Dodaj do ulubionych

Beksiński - film

17.01.24, 00:37
Obejrzałam. Jakie macie opinie o nim? Jakie o rekcjach w jego rodzinie? Ciekawa jestem opinii bo rodzina jednak bardzo specyficzna.
Obserwuj wątek
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Beksiński - film 17.01.24, 01:04
      Film jest tylko małym wycinkiem, dla mnie uzupełnieniem tego co wiem o nich po lekturze książki Grzebalkowskiej ( znakomitej) oraz Zmagań o Beksińskiego napisanego przez jego impresaria Piotra Dmochowskiego, który te sie załapał na parę ujęć w filmie.
      Artysta jak to artysta musi być inny, chociaż mam takie poczucie że doszło do nieszczęśliwego sprzężenia osoby prawie samowystarczalnej emocjonalnie jak Zdzisław i zupełnie neurotycznej, z dużymi potrzebami emocjonalnymi jak Tomasz i niestety wyszło jak wyszło. U Grzebalkowskiej padło chyba zdanie, że Beksiński nigdy Tomka nie dotknął, nie przytulił - jakie dziecko bez tego się obędzie i stanie się normalnym dorosłym ?
      • katiemorag Re: Beksiński - film 17.01.24, 01:15
        Film interesujący. Mam wrażenie, że tam i syn i żona byli nieszczęśliwi. Marysia w pewnym momencie mówi: ja jestem tylko do roboty z wyrzutem. Na tym kończyła się jej rola w tej rodzinie. Syn wychowany w specyficzny sposób. Ten dokument to takie spojrzenie w serce tej rodziny. Książki nie czytałam ale jak najszybciej to zrobię bo od dawna mnie temat ciekawi.
      • szare_kolory Re: Beksiński - film 17.01.24, 06:32
        Beksiński nigdy nie chciał dziecka, zgodził się po długiej presji żony, matki i teściowej. Wspominał, że jego ojciec był wręcz ekshibicjonistyczny, dlatego wobec własnego dziecka chciał zachowywać się inaczej, bardziej delikatnie I z szacunkiem. Tomek był neurotyczny, ale też jednocześnie, szukał miłości, której jako dziecko chyba nie doświadczył. Ojciec zdystansowany, matka obarczona organizacją całego życia artystycznej rodziny i ciągle towarzyszące im babki. Trudno w takim otoczeniu zachować równowagę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka