Dodaj do ulubionych

Kupiłam…

03.03.24, 22:20
domek dla pszczół murarek. Czy mogę po prostu powiesić i czekać aż się jakieś wprowadzą, czy pszczoły też muszę kupić?

I parę innych klamotów, których tak naprawdę nikt nie potrzebuje 😉
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Kupiłam… 03.03.24, 22:26
      Murarki raczej kup wink I zwykle są sprzedawane w takich ilościach (kokonów), że potrzebujesz więcej domków lub rurek trzcinowych big_grin Po prostu kup w komplecie (jeśli to u was możliwe) rurki+murarki. Domek musi wisieć z otworami na południe, płd-zach.
      Nie wiem jak u was ale oprócz zwykłych murarek są jeszcze fajne do tych domków pszczoły murarki- rogate. Dużo droższe, większe, bardziej puchate i głośniej buczą wink
      • majenkirr Re: Kupiłam… 03.03.24, 22:32
        Mogę kupić 20 za $30. I głupie pytanie - a one mi nie uciekną? Bardzo to wszystko skomplikowane… 😅
        • heca7 Re: Kupiłam… 03.03.24, 23:10
          20 sztuk?! To za mało. Bo 10 z nich to będą samce. One wyklują się i tydzień wcześniej. Wiadomo, że różne nieszczęścia chodzą po pszczołach wink Coś się nie wykluje, coś zostanie zjedzone. Za mało żeby zasiedliły ten domek. Poza tym samce niedługo potem umierają. Jeśli chcesz zobaczyć efekty to kup 300 kokonów. I rurki trzcinowe. Nie uciekną. Po prostu umieść pudełko z kokonami pod domkiem, zrób im wyjście z tego pudełka. Bedą się stopniowo wykluwać. I wracać w to miejsce.
          • memphis90 Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:07
            …uja tam - moje się wylęgły w jeden dzień (część już w samochodzie…), pomachały domku skrzydełkiem na pożegnanie i tyle je widziałam… 🤬
            • hanusinamama Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:11
              Moze jeszcze przylecą. Najważniejsze to miec dużą ilość kwiatów. ciagle w ich okresie żerowania
            • heca7 Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:13
              Za mało kwiatów, przegrzane w transporcie skoro się wykluły już w samochodzie. Domek źle ustawiony lub nie taki. Następnym razem weź z rurkami trzcinowymi w pakiecie wink
        • hanusinamama Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:11
          Jak bedziesz miec kwiaty od poczatku wiosny to nie uciekną. U mnie juz sie wylęgły ale mam całe dywany krokusów na rabatach
    • bei Re: Kupiłam… 03.03.24, 22:52
      Czy te rurki nie są za szerokie? Jeśli tak, to w marketach ogrodniczych można kupić wąskie rurki bambusowe, i powtykać w te w domku
      • bistian Re: Kupiłam… 04.03.24, 00:12
        bei napisała:

> Czy te rurki nie są za szerokie? Jeśli tak, to w marketach ogrodniczych można k
        > upić wąskie rurki bambusowe, i powtykać w te w domku

Bez sensu ten domek. Trzeba było kupić/zrobić sam domek, bez rurek i tam naciąć i wkleić rurki z trzciny.
        Te pszczoły dzikie i pojedynczo żyjące, raczej są rozmiaru zwykłej pszczoły, nie trzmiela.
        Te rurki wklejone, są rozmiarowo pod trzmiela, ale lepiej trzmielom zrobić domek "kostkę" z otworem i to postawić w cieniu albo zakopać z taką rurką jako wyjściem plus posiać rośliny do podkarmiania.
        Teraz jest idealny moment na "łapanie" trzmieli, matki trzmielowe właśnie za chwilę będą szukać miejsca na gniazdo.
        • heca7 Re: Kupiłam… 04.03.24, 07:47
          Taki duże otwory u mnie potrafią zakleić. Ale lepszy byłby z rurkami różnej średnicy. I żeby trochę dłuższe były.
          Druga rzecz to jakość tego domku. Przewiduję, że po kilku deszczach się daszek rozklei. U mnie tak było ale syn przyniósł sobie pudełko gwoździków i przy pomocy około 20 sztuk naprostował chałupę wink
          • hanusinamama Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:10
            U mnie zakleją wszystko nawet przerwy miedzy deskami w barierce...ale ja mam ich w cholerę wiec szulają czego mogą.
            Jak mają dopiero przylecieć to do tak dużych rurek nie przylecą.
            I faktycznie przede wszystkim te rurki są za krótkie
    • melisananosferatu Re: Kupiłam… 03.03.24, 22:55
      Ja sie nie znam ale wielkie propsy za to!
    • igge Re: Kupiłam… 04.03.24, 00:02
      Cudny domek. I cudna reszta wiosennych nabytków też.

Kiedyś też sobie sprawię te murarki i murarki rogate i będę godzinami obserwować i słuchać buczenia.
      I jeszcze w dodatku są puchate. No kosmos, raj, pszczele niebo w ogródku.

Wysiewam chwasty ( nie za piękne) dla owadów w doniczkach skrzynkach i nawet generalnie bywają różne trzmiele i pszczółki dzikie na kwiatkach na tarasie...mamy też chyba szerszeniewink gdzieś na strychu. Tak podejrzewamy bo widujemy i nasi goście widują od lat. W konkretnym miejscu. Na razie koegzystujemy bezkolizyjnie z nimi.
      • abasia0 Re: Kupiłam… 04.03.24, 06:28
        W ogródku murarki zamieszkały nawet w metalowej rurce do której jest przypięty wąż do podlewania. Generalnie niewiele im przeszkadza. Dobrze, jeśli w pobliżu jest dostęp do wody, wystarczy miseczka z wodą.
        • heca7 Re: Kupiłam… 04.03.24, 07:43
          U mnie zakleiły stary uchwyt od lampy metalowej wink Leżał sobie pod tarasem, taka rurka w ozdobną rozetą. Chciałam go wykorzystać, biorę do ręki a tu dziura zaklejona wink Podobnie jak została mi garść rurek trzcinowych z poprzednich lat. Czyściłam je sprawdzając czy nie ma larw much i odłożyłam pod schodami przy chemii ogrodowej. Jak sobie o nich przypomniałam to już kilka rurek było zajętych.
    • fibi00 Re: Kupiłam… 04.03.24, 07:57
      My mamy domek w ogrodzie (otwory mniejsze, różnej wielkości). Nie kupowaliśmy żadnych pszczół ale widzimy że domek ma lokatorów ☺️.
    • hanusinamama Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:08
      Domek ładny ale wyjełabym te szerokie rurki i włożyła np szyszki. Będzie dla motyli na zimę
      Domek jest za płytki, rurki za szerokie i za krótkie.
      Aby murarka zasiedliła rurkę musi ona mieć odpowiednią dłuość
      Teraz murarki trudno kupić, bo juz trwa wylęg
      • heca7 Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:12
        Co?! Na Allegro od uja pana. Kupuję od kilku lat u jednego sprzedawcy i właśnie sprawdziłam. Ma tego mnóstwo, ponad 1000 kompletów. Na wylęg jeszcze za wcześnie. Mam pozamykane rurki w ogrodzie i czekają na cieplejsze dni.
        • hanusinamama Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:22
          Trzymane w lodówkach wiec jak transport szybki to ok. Bezpiecnziej kupić w styczniu-lutym. Wyłożyć razem z rurkami. Ja swoich nie trzymam w chłodni, co roku rozdaje ale najpóźniej w lutym
          U mnie od tygodnia latają.
          • heca7 Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:33
            U nas jeszcze nie latają. Nie ma tutaj kwiatów oprócz stokrotek więc dla nich za wcześnie. Poprzednie kupiłam 13 marca i musiałam jeszcze kilka dni trzymać w lodówce bo były dość duże przymrozki rano. A te, które były w rurkach jeszcze z tydzień później się wygryzły.
    • kotejka Re: Kupiłam… 04.03.24, 08:40
      Oo, mam trzy takie domeczki
      Kupiłam ubiera wiosna
      Coś tam pozalepialy, ale nie wiem, czy w tym sezonie też będą smile
      Ja kupowałam rodzinkę i podwiesilam.pudeleczko z kokonami tuż pod domkami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka