Dodaj do ulubionych

Matematyka

15.05.24, 09:13
Dziś dzień pod hasłem "Matematyka"!
Trzymam kciuki za Ósmokladistów i za Maturzystów rozszerzających!
Mój maturzysta dziś trochę zestresowany. Wiem, że szkoła przygotowała bardzo dobrze, wiem że młody też zadań się narobił, ale stresuję się razem z nim. Oby głupich błędów nie narobił (na podstawie machnął się w dodawaniu 🤪).
Zaciskajcie kciuki razem ze mną, poproszę!
Obserwuj wątek
    • bei Re: Matematyka 15.05.24, 09:17
      🍀
    • jennifer1 Re: Matematyka 15.05.24, 09:17
      Trzymam razem z Tobą, mój maturzysta też dziś zdaje smile
    • mika_p Re: Matematyka 15.05.24, 09:20
      Trzymam smile
    • little_fish Re: Matematyka 15.05.24, 09:21
      Trzymam bardzo mocno, pamiętając emocje sprzed roku (e8) i sprzed dwóch lat (matura). Powodzenia 🍀
    • primula.alpicola Re: Matematyka 15.05.24, 09:28
      Dzięki! Moja córka pisze, była mocno zestresowana😭
    • anilorak174 Re: Matematyka 15.05.24, 09:29
      Trzymam kciuki za wszystkich ósmoklasistow.
      W tym roku był u mnie spokój rekrutacyjny. Za rok matura najstarszego, za dwa matura sredniej i znowu kilka lat spokoju zanim najmlodszy będzie w 8 klasie.
    • szeptucha.z.malucha Re: Matematyka 15.05.24, 09:30
      U mnie dziś dwóch pisze matmę: jeden na e8, drugi poprawia maturę z rozszerzenia a potem jedzie na wykłady na uczelni. Bardzo matematyczny dzień😜
      Powodzenia!🤞
    • panirobak82 Re: Matematyka 15.05.24, 09:37
      To ja też się podpinam o prośbę za trzymanie kciuków za moją na E8🙏
    • slonko1335 Re: Matematyka 15.05.24, 09:48
      Pewnie, że trzymamy kciuki i czarujemy dzisiejszych maturzystów i ósmoklasistów!
    • filutek.von.glutek Re: Matematyka 15.05.24, 09:52
      Mój też dziś pisze rozszerzoną. Szedł na luzie, ale on w ogóle jest wyluzowany, ja się stresuję bardziej niż on.
    • bazia_morska Re: Matematyka 15.05.24, 10:15
      Trzymam mocno!
      U nas dziś przerwa. Jutro chemia r.
    • la_mujer75 Re: Matematyka 15.05.24, 10:41
      Oj, trzymam.
    • cranberries1983 Re: Matematyka 15.05.24, 10:54
      jak umie to zda!
      jak nie umie to poprawi!!
      takze nie ma co panikować wink
    • bazia_morska Re: Matematyka 15.05.24, 12:41
      I jak ta matma?
      • hugo43 Re: Matematyka 15.05.24, 12:45
        Moj na e8 napisał w odpowiedzi cm2 zamiast cm3 czy na odwrót😀i już wściekły,a tak to luzik.
      • eglantine Re: Matematyka 15.05.24, 12:47
        Moja twierdzi, że bardzo łatwa, a jak było naprawdę, to się dopiero okaże. 😉
        • panirobak82 Re: Matematyka 15.05.24, 12:50
          Moja zdecydowanie lepsze samopoczucie niż pk polskim
          • bazia_morska Re: Matematyka 15.05.24, 12:58
            Fajnie smile
        • arthwen Re: Matematyka 15.05.24, 15:14
          Mój też twierdzi, że łatwe było, a nie jest "matematyczny" wink Nie wiem czy to dobrze akurat, bo jeśli faktycznie łatwa, to wypłaszczy mocno wyniki.
    • birch70 Re: Matematyka 15.05.24, 13:32
      Trzymam kciuki i za e8 i maturzystów 🍀
      Moja maturzystka dziś już po najbardziej stresującym ją ustnym z j.polskiego, do przodu ✌ jeszcze tylko dwa ustne (podstawa i dj) i koniec tego maratonu wreszcie. Rozszerzenie już napisane, jest dobrej myśli.
    • b.bujak Re: Matematyka 15.05.24, 13:40
      ga-ti napisała:

> Dziś dzień pod hasłem "Matematyka"!
      > Trzymam kciuki za Ósmokladistów i za Maturzystów rozszerzających!

ja mam właśnie taki duet smile
    • claudel6 Re: Matematyka 15.05.24, 14:59
      córka przyszła zadowolona smile powiedziała: "będzie stówa". na stówę nie liczę, ale będzie chyba wysoko.
      • panirobak82 Re: Matematyka 15.05.24, 15:03
        Moja już sprawdziła odpowiedzi ma100%
        • slonko1335 Re: Matematyka 15.05.24, 15:48
          Brawo Emaciątka!
        • szeptucha.z.malucha Re: Matematyka 15.05.24, 16:29
          Mój syn też e8 sprawdził - wszystko ok. Za to maturzysta nie zdążył ze wszystkim i chyba poniżej oczekiwań.
    • annaboleyn Re: Matematyka 15.05.24, 15:07
      Trzymajcie się dzielnie, to się kiedyś skończy smile
    • mama-ola Re: Matematyka 15.05.24, 16:11
      Mój maturzysta też dziś rozszerzał matmę. Powodzenia dla wszystkich zdających smile
      E8 podobno łatwe były, tak mówiło dziecko koleżanki, które wyszło przed czasem.
    • jana111 Re: Matematyka 15.05.24, 16:28
      Moja panna zadowolona, sprawdziła odpowiedzi, wyszło jej 100%, co oby. Angielski to już w ogóle pikuś, nie wiem czy planuje jeszcze cokolwiek zrobić czy tylko pójść jutro i mieć w zasadzie cały dzień luzu.
      • lady.madrugada Re: Matematyka 15.05.24, 16:31
        Wszystkim znajomym dzieciakom wychodzi 100%. I to wcale nie jest dobrze, bo jak mnóstwo dzieci będzie miało to 100% to rekrutacja będzie nieadekwatna. Co nie zmienia faktu, że 100% mojego dziecka mnie cieszy, choć uwierzę dopiero gdy zobaczę 😉
        • szeptucha.z.malucha Re: Matematyka 15.05.24, 16:35
          Później statystyki pokazują co innego. Ale fakt, łatwy egzamin nie różnicuje uczniów dobrych od bardzo dobrych czy uzdolnionych. Dlatego tak istotne są dodatkowe punkty.
          • mikaaan Re: Matematyka 15.05.24, 18:14
            To jest właśnie porażka, że do klas mat-fiz i mat-info różnicuje egzamin polskiego. Mogliby dać 1-2 zadania ambitniejsze, żeby zdolni matematycy mogli się wykazać.
            • panirobak82 Re: Matematyka 15.05.24, 18:42
              Moja wyliczyła 100% z matmy ale do takiej klasy nie idzie.
        • ga-ti Re: Matematyka 15.05.24, 20:30
          No właśnie. Jak biadoliłam nauczycielce matmy w pierwszej klasie lo, czemu memu dziecku tak słabo idzie, wszak w podstawówce miało 5 (no dobra, umiało na mocną 4) i egzamin napisało bardzo dobrze. To pani stwierdziła, że w podstawówkach jest niski poziom, a egzaminy były bardzo łatwe uncertain
          I fajnie, że się dzieciaki cieszą, ale szkoda ich, żeby miały się później rozczarować. Też uważam, że poziom zadań powinien być zróżnicowany, od prostych poprzez trudniejsze aż do trudnych zadań.
          Co nie zmienia faktu, że GRATULUJĘ dzieciakom!
          • lady.madrugada Re: Matematyka 15.05.24, 20:43
            Na razie nie dziękuję za gratulacje, bo nie wiem czy dziecko dobrze zapamiętało swoje wyniki 😁 I dokładnie potwierdzasz moje obawy, że teraz mu się wydaje, że jest z matmy świetny, bo ma piątkę na luzie i egzamin mu dobrze poszedł, a w LO będzie zdziwienie, że jak to tak 😉
            • slonko1335 Re: Matematyka 15.05.24, 21:26
              E tam różnie bywa i mocno zależy od nauczyciela. Moja bardzo niematematyczna córka ma lepszą ocenę z matmy niż moj matematyczny syn z egzaminem na 100%. Te oceny nijak nie odzwierciedlają niczego .
        • jana111 Re: Matematyka 16.05.24, 00:59
          No ale oczywiście, że takie mogą być konsekwencje. Niemniej jednak żadnego wpływu na to już nie mamy, a wolę żeby miała 100% niż nie miała. Czy może minus 1 punkt, bo nie jest pewna obliczeń końcowych w jednym zadaniu.
    • joasia33 Re: Matematyka 15.05.24, 17:25
      No i jak matura z matematyki? Moja córka wściekła, że koszmarna była. Zrobiła, ale mówi, że dramat.
      • mama-ola Re: Matematyka 15.05.24, 17:37
        Mój syn mówi, że była bardzo trudna. Nie spodziewa się dobrego wyniku.
        • brydzia1969 Re: Matematyka 15.05.24, 19:22
          Tak samo mój syn mówi. Niestety.
        • maghdalena33 Re: Matematyka 16.05.24, 05:55
          Podobnie jak moja córka. Szła na matematykę z dobrym nastawieniem i wyszła załamana. Podobno matura była bardzo ciężka. Cześć osób poddawała się i po pół godzinie oddawała arkusze.
          Nie wiem co będzie z wynikami i czy ma jeszcze szansę na swoje wymarzone studia.
      • szeptucha.z.malucha Re: Matematyka 15.05.24, 17:38
        Mój syn też stwierdził, że ciężko. Nie wszystko zrobił, nie zdążył.
      • kurt.wallander Re: Matematyka 15.05.24, 17:57
        Moja córka nie pisała rozszerzonej matematyki, ale jej koleżanka bardzo zadowolona, wszystko zrobiła, 3 x sprawdziła.
        • joasia33 Re: Matematyka 15.05.24, 18:36
          Hmmm, to szałowo.
        • la_mujer75 Re: Matematyka 15.05.24, 19:43
          A ta koleżanka to bardzo zdolna była? Czy bardziej przykładna?
          Mam wrażenie, że aby dobrze napisać rozszerzenie z matmy jednak trzeba być bardziej zdolnym, niz pracowitym.
          • kurt.wallander Re: Matematyka 15.05.24, 21:56
            la_mujer75 napisała:

> A ta koleżanka to bardzo zdolna była? Czy bardziej przykładna?
            > Mam wrażenie, że aby dobrze napisać rozszerzenie z matmy jednak trzeba być bard
            > ziej zdolnym, niz pracowitym.
            >
            Idealne połączenie, bo i zdolna, i pracowita, z tego, co wiem smile
            • kurt.wallander Re: Matematyka 15.05.24, 21:58
              Mam taki update, że dziewczyna znalazła jakis drobny błąd, ale to tak ze 2 p. na minusie.
      • dors_venabili Re: Matematyka 15.05.24, 20:02
        Moja podłamana, i ona i jej znajomi mówią, że bardzo trudna.
        • slonko1335 Re: Matematyka 15.05.24, 20:11
          Moja córka trzevioklasistka mowi, że maturzysci dzisiaj z matmy wychodzili załamani.
          • joasia33 Re: Matematyka 15.05.24, 20:18
            Właśnie tak. U mojej córki niektórzy wyszli po godzinie, wcale nie dlatego, że wszystko zrobili.
          • grey_delphinum Re: Matematyka 15.05.24, 20:34
            slonko1335 napisała:

> Moja córka trzevioklasistka mowi, że maturzysci dzisiaj z matmy wychodzili zała
            > mani.
            >
            Moj syn zdaje rozszerzenie w przyszłym roku, będzie ciekawie ...
          • em_em71 Re: Matematyka 16.05.24, 08:13
            slonko1335 napisała:

> Moja córka trzevioklasistka mowi, że maturzysci dzisiaj z matmy wychodzili zała
            > mani.

No tak, tym bardziej, że akurat to liceum nie należy do matematycznych potęg. Zerknęlam na średni wynik zeszłorocznej, w obiegowej opinii, łatwej matury. No cóż, wynik nie powalał.

• slonko1335 Re: Matematyka 16.05.24, 08:40
              Nie mam pojęcia jakie były opinie o zeszłorocznych maturach ale generalnie wyniki co roku nie powalają ani z e8 ani z matur nawet jak są niby łatwe.
              • aagnes Re: Matematyka 16.05.24, 08:47
                Dlatego ze zyjemy w bańkach, ja nic innego nie slyszalam, tylko ze 100% wszyscy ze wszystkiego, banalne, w 15 minut ogarniete itd, moja corka z ok 80% to byla patologia, dramat, nawet tutaj wysylano ją do przyuczenia do zawodu np fryzjerki, a potem zagladam do wynikow ogolnopolskich a tam dramat.
                ja mysle tez, ze w warszawie jest lekki obłęd, tutaj jest straszliwa rywalizacja, liczy sie najmniejszy punkcik, za to w mniejszych miejscowosciach gdzie sa np dwa licea ludziom wisi czy dostana 50 czy 80 i tak gdzies pojda albo do szkoluy nr 1 albo 2.
                • slonko1335 Re: Matematyka 16.05.24, 08:55
                  W mojej bańce dzieciaki nie przygotowują się do egzaminu w szkole tylko na korkach lub same, bez względu na to do jakiej skzoły chodzą, czy jest z dołu czy z góry rankingu, jakby miały bazować tylko na wiedzy wyniesionej z lekcji to mogłoby się okazać, że nie wyskoczą ponad 30% i tak też się zdziwili u moich dzieci w klasie którzy liczyli na szkołę w tej kwestii...przykład mojej córki-zero matmy przez pól roku, cały zeszły rok matma dramat-zatem półtora roku do tyłu, co z tego, że przyszedł fajny gościu i tak pewnie nie jest w stanie z nimi tego nadrobić.
                • szeptucha.z.malucha Re: Matematyka 16.05.24, 09:05
                  No, np. mój syn chodzi do klasy z rozszerzoną matmą i tam 100 (e8) mają chyba wszyscywink ale to jest bańka - grupa kilkunastu osób na szkołę a zdających szkoła ma koło setki. Trudno ocenić jaka za tym pójdzie punktacja przy rekrutacji. Jeżeli wielu będzie mieć dużo punktów, to progi będą równie wysokie jak przed rokiem.
                  • slonko1335 Re: Matematyka 16.05.24, 09:12
                    Moja chodziła do dwujęzycznej z kolei w podstawówce i tam praktycznie cała klasa nie zeszła poniżej dziewięcdziesięciu parę z e8 ale były klasy w których był dramat(to były klasy nauczycielki którą miał potem mój syn i dlatego przygotowywał się poza szkołą) i średnia szkoły wyszła też bez szalu.
      • ga-ti Re: Matematyka 15.05.24, 20:24
        Syn twierdzi, że była dziwna, inna niż te z poprzednich lat i te, co robili na próbnych. Były "trudne" liczby, które utrudniały i wydłużały czas liczenie. Czasu za mało.
      • jdylag75 Re: Matematyka 15.05.24, 21:16
        Mój maturzysta twierdzi, ze matma rozszezona była łatwa i celuje w maxa bo zadania mu bardzo podeszły, u niego jednak trzeba brać poprawkę na koszmarną dysgrafię - ja biore, on mniej...
        Natomiast twierdził, że liczby do policzenia były zaskakująco łatwe, zrobił zadania w 2 h i potem godzine sprawdzał, ale przyznał ze u nich w klasie zdania na temat trudności były bardzo podzielone, a to bardzo mocna klasa w b. dobrym LO, więc coś jest na rzeczy.
      • filutek.von.glutek Re: Matematyka 16.05.24, 00:16
        Mój wyluzowany syn mowi że była trudna, chyba najtrudniejsza z arkuszy które rozwiązywał. Ocenia że będzie mieć max 60%.
      • ewag12 Re: Matematyka 16.05.24, 07:38
        Mój tez twierdzi, że była bardzo trudna. Szału nie będzie na pewno.
    • asia_i_p Re: Matematyka 15.05.24, 17:56
      Trzymam kciuki!!!!
    • slonko1335 Re: Matematyka 15.05.24, 20:12
      A napisze mi ktoś co się dzieje jak ktoś poprawia maturę i napisze gorzej niż za pierwszym razem? Nue musi tego drugiego wyniku nigdzie pokazywać?
      • szeptucha.z.malucha Re: Matematyka 15.05.24, 20:30
        Nie musi
        • szeptucha.z.malucha Re: Matematyka 15.05.24, 20:32
          Jest suplement do poprzedniego zaświadczenia i można ale nie trzeba go dołączyć przy rekrutacji. Zawsze jest wybierany korzystniejszy wynik.
          • slonko1335 Re: Matematyka 15.05.24, 21:35
            Dzięki za wyjaśnienie. Koleżanki córka poprawiała i też załamana i głupio było mi się dopytywać.
            • alfa36 Re: Matematyka 15.05.24, 23:22
              Załamana, bo rok temu matura rozszerzona była, zdaniem tegorocznych maturzystów, zdecydowanie łatwiejsza. To generalnie niezbyt sprawiedliwe.
              • ewag12 Re: Matematyka 16.05.24, 07:40
                Dokładnie. Nie wiem jaka jest intencja takich działań, co ma na celu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka