Dodaj do ulubionych

Jesienne czytanie/ książkowo

29.09.23, 11:10
Najnowsze zakupy:

Kalina Błażejowska Bezduszni - nie będzie to łatwa lektura

Nina Waha Babetta

Wojciech Tochman Historia na śmierć i życie

Jakub Małecki Święto ognia

Zeruya Shalev Maz i zona

Carson MC Cullars Komu ukazał się wiatr?

Nie polecam Czarnego tortu Charmaine Vilkerson ale to już w innym wątku pisałam.
Pozostałe książki czekają na przeczytanie.

A co u Was na półce/ czytniku?
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 11:16
      Dopiero co skończyłam
      Cieszę się że moja mama umarła i Przegryw
      W kolejce mam
      Faszyzm który nadchodzi
      Słowodzielka Anny Szumacher
      Zawsze coś Marty Kisiel
      I szukam jakiegoś odmóżdżającego romansu gdzie on jest piękny i ma duże mięśnie a ona jest słodka i ma wielkie.... oczy. Najlepiej historycznego.
      • basseciara2 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 15:47
        To ostatnie to Obca Diany Gabaldon. Obejrzałam Outlandera i sięgnęłam po książkę, przyjemne czytadło, przynajmniej 1 tom jak na razie
        • magia Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:24
          ha, dokladnie to samo mi przyszło do glowysmile
          Tylko nie nazwalabym tego odmozdzajacym
        • biala_ladecka Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 21:24
          Ogladalam pierwsze sezony serialu, ale ksiazka mi jakos zupelnie nie weszla. Poddalam sie chyba na drugim tomie.
        • beataj1 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 01.10.23, 22:34
          Czytałam. Chyba 3 tom mnie znudził ostatecznie.
          Jak lubię długie książki, te mi się wyjątkowo ciągnęły.
    • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 11:38
      W ramach lektur lekkich przeczytałam najnowszego Folletta (Zbroję światła), "Wielką ucieczkę" Roberta Harrisa i najnowszą Lackberg (Kukułcze jajo). W ramac trochę poważniejszych "Toń" Ishbel Szatrawskiej, "Pocztówkę" Anne Berest i polecane na ematce "Wszystko na darmo" Kempowskiego (to znakomite). Do tego Harasimowicza "Awantury i przygody Reginy Salomei Pilsztynowej".
      Czekają na mnie: "Yellowface", drugi tom" Sagi o ludziach ziemi," Stramerowie" i "Święto ognia." No i zamówiłam najnowszego Galbraitha (The running grave") w oryginale, bo nie wiem kiedy wyjdzie tłumaczenie. Jedyne 90 zł smile
      • homohominilupus Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 11:42
        O, widzę fajne tytuły.
        Zaraz dopisze do mojej listy.
      • zona_glusia Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 14:37
        Jak Ci się podobała "Toń"?
        • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 14:41
          Nieźle się to czyta. Lepiej wątki historyczne niż współczesne, ale nieźle.
          • zona_glusia Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 15:31
            Dzięki smile
            "Nieźle", czyli dobrze mi się wydawało, że zachwyty w recenzjach są przesadzone.
            • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 15:43
              Aaaa. To tak jak niżej napisałam, ostatnio "zachwyty w recenzjach"= rozczarowanie.
              • wersala Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 20:54
                Dla mnie Toń to wielkie rozczarowanie, porzuciłam jakoś po połowie i wątpię, że wrócę uncertain
                • wersala Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 20:59
                  A no i zaczęłam ją czytać po instagramowych zachętach, że to POWIEŚĆ TOTALNA, no ludzie 😂
      • bi_scotti Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 15:13
        "Yellowface" bardzo (bardzo!) mnie disappointed sad Wprawdzie juz po wysluchaniu interview z autorka mialam podejrzenia, ze hype jest niewspolmierny do jakosci no ale dalam szanse ... Blad - for me wink Ciakawa jestem jak to jest odbierane za Atlantykiem/jak Ty o odbierzesz smile Cheers.
        • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 15:26
          Wiesz, ja ostatnio co czytam książkę, która jest bardzo chwalona to przeżywam rozczarowanie, więc teraz mam mechanizm "książka chwalona, spodziewaj się najgorszego." 😃
          • bi_scotti Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 15:30
            Blogoslawieni, ktorzy sie niczego nie spodziewaja albowiem nie zaznaja rozczarowan wink
            Good luck, moze tym razem sie uda & sie zachwycisz! Cheers.
        • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:04
          Melduję, że przeczytałam. No i wg mnie to jest w miarę wciągające, w miarę dobre czytadło o branży wydawniczej i social mediach jednocześnie. W sam raz na deszczową, zimną sobotę. Tyle i nie więcej.
          • bi_scotti Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:20
            Oh, macie deszcz? Lucky you - u mnie sucho od miesiaca ... wrrr! Pieknie jest, nie da sie ukryc - colours are coming out i slonce swieci, i byl harvest moon wiec niby nie ma co narzekac ale jak dla mnie to juz bylby czas na deszczowa sobote tongue_out Dzieki za recenzje smile Cheers.
        • obrus_w_paski Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 19:06
          Ja w ogóle jestem ta autorkacrozczarowana. Fani fantastyki się zachwycali Bablem a ja naprawdę nie mogłam tej książki zdzierżyć. Nudna problemy nudne, sztampowa. Naprawdę się starałam, ale przestałam czytać po 92%
          • koko8 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 23:37
            Też niestety porzuciłam Babel, tylko ja w połowie. Doczytałam samą końcówkę. Niedobre to było i nudne.
      • nowel1 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:42
        Jest następny Galbraith! Cudowna wiadomość smile
        • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:48
          Tak. Świat Książki twierdzi, że anglojezyczny egzemplarz dostarczą mi 10.10. O polskim tłumaczeniu nie wiem niestety nic.
        • koronka2012 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 01.10.23, 20:50
          Poprzedni tom mnie straszliwe wymęczył, Z ogromnym samozaparciem dobrnęłam do końca mam nadzieję że ten będzie lepszy
      • zalamana_50 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 01.10.23, 08:39
        daniela34 napisała:

> W ramach lektur lekkich przeczytałam najnowszego Folletta (Zbroję światła),

I jak, warto? Jestem wielbicielką Folletta, tak pytam bo i tak kupię big_grin
        • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 01.10.23, 10:05
          Tak sobie moim zdaniem. Nie żałuję, że przeczytałam ale moim zdaniem jednak słabsza od pierwszego i drugiego tomu.
    • semihora Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 11:46
      Teraz czytam "Yellowface". Póki co - polecam.
    • ariathedevil Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 11:49
      U mnie:
      Jako ocalić świat od katastrofy klimatycznej Gates
      Lekcje chemii Garmus
      Dzieci nocy Simmons
      Elektrodynamika kwantowa Feynman
      Co się stało z Margo ? Margo Durrell
      Skóra, ćwieki na wieki Szubrycht
      Wszystkie polecam, choć Dzieci nocy dla mnie wyraźnie słabsze od ostatnio czytanych Simmonsa np. Abominacja, czy Terror, ale on ogólnie jest nierówny, jak King.
      • lella_two Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 16:49
        Czy Margo Durrell warta grzechu?
        • ariathedevil Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 17:42
          Z całej rodziny najbardziej odpowiada mi Gerald i mam do jego książek ogromny sentyment ( pewnie dlatego, że jego książki czytałam w dzieciństwie, zawsze gdy byłam chora i wiadomo jak to jest gdy człowiek jest chory, przynoszą soczki, owocki i inne cymesy, poprawiają poduszki, a biedny, wycieńczony człowiek może rechotać pól dnia z Durellów smile chociaż Larrego też lubię, wiadomo inny rodzaj prozy. Margo napisała tę jedną książkę i w stylu podobnym do Geralda, dobrze się czyta i przyjemnie wrócić do tej rodzinki, mieli duży dystans do siebie, dużo dobrego humoru, Margo miała lekkie pióro, ale czegoś mi brakowało, pewnie przez to, że dla mnie Durellowie zawsze kojarzyli się z czasem beztroski, dzieciństwa kiedy to marzyłam o tym by zamieszkać na Korfu z takim ekscentrycznym towarzystwem. Teraz jest jak jest. Ale ogólnie, tak polecam smile
          • aqua48 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 17:57
            Warta.
          • lella_two Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:49
            No, ja właśnie też ze skazą Geraldową i widzę postać Margot przez wysypkę po całowaniu św. Spirydiona i inne ekscesy. Dzięki za polecenie, nie przegapię!
          • annaboleyn Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 19:59
            Nie macie wrażenia, że u Margo coś szwankuje z tłumaczeniem? Jakby chropowato chwilami.
        • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 17:46
          Warta, moim zdaniem. Wprawdzie to już nie jest taka "feel good" książka jak książki Geralda, ale warto.
          • lella_two Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:52
            👍
      • wapaha Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 17:57
        ariathedevil napisała:

> U mnie:
        > Jako ocalić świat od katastrofy klimatycznej Gates
        > Lekcje chemii Garmus
        > Dzieci nocy Simmons
        > Elektrodynamika kwantowa Feynman
        > Co się stało z Margo ? Margo Durrell
        > Skóra, ćwieki na wieki Szubrycht
        > Wszystkie polecam, choć Dzieci nocy dla mnie wyraźnie słabsze od ostatnio czyta
        > nych Simmonsa np. Abominacja, czy Terror, ale on ogólnie jest nierówny, jak Kin
        > g.

Simmonsa uwielbiam
        Terror czeka na zimowe wieczory.
        Czy czytałaś Trupią otuchę ? Mocno polecam- i zapnij pasy smile
        Pieśń bogini Kali - to jak dotąd jedyna ksiązka w moim zyciu-a czytam dużo- której akcja mi się przyśniła...Mocne

Drood - jest totalnie porąbany ( ale Simmonsa warsztat robi swoje)
        • ariathedevil Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:38
          Kiedyś o tym rozmawiałyśmy i pamiętam Twoje uwielbienie dla Simmonsa i podzielam smile, szczególnie Hyperiona, ale też Drooda właśnie, Trupią otuchę, Letnią noc ( niesamowicie mi się kojarzy ze Stranger Things ) W sumie chyba wszystko przeczytałam, albo prawie wszystko, jeśli jakaś książka danego autora mi się spodoba, to czytam jak leci smile Jednak muszę przyznać, że miewał gorsze okresy nie wiem czy czytałaś "Ostrze Darwina " ? Dla mnie to było, no cóż , to było złe Jednak jako całokształt yes, yes, yes smile
          • wapaha Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:58
            ariathedevil napisała:

> Kiedyś o tym rozmawiałyśmy i pamiętam Twoje uwielbienie dla Simmonsa i podziela
            > m smile, szczególnie Hyperiona, ale też Drooda właśnie, Trupią otuchę, Letnią noc
            > ( niesamowicie mi się kojarzy ze Stranger Things ) W sumie chyba wszystko przec
            > zytałam, albo prawie wszystko, jeśli jakaś książka danego autora mi się spodob
            > a, to czytam jak leci smile Jednak muszę przyznać, że miewał gorsze okresy nie wi
            > em czy czytałaś "Ostrze Darwina " ? Dla mnie to było, no cóż , to było złe Jedn
            > ak jako całokształt yes, yes, yes smile

nie czytałam ale jak teraz napisałaś to musze upolować smile
            ja zaczęłam fifth heart - i nie mogę iść dalej -bo nie jestem tak sprawna językowo
    • marusia_ogoniok_102 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 11:55
      Ja intensywnie używam półeczek bookcrossingowych. A akurat mam fazę na żeglarstwo.

Czytam: "Dzieci kapitana Granta" Verne'a - staram się pamiętać, że to jest stare i to nie może być inne...

Zebrałam:
      Arkady Fiedler "Dziękuję ci, kapitanie"
      Marian Bielski "Na linii życia lub śmierci",
      Maciej Kuczyński "Zimny brzeg"
      Juliusz Verne "Wąż morski"
      P.D. Baccalario "Historia prawdziwa kapitana Haka" - przygodówka, czytałam to w liceum, nie pamiętam nic, poza jednym - mianowicie miejscem, gdzie czytałam tongue_out
      Marcina Mortki "Odysei karaibskiej" nie polecam, autor nijak do mnie nie przemawia i tak, widać, że to powstało z sesji RPG.
    • mamaafg Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 11:59
      Skonczylam "Ukochane dziecko", własnie zaczynam drugi tom "Sagi o ludziach ziemi", czekam na "Pójdę sama" Wakatake i "Niech zyją ku*wy" Aleksandry Kluczyk, wyjda w pazdzierniku.
      • semihora Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 12:16
        O, na te premiery październikowe też czekam smile
        • semihora Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 12:46
          Przypomniała mi się jeszcze jedna wygwiazdkowana zapowiedź: "Ku*wa, k*rwa, kur*a", autorki "Nigdy, nigdy, nigdy".
          • mamaafg Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 13:40
            Sporo tych kurek tej jesieni wink
    • slatynka85 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 12:00
      Skończyłam ostatnio Doktórke od familokow - Majcher, Miłość w cieniu słońca Grocholi i teraz zaczęłam "Sekretna córka" Shilpi Somaya Gowda
    • lauren6 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 12:09
      Idą do mnie:
      Prawdziwie do szaleństwa, dzienniki Alana Rickmana
      Wszechświat w twojej dłoni
      Czytam:
      Chłopcy idą po Polskę, Kąckiego
      Przeczytane: Kulisy PIS Kamila Dziubki
      • kaki11 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 12:25
        O dzienniki Rickmana też planuję sobie kupić smile
        • lella_two Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 16:03
          Czy ja dobrze kojarzę, że Zwierz robił do nich przypisy?
          • melisananosferatu Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 16:32
            Tak! Bez przypisow nie polecam. Mam ksiazke po angielsku i jest tak, jak recenzowaly Zwierz i Catusgeekus. Ja zamowie polski przeklad, wlasnie dla przypisow.
            • lella_two Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 17:02
              Spróbuję zanęcić w bibliotece, jak się nie uda, też wyskoczę z kasy. Alan Rickman plus tona przypisów brzmi jak uczta jesieniarysmile
              • melisananosferatu Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:37
                Bez tej tony przypisow ni huhu. Sa np wpisy w stylu '17 maja: kolacja z B.D. Rozmawialismy o (tu tytul sztuki teatralnej).
            • kaki11 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 17:12
              Też się spotkałam z opinią, że te dzienniki bez przypisów są nieprzystępne, więc cieszę się, że u nas będą konkretnie zrobione.
    • czekolladamientowa Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 13:52
      Plany czytelnicze na październik - kończę czytać "Wowa, Wołodia, Władimir" Krystyny Kurczab - Redlich, w kolejce czekają "Ostatni bal - listy do Agnieszki Osieckiej" Hanna Bakuła, "Bogini" Anthony Summers, "Holly" Stephen King, "Kryzys sumienia" Raymond Frantz, "Nienachalna z urody" Maria Czubaszek, "Barbarzyńca w ogrodzie" Zbigniew Herbert, "Zaczarowana dorożka" K.I Gałczyński, "Ludzie to idioci" Wojtek Drewniak. No i "Chłopi" fragmentami - czytam od lat o tej porze roku i uwielbiam, książki kucharskie i keto, i co mi tam jeszcze uda się wyszperać.
    • szafireczek Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 14:00
      Z nowości:

"Polka w Korei" i "Smaki Lwowa".

Z trochę wcześniej wydanych "Niedźwiedź w objęciach smoka" (czyli Rosja-Chiny) i "Wyspy bardzo Owcze".

Mam też "Moje wspomnienia z Litwy", ale dopiero przeczytałam przedmowęsmile

• leosia-wspaniala Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 14:02
      Na tapecie "Złodzieje żarówek" Różyckiego, ostrzę sobie ząbki na "Rowerem przez Polskę Ludową" (Danielaaaaa, widziałaś? Bo to Ty chyba pierwsza polecałaś) i na nową Lackberg (wiem, wiem, wiem, ematka się nie zniża wink
      • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 14:17
        Ja się zniżam do Lackberg i nawet o tym pisałam. Lsckberg uratowała mi głowę jak czekałam na wyniki egzaminu adwokackiego, więc z sentymentu czytam
        Jeśli chodzi o "Rowerem..." To ja na pewno pisałam o tych książkach na ematce, więc pewnie u mnie czytałaś. Już rzecz jasna zamówiłam 😀
    • bi_scotti Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 15:23
      Wczoraj przyniesli pod drzwi, czeka na weekend zeby sie dac poczytac wink I'm a bit "obsessed" na punkcie wszystkiego, co ma connections z Newfoundland smile Cheers.
    • jozefrobotnik Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 15:32
      Kupiłam Dziewczynę z Titanica.
    • aqua48 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 15:36
      U mnie przeczytane z lubością Dianne Freeman dwa tomy Poradnika prawdziwej damy, czekają Sophie Irwin dwa tomy - Towarzyski poradnik dla panien bez posagu i Towarzyski przewodnik po skandalach. Mam nadzieję że mi się spodobają. Jestem w trakcie czytania serii kryminałów M.L.Longworth, ktore sobie dawkuję pogryzając przywiezione z ostatniego pobytu we Francji calissons d"Aix. Jak tylko zobaczyłam je w sklepie to zwyczajnie oczy stanęły mi dęba i musiałam je (dla niewtajemniczonych opis tych słodyczy jest w książkach) kupić smile
      I czytam aktualnie Małgorzaty Starosty trylogię - W siedlisku. Na półce czeka też Crimen Hena. Kupiłam w taniej książce, bo czytałam go bardzo, bardzo dawno, chyba (na pewno) jeszcze przed powstaniem serialu Czarne Chmury, a prozę Hena czyta się wyśmienicie. Na półkach jeszcze mnóstwo nieprzeczytanych których na razie nie wymienię ale m. innymi Leszek Herman, którego aktualnie podczytuje mi syn, i którego nową książkę już zamówiłam i czekam na ukazanie się.
    • inez21 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 16:14
      Ja kończę właśnie cudowną drugą część Sagi o ludziach ziemi.
      Potem zabieram się za Najważniejsze to przeżyć Ałbeny Grabowkskiej. A w kolejce Krwawnica Mieczysława Gorzki i Cudowne lata Valeri Perrin.
      • magdallenac Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:45
        No to dołóż jeszcze do tego Nocami krzyczą sarny, Zyskowskiej. Idealnie się wpasuje pomiędzy Sagę, a Grabkowską.
        • inez21 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 19:22
          Mam i czeka w kolejce😊 to może teraz na początek ją przesunę🤣🤣
          • magdallenac Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 19:33
            Zostaw sobie na koniec, bo jest lepsza niż Ałbena 😊
            • inez21 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 20:30
              Ok😊
            • andaba Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 20:58
              Dobra ta Zyskowska? Bardzo lubię jej ksiązki, ale jakoś dawno nic nie wyszło. W bibliotece ogon, Warto kupić?
              • magdallenac Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 17:51
                Dobra, kawał solidnego czytadła. Nie wiem, czy warto kupić, ja nie mam innego wyjścia, więc jeśli chcę coś polskiego przeczytać, to muszę kupić. Na pewno nie jest to pozycja po którą będę sięgać raz na jakiś czas. Gdybym mogła wypożyczyć, to bym raczej pożyczyła niż kupiła.
                • andaba Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:53
                  Już zamówiłam, najwyżej do biblioteki oddam. Dwie książki tylko w całym mieście są, na drugim końcu. W sumie niewiele lepsza sytuacja niz u ciebie smile
        • annaboleyn Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 20:01
          Dzięki Magdalleniec, która mnie zawróciła do Grabowskiej słucham sobie tego, co Ty, Inez, czytasz, niegłupie czytadlo, dobry audiobook smile
          • inez21 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 01.10.23, 21:02
            No mi się bardzo podobało😊 dobrze napisane aż żal że się skończyło. I pierwsza część dobra a druga chyba jeszcze lepsza.
    • mrs.solis Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 16:19
      Na dzien dzisiejszy odsluchuje Chrobot Michniewicza, a w kolejce czekaja
      Swieto ognia
      Shogun
      Wyznania gejszy
      Droga C McCarthy
      Chlopki. Opowiesc o naszych babkach
      oraz Martwy sad i Iluzja Gorzki na razie tylko dwie z serii

Wiekszosc ksiazek wybieram z waszych rekomendacji w watkach ksiazkowych.
      • inez21 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 16:32
        Jak zaczynasz czytanie Gorzki to aż zazdroszczę😁 dla mnie prawie każda była rewelacyjna aczkolwiek wiem że nie każdemu może się podobać choć pisze świetnie🥰
        • mrs.solis Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 17:04
          Dzieki, do tej pory wszystko co tu bylo polecane z kryminalow czy obyczajowek bardzo mi sie podobalo.
    • hanusinamama Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 16:40
      Skończyłam:
      Hydrozagadka. Kto zabiera polską wodę - Jana Mencwela
      Wszystkie kwiaty Alice Hart - Holly Ringland...to będzie niepopularne...ale serial bardziej mi się podoba.
      Teraz czytam Meluzyna Noctis i Mroczna Głębia Philip Reeve
    • lella_two Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 16:57
      Ostatnio:
      "Cztery drogi" Tommi Kinnunena- bardzo na tak. Ci Finowie mają w sobie coś porywająco osobnego, ale trzeba ich dawkować w rozsądnych ilościach.
      Potem dla odreagowania "Niespokojna krew" Galbraitha- ok.
      Teraz zaczęłam "Wadę ukrytą" Pynchona- na razie jest super.
      W kolejce "Drugie imię" Fosse i "Pułkownikowa" Rosy Liksom. Raczej w odwrotnej kolejności.
    • andaba Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 17:47
      Kończę "Kukułcze jajo" i póki co jestem absolutnie usatysfakcjonowana lekturą.
      A teraz możecie mnie odsadzić od czci i wiary smile
      • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 17:52
        Wczoraj skończyłam.
        Czekaj, czekaj, zaraz cię odsądzę...
        Abo nie.
    • wapaha Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:04
      Półki mi się uginają - z biblioteki kilka pozycji, 2 ebooki zostały jeszcze z wakacji a dzieć wczoraj przytargał ponad 20 książek a wśród nich i king,i chmielarz i inne rokujące

teraz tylko dobę muszę rozciągnąć tongue_out

p.s. rozczarowanie wakacji - Córka rzexnika
      odkrycie wakacji - Wojeciech Wójcik
      • mrs.solis Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 17:07
        Lubie twoje kryminalne polecajki 👍 Co masz Kinga?
        • wapaha Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:39
          mrs.solis napisała:

> Lubie twoje kryminalne polecajki 👍 Co masz Kinga?

Marzenia i koszmary cz.1 i 2.
          • mrs.solis Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:57
            Nie czytalam , ale chyba sie nie zdecyduje, bo nie przepadam za zbiorami opowiadan. Czytalas juz Dallas 63 ?
            • wapaha Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 19:20
              mrs.solis napisała:

> Nie czytalam , ale chyba sie nie zdecyduje, bo nie przepadam za zbiorami opowia
              > dan. Czytalas juz Dallas 63 ?

nie i chyba nie przeczytam wink
              nie jestem jego fanką
              • mrs.solis Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 20:14
                No szkoda, bo fajna jest. Ale skoro tu zagladasz to polec mi jak mozesz jakies serie kryminalne.
            • annaboleyn Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 20:07
              mrs.solis napisała:

> Nie czytalam , ale chyba sie nie zdecyduje, bo nie przepadam za zbiorami opowia
              > dan. Czytalas juz Dallas 63 ?

Bardzo lubię "Dallas 63", taki King w starym stylu jeszcze. Nowe - nie sad
              • annaboleyn Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 20:08
                Mrs. Soils, ja tez nie lubie opowiadan, ale te są wyjątkowe, naprawdę perełki, spróbuj smile
                • mrs.solis Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 23:07
                  Dzieki,skoro mowisz, ze warto to wrzucam na liste.
    • koko8 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:53
      W minionym tygodniu przeczytałam 2 książki z gatunku "hard SF" - Rekursję Croucha i Plomien Magdaleny Salik. Przy pierwszej musiałam trochę się podciagnac przy pomocy googla w neuronauce i mapowaniu umysłów, ale naprawdę warto przez to przebrnąć. Polecam wszystkim miłośniczkom sf obie książki. Bardzo. Szybko przebrnęłam też przez polecanego na forum cyberpunkowego Metamorfa. Może byc, w sam raz do sobotniego pop cornu.
      Czekam na premierę nowego Żulczyka!
    • swinki_trzy Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 18:54
      Czekam na nową Marylę Szymiczkową, chłody podobno idą, a ten duet aż się prosi by czytać pod kocykiem i z herbatką. Lada chwila ma przyjść Francja na talerzu, choć to raczej do smakowania niż czytania. I czekam na info kiedy u nas będzie dostępny nowy (nowa) Galbraith.
      • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 29.09.23, 19:00
        Francję zamówiłam. Szymiczkową też. I jeszcze nową książkę Krajewskiego.
    • bi_scotti Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 17:45
      Czy ktos czyta/przeczytal bio Urbana (interview z autorami na otwarciu gazeta.pl)? Warto zaplacic $40.00 za ksiazke z przesylka do Toronto? Good read? Cheers.
    • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:28
      Jeśli kogoś interesuje to na empik go (na legimi jeszcze nie) chyba przedpremierowo pojawiła się książka "Przybyszewska/ Pająkówna" o matce - malarce i córce - pisarce. Właśnie odkryłam i wrzucam na półkę.
      • jottka Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:47
        "Wawel" Kamila Janickiego ktoś już polecał? świetnie się czyta i dużo informacji nieoczywistychsmile
        • jottka Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:51
          a, daniela, jak masz EmpikGo, to powinny już być "Kobiety Białorusi" Alice Boty - to pierwszy reportaż, jaki się ukazał w Europie, o wydarzeniach na Białorusi w 2020 r., ale autorka pisze przede wszystkim o 'kobiecej rewolucji', zmianie języka, podejścia do działalności politycznej, a przy okazji w ogóle o tym, że Niemcy, a zwłaszcza Niemki, nie dostrzegli potencjału przemian politycznych za niedaleką w sumie granicą.
          • daniela34 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:54
            Jest, rzeczywiście! Dziękuję i wrzucam na półkę. Ufam Twoim rekomendacjom.
            • jottka Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 18:57
              mam osobiste związki z tym dziełem, ale uznałam, że powinna cię zaciekawićsmile
        • annaboleyn Re: Jesienne czytanie/ książkowo 30.09.23, 20:02
          Oo, idę szukać, bardzo lubię Janickiego, dziękuję, Jottko smile
        • zalamana_50 Re: Jesienne czytanie/ książkowo 01.10.23, 08:38
          jottka napisała:

> "Wawel" Kamila Janickiego ktoś już polecał? świetnie się czyta i dużo informacj
          > i nieoczywistychsmile

Było polecane w innym wątku, ja polecałam. I nadal gorąco polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka