16.07.06, 22:13
jakie sa plusy i minusy slubu imam nikah??
nie chce zyc jak muzelmanka kobieta nosic chust plaszczy nie chce zeby moje
zycie odwrocilo sie do gory nogami czy jesli bym chciala wyjsc za mojego za
maz to nie bylby dla mnie lepszym rozwiazaniem slub imam nikah? , ..
i czy to prawda ze facet moze miec 4 zony? z jedna slub cywilny i z
pozostalymi religijny??

a i najwazniejsze czy jesli on sie ze mna ozeni uniknie teraz wojska?
mioeszkamy w Niemczech ale ja nie mam niem paszporstu i czy slub
muusielibysmy wziac w polsce?? i koniecznie cywilny?
i jeslio bym wziela slub imam nikah to czy potem bym mogla wziac z nim
cywilny?
troche chaotycznie to napisalam..
Obserwuj wątek
    • kiranna Re: slub 26.07.06, 00:32
      Zaden slub nie zwalnia faceta od sluzby wojskowej.
      Imam nikahi to odpowiednik naszego slubu koscielnego. W swietle prawa nie daje
      ci wlasciwie nic, bo nigdzie nie jest rejestrowany. Moze tylko tyle, ze maz
      zobowiazuje sie przed imamem, ze w razie rozwodu wyplaci ci sume na jaka sie
      umawiacie i slubuje przed Bogiem jak u nas. Czy spelni obietnice, to inna
      sprawa, zalezy od stopnia jego religijnosci i charakteru wink

Nie musisz zmieniac wiary po slubie, kazdy uczciwy imam ci to powie, a imam
      nikahi moze byc jednostronny. Tym bardziej swiecki slub w Turcji nie
      zobowiazuje cie do przyjecia islamu, co najwyzej wyrazasz chec przyjecia
      obywatelstwa.
      Po slubie z Turkiem twoje zycie nie musi odwrocic sie do gory nogami, o ile
      madrze wybierzesz partnera. Nie obraz sie za szczerosc, ale czytajac
      wczesniejsze posty o twoim znajomym mam troche watpliwosci czy bedziesz z nim
      szczesliwa. Ty chyba sama masz podobne obawy... Wydaje mi sie, ze jest typowym
      wschodnim, tradycyjnym Turkiem, a wlasnie ich kulture trudno jest nam, Polkom
      wychowanym w wiekszej swobodzie, przyjac. To glownie na wschodzie Turcji do
      tej pory zdarza sie wielozenstwo, mimo ze oficjalnie zakazane przez rzad, a
      kobiety maja scisle okreslona role potulnej zony, matki i gospodyni.
      Na "pocieszenie" dodam, ze na slub z inna kobieta maz musi uzyskac zgode
      pierwszej zony i wszystkie musza miec taki sam status, czyli facet musi byc po
      prostu bogaty smile Zdarza sie, ze kobieta sama chce by maz poslubil inna, bo
      potrzebna jej pomoc w domu albo ma dosc rodzenia dzieci, ale to chyba glownie
      na wsiach. Czasem w Tv mozna obejrzec jakies "newsy" na ten temat wink
      Tyle teoria, nie wiem jak wyglada to w praktyce, bo nikogo takiego nie znam.
      Bardzo rzadko, ale wciaz zdarzaja sie tam morderstwa honorowe, o ktorych pewnie
      slyszalas. Na wschodzie panuje patriarchat w rodzinie. Jesli w takiej
      atmosferze twoj partner sie wychowywal, byc moze podobnego zachowania bedzie
      oczekiwac od ciebie po slubie. Czy jestes na to gotowa? Zycze ci jak
      najlepiej, dletgo ustal sobie przed slubem pewne zasady i zorientuj sie jak
      twoj chlopak wyobraza sobie wasze malzenstwo, wychowywanie dzieci, twoja
      ewentualna prace czy kontakty z rodzina w Polsce. Dobrze byloby poznac jego
      rodzine i zobaczyc jakie tam panuja stsounki miedzy kobieta a mezczyzna.

Niestety, rozdzwiek miedzy wschodnia a zachodnia Turcja jest ogromny, to nawet
      widac w Stambule w dzielniach zamieszkalych przez wschodnich Turkow.

Wsrod moich znajomych z Istanbulu czy Antalyi zadna dziewczyna nie nosi chusty
      czy plaszcza, a wiekszosc ubiera sie znacznie odwazniej tu niz ubieralaby sie w
      Polsce wink Latem szorty i bluzeczka na ramiaczka czy wydekoltowana sukienka bez
      wzgledu na wiek czy tusze to podstawa przy tych upalach. Na wschodzie raczej
      nie zobaczysz tak ubranej kobiety, choc nie wszystkie wschodnie Turczynki maja
      zakryte glowy.

Imam nikahi mozesz wziac wlasciwie wszedzie tam, gdzie jest imam, wiec pewnie i
      w Niemczech. Do tego nie potrzeba zadnego dokumentu. Potem mozesz tez wziac
      cywilny w Polsce lub w Turcji, nawet po kilku latach. Jesli ci zalezy, to
      mozesz wziac tez jednostronny slub katolicki. Nie kazdy ksiadz sie na to
      zgadza, ale formalnie przeszkod nie ma.

Trzymaj sie i miej oczy szeroko otwarte smile
      • vogel21 Re: slub 31.07.06, 17:08
        goraco mi sie zrobilo.
        dziekuje za informacje,wlasciwie to przed godzina z nim rozmawialam o tym czy
        moglibzymsy sie tak przytulac i calowac u niego w turcji na ulicy,bo przeciez
        to zabronione lub "ayip" on powiedzial ze mozna.(??)
        a to ich "ayip" co znaczy po polsku?

jak pytalam sie o role kobiet w ich rodzinie zawsze mowil ze to jego
        siostry "rzadily " w domu.ze u nich kobiety z facetami jedza razem (cala
        rodzina np)

my i tak sie nie rozumiemy.
        ilekroc mu mowie o czyms co przeczytalam w necie(o turcji) to on sie wkurza ze
        czytam bzdury.ze u nich tak nie jest..itd ze jest "modern" w co nie wierze.

nasz zwiazek i tak nie ma sensu,jak sie go spytalam dlazcego powiedzial swojemu
        zanjomemu (konserwatywy strasznie) ze jestesmy malzenstwem(slub religijny) to
        tylko mowi "ahhh" niech spada dupek tongue_out
        caly czas chce mnie przekonac ze "u niego" jest tak samo jak tutaj,no moze
        zamiast dyskotek sa swiata w miescie gdzie mozna isc sie "pobawic"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka