Dodaj do ulubionych

Coś dziwnego mi się dzieje

02.05.24, 23:22
Od ponad 2 tyg.od kiedy "coś mi przeskoczyło" w kręgosłupie,czyli lumbago.
Tylko że nic nie pomaga.
Leki- nie działają.
Byłam 2 razy na masażu- nic.
Dostałam wskazówkę od masażystek,ze mam wyjątkowo napięte wszystkie mięśnie i podejrzewają tężyczke.
Biorę bardzo duże dawki magnezu, vit B od kilku dni- najmniejszej różnicy.
Robię polecane cwiczenia- nic.
Nawet medytacji probowalam- nic.
Kapieli, plastrów it'd też próbowałam bez efektów
Miałam oczywiście wielokrotnie takie problemy ale nigdy tak dlugo- a już zawsze masaż czynił cuda , teraz nie działa i nie rozumiem dlaczego.
Rtg- no dyskopatia, ślady po przebytych lumbago, ale to normalne i prawie każdy takie ma.
Mam ogromnie spięte miesnie ,sama to czuję, nie mogę po prostu ich rozluźnić.
Chodze o kuli, przechylona w bok.
Co to może być ?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 02.05.24, 23:38
      jesli chodzisz o kuli, przechylona w bok, to sprawdz stopy/kolana/biodra

pomine moja stopna historie ale po kustykaniu o jednej kuli i przechylaniu na lewa strone, a co za tym idzie bolu po lewej stronie kregoslupa (bardzo spiete miesnie) pomogly wkladki na podwyzszenie luku stopy (nie mam plaskostopia), poskarzylam sie fizjo na moje problemy, wymietolila mi lewa stope i polecila klin pod luk stopy

wie raczej kierunek fizjo cie czeka

o truzimie wagi nie wspomne😛
      • mysiulek08 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 02.05.24, 23:39
        *truizmie
      • konsta-is-me Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 00:44
        To trochę inaczej- chodzę przechylona bo nie mogę się wyprostować, mięśnie nie pozwalają.
        • mysiulek08 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 01:27
          to jakie masz wyjscie? lekarz, rezonans, fizjo
    • kira_03 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 02.05.24, 23:46
      Może to psychosomatyczne? Wynik stresu?
      Byłaś u osteopaty?
      • eriu Re: Coś dziwnego mi się dzieje 02.05.24, 23:50
        Sam osteopata nie pomoże. To do terapeuty trzeba żeby te emocje zamrożone w ciele wyszły wreszcie na wierzch.
        • kira_03 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 02.05.24, 23:55
          Ale w sumie nie wiadomo, czy to na tle psychosomatycznym. Dlatego zaproponowałam osteopate również.
          • alpepe Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 08:27
            Jak nie wiadomo, jak ona miała korowody z pogrzebem ojca roku.
            • kira_03 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 13:51
              Nie skojarzyłam nicka. Jeśli tak, to warto zadbać o swoją psychikę.
            • eriu Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 15:25
              Też nie skojarzyłam. Zanim się dziewczyna dostanie do terapeuty zaczęłabym od dzirbnika. Wziąć zeszyt i się wypisać. Jak jesteś zła to bez cenzury pisz na kogo i za co i wyzywaj jeśli potrzebujesz nikt tego nie zobaczy. A jak zechcesz to potem ten zeszyt spalisz ale sobie pary upuścisz i ulgę poczujesz.
    • ajr27 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 00:21
      To znak, że musisz zrobić rezonans, w dzisiejszych czasach rtg to bzdura.
    • princesswhitewolf Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 01:39
      . Polecam B12 dozylnie serie. Magdallena tez to poleci.

• johana7419 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 06:39
        Tomograf prawdę ci powie i twojemu ortopedzie. Umów się do lekarza po skierowanie
    • brenda_bee Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 06:53
      Punkty spustowe może. Miałam kiedyś taki problem, żadne leki nie pomagały. Dopiero dobry rehabilitant porządnie mi wszystko ustawił, rozmasował i postawił na nogi.
      • eriu Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 15:26
        Tylko jeśli to psychika to i tak się zepnie zaraz.
    • ichi51e Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 07:28
      Moja ciotka tak miała okazało się że ma złamany kręgosłup. Dwa tygodnie inna ciotka (pielęgniarka) leczyła ją na korzonki
    • 35wcieniu Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 08:13
      Jak to faktycznie lumbago to może trwać długo zanim minie. A jak już minie to zacznij regularnie ćwiczyć żeby wzmocnić mięśnie bo jak zdarza się to u ciebie regularnie (piszesz o śladach po przebytych lumbago) to coś jest nie tak albo z mięśniami, albo z postawą, albo ze sposobem chodzenia.
    • aqua48 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 08:41
      Moją Mamę w podobnej sytuacji ratowały serie zastrzyków z wit B12.
    • silenta Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 08:45
      Zrób tomografię lub rezonans. Dużo razy już spotkałam się z sytuacją gdy w RTG zasadniczo nic nie wychodziło dopiero te badania pokazywały problem.
    • kozica111 Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 13:25
      Tężyczka to też moze być brak wapnia, suplementujesz? Bierze sie kilka godzin po magnezie.
    • konsta-is-me Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 14:53
      Na poniedziałek mam lekarza , poproszę o ten rezonans, jak mnie nie oleje.
      A poza tym wczoraj wieczorem, jak się przewracałem z boku na bok, coś mi zgrzytndlo w biodrze I ...trochę pomogło 😆
      Dalej chodzę z kulą i dalej kręgosłup boli ,ale z biodrem lepiej, w sensie mogę się przewrócić z boku na bok albo ruszać lepiej noga.
      Czyli kręgosłup plus biodro - zaczynam się sypać już ? 😟 ( 46 l)
      • 35wcieniu Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 14:57
        Sypać można się zacząć w każdym wieku. Jak całe życie na to "pracowałaś" to zupełnie normalny wiek na początki problemów tego rodzaju.
        • konsta-is-me Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 15:03
          Raczej "nie pracowałam " na to , jestem dość aktywna osobą.
          Ja widzę trochę że powtarza się schemat chorób, które mieli moi rodzice - szczególnie ojciec, który był...zawodowym sportowcem ( bokserem) w młodości a potem wciąż bardzo sprawny fizycznie, oprócz wlasnie problemów z kręgosłupem.To genetyka , co jest w sumie przerażające trochę , bo wychodzi, że cokolwiek nie zrobimy i tak nas dopadnie, co najwyżej możemy łagodzić skutki.
          • 35wcieniu Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 22:24
            Akurat boks nie jest zdrowym sportem, a zawodowy to już zupełnie.
            Genetyka genetyką, ale na wiele rzeczy wpływ ma się spory.
            Masz wagę w normie? Ćwiczysz mięśnie posturalne? Dbasz o to jak siedzisz i jak chodzisz, o brak niedoborów?
    • rosie Re: Coś dziwnego mi się dzieje 03.05.24, 15:03
      Jeśli jeden osteopata nie pomógł, to warto spróbować u innego. Widziałaś na you tubie filmiki Purczyńskiego?
    • lillyinchains Re: Coś dziwnego mi się dzieje 04.05.24, 00:07
      Jajniki i jelita ok?
      Rtg było robione kiedy- na świeżo?
      Znasz swój status osteoporotyczny? Złamań kręgów nie ma?

konsta-is-me napisała:

> Od ponad 2 tyg.od kiedy "coś mi przeskoczyło" w kręgosłupie,czyli lumbago.
      > Tylko że nic nie pomaga.
      > Leki- nie działają.
      > Byłam 2 razy na masażu- nic.
      > Dostałam wskazówkę od masażystek,ze mam wyjątkowo napięte wszystkie mięśnie i p
      > odejrzewają tężyczke.
      > Biorę bardzo duże dawki magnezu, vit B od kilku dni- najmniejszej różnicy.
      > Robię polecane cwiczenia- nic.
      > Nawet medytacji probowalam- nic.
      > Kapieli, plastrów it'd też próbowałam bez efektów
      > Miałam oczywiście wielokrotnie takie problemy ale nigdy tak dlugo- a już zawsze
      > masaż czynił cuda , teraz nie działa i nie rozumiem dlaczego.
      > Rtg- no dyskopatia, ślady po przebytych lumbago, ale to normalne i prawie każd
      > y takie ma.
      > Mam ogromnie spięte miesnie ,sama to czuję, nie mogę po prostu ich rozluźnić.
      > Chodze o kuli, przechylona w bok.
      > Co to może być ?
      • konsta-is-me Re: Coś dziwnego mi się dzieje 04.05.24, 13:58
        Rtg- nie wykazało nic, oprócz tej dyskopatii.Jajniki badane styczniu, wszystko ok.
    • ardzuna Re: Coś dziwnego mi się dzieje 04.05.24, 00:51
      Z takim pytaniem to do lekarza pierwszego kontaktu.
      Jeśli to jednak sprawa ortopedyczna i ćwiczenia nie są wykluczone, bardzo polecam jogę wg Iyengara zamiast typowej rehabilitacji.
      Na problemy kręgosłupowe trzeba się stale ruszać, a nie tylko biernie masować interwencyjnie, bo żaden masaż nie wzmocni ci mięśni utrzymujących kręgosłup.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka