Dodaj do ulubionych

co do prania?

26.04.24, 13:51
Odkąd pojawiły się kapsułki, prałam tylko w nich. Głównie Vizir, czasem inne. Ostatnio zauważyłam, że praktycznie w jakim stanie włożę ubrania- w takim wyciągam. Głównie ubrania dziecięce, starzy jednak trochę uważają smile. Jak w temacie, w czym pierzecie i jaki jest efekt? Ostatnio większość jasnych rzeczy dzieci ląduje drugi raz w pralce, wcześniej każda plama potraktowana odplamiaczem. Czy to jedyny sposób na czyste ubrania?
Mam wrażenie, że jakość środków do prania bardzo spadła.
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: co do prania? 26.04.24, 14:08
      A w jakiej temperaturze pierzesz? Ja używam tych lidlowych kapsułek fioletowych i wszystko się dopiera.
    • princesswhitewolf Re: co do prania? 26.04.24, 14:21
      >Ostatnio zauważyłam, że praktycznie w jakim stanie włożę ubrania- w takim wyciągam.

Przyznam, ze nigdy w zyciu takiego czegos nie mialam chyba ze temp byla za niska a uzylam proszku ktory sie zwyczajnie nie rozpuscil. Dlatego do niskich temp uzywam plynu.

Moze cos z pralka nie tak? Temperatura prania?
    • hanusinamama Re: co do prania? 26.04.24, 14:25
      Piorę w płynie do prania Formil ( z lidla) bo bardzo mało śmierdzi (tzn pachnie...ale dla mnie to smród).
      Nie dodaję płynów do płukania bo mi śmierdzą, płyn do prania też musi być maksymanie jak się da bezzapachowy.
      Jak piorę jasne rzeczy dosypuję miarkę proszku dzidziuś do białego i się dopiera.
    • snakelilith Re: co do prania? 26.04.24, 17:04
      Pranie w kapsułkach jest bez sensu, kto to w ogóle kupuje? W kapsułkach wszystko jest wyśrednione - na średnio twardą wodę, średnią wagę wkładu i średnie zabrudzenie. Tylko cena jest zawyżona. Kupuj proszki i dawkuj według potrzeb, czyli stopnia zabrudzenia, ilości prania i tego, jak twardą masz wodę. Na opakowaniach są wskazówki.
      Poniżej 40 stopni warto używać płynów, ale generalnie proszki piorą lepiej. Nawet nie mogę powiedzieć, które są najlepsze, bo moim zdaniem nie ma już złych proszków, nawet te tanie piorą dobrze. Ja wybieram swoje według pasującego mi zapachu, względnie bez zapachu.
      • berdebul Re: co do prania? 26.04.24, 20:26
        Podpisuję się. Proszki są najlepsze.
      • ga-ti Re: co do prania? 26.04.24, 23:56
        Można też z drugiej strony. Mam kapsułkę, wrzucam kapsułkę, ktoś przeliczył mniej - więcej ile płynu mi potrzeba, niczego nie dolewam, nie dosypuję. A z proszkiem, czy płynem ciągle dosypywałam, dolewałam, choć troszkę, a może jeszcze odrobinkę, już tylko troszeczkę. W rezultacie więcej zużywałam.

Choć u mnie kapsułki to przyzwyczajenie już chyba, tak po prostu.
        • snakelilith Re: co do prania? 27.04.24, 14:27
          Wszystko można, tylko po co? Według wszystkich testów przeprowadzanych w Niemczech kapsułki piorą najgorzej. Do tego są najdroższe. U mnie też bez sensu, bo mam miękką wodę, więc potrzebuję mniej detergentu, ale w wielu regionach jest odwrotnie, jest bardzo twarda woda i wtedy kapsułki są niewystarczające. Ludzie mają też różne pralki, jedni takie na 6-7 kg, inni na 8-9. To też zmienia trochę ilość proszku do prania. Ja często piorę nawet z mniejszym wkładem, nie zawsze pralka jest całkiem pełna, z różnych względów.
          Ale faktem jest, że odmierzenie odpowiedniej ilości proszku, to jakaś minuta, dwie więcej niż wrzucenie kapsułki i to może mieć do niektórych ogromne znaczenie, także w sensie oszczędzania energii życiowej.
          • kamin Re: co do prania? 27.04.24, 16:22
            W jaki sposób odmierzasz odpowiednią ilość proszku?
            • snakelilith Re: co do prania? 28.04.24, 00:44
              Mam taki plastikowy pojemnik z miarką, leżały kiedyś w drogerii przy kasie. Ale kiedyś to nawet zadałam sobie trud przeliczenia ml na gramy i zważenia proszku na wadze kuchennej, by wiedzieć ile potrzebuję do pełnego wkładu, bo miarka była chyba od Persila, a ja proszek kupuję inny.
        • pseudo_stokrotka Re: co do prania? 28.04.24, 15:42
          Jest też opcja nie dpleqabia "drobinki", tylko wyłania jednaj nakrętki czy ile tam nakazuje producent płynu. I wtedy nie wychodzi więcej, a mniej, albo w sam raz wink
          Ja nie używam kapsułek, bo często mam właśnie pół wsadu albo rzeczy tylko do odświeżenia, wtedy płynu wlewam mniej, a kapsułki nie podzielę.
          • pseudo_stokrotka Re: co do prania? 28.04.24, 15:43
            *sorki za błędy, siedzę w słońcu i nie widziałam dobrze ekranu!
    • b.bujak Re: co do prania? 26.04.24, 17:38
      niech zgadnę... pranie eko, 30 minut, 30 stopni ?
      • mimfa Re: co do prania? 26.04.24, 17:42
        Eko to raczej nie 30 minut.
      • pavia Re: co do prania? 27.04.24, 16:18
        Z reguły 40 stopni, ubrania dzieci z naklejanymi aplikacjami. Boję się, że po praniu w temperaturze 60C będą się potem wykruszać.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: co do prania? 26.04.24, 20:17
      Piorę wyłącznie w płynach do prania: Woolite, Perwool albo Persil.
      Wszystko jest zawsze dobrze wyprane.
      • bei Re: co do prania? 28.04.24, 08:14
        Ja również. Czasem w kapsułkach. Prawie zawsze na 40 stopni, chyba, że pralka woła o wyższą t by bęben wyczyścić, wówczas wybieram najwyższą temperaturę i piorę ścierki
    • milly40 Re: co do prania? 26.04.24, 21:18
      Piorę w tandilu z Aldi od 20 prawie lat, a więc począwszy jak miałam niemowlaka, nie narzekam, wydaje mi się, że pranie czyste wyciągam. Zapach jak proszek, mi nie śmierdzi, mojej mamie tak, ale ja używam lenory i inne, akurat jak drażni mnie zapach tak o dziwo plyny do płukania mogę używać.
    • eliszka25 Re: co do prania? 27.04.24, 03:37
      Od zawsze mocne plamy traktowałam odplamiaczem przed wrzuceniem do pralki. Białe ścierki kuchenne od czasu do czasu namaczam przed praniem w vanishu do białego. Do prania białych rzeczy też często wsypuję miarkę vanisha. Jak kolory mocno zabrudzone, ale nie z konkretnymi plamami, to też Vanish do kolorów oprócz płynu. Piorę w płynach, różnych marek, najczęściej ariel pervol i vizir. Do białych rzeczy mam płyn do białego, do kolorowych płyn do kolorów, do czarnych - płyn do czarnego oraz osobny do ciuchów sportowych. Wszystko mi się dopiera, choć zabrało mi trochę czasu rozpracowanie nowej pralki, bo teraz wszystkie mają pierdyliard programów eco sreko, które mielą pranie długie godziny, a ciuchy i tak niedoprane. Czy to, że zauważyłaś gorsze dopieranie nie zbiegło się czasem z zakupem nowej pralki?
    • leni6 Re: co do prania? 27.04.24, 08:16
      Używam płynów do prania, najczęściej Persil, wszystko schodzi. Kapsułek używam na wyjazdach i też schodzi. Raz na wakacjach miałam taka pralkę, że wszystkie plamy zostawały, dopiero w domu wszystko się doprało, także ja bym podejrzewała pralkę, a nie kapsułki.
    • kropkaa Re: co do prania? 27.04.24, 13:10
      Dla mnie płyn czy kapsułki to raczej do odświeżenia niż prania. Ciuchy sportowe, bluzki jedwabne, swetry kaszmirowe i wełniane, spodnie po jednym dniu, kiedy zdążyły nie być przylegające, ale nie ubrudziły się.
      Do pozostałych rzeczy, które wymagają wyprania, używam proszków Ariel i Persil. Odplamiacze w wyjątkowych sytuacjach.
      Chyba działa, bo nie widzę, by się coś nie dopierało czy szarzało.
    • rosie Re: co do prania? 27.04.24, 14:38
      Proszek, zazwyczaj taki, jaki jest w promocji albo persil ze sklepu z chemią niemiecką. Do białego dodaję sodę oczyszczoną. I moje ostatnie odkrycie to boraks, plamy z długopisu na jasnej bluzie polałam wódką, posypałam boraksem i normalnie uprałam w pralce, zadziałało.
    • pavia Re: co do prania? 27.04.24, 16:22
      Spróbuję zatem wrócić do bardziej klasycznych środków do prania :⁠-⁠) A tak przy okazji, czy jasne rzeczy traktujecie jako białe, czy kolor? Rzeczy białych mam kilka, jasnych od groma. I te jasne zawsze piorę w kolorze. Może w tym tkwi błąd?
      • marta.graca Re: co do prania? 27.04.24, 16:43
        Ja wszystko piorę w kolorze, moja mama też tak robiła. Spróbuj dokładać chusteczki wybielające.
      • snakelilith Re: co do prania? 28.04.24, 00:52
        Teoretycznie wszystko można prać w kolorze. Ale proszek do koloru nie posiada wybielaczy, a te nie tylko dbają o biel, ale działają na brud, plamy i higienę prania oraz pralki. Dlatego zaleca się od czasu do czasu użyć proszku do białego i pranie nastawić na co najmniej 60 stopni. To przeczyszcza także pralkę.
        Słabe wyniki prania mogą być też efektem bardzo twardej wody i niewystarczającej ilości odkamieniacza w standardowych kapsułkach. Dobrze jest więc też wsypać do pralki garść kwasu cytrynowego i przepuścić pralkę bez prania na 90 stopni.
      • chatgris01 Re: co do prania? 30.04.24, 20:58
        Jasne rzeczy piorę w proszku do białego (i często razem z białymi rzeczami).
    • pupu111 Re: co do prania? 28.04.24, 00:29
      Ja mam takie pytanie, co jest najmniej drazniące dla skóry? Mam wrazenie , ze płyny sa mniej, niz proszki. Ja niedawno wyprałam piżamę w proszku, chyba Ultra, i skóra mnie zaczeła strasznie swędziec, i zrobiła się czerwona.
      • snakelilith Re: co do prania? 28.04.24, 00:57
        Proszki w twardej wodzie, zwłaszcza przy krótkich programach poniżej 60 stopni, lubią się czasem nie rozpuszczać i wtedy ma się resztki na praniu, a potem skórze.
        Wyjście, nie sypać za dużo proszku, nie skracać programów, to wcale nie oszczędza energię, nie napychać pralki po kokardkę. I dobrze płukać, jak trzeba to dodatkowo. Przy krótkich programach 20-40 stopni używać płynów.
        • pupu111 Re: co do prania? 28.04.24, 02:17
          No wlasnie, ja nie daję nigdy duzo proszku, chyba nawet troche za mało, woda u nas faktycznie twarda, a najgorsze to ze te wszystkie energooszczędne pralki to prawie wody nie zuzywają, wiec jak wyjmuje pranie, to chyba słabo wypłukane. Nie wyobrazam sobie płukac oddzielnie, a jak porzadnie nie odwiruję, to mi to nie wyschnie
          • mysiulek08 Re: co do prania? 28.04.24, 02:31
            nie masz opcji 'dodatkowe plukanie' ?
          • snakelilith Re: co do prania? 28.04.24, 12:07
            pupu111 napisał(a):

> N
            > ie wyobrazam sobie płukac oddzielnie, a jak porzadnie nie odwiruję, to mi to ni
            > e wyschnie

Większość nowoczesnych pralek ma przecież opcję dodatkowe płukanie. Oraz dodatkowe osobne wirowanie, z którego też korzystam, gdy wrzucam pranie później do suszarki.
      • pliszkawigloo Re: co do prania? 29.04.24, 20:35
        Wiesz, teraz są eko pralki, niższe temperatura, oszczędność wody... Może proszek ci się nie wypłukał?
    • mysiulek08 Re: co do prania? 28.04.24, 01:30
      nie lubie kapsulek do prania, niemal do wszystkiego uzywam proszku, od lat persila, mam jedna miarke i wsypuje w zaleznosci od ilosci i typu prania 1 albo 2

delikatne typu jedwab, kaszmir, merynos piore w rozowym perwolu

nie zapycham pralki po kokarde, posciel ( bawelna i len) piore w 60 stp ( jedwabna w 40), reczniki co ktores pranie w 80-90 zeby pralke 'przegotowac'

wszystko doprane
    • sandy_cheeks Re: co do prania? 28.04.24, 07:26
      Ja od kilku lat używam kapsułek mill, niebieskie imo najlepsze, ale czasami kupuje tez inne i dają radę. Plamy przecieram mydłem do prania i styka…
    • magia Re: co do prania? 28.04.24, 11:57
      noe uzywam kapsulek. Raz dostalam paczke w prezencie i zapach otwartego opakwoania byl niedowytrzymania.
      Do tego ta folia w ktorej sa kapsulki ma taka obrzydliwa w dotyku strukture i lekko sie jlei do rak. No i cena.

Uzywam tylko proszkow albo Formil albo Purox, od kiedy ceny Vizirow i Persilow wystrzelily w kosmos.
      Biale tsirty, scierki, koszule taz na jakis czas wrzucam w wode z ocetem solą i pasta do zębów, sa bielsze po takim kilkugodzinnym moczeniu.
      • snakelilith Re: co do prania? 28.04.24, 12:29
        magia napisała:

> Uzywam tylko proszkow albo Formil albo Purox, od kiedy ceny Vizirow i Persilow
        > wystrzelily w kosmos.

Nie ma najmniejszej potrzeby używania Persila, chyba, że komuś akurat ten zapach się podoba. W Niemczech robi się regularnie testy proszków na ich działanie, publikowane potem na konsumenckich portalach i w prasie. Aktualnie najlepszym proszkiem wysoko przed Persilem jest Tandil Ultra Plus z Aldi. Bardzo dobrze wypadają też Denkmit Vollwaschmittel z drogerii DM, Shetlan Vollwaschmittel Supercompakt z sieci Penny, Formil Ultra Plus z Lidla oraz Domol Vollwaschmittel z Rossmanna. To są proszki do białego.
        Jeżeli chodzi o kolory, to tu faktycznie jest Persil Color Megaperls Excellence, a zaraz potem Domol Colorwaschmittel z Rossmanna. Ja kupuję Bravil Color Plus z sieci Netto, był nr. 1 na tej liście kilka lat temu i do dziś mi odpowiada. Także tym, że nie ma praktycznie zapachu.
        W płynach najlepsze były Formil Color z Lidla oraz Denkmit Color z DM.
        To wszystko oprócz tego jednego Persila są ekonomiczne produkty drogeryjno-sieciówkowe.
        A markowe kapsułki jak Lenor 2in1, Ariel Universal, oraz Persil 4in1 były na samej dole tej listy z wynikiem mało zadowalającym.
        • alina460 Re: co do prania? 28.04.24, 14:07
          Snejk, a ja się zastanawiam jak Ty to robisz, że tak się na wszystkim znasz? 😀
          • eliszka25 Re: co do prania? 28.04.24, 15:14
            Na tym, to akurat nie trzeba się jakoś strasznie znać. W Niemczech testy konsumenckie są powszechne, w Szwajcarii z resztą też. Mam zaprenumerowaną gazetkę konsumencką i czytam sobie od czasu do czasu choćby wyniki różnych testów. Już od lat wiadomo, że marki własne dyskontów nie są gorsze od znanych marek, a często lepsze. Tak samo jest np. z proszkami, tabletkami czy kapsułkami do zmywarek.
        • 1maja1 Re: co do prania? 28.04.24, 17:03
          snakelilith napisała:

. Aktualnie najlepszym p
          > roszkiem wysoko przed Persilem jest Tandil Ultra Plus z Aldi. Bardzo do
          > brze wypadają też Denkmit Vollwaschmittel z drogerii DM, Shetlan Vol
          > lwaschmittel Supercompakt z sieci Penny
          , Formil Ultra Plus z Lidla
          > oraz Domol Vollwaschmittel z Rossmanna. To są proszki do białego.
          > Jeżeli chodzi o kolory, to tu faktycznie jest Persil Color Megaperls Excelle
          > nce,
          a zaraz potem Domol Colorwaschmittel z Rossmanna. Ja kupuję [b
          > ]Bravil Color Plus z sieci Netto[/b], był nr. 1 na tej liście kilka lat temu i
          > do dziś mi odpowiada. Także tym, że nie ma praktycznie zapachu.
          > W płynach najlepsze były Formil Color z Lidla oraz Denkmit Color z DM
          >
          .
          > To wszystko oprócz tego jednego Persila są ekonomiczne produkty drogeryjno-siec
          > iówkowe.
          > A markowe kapsułki jak Lenor 2in1, Ariel Universal, oraz Persil 4in1 były na s
          > amej dole tej listy z wynikiem mało zadowalającym.

Dzieki za to! Zrobiłam screena, w lipcu będę w Austrii i w Niemczech, więc zakupy będą zrobione!!
          Kupiłam na amazonie amerykanskim Persil megapearls do kolorów 16 pran i cena była zabójcza, ale wolę to niż te amerykańskie proszki! Zwykłe za mocno są perfumowane, te eco zas nie dopierają mimo zapewnień producentów. Rozpuszczalne chusteczki do prania też sa beznadziejne.
    • mikams75 Re: co do prania? 28.04.24, 12:25
      Piore w plynach, roznych, zalezy co tam na promocji kupie. Kapsulki kupilam raz - wszystko bylo niedoprane, wrzucalam po dwie, ale wowczas to sie niezbyt oplaca. Zrazilam sie i wiecej nie kupilam zadnych kapsulek.
      • eliszka25 Re: co do prania? 28.04.24, 14:33
        Kapsułek używam tylko czasami na wyjazdach, do szybkiego przeprania ręczników plażowych itp. W domu nie używam, bo też nie jestem zadowolona z efektów doprania. Poza tym dla mnie kapsułki mają zbyt intensywny zapach.
        • chatgris01 Re: co do prania? 30.04.24, 20:56
          Są przecież i kapsułki bezzapachowe, Persil Sensitiv np. Alco z bardzo słabym zapachem (L'Arbre Vert Sensitive).
          • chatgris01 Re: co do prania? 30.04.24, 20:56
            Albo
    • alina460 Re: co do prania? 28.04.24, 14:10
      Nie używam kapsułek. Ubrania piorę w płynach, odpowiednio do białego, do kolorów, do czarnych, mam też inny płyn do wełny.
      Białe ręczniki i pościele/prześcieradła piorę w proszku do białego. Czasem Dodaję odrobinę Ace.
      Kolorowe ręczniki i pościele piorę w płynach do kolorowych.
      Dodaję ocet do prania oraz do płukania.
    • afro.ninja Re: co do prania? 28.04.24, 15:52
      Używam płynów persil, tych dziecięcych, ale mi zapach zmienili. sad Lawendowy persil też jest bardzo ok!
    • afro.ninja Re: co do prania? 28.04.24, 15:53
      Czasami kupuję też włoskie płyny do prania.
    • la_felicja Re: co do prania? 28.04.24, 17:01
      Podepnę się z pytaniem: dlaczego wszystkie proszki do białego są non-bio, a bio do kolorów?
      Ja używam bio, zwykłego z Tesco i jestem zadowolona - zapach bardzo delikatny, ładny i szybko się ulatnia, tak jak lubię - przyjemnie jest, jak rozwieszone pranie pachnie, ale potem wolę żeby ubrania nie pachniały chemią. Dopiera dobrze. Niestety, mój mąż ma bluzy, które mu ten proszek zniszczył- tzn mąż tak twierdzi, ale kiedyś mieliśmy koszmarną pralkę, on sobie nastawił pranie na najdłuższy program - myślę, że to wina pralki, a nie proszku.
      Używam teraz kapsułek Bold do bluz i dresów, proszku do ręczników, pościeli i bielizny. Nie lubię płynów do prania, bo to tyle babrania - albo się myje i wyciera butelkę po każdym użyciu, albo wszystko ma się upaćkane i lepiące. Poza tym, proszki i kapsułki są w tekturowych pudełkach, więc nie generują plaskikowych odpadów
      • pseudo_stokrotka Re: co do prania? 29.04.24, 00:24
        W Polsce nie ma bio i non-bio.
        I szczerze dziwi mnie problem z używaniem plynow. W życiu nie myłam ani nie wycierałam butelki, normalnie nalewam płyn, a butelka jest czysta.
        Natomiast argument o kartonowych pudełkach proszków rozumiem i przemawia do mnie.
        • pliszkawigloo Re: co do prania? 29.04.24, 21:02
          Bo widzisz to powinno inaczej wyglądać, niezależnie czy płyn czy proszek. Powinniśmy iść do sklepu i kupić na wagę albo objętość. Z naszym pojemnikiem. Wiem, że ludzie są wygodni i nie do końca by im się chciało, ale coraz bardziej świadomi. Można zrobić kaucję na pojemniki, dostawy do domu z odbiorem starego pojemnika itp. Niestety wprowadzenie czegokolwiek pod szyldem eko zawsze generuje wzrost cen, nie rozumiem dlaczego.
          • pseudo_stokrotka Re: co do prania? 29.04.24, 21:20
            Dostawa do domu jest super zasobochlonna. To już chyba lepiej te plastikowe butelki w sklepie kupować.
    • kurt.wallander Re: co do prania? 28.04.24, 21:38
      Plamy na dziecięcych ubraniach zawsze traktowałam punktowo odplamiaczem przed praniem. Raczej wszystko schodziło, niezaleznie od tego, w czym prałam (wówczas zazwyczaj w niemieckim Persilu). Teraz piorę najchętniej w płynach Perwoll.
    • szmytka1 Re: co do prania? 29.04.24, 14:48
      Piorę w proszkach albo w płynach, vizir i ariel. Nie narzekam na jakość.
    • szarmszejk123 Re: co do prania? 29.04.24, 21:28
      Piorę w płynach, co tam mi w ręce wpadnie i jest akurat w promocji. Córka jest syfiarą, więc wszystko jak leci bpiore z dodatkową miarka tego ACE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka