Dodaj do ulubionych

Co zrobic z exem.

05.12.23, 08:21
Jestem po rozwodzie. Syn ma prawie 15 lat.

W ostatni weekend syn mi powiedzial, ze ojciec usiluje namowic go na zbieranie dowodow przeciwko mnie. Chce mnie przedstawic w sadzie jako abusera - syn bedzie wtedy u niego a on nie bedzie musial placic alimentow.

Zbieranie dowodow ma wygladac w ten sposob, ze syn ma zapisywac np kiedy na niego podnioslam glos, zabralam mu telefon w ramach kary itp.

Syn odmowil oczywiscie.

Co robic?
Obserwuj wątek
    • helka.na.zakrecie Re: Co zrobic z exem. 05.12.23, 08:31
      malinowe-wino
      > dowodow przeciwko mnie. Chce mnie przedstawic w sadzie jako abusera -

To już polskich słów nie ma?
      Poza tym- slabe...
      • ichi51e Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 20:42
        Jakie słowo by tu pasowało… może podsuniesz?
        • 152kk Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 20:52
          Przemocowiec
    • triss_merigold6 Re: Co zrobic z exem. 05.12.23, 08:48
      Dokumentować wszelkie opóźnienia, brak spotkania, odmowę pójścia na zebranie do szkoły etc., a poza tym to nic. 15-latka sąd zapytałby z kim chce mieszkać.
      Pomyśl, że jeszcze tylko 3 lata i luz, nic co zrobi ex nie będzie Cię dotyczyło.
    • eagle.eagle Re: Co zrobic z exem. 05.12.23, 09:02
      Przecież nie musi mieć dowodów przeciwko Tobie aby syn mieszkał u niego.

Ale może mu tego nie mów, aby młody nie czuł się źle że odrzuca ojca.

Ile jest tych alimentów?
      Facet nie zdaje sobie sprawy że mając syna u siebie miałby większe koszta, niż teraz płaci.

Możesz też synowi zaproponować żeby niech zamieszkał u taty na parę miesiecy a ty dasz mu kwotę równą alimentów.
      • mikawi Re: Co zrobic z exem. 05.12.23, 13:28
        Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale to jest chyba ten ojciec roku, który oczekiwał, żeby syn dokładał się z kieszonkowego płaconego przez matkę do jedynych i pierwszych w życiu zajęć pozalekcyjnych?? Jeśli pomyliłam wątki, to sorki. W kazdym razie nie szłabym w tę stronę, bo się okaże, że dziecku nie jest NIC potrzebne, nie chodzi już na nic i żyje na poziomie minimum. Zresztą malinowe-wino juz o tych "luksusach" u ojca chyba pisała.

Generalnie - zignorowałabym i rozmawiała z synem, że nie jest w porządku, że ojciec próbuje go wciągnąć w taką gierkę, szczególnie jeśli jedynym argumentem jest kasa. A syn ma 15 lat i chyba jego zdanie głównie się liczy w kwestii chęci stałego zamieszkania u ojca, a nie tylko widzimisię ojca?
    • szafireczek Re: Co zrobic z exem. 05.12.23, 13:43
      Napisać! panu, za potwierdzeniem odbioru, że zamiast namawiać dziecko do zbierania dowodów przeciwko matce - sensowniej jest poszukać lepiej płatnej pracy - wtedy na alimenty będzie i jeszcze przyzwoita sumka panu zostanie, opcjonalnie - znaleźć dodatkowe zajęcie - tu zmniejszy się też panu dostępność czasu na wymyślanie tych kuriozalnych planów.
    • alexandra1984 Re: Co zrobic z exem. 05.12.23, 14:08
      Wspolczuje, ze musisz mierzyc sie z taka niedojrzaloscia jaka przedstawia Twoj byly maz - jak mozna mieszac syna w takie sprawy ... on powinien byc w jak najmniejszym stopniu zaangazowany w to co sie dzieje miedzy Wami.
    • kanna Re: Co zrobic z exem. 05.12.23, 18:47
      Zapewnić dzieciakowi opiekę psychologiczna - żeby mógł przewentylować emocje.
    • chlodne_dlonie Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 16:02
      OMG.. skąd się tacy durnie biorą..??

o ex chcącym 'kwity' zbierać pisze ofc..
      uncertain
    • zerlinda Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 16:11
      Nic nie doradzę ale mam pytanie. Czy 15 lat temu ex byl normalny?
    • netlii Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 16:29
      Chłopa ewidentnie alimenty szczypią a nie brak obecności dzieciaka na co dzień. Zamieszkanie pod jednym dachem to środek do realizacji jego założeń a nie cel sam w sobie.

Nie zdziw się jak jegomość sumiennie będzie płacił do 18 roku życia i zaprzestanie alimentacji. O ile wiem, wówczas syn musiałby go pozwać. Uczul go wiec prewencyjnie na ojcowskie gierki "co Ty, tatusia do sądu, tatuś będzie płakać".
      • koronka2012 Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 16:35
        Nie. Syn musiałby go pozwać o ile chciałby podwyższyć alimenty. Te wcześniej zasądzone pan ma płacić aż sąd uzna, że zasadny jest koniec obowiązku alimentacji
        • netlii Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 20:31
          Dobra, to jeśli masz chwilkę zaspokój moją ciekawość.
          Synowi autorki wybija na liczniku 18 lat. Kontynuuje naukę, idzie na studia. W świetle prawa jest dorosły, pełnoletni. Ojciec jednak stwierdza, że z dniem 18 urodzin przestaje płacić, bo tak i już i kasy nie wysyła kilka miesięcy. Nalicza się tzw. dług alimentacyjny (?) i interesuje mnie kto z dwojga matka-syn musi pozwać alimenciarza aby wyegzekwować zaległe kwoty?

Dopytuje, gdyż jak już się domyślasz stara baba ze mnie, acz dobre 20 lat temu mój stary zagroził po serii pyskówek z nim, że przestaje się poczuwać do obowiązku alimentacyjnego z powodu rażącej niewdzięczoności okazanej przez córunie. Ostatecznie groźby nie zrealizował, ale z tego co się orientowałam gdyby trzymał się planu egzekucja zaległych alimentów leżałaby po mojej stronie (w sensie ja musiałabym wejść na drogę sądową). A i argument pt "no ładnie, tatusia do sądu poda" był grany.
          • agus-ka Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 20:46
            Egzekucje prowadzi się przez komornika. Chłopak idzie do komornika z wyrokiem opatrzonym klauzula wykonalności i tyle. Jak tatuś chce przestać płacić to musi iść do sądu.
            Btw tatuś odpad atomowy
          • koronka2012 Re: Co zrobic z exem. 09.12.23, 09:57
            Dorosły człowiek sam musi ogarniać swoje sprawy, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie aby udzielić pełnomocnictwa rodzicowi, który go w takich nieprzyjemnych kwestiach wyręczy.
            Jeśli alimenty są zasądzone, to nie trzeba tatusia pozywać do sądu, tylko zanieść pakiety do komornika.
            Swoją drogą - najprościej złożyć w zakładzie pracy wniosek o bezpośrednie potrącanie alimentów z pensji. Kumpela parę lat temu tak zrobiła, żeby się nie użerać

• tokyocat Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 20:13
      Zabic, zakopac, posadzic choinki.
      • pearl3434 Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 20:52
        🤣🤣🤣🤣🤣 dobre
    • mayaalex Re: Co zrobic z exem. 08.12.23, 20:55
      Nie wiem, co zrobic, prawniczki na pewno lepiej doradza, natomiast moze dobrze byloby i samej i z synem isc do psychologa, po odrobine profesjonalnego wsparcia. Maz byc moze zdaje sobie nawet sprawe z tego, ze nic nie ugra, i moze chce Ci po prostu troche zatruc zycie przed swietami. To nie jest zagranie kogos zupelnie normalnego… Ale od kogos z takimi pomyslami raczej niczego dobrego bym sie nie spodziewala wiec moze takie rozsadne wsparcie psychologiczne by Ci sie przydalo.
    • zielonyjeziorak Re: Co zrobic z exem. 09.12.23, 07:40
      Tylko mi przyszło do głowy, że syn mógł to wymyślić, żeby mama mniej na niego krzyczała i nie zabierała telefonu?
      • kk345 Re: Co zrobic z exem. 09.12.23, 10:37
        Tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka