mamkotanagoracymdachu 28.09.23, 22:30 Przeczytalabym coś w tym klimacie, koniecznie z mocnym akcentem PRL właśnie. Polecicie coś? Gatunek w zasadzie dowolny, może tylko horror odpada. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
towarzyszka_leila Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 10:27 Kańtoch jest niezła, pomijając takie kwiatki jak śniadanie w restauracji o 8 rano w 68. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 14:43 Ona ma trochę wpadek w szczególikach. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 18:42 W 68 było otwartych kilka restauracji od godz 7, m in Warszawianka na Piotrkowskiej w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 22:45 Ale w jakim sensie w tle ? ze tam/wtedy sie zaczelo cos, co jest trescia ksiazki dziejacej sie pozniej ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 22:52 tt-tka napisała: > Ale w jakim sensie w tle ? ze tam/wtedy sie zaczelo cos, co jest trescia ksiazk > i dziejacej sie pozniej ? > Żeby bylo dużo klimatu PRL w tle, wszystko jedno w jakom kontekście, ale mam ochotę poczytać o „tamtych czasach”. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 22:53 To w sumie wszystko Chmielewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 22:54 kasia_kar napisała: > To w sumie wszystko Chmielewskiej. Ok, coś poza Chmielewska. Chmielewska przeczytałam jakieś 20 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 22:56 Chmielewska Ćwirlej Kańtoch (Wiara, Pokuta, Łaska) Dziewczyny z Portofino Plac Leńskiego Edyty Świętek seria "Spacer Aleją Róż" literacko nie powala, ale bardzo dobrze oddaje okres powstawania Nowej Huty (bardzo pokrywa sie z tym, co wiem od starszego pokolenia). Hanny Bakuły: Hania Bania i reszta serii. Nowakowskiej: Dziunia i reszta serii Kowalewskiej: Julita i huśtawki Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 22:57 Cwirlej. Kryminały, klimat PRLu, Poznań w tle. Bardzo lubię! Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 14:09 Ćwirlej jest super, tylko ostrzegam, że wrzuca tam dużo gwary poznańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 23:01 Helenę Sekułę poczytaj. "Demon z Bagiennego Boru", "Barrakuda", "Siedem domów Kuny" i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 07:09 Jeszcze Jeremi Bożkowski (Msza za mordercę, Zbrodnia na eksport, Piękna kobieta w obłoku spalin), Musierowicz "Szósta klepka", "Kłamczucha", "Kwiat kalafiora", Lucyna Legut "Jak zdobyć męża czyli skok stulecia". Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 23:14 Ale nowe czy stare? Weź jakakolwiek książkę z lat PRL i będziesz miała PRL w tle. Jeżycjada Fleszarowa-Muskat Krystyna Nepomucka Siesicka Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 23:15 Współczesne książki o PRL to nie to. Są jakieś sztuczne. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 23:18 Był może wątek „powieści obyczajowe z PRL?” Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 05:10 Dokładnie. Cokolwiek z tamtego okresu, przecież w tle będą prl-owskie realia. Właśnie wczoraj czytałam dziecku książeczkę z serii "poczytaj mi mamo". Rzecz się działa w szpitalu dla dzieci. I nim zaczęłam czytać, musiałam wyjaśnić, że kiedyś rodzic mógł odwiedzać dziecko tylko w weekend czy tam w niedzielę - w pozostałe dni tygodnia dziecko było samo. Bo właśnie w tle było to, że do wszystkich w niedzielę ktos przyszedł i ta niedziela przez to jest dniem innym niż wszystkie Więc podsumowując: w sumie każdej książce będzie coś takiego, realia tamtych czasów, które teraz są dla nas dziwne, a kiedyś były normalne Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 10:28 Jurgielewiczowa koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Beleterystyka z PRL w tle 28.09.23, 23:20 Plac Konstytucji i Dziewczyny z placu Odpowiedz Link Zgłoś
katecat1 Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 15:02 Empik Go 😛? Też mnie wciągnęły. Z podobnych klimatów "Niebieski autobus" Barbary Kosmowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 00:00 Powiesc milicyjna. Plakalam ze szczescia czytajac, jak oficerowie pijaja niemal wylacznie koniaki Piwowarczyk - lata 50-te, Gordon - 60-te, a potem to juz hulaj dusza, do wyboru, do koloru. literatura kobieca, tzn pisana przez kobiety - cala Siesicka, Snopkiewicz, Jackiewiczowa, Ewa Ostrowska (szczegolnie) dla mlodziezy - caly Niziurski, Bahdaj, Tomaszewska, Wozniakowska i tez w/w Ostrowska oddzielnie polecam Niziurskiego dla doroslych, niewiele tego, ale jest powojenna Grodzienska i Jurandot, biezace, wspomnieniowe, publicystyka, dramaty (wydane jako komedie swoja droga), Iredynski tez jako dramatopisarz, Redlinski j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 05:15 Disneyland Dygata moze ? I Mala Apokalipsa Konwickiego Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 09:49 Bo w ogóle jest pytanie, o jaki PRL chodzi. Ten pamiętany przez najstarsze forumki, czy jednak +- wcześniejsze dwudziestolecie. Ja dorzucę "Złego" Tyrmanda, oraz jego "Dziennik 1954". W ogóle dzienniki z tamtych czasów, (Woroszylski np) a jeżeli jakieś wyszły, to ew. także składanki z konkursów prasowych, dla np. kobiet wiejskich czy chłopów (Nowe pamiętniki chłopów (1955), Młode pokolenie wsi Polski Ludowej (1962). Ja sobie bardzo cenię, ale z innych względów Słonimskiego (Jawa i mrzonka, spowiedź emigranta, jak to było naprawdę). Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 05:36 „Madame” Libery, „Zły” Tyrmanda, „Kochana rodzinka i ja” Rolleczek, „Piotrek zgubił dziadka oko” Legut Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 09:46 Następne części "Kochanej rodzinki" też są warte uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 09:01 Jacek Ostrowski - seria z papugą. Czasem mnie bardziej irytuje niż śmieszy, ale generalnie na plus. PRL jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 09:28 Dzięki wielkie za wszystkie polecenia, zaraz będę sprawdzać ;* Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 11:47 Jezu, jest cała taka seria wielotomowa, ale za chiny nie pamiętam nazwy czy autora. Akcja się dzieje w Warszawie, jest reporterka Nelka, jakaś rozpieszczona jedynaczka, córka słynnej piosenkarki, jej rosyjski ojczym, koleś, który zdradził żonę wbrew swojej woli... Wszystko się dzieje głównie w Warszawie, dom na Saskiej Kępie, dwóch rywalizujących braci, jeden wstępujący do SB. Kojarzy to ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 18:16 Mam! www.taniaksiazka.pl/ksiazka/milczenie-aniolow-prawda-zapisana-w-popiolach-tom-1-joanna-jax Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 12:36 Może Kult Orbitowskiego? i Chodź ze mną tego samego autora? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 13:55 Szkoda, że beletrystyka, bo jest sporo fajnej literatury faktu z tego okresu! ja ostatnio odświeżyłam sobie "Zimę stulecia" G. Sieczkowskiego - rewelacja w upalny dzień Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 14:05 Tez cenie literature faktu. A jeszcze bardziej - mam do dzis i czytam do dzis - felietonistyke. Co wybitniejsi felietonisci mieli wydania ksiazkowe swoich felietonow zebranych lub wybranych, jak to sie czyta ! czas zaprzeszly na biezaco Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 14:18 O! też bardzo lubię, zresztą dobrze napisany felieton to takie "wyjrzenie przez okno" w danym okresie - niezależnie od epoki - ja sobie poczytuję felietony od Prusa przez Słonimskiego, aż do współczesnego Baczyńskiego (polecam, bo to świeżynka). Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 14:27 Prus, Lam, Slonimski - tez mam i smakuje ale pytanie bylo o peerelowskie, no wiec. Od Toeplitza po Grodzienska Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 14:32 I z tym oknem masz najswietsza racje jak to fajnie zerknac, co tez slychac w grudniu 1876, a co w pazdzierniku 1971 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 14:32 Kryminały Jacka Ostrowskiego. Przekroj od lat 60-tych do 80-tych, ze stanem wojennym włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 15:32 Nasz Mały PRL, Szabłowskiego - reportaż Odpowiedz Link Zgłoś
kruszysia Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 15:39 Zbigniew Mentzel: Wszystkie języki świata Antoni Libera: Madame Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 15:53 "Wniebogłos" Aleksandry Tarnowskiej, współczesna książka, akcja osadzona na peerelowskiej wsi. Dobra rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 18:37 Fleszarowa-Muskat, wątki marynistyczne Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Beleterystyka z PRL w tle 29.09.23, 18:46 Trylogia kryminalna „Wiosna zaginionych”. Odpowiedz Link Zgłoś