Dodaj do ulubionych

Boicie sie latac?

19.02.24, 13:45
J.w.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 13:47
      Nie
    • szarmszejk123 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 13:52
      Dużym samolotem nie, helikopterem i małymi samolocikami tak :p

Bardzo bym chciała kiedyś skoczyć że spadochronem, ale ktoś by mnie musiał wypchnąć, na pewno będę mu wdzięczna! :p
      • olpa7 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 17:27
        A to nie jest tak że za pierwszym razem skacze się podczepionym do instruktora? Wtedy nie miałabyś wyjścia wink
        • szarmszejk123 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 18:09
          Na pewno, ale co człowiek winny, że mu się wariatka trafi 🤣 mam skrupuły:p
    • majaa Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 13:57
      Nie, wprost przeciwnie.
    • aankaa Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 13:59
      raczej nie. W razie ew. katastrofy jest większa szansa, że nie wyjdzie się z niej żywym, w odróżnieniu od wypadków w ruchu lądowym
    • beata985 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:11
      Tak
      • grey_delphinum Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:17
        Tak, bardzo.
        W związku z powyższym w ciągu najbliższych kilku miesięcy będę leciała 6 razy 😉
    • ajr27 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:18
      Boję się panicznie od dnia, w którym przeżyłam traumę w samolocie. Wcześniej latałam w opór.
      • milupaa Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:22
        Jaka traumę?
        • ajr27 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:28
          Nic lotniczego- leciałam zidentyfikować ciało ojca i mi się sprzęgło w jedną traumę. Od 20 lat nic mi na to nie pomaga, a w samolotach po prostu umieram.
          • milupaa Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:45
            A, współczuję. Można by to przepracować u psychologa.
            • ajr27 Re: Boicie sie latac? 20.02.24, 10:37
              Jestem w terapii od lat, próbowałam hipnozy, jest ciężko, chociaż na szczęście doszłam do etapu, że nie muszę odwoływać podróży z tego powodu
    • majenkirr Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:18
      Ngl, przy turbulencjach zawsze myślę, ze umieram i ze jak jakimś cudem wyjdę z tego żywa, to już więcej do samolotu nie wsiądę.
      • lucerka Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 17:31
        Mam identycznie. Umierając rozglądam się a ludzie czytają spokojnie albo śmieje się w najlepsze.
      • fgh05 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 18:05
        Mam tak samo.
    • milupaa Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:19
      Zawsze czuje lekką obawę. Oglądałam taki serial Katastrofy lotnicze 😉 Im człowiek bardziej świadomy tym gorzej. Ale latać lubię, uwielbiam start samolotu, to nagłe przyspieszenie gdy za chwilę oderwie się od ziemi. Nie lubię lądowań bo czasami źle się czuję przez zmiany ciśnienia. Przeżyłam poza tym no nie znam się ale chyba wpadliśmy w jakąś "dziurę " podczas lądowania na Majorce, wszyscy fruwali nad fotelami na tyle na ile pasy trzymały 😯, potem się zaraz wyrównało. Troszkę strachu było.
      • klaramara33 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:34
        My też te Katastrofy oglądaliśmy, jesteśmy oblatani jk coś, moj syn najbardziej biegle potarfi pfrzewidzieć co mogło się stać. Boimy się , to dobrze w sumie bo to nieekologiczne.
        • milupaa Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:40
          Nie ekologiczne jest bać się??
          Ja tam nie przewidze co może się stać. Wiem tyle że są miejsca bardziej i mniej bezpieczne, np szanse na ucieczkę z samolotu szybka daja rzędy do 3 przy wyjściu awaryjnym. Z moim byłym tak staraliśmy się wybierać miejsca 😉, jeśli była możliwość. No i wiem że przy wodowaniu nie wolno pompować kamizelki przed wydostaniem się z samolotu.
          • klaramara33 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:42
            Latanie.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:20
      Tak.
    • zonazpoznan1a Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:21
      Mąż przede wszystkim bardzo nie lubi obsługi pokładowej, raz był bardzo nieładnie skarcony za to, jak zostawił po sobie tę malutką lazieneczkę, a przeciez w takim pokoiku nie ma sie nawet jak obrócić, żeby sprawdzić, czy się wcelowało i gdzie wpadł papier. I zawsze panie obsługujące mu odmawiają kolejnego darmowego drinka i proszę o kartę a to zbędny wydatek. A mąż pije bardzo proste drinki i to żaden problem taki zrobic, to nie, robią problemy.
      • annaboleyn Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:26
        ma pani bardzo lekkie pióro, jestem z zawodu bibliotekarką, a z zamiłowania feietonistką, czy z uwagi na moją pracę może pani jeszcze opowiedzieć jakieś historie o mężu i jego lotach?
      • karyna-z-tarchomina Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:36
        Bardzo mnie ciekawia proste drinki, czy moze pani zdradzić recepture? Prowadze bloga kulinarnego i szukam inspiracji
      • aankaa Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 15:31
        wie Pani jak długo leci się na wyspę Indonezja? jak on wytrzyma wielogodzinną podróż?
        a jakby spuścił powietrze z piłki i napełnił ją prostymi drinkami?
    • ichi51e Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:22
      Tak
    • atoness Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:23
      Nie, uwielbiam latać. Kiedyś byłam też zapaloną paralotniarką.
      • fgh05 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 18:06
        Łał..
    • krwawy.lolo Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:23
      Nie boimy się. Ale wolelibyśmy latać na krótszych dystansach. Niestety, zima wymusza dalekie.
      • fgh05 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 18:07
        A ile godzin w powietrzu to Twój rekord ?
        • krwawy.lolo Re: Boicie sie latac? 20.02.24, 01:04
          Chyba 13. Wydaje mi się, że kiedyś leciałem bezpośrednio z Frankfurtu do Kuala Lumpur. Malaysia Airlines. Pambuk, jakie śliczne stewardessy były.
    • eagle.eagle Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:25
      Nie boje się, ale nie lubię.

Właśnie siedzę na lotnisku, jeden lot za mną drugi przede mną. crying
      • majenkirr Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:32
        Wysokich lotów! Gdyby to nie była e mama, to bym Cię wysłała do baru na szklaneczkę czegoś mocniejszego (w końcu lotniska rządzą się swoimi prawami, można pić 24/7 wink), ale tego nie napiszę, bo powiedzą, żem alkoholiczka.
        • eagle.eagle Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:55
          Po alkoholu byłoby jeszcze gorzej.
          wink
          • eagle.eagle Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 16:11
            Już jest godzina opóźnienia , głównie dlatego uwielbiam loty ... Chociaż to pierwszy raz kiedy mi się trafia takie opóźnienie. Dobrze że wejście USB jest jakby telefon padł.
    • babsee Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 14:30
      Boje się, okrutnie. Kilka dni przed mam już stresa życia. Odbiera mi to sporą część farjdy związanej z podróża ale cytując klasyka "nikt mi nie powie, ze to normalne, żeby maszyna latała w powietrzu"
      • mama766 Re: Boicie sie latac? 20.02.24, 11:00
        mam tak samo, wcześniej jakoś lepiej to znosiłam, ale odkąd samolot nie mógł wylądować, to jest słabo.
    • kaki11 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 15:21
      nie
    • alina460 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 15:28
      Nie, nie boję się.
    • millli40 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 15:30
      Nie, uwielbiam latac.
    • pepsi.only Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 15:46
      Nie boję. Lubię. Oczywiście wolę lecieć krócej niż za długo, ale i tak lubię. Zaraz po starcie najczęściej usypiam, choćby na chwilkę. Mam grę w telefonie, muzyczkę, często trafiam na milą osobę obok, to sobie pogadamy. I czas sobie biegnie.

Z drugiej ... strony reisefieber mam ZAWSZE. Krócej, czy dłużej, wcześniej, czy później. Mąż patrząc na mnie wczoraj stwierdził, że to się nasila. Ja jemu współczuję tongue_out , że panuje nade mną wink , bo ja na serio nie panuję nad swoimi emocjami. 🫣🫣🫣
    • alexandra1984 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 15:55
      Boje sie, ale latam. Najgorzej bylo jak lecialam nad oceanem.
    • topcia78 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 16:19
      Panicznie sie boję! A po Smoleńsku to dosłownie mam pierd.....
      Ps. Ale ja ogólnie mam fobię "transportowa" i np. samochodem też nienawidzę jeździć sad
    • panirobak82 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 16:20
      Uwielbiam ✈️✈️
    • palacinka2020 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 16:24
      Nie. Ladowalam w trybie awaryjnym I mimo tego sie nie boje. Kiedys trzeba umrzec.
      • fgh05 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 18:09
        Co się stało, że w trybie awaryjnym?
        • palacinka2020 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 19:25
          Jakas usterka samolotu, wykryta zaraz po starcie. Juz nie pamietam co to bylo ale utrudnialo ladowanie. Ladowalismy w trybie awaryjnym, na plycie lotniska przygotowane byly karetki, straz i piana. Ostatecznie nic sie stalo, pilot wyladowal I normalnie zeszlismy schodkami. A juz kazali zdjac buty, szykowalam sie na zjazd tymi dmuchancami.
    • pytajacakinga Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 16:33
      Troche tak ale zawsze tlumacze sobie ze lepiej szybko umrzec niz latami na raka.
      Za kilka dni bede leciec pierwszy raz w zyciu balonem i zastanawiam sie czy bede sie bala i jak bardzo.
      • sarah_black38 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 17:26
        A ja właśnie po raku przestałam się bać. Wsiadam jak do autobusu i lecę. Choroba mnie nauczyła, żeby się nie bać, bo co ma być to będzie. Uwielbiam lądowania, bo wiem, że już za chwileczkę będę na ziemi. Podczas startu mam zawroty głowy. Pamiętam swój pierwszy lot lata temu - całą drogę przepłakałam ze strachu big_grin .
        • fgh05 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 18:12
          A ja nie lubię lądowań bo mi uszy zatyka i strasznie trzęsie. Przy ostatnim lądowaniu samolot bujał się na prawo i lewo, bałam się jak nigdy wcześniej, że aż mi się dłonie spociły ( pierwszy raz przy podróży samolotem, a mam ich kilkanaście na koncie).
          • milupaa Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 22:05
            Boczne podmuchy wiatru. Oglądałam w serialu Katastrofy lotnicze takie właśnie przypadki, że nagły prąd podmuch wiatru pierdolnął samolotem o pas. Lądowanie podobno jest bardziej niebezpieczne niż start.
            Co do uszu to ja się przy jakoś 3, 4 locie nauczyłam odtykać uszy i wyrównywać ciśnienie, i jest luzik. A przedtem to miałam watę w uszach jeszcze z godzinę po wylądowaniu. A raz potworny ból głowy.
            • alfa36 Re: Boicie sie latac? 19.02.24, 22:51
              Poczytam wątek, to zacznę się bać. Do tej pory się nie bałam, a mój pierwszy lot miałam w okolicach 40stki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka