Dodaj do ulubionych

O sukienkach

19.03.24, 00:06
Kupiłam ostatnio taką:
https://gfx2.tatuum.com/media/res/products/570/30570/520x780/VWLUgW_1.webp

i szukam czegoś na lato w tym stylu, ta jest z podszewką i trochę mi w niej ciepło
Gdzie kupię ołówkowe sukienki nie za miliony monet? A najlepsze byłyby proste z kopertowym dekoltem.
(bez frytek do tegobig_grin)

Bardzo mi się też spodobała sukienka Kury, ostatnio wklejała swoje zdjęcie w czarnej sukience z kopertowym dekoltem i srebrną klamerką w pasie. Kuro, jeśli tu zajrzysz, podziel się namiarami na sukienkęsmile
Obserwuj wątek
    • bye-bye Re: O sukienkach 19.03.24, 00:37
      Kuro, tylko pamiętaj, nie wklejaj znowu tego zdjęcia, bo niektóre zazdrość może dokumentnie zeżreć. Napisz po prostu gdzie kupiłaś i po sprawie😜
      • em_em71 Re: O sukienkach 19.03.24, 10:12
        Przecież to nie było zdjęcie kury!
        • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 10:43
          a czyje?
          • em_em71 Re: O sukienkach 19.03.24, 11:51
            Nie pamiętam. Jak znajdziesz wątek i zrobisz wyszukiwanie obrazem, to się dowiesz 😀
            • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 11:59
              Jakbym pamiętała wątek to bym sobie wyszukałasmile
              Obawiam się, że on nawet o ciuchach nie był..., w sensie w tytule.
              • eglantine Re: O sukienkach 19.03.24, 12:47
                To był kącik dorad modowych

Kura ani nie potwierdziła, ani nie zaprzeczyła.
                • primula.alpicola Re: O sukienkach 19.03.24, 19:40
                  O kurde, zajrzałam, jeśli to kura, to wowww!
                  • simply_z Re: O sukienkach 19.03.24, 22:25
                    Nie wiem czy to ona ale lubie jej outfity, ma fajny gust.
          • emigrantkaaa Re: O sukienkach 20.03.24, 02:54
            pade napisała:

> a czyje?

To zdjęcie to przycięty kadr z serialu "Suits". Przedstawia Donnę Paulsen graną przez Sarah Gray Rafferty.

• primula.alpicola Re: O sukienkach 20.03.24, 07:20
              To pięknie Kura sprankowała niektóre forumki🤪
            • piataziuta Re: O sukienkach 20.03.24, 09:23
              Właśnie chciałam pisać.

Ale Kura jest podobna, tylko cycki większe. :p
            • pade Re: O sukienkach 20.03.24, 09:41
              no nieźlebig_grin
    • annaboleyn Re: O sukienkach 19.03.24, 01:11
      Z większosci sukienek wypruwam podszewki, zostawiam tylko te jedwabne. Nie chcesz wypruć?
      • alicia033 Re: O sukienkach 19.03.24, 06:34
        annaboleyn napisała:

> Z większosci sukienek wypruwam podszewki,

ludzie nie przestają mnie zadziwiać.
        Sukienka na podszewce leży dużo lepiej, niż taka bez.
        • black_magic_women Re: O sukienkach 19.03.24, 23:28
          alicia033 napisała:

> annaboleyn napisała:
          >
          > > Z większosci sukienek wypruwam podszewki,
          >
          > ludzie nie przestają mnie zadziwiać.
          > Sukienka na podszewce leży dużo lepiej, niż taka bez.

I za podszewkę warto nawet dopłacić. Team #podszewka
          >
          >
          >
      • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 09:44
        a chętnie bym wypruła, nawet zastanawiałam się nad tym, wezmę do krawcowej i zapytam
        • shellyanna Re: O sukienkach 19.03.24, 11:19
          Nie rob tego. Podszewka zapobiega między innymi wypychaniu się materiału zewnetrznego, lepieniu się do rajstop, kiecka na podszewce lepiej się układa.
          • black_magic_women Re: O sukienkach 19.03.24, 23:29
            Chyba, że woli halki i ma je w różnych fasonach/długościach.
            • marta.graca Re: O sukienkach 20.03.24, 07:56
              Halka pod ołówkową sukienkę chyba nie bardzo pasuje?
              • alicia033 Re: O sukienkach 20.03.24, 08:39
                marta.graca napisała:

> Halka pod ołówkową sukienkę chyba nie bardzo pasuje?

pod każdą pasuje, tylko musi być odpowiednio dobrana.
          • annaboleyn Re: O sukienkach 20.03.24, 07:48
            Chyba że nie układa się lepiej, sukienka jest letnia i żadnych rajstop i nie ma się co tam wypychać wink
            • alicia033 Re: O sukienkach 20.03.24, 08:37
              annaboleyn napisała:

> Chyba że nie układa się lepiej, sukienka jest letnia i żadnych rajstop i nie ma
              > się co tam wypychać wink

nie chodzi o rajstopy.
              Na samym ciele sukienka z halką też się lepiej układa. Halka wygładza, jakby to powiedzieć, nierówności ciała.
            • pade Re: O sukienkach 20.03.24, 09:40
              Anno, a Ty tę zieloną lnianą z Makalu masz? Pamiętam, że rozmawiałyśmy i zamówiłaś, ale nie dopytałam później jak leży. Jak u nich z rozmiarówką?
              • annaboleyn Re: O sukienkach 23.03.24, 00:49
                Rozmiarowka w porządku, ale ten kolor w realu był bardziej jaskrawy, niż na zdjęciu. Nie dla mnie, niestety, odesłałam.
                • pade Re: O sukienkach 23.03.24, 07:58
                  Mnie też odstraszył, mimo, że krój boski.
    • grruu2.0 Re: O sukienkach 19.03.24, 09:48
      Jako masz rozmiar? Mam na zbyciu piękną sukienkę ołówkową, nowa z metką,chyba miałam jakieś zaćmienie, bo do mnie ta sukienka pasuje jak świni siodło 😀
      • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 09:53
        Oj, zdecydowanie jestem większa od Ciebie, w każdym wymiarzebig_grin
      • marta.graca Re: O sukienkach 19.03.24, 09:55
        Pokaż tę sukienkę smile
        • grruu2.0 Re: O sukienkach 19.03.24, 10:35
          Taka klasyczna, Risk made in Warsaw
          • marta.graca Re: O sukienkach 19.03.24, 11:07
            Bardzo ładna, niestety czarny dla mnie odpada.
    • alina460 Re: O sukienkach 19.03.24, 09:59
      Bardzo ładna mała czarna. Zdrowa znoś smile Tylko ja wole inny dekolt.
      • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 10:10
        U mnie ten dekolt wygląda cudnie, i te rękawki, to wszystko robi proporcje. Dawno się tak dobrze nie czułam w sukience. Nic się nie marszczy, talia w tym samym miejscu co u mnie! No i od razu pomyślałam "chcę mieć takich więcej!"
        • danaide2.0 Re: O sukienkach 19.03.24, 10:16
          W takich wypadkach najlepiej brać dwie, latem lekkie odejście od tematu, a od jesieni do wiosny...
        • primula.alpicola Re: O sukienkach 19.03.24, 19:41
          Skoro tak, to bierz ją we wszystkich kolorach jakie uszyli.
          • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 21:19
            Tylko w czarnymsad
            • kropkaa Re: O sukienkach 19.03.24, 23:44
              Fajna jest, bliska koleżanka ma.
    • danaide2.0 Re: O sukienkach 19.03.24, 10:02
      Lata świetlne nie widziałam sukienki na podszewce jedwabnej i aż mam ochotę napisać: Poka sukienkę! A może: Poka podszewkę!

Duże pe, małe pe, duże pe... cudzysłów by pomógł, ale to takie pretensjonalne... a tam, wysyłam.
      • danaide2.0 Re: O sukienkach 19.03.24, 10:14
        Źle się podpięłam, nieważne.

Nie wiem, co to znaczy "nie za miliony monet", bo wg mnie twoje kosmetyki są za miliony monet, więc może odesłanie do Hobbs, Gant, Bodem, L.K. Bennett to nie są takie miliony monet? Szczegółów nie podam, ale te migają mi na wieszakach w lumpeksie jako niezłe jakościowo sukienki biurowe. Na takie rękawki albo się trafi albo nie (x lat temu miałam podobnie skrojoną bluzkę i nosiłam kupę czasu do zarżnięcia, a i tak nie udało mi się upolować następnej). Natomiast ołówkowe często obok podszewki (pół biedy jeśli wiskozowej), mają często taki skład, że tak czy siak latem się człowiek zmęczy.
        • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 10:41
          ee, niee, kosmetyki mam różne, tanie też.
          Ja nie chcę sukienki biurowej, nie musi byc ołówkowa, w sensie zwężająca się przy kolanach, nawet lepsza byłaby w tej strefie prosta. Ja chcę sukienki w takim kroju, na lato to najlepiej lniane, ale od lat szukam czegoś sensownego i widzę głównie worki, a w ostatnich latach "ciążowe", w sensie rozszerzane już od biustu. I dlatego mam w szafie całkiem sporo sukienek, ale w żadnej nie czuję się tak, jak w tym kroju co na zdjęciu. Każda ma jakiś feler i prawie każda zaliczała wizytę u krawcowej.
          • danaide2.0 Re: O sukienkach 19.03.24, 11:03
            Lniane mam od Pausa i od Buba, obie przykrótkie przy moim (naszym?) wzroście, tę pierwszą kocham, tę drugą dopiero kupiłam i boję się, że ciut za małą, ale ten kolor (!) i te kieszonki (!). Może nie są to klasyczne sukienki z talią, ale firmy możesz sprawdzić (nazwa firmy plus len - co się człowiek musi nagimnastykować w tych goglach).

Sukienki idealnie skrojone trafiają się rzadko, zawsze są jakieś lepiej i gorzej zrobione. Dlatego też lubię lumpeksy - przymierzałam tam najróżniejsze modele najróżniejszych marek, a w pewnym momencie zaczęłam mniej przymierzać, a więcej mierzyć miarą. Może po prostu niech ci krawcowa uszyje sukienkę na lato biorąc wykrój z twojej?
            Po prostu... wink
            • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 11:07
              "Może po prostu niech ci krawcowa uszyje sukienkę na lato biorąc wykrój z twojej?
              Po prostu... wink"

Najpewniej tak będzie. Już rok temu rozmawiałyśmy o szyciu i gdzie mam kupić materiał. Tylko nie miałam nic na wzór, a teraz mamsmile
          • danaide2.0 Re: O sukienkach 19.03.24, 11:06
            Z marek, które jeszcze mogą mieć biurowe, a nie kosztować majątku: Ichi, Vila, InWear?
            • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 11:08
              sprawdzę, dzięki
              • snakelilith Re: O sukienkach 19.03.24, 15:28
                Esprit ma teraz sukienkę w dwóch kolorach o podobnym kroju, choć lekko rozszerzonym od talii.
                Z tego materiału - punto (71% bawełna)- mam od nich spodnie i to się dobrze nosi przy wyższych temperaturach.
                Tyle tylko, że one nazywają się mini, więc przy wysokiej osobie może być za krótkie.
                • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 21:20
                  Oj tak, będzie za krótka. Miałam od nich jedną mini na spróbowanie. Sięga mi do połowy ud.
    • jolie Re: O sukienkach 19.03.24, 10:20
      Ten krój jest wygodny dla Ciebie? Podejrzewam, że masz zupełnie inną figurę niż ja, pewnie jesteś wysoka i szczupła.
      • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 10:34
        Wysoka jestem, to się zgadza. No i mam talię. A co do szczupłości to jestem w drodze do niejsmile
        • jolie Re: O sukienkach 19.03.24, 10:37
          Od razu typowałam, że to fason dla wysokich (a przez to z długimi nogami).
          • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 10:42
            No tak, nogi mam długie i jestem dość proporcjonalna, a ta sukienka podkreśla to na plus.
            • jolie Re: O sukienkach 19.03.24, 10:48
              No i potwierdziłaś moje przeczucie, że ten fason jest nie dla mnie 😀 - jestem raczej niska i mam bardzo krótki tułów, coś jak Shakira 😛.
          • alicia033 Re: O sukienkach 19.03.24, 11:02
            jolie napisała:

> Od razu typowałam, że to fason dla wysokich (a przez to z długimi nogami).

e, skąd.Dla szczupłych ale nie tylko wysokich.
            Swego czasu to był ulubiony fason biurowy, zwłaszcza wśród prawniczek.
            Moje pierwsze wrażenie na widok tej sukienki to było: o! moja funkcyjna kiecka sprzed 20 lat (no offence, padesmile - to po prostu ponadczasowy fason).
            • pade Re: O sukienkach 19.03.24, 11:11
              Dokładnie, ponadczasowy. To kolejny plussmile
              Zraziłam się do ołówkowych za czasów przemieszczania się po mieście autobusami. Sukienki/spódnice miałam zwężane w kolanach i moje wejście po schodach do środka wyglądało dość komiczniebig_grin Dlatego nie chcę obcisłej sukienki, tylko dopasowaną, z rozcięciem na dole.
            • jolie Re: O sukienkach 19.03.24, 11:29
              Ja do grubszych zdecydowanie się nie zaliczam, ale mam różnicę między ramionami a biodrami i musiałabym chyba szyć na miarę, żeby dobrze na mnie leżało. Poza tym - czuję się w tego typu fasonach trochę jak w pancerzu.
              • alicia033 Re: O sukienkach 19.03.24, 11:36
                jolie napisała:

> Ja do grubszych zdecydowanie się nie zaliczam, ale mam różnicę między ramionami a biodrami

czyli problem bardziej w typie sylwetki, a nie we wzroście.
                Ja mam 160cm wzrostu i sylwetkę w typie niskiej kolumny.
    • memphis90 Re: O sukienkach 19.03.24, 19:32
      A w bonprix? Jak wpiszesz „sukienka ołówkowa na lato”, to wyskakuje dużo modeli.
    • ga-ti Re: O sukienkach 19.03.24, 22:16
      Nie wiem, ale bardzo podobają mi się te maleńkie rękawki, akurat zasłaniają ramiona, a często w oficjalnych sytuacjach nie wypada (według mnie) pokazywać gołych ramion. Fajna, dekolt ciekawy i miejsce na piersi.
    • kropkaa Re: O sukienkach 19.03.24, 23:50
      Z Tatuum mam czarną lnianą, przechodziłam ubiegłe lato i uwielbiam. Niestety, prasowanie w pakiecie.
      Idealną małą czarną znalazłam w Bossie, chwaliłam się kiedyś. Nie wiem, jak ona jest uszyta, ale wygąlda zjawiskowo.
      • kropkaa Re: O sukienkach 19.03.24, 23:56
        Tatuum lniana i Boss wełniana.
        • pade Re: O sukienkach 20.03.24, 08:25
          Pamiętam jak je tu kiedyś wklejałaś. Nawet sprawdzałam czy ta z Tatuum jest dostępna, ale wtedy jej nie było.
          • kropkaa Re: O sukienkach 20.03.24, 09:25
            Sonatko 1.
            Czarna i biała do 44 wszystkie rozmiary. Ruda do 42.
            • pade Re: O sukienkach 20.03.24, 09:38
              o, dziękismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka