wrota.do.lasu 23.12.23, 15:05 Obnizone MPV, PDW I P-LCR. Czy jest się czym martwić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daszka_staszka Re: Morfologia prośba o interpretacje 23.12.23, 15:12 Zbadać poziom wit.B12 i kwasu foliowego Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Morfologia prośba o interpretacje 23.12.23, 15:19 Małopłytkowość często jest powodowana niedoborem jednej lub obydwu witamin B12 i kwasu foliowego. Autorka nie podaje objawów żadnych poza wynikiem morfologię, więc pewnie to jest przyczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Morfologia prośba o interpretacje 23.12.23, 15:23 To niech poda całość morfologii a tym RBC, Hgb i MCV, interpretowanie każdego parametru bez odniesienia do innych nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Morfologia prośba o interpretacje 23.12.23, 15:24 Poza tym nie wiesz czy ona ma małopłytkowość. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Morfologia prośba o interpretacje 23.12.23, 15:31 Przyznaję mój błąd, nie wiem czy to małopłytkowość. Co do pozostałych wyników skoro ich nie pokazuje to założyłam, że są w normie. Nadal wykluczyłabym lub potwierdziła niedobory witamin. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Morfologia prośba o interpretacje 23.12.23, 17:06 Jeszcze Monocyty 12,2% Reszta w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Morfologia prośba o interpretacje 23.12.23, 17:27 nie martwić się, powtórzyć badanie za tydzien, morfologię zrobić z rozmazem ręcznym; pokazać wyniki lekarzowi jakieś objawy są? Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Morfologia prośba o interpretacje 23.12.23, 17:37 Nie mam objawow. Badanie zrobiłam w ramach 40+ W sumie dobrze do cholesterol mi wyszedł minimalnie podwyższony Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Morfologia prośba o interpretacje 23.12.23, 21:54 Nie trzeba powtarzać za tydzień. Objętość płytek >9 czyli zupełna norma, PDW to tylko wartość statystyczna służąca ocenie nieprawidłowości, jeśli takie są. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Morfologia prośba o interpretacje 24.12.23, 09:25 A monocyty 12,2% nie powinny budzić niepokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Morfologia prośba o interpretacje 24.12.23, 09:39 1. Jaka jest wartość bezwzględna (liczbowa, nie %). Jeśli w normie, to ok. % to tylko statystyka. 2. Czy są objawy jakiejś choroby - spuchnięte węzły, powiększona śledziona, niesprawna wątroba, gorączka, długotrwałe stany podgorączkowe, ból gardła, dziwna wysypka…? Jeśli nie, to nic nie trzeba robic. Mamy szczyt sezonu wirusowego, więc może się zdarzyć, że będą drobne odchylenia w rozmazie - organizm ludzki reaguje przecież na bieżąco na to, co się wokół niego dzieje, a dzieje się dużo. Jeśli nie ma żadnych objawów, to można się tylko cieszyć, że najwyraźniej zdusił właśnie jakiegoś zarazka w zarodku. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Morfologia prośba o interpretacje 24.12.23, 15:24 Dziękuję wesolych świąt Odpowiedz Link Zgłoś