Dodaj do ulubionych

Serial "Polskie drogi"

10.07.23, 10:11
Oglądałyście? Pamiętacie?
Ja coś tam z dzieciństwa pamiętam, ale nie za wiele. Zwykle, kiedy dorośli oglądali jakieś seriale, to ja siedziałam w kącie z książką albo jakąś robótką ręczną i tylko od czasu do czasu zerkałam w telewizor - może dlatego mało pamiętam.
Jedna scena wyryła mi się w pamięci - jak prowadzono na rozstrzelanie więźniów ubranych w papierowe worki - to było straszne.

Niedawno się natknęłam na ten serial, jest na YT, pomyślałam, że może warto obejrzeć, zaczęłam jeden odcinek, ale że było późno, to przerwałam w połowie, jakoś nie wciągnął mnie natychmiast. Natomiast muzyka z tego filmu prześladowała mnie cały następny dzień i wpadłam w taki dół, że nie mogłam spać.

Generalnie jestem ostatnio w kiepskich stanie psychicznym, muszę się ogarnąć. Wesoła muzyka mnie wkurza, na lekkiej literaturze nie mogę się skupić, na fimach nie umiem wysiedzieć.
Potrzebuję czegoś głębokiego do obejrzenia albo przeczytania, żeby się wyrwać z tego stanu, w którym jestem, zapomnieć o swoich (częściowo wyimaginowanych) problemach.

Myślicie, że Polskie Drogi się nadadzą, czy może lepiej na razie odpuścić, żeby sięnie zdołować jeszcze bardziej?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:17
      Polskie srogi depresyjne na maksa. Dla mnie najlepszy był Kaczor i ten motyw ale niestety bez happy endu.
      Ja chciałam dla rozrywki Dom obejrzec. Nie dość ze depresyjne to jeszcze ci ludzie głupi na maksa. Tyle ludzi zginęło a ci zero wniosków. No niestety smutne i wkurzajace bo prawdziwe.
      • ichi51e Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:19
        Może daleko od szosy jakieś bardziej optymistyczne…
        • majenkirr Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 15:30
          Zawsze mi się te dwa tytuły mylą big_grin
      • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:26
        Siłą "Domu" jest właśnie realizm. Scenarzystom nie wybaczę historii Popiołka, nie chcę spoilerować.
        • la_felicja Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:31
          Pamiętam tę historię, coś okropnego, co im przyszło do głowy?
          • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 13:08
            Aktor stracił syna, wpadł w straszną depresję i nie miał już siły grać.
        • iwles Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:41
          jolie napisała:

> Scenarzystom nie wybaczę historii Popiołka, nie chcę spoilerować.

A konkretnie czego?
          • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:41
            Jak skończył.
            • la_felicja Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:42
              Nie tyle jak, ale KIEDY
              • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:45
                W sumie tak, to kiedy bolało najbardziej.
              • iwles Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:46

Ale to było na prośbę aktora. Wacław Kowalski nie mógł się pozbierać po tragicznej śmierci syna i nie chciał już grać.
                • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:47
                  Wiem, scenarzyści byli do tego zmuszeni.
                  • po_godzinach_1 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:51
                    jolie napisała:

> Wiem, scenarzyści byli do tego zmuszeni.

I tego nie możesz im wybaczyć?
                    • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:56
                      Może źle się wyraziłam. Ale może można było wymyślić wyjazd? Choć w tamtych czasach...
                    • la_felicja Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 11:01
                      Mogli to inaczej rozegrać - jakoś dokończyć tę scenę ślubu, nawet bez dialogów, jakby z oddalenia, a potem odsunąć bohaterów - skupić się na młodych, a Popiołków tylko wspominać od czasu do czasu, zresztą, szczęśłiwa, uśmiechnięta Popiołkowa mogłaby się pokazywać, a on nim by się tylko mówiło

Co prawda nie wiem, w jakim stanie był Wacław Kowalski, może nawet już przez tę jedną scenę nie mógłby przebrnąć

BTW przypomniało mi się, jak Katarzyna Skrzynecka musiała prowadzić jakiś głupawy teleturniej w dniu śmierci matki, cały wieczór się śmiać i dokazywać - strasznie jej współczuję tego przeżycia
                      • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 11:08
                        Faktycznie, może można było pokazywać ten ślub z oddali? A później jakaś wyprowadzka pod Warszawę, żeby żona mogła hodować zwierzęta i uprawiać ziemię.
                        • lilia.z.doliny Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 12:09
                          Pań Kowalski Po.prostu zniknął dla świata. Musieli na szybko to zamknąć.
                          I gdyby nie takie zamknięcie watku, nie byłoby w polskim kinie najpiekniejszech mowy pogrzebowej wszech czasow
                          • lilia.z.doliny Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 12:12
                            youtu.be/MB51em5MUEA

Nie ma szans, żebym.nie ryczała
                            • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 12:14
                              Ja na tym ryczę jak bóbr i dlatego jak trafię na powtórkę tego odcinka, to w newralgicznym momencie przełączam. Ale z reguły trafiam na odcinek z powrotem Łukasza.
                              • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 13:10
                                Jejku, jaki Kołbasiuk sexy tam był... I ten głos.
                                • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 13:42
                                  Mnie w ogóle wybór Basi nie dziwił😀. Ale K. Kolbasiuk jest przykładem faceta, dla którego czas był wyjątkowo okrutny...
                                  • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:07
                                    Tylko nie rozumiem do dziś jej nerwowej reakcji po 15 latach, jak ją Andrzej pidwozi, a ona wpada w panikę po jego pytaniu, czy go kiedykolwiek kochała...
                                    • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:08
                                      No i adekwatnie dobroztycia zmarł na serce. Inny przykład paskudnego roztycia to K. Globisz.
                                      • ichi51e Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:50
                                        O tak Globisz… miał taki moment ze faktycznie. Alw wygooglalam go obecnie i wyglada już normalnie. Widać ze pozytywny człowiek
                                        • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:56
                                          Ciężko przechorował.
                                    • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:44
                                      Motyw ze spotkaniem, pieczątką i jej reakcją był w ogóle dziwny, zresztą druga seria serialu też trochę gorsza.l niż pierwsza, przynajmniej dla mnie.
    • daniela34 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:19
      Yyyy...No wydaje mi się, że odpowiedź sama się nasuwa. Skoro piszesz, że już w małej dawce: "muzyka z tego filmu prześladowała mnie cały następny dzień i wpadłam w taki dół, że nie mogłam spać." Jakoś nie sądzę, że serial, który połową odcinka wbił cię w dół, może ci poprawić nastrój.
      Off top: muzyka z tego serialu jest piękna (jak zresztą całkiem sporo starej polskiej muzyki filmowej/serialowej).
      • la_felicja Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:32
        Zgadzam się, muzyka jest piękna, ale rozdzierająca
      • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:57
        A nauka tańca z genialnym Maklakiewiczem?
        • daniela34 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 20:08
          Przejmująca scena.
    • kropkacom Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:20
      Dołujący i nieciekawy serial.
    • simply_z Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:21
      Oczywiscie, ze ten serial byl depresyjny, podobnie jak Jan Serce, czy Dom. Wlasciwie wiekszosc z tych seriali z tamtego okresu taka byla.
      • krwawy.lolo Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:53
        Jan Serce, o tym przegrywie z kanalizacji, z żałosnymi jękami Krajewskiego, gdzie jedynym jasnym punktem była odzywka Himilsbacha "ja też byłem na wczasach, wędrownych, pamiętam był taki upał, że mnie do dzisiaj suszy"?Cała reszta pasuje do odzywki żal.pl.
    • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:24
      Ten motyw fortepianowy z czołówki "Polskich dróg" dla mnie jest przepiękny. Podoba mi się też scenografia. To, co wnerwia, to przekłamania historyczne w tym serialu. Serial jest bez happy endu, zatem nie polecam ludziom w dołku.
    • alicia033 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:26
      la_felicja napisała:

> Myślicie, że Polskie Drogi się nadadzą, czy może lepiej na razie odpuścić, żeby
      > sięnie zdołować jeszcze bardziej?

Odpuścić. Zdołujesz się.
      Znakomity serial ale historię mieliśmy tragicznąsad.
    • iwles Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 10:59

Kiedyś, gdy bywałam w podobnym stanie, sięgałam po "Przeminęło z wiatrem".
      • la_felicja Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 11:07
        Dzięki, może też sięgnę
        Co prawda początek znam prawie na pamięć - zwłaszcza scenę oświadczyn Karola.
        Wiem, że jestem dziwna, ale zawsze byłam bardzo rozczarowana, że Karol zmarł na wojnie, bo czytając pierwszy raz, miałam nadzieję, że wróci, a Scarlett go po jakimś czasie doceni i pokocha, jak matka Krystyny pokochała Lawransa albo Barbara Bogumiła i będą żyli długo i szczęśliwie...no ale miałam wtedy 12 lat, takie bezczelne typy jak Rhett wzbudzały wyłącznie moją niechęć i do głowy by mi nie przyszło, że ktokolwiek mógłby się w takim zakochać.
        • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 11:10
          Karola akurat nie żałowałam. A jako nastolatka również nie znosiłam Rhetta. Chciałam, żeby Scarlett była z jednym z bliźniaków 😀, ich było mi bardzo żal.
        • iwles Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 11:32

Tak tak, no właśnie sięgałam po coś, co dobrze znałam 😊
    • agdzieztam Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 11:34
      Felicja a czy wchodzą w grę zagraniczne seriale? Mnie bardzo uspokaja serial amerykański chyba zaklinaczka duchów czy dusz się to nazywa. Po włosku presenze po ang chyba ghost wispers . Tam w każdym odcinku wszystko się tak dobrze rozwiązuje, mnie daje takie poczucie wszechladu. Ładu, porządku. Może to?
    • ewa_mama_jasia Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 12:08
      Rewelacyjny i smutny, ale docenia się go dopiero, jak się jest dorosłym. Ten rozdźwięk pomiędzy "partiami", idealizm Tadka / Władka kontra materializm Kurasia, rozgrywanie podziemia przez Niemców....
      W zasadzie każdy z głośnych seriali z tamtych czasów był trudny i pokazywał beznadzieję.
      Nie wiem, co Ci pomoże poprawić humor, może coś z niegłupich historii z miłością w tle? "Przeminęło z wiatrem", "Pożegnanie z Afryką", "Co się zdarzyło w Madison County"? Choć w sumie każda z nich ma inne zakończenie niż "żyli długo i szczęśliwie".
      Mnie na poprawę humoru przez wiele lat działał "MASH". Niby płytki, ale w tle ogrom buzujących emocji. Lekarstwem na moją chandrę był w szczególności odcinek o nieistniejącym kapitanie czy majorze.
      A z polskich - może seriale młodzieżowe? Pozytywne były. I niegłupie. "Stawiam na Tolka Banana", "Przygody psa Cywila"... Albo klasyka gatunku - "07 zgłoś się"?
      • bi_scotti Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 15:43
        M.A.S.H. jest plytki? C’mon, the best ever produkcja antywojenna, fantastyczna obsada, reflections forever choc …. w obliczu ciagu dalszego historii tez wszak dolujacy, eh … Life.
        • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 15:47
          Płytki to jest "Alli, allo", ale przezabawny.
        • panna.nasturcja Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 23:43
          Jest seksistowski, rasistowski, płytki tak, że aż płaski. Nie da się go oglądać.
      • triss_merigold6 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 17:52
        Przy "Co się zdarzyło w Madison County" dostałam spazmow, nie polecam.
    • tt-tka Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 12:42
      Mnie na poprawe humoru dobrze robia stare komediowe produkcyjniaki, albo filmy dla mlodziezy typu Wakacje z duchami czy Podroz za jeden usmiech.
    • areyoubetter Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 13:06
      Pamiętam wątek żydowskiej dziewczynki o imieniu Noemi. Wątek muzyczny z czołówki - dla mnie top muzyki filmowej.
      • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:13
        Gdzie tam żydowska dziewczynka była?! Widziałam kilkukrotnie.
        • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:14
          Aaa, pomyliłam z "Domem", sorry.
      • ichi51e Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:22
        To był cały wielki wątek z Kurasiem, jego zona i ich córka Bożenka uncertain niestety autorzy nie tyle zle go skończyli tylko gdzieś im się ta historia rozjechała i bog jeden wie co sie stalo
        • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:26
          Władek się nie popisał i mało taktownie zwrócił Kurasiowi uwagę, że to tylko przybrana córka...
          • ichi51e Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 15:02
            O sory złe podpielam miało być pod Maklakiewiczem
        • tt-tka Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 17:42
          ichi51e napisała:

> To był cały wielki wątek z Kurasiem, jego zona i ich córka Bożenka uncertain niestety
          > autorzy nie tyle zle go skończyli tylko gdzieś im się ta historia rozjechała i
          > bog jeden wie co sie stalo
          >

Co sie stalo, to akurat wiadomo - dziecko zostalo zabrane i oddane niemieckiej rodzinie, jak i dzieci z Zamojszczyzny, Kuras zostal zakatowany, Urszula dozyla do konca filmu.
          • jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 17:46
            No właśnie, to było wyjaśnione, motyw dzieci z Zamojszczyzny przewijał się chyba przez cały odcinek. Kuraś próbował dziewczynkę uratować.
          • mizantropka_20 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 20:02
            Raczej rozstrzelany
          • ichi51e Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 20:19
            No tak w sumie masz racje… wolałam jakoś zapamiętać ze Bożenka/Naomi gdzieś zaginęła a nie ze trafiła do Niemcow
            • ayelen40 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 20:56
              Pamiętam do dziś, jak Kuras przed śmiercią patrzy na światełko wpadające przez małe okienko pod sufitem...
    • marzeka11 Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 14:10
      Obejrzałam kiedyś w całości, ale nie chcę wracać- pokazuje czas wojny, ale tak dobijająco. Grają dobrzy aktorzy, niezła muzyka, ale dołuje.
    • default Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 16:01
      la_felicja napisała:

> Jedna scena wyryła mi się w pamięci - jak prowadzono na rozstrzelanie więźniów
      > ubranych w papierowe worki - to było straszne.

I mieli zagipsowane usta. Też pamiętam, było to wstrząsające.
      Serial oglądałam, kiedy wszedł na ekrany - miałam wtedy 13 lat i ....zakochałam się w Strasburgerze 🙂 Kiedy grany przez niego Władek zginął, ryczałam tak, że mama mi neospasmine dała...
      Serial bardzo dołujący, tak jak inne z tamtych czasów lubię oglądać, tak tego nie za bardzo. Tzn. widziałam go także już jako dorosła, ale jakoś nie chce mi się do niego wracać, jak do innych seriali z tamtych czasów. No i ma taki lekki smrodek propagandowy (sposób przedstawiania osób walczących w ruchu oporu, wyraźnie sugerujący, że ci "z prawej strony" co najmniej pobłądzili 🫤).

• jolie Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 17:47
        Smrodek propagandowy jest tam konkretny.
      • ewa_mama_jasia Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 23:54
        Kochałam się w nim po "Agencie nr 1" smile
    • draconessa Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 17:45
      Nie lubilam, byl potwornie depresyjny - zreszta, czego oczekiwac od filmu o okupacji - zwlaszcza robionego, kiedy wszystkie te wydarzenia byly jeszcze dosc swieze w ludzkiej pamieci? Wolalam 'Dom'.
      • nawemi Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 18:39
        Ja po przeczytaniu Kamieni na szaniec kilka tygodni miałam konkretnego doła, maiłam jakieś 12 lat.
    • nawemi Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 18:08
      to sobie obejrzyj

www.cda.pl/video/128711e2
    • nawemi Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 18:26
      Depresyjnie na mnie zadziałała muzyka z "Hable con ella" Almodovara, filmu na cda ani youtubie nie widzę ale może go znajdziesz.

• nawemi Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 18:48
      www.cda.pl/video/11878382fa

to też warte obejrzenia
    • nawemi Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 19:02
      a wszystkie produkcje powojenne... ciężko się ogląda, ciężko czyta,
      jakoś nie mam siły wracać, za dużo bólu istnienia

youtu.be/4ypycSAPFgA
    • bi_scotti Re: Serial "Polskie drogi" 10.07.23, 20:16
      Wojna na wesolo to raczej “Giuseppe w Warszawie” albo “Jak rozpetalem II wojne swiatowa” - dialogi z tego filmu wciaz uzywamy od czasu do czasu ze Starym Bi_scottem - for me, still funny, w przeciwienstwie do sagi o Kargulach & Pawlakach - ci akurat nigdy mnie nke smieszyli.
      Do “Polskich drog” jak i do “Domu” mozna sie w wielu miejscach ostro przyczepic za podszewke ideolo, moze nie az tak navhalna jak w “4 Pancernych” niemniej wciaz quite obvious uncertain Life.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka