Dodaj do ulubionych

Macie ekspres do kawy ?

• tromedlov Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 09:54
      Piję tylko czarną kawę. Z mlekiem jedynie w kawiarniach.
      Mam ekspres, bo jednak przy kawie bez mleka to robi różnicę i to dużą. Mam mały ekspres przelewowy (0,7 l) i kocham go ogromnie. Nie lubię mocnej kawy, lubię za to dużo kawy.

I czarną lubię taką, którą sobie sama robię w domu. Dlatego z mlekiem piję w kawiarniach, bo zawsze wtedy za mocna/za rozwodniona/smak nie ten.

Ale ja to wyniosłam z domu, bo moi rodzice mieli ekspres do kawy od zawsze. Chyba Melittę, taką żółtą.
    • nat007 Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 10:24
      Mamy ekspres cisnieniowy kolbowy kawiarke i przelewowy. Ale w przelewowym ostanio zbiłam dzbanek wiec nie jest uzywany. Rano pije kawe z ekspresu a potem rozpuszczalną. Mąż lubi z kawiarki. Pijemy lavazze złotą.
    • imponderabilia22 Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 10:35
      Kup sobie kawiarkę stalową Bialetti (są różne pojemności) i elektryczny ekspres do kawy, np. Amica ok 130zl. Moja mama ma wypasiony ekspres i szczerze to nie czujemy różnicy w jakości kawy. Ja lubię Pellini top, lub w kawiarniach kupuje czasami takie droższe z małych manufaktur - słodkie, z czekoladową nutą, o małej kwasowości.
      • imponderabilia22 Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 10:36
        *miało być elektryczny spieniacz do mleka Amica
    • alfa36 Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 10:42
      Mam ale to raczej męża. Kawę kupuję marki własnej lub z promocji. Nie odróżniam lidlowskiej od innej. Smakuje mi tak samo.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 10:53
      Mam, aktualnie Nivona, ale ma już swoje lata i pewnie niedługo rozejrzę się za następca.
      Życia bez ekspresu sobie nie wyobrażam, oboje pijemy kawę, na pewno więcej niż jedną dziennie.

Nie potrzebuję za to opcji spieniania mleka, mam, ale nie korzystam, po południu piję czarną, a do poranej kawy wolę spienić osobno, rano mam czas, to spokojnie sobie to przygotowuję. Nie lubię kaw mlecznych z ekspresu.
      • miki.20105 Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 13:39
        Ja też wolę czarna kawę. Miałam ekspres Nivona ale dałam córce i kupiłam sobie Jurę E4 tylko do czarnych kaw. Osobno mam spieniacz jak goście chcą mleczną
    • mikams75 Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 11:09
      mam, korzystam i nie wyobrazam sobie inaczej.
    • czarna_kita Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 11:16
      Mam zwykły delągi taki co to robi tylko kapuczyne, kosztował jakieś 1300 zł w promocji na bułek frajdej.
      Kawę pije i ja i mąż i goscie których mamy często. Wystarcza nam bo nie jesteśmy jakimiś wybitnymi kawoszami a ja z tej nacji co to lubi rozpuszczalną.
      • czarna_kita Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 11:17
        Blek frajdej oczywiście.
        A dodam jeszcze że ekspres był moim wymysłem bo mąż wcale nie chciał.
    • lu_na_be Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 11:27
      Mam, ale głównie bo kaw stoia smakuje mi najbardziej z aeropressu. Ekspres ciśnieniowy używam tylko jak nie ma męża, który robi u nas kawę. Mi się nie chce.
    • klaramara33 Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 11:45
      Wolałam zaparzać do kawy niż kolejny pradozzeracz. Kawę uwielbiam.
    • chicarica Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 14:30
      Mam. Po pierwsze, lubię kawę z ekspresu ciśnieniowego. Po drugie, rano jestem tak nieprzytomna że jestem w stanie zalać kawę w słoiku i patrzeć na pusty kubek i zastanawiać się co jest nie tak. W ekspresie automatycznym tylko wciskam guzik, kawa sama się mieli, parzy itp.
      Nie mam natomiast w moim ekspresie żadnych wysp mlecznych ani innych cudów, wlewam odrobinę zimnego mleka a jak mi się chce pobawić to sobie podgrzewam i spieniam mleko dyszą którą ma ekspres. Te wszystkie rozwiązania które powodują że mleko samo wlatuje do kawy, przy domowym używaniu zawsze mi po jakimś czasie zaczynają lekko podśmiardywać zepsutym mlekiem. Nawet w biurze, gdzie ekspres parzył po kilkadziesiąt kaw dziennie, też zawsze te rurki i inne takie z czasem zaczynały mieć ten zapaszek. Błe.
      Ekspres automatyczny Smeg, prostokątny taki. Polecam, cichy i dobrze działa.
      • mikams75 Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 14:35
        z tymi spieniaczami to sa rozne systemy, ja jestem podejrzliwa prz takich z dlugimi rurkami. Sama mam w domu z krotkimi i tam nie ma opcji, zeby sie cos zepsulo. Po kazdym uzyciu wlacza sie czyszczenie i calosc jest przeplukiwana goraca woda i para. Na koniec dnia rozklada sie calosc i myje w zmywarce.
        W biurze to zapewne nikt nie dbal o czyszczenie i w takiej sytuacji ekspres powinien automatycznie przeplukiwac rurki wrzatkiem po kazdym uzyciu. Ale jak bylo bez automatu a nikt przycisku nie wciskal, to juz nie wida samego ekspresu.
        Ta dysze jak sie zamoczy w mleku i nie umyje to tez bedzie nieswieza.
        • chicarica Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 19:11
          Ja tę dyszę używam raz na ruski rok i jak już użyję to zawsze od razu ją myję.
          Niby tam się coś przepłukiwało ale mnie to zawsze podśmiardywało. Może i faktycznie nie było to myte i płukane jak trzeba. Podobnie podśmiarduje obecnie w jakimś takim wybajerzonym coffee barze który mam w robo teraz, więc robię sobie podwójne espresso i wlewam trochę zimnego mleka. Poza tym pijam ostatnio coraz częściej z mlekiem migdałowym a tego w naszym coffee barze nie ma.
    • celandine Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 18:59
      Mam delonghi dinamica, używany do cappuccino głównie przez dzieci. Robi bardzo dobre kawy z mlekiem. Mąż nim gardzi i robi w kawiarce a mnie najbardziej smakuje kawa poza domem.
    • kropkacom Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 19:21
      Tak, jakiś podstawowy Philips z wybudowanym młynkiem. Warto. Moim zdaniem. Oczywiście o ekspres trzeba dbać i dochodzi koszt filtra do pojemnika z wodą.No i zdarzają się awarię. Do kawy z gruntem nie chciałabym wracać.
      • kropkacom Re: Macie ekspres do kawy ? 13.04.24, 19:25
        Pijemy czarną kawę zamaczam.
    • chococaffe Re: Macie ekspres do kawy ? 14.04.24, 23:30
      Nie. Od lat zwykły french press. Dla mnie jedyna wada to ubogie wzornictwo, zwłaszcza dla małej pojemności.
    • przepio Re: Macie ekspres do kawy ? 14.04.24, 23:42
      Mamy. To chyba jedno z częściej zmienianych sprzętów w naszym domu. Ale wreszcie mąż trafil- Sage, kolbowy. Twierdzi, że nie ma lepszego.
      I tez bylam team kawy rozpuszczalnej, teraz jej nie przełknę.
    • mia_mia Re: Macie ekspres do kawy ? 15.04.24, 03:26
      Mam ekspres, ale obecnie rzadko używany, bo ja od jakiegoś czasu kawę piję sporadycznie, mąż uznaje ekspres tylko u siebie w pracy, bo wszystkie inne robią kawy, które go nie stawiają na nogi albo nie smakują (wszystko to oczywiście kwestia psychiki, bo jego ekspres jest absolutnie przeciętny, a kawę taką samą kupowałam mu do domu), w domu pije rozpuszczalną.
      Zamiast ekspresu świetnie sprawdza się kawiarka, mam na wyjazdy dwie, mniejszą i większą i spełniacz mleka.
      Ekspres jest świetny przy przyjmowaniu gości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka