Dodaj do ulubionych

Pralka dla 1 osoby

18.07.23, 08:20
Poproszę o polecajki.

Pralka dla gospodarstwa jednoosobowego. Bez firan, zasłon, zwierząt ,narzut itp.
Wąska
Ładowana od przodu.
Donica doboru wody w zależności od kg mile widziana.
Podstawowe programy, bez fajerwerkow
Dobre wirowanie.
Niekoniecznie najwyższa półka cenowa (emerytka)
Jakich firm szukać, jakich unikać?
A moze to loteria?
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 08:21
      Funkcja miało być, nie donica🤦
      • kubek0802 Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 08:29
        Generalnie loteria chyba, że celujesz w aboslutny top. Pralkę kupowałam pół roku temu i za radą sprzedawcy kupiłam najtańszą która posiadała dwie cechy na których mi najbardziej zależy.
        • emateczka Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 18:13
          Robię tak samo. Najtańsza spełniająca moje warunki.
    • iwles Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 08:34

Ja tylko w kwestii formalnej, odnośnie dobrego wirowania.
      Też szukałam takiej dla siebie, z jak największą ilością obrotów. A teraz każde pranie ciuchowe robię z funkcją "redukacja zagnieceń" 😁.
    • asia-loi Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 08:41
      Ja jestem gospodarstwo jedoosobowe i kupiłam pralkę węższą niż normalne (brak miejsca), chyba ma 52 cm szerokości. Ale szukałam takiej, która ma duży bęben. Żeby mi się zmieścił np. koc czy kołdra. Kupiłam Elektroluksa. Najlepiej iść do sklepu stacjonarnego i pooglądać wielkość bębna. Bo często jest tak, że bęben ma udźwig np. 8 kg, ale otwór do wkładania prania jest mały. A są rzeczy lekkie do prania, ale objętościowo duże. 1000 obrotów, wystarczy i jakiś program na krótkie pranie i jakis na 60 stopni. Pralka nie musi mieć miliona programów, bo i tak używa się kilku ze 3-4.
      • klaramara33 Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 14:41
        Elecrolux ma spory wybór kompaktowych.
    • mak_z_figa Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 08:44
      Ja mam beko slim. Bez fajerwerków, ma pojemność 7kg, więc wcale nie mała. Ma 2.5 roku, więc nie wiem jak z trwałością.
      Nie kupowałabym takiej z zupełnie małą pojemnością. Dla jednej osoby dobrze mieć taką na co najmniej 6 kg. Nawet jak nie ma zasłon, to ma pościel, kołdrę i pewnie jeszcze trochę dużych rzeczy się znajdzie.
      Dobór wody do załadunku to teraz mają chyba wszystkie.
    • ichi51e Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 08:57
      Zastanowiłabym się nad ładowana od góry - miałam kiedyś taka mniej się trzeba schylac
      • alpepe Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:40
        Co? By wyjąć skarpetki z dna trzeba się mocno nachylić.
      • kochamruskieileniwe Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:50
        nie ma miejsca - jest zabudowa...
      • asia-loi Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:55
        ichi51e napisała:

> Zastanowiłabym się nad ładowana od góry - miałam kiedyś taka mniej się trzeba schylac
        >

Z tych ładowanych od góry często śmierdzi. Bo w pralce po praniu powinny być drzwi lekko uchlone, a w tych od góry nie ma jak uchylić. Trzeba całą klapę otwierać, a to widok nie za bardzo.
    • chatgris01 Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 09:36
      Brałabym Samsunga slima.
    • princy-mincy Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 09:47
      Dla mnie male pralki odpadaja, nawet na jednoosobowe gospodarstwo. No chyba ze starsza pani bedzie prac koldry i koce u kogos z rodziny.
      Mieszkalam dlugi czas sama z pralka 45 i przeklinalam ja za kazdym razem, gdy chcialam wyprac koldre.
      • kochamruskieileniwe Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:24
        Jeden koc wejdzie do pralki 4,5-5 kg..? Kołdry raczej nie pierze. Śpi w zimie pod pierzynką, która oddaje do pralni. smile
        • princy-mincy Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:37
          Jeden wejdzie, ale moja koldra 200x220 nie wchodzila.
        • asia-loi Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:59
          kochamruskieileniwe napisała:

> Jeden koc wejdzie do pralki 4,5-5 kg..? Kołdry raczej nie pierze. Śpi w zimie p
          > od pierzynką, która oddaje do pralni. smile

Pralka może mieć 5 kg, byle otwór do bębna i bęben były duże. Są bębny na 8 kg, ale mają małe bębny i mały otwór do wkładania prania. Dlatego pisałam, że trzeba zobaczyć w sklepie. Bo kg są liczone do ciężkości prania, a nie objętości. Może być małe pranie i ciężkie, i duże i lekkie.
        • waleria_bb Re: Pralka dla 1 osoby 20.07.23, 00:45
          Do mojej 4kg jeden duży koc ledwie wchodzi.
    • alina460 Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:16
      Ja polecam LG. Jeśli chcesz taniej to Beko, ale to już niższa półka.
    • alina460 Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:18
      Polecam zwrócić uwagę , żeby był jakiś krótki progam typu: Szybkie pranie, na przepriki, bo są takie egzemplarze, które 20-30 minutowych programów prania nie przewidują.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:37
      Rozważyć pralkę ładowaną od góry. Łatwiej się z niej wyjmuje pranie i łatwiej wkłada.
      Zmieści się kołdra do prania, nawet całkiem gruba.
      • kochamruskieileniwe Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 10:51
        trzeba byłoby łazienkę przebudować...
        A to nie wchodzi w grę.
      • iza232 Re: Pralka dla 1 osoby 18.07.23, 18:24
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Rozważyć pralkę ładowaną od góry. Łatwiej się z niej wyjmuje pranie i łatwiej w
        > kłada.

Łatwiej wkłada tak, ale wyjmuje trudniej. Jak starsza pani niska, to będzie musiała używać stołka, żeby wyciągnąć majtki z dna bębna.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Pralka dla 1 osoby 20.07.23, 00:27
          Co ty pleciesz?
          Stołkiem majtki będzie wyciągać?
          • iza232 Re: Pralka dla 1 osoby 20.07.23, 19:08
            Nie, będzie musiała stanąć na stołku, żeby się zagłębić do bębna po majtki, ty geniuszu🤦‍♀️
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Pralka dla 1 osoby 21.07.23, 09:38
              Przecież jak stanie wyżej, to do dna pralki będzie miała jeszcze dalej.
              To niby jak ten stołek miałby pomóc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka