Dodaj do ulubionych

Poszukuję neurologa

21.04.24, 10:52
W Warszawie. Albo dobrego diagnosty, ktory potrafi ocenić całościowo objawy pacjenta.
Ciągle boli mnie głowa, rano drętwieją ręce, bolą stawy dłoni. Często mam mdłości. Badania wszystkie w calkowitej normie poza przewlekła leukopenia i pojawiająca się czasem anemia z niedoboru zelaza.
Bujam się od ponad roku, od lekarza do lekarza. Poza podstawowymi badaniami, zrobiono elektrolity, tarczyca, badania pod kątem rzs, tocznia (ana 2 niejednoznaczne), rtg klatki, usg brzucha (mały kamyczek w nerce), rezonans głowy, eeg...

Wszystko jedno czy prywatnie czy panstwowo...
Obserwuj wątek
    • brenda_bee Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:03
      Przebadałabym się jednak pod kątem chorób autoimmunologicznych. 3 lata temu mimo dość oczywistych objawów powiedziano mi, że to tylko zwyrodnienie ( w instytucie reumatologii w wa-wie).
      Po 2 tygodniowym pobycie w szpitalu na reumatologii w moim mieście wyszło rzs jak byk, do tego z elementami tocznia i zzsk.
      Do tego na już poduszka ortopedyczna- głowa przestała mnie boleć już po pierwszej nocy.
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:05
        Chodzę do reumatologa, badan miałam multum i poza niejednoznacznym ana2 wszystko mam w normie.
        • brenda_bee Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:20
          A HLA27? Ja mam RF ujemne, ob i crp nieznacznie podwyższone, reszta badań ok, morfologia idealna.
          • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:23
            Mam zlecone na najbliższą wizyte. U mnie rf ujemne, ob, crp w normie, w morfologii ostatnio tylko ta lekopenia (przy prawidłowym procentowym rozkładzie leukocytow).
        • pade Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 10:55
          Powinnaś mieć zrobione ANA3.
          • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 11:07
            Mam zlecone przed kolejną wizytą.
            • pade Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 12:00
              Zrób jeszcze proteinogram.
      • ayelen40 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:07
        A co to za poduszka?
        • brenda_bee Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:16
          Ja mam taką
          • brenda_bee Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:17
            Wellpur
    • ania_z_zielonymii Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:08
      Badałaś poziomy witamin? Zarówno niedobory jak i nadwyżki niektórych witamin mogą wywoływać paskudne objawy, włącznie z wymiotami, drętwieniem itd.
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:10
        Tylko D. O dziwo mam optymalny poziom.
        • ania_z_zielonymii Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:14
          U mojej siostry dziwna kombinacja sporej nadwyżki B6 z niedoborem B12 dawała bardzo niepokojące neurologicznie objawy.
    • bib24 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:22
      celiakię sprawdzałaś?
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:26
        Nie, dzięki za sugestię.
    • bistian Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:24
      Pewno to od kręgosłupa. Spróbuj spać inaczej, może wałek pod szyję i drugi pod nogi, żeby kręgosłup był w lepszej pozycji? Może będzie trzeba zmienić materac?
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:26
        Materac jest dobierany przez fizjoterapeute. Nie pomogło.
        • bistian Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:58
          anilorak174 napisała:

> Materac jest dobierany przez fizjoterapeute. Nie pomogło.

Powiedz może, jak masz z tym drętwieniem? Czy np. przez pewien czas czujesz się dobrze, a po dłuższej pracy jest już źle? A może się budzisz w złym stanie, a potem pochodzisz i już jest lepiej?
          • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 12:13
            Wstaje ze zdretwialymi dłońmi, bolą stawy w palcach. Jak rozruszam to jest ok. W pracy nie nasila się.
            • bistian Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 12:22
              anilorak174 napisała:

> Wstaje ze zdretwialymi dłońmi, bolą stawy w palcach. Jak rozruszam to jest ok.
              > W pracy nie nasila się.

Czyli to mogą być zmiany nasilające się przy spaniu. Pewno coś innego też jest, jedno drugiego nie wyklucza.
            • brenya78 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 15:40
              "Wstaje ze zdretwialymi dłońmi, bolą stawy w palcach."

Nie mowie ze to dobry trop ale miałam coś podobnego po ciąży, ale nie w palcach ale nadgarstkach. Bujałam się że 3 lata - zły materac do spania, zbyt miękki. Po kolejnej przeprowadzce i nareszcie twardym materacu, objawy ustąpiły.
              U mnie to trzeba mogła być ciąża.
    • sajgonetka Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:33
      Boreliozę sprawdzałaś?
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:40
        Tak.
        • b.bujak Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 13:20
          anilorak174 napisała:

> Tak.

jakim badaniem?
          • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 13:34
            Nie pamiętam już, bo to od razu miałam zlecone. Ale to byly chyba dwa czy 3 badania.
            • b.bujak Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 14:56
              interpretacja wyników badań na boreliozę nie jest jednoznaczna; każdy lekarz to czyta inaczej; spotkałam nawet takiego, ktory mając dodatnie wyniki badań twierdził, ze to "nie jest borelioza"

myślę, że warto te wyniki pokazać jeszcze innemu lekarzowi; a może nawet powtórzyć (elisa i WB w obu klasach Ig)
              • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 15:03
                Dzięki. Wyniki były na 100% ujemne.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:41
      A poziom witaminy B 12 i kwasu foliowego badałaś? To częsta przyczyna leukopenii.
      Zresztą w ciemno możesz pobrać przez miesiąc kas foliowy i np Neurobion Advance(B1, B6 i B12).

A bóle głowy, mdłości, bóle stawów, drętwienie rąk i anemia mogą wskazywać na alergię pokarmową.
      Zrób badanie krwi IgE całkowite z oznaczaniem ilościowym i idź do alergologa na testy skórne pokarmowe i wziewne, najlepiej pod koniec maja/początek czerwca, bo wtedy testy najlepiej wychodzą. Sprawdź jakie masz eozynofile w morfologii krwi, czy nie są w górnej granicy normy.

Neurolog raczej na te objawy, które masz nie pomoże.
      Wyszło by coś w rezonansie głowy i eeg, gdyby to była sprawa dla neurologa.

Dobrze by też było wykluczyć robale, tasiemce, lamblie i helikobakter, oraz zrobić badania w kierunku celiakii, bo celiakia też może dawać takie objawy, jakie masz.
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:46
        IgE ilosciowe mam w normie, eozynofile w dolnej granicy.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 11:59
          To zacznij sprawdzanie od celiakii, ale alergii nie pomijaj, bo może być taka z opóźnionym działaniem. Wtedy w testach skórnych może nic nie wyjść, choć nie jest to regułą.
          Jeśli mdłości masz co jakiś czas, to poobserwuj, czy nie pojawiają się po konkretnych potrawach i te inne objawy też, oraz czy jest jakaś korelacja w objawach np. wieczorem, w nocy mdłości rano bolące, drętwiejące ręce, cały dzień następny boli głowa.
    • thea19 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 12:02
      a rtg kręgosłupa szyjnego robiłaś? U mnie takie objawy dawała spłycona lordoza szyjna
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 12:12
        Tak. Nic nie wyszło.
        Ale w TK kregoslupa po wypadku (odcinek krzyżowo-lędźwiowy) mam wpisane jakies zwyrodnienia i inne zmiany.
        • thea19 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 12:19
          drętwienie dłoni to od szyjnego. Bardzo ważna jest dobrze dobrana poduszka do spania
          • bistian Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 12:28
            thea19 napisała:

> drętwienie dłoni to od szyjnego. Bardzo ważna jest dobrze dobrana poduszka do s
            > pania

To nie tylko poduszka pod szyję, ale też druga poduszka między nogami, gdy się śpi na boku i poduszka pod brzuch, gdy się śpi na brzuchu. Fajne poradniki są dla ciężarnych.
            • brenya78 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 15:43
              I odpowiedni materac. Nie może być zbyt miękki.
              • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 15:48
                Nie mam miękkiego.
                • bistian Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 16:06
                  anilorak174 napisała:

> Nie mam miękkiego.

Tu nie chodzi o to, czy materac jest miękki czy twardy, ale czy jest dopasowany do osoby.
                  Również nie chodzi tylko o samą część szyjną kręgosłupa, sam wałek pod szyję nie wystarcza, część lędźwiowa też musi leżeć odpowiednio, bo to wpływa również na kręgosłup szyjny pomimo wałka.
          • black_magic_women Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 16:35
            Mnie jeden lekarz tłumaczył, że szyją to taki punkt rozdzielczy i jak są problemy z kręgami szyjnymi, to może rzutować "na wszystko". Na pewno poduszka irto mi pomaga i jak kiedyś doradzało forum - kołnierz na jazdę samochodem.
          • edka12 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 19:28
            potwierdzam. Już po ok 2 tygodniach systematycznych ćwiczeń szyi, jest poprawa. Jak zaniedbam - drętwienie wraca. Oprócz tego łykam Neurovit. Rtg u mnie nie wykazało zwyrodnień w kręgosłupie szyjnym poza zniesieniem lordozy, ale drętwienia z całą pewnością mam od szyi
    • mamamisi2005 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 12:37
      Widzę, że pół forum to neurolodzy 🤪
      Niestety nie jestem z Warszawy, więc nie pomogę, ale przynajmniej podbiję.
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 12:42
        Ja juz wszystkiego się łapię bo mam dość.
        Diagnostyka to tragedia.
        Objawami mojej córki zainteresował się dopiero czwarty neurolog (a wszyscy poprzedni polecani) i on ją zdiagnozował. Teraz ze sobą przechodzę to samo.
        • mamamisi2005 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 13:01
          Współczuję. Faktycznie cierpieć na coś, co nie wygląda książkowo, albo i wygląda książkowo, ale książkowo się nie leczy, to często droga przez mękę.
          Z dziecięcych neurologów to bym poleciła, bo świat jednak jest dość mały, ale od dorosłych - niestety.
          Trzymaj się i powodzenia 😘
          • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 13:18
            Córka obecnie jest pod opieką CZD i pani dr w pierwszych słowach zasugerowała to, co ja samodzielnie wcześniej wyszukałam (czekamy na badania genetyczne by potwierdzić w 100%). Zanim dostała się na leczenie do CZD, diagnozę postawił lekarz prywatnie, ktorego mogę z całego setca wszystkim polecać (niestety tylko wizyty prywatne).
      • ykke Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 21:36
        mamamisi2005 napisała:

> Widzę, że pół forum to neurolodzy 🤪
        > Niestety nie jestem z Warszawy, więc nie pomogę, ale przynajmniej podbiję.

Wiesz co, przy dzisiejszym poziomie wiedzy i zaangażowania lekarzy to naprawdę lepiej zdiagnozujesz się wspólnie z innymi przez internet. Taka jest prawda. Wiedza medyczna nie jest tajemna.
        • mamamisi2005 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 22:57
          No ba, poza tym w naszym narodzie każdy znał się na medycynie jeszcze przed internetem 😉
          • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 23:30
            Najgorsze, że ci co powinni się znać to niekoniecznie się znają.
            W przypadku córki słyszałam, że :
            1. To dojrzewanie
            2. Taka uroda
            3. Na pewno się naćpała i stad objawy
            Gdyby nie moja determinacja to nie miałaby diagnozy i wdrożonego leczenia.
            • black_magic_women Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 08:59
              anilorak174 napisała:

> Najgorsze, że ci co powinni się znać
              > 3. Na pewno się naćpała i stad objawy
              >

U mnie tak wyglądał początek covidu kiedy trafiłam na sor. Przy czym trawkę to ja opaliłam może z 5 razy w życiu, a więcej nic nawet nie próbowałam. Cóż, lekarz diagnozował mnie via internet w telefonie...
              • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 10:04
                Córka miała wtedy 13 lat. Diagnoza na żywo.
                Szpital do którego zawiozlo ją pogotowie także kompletnie zignorował podawane przeze mnie wcześniejsze objawy.
                • black_magic_women Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 11:04
                  Bardzo mi przykro, tym bardziej kiedy ktoś "zarzuca" ci ewidentną nieprawdę. Jeżeli ja 40 parolatka to przeżywałam to jaką przykrością musiało być dla nastolatki?
                  • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 11:10
                    Córka mocno przeżyła zarowno to co się wydarzyło w sensie medycznym (nagłe trafienie do szpitala) jak i sam proces uzyskania właściwej diagnozy.
                    Sama diagnoza choroby przewlekłej, która będzie jej towarzyszyć do końca życia, została przyjęta niemal z ulgą, że ktoś w końcu potraktował ją poważnie.
                    • black_magic_women Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 16:59
                      anilorak174 napisała:

> ktoś w końcu potraktował ją poważnie.

Odpukać u mnie od polroku cisza, ale ile ja się w duchu napłakałam, że skoro nie mam diagnozy, to może "wymyślam". Doskonale ją rozumiem.
    • ykke Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 13:42
      B12 i ferrytyna powinna być wyżej niż w połowie, inaczej mogą być objawy neurologiczne
      , a kazdy lekarz zbagatelizuje wynik , ktory miesci sie w widelkach. Zwyrodnienia w odcinku szyjnym też może dawać objawy, ktore opisujesz. Neurolog raczej nie pomoze, chyba, że będziesz mieć szczęście trafić na człowieka, który szuka i analizuje całość.
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 14:11
        Właśnie takiego szukam.
    • celandine Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 15:08
      Robiłaś rezonans stawów, kręgosłupa?
      • black_magic_women Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 16:32
        celandine napisała:

> Robiłaś rezonans stawów, kręgosłupa?

Pytanie do mnie, ale ja robiłam. Wyszły liczne zwyrodnienia od góry do dołu itp. Diagnoza i zalecenia w sumie brak. Teraz już lepiej, ale był czas, że czułam się jak hipochondryczka, która rąk naprawdę jest zdrowa
        • black_magic_women Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 19:37
          black_magic_women napisała:

> celandine napisała:
          >
          > > Robiłaś rezonans stawów, kręgosłupa?
          >
          > Pytanie do mnie,

Pytanie oczywiście nie do mnie.
    • nubes Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 15:21
      To rzadka choroba, ale może akurat: zespół Ehlersa Danlosa. Kilka znanych osób na to cierpi, np. Tatiana Okupnik. Diagnoza nieraz trwa lata, objawy są bardzo specyficzne i dotyczą wielu układów, w tym nerwowego. Pogugluj MCAS na przykład. Niestety, dostałam to dziadostwo w genach. Przyczyną podstawowa są zaburzenia produkcji kolagenu.
      • karen_ann Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 18:51
        Czasem te zaburzenia produkcji kolagrnu są po cipro i innych fuorochinolach
    • marszawka Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 19:27
      Mam sprawdzinego neurologa w Warszawie. Maciej Rzecki, wnikliwy, tłumy zawsze do niego są. Prywatnie przyjmuje w Medicover. Może jeszcze gdzieś.
    • alpepe Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 19:41
      Miewam to samo. Owszem, rzadziej z bólami głowy, ale podobnie jak ty, teraz cierpiałam jakbym miała grypę żołądkową, tylko bez wymiotów i bez biegunki. Mam hashimoto, ale że to się u mnie zbiega z cyklem, czyli po miesiączce się zaczyna, to sądzę, że to hormony i menopauza. Jutro idę do lekarki, dam się przebadać, bo jednak mieć ciągle mdłości i czuć się jak w pierwszych miesiącach ciąży jest nieco uciążliwe.
      • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 19:57
        Ja w zadnej ciąży mdłości nie miałam. A teraz codziennie...
        (ciąża wykluczona)
        • alpepe Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 20:01
          U mnie ewidentnie to ma związek z cyklem. Dziś już po owulacji, czuję się lepiej. To, co opisałaś o cierpnięciu i o bólach, też mam od lat co jakiś czas. No i chodziłam do lekarzy, ale sądzę, że wszystko to przez hormony, a neurolog ani ortopeda mi nie pomoże. Ostatnio to w ogóle był horror dzień po końcu okresu, bolały mnie stawy i jednocześnie miałam mdłości. I jest mi gorąco, zimno na przemian, bóle głowy.
        • alpepe Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 20:03
          Aha, i napisz mi proszę na forum, jak cię ktoś wreszcie zdiagnozuje i ci pomoże, bo ja sobie nadziei nie robię. Jak miałam te bóle stawów, to mnie zdiagnozowano pod kątem reumatyzmu, nic, nada, czysto. Pewnie teraz to samo się okaże z żołądkiem.
          • anilorak174 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 20:29
            Napiszę na pewno.
            Ja w korelacji z cykkem mam dwudniowe migreny (takie, że marzę by mnie ktoś dobił, a leki tylko przytepiaja ból), nocne zlewne poty (kilka dni przed okresem) i głębokie linie Beau na panzokciach.
            • alpepe Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 07:45
              Te poty to też mi się zdarzają. Muszę zmieniać koszulę, przewracam kołdrę na suchą stronę, takie tam. Ale jak idę spać, to mi zawsze zimno.
            • evee1 Re: Poszukuję neurologa 22.04.24, 10:32
              > nocne zlewne poty (kilka dni przed okresem)
              Ja takie zaczelam miec 2-3 lata przed monopauza.
              W kwestii dertwiejacych rak, to moze byc zwyrodnienie kregoslupa. Ja mam zespol ciesni nadgarska i tez czesto dretwieja mi rece w nocy czy nad ranem. Mojej znajomej w takim przypadku pomogla Vit B6 (tylko nie mozna brac jej wiecej 200mg na dobre). Mi nie pomaga za bardzo.
    • kozica111 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 20:04
      Maślan sodu 2 tygodnie.
    • montechristo4 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 21:53
      Justyna Dutkiewicz,.Stanisław Szlufik i prof..Dariusz.Koziorowski,.wszyscy są z Neurologii .z Bródnowskiego,.prywatnie.przykmuka.w.MD Clinic. Za całą trójkę.ręczę,.są doskonałymi lekarzami.
    • figa_z_makiem99 Re: Poszukuję neurologa 21.04.24, 23:49
      Mam tak przy hashi i nietolerancjach, sprawdź gluten. To nie zawsze wychodzi w badaniach, ale dieta pomaga.
    • youngagain Re: Poszukuję neurologa 23.04.24, 15:23
      Widzę, że duzo już wykluczylas. Spróbuj aplikacji Symptomate, diagnostyka oparta na sztucznej inteligencji z certyfikatem Ministerstwa Zdrowia. Wpisz dokładnie wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka