Dodaj do ulubionych

Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin

12.04.24, 18:28
Muszę dowieźć nastolatka na lotnisko Modlin o głupiej porze, bo ok 3 w nocy. Z Krakowa. Nie chcę jechać autem, bo od razu muszę wracać (bez dziecka) i nie dam rady aż tyle czasu prowadzić. Patrzę na pociągi, flixbusy, ale złe godziny, długie przesiadki, brak powrotu... Jak dojeżdżacie na to lotnisko nocą? Powrót około 6 już chyba ogarnę na miejscu..? uncertain
Obserwuj wątek
    • taje Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 18:30
      Może dojedź do Warszawy i wróć pociągiem, a transportu do Modlina szukaj już z Warszawy. Uber?
    • lajtova Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 18:31
      Autem.
    • krwawy.lolo Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 18:32
      Na marginesie, czy Lotnisko Modlin nie powinno zostać przeniesione do Lichenia? Albo Torunia, czy innej Częstochowy?
      • krwawy.lolo Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 18:33
        W Częstochowie mogłoby się nazywać Rozmodlin.
    • palacinka2020 Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 19:11
      Nie ogarniam dojazdow o 3 w nocy. Rezerwuje hotel przy lotnisku.
    • riki_i Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 19:30
      Mam złą wiadomość. Na dojazd na lotnisko Modlin i z powrotem (z Warszawy) o 3 w nocy wydasz wielokrotność "taniego" biletu lotniczego swojego nastolatka.

O 3 w nocy dojazdu na to lotnisko , poza własnym autem i horrendalnie drogą taksówką NIE MA.

Ostatni pociąg z Warszawy Gdańskiej (to dobra stacja, bezpośrednio na nią dojedziesz metrem) odjeżdża o 23.19. Na stacji Modlin, która jest oddalona o ponad 5 km od lotniska (pieszo nie radzę), pociąg melduje się o 23.54. Jest autobus dowozówka na lotnisko, ale zapewne o tej porze już go nie będzie. Więc weź taksówkę, będzie drogo, ale dużo mniej niż z Warszawy.

Następnie musisz kiblować wraz z nastolatkiem na tym wygonie, a o 4.11 i 4.16 są już pierwsze pociągi ze stacji Modlin do Warszawy. Nocka z głowy, bo raczej nie zaśniesz czekając z nim na samolot.

Inna opcja to wynajęcie jakiegoś noclegu przy lotnisku i jak odprawisz dziecię, to pójdź tam kimnąć sobie na parę godzin. Zanim zaczniesz wracać do Krakowa.
      • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 19:45
        Jeśli jest ostatni pociąg to pewnie jest i ostatni autobus.
        Jesli ma być po taniości to ja bym wzięła ten ostatni pociąg i 3 godziny kiblowania na lotnisku uncertain
    • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 19:43
      Uberem albo własnym autem 🫤
    • yishu Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 21:04
      Uberem, ale po tym jak zapłaciłam kiedyś 180 zł, omijam z daleka i latam tylko wtedy kiedy nie ma innej opcji
    • taki-sobie-nick Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 23:02
      W Warszawie mamy w tym celu pociągi, ale musisz bombelka dowieźć do nas.
      • taki-sobie-nick Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 00:36
        Albo sam się musi dowieźć i zanocować.
      • angazetka Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 00:39
        O 3 w nocy nie mamy. Na tym rzecz polega.
        • taki-sobie-nick Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 17.04.24, 21:38
          Pojechać dużo wcześniej, zainstalować nastolatka w hotelu obok lotniska.
    • sol_13 Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 12.04.24, 23:30
      Masz 80 lat?
    • kurt.wallander Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 00:38
      Uber jakiś z Wawy? Normalna taksówka będzie dość droga.
    • stardo59 Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 01:16
      Kompletnie się w to nie angażuj bo niby dlaczego? Nastolatek niech pojedzie dowolnym transportem i ewntualnie poczeka kilka godzin siedząc na dupie.
      • angazetka Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 07:28
        Bo jest matką? Opiekunek dziecka?
      • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 08:51
        Może ten nastolatek ma 13 lat np..
    • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 07:12
      Chyba najlepsza opcja to dojazd do Wwy, pokręcić się po mieście zjeść itd, potem autobus z Zachodniej po północy, na Modlinie 00:50. Jesteście dużo przed czasem ale też bez dramatu www.rome2rio.com/map/Warsaw/Lotnisko-Modlin#r/Bus/s/0
      • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 07:15
        Flixbus. Jeden z zachodniej drugi z Młocin który wygodniej.
    • shellyanna Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 09:08
      Weź nocleg w pobliżu lotniska. Szybki rzut oka na booking i trochę tego jest. Takie rzeczy na przyszłość warto przemyśleć na etapie bookowania lotu, bo się z taniego biletu robi tyle, co regularna linia.
    • dni_minione Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 09:53
      Dzięki za wpisy. Na razie mam tak: flixbus z Krakowa do Wawy (18-22), potem 2 godziny czekania w Wawie Zach. i o północy Flixbus z tego samego miejsca na lotnisko. Będziemy na 1, więc poczekamy do zbiórki 2 albo 3 godziny. Jak go oddam opiekunom wyjazdu, to zacznę myśleć o swoim powrocie, o 5 i 6 są jakieś busy do Waw Zach. Nie wiem, czy muszę je zabookować z wyprzedzeniem. No i z dworca to już chyba łatwo do Krakowa, widzę Flixbusy do godzinę.

• ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 16:09
        Nie musisz zawsze po prostu podchodzę i nie wsiadam bilet kupuje u kierowcy nigdy nie są pełne. Rano to już będzie normalnie autobus do PKP. To lotnisko to jest marzenie osoby kompletnie nieogarniętej - małe, wszystko pod ręką - do pociągu odjeżdża autobus który ma przystanek dosłownie pod drzwiami lotniska, te droższy do Warszawy odjeżdża z pasa obok. Moim zdaniem mimo wszystko taniej i wygodniej mimo przesiadki jest miejska - autobusik staje pod wiejskim modlińskim dworcem (2 perony) przechodzisz na peron pociąg przyjeżdża wysiadasz w centrum na gdańskiej albo Śródmieściu.
        Jeśli chodzi o dworzec zachodnią toczy się tam remont - od paru lat może już w sumie ma się ku końcowi - siedzieć tam nie ma sensu to jest jest 1 przystanek kolejka od centralnej. Ja bym wysiadła z FB na zach pojechała sobie zwiedzać wwe z celem ostatecznym metro mlociny i z tamtąd wzięła ten nocny na Modlin co jedzie 30min.
        • dni_minione Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 20:56
          Ale my na Zachodni dojedziemy o 22 i mamy czekać do północy. Słaba pora na zwiedzanie, a i sąsiednie galerie handlowe już będą zamnięte. Nie wiem, co możemy robić z walizą jak nie usiąść i czekać... Nie ma tam żadnej poczekalni z automatem z kawą? sad
          • clio_yaga Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 21:30
            Ja tak kiedyś czekałam na Zachodnim, chyba nawet na to samo połączenie flixbusem. Spędziłyśmy z córką z godzinę w Mc Donaldzie, resztę gdzieś na ławce przy przystanku. Osobiście bym pojechała autem dzień wcześniej, w Modlinie hotel i rano powrót do domu po przekazaniu dziecka.
          • riki_i Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 22:01
            Ale dlaczego Flixbus z Krakowa? Po co tłuc się autobusem? Pociąg jest szybszy! A na tej trasie nie jeździ tylko drogie pendolino - o 20.39 masz IC Malinowski z Krakowa, jedzie 2'46 , o godz. 23.25 jesteś na Warszawa Gdańska , bezpośrednio na tej stacji wsiadasz w metro na Młociny, o 0.25 masz Flixbusa na lotnisko Modlin. To chyba lepsza trasa niż kiblowanie bez sensu dwie godziny na Warszawie Zachodniej, gdzie obecnie nie ma nic (plac budowy).
            • dni_minione Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 22:50
              O, a może z tej Warszawa Gdańsk o 23:25 wziąć ubera i już bezpośrednio pojechać do Modlina? Widzę, że bierze 120 zł. Czy na lotnisku Modlin są jakieś całonocne McD albo inne miejscówki do posiedzenia przy kawie?
              • riki_i Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 23:05
                dni_minione napisała:

> O, a może z tej Warszawa Gdańsk o 23:25 wziąć ubera i już bezpośrednio pojechać
                > do Modlina? Widzę, że bierze 120 zł.

Ale po co? Metro z dworca Warszawa Gdańska na stację Metro Mlociny jedzie 12 minut i kursuje do 1 w nocy. Stacja metra jest bezpośrednio pod stacją PKP. Przyjeżdżasz IC Malinowski z Krakowa Głównego na stację Warszawa Gdańska, zjeżdżasz w dół do metra i jedziesz te 12 minut na Mlociny . Tam za trzydziesci trzy złote bodajże , o godz. 0.25 masz Flixbusa na samo lotnisko Modlin. Lepiej tak zrobić, wytracić trochę czasu i przy okazji zaoszczędzić trochę pieniędzy niż wydawać 120 zł na ubera i zupelnie niepotrzebnie być wcześniej na lotniskowym wygonie.

Czy na lotnisku Modlin są jakieś całonocn
                > e McD albo inne miejscówki do posiedzenia przy kawie?

To jest wygon , gdzie wrony zawracają. W ciągu dnia są barki kawowe w blaszanej hali odpraw, ale czy działają w środku nocy tego nie wiem. Lepiej dojechać tam na 1 w nocy flixbusem z Młocin, bo i tak będziesz mieć aż dwie kompletnie zbędne i pełne nudy godziny oczekiwania do tej 3.00
                • riki_i Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 23:08
                  Ps. Aha, te 120 zł to jest od granicy m.st. Warszawy. Za odcinek w granicach miasta liczą dodatkowo. Przynajmniej tak działają wszelkie znane mi korporacje taxi i para-taxi .
                  • dni_minione Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 23:15
                    Teraz zrobiłam symulację w uberze na trasie Waw GD - Modlin i pokazuje 90 zł...
                    • riki_i Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 23:30
                      Uber to wielki shit, teraz na daną chwilę pokazuje 90 zł, a jak dojdzie co do czego i będzie środek nocy, to Ci równie dobrze może wyświetlić 240 zł. W ogóle nie zaprzątaj sobie głowy takimi "sprawdzeniami" , to nie jest PKP ze stałym cennikiem.
                • dni_minione Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 23:13
                  O 3 to ja planowałam z Wawy wyjechać czymś... Lot jest o 6, zbiórka pewnie o 4, czekamy jeszcze na wytyczne dokładne uncertain
                  No a tak? Dojeżdżamy o tej 23:25 do Warszawy Gdańskiej, idziemy do McD na 2-3 godziny i dopiero wtedy uber do Modlina?
                  Dzięki wielkie za koordynaty, na taki konkret miałam nadzieję.

• dni_minione Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 23:17
                    Jest też Łokietek godzinę później, w Wawie o 00:31.
                    • riki_i Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 23:40
                      dni_minione napisała:

> Jest też Łokietek godzinę później, w Wawie o 00:31.

Nie.

O tej porze niczym już do lotniska Modlin nie dojedziesz poza uberem/taxi z PKP Warszawa Gdańska. Będzie drogo i za te pieniądze to już lepiej przyjechać dużo dużo wcześniej i wziąć sobie hotel przy samym lotnisku.
                  • riki_i Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 23:35
                    No to zupełnie źle Cię zrozumiałem, wychodziło mi, że macie jakąś zbiórkę na tym lotnisku o 3 w nocy.

Nie rozpatruj ubera w środku nocy. Uwierz mi, nie będzie tanio. To jest 37 km w jedną stronę.
                    • dni_minione Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 23:43
                      Ok, to kupię ten wcześniejszy pociąg w razie W. Jest też coś takiego
                      >>>Dojazdy taksówką na lotnisko kojarzą się zwykle z koniecznością poniesienia bardzo wysokich kosztów. Nas jednak zobowiązuje nazwa: wybór Tanie Taxi Warszawa przy kursie Warszawa-Modlin to pewność, że rachunek będzie przystępny. Oferujemy stałą cenę przejazdu taxi w wysokości 130 zł z Dworca Centralnego na wspomniane lotnisko.>>>
                      • riki_i Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 14.04.24, 00:08
                        Sprawdź lepiej w opiniach jak jest u nich z rezerwacją usługi. Tego typu oferty to często są dwa stare auta w dyspozycji, które często się rozkraczają. No i wtedy jest "bardzo przepraszamy, ale w tej chwili nie mamy wolnych kierowców".... sad
                  • riki_i Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 14.04.24, 00:04
                    dni_minione napisała:

> O 3 to ja planowałam z Wawy wyjechać czymś... Lot jest o 6, zbiórka pewnie o 4,
                    > czekamy jeszcze na wytyczne dokładne uncertain

No to jeszcze kończąc wątek z mojej strony.

Bez sensu jest zarywanie nocy. Pojedź tanim pociągiem dużo wcześniej, pojaw się w okolicy lotniska o 21.00-22.00 najdalej. Masz masę tanich noclegów w pobliżu, np. na stacji kolejowej Modlin (5 km od lotniska, jeździ bus dowozowy, chyba bezpłatny) widzę nocleg za 195 zł - czyli tyle co w środku nocy zapłacisz za taxi/ubera. Btw na samym lotnisku są też do wynajęcia takie kapsuły do spania , ale zdecydowanie odradzam (to obleśny hardkore).

A więc:
                    1. Wsiadasz w miarę wcześnie w tani pociąg Kraków-W-wa
                    2. Tanim pociągiem podmiejskim docierasz na stację pkp Modlin.
                    3. Na stacji lub w okolicy bierzesz sobie nocleg za ok. 200 zł.
                    4. Spacerek po okolicy (choć tam nie ma nic), rozprostowanie kości, parę godzin kimania.
                    5. Wsiadasz odpowiednio przed 6.00 rano w bezpłatny busik lotniskowy, albo lokalne taxi na te 5 km i jesteś bez zarywania nocy, bez olbrzymiego zmęczenia, wraz z nastolatkiem na lotnisku.
                    6. Odprawiasz młodego i spokojnie wracasz tak samo do Warszawy (busik lotniskowy na PKP Modlin, pociąg podmiejski), a potem tanim pociągiem do Krakowa.

No i żyjesz, a nie zdychasz po zarwanej nocy.

Tyle ode mnie. Dobranoc.
                    • sol_13 Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 14.04.24, 10:44
                      Jak czytam te kombinacje, to mi słabo.
                      To jest dobry wątek przykladowy dla zwolennikow wyjazdow komunikacją zbiorową na wakacje, którzy za każdym razem twierdza, jak to super łatwo nią dojechać w każde miejsce w PL wink
                      • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 14.04.24, 10:47
                        Przecież to jest kombinacja alpejska na własne zycienie. Kto mieszkający w Krakowie kupuje lot z Modlina koło Warszawy na 6 rano?
                        • bieda_tubka Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 17.04.24, 12:09
                          >Kto mieszkający w Krakowie kupuje lot z Modlina koło Warszawy na 6 rano?

a nie doczytałaś, że jest tam jakaś zbiórka, czyli dziecko leci na wyjazd zorganizowany?
                          • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 17.04.24, 16:47
                            To że organizator wymyślił jak debil zbiórkę dla dzieci z Krakowa na Modlinie o 3 rano naprawdę nie jest wina zbiorkomu. Tym bardziej że się okazało że samolot jest o 6 w związku z czym bez problemu da się tam dojechać za 14 zeta komunikacją miejską.
                    • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 14.04.24, 10:48
                      Busik lotniskowy brzmi jakby to był jakiś mini-van. To jest normalny autobus autobus tyle że obsługiwany przez Koleje Mazowieckie nie ztm. Wygląda jak normalny autobus miejski.
                    • shellyanna Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 14.04.24, 12:28
                      Tez bym się wersji Rikiego trzymała.
                    • dni_minione Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 14.04.24, 14:47
                      Dzięki Riki! Bardzo pomocne wpisy, dziękuję.
                      PS. nie wybierałam sama tego lotu. To wyjazd z klubem sportowym, dzieciaki z całej Polski, a zbiórka w cholernym Modlinie. uncertain Jeszcze spróbuję cisnąć organizatora, żeby ogarnęli mi dzieciaka z Wawy do Modlina, wtedy tylko dowiozłabym go pociągiem tak jak radzi Riki i wydała opiekunowi.
                      • sol_13 Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 16.04.24, 19:26
                        Albo umow się z jakimś ojcem z tego klubu w centrum żeby Ci zabrał syna do tego Modlina zawożą swoje dziecko. O ile ktoś będzie przez centrum jechał, też wątpliwe.
                        • aga_sama Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 17.04.24, 11:27
                          Dokładnie, weź poproś trenera/ organizatora o pomoc w dotarciu na lotnisko z Warszawy. Skoro jadą dzieci z całej polski, to może ktoś z Twojej okolicy?
                  • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 14.04.24, 04:44
                    Jak ten lot jest o 6 to normalnie koleja dojedziecie - pierwszy pociąg jest koło 4 na lotnisku. www.mazowieckie.com.pl/sites/default/files/docs/Rozkład%20jazdy%20Port%20Lotniczy%20Warszawa-Modlin%20-%20Warszawa%20Lotnisko%20Chopina%2020%20VI-1%20IX_0.pdf
                    Na tym lotnisku NIC nie ma - nawet z ławkami słabo. Jest jeden relay i tyle.
    • swinka-morska Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 09:59
      dni_minione napisała:

> Jak dojeżdżacie na to lotnisko nocą?

Nie dojeżdżamy.
      Raz zrobiłam ten błąd, że kupiłam bilety z Modlina dla siebie i dzieci, bo nie było połączenia do Marsylii.
      Nigdy więcej stamtąd nie polecę.
      • sol_13 Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 20:51
        Też jestem zrażona, odkąd w zeszle wakacje wracałam z Modlina do domu (w Wawie) dłużej, niz trwał lot. W tym roku lecimy z Okęciawink
    • ironia_losu_od-nowa Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 10:20
      Albo przyjechać pociągiem z Krakowa do Wwy, tutaj wynająć samochód (panek czy cokolwiek) i śmignąć z nastolatkiem do Modlina, wrócić do Wwy, oddać samochód, i pociągiem do Krakowa.
      • sol_13 Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 13.04.24, 20:53
        To już chyba lepiej uberem, te panki wcale nie są tańsze a będzie musiała w modlinie jeszcze parking opłacić.
    • 71tosia Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 16.04.24, 19:49
      Lotnisko Modlin ma fatalny dojazd, teoretycznie możesz pociągiem a później przesiadka w autobus - długo i kłopotliwe. Alternatywa to uber/bolt/taksówka. Samochodem najwygodniej (ale uważaj na dość drogi parking przy lotnisku)
      • ichi51e Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 16.04.24, 22:49
        Ale akurat ta przesiadka na autobus jest zerowo kłopotliwa. Trzeba wyjść z dworca autobus staje pod drzwiami i po 10 min staje po drzwiami terminalu
    • budyniowatowe Re: Pytanie do Warszawianek o lotnisko Modlin 16.04.24, 21:18
      Sprawdź google maps. O 3:10 masz z centralnego coś co oznaczają RL ( to chyba jakaś kolejka) do Modlina. W Modlinie jesteś o 3:45 i przesadzasz się na autobus, który odjeżdża o 3:55 i w ciągu 10 minut dojeżdża do lotniska Modlin. Jesteś tam o 4:05

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka