Dodaj do ulubionych

pytanie - studia w Niemczech

10.11.23, 10:29
Emamy, pomóżcie. Córka poszukuje studiów inżynierskich w Niemczech, na których nauka odbywałaby się po angielsku. Zna niemiecki, ale nie czuje się w tym języku wystarczająco pewnie, żeby studiować. Czy dzieci emam studiowały w ten sposób? Jak zacząć poszukiwania? Będę wdzieczna za jakieś wskazówki. Jest jeszcze sporo czasu, ale już się rozgądamy.
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 10:51
      Zacząć od tego:
      www.studying-in-germany.org/study-in-english-in-germany/
      • mops4 Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 11:15
        dziękuję
    • taje Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 11:23
      Oferta po angielsku się powiększa ale przede wszystkim dla studiów magisterskich - na poziomie licencjata wybór jest taki sobie.
      • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 11:44
        Na stronie, którą podałam, jest lista uniwersytetów z bezpłatnymi studiami (bez dodatkowych opłat), gdzie można studiować po angielsku. Trzeba tylko sprawdzić, co oni tam proponują i największa szansa jest właśnie przy kierunkach inżynieryjnych i ścisłych.
        Dużą rolę w wyborze gra miejsce studiowania, bo w zależności od tego znalezienie mieszkania i koszty utrzymania mogą być trudniejsze/wyższe/ lub łatwiejsze/niższe. Także plan studiów może być różny, różne uniwersytety/szkoły wyższe mają różne specjalizacje.
        Osobiście nie skreślałabym też niemieckiego i rozważałabym nawet ewentualne przejście w trakcie studiów. Sama zaczęłam studia w Niemczech po roku nauki języka w Niemczech i szczególnie na kierunkach ścisłych i przyrodniczych nie wydaje mi się to takie trudne.
        • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 11:47
          Kraj ewidentne schodzi na psy
          Kiedyś wymagano egzaminu c1 żeby wpisać na listę studentów
          Teraz widzę ze wystarczy a 1 ??
          Szok
      • mops4 Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 14:48
        Właśnie tym córką jest bardzo rozczarowana, sadzila, że będzie większy wybór.
        • taje Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 14:56
          A patrzyłaś na inne kraje? Nawet we Francji pojawiają się kierunki angielskojęzyczne, np. Ecole Polytechnique w Paryżu (świetna szkoła). Tyle, że często płatne i to niemało programmes.polytechnique.edu/en/bachelors/about-the-bachelors/bachelor-of-science

W której klasie jest córka?
          • mops4 Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:11
            Jest w 1 klasie IB, czyli 3 liceum. Chcielibyśmy, żeby to były Niemcy że względu na odległość i dostępne polaczenia, także kolejowe.
            Nie wykluczamy szkół płatnych, choć te najdroższe są dla nas niedostępne finansowo.
            • niemcyy Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:29
              Do studiow ma duzo czasu, niech sie dalej uczy niemieckiego to powinna dac rade. Nie taki diabel straszny.
            • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:34
              Ale to wy będziecie studiować czy córka może warto żeby ona zadecydowała czego chce??wink))
          • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:33
            Masakra

Chyba już dzieci w gimnazjum wiedzą że najpopularniejsze kierunki to studiowania po angielsku to oprócz Wielkiej Brytanii gdzie niestety już ciężko się dostać to są Holandia i Skandynawia
            • nick_z_desperacji Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 16:33
              W Holandii proponujesz namiot pod mostem, czy masz jakieś lokum do użyczenia?
              • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 16:36
                Holandia chyba dopiero od trzech lat jest Mekka dla Europejczyków odnosnie studiów bo wcześniej wszyscy jeździli na studia w UK
                więc daj im się ogarnąć i dopasować ofertę do ogromnego zainteresowania
                I na pewno już za kilka lat nie będzie problemów z akademikami
                • nick_z_desperacji Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 17:44
                  "Już za kilka lat", cóż córka autorki studia zacznie za niecałe dwa...
                  • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:17
                    A od czego ma matkę żeby jej Akademik załatwiła?
                    Tzn. za moich czasów samemu się załatwiało
                    ale na Forum emama to matki załatwiają akademiki i w sumie czemu nie
                    • nick_z_desperacji Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:43
                      Powiedz mi jak "się załatwia" miejsce, którego fizycznie nie ma, na dodatek w innym kraju?
                      • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:47
                        Jejku
                        Nie wiem jak się załatwia miejsce w akademiku dziecku bo nie musiałam narazie jego załatwiać ale np. podstawówkę wybierałam tuż po porodzie i krążyłem koło niej
                        więc dla chcącego nic nie ma trudnego
            • little_fish Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 17:48
              Jak w gimnazjum to raczej nie o polskich dzieciach piszesz...
    • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 11:35
      Moooj bozsszee

Nie czuje się pewnie ?
      Słyszałaś o roku przygotowawczym językowym dla studentów zagranicznych ?

Po co na studia angielskie isc w Niemczech i uczyć się szarpanego angielskiego z którym każdy Niemiec ma problemy nie rozumiem

Do pracy tez nie pójdzie bo nie będzie się czuła pewnie ?
      Twoja rola jest przekonanie jej ze życie nie polega na chowaniu głowy w piasek
    • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 11:50
      Acha, nie słuchaj bredni asmy. To troliszcze z przymusem debilnego klepania w internet. Żadnego roku przygotowawczego dla studentów zagranicznych nie ma. Chcąc studiować po niemiecku/angielsku musisz mieć tylko odpowiedni cerytfikat.
      Listę możliwych certyfikatów masz tu:
      www.studying-in-germany.org/proof-of-language-proficiency-german-english/
      • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 12:02
        Przede wszystkim nie słuchaj trolloszcza Snake która żadnych studiów niestety nie skończyła
        Biedna sfrustrowana

Tu przykładowa informacja o kursie językowym przygotowującym na studia
        Preparatory German language course

Many universities offer preparatory German language classes in order to equip students with the language skills needed for their studies. These courses usually take one semester (6 months) and culminate in the DSH exam. At some universities, you can apply directly for for the DSH exam without attending German language classes first.

www.uni-assist.de/en/how-to-apply/get-information/preparatory-german-language-course/
        • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 12:32
          Tylko troliszcze, córka autorki chce studiować po angielsku, a nie po niemiecku. Więc wracaj do przedszkola i naucz się czytać ze zrozumieniem.
          • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 12:39
            Autorka się zastanawia na razie nad opcjami
            Trudno zmarnować taka szanse i nie nauczyć się biegle języka

Na początek przestań kłamać i mącić :
            Twoje główne kłamstwo zdemaskowane :

dnego roku przygotowawczego dla studentów zagranicznych nie ma.
            • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 13:17
              Sp...dalaj asma i przestań mącić. Rok przygotowawczy jest dla studentów, którzy nie potrafią udowodnić znajomości języka (CEFR albo DSH II) /zdać egzaminu DSH z rozbiegu. I nie jest to przymus, a ułatwienie dla studentów.

www.dsh-germany.com
              • mops4 Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 14:46
                Dzięki Snake, że asmie napisalas to, co ja chcialam napisac. Córka będzie zdawac maturę międzynarodową, więc angielski ma opanowany. Z niemieckim gorzej. Dziękuję za wszelkie wskazówki i linki.
                • little_fish Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 14:53
                  Tak z ciekawości - dlaczego zatem chce studiować w Niemczech? Skoro argumentem "za" nie jest ani bogata oferta, ani znajomość języka?
                  • mops4 Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:07
                    Odległość.
                  • taje Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:17
                    Niezależnie od relatywnie skromnej oferty angielskojęzycznej na poziomie licencjata, Niemcy mają bardzo dobre uczelnie. Poza tym nawet studiując po angielsku córka mops nauczy się nieźle niemieckiego - w Niemczech raczej się nie da funkcjonować tylko po angielsku (tak jak np. w Luksemburgu).
                    • niemcyy Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:25
                      Da sie, zwlaszcza jesli wpadnie w srodowisko obcokrajowcow. Przez osmoze nie nauczy sie niemieckiego na przyzwoitym poziomie.
                      • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:30
                        No dokładnie,
                        widzę, że przyszła jakaś rozsądna osoba, która ma pojęcie o życiu za granicą
                    • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:29
                      Następna taje które nigdy nie studiowała za granicą i nie ma pojęcia jak to wygląda….ehhhh

Czy wy nie rozumiecie, że jeśli będzie na kierunku dla zagranicznych studentów to będzie miała niewiele kontaktów z miejscowymi i będzie siedzieć w bańce dla obcokrajowców

Poza tym języka angielskiego się dobrze nie nauczy bo wszyscy Niemcy dukaja po angielsku

Niestety ale Niemcy to nie jest kierunek dla studiów po angielsku tak jak i Polska
                      tylko po prostu to są takie studia naciągane jak ktoś w ogóle nie ma pomysłu dla siebie i przyjeżdża np. Z Ukrainy czy z Indii płacąc za te studia , tylko po to żeby dostać się do europy i mieć wizę
                  • franz1970 Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 17:32
                    Politechnika w Dreźnie nakrywa czapką każdą Politechniki Polsce. W rankingu top 1000 na świecie pomiędzy 100 do 200. Z Wrocławia 3 godz samochodem lub pociągiem. Koszty studiowania podobne jak w Polsce
                    • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:16
                      Daj spokój chyba nie znasz realiów w Niemczech
                      tam nadal są różnice kto z jakiego landu pochodzi i szydzą wszyscy z ossis
                      Broń Boże uczelnia w DDR
                      • bubba_13 Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:21
                        zwłaszcza na Humboldciesmile)))
                      • alpepe Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:26
                        Asma, co ty, za przeproszeniem, p...lisz? Uczelnie w DDR, jak to napisałaś, są na przyzwoitym poziomie. A jak jakiś Depp szydzi z Ossis, to nie świadczy to o Ossis, tylko o tym Deppie. Depp to głupek, nie chodzi o aktora, wyjaśnię.
                        • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:44
                          alpepe napisała:

> Asma, co ty, za przeproszeniem, p...lisz? Uczelnie w DDR, jak to napisałaś, są
                          > na przyzwoitym poziomie.

Na liście najlepszych niemieckich uczelni znajdują się przede wszystkim te zachodnie, ale niektóre wschodnie mają bardzo dobrę renomą jeżeli chodzi o prowadzenie studentów. To może być nawet dla kogoś z zagranicy korzystne, bo olbrzymie uniwersytety jak w Berlinie albo w Monachium mogę czasem nieco przerażać.
                          Jeżeli chodzi o studia techniczne, to najlepsze szkoły wyższe to:

TU München i LMU München (drogo i trudno o mieszkanie)
                          KIT Karlsruhe (Nadrenia, bardzo ładna okolica)
                          RWTH Aachen (przy granicy z Holandią, mieszkania nie tak strasznie drogie)

Ale dosyć mały uniwersytet (Friedrich-Alexander-Universität) w Erlangen-Nürnberg też jest na stronie ingenieur.de chwalony. To niedaleko od Polski i okolice Norymbergii są całkiem ok do życia, także jeżeli chodzi o koszty.
                        • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:49
                          No szydzą szydzą mimo ze już wiele lat upłynęło

A pisze bo może autorka będzie chciała to wziąć pod uwagę
                          to coś takiego jakby ktoś w Polsce się zapisał na uczelnię Rydzyka zamiast na SGH
                          • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:57
                            TU Dresden jest w rankingu wyżej, jeżeli chodzi o techniczne kierunki niż Uni Heidelberg, więc idź asma i zrób w końcu baranka, bo swoim pyerdoleniem rozwalasz dziewczynie wątek.
                            • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 19:02
                              Sama rozwalasz
                              Studiowałaś za granicą?
                              Nawet za twoich czasów były już erasmusy co nie zadałeś sobie trudu żeby gdzieś wyjechać?
                              Nawet angielskiego nie znasz?
                              Więc czemu dziewczynie doradzasz sprawie studiów po angielsku za granica ???
                              Na której części pytania ty niby się znasz????
                              • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 19:33
                                krolewska.asma napisała:

> Studiowałaś za granicą?

Tak, mieszkam w NIemczech od końca lat 80 tych i studiowałam na niemieckim uniwersytecie na początku lat 90tych. Doradzam teraz dziewczynie, na temat niemieckich uczelni, bo temat jest mi znany.
                                A teraz speyrdalaj durny trollu o mózgu pantofelka, bo goowno wiesz o studiowaniu zaagranicą.

• krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 19:42
                                  Troliszcze jak ty skończyłaś te studia skoro nawet nie rozumiesz pytania

Przeciez Emigracja do Niemiec to twoje jedyne osiągnięcie życiowe. Tam osiadłas iz zamysłem stałego pobytu i żyjesz .

Więc teraz Skup się i przeczytaj dokładnie pytanie i pomyśl nad nim :
                                  Czy studiowałaś za granicą????

Oczywiście nie musisz odpowiadać bo wszyscy wiemy jaka jest odpowiedź. Także zostaw autorkę w spokoju ze swoimi przedpotopowy prawymi radami.

Może jeszcze dodać żeby o Bafoeg aplikowała
                                  Hahahah
                                  • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 19:45
                                    Spyerdalaj....
                • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:37
                  Nie ma w tej szkole jakiegoś rozsądnego doradcy
                  co to w ogóle za szkoła

Skoro córka nie ma ambicji i nie chce się uczyć innych języków to niech studiuje w Polsce

prestiżowo jak skończy jakąś SGH czy Politechnikę warszawska na pewno nie wyjdzie gorzej niż po jakiś uniwersytecie w enerdowskim Berlinie
                • snakelilith Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 16:24
                  mops4 napisała:

> Córka będzie zdawa
                  > c maturę międzynarodową, więc angielski ma opanowany. Z niemieckim gorzej.

Jeżeli macie jeszcze czas parłabym na naukę niemieckiego. To nie jest trudny język. Ja przed pójściem na studia miałam w Niemczech intensywny kurs językowy trwający 8 miesięcy. Nie czułam się po nim bardzo pewna językowo, ale przyswajanie języka na uczelni przychodziło eksponencjalnie. I nie należy się przejmować, że nie mówi się jak nativ. Na niemieckich uczelniach jest mnóstwo obcokrajowców z różnym poziomem języka, nie ma dyskryminacji z tego powodu i podejście jest bardzo wspierające. Dla mnie studia w Niemczech były przyjemnym doświadczeniem. Na początku zdecydowałam się na kierunek dla mnie bezpieczny, znaczy wymagający znajmości przedmiotów jak biologia, chemia, fizyka i matematyka. Myślałam, że to językowo na początek będzie łatwiejsze, bo wymaga się raczej fachowych kompetencji, ale po 3 semestrach odważyłam się zmienić kierunek na bardziej mi pasujący, wymagający jednak większej językowej umiejętności.
                  Jeżeli córka będzie miała podstawy, to wysłabym ją na wakacje do Niemiec, na jakichś kurs młodzieżowy, by się przekonała, że komunikacja po niemiecku wcale nie jest taka straszna.
                  • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 16:33
                    Jeżeli macie jeszcze czas parłabym na naukę niemieckiego. To nie jest trudny język

To jest bardzo trudny język i mało światowy tzn. nie przydatny w życiu w takim stopniu jak angielski francuski czy hiszpański
              • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 15:25
                Troliszcze A gdzie ja pisze że jest jakiś Przymus ?????wręcz przeciwnie -to jest pomoc, dla takich nie mogących jak córka autorki
                I coś właśnie bardzo popularnego

I dziękuję za publiczne wycofanie się z kłamstwa i przyznanie że jednak Nie masz pojęcia jak wygląda oferta dla zagranicznych studentów bo nigdy niestety za granicą nie studiowałaś……
                • grruu.u Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 20:35
                  Przecież studiowała... Tylko co mają jej studia do obecnej oferty?
                  • krolewska.asma Re: pytanie - studia w Niemczech 11.11.23, 08:36
                    No nie wiemy czy studiowala bo nie pisze jak mgr a dyplomu nie pokazala
                    ale nawet jesli to byla "u siebie" i miala wszystko podane na tacy a nie ze musiala z zagranicy szukac informacji i podejmowac decyzje

ale racja przeciez to bylo z 40 lat temu smile)))
    • b.bujak Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 18:00
      chyba po pierwsze powinna określić bliżej jakie kierunki ją interesują, bo studia inżynierskie to jednak szeroki zakres;
      o ile dobrze pamiętam, kiedy moje dzieci poszukiwały uczelni to opcja studiowania w języku angielskim była dostępna na niektórych kierunkach a na innych nie;
      w czasie poszukiwań byli na kilku uczelniach na dniach otwartych - warto pojeździć, porozmawiać, zobaczyć na własne oczy, rozejrzeć się po okolicy
      wybrali uczelnię w Austrii
    • astomi25 Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 20:24
      Ja polecam goraco TU w Dreznie.
      Bardzo dobra uczelnia. Skonczyl ja moj maz, teraz studiuje moj bratanek i sobie b.chwali.
      Poza tym fajne miasto...no i odleglosc do Polski nie do przecenienia.
    • grruu.u Re: pytanie - studia w Niemczech 10.11.23, 20:34
      Jeszcze zdąży się poczuć pewnie. Przecież przed nią dwa lata. Moze rozważcie wakacyjny kurs w Niemczech? To jej na pewno dużo da.
      • tinywee Re: pytanie - studia w Niemczech 11.11.23, 08:19
        A moze rozwazyc tez szwajcarie typu eth czy epfl? Czesne niskie, poziom wysoki, jest oferta stypendiow, bylo kiedys nie wiem czy jest dzis stypendium dla studentow z Polski? Chyba nie ma czysto angielskich inzynierskich, ale prawie dwa lata na poprawe niemieckiego to sporo. Z magisterskimi wybor sie znacznie poszerza, prawdopodobnie konkurencja tez. Na epfl np. chca 38 pkt z matury ib - nie tak zle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka