla Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 18:19
                              W moim Wrocławiu kurierzy nie piszą cyrylicą.
                              • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 24.05.23, 12:37
                                bajgla napisała:

> W moim Wrocławiu kurierzy nie piszą cyrylicą.
                                Zazdroszczę posiadania Wrocławia na własność !
                            • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 24.05.23, 12:28
                              Utrzymuje że to prawda.
                              Dostawałam wiadomości od ukraińskich kurierów pisane cyrylica nieraz i wcale nie "już", bo pisywali tak i przed wojna (albo nie wiadomo co masz na myśli ,mówiąc "już").
                              Niczego nie sprawdzilas- to że ktoś ma jakąś firmę i nie ma w niej ukraińskich kurierów - co to ma dowodzić ?Ja nie znam twojego znajomego.

Co ma do rzeczy że "moje nazwisko gdzieś jest"? Oczywiście że jest w dokumentach , tak jak każde inne i co w związku z tym ?
                              • pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 24.05.23, 12:33
                                Nie przyjeżdżaj konsta do Krakowa, tu nawet komunikaty na dworcu po ukraińsku można usłyszeć 😱
                                • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 24.05.23, 12:46
                                  We Wrocławiu już od dawna są wszędzie, nawet w automatach z biletami.Od kilku lat ( przed wojna) słyszę go na ulicach.Mysle że jestem dużo bardziej przyzwyczajona niż ty...
                                  Jaki sens ma twoja wypowiedź ?
                                  Starasz się mi "dopiec"?
                                  Bo ?
                                  Widzisz jak ładnie wpisujesz się w temat watku- każdy ,kto nie chce przejść na ukraiński/rosyjski - (bo wbrew powszechnemu przekonaniu, większość Ukraińców w praktyce zna lepiej rosyjski) i pisać cyrylica w Polsce, jest "wrogiem"( onuca/popiera Rosję/masonów/bukwiekogojeszcze.
                                  Potrafisz sama sobie wyjaśnić dlaczego tak myślisz?
                                  Myślę że nie do końca.
                                  • pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 20:03
                                    Ale po co mam ci dopiekać?
                                    Sama sobie tu wystawiasz świadectwo, zresztą nie po raz pierwszy. O twoich opowieściach z mchu i paproci pogadamy innym razem.
                                    • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 20:35
                                      Pogadajmy teraz 😄
                                      W komunikaty tekstowe w automatach też nie wierzysz?- no, coz, akurat tutaj "śledztwo" łatwo zrobić.
                                      Twoje świadectwa mam, pewnie sama się domyślasz gdzie ...
                                  • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 23:52
                                    Ależ nikt nikomu nie każe przechodzić na rosyjski czy ukraiński.
                            • sol_13 Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 19:27
                              chococaffe napisała:

> Sprawdziłam to, że we Wrocławiu kurierzy już cyrylicą piszą do klientów. Czy ut
                              > rzymujesz, ze jednak to prawda?
                              >
                              A w co tu nie wierzyć? Wiele razy kierowcy Ubera do mnie pisza cyrylicą, co doprowadza mnie do szału, bo po pierwsze nie znam rosyjskiego ani w ząb, po drugie to nie jest język urzędowy u nas jednak żeby się wszyscy nim posługiwali. Jak tylko wsiądę zwracam zawsze uwagę , żeby posługiwali się angielskim skoro nie znają polskiego. To pytają zadziwieni: a to ty nie gadasz pa ruski? 🤣🤦‍♀️
                              I nawet nie są to UA, raczej dalszy wschód, Uzbekistan, Kazachstan itd.
                              • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 20:08
                                sol_13 napisała:
                                > Jak tylko wsiądę zwracam zawsze uwagę , żeby posługiwali się angielskim skoro ni
                                > e znają polskiego. To pytają zadziwieni: a to ty nie gadasz pa ruski? 🤣🤦‍♀️

Jakby mi ktoś takim chamskim tekstem strzelił na dzień dobry to pewnie tak bym odpowiedziała 🤦‍♀️
                                • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 20:23
                                  A co jest chamskiego w propozycji posługiwania się jednak bardziej powszechnie znanym i uczonym w szkołach w Polsce językiem?
                                  • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 20:25
                                    > A co jest chamskiego w propozycji posługiwania się jednak bardziej powszechnie
                                    > znanym i uczonym w szkołach w Polsce językiem?

Skierowanej do obcej osoby, ocenionej na podstawie imienia w aplikacji?
                                    • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 20:27
                                      Nie, na podstawie posługiwania się cyrylicą i pyskowania.
                                      • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 20:29
                                        > Nie, na podstawie posługiwania się cyrylicą i pyskowania.

W jakie sposób ten człowiek 'pyskuje' kiedy babiszon wsiada do taksówki i odzywa się pierwszy takim tekstem?
                                        • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 20:33
                                          Klient, który zamawia usługę i płaci. Nie podoba się? Można się przebranżowić na układanie kostki bauma, bardzo brakuje pracowników.
                                          • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 20:42
                                            > Klient, który zamawia usługę i płaci. Nie podoba się? Można się przebranżowić n
                                            > a układanie kostki bauma, bardzo brakuje pracowników.

Pięknie odwróciłaś kota ogonem ale racja - klienci bywają zawszawionymi chamami. CBDU.
                                            • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 21:20
                                              Ponieważ oczekują posługiwania się językiem kraju, w którym żyją lub - alternatywnie - powszechnie rozpoznawalnym angielskim? Doprawdy, szokujące.
                                              • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 22:33
                                                triss, pozwól, że podsumuję:

1) twoim zdaniem kraje zachodnie to kalifaty
                                                2) wspierasz ideologię zdecydowanie antyunijnej partii
                                                3) dlatego piszesz, że dzieci trzeba wysłać na ten zachód do tej unii
                                                4) w pandemii wyśmiewasz (słusznie), że wytyczne rządu nie mają mocy prawnej
                                                5) jednocześnie postulujesz zastosowanie nieistniejącego prawa w sprawie deportacji
                                                6) jesteś wrogiem migracji jednoczesnie patrz punkt 3

Zastanawiałaś się kiedyś dlaczego tak często źle trafiasz z wyborami życiowymi?

dobranoc, muszę się wyspać, bo jutro znowu będę gonić swoją walizkę.
                                              • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 23:56
                                                Statystki pokazują, że spośród osób znających języki obce 49 procent zna rosyjski a 64 angielski. Przy czym 45 procent Polaków nie zna żadnego języka obcego.
                                                • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 29.05.23, 09:05
                                                  Przy czym 45 procent Polaków nie zna żadnego języka obcego.

tym bardziej usługodawcy nie powinni do nich pisać/mówić w obcym języku
                                                  • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 29.05.23, 09:21
                                                    No i? W lokalnej pizzerii facet mówi czymś co chyba ma być angielskim. Albo to klienci zaakceptują, albo pizzeria upadnie bo nie będzie klientów. To się nazywa wolny rynek. Chciałabyś go administracyjnie zmusić do mówienia po polsku?
                                              • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 29.05.23, 09:17
                                                > Ponieważ oczekują

Napisałam wyżej wyraźnie dlaczego ale tępuszek nie potrafił przeczytać prostego zdania... w języku polskim big_grin
                                          • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 23:54
                                            Nie podoba się klientowi usługa? Może zrezygnować
                              • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 23:53
                                Angielski też nie jest językiem urzędowym
                                • sol_13 Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 18:30
                                  Owszem, ale jest językiem powszechnie uznawanym za międzynarodowy. Nie życzę sobie, żeby w moim kraju pisano do mnie po rosyjsku, i nie, nie zrezygnuję z usługi, tylko będę tępić ich panoszenie się tutaj.
                                  • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 18:40
                                    Tak jak tępią Polaków na emigracji czy inaczej?
                                    • sol_13 Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 19:44
                                      Nie wiem, czy Polacy na emigracji narzucają komunikację w swoim języku i uważają, że każdy go zna, ale nie sądzę.
                                      • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 19:55
                                        Mnóstwo Polaków przecież nigdy nie nauczyło się języka obcego
                                      • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 21:59
                                        Poczytaj o propagandzie brexitowejsmile Dokładnie mówili/pisali to co ty teraz. Tylko nie o Ukraincach.
                                        • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 22:17
                                          www.socialeurope.eu/attacks-poles-britain-part-rise-nationalism-racism-europe-including-poland
                                        • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 22:27
                                          www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1369183X.2018.1451308
                                  • pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 18:41
                                    A panoszą się? Gdzie?
                                    • sol_13 Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 19:43
                                      W uberzewink
                                      • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 19:45
                                        Dlatego nie korzystam z Ubera ani Bolta.
                                      • pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 20:08
                                        Ale w Uberze w ogóle nie ma potrzeby rozmawiania z kierowcą, w żadnym języku. Od komunikacji jest apka.
                                        Ty i triss zaczynacie brzmieć jak kuzynki z Ząbek, tylko śmieszniej.
                                        • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 20:17
                                          W Bolcie raz aplikacja kompletnie zwariowała, nie mogła ogarnąć adresu podwarszawskiego, potem się zawiesiła zupełnie, musiałam pilotować kierowcę na podstawie google maps, ale dla mnie to nie był problem, tylko okazja do przećwiczenia języka
                                        • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 22:07
                                          pursuedbyabear napisała:
                                          > Ale w Uberze w ogóle nie ma potrzeby rozmawiania z kierowcą, w żadnym języku. O
                                          > d komunikacji jest apka.
                                          > Ty i triss zaczynacie brzmieć jak kuzynki z Ząbek, tylko śmieszniej.

Po to są te aplikacje. Używam FreeNow ale nie pamiętam kiedy ostatnio z jakimkolwiek kierowcą rozmawiałam big_grin
                                  • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 19:55
                                    Jak będziesz tępić?
                  • arwena_111 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:28
                    Na moje osiedle paczki dostarczają TYLKO kurierzy z Ukrainy. Starają się mówić po polsku. Przed wojną było kilku Polaków- teraz ich nie ma.
                    Są to ci sami kurierzy od roku.
                • pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:16
                  Ukropol nadciąga, konsta! Strzeż się!
                • gama2003 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:19
                  Nieprawda.
                  Ani razu ( a pisalam dużo ) nie pisałam na klęczkach i z uwielbieniem. I żadnego takiego wpisu nie przeczytalam.
                  Rozsądne i wyważone, bez szczucia - o tak.
                  Niezadowolone - bo dla naszych braknie !!!! - w dziesiątkach.
                  • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:46
                    Odnosiłam sie do różnych osób,niekoniecznie akurat do ciebie i też nie tylko do tego forum.
                    To kneblowanie ludziom ust
                    i wpadanie w skrajnosc spowodowało reakcję, co było łatwe do przewidzenia.
                  • simply_z Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:52
                    yy no ale to chyba normalne, ze czlowiek zastanawia sie czy mu nie braknie? zyjac we wlasnym kraju?
                    • livia.kalina Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:55
                      a czego zabrakło?
                      Prócz trójpodziału władzy, cywilizowanego dostępu do antykoncepcji i aborcji, wolności protestowania, równości praw małżeńskich dla osób nie heteronormatywnych, edukacji seksualnej w szkołach i przyzwoitości na granicy polsko-białoruskiej?
                      • panna.nasturcja Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 23:38
                        Otóż to
            • hanusinamama Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:55
              Ja nie wiem czy ktokolwiek a tym forum nie wie jakie masz nastawienie...czegoś się spodziewała?
              • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:56
                Realistyczne to się nazywa, realistyczne.
            • melikles Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:55
              No paczpani, a tu mamy zachodni krąg kulturowy.

www.thedailybeast.com/the-willis-clan-no-more-a-christian-family-band-comes-apart-amid-child-rape-allegations

news.osu.edu/local-alcohol-availability-related-to-child-maltreatment/
            • ggrr.ruu Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:56
              A teraz napisz proszę, jaki jest procentowy udział rodzin patologicznych wśród uchodźców i wśród populacji rodzimej.
              • hanusinamama Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:59
                Oj proszę cię. Forum nie łyknęło dramy o obóz z udziałem ukraińskich dzieci...TRiss troche się przyczaiła i znowu zaczyna.
            • bi_scotti Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:56

> Och, za próbę zwrócenia uwagi, że napływ ponad miliona ludzi z jednak mało zach
              > odniego kręgu kulturowego będzie generowal problemy było się klasyfikowanym jak
              > o ruska onuca.

Hmmm ... a jak to bylo/jakaz to byla narracja gdy pojedynczy (!!!) refugees z Arabic-speaking countries okazywali sie byc zlodziejami, przemocowcami, religijnymi oszolomami - naplyw miliona ludzi skadkolwiek niesie ze soba problemy z konkretnymi jednostkami, ktore w kazdym society sa "problematyczne". Nauka jest zawsze taka sama: nalezy unikac generalizations! Life.
            • lauren6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:00
              > Sorry, drobna przestępczość makabryczne wzrosła

Bo w ostatnich latach wzrosła liczba rodzin żyjących na skraju ubóstwa, liczba policjantów maleje, a ci którzy jeszcze pracują są wysyłani w ilościach hurtowych by pilnować marszów w obronie JP2 lub domu prezesa. Takie dziwne, że jest komu kraść, a nie ma komu łapać tych złodziei.
              • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:08
                lauren6 napisała:
                > > Sorry, drobna przestępczość makabryczne wzrosła
                >
                > Bo w ostatnich latach wzrosła liczba rodzin żyjących na skraju ubóstwa, liczba
                > policjantów maleje, a ci którzy jeszcze pracują są wysyłani w ilościach hurtowy
                > ch by pilnować marszów w obronie JP2 lub domu prezesa. Takie dziwne, że jest ko
                > mu kraść, a nie ma komu łapać tych złodziei.

Co ciekawe - w wątku o kryzysie i jego oznakach Trissunia ogarniała związek wzrostu przestępczości z sytuacją gospodarczą kraju. Tutaj rasiolska mania wzięła górę nad strzępkami rozumu.
                • lauren6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:19
                  To jest pożyteczna idiotka PISu.

Prezes wie, że temat #papieżaobrażają i LGBT to już kilkakrotnie odgrzewane kotlety, więc w kampanii wyborczej się nie przydadzą. Dlatego PIS rozpoczął szczucie na Ukraińców. Odgrzewają temat Wołynia, naszczuli bandę trolli na ambasadora Ukrainy.

A teraz triss zakłada manipulujący wątek, który wpisuje się w AKTUALNĄ szczujnię PIS. Pytanie czy ona tak celowo czy jest idiotką, która już nie ogarnia tego co się wokół niej dzieje.
                  • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:21
                    Aha. Pretensje do Tok fm, nie szukam informacji o MOPS w Lublinie celowo.
                    • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:36
                      > Aha. Pretensje do Tok fm, nie szukam informacji o MOPS w Lublinie celowo.

Informacja jest neutralna - twoja interpretacja już nie. Nie odróżniasz jednego od drugiego.

Ogarnij jeszcze co to jest confirmation bias.
                  • pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:42
                    Celowo. Pracuje przecież na rządowym garnuszku, a w stronę PiSu i Konfy skręca od dawna. Petunia non omlet.

Od początku mówiłam, że następną grupą obraną za cel szczucia będą Ukraińcy. Nie lubię czasami mieć racji.
                  • semihora Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:35
                    >>>Pytanie czy ona tak celowo czy jest idiotką,

Ekhm.
                • hanusinamama Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:25
                  Zrozum ją. Zbliża się lato więc i ten obóz oraz narażenie bąbelków na niewiadomoco zza wschodniej granicy. Obstawiam, że teraz Triss będzie monotematyczna
              • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:18
                Ostatni rok. Wzrosła odczuwalnie w ciągu ostatniego roku.
                • semihora Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:36

> Ostatni rok. Wzrosła odczuwalnie w ciągu ostatniego roku.

Bo pisiory dojechały rodzimych patusów i na wódę brakuje?
                • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:36
                  > Ostatni rok. Wzrosła odczuwalnie w ciągu ostatniego roku.

Jak inflacja czyż nie?
                • babcia47 Re: Ależ nowość w narracji 24.05.23, 13:11
                  Ty faktycznie masz jakieś schizy na tym punkcie. Może ja mam wyjątkowo dobre doświadczenia w kontaktach z Ukraincami, ktorzy byli tu przed wybuchem wojny i po nim ale nie odnotowała ani naduzywajacych alkoholu ani w mojej okolicy nie słychać by wzrosła przestępczość A tym bardziej że udział w niej brali ludzie z tej nacji. Rodziny są normalne, nawet gdy dzieci tylko z matką, co normalne. Syn kolegi nie znający języka po roku należał w szkole, do której chodzili moi synowie, do grona najlepszych uczniow. Mlodziency, ktorzy ze mna pracowali nie pili alkoholu, o dziwo bo nasi w ich wieku za kolnierz nie wylewali a mialam okazje ich obserwowac bo mieszkali nad firmą w sluzbowce. W każdym narodzie są ludzie i świnie ale nie należy generalizowac. Dopuszczam myśl, ze pewnie i wśród nich są jednostki patologiczne ale czy Polacy emigrujacy za granicę mieli lepszą opinię? I lepiej się zachowywali?
            • gronostajka Re: Ależ nowość w narracji 31.05.23, 21:09
              No ale z tym "zachodnim kręgiem kulturowym" w odniesieniu do PL to się nie rozpędzaj...
        • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:26

> Nie ukrywam, że bardzo mnie cieszą pierwsze zwiastuny odchodzenia od hurraoptym
          > istyczno- wyłącznie pozytywnego tonu na rzecz większego trzymania się realiów i
          > zauważenia problemów.

nigdy nie było hurraoptymizmu
          zwykli szarzy ludzie rzucili się do pomocy-bo tak było trzeba -uważasz to za hurraoptymizm ?
          od początku podnoszne były problemy związane z kwestiami społecznymi - zdrowotnymi ( wyszczepienia, hiv,choroby zakaźne) zawodowymi ( problemy w rozwiązywaniu różnic , problemy z certyfikacją wykształconych ukraińców ) finansowych ( to odczuliśmy najmocniej) przestępczości ( wzrost tzw.drobnej przestępczości) - ale to w mojej bańce - rozsądnej i niehisterycznie emocjonalnej - jak ty widziałaś hurraoptymizm-to niezłe prochy musisz brać
          • leosia-wspaniala Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:42
            Dokładnie - wg tej narracji brak histerii to hurraoptymizm big_grin Też pamiętam początki, mówiło się o tym, że przyjeżdżają różni ludzie - i wykształceni + zamożni, i biedni + prości. I przestępcy też, bo takie migracje ludności to zawsze woda na młyn dla takich. Pamiętam nawet plakaty z informacjami nt HIV - uwaga - PO UKRAIŃSKU.

Onucami nazywało się tych, którzy siali panikę i zwracali uwagę TYLKO na część uchodźców generującą problemy + siali liczne fake newsy (pamiętacie, jak to Ukrainiec niby miał kogoś zabić, a mordercą okazał się Polak?). No cóż, peszek, pomimo różnych patologii, większość uchodźców po prostu się wśród nas rozpłynęła, żyją, pracują, nie rzucają się w oczy.
            • pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:04
              No widzisz, a taka konsta we Wrocławiu po polsku dogadać się nie może.
              A taka triss boi się, że syna gieroja, co to niby do wojska ma iść, zawszone ukraińskie dzieci na koloniach jej zjedzą.
              Była jeszcze ta, co ją roszczeniowa Ukrainka z kolejki wypchnęła, ale coś ostatnio znikła.
          • konsta-is-me Re: Ależ nowość w narracji 28.05.23, 21:11
            Nie, no hurraoptymizm był , a nawet jest wszechobecny.
            Tak samo jak teraz przekonanie,że albo mówisz na klęczkach i z zachwytem i wyłącznie bezkrytycznie , albo jesteś, jak nie "ruskomonucom" to "miałam o tobie inną opinię" itp.szantaze.
            Gdzie ty w Polsce widzisz rozsądek i umiar ?
            Nigdy go nie mieliśmy i nie będziemy mieli, musimy z ekstremizmu na ekstremizm.
      • hanusinamama Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:37
        Wczoraj pod art. o nowym prawie chorniącym dzieci rozgorzała awantura,że teraz za bule klaps będą zabierać. W języku ojczystym...no ale moze to Ukraińcy tak się tego naszego języka nauczyli
    • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:50
      triss, a co proponujesz?

btw nie znam nikogo kto by twierdził, że jest i będzie pięknie i kolorowo jak w teletubisiach
      • triss_merigold6 [...] 23.05.23, 14:55
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:55
          To nie są obywatele UE.
          • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:58
            Ale dzieci (plus ewentualnie inni członkowie rodziny - żony, męzowie, którzy nie byli sprawcami) zostają?

p.s. przy okazji - nie wiem czy prawo międzynarodowe (nie tlyko EU) nie zakazuje przypadkiem deportacji do państw w stanie wojny.
            • triss_merigold6 [...] 23.05.23, 15:15
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • chococaffe Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:26
                Możesz przywołać jakieś przepisy międzynarodowe, na podstawie których byłoby to możliwe (w tym deportacja ofiar przemocy domowej za sam fakt bycia ofiarą)
              • livia.kalina Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:18
                Niemcy w 39 tez Polsce nie wypowiedziały wojny. Uważasz, że w latach 39-45 wojny w Polsce nie było?
              • bi_scotti Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 18:16

> wszyscy do deportacji, dzieci też tzn. całą rodzinę tworząca jedno gospodarstwo domowe.

Shame on you!
                Z czego Ci sie to bierze? Wedlug Twoich wlasnych opowiesci na forum, mialas & masz comfy/pleasant life - skad w Tobie tyle *** w stosunku to innych ludzi? What's wrong with you? Wierzyc sie nie chce, ze wyksztalcona, mloda, zdrowa kobieta moze takie rzeczy myslec, glosic ...
                Peace.
                • panna.nasturcja Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 23:49
                  Ja, ja, ja, MOJE! Wykształcenie, obycie, inteligencja nijak nie wpływają na brak uczuć wyższych i empatii. Triss widzi wyłącznie siebie i dzieci postrzegane jako przedłużenie jej samej, nic więcej.
        • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:29

> Deportować ofc. Niebieska Karta- deportacja, interwencje OPS- deportacja, zakaz
          > wjazdu, odebranie świadczeń automatycznie i natychmiast po przekroczeniu grani
          > cy.

nie wierzę

ale dno
          • biala_ladecka Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:43
            No chyba nie sądziłaś, że ona tak z troski o bite dzieci.
            • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:14
              rzyg..
              • pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:23
                Uważaj, wapaha, z tym ostentacyjnym przejęciem postami triss, bo gdy chodziło o granicę z Białorusią, to śpiewałyście unisono.
                • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:29
                  pursuedbyabear napisała:

> Uważaj, wapaha, z tym ostentacyjnym przejęciem postami triss, bo gdy chodziło o
                  > granicę z Białorusią, to śpiewałyście unisono.

a to zabronione ? bo nie rozumiem
                  nt tego co tam się działo nadal mam takie a nie inne zdanie
                  a nt tego czym triss rzyga teraz- mam takie

• pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:33
                    Tam się nadal dzieje. Mąż ci nie mówi?...
                    • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:36
                      doskonale wiem co się dzieje- może dlatego mam własne zdanie i własną opinię zamiast pustacko gardłować się i wykrzykiwac przeczytane w sieci teksty

eot
                      • pursuedbyabear Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:58
                        Pustacko, powiadasz, pani "życzę ci, żeby cię zgwałcił uchodźca".

Nie wierzę w twoją troskę o Ukraińców i nigdy w nią nie uwierzę. Tylko patrzeć, jak dołączysz do chóru zatroskanych o to, że w sklepie ktoś mówi z zaśpiewem. Nara.
        • livia.kalina Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:19
          I to pomoże na tę przemoc i alkoholizm?
    • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:52
      > , rodzima patola przynajmniej nie tłumaczy, że u nich tak można.

Nie tłumaczą tak?? Naprawę??? 🤣🤣🤣

Dodaj jeszcze wszystkie te wszystkie artykuły jak np. norweskie służby zabierały dziecko 'bo było smutne'? itd.? Bicz pliz...
      • hanusinamama Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 14:57
        NIe tylko patola. Ile to razy polityk wyskoczył z tektem "mnie bito i na ludzi wyszedłem".
        I mam zgrzyt wewnętrzny. Triss łyka wszystko co konfa powie/napisze (np. watek o robakach w żywności) i nagle tak w opozycji stoi do nich? Przecież dla konfy bicie kablem nie można jednoznacznie określić jak przemoc...bo to zależy od kontekstu. I co TRiss się wyłamuje z konfy?
        • lauren6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:05
          Triss czerpie wiedzę o świecie z wypoku, a wiadomo kto tam siedzi.
          • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:16
            Linkuję tekst z medium Agory... Tok fm jest agorowe.
            • triss_merigold6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:17
              To nie moja wina, że rzeczywistość skrzeczy i nie chce być psiejska czarodziejska.
              • hanusinamama Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:26
                Rzeczywistość skrzeczy bo każde hasło konfy powtarzasz jak katarynka...a tu nagle taki wyłam. Klapsy są be?
              • gama2003 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:34
                Zaprosiłabym Cię do mojej bańki i pokazała tę rzeczywistość na sporej próbie- grupie.

Ale się brzydzę po tym wątku i nawet na moje niskie progi nie zasługujesz.
            • lauren6 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:25
              Tekst, który całkiem przypadkiem był wczoraj na tapecie wykopowym. Oki.
    • daisy Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:24
      Wątek zapowiada się rozwojowo, więc może tu znajdę poradę w nieco zbliżonej sprawie. Od ponad roku w mieszkaniu należącym do naszej rodziny mieszka ukraińska rodzina: dość młoda pani z mamą i córką w wieku szkolnym (chodzącą do szkoły). Mieszkają całkowicie za darmo, opłacają tylko zużyte media, resztę (czynsz do spółdzielni) opłaca właściciel. Mieszkanie jest porządne, po remoncie, w dużym drogim mieście, w dobrej dzielnicy. Wcześniej było za porządne pieniądze wynajmowane.
      I problem w tym, że nie zanosi się na żadne zmiany. Córka chodzi do szkoły, matka trochę sprząta zarobkowo, babcia nie pracuje. I tak cały czas. Pieniędzy na więcej niż opłacenie mediów nie mają (jak twierdzą). Czy możemy uznać, że panie miały wystarczająco dużo czasu na ogarnięcie? I albo je wyprosić albo zażądać rynkowego czynszu bez wyrzutów sumienia?
      • login.na.raz Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:30
        Oczywiście. Rok na ogarnięcie się to bardzo dużo.
      • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:33
        daisy napisała:

> Wątek zapowiada się rozwojowo, więc może tu znajdę poradę w nieco zbliżonej spr
        > awie. Od ponad roku w mieszkaniu należącym do naszej rodziny mieszka ukraińska
        > rodzina: dość młoda pani z mamą i córką w wieku szkolnym (chodzącą do szkoły).

w naszym tzn twoim ? jesteś właścicielem ?

> Mieszkają całkowicie za darmo, opłacają tylko zużyte media, resztę (czynsz do s
        > półdzielni) opłaca właściciel.

czyli kto i, ty ?
        właściciel ma gest, odpłacają mu w inny sposób czy może dostaje dofinansowanie jakieś ?

Mieszkanie jest porządne, po remoncie, w dużym d
        > rogim mieście, w dobrej dzielnicy. Wcześniej było za porządne pieniądze wynajmo
        > wane.

rozumiem- że porządne mieszkanie decyzją dorosłego świadomego co robi właściciela przestało być wynajmnowane za porządne pieniadze i zostało udostępnione tym akurat najemncom ?

> I problem w tym, że nie zanosi się na żadne zmiany.

to znaczy dla kogo ten problem ?

Córka chodzi do szkoły, mat
        > ka trochę sprząta zarobkowo, babcia nie pracuje. I tak cały czas. Pieniędzy na
        > więcej niż opłacenie mediów nie mają (jak twierdzą).

czyli mama utrzymuje 3 osobową rodzinę tak ? i opłaca to co zużyją i za zgodą właściciela ma użyczony lokal-bez płacenia za wynajem ?

Czy możemy uznać, że panie
        > miały wystarczająco dużo czasu na ogarnięcie? I albo je wyprosić albo zażądać
        > rynkowego czynszu bez wyrzutów sumienia?

jw -jesteś właścicielem ?
        • login.na.raz Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:40
          Samotnych matek, które muszą same utrzymać rodzinę, jest w tym kraju bardzo, bardzo dużo. Nad wszystkimi się tak pochylasz (cudzym kosztem)?
          • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:18
            login.na.raz napisała:

> Samotnych matek, które muszą same utrzymać rodzinę, jest w tym kraju bardzo, ba
            > rdzo dużo. Nad wszystkimi się tak pochylasz (cudzym kosztem)?

w jaki sposób się pochylam- zadając pytania do postu napisanego na publicznym forum ? jesli chcesz bym się tak samo pochyliła nad innymi matkami - zamieśc tu historię

cudzym kosztem -tzn ? wyjasnij bo mnie zaintrygowałaś
        • daisy Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 15:58
          Wybacz, nie bardzo chcę opisywać kwestie rodzinnych własności, w każdym razie mieszkanie należy do kogoś z najbliższej rodziny, a dwie pozostałe osoby z rodziny (w tym ja) stanowią razem z właścicielem ciało decydująco-doradcze.
          Panie nie odpłacają się niczym, żadnego dofinansowania nie ma. Owszem, mieszkanie zostało wyremontowane i miało zostać wynajęte, ale akurat zaczęła się wojna, więc przyjęliśmy tę rodzinę.
          Problemem zaczynają być nakłady finansowe naszej rodziny na utrzymanie mieszkania.
          Lokatorka, która pracuje - nie wiem, na co przeznacza pieniądze. Zapewne na utrzymanie siebie, córki i matki. Nie wiem, czy mają jeszcze jakieś źródła dochodu. Płacą, tak jak pisałam, wyłącznie za zużyte media.
          • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:25
            daisy napisała:

> Wybacz, nie bardzo chcę opisywać kwestie rodzinnych własności, w każdym razie m
            > ieszkanie należy do kogoś z najbliższej rodziny, a dwie pozostałe osoby z rodzi
            > ny (w tym ja) stanowią razem z właścicielem ciało decydująco-doradcze.

rozumiem- bardziej chodziło mi o doprecyzowanie wypowiedzi- a konkretnie z czego wynika taka a nie inna decyzja właściciela nt jego własności ( mieszkania) i takiego a nie innego rozporządzania nim

> Panie nie odpłacają się niczym, żadnego dofinansowania nie ma. Owszem, mieszkan
            > ie zostało wyremontowane i miało zostać wynajęte, ale akurat zaczęła się wojna,
            > więc przyjęliśmy tę rodzinę.

dlaczego nie wystąpiliście o dofinansowanie ( 40zł/os/dzien) ?

> Problemem zaczynają być nakłady finansowe naszej rodziny na utrzymanie mieszkan
            > ia.

tzn właściciela nie stać na finansowanie paniom zamieszkania ?
            macie sporządzoną umowę ? jesli tak - postępujcie zgodnie z zawartymi w niej wytycznymi
            nie bardzo rozumiem dlaczego pytasz na forum opisując oględnie bardzo sytuację- czy powinny się już ( ukrainki) ogarnąc czy nie

> Lokatorka, która pracuje - nie wiem, na co przeznacza pieniądze. Zapewne na utr
            > zymanie siebie, córki i matki. Nie wiem, czy mają jeszcze jakieś źródła dochodu
            > . Płacą, tak jak pisałam, wyłącznie za zużyte media.

płacą tak bo tak zdecydowaliście ( zdecydował właściciel)\
            głupi by nie skorzystał
            tak naprawdę krzywdzicie tych ludzi - bo nawet kota można zagłaskać na smierć.

wraz z grupą pomocową moich koleżanek już po 3-4 mcach wspierania rodzin ( a mam wrazenie ze naszych znaliśmy lepiej niż ty tych swoich "podopiecznych") ustaliłyśmy, że zaczynamy odcinać pepowinę, pomoc by nauczyć ich zyc. bo bardzo łatwo jest człowieka od siebie i pomocy uzależnić-i wtedy wyrządza mu się krzywdę a nie pomaga

• daisy Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:32
              Dzięki, forum nie zawodzi, zawsze dobrze się dowiedzieć, że człowiek jest świnia i krzywdziciel.
              • po_godzinach_1 Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:35
                daisy napisała:

> Dzięki, forum nie zawodzi, zawsze dobrze się dowiedzieć, że człowiek jest świni
                > a i krzywdziciel.

Tak, rok to dość czasu na ogarnięcie się.

Śmiało zaproponujcie czynsz rynkowy.
              • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:40
                daisy napisała:

> Dzięki, forum nie zawodzi, zawsze dobrze się dowiedzieć, że człowiek jest świni
                > a i krzywdziciel.

świnia- a skąd to wzięłaś
                krzywdzenie-owszem- polacy rzucili się do pomocy -chwalebne- ale potrzeby były tak ogromne, że w większości nie podołali. jesteście tego doskonałym przykładem. nie jesteście ( i inni ) nauczeni jak to robić, nie jesteście przeszkoleniu w wolontariacie, nie znacie mechanizmów wypalenia, nie znacie mechanizmów obrony własnej-ratownika, który pomagając szkodzi i sobie i innym utrwalając w nich bezradność, roszczeniowość, marazm
                żeby nie było- też to zaliczyłam-dlatego wiem o czym piszę
                sytuacja przerosła wiele osób- zwłaszcza ze zostaliście ( my) w tym sami-bo państwo ockneło się za późno i za słabo
                • daisy Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:43
                  Nic nas specjalnie nie przerosło, po prostu dochodzimy do wniosku, że wystarczy, więcej nie chcemy tak pomagać. I zastanawiamy się, czy dobrze robimy. Najwyraźniej źle robiliśmy wcześniej, krzywdząc trzy Ukrainki, którym zaproponowaliśmy mieszkanie. Przynajmniej tu jest jasność.
                  • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:44
                    aha, jest wam super i dlatego spłakałaś się na forum co zrobic po roku finansowania mieszkania ukrainkom kosztem zycia swojej rodziny

okkkk
                    • daisy Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:48
                      Ty się chyba nudzisz.
                      • wapaha Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 16:51
                        daisy napisała:

> Ty się chyba nudzisz.

wink ok daisy
                  • evening.vibes Re: Ależ nowość w narracji 23.05.23, 17:42
                    daisy napisała:
                    > Nic nas specjalnie nie przerosło, po prostu dochodzimy do wniosku, że wystarcz
                    > y, więcej nie chcemy tak pomagać. I zastanawiamy się, czy dobrze robimy.

Jacy 'my' - nie twoje mieszkanie, nie twoja kasa. W czym TY pomagasz??? Właściciel chce to pomaga.