dni_minione Re: Kolejne buty i druty 27.11.23, 18:41 Dobrze widzę, że one mają sznurowanie fejkowe, a od środka zamek? Podeszwa też nie martensowa, ktoś cię oszukał. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kolejne buty i druty 27.11.23, 18:49 To są martensy? druty: team szalik, jak szeroki to druty z "żyłką" Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kolejne buty i druty 27.11.23, 21:16 Druty radzę metalowe pokryte teflonem, ze wszystkich, których używałam (metalowych, plastikowych i drewnianych) takie są moim zdaniem najlepsze, jeśli chodzi o komfort użytkowania i równy ścieg. Rozmiar radziłabym nr 4, jest średni, łatwy w obsłudze (i do dosyć grubej włóczki). Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Kolejne buty i druty 27.11.23, 21:55 Buty są genialne. Kupiłabym sobie takie Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Kolejne buty i druty 28.11.23, 01:23 Na początek szalik i grubsze druty bo będzie szybko szło i doda ci chęci do kolejnego " dziubania" a pozatym nabierzesz wprawy przy prostszych sciegach. Jak nabierzesz wprawy to jednocześnie, nie patrząc będziesz mogła oglądać tv lub prowadzić rozmowy. Ja na początek drutów z żyłką nie polecam bo trzeba wyrobić sobie odruch robienia takich samych oczek . Mi przy żyłkowych scieg wychodzil początkowo nierowny ale może to moja wada. Żyłkowe przydają się przy golfach bez szwu i podobnych a mając wprawe do wszystkiego. Ja zawsze używałam aluminiowych wiec nie wiem czy drewniane/ bambusowe są lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Kolejne buty i druty 28.11.23, 01:27 Korekta, aluminiowych używałam do grubych oczek, do drobnych z cienkiej włóczki stalowych niklowanych ( chyba) Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Kolejne buty i druty 28.11.23, 06:44 Dziekuje za szczegolowa odpowiedz. Tak zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
truchtamsobie Re: Kolejne buty i druty 28.11.23, 04:46 Ohydne trzewiki które nawet koło martensów nie stały, co to jest?? Jedyne ich miejsce to zespół ludowy. Nie, nawet za darmo bym nie chciała Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Kolejne buty i druty 28.11.23, 06:50 To jakaś koszmarna parodia martensów. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kolejne buty i druty 28.11.23, 11:19 A mnie się kształt nawet podoba, ale nie te kwiatki. Gdyby zamiast kwiatków miały jakieś trybiki/tarcze zegarków to wpisywałyby się w steampunkowe klimaty. Byłam ostatnio na takim zlocie steampunkowym i szalenie mi się podobały te stroje (choć styl zupełnie nie mój). A w wersji gładkie czarnej to prawie wiktoriańskie trzewiki. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Kolejne buty i druty 28.11.23, 12:04 Buty jak dla emerytki pragnącej się odmłodzić. Jeśli chodzi o druty - radziłabym zacząć od drewnianych, są bardziej tępe, początkujący mają często problem z niekontrolowanym zsuwaniem się robótki. Jak nabierzesz wprawy to metal/teflon. Zdecydowanie najpierw szalik na prostych drutach, potem czapka na drutach z żyłką 40cm. Rękawiczki to wyższa szkoła jazdy. Rozmiar drutów jest podany na banderoli motka włóczki i zależy od jej grubości. Dla początkujących lepsze są włóczki grubsze i jaśniejsze (lepiej widać splot). Odpowiedz Link Zgłoś