Dodaj do ulubionych

Dynia hokkaido

08.10.23, 13:26
1. Czym się różni od "zwykłej", czyli tej dużej? Oprócz wielkości, oczywiście.
2. Co z niej zrobić (oprócz zupy, która absolutnie nie wchodzi w grę), dla nie dyniowej rodziny, tak aby wprowadzić do jadłospisu?

Mnie przychodzą do głowy tylko kopytka dyniowe ( pół na pół z ziemniakami)
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:28
      Je się ze skórka wiec mniej roboty
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:32
        Ze skórką to można zjeść każdą dynię, póki skórka jest miękka.
        Jak stwardnieje, to żadnej skórki z dyni nie zjesz, z hokkaido też nie.
        • asfiksja Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 14:00
          Tak. Dodam jeszcze, że podobnie rzecz ma się z cukinią. Niezależnie od odmiany młodą można bez skórki i z zawiązkami pestek, starą trzeba obierać i drążyć.
        • kk345 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 17:31
          W hokkaido skóra zawsze mięknie przy pieczeniu-gotowaniu, więc nie trzeba jej obierać. Odpada masa roboty
          • jusytka Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 20:13
            Ja nie obieram, bo mam swoją. Gdybym musiała kupować to bym obiecała
            • kk345 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 21:23
              Ale po co???
              • jusytka Re: Dynia hokkaido 10.10.23, 20:32
                Bo mogą być pryskane chemią
        • truchtamsobie Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 07:14
          To chyba hokkaido nie jadłaś. Skórka jest zawsze miękka i jadalna. Zawsze.
    • chococaffe Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:30
      Pieczona posypaną płatkami chili ,(i solą oczywiści). Pod koniec pieczenia wrzucić twarda gruszkę na około 5 min. Posypać kawałkami gorgonzoli
    • dwa_kubki_herbaty Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:32
      Ma miękką skórkę.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 16:28
        Tylko wtedy, jak młode sprzedają.
        • kk345 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 17:32
          Nieprawda, dużym też skóra mięknie przy obróbce. Nigdy w życiu nie obierałam hokkaido, niezależnie od rozmiaru
        • sasha_m Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 18:17
          Nie. Skórka dyni hokkaido jest miękka po obróbce niezależnie od wieku i wielkości dyni.
          • truchtamsobie Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 07:14
            Dokładnie, matrzykoty bzdury pisze.
    • paszczakowna1 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:34
      Ad 1 Bardziej aromatyczna. Niejadalne pestki.

Ad 2 Pieczona jest dobra, Można podać z greckim jogurtem lub twarożkiem. A co mają do zupy? Zupę z dyni można zrobić różnie.
    • jusytka Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:37
      Ja akurat uprawiam dynię w ogrodzie, mam zwyklą i hokkaido. Hokkaido ma miękką skórkę nawet jak jest w pełni dojrzała Ja ją jem że skórką na wiele sposobów Aktualnie się piecze w moim piekarniku wraz z ziemniakami i burakami oraz marchewka. Będą z tego 3 dania - zupa dyniowa, carpaccio z pieczonego buraka i dyni oraz kopytka dyniowe. Uwielbiam też placki dyniowe, soki wyciskane z dodatkiem dyni, chrupie też kawałki tej dyni na surowo. Dodaję dynię do leczo oraz szakszuki
      • jusytka Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:43
        Od kiedy dojrzewają pierwsze dynie, czyli w sierpniu w mojej kuchni dynia jest stale, aż do zimy. Aktualnie dynie jeszcze dojrzewają w ogrodzie, zwykle na przełomie pazdziernika/listopada przed mrozami zrywam ostatnie i przechowuje w piwnicy Dodam jeszcze, że dynia olbrzymią z twardą skórką przechowa się dłużej niż hokkaido.
        • lella_two Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:45
          U mnie hokkaido przechowuje się do kwietnia, ale nie w piwnicy, tylko w nieogrzewanym pokoju.
    • lella_two Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:39
      Moim zdaniem, jest bardziej😁
      Zwarta, sucha i pasująca do pikantnych potraw.
      Fantastyczna do pieczenia w airfryer, sama, z kawałkami bakłażana, a nawet z surowymi ziemniakami jako niekonwencjonalne fryty.
      Mam sporo dyń i zauważyłam, że wchodzą mi także zamiast marchewki, nawet pies bardziej lubi😊
      • lella_two Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:43
        A, jest super jako składnik soków przepuszczona przez wyciskarkę wolnoobrotową. A trociny, które zostają, fajnie wchodzą do ciast i nadają im wilgotności. Kocham tę dynię za wszystko, także jako ogrodniczka. I ten akuratny rozmiar!
        • sasha_m Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 18:20
          To też moja ukochana dynia. Kolor, smak, rozmiar i łatwość obróbki, no nie ma do czego się przyczepić.
    • ekstereso Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:41
      Często robię risotto, sos dyniowy do fileta z kurczaka w kawałkach, sos do makaronu. Wszystko intuicyjnie, na oko.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 13:47
      Mięso z piersi indyka, lub kurczaka pokroić w kostkę oprószyć mąką, obsmażyć na oleju na dużym ogniu, żeby się szybko z wierzchu zrumieniło, nie musi być dosmażone w środku.
      Osobno usmażyć cebulę, dodać do mięsa. Dynię pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podlać wodą dodać przyprawy, jakie się chce, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie, potem odkryć i odparować nadmiar wody, na końcu można dodać przecier pomidory, ale nie koniecznie, albo zagęścić mąką, najlepiej z cieciorki. Można też dodać inne warzywa, jakie się ma, albo świeże liście ziół do duszenia.
      U nas taki sos znika błyskawicznie, czasem z mięsem, a czasem bez, ale zawsze więcej dyni niż mięsa.
      Ja często dodaję też liście trętwianu, albo portulaki, bazyli sałatowej, szpinaku, albo tarty/pokrojony batat, robię to samo też z cukinii, czasem ze świeżymi pomidorami, albo kawałkami pomidorów ze słoika. Można jeść z makaronem, kaszą, ziemniakami, chlebem, albo sam, na zimno i na gorąco.
      • ekstereso Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 18:50
        Dzisiaj zrobiłam taki jak napisałaś, jeszcze dodałam mascarpone. Wyszło bdb.
    • princy-mincy Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 14:03
      nie trzeba obierać ze skórki i ma o wiele mniej nasion.
      ja robię zupę dyniowa na mleczku kokosowym i z papryka chilli, frytki dyniowe, leczo z dynia (np zamiast cukinii).
      • jusytka Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 20:16
        U mnie w leczo jest zarówno dynia jak i cukinia
    • mama-ola Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 14:16
      Przysmażona pokrojona w kosteczkę z przyprawami jako główny składnik tarty.
    • autumna Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 14:36
      Burgery dyniowe z Jadłonomii:
      www.jadlonomia.com/przepisy/wegeburgery-dyniowe/
    • klaramara33 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 15:22
      Jest smaczniejsza i nie trzeba obierać. Oprócz zupy robię puree jako dodatek do głównego dania i placki dyniowe.
    • triismegistos Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 16:22
      Ja zawsze piekę więcej dyni i sukcesywnie zjadam ten pieczony miąższ. Najwięcej idzie do smarowania pieczywa. Ugniatam ją saute, albo z masłem orzechowym, albo z pieczoną papryką, czosnkiem, albo burakami i stosuję zamiast masła.
      Na jutro mam plan obiadowy z burgerem z taką pastą.
      Albo dodaję do różnych klopsów z mielonego mięsa. Albo w ogóle robię wegan kotlety z dyni, buraka soczewicy, kaszy jaglanej etc
      Pierogi też są dobre. Albo sos do pizzy, zamiast pomidorowego.
      Z surowej surówki, zamiast marchewki.
      Smażoną do tzw chińszczyzny, bardzo lubię z kimchi.
    • joana.mz Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 16:24
      Jem pieczoną posypaną rozmarynem.
    • berdebul Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 17:15
      Kopytka w sosie dyniowe-kokosowym (zeszkloną cebulka, zmiksowana po upieczeniu dynia, mleko kokosowe dla uzyskania dobrej konsystencji, przyprawy, pieczony czosnek).
      • berdebul Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 17:16
        Mizernych tez syrop do kawy - gotuje się wodę z cukrem i przyprawami, dorzuca puree z dyni, zagotować, przelać przez drobne sitko.
    • kk345 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 17:36
      1. Pieczona z gorgonzolą
      2. pieczona z kawałkami ziemniaków, papryką, bakłażenem i cebulą, posypana ulubionymi ziołami (kumin i czarnuszka tu pasują, tymianek też)
      3. placuszki dyniowe z Moich wypieków
      4. zupa dyniowa na mleku kokosowym, doprawiona orientalnie
      5. curry dyniowe albo dyniowo-ciecierzycowe
    • panna.z.wilka Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 17:56
      Słodkości!
      muffiny z kruszonką
      lub
      ciasto dyniowe
    • purchawka2020 Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 18:09
      Risotto z dynią i gorgonzolą jest pyszne.
    • pepsi.only Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 20:30
      Kopytka dyniowe- uwielbiam. Ale ktoś mi robił, więc nie wiem czy sama też bym potrafiła takie zrobić. Po wierzchu posypane parmezanem. Prze-py-szne!

Bardzo lubię curry z dyni i z ziemniakami, do tego ryz i kurczak z patelni grillowej. Jesienią robię co jakiś czas.
      Robię też dość często placuszki, i ciasto dyniowe, np dyniowe z orzechami,
      i zupę dyniową (myk- oprócz dyni daję 1-2 ziemniak, marchew i na koniec dodaję 2 pomidory, a doprawiam curry, i robię na ostro, więc jest rozgrzewająca) .
      Chlebek, i też bułki śniadaniowe raz upiekłam, fajne.
      Piekłam cynamonowo-dyniowe ślimaki (cynamonki z dodatkiem dyni), muffiny,...i wiele innych przepisów mam wypróbowanych.
    • kotejka Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 20:43
      ja uwielbiam
      im prosciej, tym lepiej
      ja kroje w lodeczki, polewam oliwa z czosnkiem i pieke z rozmarynem
      bajka
      w sezonie dyniowym nie ma tygodnia bez dyniowych muffinek
      kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/10/wilgotne-aromatyczne-dyniowe-muffiny.html?m=0
      i hokkaido - o ile nie jedyna, bo z kazda sa pyszne - jest cudowna do wypiekow
      robie zupe dyniowa
      cebula, marchewka, dynia - blenduj brzym brzym
    • fogito Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 21:21
      Kocham dynie hokkaido i zupę robię od września do kwietnia. Z batatami i marchewką. Na ostro przyprawiam i zajadamy się w jesienne i zimowe pochmurne wieczory.
      Nie skreślaj zupy. Bo to złota zupa, a z dodatkiem imbiru chroni od przeziębień.
      • kochamruskieileniwe Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 07:09
        Są różne powody skreślenia zupy. Jednym z nich jest to, że zupa dyniowa to z reguły zupa typu krem. A ta konsystencja, u mnie w rodzinie, nie ma racji bytu. Są tego powody... Wszelkie gładkie papki również.
        • kk345 Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 09:55
          Przecież nie ma obowiązku blendowania zupy, podaj nieprzetartą i już.
        • konsta-is-me Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 18:38
          Można nie blendowac przecież, ja też nie lubię zup - kremów i nigdy nie blenduje.
          A zupa dyniowa czy to mleczkiem kokosowym, czy z soczewicą albo ziemniakami jest super.
    • konsta-is-me Re: Dynia hokkaido 08.10.23, 21:45
      Ja robię pieczona,z dodatkiem innych warzyw ( ziemniaki, papryka itd.) Polana oliwą i ziołami
      Można podać z dipem czosnkowym.
      Albo curry dyniowe ;podsmażoną cebulka, czosnek , dynia, ugotowane w mundurkach i byle jak rozgniecione dłońmi ziemniaki i przyprawą curry a jak komuś się chce to i kumin .Albo sambar.
    • lilia_tygrysia Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 02:52
      Jeszcze ciasto drożdżowe z dynią! Pieczony miąższ zamiast jajek, ciasto jest pyszne i dłużej pozostaje świeże. Może być też ze zwykłej dyni, ale Hokkaido jest mniej wodnista, nie trzeba odsączać miąższu.
    • truchtamsobie Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 07:19
      Kroje w paski bez obierania, posypije przyprawa do pieczonych ziemniaków i robię frytki w piekarniku. Zajadają się wszyscy, nawet mąż który dyni nie znosi.

Robię zupę ale nie na słodko tylko ala gulasz.
      2 marchewki w kostkę i gotuje z kostka rosołową.
      Dorzucam dynie w kostce i cebulę.
      Lisc laurowy, ziele angielskie, sól.
      Gotuje. Gdy wszystko miękkie blenduje.
      Dodaje wyciśnięty czosnek.
      Wcinają wszyscy, można dodać grzanki.

Mus z dyni.
      Piekę hokaido w piekarniku wraz z jabłkami.
      Zaś blenduje, dodaję cynamon.
      Jedni jedza sam muś,inni do naleśników lub ryżu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka