zibi62
31.03.24, 11:39
Drugi wątek w tej samej sprawie….kupilam lokal mieszkalny. Sporadycznie ( 2razy w tygodniu) prowadzę tam działalność usługową ( nierejestrowana).Mogę prowadzić działalność w mieszkaniu. I zaczęły się problemy. Przewodniczący zarządu wspólnoty chyba uwziął się na mnie, oczekuję że przekształcę to na lokal usługowy. Wzięłam adwokata, który wystosował pismo, że nie mam takiego obowiązku. Zarząd zgłosił to do nadzoru budowlanego. Dokonali kontroli pod moją nieobecność . Zobaczyli oklejone drzwi i okno i stwierdzili że to lokal usługowy. Być może będzie jeszcze jedna kontrola , gdy wejdą do środka . Tłumaczenia że śpię tam raz w tygodniu ( gdy kończę późno i rano zaczynam) bo mieszkam pod miastem -nie skutkują. Syn czasem tam nocuje bo ma blisko uczelnie i nie chce mu się jeździć. Mamy tam rozkładane łóżko. Prysznic musiałam zlikwidować bo zalewał pokój obok. Nie śpię i nie mam zamiaru spać tam codziennie, brak warunków . Co mogę jeszcze zrobić by uniknąć przekształcenia w lokal usługowy? Lokalem mieszkalnym jest może od 10 lat. Wcześniej był usługowy . Ja mam ten lokal około roku. Przepraszam za chaos w wypowiedzi i pewno literówki ale pisze z komórki. Mam już dość .