Dodaj do ulubionych

Wątek remontogenny

27.01.24, 08:51
wielkimi krokami zbliża się remont😡😡😡 w związku z czym potrzebuję rady. Wymyśliłam, że w miejscu gdzie stół i krzesła (w części jadalnej) bezlitośnie rysują i powodują wgniecenia w ścianie zabezpieczyć oną boazerią. Ktoś tego próbował? Jeśli tak to drewno, czy jakiś konglomerat. A'propos, boazeria będzie w kolorze zbliżonym do tapety.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 08:57
      Co wolisz, do takiego celu jedno i drugie się nada. Inna sprawa że nie zdecydowałabym się na takie rozwiązanie tylko nauczyła rodzinę korzystać z krzeseł bez robienia wgnieceń w ścianie. Ewentualnie zabezpieczyła same krzesła.
    • berdebul Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 09:28
      Boazeria to opcja po moim trupie. Prędzej obiłabym krzesła na miękko tongue_out jak nie umieją korzystać. W gościach tez rozwalają ściany?
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 09:31
        Tak, po ich wyjściu dziury na przestrzał. Jeszcze jakieś światłe diagnozy, czy cały intelekt włożyłaś w powyższą odpowiedź?
        • berdebul Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 11:15
          Boazeria jest miękka, będziesz miała wgniecenia. Plus ma jakaś grubość, wiec będzie jeszcze ciaśniej.
        • banicazarbuzem Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 11:38
          U nas w pokoju syna sprawdził się taki przezroczysty pasek, nazywa się odbojnica samoprzylepna.
          W boazerii też mogą się robić dziury.
          • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 12:47
            Woooow!!! Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje!!!! Dzięki, dzięki po trzykroć dzięki! Wchodzę w to!!!!
            • banicazarbuzem Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 17:46
              Polecam się ☺️
    • em_em71 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 09:39
      Ale ta boazeria ma być jak lamperia, do połowy ściany? Może lamelki do sufitu?
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 10:10
        Jak lamperia, do wysokości stołu
    • milupaa Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 10:15
      Odsunąć stół od ściany.
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 10:18
        Cóż, mieszkam na 45 m/2, nie na 145-ciu. Stół musi być przy ścianie, odsuwany jest w razie gości
        • ritual2019 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 10:30
          Nawet jesli stol jest przy scianie to skad te uszkodzenia?
          • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 11:01
            Sama nie wiem🤔
        • 35wcieniu Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 11:07
          Nie chodzi o odsunięcie nie wiadomo jak daleko tylko o małą przerwę. Łatwiej wytrzeć bo nie jedziesz szmatą po ścianie i blat jej nie dotyka więc nie uszkadza.
          • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 11:14
            Na stole stoi taka okrągła metalowa półka, w celu (jej) stabilności między stołem, a ścianą nie może być przerwy.
            • niemcyy Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:08
              I jak rozbujasz stół przy ścieraniu to półka (półka na stole to coś jak mąka za listwami u princeski?) się nie przewraca?

Przestaw półkę tam, gdzie nie będzie się chybotać. Odsuń stół o 2 cm. Problem solved.
              • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:54
                Nie, ponieważ zanim rozbujam, to zdejmuję półkę. Ona tam stoi ze względów praktycznych, tzn ustawiam na niej niezbędne przydasie
    • hell-raiser1 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 10:23
      Panele ścienne fajna opcja na kawałek miejsca, gdzie jest stół i krzesła. Można je później nawet malować.
    • ritual2019 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 10:28
      W tej czesci jadalnej musi byc ekstremalnie ciasno ze sciany sa uszkodzone przez kszesla. Moze zbyt duzy jest stol albo lepiej go postawic w innym miejscu? Skoro teraz sa uszkodzone sciany to beda nadal, bez wzgledu co na nie nalozysz, chyba ze metal.
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 11:09
        Nie jest ekstremalnie ciasno, tylko krzesła mają podłokietniki, a stół opiera się o ścianę. Ścierając stół zawsze są jakieś przesunięcia, które rysują ścianę. Tak jak pisałam, stół MUSI stać przy ścianie, uwielbiam przestrzeń na środku każdego pomieszczenia, decydują tu także względy praktyczne.
        • ritual2019 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 11:13
          Nie wiem z jaka sila ten stol jest wycierany, a moze ten stol jakis ruchomy ze uszkadza to sciany.
          • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 11:16
            No cóż, nie wiesz.
            • ritual2019 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 12:08
              mizantropka_20 napisała:

> No cóż, nie wiesz.
              >
              No nie wiem. Od wycierania stolu nie powinny robi sie wgniecenia w scianie.
              • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 14:01
                No cóż, nie powinny
                • ritual2019 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 16:58
                  mizantropka_20 napisała:

> No cóż, nie powinny
                  >

No owszem nie powinny. Odsun te krzesla i stol od sciany, wystarczy kilka cm.
        • berdebul Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 11:17
          Wymien krzesła na takie bez podłokietników. Z jaka siła trzeba wycierać/przesuwać, żeby mieć uszkodzone ściany?
        • mia_mia Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:07
          Kup takie małe gumowe naklejki, którymi zabezpiecza się powierzchnie, które nie powinny mieć ze sobą kontaktu, są przezroczyste.
        • senin1 Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 20:41
          > stół MUSI stać przy ścianie, uwielbiam przestrzeń na środku każdego pomieszczenia,<

Ja tez tak myslalam, przez 12 lat stol stal przy scanie bo wydawalo mi sie ze moja 3x3 jadalnia wyglada na przestronniejsza. Tak bylo do czasu kiedy, przyszlo do sprzedawania domu i fotograf przetawil stol na srodek jadalni, krzesla wokol stolu. I to bylo olsnienie - przestrzen jakby sie podwoila. Nigdy juz nie wrocilam do wersji 'stol przy scianie'
    • b-b1 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 11:48
      Łatwiej położyć i lepsze do mycia sa panele winylowe. Ja mam taką lamperie w przedpokoju anty psią-panele w opcji płytek 30/60-juz 5 rok-sprawdzają się rewelacyjnie.
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 14:05
        Fakt, ale trudno dobrać kolor do zbliżony do ściany... Myślę o drewnie, bo można go pomalować
    • kurt.wallander Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 12:16
      Chyba remontowy?

Bo mnie jakoś nie naszło na remont po twoim wpisie....
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 14:11
        "genny" w znaczeniu "przyczyna"
    • wunder-gaffe Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 13:53
      mizantropka_20 napisała:
      Wątek remontogenny

Dlaczego remontogenny?
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 14:06
        Chciałam być oryginalna, wyszło jak zwykle😞
    • b.bujak Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 13:55
      panele scienne pcw
      [link przypadkowy]
      dywanomat.pl/panele-scienne
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 14:13
        O, dzięki!
    • majenkirr Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 14:14
      Wrzuć zdjęcie jak to wygląda. Pierwsze co przyszło mi do głowy to taka krótka boazeria.
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 14:44
        Coś w tym guście, zdjęcia to nie (nie jestem kamikaze), ale proszę szkic (bardzo nieudolny) sytuacyjny:
        • majenkirr Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 15:05
          Połowa pokoju pusta? To czemu wszystko wciśnięte pod ścianę? Może wysuń stół na środek?
          • ritual2019 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:02
            Wystarczy odsunac ten stol kilka cm od sciany. On chyba nie jest az tak ruchomy zeby nim sciane podczas wycierania o obijac.
          • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:25
            Nie jest pusta (następny nieudolny szkic), w przeciwieństwie do szkicu w rzeczywistości przestrzeń jest bardziej proporcjonalna.
            • wapaha Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 12:12
              a nie da rady stołu przestawić ( ewentualnie pokusić się o nowy/niekoniecznie ze sklepu- mebel) pod okno, w róg , i narożnikową kanapę , ?
              • wapaha Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 12:12
                ew.taki
                • majenkirr Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 15:03
                  To jest kącik śniadaniowy, nie oficjalny stołowy 😉
                  • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 15:45
                    fakt, ledwo taboret się mieści
    • wrotek0 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 14:15
      Miałam listwę grubości ok. 1 cm i szerokości ok. 15 cm. Z drewna, zabejcowanego pod kolor mebli (może też być pod kolor stolarki okiennej / drzwiowej). Trochę się przytarło w trakcie użytkowania, ale dało się domalować. Zawsze też można taką listwę wymienić.
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 14:46
        Jest to opcja, ale poszłabym w "lamperię"
    • mia_mia Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:11
      Zamiast poobijanej ściany, będziesz mieć poobijaną lamperię.
    • mia_mia Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:14
      W zależności od stylu całości rozważ taką boazerię do jakiejś wysokości albo poszukaj czegoś ci nazywa się lamele ścienne.
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:48
        Właśnie myślę o boazerii. Sięgałaby od podłogi do blatu stołu. Planuję dość nietypowy kolor tapety, tak że trudno będzie dobrać lamelę w odpowiedniej barwie, drewno można przemalować. Myślę też o panelach (drewnianych) w kształcie heksagonów.
      • mia_mia Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 21:39
        Lamele mają być ozdobą, a nie zlewać się z tłem, do tapety by nie pasowały, zwłaszcza wzorzystej by nie pasowały.
    • eglantine Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:21
      Filcowe nalepki, takie jak na nogi mebli, na blat stołu stykający się ze ścianą.
      • azja_pl2 Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 22:27
        albo silikonowe, przezroczyste. W Action sa.
    • zaspasniegowa Re: Wątek remontogenny 27.01.24, 17:53
      Jeśli krzesła niszczą ściany to znaczy jest tam za mało miejsca na ten stół z tymi krzesłami.
      Przemyślałabym układ pokoju i albo przestawiła stół albo kupiła mniejszy lub inne krzesła.
    • jkl13 Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 08:18
      A może na ścianę położyć to samo, co leży na podłodze? Wielu architektów stosuje ten pomysł, wprowadza materiał z podłogi (deskę, panele) na ścianę, czasem to nawet fajnie wygląda.
      Ja mam deskę podłogową położona na tylnej części szafek kuchennych, chodziło o ich zasłonięcie, bo są widoczne z jadalni i wyszło rewelacyjnie. Może u ciebie też sprawdzi się taki efekt.
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 09:37
        Chciałabym, żeby to co będzie na ścianie było maksymalnie nie rzucające się w oczy, czyli żeby możliwie dokładnie zlewało się z tapetą. Niemniej jednak fajny pomysł. Dzięki!
    • mava12 Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 12:06
      wnioskując ze szkicu to problemem nie sa krzesła a wyłącznie stół.
      Moze przyklej na stole (blacie), od strony ściany, odbojniki, takie jak są w drzwiczkach kuchennych. Małe, silikonowe. Albo podkładki, takie jakie przykleja sie pod nóżkami krzeseł.
      Najprostsze rozwiazanie. Chyba że jednak koniecznie chcesz tę boazerię ale to raczej nie sprawa wgnieceń tylko tak sobie wymyśliłaś i juz.
      • mizantropka_20 Re: Wątek remontogenny 28.01.24, 13:20
        Krzesła też, stoją wzdłuż dłuższego boku i wchodzą na "wcisk" między nogi stołu.... Dlatego, jak się je wciska, albo wyciska, to podłokietnik orze ścianę, a siedzisko rozchwiewa stół. Jakby co krzesła zostają, prędzej pozbędę się stołu pomimo iż jestem z nim emocjonalnie związana.
        >>Chyba że jednak koniecznie chcesz tę boazerię ale to raczej nie sprawa wgnieceń tylko tak sobie wymyśliłaś i juz.
        Już nie! Banica podpowiedziała mi świetne rozwiązanie☺

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka