Dodaj do ulubionych

Andrzejowi się zrobiło przykro

21.09.23, 17:58
Andrzej Duda o wystąpieniu Wołodymyra Zełenskiego w ONZ: przykro mi się zrobiło
Obserwuj wątek
    • po_godzinach_1 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 18:02
      Dobrze, że się nie popłakał.
      • enia17 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:03
        Zełenski przebywa z wizytą w USA
        Korespondent Polskiego Radia w Białym Domu Marek Wałkuski zapytał przebywającego w USA Wołodymyra Zełenskiego o to, czy nie obawia się, że z powodu sporu o eksport zboża traci Polskę jako przyjaciela. Prezydent Ukrainy odpowiedział: - Jestem wdzięczny polskiemu narodowi, polskiemu społeczeństwu. To wszystko
    • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 18:04
      Ciekawe jak się zrobiło prezydentowi Ukrainy kiedy prezydent Polski wielokrotnie nazwał jego kraj ,,tonącym" i to podczas trwającej kontrofensywy. Miszcz dyplomacji.
      • szarmszejk123 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 18:07
        Coglione uncertain
        • enia17 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 18:15
          Czarno widzę przyszłość Polski
          • princesswhitewolf Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 23:53
            A jak to jest ze tobie wolno na tym forum takie rzeczy napisać i nikt sie nie rzuca z pazurami a ja sobie przebąkne i zaraz dra szaty i watek na 100 wypowiedzi?
      • ekstereso Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 19:35
        Dokładnie wczoraj to samo myślałam
      • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 20:48
        No na słowa Zełeńskiego raczej trzeba było jakoś odpowiedzieć. Jak w tej sytuacji powinniśmy postąpić? Pozwolić się nadal okładać kijaszkiem? Duda jest niepoważny, ale Zełeńskiemu w tej sprawie odjechał peron razem z całym dworcem. Uważam, że Duda akurat z tą brzytwą zagrał całkiem trafnie.
        • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 20:57
          Na słowa Zełeńskiego można było odpowiedzieć bez odwołania do przysłowia, które sugeruje porażkę Ukrainy w wojnie. Czy on nie może odpowiadać bez korzystania z przysłów, anegdot czy aforyzmów?
          To całkiem jak z tymi swiniami co siedzą w kinie - też nie umie wyrazić krytyki dla filmu (inna sprawa czy zasadne jest krytykowanie filmu, którego się jeszcze nie oglądało, ale to zostawmy) bez korzystania z "prawa cytatu" porównującego widzów do oglądających niemiecką propagandę w czasach okupacji.
          I to jest dokładnie ta sama sytuacja - zamiast stworzyć spójny, zwarty, sensowny komunikat wyrażający własnymi słowami wykształconego wszak człowieka (no...) pan Duda korzysta z mądrości ludowej. No taka to ta jego mądrość też jest...ludowa
          • hanusinamama Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 21:13
            Ja obstawiam, że on nie kuma co oznacza to przysłowie.
            • snajper55 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:17
              hanusinamama napisała:

> Ja obstawiam, że on nie kuma co oznacza to przysłowie.

Ja obstawiam, że on w ogóle mało co kuma.

S.
              • biala_ladecka Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 23.09.23, 10:16
                snajper55 napisał:

> hanusinamama napisała:
                >
                > > Ja obstawiam, że on nie kuma co oznacza to przysłowie.
                >
                > Ja obstawiam, że on w ogóle mało co kuma.
                >
                > S.

Naczelnym problemem jest, ze on nie rozumie funkcji, jaką pełni. Ni w ząb.
          • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 22:23
            Z wieku powodów uważam, że mamy niepoważnego prezydenta, Ty kilka z nich przytoczyłaś. Niemniej nie zgadzam się, z podkreślaniem, że Zełeńskiemu.zrobiło się przykro po słowach Dudy. Zełeński potrafił jednym zdaniem zburzyć wspólną fortecę, którą zbudowali przede wszystkim zwykli Polacy i Ukraińcy. Konsekwencje tego będą poważne, to nie rysa, to katastrofa budowlana. W tym kontekście, podkreślanie niezręczności oratorskich naszego prezydenta nie jest tym, na czym powinniśmy się skupić. Zresztą moim zdaniem, Duda akurat tutaj był trafny, może jedyny raz w życiu.Ukraina prowadzi swoją walkę sama. PL jej pomaga i nie jest ani winna porażce ani nie jest współautorem sukcesów.
            • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 22:28
              szare_kolory napisała:

Niemniej nie zgadzam się, z podkreślaniem, że Zełeńskiemu.zrobiło się p
              > rzykro po słowach Dudy.

To świetnie. Bo niczego takiego nie "podkreśliłam."

W tym kontekście, podkreśl
              > anie niezręczności oratorskich naszego prezydenta nie jest tym, na czym powinni
              > śmy się skupić.

Owszem, powinniśmy. Ponieważ słowa Dudy były całkowicie nieadekwatną reakcją na sytuację jaka jest obecnie pomiędzy Polską a Ukrainą.

Zresztą moim zdaniem, Duda akurat tutaj był trafny, może jedyny
              > raz w życiu.Ukraina prowadzi swoją walkę sama. PL jej pomaga i nie jest ani wi
              > nna porażce ani nie jest współautorem sukcesów.

Ty popatrz, a całkiem co innego wynika z dudowej opowieści o ratujacym i ratowanym

• enia17 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 22:58
                Ukraina układa się z Niemcami

A swoją drogą w jakim stanie psychicznym musi być Zelenski. Przecież to tylko człowiek.
                Po półtora roku tego mordoru
                Setkach tysięcy zabitych, braku widoków na koniec wojny, a tym bardziej zwycięstwo.
                Kulawej kontroofensywie, aferach, dymisjach, korupcji i ciągłych podróżach w celu nakłaniania innych do pomocy.
                • bananananas Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 23:01
                  enia17 napisała:

> Ukraina układa się z Niemcami
                  >
                  > A swoją drogą w jakim stanie psychicznym musi być Zelenski. Przecież to tylko c
                  > złowiek.
                  > Po półtora roku tego mordoru
                  > Setkach tysięcy zabitych, braku widoków na koniec wojny, a tym bardziej zwycięs
                  > two.
                  > Kulawej kontroofensywie, aferach, dymisjach, korupcji i ciągłych podróżach w ce
                  > lu nakłaniania innych do pomocy.

I jeszcze musi uważać na każde słowo, żeby naszego pączusia nie obrazić przypadkiem.
              • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 23:01
                Daniela, piszesz o tym, że Zełeńskiemu mogło się zrobić przykro. To jest stawianie tego właśnie aspektu w centrum uwagi. Moim zdaniem nietrafnie. Twoim inaczej - najzwyczajniej w świecie się nie zgadzamy. Nie musisz użyć wyrazu "podkreślam" ani jego synonimów, żeby było jasne na co zwracasz uwagę. Co do PL wsparcia dla UA to ja widzę podkreślenie faktu, że jesteśmy sojusznikiem UA. Niemniej nadal, to UA przelewa własną krew. Owszem, w naszym interesie, ale to oni podejmują swoje decyzje. Ale nie można nie zwrócić uwagi na fakt, że mogą to robić, ponieważ mają nas za plecami. Bez naszego udziału to podejmowanie decyzji byłoby znacznie utrudnione.
                Co do tego czy Duda odpowiedział adekwatnie czy nie, to dyskusja o rację czyli jałowy spór. Ty twierdzisz, że zrobił źle, ja że był akuratny. Moim zdaniem odpowiedział adekwatnie, bo to co powiedział Zełeński było bardzo mocne. Porównać sojusznika do napastnika, który morduje ich naród jest niewyobrażalne i świadczy o stosowaniu niezachodnich standardów. Owszem, jest wojna, ale Zełeński jest od tego, żeby nawet bardzo trudne problemy rozwiązywać w sposób cywilizowany to znaczy bez ciskania obraźliwych słow w przyjaciół.
                • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 23:03
                  szare_kolory napisała:

> Daniela, piszesz o tym, że Zełeńskiemu mogło się zrobić przykro.

A zacytuj

To jest stawia
                  > nie tego właśnie aspektu w centrum uwagi.

A zacytuj.

Moim zdaniem nietrafnie.

A zacytuj.

Twoim inacze
                  > j - najzwyczajniej w świecie się nie zgadzamy. Nie musisz użyć wyrazu "podkreśl
                  > am" ani jego synonimów, żeby było jasne na co zwracasz uwagę.

A zacytuj, powtórzę po raz kolejny, gdzie w ogóle napisałam "przykro." Ty sobie to do mojego pytania (ciekawe jak się zrobilo) po prostu dopisałaś.

• daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 23:05
                    I już wyjaśniająco - nie, nie sądzę że Zełenskiemu zrobiło się alurat przykro. Myślę, że zrobiło mu się albo "wscieklo" albo raczej "zażenowano." Mnie się zrobiło to drugie.
                    • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 23:21
                      I już kończąc, bo właśnie na świeżo mam w uszach komentarz ukraiński - "niepoprawność porównania" które "wpisuje się w rosyjską narrację." No i trudno mi się z tym nie zgodzić- Rosja prowadzi narrację, że Ukraina już dawno by zginęła (=utonęła) gdyby nie pomoc innych krajów. A prezydent Duda mowi: bez nas się utopią/utoną. No jakby całkiem to samo i nijak nie da się z tego wyinterpretować tego co ty piszesz, czyli tego że Polska jej pomaga "nie jest współautorem sukcesów" Ukrainy. No jak nie, jak Duda mówi: "bez nas utoną."
                      I jeszcze: gdyby Duda powiedział to co ty napisałaś, czyli: "to co powiedział Zełeński było bardzo mocne. Porównać sojusznika do napastnika, który morduje ich naród jest niewyobrażalne i świadczy o stosowaniu niezachodnich standardów. Owszem, jest wojna, ale Zełeński jest od tego, żeby nawet bardzo trudne problemy rozwiązywać w sposób cywilizowany to znaczy bez ciskania obraźliwych słow w przyjaciół" (skorzystałam tu z poprawnie rozumianego prawa cytatu) to uznałabym to za komentarz, z którym niekoniecznie w 100% się zgadzam, ale za stosowną do sytuacji. Tylko on tego nie powiedział. On zaczął opowiadać o tonącym.
                  • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:43
                    daniela34 napisała:

> szare_kolory napisała:
                    >
                    > > Daniela, piszesz o tym, że Zełeńskiemu mogło się zrobić przykro.
                    >
                    > A zacytuj

Napisałaś: "Ciekawe jak się zrobiło prezydentowi Ukrainy kiedy prezydent Polski wielokrotnie nazwał jego kraj ,,tonącym" i to podczas trwającej kontrofensywy".
                    Całość wypowiedzi rozumiem tak, że dajesz do zrozumienia, że Twoim zdaniem mogło mu być przykro. Na tej samej zasadzie, jak ja piszę "jak w tej sytuacji powinniśmy postąpić". Zabieg retoryczny, który sugeruje interpretację.

> To jest stawia
                    > > nie tego właśnie aspektu w centrum uwagi.
                    >
                    > A zacytuj.

Dość jasno wytłumaczyłam co znaczy zwracać na coś uwagę, wybijać znaczenie. Zakładam, że masz kompetencje aby to pojąć.

> Moim zdaniem nietrafnie.
                    >
                    > A zacytuj.
                    Ale co mam cytować? Moją własną opinię wyrażoną przez Ciebie? Chyba nastąpiło jakieś zapętlenie.
                    >
                    > Twoim inacze
                    > > j - najzwyczajniej w świecie się nie zgadzamy. Nie musisz użyć wyrazu "po
                    > dkreśl
                    > > am" ani jego synonimów, żeby było jasne na co zwracasz uwagę.
                    >
                    > A zacytuj, powtórzę po raz kolejny, gdzie w ogóle napisałam "przykro." Ty sobie
                    > to do mojego pytania (ciekawe jak się zrobilo) po prostu dopisałaś.
                    Wyjaśniłam wyżej. Jeśli zatem źle zinterpretowałam, bądź łaskawa wyjaśnić jak w języku polskim rozumiemy taką konstrukcję?
                    • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 01:02
                      Nie, nie mogło mu być "przykro" bo kategorie "psikro" w stosunkach międzynarodowych zostawiam chłopczykom w krótkich spodenkach, do których zalicza się Andrzej Duda. Psikrościami głów państw może się jednak nie zajmujmy. Natomiast moglo mu być może "wsciekło" że się Duda świetnie wpisal w ruską retorykę a być moze "żenująco" że głowa innego państwa zamiast wystosować nawet i ostrą odpowiedź na jego słowa, wyrzuca z siebie strumien świadomości z mądrościami ludowymi, sprowadzającymi się po raz kolejny do klepania ruskiej propagandy o Ukrainie jako państwie niesamodzielnym, utrzymywanym przy życiu tylko przez sojuszników.
                      I nie, moja wypowiedź nie miała się skupiać na odczuciach Zełeńskiego (one są w sumie najmniej istotne) a na tym jak potwornie niestosowne było porównanie Dudy - nie że względu na owe odczucia a ze względu na treść tego porównania.
                      • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 10:36
                        daniela34 napisała:

> Nie, nie mogło mu być "przykro" bo kategorie "psikro" w stosunkach międzynarodo
                        > wych zostawiam chłopczykom w krótkich spodenkach, do których zalicza się Andrz
                        > ej Duda. Psikrościami głów państw może się jednak nie zajmujmy.

Ale odpowiadamy wszystkie, Ty również, na tytułowe, startowe stwierdzenie, "zrobiło się przykro". Zatem jeśli piszesz "Ciekawe jak się zrobiło prezydentowi Ukrainy" to jasne jest, że odpowiadasz na "przykro" w tytule. I o tym dyskutujemy. Ty zajmujesz się tym, że po wypowiedzi naszego Wołodymyr mógł coś odczuwać i że nie były to emocje przepełnione życzliwością. Ja z kolei twierdzę, że nie to w tej dyskusji jest ważne. A uważam tak podając argumenty, których nie będę już powtarzać.
                        • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 10:59
                          Ciekawe jak nie oznacza "przykro" - to było pytanie i odpowiedzi na nie mogą być różne a nie tylko "też przykro." I jak widać z wszystkich moich kolejnych wypowiedzi właśnie wcale nie skupiam się nad tym co odczuwał Zeleński tylko nad tym co powiedział Duda i jakie to mialo znaczenie.
                          I nie bardzo rozumiem w sumie o co ci chodzi - skoro wszystkie odpowiadamy na tytulowe stwierdzenie (taka jest konwencja naszych wypowiedzi) to dlaczego czynisz mi z tego zarzut.
                          Owszem, ponieważ tytul wątku miał pewną formę, to odpowiedziałam w tejże konwencji, jednakowoż tak naprawdę skupiałam się we wszystkich kolejnych wypowiedziach nie na odczuciach Zeleńskiego a na treści odpowiedzi Dudy. I tu szczególnie odsyłam do wpisu z godziny 20.57 z wczoraj.
                          I teraz pozwol mnie - tobie się ta wypowiedź Dudy podoba, mnie nie, ponieważ wpisuje się w rosyjską narrację z powodów, które wymieniłam i nie będę powtarzać.
                          • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:22
                            daniela34 napisała:

> I nie bardzo rozumiem w sumie o co ci chodzi - skoro wszystkie odpowiadamy na
                            > tytulowe stwierdzenie (taka jest konwencja naszych wypowiedzi) to dlaczego czyn
                            > isz mi z tego zarzut.

To teraz moja kolej: zacytuj w którym miejscu czynię z tej różnicy zdań między nami zarzut wobec Ciebie?
                            Ponieważ raczej konsekwentnie podkreślam, że rozumiem różnice między nami. Gdzie zatem odczytałaś zarzut?
                            • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:27
                              szare_kolory napisała:

>
                              > To teraz moja kolej: zacytuj w którym miejscu czynię z tej różnicy zdań między
                              > nami zarzut wobec Ciebie?

Nie napisalam, że czynisz mi zarzut z różnicy zdań pomiędzy nami.
                • muszebosieudusze Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:28
                  Chuja tam adekwatnie. On na forum międzynarodowym użył metafory która znaczy tyle, że kładzie na Ukrainie lagę.
                  • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:34
                    Tak właśnie. Do tego szło to porównanie.
            • muszebosieudusze Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:23
              szare_kolory napisała:

> Zresztą moim zdaniem, Duda akurat tutaj był trafny, może jedyny
              > raz w życiu.

Pani Zacharowa na ematce? big_grin
              • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:32
                muszebosieudusze napisała:

> szare_kolory napisała:
                >
                > > Zresztą moim zdaniem, Duda akurat tutaj był trafny, może jedyny
                > > raz w życiu.
                >
                > Pani Zacharowa na ematce? big_grin
                >

A wniosek ten wywodzisz na podstawie?
                • muszebosieudusze Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:39
                  Na podstawie tego, że ona też w tym samym kontekście powiedziała, że wyjątkowo się z dudą zgadza
                  • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:45
                    No cóż. I to jest argument dobijający, po którym idę poszukać młotka, żeby stuknąć sobie w czółko.
                    • muszebosieudusze Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 01:03
                      No cóż. Mówisz to samo co pani reprezentująca oficjalne stanowisko rosyjskiego MSZ to co się dziwisz że budzisz takie skojarzenia.
                      • naturella Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 11:05
                        A gdyby zostawić semantykę i uniwersyteckie rozważania na boku plus psychologiczne rozkminy komu się bardziej mogło przykro zrobić - czy nie jest prawdą, że Ukraina już dawno by utonęła, gdyby nie wsparcie finansowe, militarne, żywnościowe (i każde inne) niemal całej Europy?
                        • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 11:08
                          Aaaa nie no. Tak właśnie mówmy. Dodajmy jeszcze że przestała być krajem suwerennym i podpiszmy się:
                          Viktor Orban
                          • naturella Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 11:11
                            Ale jest zasadnicza różnica między odmawianiem Ukrainie prawa do suwerenności, a dawaniem sobie prawa do podkreślania zasług. To trochę tak, jakby ratując człowieka z wody nie mówić o tym, że się topił, bo może to mu pokaże jego nieumiejętność pływania. Bez przesady.
                            • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 11:14
                              naturella napisała:

> Ale jest zasadnicza różnica między odmawianiem Ukrainie prawa do suwerenności,
                              > a dawaniem sobie prawa do podkreślania zasług.

No czekaj, ale przecież szare-kolory pisze, że wypowiedź Dudy oznaczała: pomagamy Ukrainie ale jejmporazli nie są naszą winą a sukcesy naszą zasługą. A ty teraz mówisz, że mamy prawo do podkreślania swoich zasług. To waszw wypowiedzi o wypowiedzi Dudy są kompletnie sprzeczne.
                              A Orban właśnie tak "podkreśla zaslugi" Zachodu jak ty - pisząc "przestała być państwem suwerennym, bo bez pomocy zachodu już dawno by upadła."
                              • naturella Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 12:45
                                Nie czytałam, co pisała szare-kolory. Ja jestem absolutną lewaczką, popieram Ukrainę od zawsze, i sercem i czynami, bo pracuję w samorządzie i od pierwszego dnia wojny mieliśmy do czynienia z ogarnianiem ogromnej skali pomocy. ALE! Uważam, że mamy tendencje do skrajnych zachowań - wiecznego przebywania na kolanach, miętolenia czapki, mówienia, że duch nasz na rozżarzone węgle usiadł i złowrogo szumi knieja, a potem jak już każdy nas traktuje jak parobka, to wówczas wstajemy z kolan obrażeni i pyskujemy bez ładu i walimy na odlew, powodując wielkie konflikty. To już oczywiście na marginesie, bo dyskusja nie tego dotyczy. Delikatność, z jaką obchodziliśmy sie z Ukrainą należałoby docenić, a nie obrazić się, jak tylko my poczuliśmy się czymś urażeni i to wyartykuowaliśmy. I tak, mamy prawo do bycia docenionym - tysiące ludzi w naszym kraju wydawało ostatni grosz, żeby tym ludziom pomóc. Im bardziej na wschód Polski, tym Ukraińców było więcej i tym biedniejsi byli. Osobom mieszkającym w zachodniej części kraju trudno sobie nawet wyobrazić, z czym miała do czynienia wschodnia i centralna Polska. To nie byli ludzie przyjeżdżający na początku wojny z bagażami i samochodami. To byli ludzie z ranami od odłamków, tylko z tym, co mieli na sobie. Dzieci, które rzucały się na podłogę przy byle hałasie, z ogromnymi traumami. Kobiety, które nigdy nie pracowały i nie znały innego języka niż ukraiński. Pomoc Polaków - bezinteresowna i szczera zasługuje na dożywotnie docenienie, a nie obrażanie sie, bo prezydentowi naszemu coś sie wymsknęło. I tak, Ukraina ma nam dziękować, ma być wdzięczna - tak samo jak my mamy być wdzięczni za to, że tworzą mur oddzielający nas od Rosji. Ale partnerskie stosunki i przyjaźń to nie obrażanie się o jakiekolwiek szczere słowa. Nawet w dyplomacji. A groźby pozywania są już całkowicie poza skalą.
                                • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 12:54
                                  Ale ja (I wydaje mi się, że to.akyrat wyartykulowalam dość jasno) nie jestem przeciwna temu, by na wypowoedz Zeleńskiego odpowiedzieć, nawet ostro. Natomiast to co powiedział Duda było skrajnie niewłaściwe. I nie ze względu na uczucia Zełeńskiego, na Boga, tylko na odbiór tej wypowiedzi choćby przez Rosję. Duda powiedział dokładnie to samo, mimo że innymi słowami, co Orban - być może nie chciał, ale takie właśnie snucie porównań na bazie przysłowia, aforyzmów i mądrości ludowych przez Dudę do tego prowadzi. Zamiast tego trzeba było wypracować oficjalny komunikat wygloszony oficjalnym językiem komunikacji międzynarodowej.
                                  Co do pomocy i niezrozumienia przez ludzi z zachodniej części Polski - ja mieszkam w Krakowie. Być może nie doświadczyliśmy aż tyle ile mieszkańcy Przemyśla, ale owszem, rozmów z ukraińskimi nastolatkami, uciekającymi spod ostrzału nie zapomnę długo.
                                  • ell.czupakabra Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:04
                                    daniela34 napisała:

> Natomiast
                                    > to co powiedział Duda było skrajnie niewłaściwe. I nie ze względu na uczucia Ze
                                    > łeńskiego, na Boga, tylko na odbiór tej wypowiedzi choćby przez Rosję.

Co nas obchodzi odbiór wypowiedzi Dudy przez Rosję, dopóki nie straszy Rosji agresją ze strony Polski?
                                • muszebosieudusze Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 14:20
                                  No dobra, ale co rozumiesz tak literalnie przez „należałoby docenić”? Jak tonący jest ratowany to też docenia, ale nie bardzo jest w stanie wyrażać to docenienie w momencie w którym walczy o oddech, podziękować może jak będzie bezpieczny.
                                  • ritual2019 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 17:51

> No dobra, ale co rozumiesz tak literalnie przez „należałoby docenić”? Jak tonąc
                                    > y jest ratowany to też docenia, ale nie bardzo jest w stanie wyrażać to docenie
                                    > nie w momencie w którym walczy o oddech, podziękować może jak będzie bezpieczny
                                    > .
                                    >
                                    Troche slabe to porownanie, bo pomoc ukraina otrzymuje od ponad roku. Jak widac ten walczacy o oddech jakos skargi potrafi skladac i fikac zaczyna.
                                    • pursuedbyabear Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 18:04
                                      A mogliby się po prostu poddać, co, najma?
                                    • muszebosieudusze Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 18:09
                                      Ale to nie ja użyłam tego porównania tylko duda, więc ten… ja tylko tłumaczę czemu ono wprawiło większość ludzi w zażenowanie.
                                      • ritual2019 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 18:12

> Ale to nie ja użyłam tego porównania tylko duda, więc ten… ja tylko tłumaczę cz
                                        > emu ono wprawiło większość ludzi w zażenowanie.
                                        >

Bo wiekszosc ludzi poddalo sie paranoi i ma problemy z rozpoznaniem rzeczywistosci.
                                        • pursuedbyabear Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 23:09
                                          A ty ze wsi półtora tysiąca kilometrów dalej rozpoznajesz ją znakomicie. Wiemy, wiemy. Niezmiernie się dziwię, że nadal poświęcasz czas tępym chłopkom z Polski, które od rana gnój na polu przerzucają i tyleż samo wiedzą o świecie...
                                • 152kk Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 21:48
                                  Jak ja nie cierpie tego polskiego ( nie tylko, ale u nas to się rzuca w oczy) mesjanizmu i obrażalstwa. Zasłużeni jestesmy, docencie nas, nalezy nam się! W polityce nie wdzięczność się liczy, ani jakas przyjaźń, ale wspólne interesy.
                                  A Polaków, którzy pomagali, jak najbardziej należy doceniać, ale co to ma wspólnego z kwestią importu zboża z Ukrainy? Jak polski rząd nie chciał pozwów, to może należałoby się dogadać w tej sprawie z UE i Ukrainą na drodze dyplomacji właśnie, a nie wrzeszczeć: "no pasaran!"?
                                  • ell.czupakabra Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 23.09.23, 10:54
                                    152kk napisała:

> W polityce nie wdzięczność się liczy, ani jakas przyjaźń, ale wspólne interesy.

Forumka wymyśliła nowy rodzaj stosunków międzynarodowych - jednostronna realpolitik 🤭 Polska ma się z Ukrainą "przyjaźnić" i pielęgnować tę przyjaźń, a Ukraina ma dbać o własne interesy 🤭

> Jak polski rząd nie chciał pozwów, to może należałoby się dogadać w tej sprawie z UE i Ukrainą na drodze dyplomacji właśnie, a nie wrzeszczeć: "no pasaran!"?

Dlaczego mielibyśmy chcieć się dogadać? Krąży taki dowcip - może należałoby rozważyć remont lotniska w Jesionce? 🤭
                                    • bananananas Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 23.09.23, 12:00
                                      ell.czupakabra napisała:
                                      Krąży taki dowcip - może należałoby roz
                                      > ważyć remont lotniska w Jesionce? 🤭

Śmiało dramatika, napisz więcej o swoim środowisku.
                                      Na ile dostałeś bana za wpisy akceptujące dotykanie przez ojca piersi dojrzewającej córki?
                              • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:28
                                daniela34 napisała:

> To waszw wypowiedzi o wypowiedzi Dudy są kompletnie sprzeczne.

A czy gdzieś istnieje wymóg, że byty na forum muszą prowadzić idealnie zliniowaną narrację w sprawach, w których nie zgadzają sie z innymi bytami? Mówiąc prościej: o problemie dyskutują 4 osoby. 2 prezentują wspólną opinię, pozostałe dwie zgłaszają zdanie przeciwne. Niemniej te dwie przeciwne wcale ze sobą nie muszą być zgodne. Na przykład, dyskutujemy czy pomalować kartkę na kolor zółty. Mamy 2 za i 2 przeciw. I w tej dwójce przeciwnej jedna może chcieć pomalować kartkę na różowo a druga na zielono.
                                • daniela34 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:35
                                  Nie, nie ma takiego wymogu. Tylko jeśli wypowiedź Dudy przez ciebie jest odbierana jako: "pomagamy Ukrainie ale jej porażki nie są naszą winą a sukcesy naszą zasługą" a naturella i ja odbieramy ją całkiem inaczej (i muszebosięuduszę też) - to będę się upierać, że jednak wcale a wcale nie powiedział tego co ty twierdzisz. Tyle - powiedzmy, że choć wnioski moje i naturelli są całkowicie przeciwne, to w sprawie analizy treści wypowiedzi ty nie masz racji. Tyle i tylko tyle.
                                  • szare_kolory Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 14:03
                                    I koniec kropka. O interpretacji decyduje demokracja.
    • jozefrobotnik Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 18:15
      Mnie robi się przykro, jak myślę, że Duda jest prezydentem.
      • szarmszejk123 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 18:18
        Jak do tego doszło nie wiem 🙄
        • irma223 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 19:24
          Jak? Tak: noizz.pl/spoleczenstwo/blogoslawione-lono-ktore-ciebie-nosilo-ten-plakat-poparcia-dla-dudy-ubawi-cie-do-lez/vd5c60e
          Ci ludzie mają prawo głosu i nie wahali się go użyć.
          • jozefrobotnik Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 10:59
            Na moim osiedlu rozwieszono i postawiono banery koalicji, każdy został zniszczony, i zamazany napisami " tylko PiS", "PiS dba o Polaków", " PiS dba o polskie rodziny"
        • vivi86 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 23:20
          Komorowski jak przegrać tylko jak przejedzie na pasach zakonnice w ciąży 😁
      • malaperspektywa Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 20:05
        A mi niedobrze.
    • majenkirr Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 18:46
      🥺
    • tt-tka Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 18:48
      o jak bardzo mi go wcale nie zal !
    • bananananas Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 19:21
      Trzeba Pis odsunąć od władzy koniecznie. Myślałam, że chociaż stosunki z Ukrainą, kontynuacja pomocy i uświadamianie ludziom najważniejszego wspólnego interesu, czyli obrony przed Rosją potrafią robić tak, jak robiłby to każdy inny rząd. A tu podłość za podłością, bo mają swój partyjny interes. wychodzi, że są naprawdę do wszystkiego zdolni, nie można się czuć pewnie i bezpiecznie w najmniejszym zakresie.
    • taje Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 21.09.23, 21:18
      A mnie jest wstyd. Bardzo wstyd.
      • bi_scotti Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 00:09
        taje napisała:

> A mnie jest wstyd. Bardzo wstyd.
        >

A bo to for the first time? AD ma szczegolny talent do budzenia (rowniez we mnie) poczucia wstydu za niego/jego slowa/statements zeby juz nie wspomniec o pogladach - jakis musi miec gen czy who knows what, eh suspicious Life.
        • berdebul Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 08:44
          Talent ma chłopaczyna, po prostu talent. 🤦🏻‍♀️
    • enia17 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 01:24
      — Słyszę, że podobno na Ukrainie moje słowa, gdzie mówiłem o człowieku topiącym się, zostały przetłumaczone jako "topielec". To jest zasadnicza różnica semantyczna — mówił polski prezydent.

Już wyjasnil
    • attiya Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 06:09
      A jak mi się przykro zrobiło...
    • ritual2019 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 07:54
      Hehehe. Czemu Ukraina ma problem z Polska, Wegrami i Slowacja? Przeciez te kraje nie zabraniaja im sprzedawac zboza reszcie krajow EU a jest ich duzo, kilka sporych i bogatych jak Niemcy i Francja. Duzy rynek zbytu a oni koniecznie do Polski, Wegier i Slowacji. I to myslenie jak to oni heroicznie bija sie dla nas? OJP.
      • iwles Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 07:57
        ritual2019 napisał(a):

> I to myslenie jak to oni heroicznie bija sie dla nas?

Noooo dla ciebie na pewno nie, możesz spać spokojnie.

• ritual2019 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 10:57
          iwles napisała:

> ritual2019 napisał(a):
          >
          > > I to myslenie jak to oni heroicznie bija sie dla nas?
          >
          >
          > Noooo dla ciebie na pewno nie, możesz spać spokojnie.
          >
          Dla ciebie tez nie i tez mozesz spac spokojnie. Paranoje sie leczy
          • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:45
            Dobra rada tez dla ciebie- tak biją się i dla nas
      • tanebo001 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 07:57
        A którędy mają to zboże przewieźć?
        • kandyzowana3x Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 08:05
          Przeciez konflikt dotyczy importu zboza, na tranzyt jest zgoda.
          • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 09:05
            Gdzie jest zgoda? Bo nie w Polsce, my wstrzymaliśmy przyjmowanie zboża całkowicie.
            • ritual2019 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 11:14
              71tosia napisała:

> Gdzie jest zgoda? Bo nie w Polsce, my wstrzymaliśmy przyjmowanie zboża całkowic
              > ie.

Nie pisz bzdur. Polska wstrzymala import a nie tranzyt.
              • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:27
                Nie pisz bzdur - świetna rada ale dla ciebie, granice dla ukraińskiego zboża sa zamknięte (UE właśnie o głównie ten tranzyt chodziło).
                • ritual2019 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:33
                  71tosia napisała:

> Nie pisz bzdur - świetna rada ale dla ciebie, granice dla ukraińskiego zboża sa
                  > zamknięte (UE właśnie o głównie ten tranzyt chodziło).

OJP
                  • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:38
                    Ten tranzyt kończył się na polskich składach bo w przeciwieństwie do Rumunii polski rzad przez wiele miesięcy nie zadbał o mozliwosc przeładunku w polskich portach (nie ma tego infrastruktury) - rozumiem ze nie pisali o tym w uk ale chyba internet masz by to sprawdzic?
                    • bistian Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 14:58
                      71tosia napisała:

> Ten tranzyt kończył się na polskich składach bo w przeciwieństwie do Rumunii po
                      > lski rzad przez wiele miesięcy nie zadbał o mozliwosc przeładunku w polskich po
                      > rtach (nie ma tego infrastruktury) - rozumiem ze nie pisali o tym w uk ale chy
                      > ba internet masz by to sprawdzic?

My nie mamy możliwości, mamy pełne wykorzystanie naszych portów. Ukraińcy się nie upierali, bo dla nich to też by było za drogo. Rumunia miała możliwości, dostała pieniądze na port w Konstancy i tu już się opłaciło, ale to i tak za mały obrót, potrzeby są dużo większe, a najlepiej by było wszystko sprzedaż za dobre pieniądze w Unii. smile
      • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 08:35
        A dlaczego z tym zbożem nie ma problemu np Rumunia która na jego tranzycie robi wielkie pieniądze? Co się działo z tym zbożem przed wojna? Tez utykało gdzieś czy wędrowało w świat? Nie można było tam tego zboża reeksportowała? Ale ten rzad nieudaczników jak zwykle - rozwiązuje problem który sam stworzył obwiniając wszystkich wokól.
        Ps gdzie sa te listy firm które zarobiły na zbożu? Miały być publikowane … ale????
        • tanebo001 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 08:51
          Bo Rumunia to z Niemcami za Hitlera była?
          • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 09:03
            Ale Węgry tez smile
          • triss_merigold6 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 09:24
            Przypomnij, z kim wtedy wspolpracowali Ukraińcy...
            • tanebo001 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 09:24
              A z kim współpracowała wtedy brygada świętokrzyska?
      • mava1 Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:15
        > oni koniecznie do Polski, Wegier i Slowacji.

raczej nie. To raczej polscy (węgierscy czy słowaccy) kombinatorzy zwietrzyli interesik (bo tylko to potrafią) jak zarobic na ukraińskim zbozu i zrobili ukraińcom "koło dupy", przy okazji. No ale co zarobili to ich a akurat polskich rolników to mają w odwłoku, w przeciwieństwie do swojego odwłoka.
        Polska m.in, graniczy z UK więc niby jak miało to zboże miało nie iśc przez Polskę czy Węgry?
        Polska miała byc tylko tranzytem ale nawet tego nasz rząd nie potrafił, czy raczej nie chciał, zrobic. No bo kasa wpadała im do kieszeni.
        • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:35
          Ja myśle ze zwietrzyli ci przedsiębiorcy blizej władzy skoro władza nie chce ujawnić firm które zborze sprowadzały. Handel zbożem to tajemnica strategiczna wiec ujawnic nie można, plany obronne kraju to nie tajemnica i można je odtajniać smile
      • kaktusowepole Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:46
        Bo mogą sobie pozwolić niestety. Dobrze że nasi tak stanowczo zareagowali.
        • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:51
          Jacy „nasi” ? PiS dla mnie „naszym” nie jest.
    • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 08:28
      Najbardziej rozśmieszył mnie gdy twierdził ze w kinie filmu Holland nie obejrzy bo antypolski, podły i „tylko świnie siedzą w kinie” ale poczeka aż puszcza ten film w jakieś telewizji to obejrzy - pewnie przed telewizorem świnia już nie będzie a film zmieni swój antypolski wydźwięk.
      Przykre ze mamy prezydenta kretyna ….
      • 71tosia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 13:31
        W sumie to należy się cieszyć ze prezydent film zamierza oglądać w telewizji - bo to znaczy ze TVP go kiedyś puszcza albo ze prezydent TVN ogląda, gdzie pewnie film puszcza niedługo, będzie oglądał, będzie świnia ale będzie mu przykro smile
    • szafireczek Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 22.09.23, 09:19
      Andrzejowi się zrobiło przykro

Dziś już poweselał. Amerykanie Mu wytłumaczyli.
    • pavia Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 23.09.23, 11:22
      Polakom zrobiło się przykro.
      • ell.czupakabra Re: Andrzejowi się zrobiło przykro 23.09.23, 11:28
        pavia napisała:

> Polakom zrobiło się przykro.

Mów za siebie. Niektórzy mieli od początku świadomość, że tak własnie się to skończy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka