Dodaj do ulubionych

Czytnik ebooków

02.10.23, 16:29
Wiem że temat był już wałkowany ale dochodzą różne nowosci a po za tym ludziom też się gusta i potrzeby zmieniają tak więc pytam co teraz polecacie???😊
Co macie i uważacie że jest super?
Ja poszukuje czytnika tak do max 1000zl, chciałabym żeby był podświetlany i żeby miał możliwość korzystania z Legimi czy Empik Go.
Teraz mam starego 10 letniego Pocketbooka Tuch 622. Największe jego wady to brak podświetlenia i brak możliwości regulowania kontrastu stron, strony są w szare i nie da się tego rozjaśnić.
Modele które brałam pod uwagę to:
Pocketbook Era
Kindle Oasis 3
Kobo Libra 2
Ale im więcej o nich czytam opinii tym większy mętlik mam w głowie każdy ma jakieś wady i zalety.
Co macie ? Co polecacie a co możecie odradzić?
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 16:56
      Kindle nie lubi się z Legimi, a poza tym wybrany przez Ciebie model ledwie mieści się w limicie, i to w wersji z 8 GB RAM. Jeśli Kindle, to lepiej byłoby IMO kupić Paperwhite, który w wersji podstawowej ma 16 GB, a poza tym i podświetlanie, i regulację barwy światła. Ale też nie lubi się z Legimi wink.
      O innych markach nic nie wiem.
      • feiticeira Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 17:05
        Może nie tyle nie lubi, co jest to trudna miłość. Można korzystać z Legimi, ale wymaga to trochę analogowej obsługi i jest limit ebooków na miesiąc.
        Natomiast jest niezniszczalny. Mój ma już ponad 8 lat i nie dzieje się z nim absolutnie nic.
        Mam paperwhite - chyba dwójkę .
        • arthwen Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:06
          Niezniszczalny nie jest - albo to mój mąż taki zdolny, bo zepsuł wink
          Ale każde z nas (łącznie z nieletnim) ma swój czytnik i wszyscy Kindla, jesteśmy bardzo zadowoleni wink
      • login-zajety321 Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 17:58
        Każecie wytłumaczyć łopatologicznie o co chodzi z tą trudna miłością? I jak analogicznie zgrać Kindle z legimi?
        • gulcia77 Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:01
          Masz limit 10 książek i musisz je wgrywać przez komputer.
          Sama używam Inkbook Calypso, właśnie żeby nie mieć ograniczeń.
          • daniela34 Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:10
            Ja też. Akurat z Legimi współpracuje jak złoto
          • yenna_m Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 23:04
            Też mam Calypso (Calypso Plus). Mąż też ma. Wiele osób skarży się, że im te ebooki się psują. Nasze mają ponad 3 lata i zero problemów.
          • koko8 Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 16:03
            gulcia77 napisała:

> Masz limit 10 książek i musisz je wgrywać przez komputer.
            >
            Albo 7. Ja mam w abonamencie za 19.99pln 7 książek na z kindla. I planuję zrezygnowac z legimi🤷🏼‍♀️
    • berdebul Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 17:11
      Jeżeli chcesz kindle i Empik go, to lepiej wybrac coś innego niż Kindle.
      Używam Kindle z Legimi, ale to trudny związek.
    • yannefer Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 17:29
      Ja choruje na kindla paperwhite ale te opinie, że to trudny związek z Legimi trochę mnie odstraszają sad
      • berdebul Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 22:18
        Trzeba wgrywać książki przez aplikację i synchronizować raz w miesiącu, żeby mieć dostęp. Jak masz czytnik z appką, albo appkę na tablecie to się samo synchronizuje, plus w wyższych pakietach nie masz żadnego limitu, na kindle 10/mc.
        Mimo to nie zamieniłabym paperwhite na nic innego.
    • ursgmo Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 17:31
      Kupiłam polecany przez Legimi INKBOOK Calypso Plus. W zasadzie nie mam mu nic do zarzucenia, podświetlany jest i z Legimi jak najbardziej działa i co ważne nie ma żadnych limitów.
      • login-zajety321 Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 17:59
        Moim zdaniem bateria moglaby lepiej trzymać
        • ursgmo Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:42
          Czytam dużo, a bateria mi trzyma 4-5 dni. Wydaje mi się to ok.
          • silenta Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:47
            Mój PB trzyma ponad miesiąc - półtora miesiąca (jakieś 2 godziny dziennie czytania), poprzedni też tak trzymał.
          • koronka2012 Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 22:53
            Kindla ładuje raz na kilka tygodni
      • lella_two Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:15
        Ja właśnie się do niego przymierzam, głównie ze względu na legimi, bo mój podświetlany paperwhite Lexis nie współpracuje z apką. Zatem przysiądę. Jeśli ktoś ma coś przeciwko inkbook calypso plus, niech powie to teraz lub zamilknie na wieki😎
        • lella_two Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:25
          Aaa, na razie korzystam z lapka i właśnie, przy już zaczętej książce, przy drugim otwarciu, wyświetlił mi się taki komunikat jak na zdjęciu. Czy takie cuda mogą się zdarzać także na czytniku?
          • ursgmo Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:36
            Nigdy takiego nie miałam.
          • zoskaanka Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:37
            Nie zdarzyło mi się.
            • lella_two Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:40
              Dzięki, dziewczyny, to pocieszające.
      • shellyanna Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 16:15
        Inkbook zepsuł mi się po pół roku uncertain
    • zoskaanka Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:12
      Miałam inkbook calypso, ale zwróciłam. Zdecydowanie wolę tablet.
      • lella_two Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:28
        Możesz napisać dlaczego? Czy nie przeszkadza ci jasny ekran?
        • zoskaanka Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:48
          Ekran można ustawić - czarne litery na białym tle, białe na czarnym albo sepia, do tego można ustawić jasność/ciemność ekranu tak, żeby było dobrze dla oczu.
          Czytniki mają strasznie prymitywne menu i nawigację w porównaniu z tabletem. To jak porównać atari ze współczesnym komputerem. Większy ekran (ja mam tablet 10") i możliwość czytania w pionie lub poziomie, wtedy są dwie kolumny. Ustawiam sobie wielkość czcionki, jaka mi pasuje. Plus masa innych funkcji tabletu identycznych jak w komputerze, których czytnik nie ma. Cena na plus dla tabeltu, bo samsung 10" ok. 1000 pln.
          • silenta Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 19:07
            Ale czytnik ma inaczej ustawione światło - w kierunku tekstu a nie oczu, dzięki temu znacznie mniej męczą się oczy. I w sumie ma służyć do czytania więc cuda wianki mu niepotrzebne. Wielkość czcionki, poziom/pion, jasność i barwę światła też się ustawia, są czytniki 10 cali.
            • zoskaanka Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 21:45
              Rozumiem. Jednak wolę tabletsmile
          • mdro Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 00:21
            "do tego można ustawić jasność/ciemność ekranu tak, żeby było dobrze dla oczu"

Właśnie w tym problem, że się nie da. Ekran tabletu świeci prosto w oczy, czytnika nie. Krój, wielkość, grubość czcionki i możesz zmieniać bez problemów, podobnie jak jasność (i w tych ciut droższych czytnikach też barwę światła), a tryb ciemny ustawiasz jednym przyciskiem. Oczywiście twój wybór i preferencje, ale czytając dłużej na tablecie dobrze oczom nie robisz.
    • princy-mincy Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:17
      mialam PB LUX 3, teraz PB Touch HD 3.
      Wole ten drugi bo ma ciepłe światło (lux miał zimne niebieskie).
      Uwielbiam PB, wolę je od Kindle (używałam kiedyś 2 tyg w czasie wakacji Kindla).
    • silenta Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 18:18
      Mam od maja Pocketbooka Touch Lux 5. Jestem z niego zadowolona, z Legimi nie ma najmniejszego problemu. Jest w nim też aplikacja EmpikGo. Ma dobre, regulowane podświetlenie. Poprzedni Touch Lux 3 służył mi 5,5 roku. Zaliczył wieeele upadków i był już połamany od kilku lat i nagle padł. Mam nadzieję, że tego tak nie zmasakruję i posłuży mi dłużej.
      • yannefer Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 19:27
        A jaka masz pamięć 8?
        • silenta Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 18:29
          Tak, 8 GB.
      • pyza-wedrowniczka Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 22:57
        Też mam ten model już kilka lat. Działa bez zarzutu, a kosztuje teraz coś koło 500 zł.

Z Kindlem i Legimi jest jeszcze tak, że działa tylko ten najdroższy abonament na nim.
    • marianna1960 Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 19:18
      Najlepszy Kobo Libra 2, tylko brak współpracy z Legimi akurat z niego niekorzystam.
    • yuka12 Re: Czytnik ebooków 02.10.23, 22:16
      Od niedawna używam Kindle SE 11th, bo mój ukochany Pb Lux3 sie zepsuł (nie przeżył gwałtownego kontaktu z ludzkim ciałem, nie że sam z siebie).
      Plusy Kindle - jest szybki, większy ekran, większa pamięć (32 GB), lepsze ośwjetlenie ekranu - oczy się mniej męczą, możliwość szybkiego przerzucania książek ze smartfona czy pc bez kabla.
      Pb - Lux 3 był baarrdzzoo wooolnyyy, otwieranie poczty czy korzystanie z internetu wymagało ogromnej cierpliwości i czasu. Mała pojemność dysku, mniej przyjazny dla oczu, książki można było ściągnąć za pomocą aplikacji, ale wymagało czasu (jw.). Pozytywy - czytał chyba wszystkie formaty książek, zachowywał oryginalne nazwy zbiorów (jeżeli przegrywało się z pc), polski słownik i czcionki, dostęp do bibliotek i bateria starczająca na bardzo długo. Generalnie jednak bardziej poręczny i wszechstronny niż Kindle. Moim kolejnym czytnikiem będzie znowy Pb tylko większy, pojemniejszy i szybszy.
    • tygryskowata Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 00:15
      Mam kindla paperwhite, ale przerzuciłam się na pb erę - tylko z uwagi na wygodniejsze legimi. Oba są idealne smile
      • inez21 Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 08:20
        Ooo super ja chyba najbardziej jestem za Pb era ale poczytałam jakieś opinie o minusach i już zaczęłam mieć wątpliwosci😱
    • brenda_bee Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 07:49
      Korzystam z Legimi na tablecie
    • tilijka123 Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 08:59
      Jak chcesz legimi to nie kupuj Kindle.
      Mam Pocketbooka Touch HD. Może nie jest to demon prędkości ale empkigo i legimi obsługuje bez problemu - aplikacje są wgrane fabrycznie.
    • vasaria Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 09:15
      Mam Pocketbook Era i nie widzę wad. Wcześniej miałam Pocketbook touch 3 hd i tez był super. Wymieniłam bo chciałam większy ekran i przyciski z boku. Nie polecam InkBookow, miałam dwa - Classic i taki naprawdę drogi i duży / zapomniałam nazwy, ale jak toto się cięło 🤬. Totalna porażka ! Z Pocketbook i Legimi jest taki problem, że nie da się ściągać książek bezpośrednio na czytnik, tylko poprzez aplikację w telefonie. Nie jest to jednak szczególnie uciążliwe .
      • vasaria Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 09:20
        Aaa. Dodam, ze czytam wyłącznie Legimi, aplikację mam chyba z 5 lat, albo i dłużej … Toteż mój czytnik musi idealnie współgrać z Legimi smile
    • leyla76 Re: Czytnik ebooków 03.10.23, 15:26
      Mam kindla , którego kupilam w 2012 roku. Najczęściej i tak czytam na telefonie (mam duży ekran). Kindle jest dobry jedynie na plażę czy słoneczne dni na zewnątrz, bo na ekranie telefona mało wtedy widać 😉
    • inez21 Re: Czytnik ebooków 04.10.23, 08:30
      Bardzo wam dziękuję za wszystkie rady i opinie😘😘

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka