Dodaj do ulubionych

reading challenge

02.01.24, 11:42
Tak sobie u mnie w 2023, przeczytałam ledwo 24 książki. Ale na swoje usprawiedliwienie - miałam totalnie nieśpiącego niemowlaka, więc każda wolną chwilę wolałam przeznaczyć na drzemkę.

Nowy rok, nowa ja, nowa lista 52 książek do przeczytania!

A jak u Was z czytaniem w 2023?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: reading challenge 02.01.24, 11:47
      Zdecydowanie więcej przeczytanych ale nie mam niemowlaka a liczenie w ten sposób tez nie ma sensu, bo są książki niewielkie i cegły.

Natomiast popatruję co by tu czytać teraz i się zastanawiam. Mam na półce w Legimi kilka pozycji i tak nie wiem za co się zabrać dziś (a mam cały dzień na czytanie, bo radośnie sobie choruję).
    • vivi86 Re: reading challenge 02.01.24, 11:50
      To szacunek, ale jaka jest wartość tych lektur?
      • midge_m Re: reading challenge 02.01.24, 12:14
        O, to jest świetne pytanie
        • princy-mincy Re: reading challenge 02.01.24, 12:31
          No a czy wszystko musi miec wartosc? moze chodzilo tylko o wartosc rozrywkowa?
    • chococaffe Re: reading challenge 02.01.24, 11:50
      Pewnie mniej więcej tyle co Ty (nie licząc powtórek, pracowej, poezji, biuletynu literackiego)

Nie mam raczej przestrzeni na więcej. Ani czasowej ani chyba mentalnej, zwłaszcza, że czasami wiele energii zajmuje mi czytania kiedy np czytam z mapami googla big_grin A do tego jeszcze przecież jest kino, teatr, muzyka, spotkania "z ciekawymi ludźmi" itp itd.
    • melikles Re: reading challenge 02.01.24, 11:53
      To jakiś konkurs w USA?
      • princesswhitewolf Re: reading challenge 02.01.24, 13:49
        Ja myslalam o konkursie dla dzieci w UK sadzac po tytule...
        • princesswhitewolf Re: reading challenge 02.01.24, 13:49
          😂
    • marta.graca Re: reading challenge 02.01.24, 11:54
      Od czerwca, kiedy zaczęłam liczyć, 68.
    • simply_z Re: reading challenge 02.01.24, 12:02
      Nie liczylam, czytalam mniej ale tez nie mialam tyle czasu.
    • attiya Re: reading challenge 02.01.24, 12:04
      Dużo. Może 100 a może zdecydowanie więcej
    • homohominilupus Re: reading challenge 02.01.24, 12:04
      Nie robię sobie żadnych reading challenges. Po co?
      Pojęcia nie mam ile książek przeczytalam w 2023.
    • ekstereso Re: reading challenge 02.01.24, 12:06
      Nie liczę ale czytam dużo, ok 2 książki w tygodniu, w wakacje i wolne dużo więcej.
      • mamkotanagoracymdachu Re: reading challenge 02.01.24, 12:12
        ekstereso napisała:

> Nie liczę ale czytam dużo, ok 2 książki w tygodniu, w wakacje i wolne dużo więc
        > ej.

Zazdroszczę. Przed dziećmi miałam tyle czasu na czytanie, teraz czytam max godzinę dziennie, często mniej.
        • princy-mincy Re: reading challenge 02.01.24, 12:13
          A za jakis czas dzieci podrosna i znow bedziesz czytac wiecej.
    • wunder-gaffe Re: reading challenge 02.01.24, 12:07
      mamkotanagoracymdachu napisała:
      > Nowy rok, nowa ja, nowa lista 52 książek do przeczytania!

Czyli jedna książka na tydzień.
      Ciekawe czy za rok będziesz pamiętała jakie książki przeczytałaś.
    • ochbejbe100 Re: reading challenge 02.01.24, 12:12
      Około 110 przeczytanych, 10 przesluchanych.
    • princy-mincy Re: reading challenge 02.01.24, 12:13
      W 2023 przeczytalam ok 70 ksiazek, wiekszosc miala po ok 300 stron- wiem ze strony lubimyczytac.pl bo tam mam liste wszyystkich ksiazek, ktore chce przeczytac i odhaczam je jako przeczytane.
      Ogolnie idea zacna, jedna ksiazka w tygodniu i niby czytanie jest wartoscia sama w sobie. Z drugiej strony jak widzialam, co ludzie wrzucaja jako przeczytane ksiazki to wg mnie czesc tego to wyroby ksiazkopodobne lub niskiej wartosci. Po prostu ksiazka ksiazce nierowna, sa tomiszcza po 1000 stron i takie niecale 200 a liczy sie jako jedna ksiazka.
      • mamkotanagoracymdachu Re: reading challenge 02.01.24, 12:34
        princy-mincy napisała:

> W 2023 przeczytalam ok 70 ksiazek, wiekszosc miala po ok 300 stron- wiem ze str
        > ony lubimyczytac.pl bo tam mam liste wszyystkich ksiazek, ktore chce przeczytac
        > i odhaczam je jako przeczytane.
        > Ogolnie idea zacna, jedna ksiazka w tygodniu i niby czytanie jest wartoscia sam
        > a w sobie. Z drugiej strony jak widzialam, co ludzie wrzucaja jako przeczytane
        > ksiazki to wg mnie czesc tego to wyroby ksiazkopodobne lub niskiej wartosci. Po
        > prostu ksiazka ksiazce nierowna, sa tomiszcza po 1000 stron i takie niecale 20
        > 0 a liczy sie jako jedna ksiazka.

No ale przecież to nie jest konkurs z nagrodami wink tylko zabawa, która ma motywować do czytania.
    • kot.z.kosmosu Re: reading challenge 02.01.24, 12:13
      Do lipca przeczytałam ze 20. Wtedy postanowiłam, że do końca roku czytam wyłącznie po angielsku. I przeczytałam 3 (słownie: trzy) książki 😀 tyle czasu mi to zajęło.
      • chococaffe Re: reading challenge 02.01.24, 12:25
        To to tak jak ja zaczęłam czytać po francusku big_grin
        • kot.z.kosmosu Re: reading challenge 02.01.24, 12:54
          chococaffe napisała:

> To to tak jak ja zaczęłam czytać po francusku big_grin

Super, i jak Ci teraz idzie? Mnie coraz sprawniej w porównaniu do początków, ale nie ma porównania z tempem czytania po polsku. Ale mam z tego fun i jestem dumna, że się przełamałam. Kiedyś wydawało mi się, że tylko tuzy czytają książki w obcych językach i gdzie mi do nich.
          • chococaffe Re: reading challenge 02.01.24, 13:02
            Ja zaczynałam od książek, któe znałąm, więc było łatwiej. Potem przeszłam na nowości (szeroko rozumiane) i intuicyjnie wybieram, takie na swoje możliwości - czyli jak trudniejszy tekst, to krótsza, jak np dużo dialogów to dłuższy. Ale "męczę" się też z poezją i to jest w sumie fajne, przynajmniej dla mnie. Przyjemniej mi zastanawiać się nad 100 możliwymi znaczeniami danego słowa w danym kontekście niż trafić na rozdział, w kórym nie znam połowy słow.
    • midge_m Re: reading challenge 02.01.24, 12:17
      Na pewno gorzej. Z drugiej strony nie ma szans żebym Bourdieu, nawet w polskim tłumaczeniu, przeczytała szybko sad
    • la_felicja Re: reading challenge 02.01.24, 12:29
      Czytam dla przyjemności, a nie na akord.
      Książki wybieram na bieżąco, nie robię żadnych list ani planów, bo to by mi oderbrało częśc przyjemności. Nie lubię rygoru.
      • princy-mincy Re: reading challenge 02.01.24, 12:32
        O widzisz a ja bez listy ani rusz, bo jak przeczytam polecajki np na ematce to zawsze dodam kilka ksiazek do listy do przeczytania. Inaczej zapomne, zwlaszcza ze nie wszystko jest dostepne w legimi czy empik go.
    • aqua48 Re: reading challenge 02.01.24, 12:40
      Czytam dużo - cztery - pięć książek tygodniowo, czasem więcej. W tym roku miałam sporo wyjazdów podczas których nie bardzo był czas na czytanie, chodzę do biblioteki i poza tym sporo kupuję, mam już dużo zalegających pozycji.
    • dreg13 Re: reading challenge 02.01.24, 12:49
      Z czytania kolejnych pozycji przeszlam na czytanie godzinowe. Tak, liczę, ale ja wszystko liczę. A liczę, bo prokrastynuję w necie, a potem jestem zła na siebie, bo jednak wolę czytanie.
      Ustawiam sobie liczbę godzin w miesiącu na czytanie. Ile książek wpadnie, tyle wpadnie (i to dla mnie lepsza metoda niż liczenie tytułów, bo jest wszystko jedno, czy cegła, czy trudny temat i tkwienie 5 minut na jednej stronie, czy po angielsku).
    • mondaymorning1987 Re: reading challenge 02.01.24, 12:50
      Na mojej liście jest jedna książka póki co😂
    • nowel1 Re: reading challenge 02.01.24, 12:55
      Nigdy nie liczyłam, nie robiłam list ani rankingów. Po prostu dużo czytam.
    • atenette Re: reading challenge 02.01.24, 13:00
      65 w tym roku się udało, wiem, bo każdą wpisuję do aplikacji. Sama byłam zaskoczona wynikiem. Kocham czytać i nie rozstaje się z czytnikiem. Czytam wszędzie gdzie się da i staram się wybierać świadomie książki i nie czytać byle czego. Od razu dziękuję za wszystkie polecenia, bo z wielu z nich skorzystałam smile
    • leosia-wspaniala Re: reading challenge 02.01.24, 13:02
      Śmieszą mnie te wyścigi w czytaniu książek. Zwłaszcza, że książka książce nierówna: są książki długie, są książki trudne, do smakowania a nie do połykania w dwa wieczory.

Nie wiem, ile przeczytałam książek, nie wiem, ile filmów obejrzałam, nie wiem, ile razy byłam w teatrze, chociaż to akurat najłatwiej policzyć.
    • marusia_ogoniok_102 Re: reading challenge 02.01.24, 13:24
      Ja 38 w zeszłym roku, ale tak się zastanawiam... czy ta książka i ta książka liczą się tak samo? A jak nie, to gdzie przebiega granica do "liczy się"?
      • marusia_ogoniok_102 Re: reading challenge 02.01.24, 13:26
        Tu tongue_out
    • swinka-morska Re: reading challenge 02.01.24, 13:37
      Liczenie przeczytanych książek jest w moim odczuciu zajęciem totalnie bezcelowym.
      Nie czytam na akord.
      Staram się czytać takie pozycje, które długo we mnie zostają.
      Im bardziej poruszająca książka, tym więcej czasu spędzam na przemyśleniach po niej, a nie na sięganiu po kolejną lekturę.
      • chococaffe Re: reading challenge 02.01.24, 14:29
        Im bardziej poruszająca książka, tym więcej czasu spędzam na przemyśleniach po niej, a nie na sięganiu po kolejną lekturę.

Mam podobnie.
    • zona_glusia Re: reading challenge 02.01.24, 14:05
      Koło 70, z czego zostanie ze mną około 30.
      Zawsze ustawiam sobie wyzwanie na 52 książki rocznie i zazwyczaj mniej więcej tyle udaje mi się przeczytać, co dla mnie jest wyznacznikiem normalności. Przy zawirowaniach życiowych, silnym stresie przestaje czytać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka