Dodaj do ulubionych

sklepy dla niskich kobiet

25.02.24, 19:06
Czy możecie polecić sklepy dla niższych osób, ok 160cm?
dzis widzialam Blaar, ale wszystko przebrane. spodnie ladne, nie trzeba sprawdzac.
zawsze patrze tez na zalando petite.
Obserwuj wątek
    • arabelax Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:10
      *skracać, nie sprawdzac
    • andaba Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:14
      Mam wrażenie, że wszystkie sklepy są dla niskich kobiet...
      • leosia-wspaniala Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:16
        Tak, dlatego modelki z sieciowek mają po 178 cm wzrostu, a spodnie i tak im się majtają po ziemi.
        • andaba Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:23
          Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się przymierzyć czegoś, co byłoby za długie. Dotyczy to spódnic, sukienek, rękawów we wszystkim itp.
          W spodniach nie chodzę, ale jak patrzę na to, co na wieszakach, to są krótkie. Kiedyś przymierzyłam komplet spodnie z bluzką na rozmiar 176 i spodnie miałam nad kostkami.
          Rajtki też są zawsze za krótkie. Nawet jak mają rozmiar XXXL i w tyłku są dwa razy szersze, to są krótkie.
          • kurt.wallander Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:03
            andaba napisała:

> Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się przymierzyć czegoś, co byłoby za długie.

A jaki masz wzrost?

Doty
            > czy to spódnic, sukienek, rękawów we wszystkim itp.
            > W spodniach nie chodzę, ale jak patrzę na to, co na wieszakach, to są krótkie.

Aaaa, nie znam się, ale sie wypowiem?

• andaba Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:13
              W spódnicach chodzę. Wszystkie "maksi" są trochę za kolano.
              Jeżeli wiszące obok spodnie są 3 cm dłuższe, to jakie twoim zdaniem są?

A wzrost mam taki sobie, bo 169, tyle że nogi długie.
              Jak kobieta ma 178 cm to chyba tylko męskie ubrania może nosić.
              • kurt.wallander Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 21:08
                No to wyobraź sobie, że te same spodnie zakładasz, mając 160 cm, bo o takim wzroście jest mowa w poście startowym. 169 cm, to nie jest niski wzrost dla kobiety w Polsce, tylko raczej przeciętny.
                • andaba Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 21:50
                  No i właśnie dlatego uważam, że łatwiej o ubrania dla niższych. Bo jestem trochę wyższa niż przeciętna i już mam problem.
                  Jak się ma powyżej 170 to chyba trzeba polubić kuse rękawki i portki powyżej kostek.
                  • kurt.wallander Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 01:15
                    To źle uważasz.
                    • gryfna-frelka Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 20:38
                      Noooo jako osoba bardzo wysoka zgadzam sie z Andaba. Standardowo nosze rekawy 3/4 bo taka dlugosc maja na mnie "dlugie rekawy" w damskich ubraniach. Spodnie kupuje albo meskie (dzinsy...) albo z serii Tall bo inaczej wygladam przedziwnie. Sukienki maxi siegaja mi gdzies do polowy lydek... Andaba ma racje, wiekszosc ubran jest szyta po prostu na osoby nizsze niz srednia.
                      • tania.dorada Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 19:14
                        gryfna-frelka napisała:

> Noooo jako osoba bardzo wysoka zgadzam sie z Andaba.

Jako osoba bardzo wysoka zgadzasz się, że ubrania są tylko dla niskich? W sensie, każdy, kto nie jest "bardzo wyskoki" z automatu jest niski?
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 09:31
                    Nie wiem w jakich sklepach kupujesz, ale rzadko kiedy mam problem z długością nogawek, a mam 176 cm, już prędzej rękawy zdarzają się przykrótkie.
                    • danaide2.0 Re: sklepy dla niskich kobiet 08.01.25, 19:49
                      Lepiej powiedz, w jakich sklepach ty się, meblościanka ubierasz.

Kiedyś jeansy, w zależności od marek, kończyły się na długości 30, 31, czasem 32. Jak pojawiły się takie 33 posikałam się z radości. I rzeczywiście, Zara była tą sieciówką, w którą w końcówce lat 90. zaczęłam kupować spodnie w komplecie z marynarką. Nie dość, że spodnie były dość długie, to jeszcze mogłaś wziąć górę i dół w różnych rozmiarze. Jednocześnie większość rzeczy, które robiło w tym czasie Mango, Esprit, Benetton (tam szukałam) było dla mnie za krótkie.

Teraz jest zupełnie inny wybór, do tego dochodzą lumpeksy, ale moje doświadczenie jest takie, że tanie marki zawsze cię na tych paru centymetrach skroją. Ostatnio kupiłam sobie spodnie z arket, średnia półka cenowa, najdłuższe jakie mieli i tych paru cm jednak brakowało. Niby długie, ale nie dość. Poszły do zwrotu.

Mam 175.
                      • danaide2.0 Re: sklepy dla niskich kobiet 08.01.25, 19:52
                        Już zgłosiłam spamerkę.
              • furiatka_wariatka Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 10:59
                W Polsce kobieta 169 wg moich obserwacji już uchodzi za wysoką. Przeciętny wzrost to pewnie 163, +- 2 cm.
                • princesswhitewolf Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 19:09
                  Chyba w starazym pokoleniu.
        • princesswhitewolf Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 12:07
          >Tak, dlatego modelki z sieciowek mają po 178 cm wzrostu, a spodnie i tak im się majtają po ziemi.

Bo one nosza rozmiar 34 i spinaja te lumpy im z tylu. Ale juz jak nosisz wiekszy a jestes wysoka to masz problem
      • arabelax Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:21
        nie, wszystko jakies wielkie, jakby większość kobiet w Polsce miala ponad 170/175.
        • princesswhitewolf Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 12:07
          Bo ma. Nowe pokolenie jest wysokie
          • tania.dorada Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 19:15
            Nie ma. Był już wątek ze statystykami na matce na ten temat, nie chce mi si grzebać ale mylisz się.
      • kurt.wallander Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:02
        Tak, pewnie dlatego muszę skracać spodnie o dwie zakładki, a w taliowanych sukienkach i żakietach robi mi się garb, bo mam krótszy tułów niż producent przewidział.
        • mia_mia Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:42
          Mam to samo, kupowanie dopasowanych sukienek, koszul, marynarek to dramat, talia wypada mi tam gdzie mam brzuch, wcale nie płaski😡
        • lauren6 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 22:33
          Odkąd kupuję spodnie 7/8 nie muszę niczego skracać. Ale zgodzę się, że z taliowanymi sukienkami i koszulami jest masakra.
          • kurt.wallander Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 01:14
            Nie każdy fason jest sprzedawany w tej długości.
      • princesswhitewolf Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 12:06
        Dokladnie. Wszystko jakies szerokie i krótkie. Aby zwykła bluzke kupic musze szukac hasla Tunika.
    • leosia-wspaniala Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:17
      Przycupnę.
    • ritual2019 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:27
      Zalezy gdzie kupuje ale sporo sieciowek ma spodnie short, regular i long. Niektore z moich ulubionych nie maja niestety, ale skrocenie spodni to nie problem.
      • violent_green Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:26
        Które sieciówki w Polsce mają spodnie short, regular i long???
        • mikams75 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:35
          c&a na pewno
        • mikams75 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:38
          bonprix w necie tez
        • karyna-z-tarchomina Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:12
          Stradivarius miewa
        • atenette Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:16
          Nie wiem, które z tych sieciówek są w Polsce stacjonarnie, ale jeżeli chodzi o tall, bo akurat ja takie kupuje (online) to np: anna field, banana republic, even&odd, gap, gina tricot, JDY, new look, noisy may, object, only, pieces, selected femme, vero moda, vila, wal g, yas
          • atenette Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:18
            Najlepiej wejść na zalando, w filtrach wybrać: tall lub petite i masz wszystko w jednym miejscu.
        • lilia.z.doliny Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 10:33
          Next
        • shule_aroon Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 19:15
          violent_green napisała:

> Które sieciówki w Polsce mają spodnie short, regular i long???

M&S na Zalando.
          • shule_aroon Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 19:17
            shule_aroon napisała:

> violent_green napisała:
            >
            > > Które sieciówki w Polsce mają spodnie short, regular i long???
            >
            >
            > M&S na Zalando.
            >

Tzn "short" jako "petite". Mam 171cm i chciałam znalezc 7/8 zamiast zwykłych dłuższych, i petite pasowaly.
    • aguar Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:33
      Sklepy dziecięce, dział dla dziewczynek, rozmiar 158 lub 164.
      • arabelax Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:52
        pyszna rada wujku😃
      • mikams75 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:35
        a wiesz, ze te ciuchy maja zupelnie inny kroj i malo ktora kobieta ma figure 11-latki?
        • katriel Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:58
          Ale dlaczego ubrania w rozmiarze 164 miałyby być szyte na figurę 11-latki, skoro przeciętna 11-latka jest jakieś 20 cm niższa?
          • mikams75 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 22:19
            niezupelnie, kupowalam ubrania w tym rozmiarze 11-12 latce o przecietnym wzroscie. I one nie maja kroju na kobiete a wlasnie na dziecko. I sa mniejsze i szczuplejsze od doroslych xxs. I szyte np. bez uwzglednienia zaokraglonych bioder i wcietej talii.
            • ichi51e Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:16
              Mają też krótsze ręce węższe plecy. W ogóle zabawna rada.
              Na rozmiar o którym tu mowa może by 15-16 wypadało (chyba standardowo jest na 164-170) ale po pierwsze mało który brand robi (molo?) po drugie to musiałaby być bardzo drobna osoba w ogóle, nie po prostu niska.
              • mikams75 Re: sklepy dla niskich kobiet 27.02.24, 12:41
                o wlasnie i pod pachami tez sa ciasne, te ciuchy przestaly pasowac na dziewczynke jak tylko zaczela delikatnie nabierac kobiecych (mimo iz nadal dzieciecych) ksztaltow.
          • matka-ateistka Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:18
            Te 11-latki o 20 cm niższe to chyba w Chinach...
            Większość 11-latek spokojnie mieści się w rozmiarówkę 164, czasem nawet większą.
            • mia_mia Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:34
              Akurat leżą koło mnie spodnie syna z Zary, 13-14 to 164, 11-12 to chyba 152.
              On ma niecałe 12 nosi właśnie 13-14, wzrostu ma poniżej 150, ale nie dużo. Jego rówieśniczki w dużej części są od niego wyższe.
              Tylko ubrania dla dzieci, zwłaszcza jeśli chodzi o dziewczynki są szyte inaczej niż dla kobiet, mniejsze dekolty, brak miejsca na piersi, biodra.
              O ile niska kobieta nie ma piersi i tyłka, to wcale nie jest łatwo coś dobrać na dziale dziecięcym. Wiem, bo jak mnie było mniej to czasem zaglądałam na te działy.
              • mikams75 Re: sklepy dla niskich kobiet 27.02.24, 12:45
                nawet drobna kobieta z malymi piersiami i o chlopiecej sylwetce bedzie miec problem, zeby nosic ciuchy z dzialu dzieciecego, bo musialaby byc naprawde wychudzona i ze slabo rozwinietymi koscmi a nie tylko szczupla. Mowie o zwyklych ubraniach, nie oversizowych, choc w ostatnim czasie tych drugich pewnie bedzie duzo. Jak moja corka nosila te ubrania, to nie bylo jeszcze oversizow.
            • mia_mia Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:38
              Córka siostry ma 12 lat, nosi ubrania z działów dorosłych (no może poza h&m) i to często nie S, wzrostu ma ze 155-157 i nie jest typem smukłym.
              • ichi51e Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:44
                Bo dziecięca rozmiarówka w sklepach kończy się na 10-12, 12-14 to jest rzadko uncertain wiem co mówię mój syn ma 11 i dawno przekroczył 170cm. Chodzi w ubraniach dorosłych od dawna juz pewnie gdyby jeszcze grzywkę miał i cm dłuższą to by mu piwo sprzedali. Nie lubię tego uwazam ze w rynku jest dziura.
                • anglofillka Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 10:49
                  Wiem o czym piszesz, mój syn ma rocznikowo 13 lat, i naprawdę mam problem ze znalezieniem mu ubrań. W większości sieciówek rozmiarówka młodzieżowa kończy się na 170, czyli jest dla dzieciaków najwyżej do 165 cm, a rozmiarówka dorosła jest jeszcze zbyt wielka.
                  Podobnie jest w przypadku jeszcze szybciej rosnących i dojrzewających dziewczynek, które szybko wchodzą w rozmiarówkę młodzieżową, czasami już w wieku 8-9 lat, a wzornictwo rozmiarówki tzw. młodzieżowej często jest jak dla panienek lekkiego prowadzenia się...
                  Mam wrażenie, że tabele wzrostowe odnośnie odzieży należałoby zdecydowanie skorygować.
                  • mikams75 Re: sklepy dla niskich kobiet 27.02.24, 12:51
                    te dzieciece tez maja czasem dziwne wzornictwo np. koszulka z lodem moze uroczo wygladac na 3-latce ale nie na 13-latce, ktorej zaczyna sie zmieniac w kobiete.
                    Mlodziezowe maja jak piszesz - czesto duze dekolty i wyciecia pod pachami takie, ze przy aktywnym dziecku widac z boku piersi. Szorty nawet tylko do konca nie zakrywaja. Z czasem bylo lepiej jak nastolatka jeszcze podrosla i wpasowala sie w typowo dorosla rozmiarowke i juz bylo z czego wybrac.
      • marta.graca Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:55
        Taaak i wzornictwo też dla dziewczynek smile We wzorek z sushi mogę mieć piżamę, ale nie codzienne ciuchy do pracy.
      • aguar Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 15:26
        Sorry, ja tego nie napisałam całkiem poważnie, trochę żeby odbić sobie frustrację w drugą stronę. Jakby mi ktoś napisał, że mam kupować w dziale męskim, to też by te ciuchy na mnie nie leżały, chociaż wzrost by pasował.
    • arwena_111 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:45
      Szukaj oznaczeń petite. To ciuchy chyba do 164 cm.
      Ja kupuję na Zalando - masz sporo marek mających takie kolekcje na szybko Only, Vero Moda, GAP, NA-KD
      • arabelax Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 19:53
        Tak, zalando petite znam, pisalam w startowym.
        dzis jeden sklep wyświetlił mi się na fb i dlatego napisałam, co jeszcze jest.
        • kurt.wallander Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:05
          Kiedyś w Marks&Spencer kupowałam dobrej długości spodnie. O dziwo, dobry były na mnie przeważnie spodnie o długości regular, ale mieli też short. Nawet chciałam kupić portki u nich stacjonarnie w zeszłym roku, ale w modelu, który mnie interesował, była tylko jedna długość i były zdecydowanie za długie. Nie wiem, czy zrezygnowali z różnych długości, czy tylko źle trafiłam.
        • mia_mia Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:57
          Na zalando lounge stosunkowo często pojawiają się gap, vero moda i kilka innych w wersji petite
          Wallis też miał, ale teraz nie ma go ani stacjonarnie ani nawet na zalando, chociaż bezpośrednio pewnie wysyłają do Polski.
    • demodee Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:21
      Niestety, wszystkie znane mi sklepy maja półki bardzo wysoko, a na nich słoiki (z keczupem, majonezem itd). I nigdzie nie ma żadnych schodków, więc osoby do 160 m zrzucają na siebie te słoiki i są całe wymazane musztardą itp.
      • mikams75 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:37
        nie jestem niska a ostatnio w auchan poprosilam jakiegos faceta, zeby mi cos sciagnal z wysokiej polki. Z brzegu bym dosiegla ale towar lezal glebiej.
        • angazetka Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 22:21
          Bardzo często proszę innych klientów albo obsługę o pomoc. Mam 157 cm.
          • abacab.81 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 22:26
            Rozmiarówek dla krasnali jest zatrzęsienie. U mmie ostatnio 42 z vinted sięgało gdzieś do majtek z pasem pod biustem.
            • marta.graca Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 09:00
              Nie, wcale nie jest zatrzęsienie. W większości sieciówek najmniejszy rozmiar to XS, a przy obecnej modzie na oversize wyglądam w nich jak w worku. Ostatnio mierzyłam bluzkę koszulową XS, spokojnie weszłyby w nią dwie osoby mojej postury.
              • ichi51e Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 09:04
                Trzeba chodzić na zakupy z wysoką/gruba. Ona będzie wyszukiwać te wszystkie małe ty wszystkie te co dwie osoby wchodza
                • marta.graca Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 09:13
                  Tyle, że jak wysoka/ gruba wyszuka coś, co jest dla niej małe, to dla mnie nadal jest za duże. Czasem mi samej na oko wydaje się, że coś będzie pasować, a po założeniu beznadzieja.
          • demodee Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 09:42
            > Bardzo często proszę innych klientów albo obsługę o pomoc.

Klienci nie maja obowiązku obsługiwać innych klientów w sklepach. Może przy półkach powinny być specjalne guziki dla niskich kobiet, którymi przywoływałoby się wysokich silnych pracowników sklepu, żeby podali keczup?
            • bieda_tubka Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 11:32
              >Klienci nie maja obowiązku obsługiwać innych klientów w sklepach.

Pewnie dlatego prosi, a nie każe.
            • mikams75 Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 20:56
              w ogole nie ma obowiazku bycia uprzejmym czy pomocnym wobec obcych. A jednak dobrze, ze mamy wokolo normalnych ludzi a nie zimnych sluzbistow.
          • arabelax Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 10:46
            ja mam 158 I musialam ostatnio czekac, aż ktoś wyższy będzie przechodził obok paczkomatu. kurier wrzucił na najwyższa półkę i tak głębiej.
            • anglofillka Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 10:54
              Ja mam 160, mam tak samo! Zawsze się boję, że nie doskoczę do paczki. W sklepach przeklinam wysokie półki, nie wspominając o wysokiej lodówce, czy szafkach. Wysocy naprawdę nie doceniają, o ile (centrymetrów) mają w życiu łatwiej big_grin
            • marta.graca Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 12:09
              Też tak miałam, niestety było późno, więc nikt nie przechodził. Na szczęście miałam w samochodzie parasol, więc sobie nim przysunęłam paczkę.
              • vivyan Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 17:47
                Jest nas więcej!!! Ja mam 160 cm wzrostu i po przygodzie z podskakiwaniem (!) i zaczepianiem przechodniów zawsze wożę w samochodzie długi parasol 🤣 na wypadek gdyby kurier przeoczył adnotację "proszę nie umieszczać w najwyższym rzędzie bo mam 1.6 m wzrostu" 😆
            • jakis.login Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 20:51
              arabelax napisał:

> ja mam 158 I musialam ostatnio czekac, aż ktoś wyższy będzie przechodził obok p
              > aczkomatu. kurier wrzucił na najwyższa półkę i tak głębiej.

Następnym razem kliknij w aplikacji na samym dole „aktywuj” przy pytaniu „Czy umieścić przesyłkę w strefie ułatwionego dostępu”.
    • mia_mia Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 20:52
      Najprościej to szukać petite w internecie. Ostatnio kilka razy wyświetliła mi się firma petite pants, to z polskich marek.
      W sumie ze spodniami to najmniejszy problem, bo łatwo skrócić.
      Moje ostatnie nabytki to jeansy boyfriend slim z reserved, wywinęłam i są nawet przed kostkę i z mango mom chyba w zamyśle 7/8 (często kupuję modele, które są na modelkach sporo przed kostkę)

• mayaalex Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 21:27
      Caroll na pewno ale nie wiem, czy sa dostepne w Polsce?
    • samanta1010 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 21:57
      banana republic ma rozmiar petit, ale stacjonarnie chyba nie ma sklepu w PL
    • dreg13 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 22:11
      Peek & cloppenburg, a tam Christian Berg. Mam takie bardziej eleganckie i zwykłe dżinsy.

I benetton, mam od nich sporo spodni.
      • abacab.81 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 22:28
        Cena. Oczywiście, dla ematki P&C to jak na waciki 🤣
        • dreg13 Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:16
          A co jest nie tak z ceną?
          Wystarczy szybkie sprawdzenie w necie, ile te spodnie kosztujà. Między 150 a 250.
          Szczególnie, jak się poluje na promocje i wtedy jest sporo taniej.
    • snakelilith Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 23:11
      Przecież spodni ze skróconą nogawką jest masa. W Esprit większość spodni tam ma. Zawsze patrzę, fajne portki, ale nogawka specjalnie skrócona, cropped, w długości 28, albo nawet 26. No czemu? Normalna długość to 30 względnie 32. Dłuższe to 34.
      • evro44 Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 23:32
        o wiele więcej w sklepach jest ofert dla wysokich kobiet a do takich zaliczam od 170 wzwyż niż dla niskich. Skracanie spodni nie zawsze jest możliwe do tracą fason albo stan jest sięgający żeber. Rękawy zawsze za długie nie mówiąc o swetrach sięgających z tyłek. Więc te panie które są posiadaczkami wyższego wzrostu nich nie pieprzą farmazonów. Dotyczy to również obuwia. Rozmiar 35 to też niszowy. Chociaż dziwi mnie fakt, że mając np. 164 laska ma nogę o rozmiarze 39-40 !!!
        • atenette Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 07:11
          To bardzo ciekawe, bo ja mając 175cm w żadnej zwykłej sieciówce nie mogę znaleźć na siebie spodni (wszystkie za krótkie), sukienek odcinanych w talii (talia wypada pod biustem), bluzek czy swetrów (wszystkie mają za krótkie rękawy, więc czasami ratuje się za dużym rozmiarem, żeby rękaw był dobry). Większość ubrań kupuję na zalando, gdzie jest trochę kolekcji tall, ale wybór jest mocno ograniczony..
          • eglantine Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 08:25
            W Zarze sprawdzałaś? Mam 175 cm i ich spodnie nigdy nie są przykrótkie, jeśli już to za wręcz za długie.
            • atenette Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 12:03
              Sprawdzałam, nadają się tylko takie, które mają dopisek, że są dłuższe niż standardowe, ale ja mam bardzo długie nogi i ręce, porównywalne z osobami które mają ok 180cm.
      • angazetka Re: sklepy dla niskich kobiet 25.02.24, 23:42
        Masa. Masa. Dlatego właśnie większość spodni całymi latami musiałam skracać tongue_out
      • pepsi.only Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 00:15
        Tak w Esprit spodnie mają długość 30-32-34, łatwo można dobrać pod wzrost.
        Ale już bluzy, czy sukienki, płaszcze, to na wyższe kobiety. Wiem, bo kupuję w Esprit sporo, i widzę po sobie jak to wygląda (akurat mam średni wzrost).
    • ardzuna Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 01:24
      Sklep dla niższych osób to taki, który ma niższe sklepienie? '-)
      • arabelax Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 10:49
        Tak i niższe półki i ciuchy dla nich i byłoby idealnie 😄
    • tairo Re: sklepy dla niskich kobiet 26.02.24, 16:22
      Patrz na brytyjskie marki, tutaj praktycznie każdy sklep ma dział petite.
    • aga_sama Re: sklepy dla niskich kobiet 27.02.24, 11:46
      Jest kiepsko. Mam 160 cm wzrostu i ze 2 kg nadwagi. Noszę rozmiar L/ XL.
      Z sieciówek stacjonarnych pojedyncze sztuki spodni ma C&A. W tej chwili rozmiar 40-42 to jest 40 par dżinsów. Żadnych spodni materiałowych.
      Kiedyś kupowałam jeszcze spodnie w HM, ale teraz widzę jedne dżinsy bootcut.
      I nie, skracanie nie rozwiązuje sprawy, bo przy wielu fasonach spodnie po skróceniu nogawek wiszą w kroku.
      Czasem uda się kupić krotsze dresy, żeby nogawki nie rolowały się przy kostce nad ściągaczem.
      Zakup sukienki, marynarki albo płaszcza czy kurtki bez za długich rękawów to wyczyn. Z kurtkami casualowymi w ostatnich kilku sezonach było ciut łatwiej, bo przy oversizowych fasonach można było coś upolować na dziale dziecięcym, ja ostatnie dwie zimy przechodziłam w kurtce dziecięcej z benettona, mm też jakis rozpinany długi cardigan dziecięcy z zary.
      Jest zalando, ale oni oferują głównie średniej jakości odzież z only, vila, gina tricot, pieces.
      Ja kupuję ubrania głównie na vinted, bo tam jest największy wybór angielskich marek, np. wallis, next. Ale to ryzyko, bo rozmiar rozmiarem, a każdy ciuch leży inaczej i sporo rzeczy oddałam koleżankom. No ale teraz już wiem, że taki fason z tej firmy to raczej w tym konkretnym rozmiarze muszę brać.
      Mój mąż też jest niski, do tego ma większą nadwagę, teraz zaczął się odchudzać, no ale to potrwa. Kupienie ubrań dla niego to jest jeszcze większy kosmos. Ostatnio stwierdziliśmy, że w lecie kupimy na jeden dzień bilety do londynu i obskoczymy tamtejsze sieciówki. W Anglii mają dużo małych ludzi z Indii, więc i oferta jest dużo większa.
    • mallard Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 10:43
      W imieniu mojej Żony, protestuję przeciwko nazywaniu "niskimi", kobiet, których wzrost oscyluje wokół 160 cm! 🙃
    • bywalec.hoteli Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 12:02
      sklepy dziecięce?
      • chocolate_dog123 Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 12:05
        Smyk ma cała kolekcję już dla dorosłych bab...
      • angazetka Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 22:50
        Nie wiem, czy zauważyłeś, ale dorosła kobieta różni się budową od dziecka.
        • chocolate_dog123 Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 23:25
          Zauważyłam... Dlatego napisałam, że mają zakładkę z modą dla dorosłych:

www.smyk.com/ubrania-i-buty-dorosli/ubrania.html
          • angazetka Re: sklepy dla niskich kobiet 10.10.24, 23:46
            Cudownie, tylko nie pisałam do ciebie.
            Oraz czy te ubrania są jakoś specjalnie dla osób niskich?
    • imponderabilia20 Re: sklepy dla niskich kobiet 08.01.25, 20:20
      MLE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka