Dodaj do ulubionych

system sciereczek do sprzatania

20.05.24, 15:29
Wolny dzien mam, wiec dorwalam sie do sprzatania i naszly mnie mysli na temat sciereczek do sprzatania. Mam rozne i ale jednak rzadko z nich korzystam za to stanowczo za duzo papierowych recznikow zuzywam. Bo szybciej, latwiej i nie musze plukac. Kupuje z papieru z recyklingu no ale nawet, doszlam do wnioslu, ze malo to ekologiczne. Ale zastanowilam sie, czy plukanie scierek nie jest gorsze? Czy po sprzataniu pierzecie scierki w pralce? W sensie zuzywacie na jedno sprzatanie kilka i pozniej do pralki? Nastawiac prawie pusta pralke? Jedna i pluczecie w kolko?Zastanawiam sie jak to zrobic, zeby bylo ekologicznie, ekonomicznie i nieuciazliwie. Mam tez rozne sciereczki np. z pocietego starego przescieradla, zeby nie plukac tylko wyrzucac. Ale nie zbieraja tak dobrze kurzu, zostaja mazaje a poza tym moze lepiej oddac przescieradlo do recyklingu a nie szmatki po kawalku do smieci wyrzucac? W kazdym razie to sie nadaje wylacznie do czyszczenia roweru a nie kurzy i szafek.
Mam jedna kuchenna sciereczke do codziennego ogarniania blatow, przepieram ja recznie ale teraz mnie naszly przemyslenia w kontekscie wiekszego sprzatania - na gorze mebli, lampy i rozne bardziej zakurzone zakamarki.
I jeszcze - jak wycieracie chromowane powierzchnie? Ja do tej pory wlasnie spreyem do wszystkiego i papierowym recznikiem, nie wiem czy po scierce z sama woda nie bedzie sladow.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 15:37
      Mam różne. Nie rozkminiam używam, plucze, piorę wedle potrzeby. Ściereczki ze zuzytych ubran i pościeli nigdy w moim domu nie istniały.
    • kira_03 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 15:50
      Kup sobie fioletową ściereczkę Viledy, nie zostawia smug na chromowanych powierzchniach. Super się przepłukuje recznie podczas sprzatania, pozniej wrzucam ja z reszta prania i innymi scierkami do pralki.
      • 1maja1 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 16:04
        Uwielbiam te sciereczki! Po beznadziejnych mikrofibrach w końcu coś naprawdę porzadnego!
      • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 17:53
        poprosze linka, bo mi rozne google pokazalo.
        • kira_03 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:32
          Mam taką, genialna jest, szybko tez sie przepłukuje. Ma jakby inna strukturę, niz te z mikrofibry.
          • 1maja1 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 19:30
            Ja kupuję na amazonie, w Polsce są w Brickomarsche, przynajmniej ja tam kupowałam.
          • pade Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:00
            tak, to jest cudo, kiedyś kupiłam z 20 na zapassmile
    • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 15:50
      Używam bardzo mało różnych sprayów. Niemal do wszystkiego uźywam putzessig. Powierzchnie chromowane przecieram ścierką zmoczoną w wodzie z dodatkiem putzessig i wycieram na sucho ścierką do polerowania szkła. Błyszczy się jak psu nie powiem co. Sprzątam przy pomocy systemu ściereczek właśnie. Mam ich dużo. Na jedno sprzątanie łazienki zużywam 1-2 ściereczki, które wędrują do prania. Jak uzbiera mi się pralka ścierek do sprzątania, mopów itp., to włączam i piorę w wysokiej temperaturze. Ścierek do kuchni też mam chyba z 10 i jak ta przy zlewie staje się nieświeża, to wrzucam do prania, a z szuflady biorę czystą. Kuchenne ścierki piorę z ręcznikami, też conajmniej w 60 stopniach. Z wypróbowanych ścierek moim zdaniem najlepsze są te kolorowe, pakowane chyba po 8 z Landi. Do wycierania na sucho mam ścierki do polerowania szkła, też z Landi.
      • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 17:49
        takie bawelniane kuchenne scierki tez piore z recznikami i z tymi nie mam problemu, ale te takie typowe do sprzatania - no nie wiem, gromadzenie ich gdzies az sie uzbieraja tez mi nie pasuje, mopa mam jednego.
        • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:34
          Ja mam trzy nakładki na mopa. Normalnie wystarcza przepłukanie ręczne po myciu podłogi, ale od czasu do czasu wrzucam do pralki. Ścierki do sprzątania po użyciu suszę na balkonie lub w piwnicy w pralni i wrzucam do osobnego kosza. Jak robię większe porządki, to szybko się uzbiera wsad do pralki. Zwłaszcza, że w kuchni oraz w każdej łazience mam też zawsze po jednej sztuce dużych ścierek podłogowych do bieżącego ścierania tego, co się rozleje i nachlapie. Te też wymieniam przy sprzątaniu, więc średnio raz w tygodniu dochodzą też 3 duże ściery.

W kuchni przy kranie mam zawsze ścierkę, którą przecieram blaty i ta co kilka dni wędruje do prania, ale piorę je z ręcznikami, nie ze ścierkami do sprzątania.
          • turzyca Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 00:11
            >Ja mam trzy nakładki na mopa.

Któraś ematka napisała, że ona ma tyle nakładek na mopa, żeby ich w trakcie sprzątania nie płukać tylko wymieniać na świeże. To była najlepsza rada ever. Odpada obrzydliwe płukanie mopa, woda do mycia pozostaje czysta, podłogi są wyraźnie czystsze, a na koniec płucze się wszystkie nakładki w pralce, odwirowane schną błyskiem i nie nabierają nieprzyjemnego zapachu. I nakładki wystarczają na dłużej, bo nie są tak eksploatowane, więc ta jednorazowa inwestycja się zwraca. Mam teraz osiem nakładek, wymieniam mniej więcej jedną rocznie.
            I jak się do tego dorzuci ściereczki do kurzu, ścierki do ścierania, ścierki podłogowe awaryjne, dywaniki łazienkowe i cała reszta brudnych tekstyliów, to wychodzi praktycznie cała pralka.
            • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 00:48
              To znaczy, że raz zamaczasz mopa w wodzie, myjesz kawalek podlogi i zmieniasz końcówkę zamiast wypłukać ja w wiadrze, tak?
              • turzyca Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 09:17
                Dokładnie tak.
              • tairo Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 08:51
                To ja byłam.
                Nie zamaczam mopa w wodzie - w ogóle nie używam wiadra. Spryskuję podłogę rozcieńczonym środkiem do mycia (mój mop ma spryskiwacz wbudowany, ale butelka w ręce też działa) i wycieram suchym mopem do czysta. Jak nakładka robi się brudna/mokra, to wymieniam na świeżą suchą, bo chodzi o to, żeby nią brud zebrać do czysta, a nie maziać na mokro.
                System nieoczywisty, ale bardzo skuteczny, szybki i dla mnie wygodniejszy, bo nie trzeba dźwigać wiadra i chlapać wodą. Trzeba zainwestować w więcej nakładek, ale używane w ten sposób na dłużej wystarczają.
                • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 12:56
                  odnosnie dzwigania wiadra - czesto nalewam wode do umywalki i to mi robi za wiadro.
                  I czasem tez rozchlapuje plyn z butelki po podlodze i jade mopem, ale wilgotnym i plucze.
                  • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 18:48
                    Żeby nie dźwigać wiadra, to nalewam do niego tylko ze 3 litry wody tongue_out
                    Ponieważ też stosuję metodę zamaczania bez płukania, tyle że nie z kilkoma mopami, a z kilkoma szmatami do podłogi, to tyle wody spokojnie wystarcza, jeszcze zostanie na ściereczki z mikrofibry do umycia drzwi, czy frontów mebli kuchennych..
                  • tairo Re: system sciereczek do sprzatania 25.05.24, 04:23
                    Tylko wtedy się nabiegasz w te i z powrotem do umywalki.
                    Jak wymopujesz do sucha, to nie ma co płukać, chyba że jakichś żrących środków używasz.
                • hosta_73 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 14:32
                  Kurcze, muszę spróbować, zwłaszcza, że powierzchni do mycia mam niewiele.
                  • tairo Re: system sciereczek do sprzatania 25.05.24, 04:26
                    Spróbuj, polecam.
                    Mam mop Vileda 1-2 Spray, moim zdaniem dużo wygodniejszy niż miotłowate.
            • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 21:15
              ja bym powiedziala, ze sa tak samo eksploatowane, jesli powiedzmy sredni czas uzywania mopa to 200 razy 100m2, to przy jednym mopie wymienie go wczesniej niz przy osmiu ale w efekcie czas uzytkowania kazdego mopa bedzie taki sam.
              • turzyca Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 09:45
                Matematycznie faktycznie tak samo, ale jak wprowadziłam system to usłyszałam od obydwu naszych matek "i co, będziesz co 6 tygodni kolejnych osiem nakładek kupować?".
              • tairo Re: system sciereczek do sprzatania 25.05.24, 04:33
                W praktyce jednak wystarczają na dłużej, niż by wynikało z prostej matematyki, bo mniej brudu się w nie wbija mocno.
      • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 17:59
        wybieram sie do Landi po roslinki to i na scierki popatrze - czy te scierki do polerowania szkla to Hochglanztuch Microfaser czy Glastuch Microfaser? I mokre szklo/powierzchnie sie tym wyciera do sucha?
        • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:26
          Ścierki do szkła mam takie

www.landi.ch/shop/reinigungsutensilien_150306/geschirrtuch-microfaser-42-68-cm_76207

Świetne moim zdaniem. Wycieram nimi szklane ściany prysznica czy właśnie krany i chromowane uchwyty. Po przetarciu wodą z putzessig nie trzeba tego jakoś strasznie polerować czy wycierać dokładnie do sucha. Nie zostają żadne maziaje.

Do do sprzątania i kuchni mam takie ścierki

www.landi.ch/shop/reinigungsutensilien_150306/microfasertuch-30-x-30-cm-8-stueck_21338

Moim zdaniem najlepsze. Niektóre mam już chyba z 10 lat, jak nie więcej. Jak po użytkowaniu w kuchni zostają na nich jakieś niespieralne plamy, to dokładam do tych do sprzątania i służą mi jeszcze długo.

Jak odkryłam te ścierki, to sama się zdziwiłam, że są takie tanie i takie dobre.
          • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:52
            ja jednak sprawdze co mam, bo takie jak te pierwsze z microfaser scierki mam gdzies, nieuzywane, bo chyba je kupilam jako zwykle kuchenne a one sie do tego nie nadaja, nie wpadlam ze to do wycierania chromu czy szkla.
            Takie jak te drugie mam, moga byc.
            U mnie tez jest recykling, zazwyczaj scierki koncza zywot na sprzataniu balkonu, parapetow itp.
            Dzis otworzylam jakies nowe opakowanie kupione wieki temu i o dziwo bardzo udane, az spojrzalam gdzie kupione - ottos. Ale mozna sie naciac, bo niby wszystkie to microfaser a w uzyciu roznie bywa, niektore zostawiaja jakies paprochy, smugi itp.
            • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:09
              A to tak, jak już coś w domu masz, to nie ma co lecieć na zakupy. Mnie najbardziej odpowiadają ścierki z Landi, ale wiadomo, każdy ma jakieś swoje preferencje. Poza tym niby wszystkie są opisane jako mikrofaser, a ostatnio dokupiłam sobie takie we wzorki, w Otto’s właśnie, bo myślałam, że będą ładne do kuchni, ale to zdecydowanie nie to. Chyba do sprzątania powędrują.
    • tilijka123 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 15:55
      Używam ściereczek, mam ich sporo. Po użyciu lekko przepłukuję i suszę , a jak nazbiera się więcej puszczam pralkę na krótki cykl z niewielką ilością żelu do prania, bez płynu do płukania.
      • evee1 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:33
        Ja tak samo.
    • geez_louise Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 16:00
      Mam pudełko różnych ścierek i mopów, sprzątam tak długo aż wszystkich nie wykorzystam, a potem wrzucam je razem do pralki z płynem dezynfekującym do prania. Do kibelków, koszy na śmieci i innych paskudności zbieram podarte uprane ubrania i bieliznę. Używam raz i wyrzucam.
      • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:19
        Masz aż tyle podartych ubrań czy nieczęsto myjesz wucet? 😂
    • 35wcieniu Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 16:12
      A różnie. Jak tylko np. wycieram kurze to płuczę w trakcie i na koniec i wieszam do wyschnięcia. Jak większe sprzątanie i mam kilka szmat i wkłady z mopa to puszczam pralkę. Czasami dorzucam dywanik balkonowy, pewnie stanowi najbrudniejszą z tych rzeczy bo pył z brzozy to dramat.
      Stare t-shirty też zużywam w ten sposób, czasami od razu wywalam.
    • pade Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 16:36
      spray do wszystkiego i rozcieranie papierowym ręcznikiem = rozcieranie brudu
      właśnie dlatego pożegnałam się z kolejną panią do sprzątania, ludzie nie umieją sprzątaćuncertain
      • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 17:52
        ale jakie rozcieranie brudu? Spryskuje i zbieram brud papierowym recznikiem. Moze nie tyle brud, co kurz.
        • feniks_z_popiolu Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:11
          W domu tępię używaczy ręczników papierowych. To kusząca opcja, wygodna, ale jednak kłóci się z moim ekoświatopoglądem. Mam mnóstwo ścierek różnych. Te do łazienek używam raz i wyrzucam
          Kuchenne gromadzę, wilgotne suszę a potem piorę w pralce razem z ręcznikami. Jedna z pań sprzątających u mnie sprzedała mi dwa patenty za co jej jestem wdzięczna. Pierwszy to używanie gazy jako ścierki. Błyskawicznie zbiera wodę, błyskawicznie wysycha. Drugi gotowanie tych ścierek raz na jakiś czas w garnku 10 minut z płynem do mycia i sodą. Ścierki jak nowe.
          Po meblach lecę na ogół mikrofibrą

• mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:23
            > wygodna, ale jednak kłóci się z moim ekoświatopoglądem. Mam mnóstwo ścierek różnych. Te do łazienek używam raz i wyrzucam

hmm a to ci sie nie kloci?
            Papierowych nie uzywam jak popadnie, ograniczam, ale po tym watku postaram sie bardziej. Mimo wszystko pranie 1-2 scierek w pralce tez mi sie kloci....
            Pieluchy tetrowe podobne sa do gazy, zuzylam je tak po dziecku.
            • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:31
              W dodatku pranie mikrofibry dorzuca mikroplastiki do środowiska wodnego...
            • feniks_z_popiolu Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:40
              Nie, nie kłóci. Łazienkowe ścierki są ze starych ciuchów, ręczników. I tak byłyby wyrzucone. Przed unicestwieniem jeszcze przynajmniej do czegoś posłużą.
              • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:22
                Łazienkowe ścierki są ze starych ciuchów, ręczników.
                Ponownie zapytam - serio masz tyle starych ciuchów i ręczników, żeby wyrzucać po jednym użyciu? Ja mam ręczniki, które mają lekko licząc 20lat i ani myślą się zniszczyć i przerobić na ścierkę….
                • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:35
                  ja mam duzo takich szmatek np. ze starych poscieli, z jednej poszwy jest mnostwo scierek, ale one takie sobie sa do sprzatania.
                • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:12
                  Też mnie zastanawiają te ścierki ze starych ciuchów. Nie mam tyle ciuchów do wyrzucenia żebym mogła chociaż 2 x w tygodniu umyć łazienkę i wyrzucić. Ręcznik w ciągu ostatnich 20 lat wyrzuciłam jeden.
                  • turbinkamalinka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:40
                    eliszka25 napisała:

> Też mnie zastanawiają te ścierki ze starych ciuchów. Nie mam tyle ciuchów do wy
                    > rzucenia żebym mogła chociaż 2 x w tygodniu umyć łazienkę i wyrzucić. Ręcznik w
                    > ciągu ostatnich 20 lat wyrzuciłam jeden.

Mam czterolatka który niszczy ubrania jak tylko na nie spojrzy. Więc koszulek, dresów i innych nadających się rzeczy mam zawsze sporo. A jak nie zniszczy przez patrzenie to wyrośnie.
                    • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:51
                      Jak urośnie to bedziesz musiala znalezc alternatywne źródło sciereczek
                      • turbinkamalinka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:55
                        karyna-z-tarchomina napisał(a):

> Jak urośnie to bedziesz musiala znalezc alternatywne źródło sciereczek

Pewnie tak. Ale jeszcze ze dwa lata będę miała zapas
              • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:36
                Ale jak wyrzucisz do kontenera na szmaty, to to zostanie przetworzone a jak wrzucisz do worka po uzyciu, to juz nic z tego nie bedzie. Mnie tam sie kloci.
                • 35wcieniu Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:46
                  Zostanie przetworzone na czyściwo. Czyli sprzedane firmie, która tego używa do czyszczenia maszyn itd. i też wyrzuca.
                  • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 13:52
                    Niekoniecznie po jednym użyciu…
          • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:37
            No mnie zdecydowanie bardziej z ekoświatopoglądem kłóci się wywalanie ścierek po jednym użyciu niż używanie ręczników papierowych.
        • pade Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:20
          mikams75 napisała:

> ale jakie rozcieranie brudu? Spryskuje i zbieram brud papierowym recznikiem. Mo
          > ze nie tyle brud, co kurz.

skoro kurz to po co spray?
          nie no serio, nie piszę tego, żeby się przyczepić, tylko po takim właśnie sprzątaniu miałam na frontach kuchennych abstrakcję za maziaji zamiast czystych frontów
          ja myję najpierw płynem, żeby usunąć paluchy, brud, itd, a potem na czysto ściereczką z viledy

hitem było u mnie mycie łazienki - spray na kafle, rozmazane gąbką i wuala! czysto jest
          pani domu sama se spłuczebig_grin
          • 35wcieniu Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:24
            skoro kurz to po co spray?

Żeby go zebrać a nie wzniecić w powietrze. Może być też wilgotna szmatka ale całkiem na sucho ma sens tylko niektórymi rodzajami włóknin, papierem raczej nie.
          • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:35
            do wilgotnego kurz sie lepiej przykleja. Po wytarciu szmatka na sucho czesc kurzu lata w powietrzu i dopiero wytarcie na mokro faktycznie likwiduje kurz. A sprej taki do szyb, po nim nie ma smug, po samej wodzie roznie bywa.

Na frontach nie ma kurzu, To zupelnie cos innego.
            Mialas dziwna sprzataczke, bo sprejem i papierem nnc sie nie rozmazuje.
            • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 13:54
              Ja mam taką szczotkę z farfocli z lidla rzekomo przyciągającą kurz…. Ale jest jednorazowa… Używam do trudno dostępnych jak np abażury.
      • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:06
        Bo ten papierowy ręcznik się zmienia, aż kolejny kawałek będzie czysty cool
        • pade Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:21
          no to do każdego sprzątania musiałabym zużyć ze trzy rolki, nie opłaca mi siębig_grin
          • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:35
            stanowczo mniej zuzywam.
            • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:44
              Ja też mniej.
      • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 19:07
        Ojej, to mnie bys tez wyrzuciła 🙊🙊🙊
      • primula.alpicola Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:20
        Spraye to straszne zło, ale ręczniki papierowe lubię i używam.
        • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:33
          Ze sprayów używam wyłącznie alkoholowego płynu do szyb i płynów przeciw kamieniowi Froscha w butelkach z rozpylaczem. Nie śmierdzą (cytrynowy i malinowy przeciw kamieniowi lekko pachną cytryną i maliną, da się znieść-mnie też wszystkie Domestosy, Ajaxy itd., niekoniecznie nawet w sprayach, porażają smrodem).
    • palacinka2020 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 16:39
      Piore zestaw: scierki, mop, 2 dywaniki lazienkowe, koci kocyk.
    • kozica111 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 18:33
      Wole wielorazowe, piorę 1 x w tygodniu cały zestaw, mam kilkanaście.
    • berdebul Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 19:04
      Mam 3 nakładki na mopa (kuchnia, łazienki, deski), do tego ścierki po sprzątaniu, ścierki których używam do wycierania blatu w kuchni, dywaniki łazienkowe i z przedpokoju i spokojnie wsad pralki się zbiera w tydzień.
      • aankaa Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:31
        ścierki których używam do wycierania blatu w kuchni, dywaniki łazienkowe i z przedpokoju i spokojnie wsad pralki się zbiera w tydzień

ścierki do blatu kuchennego z przedpokojowym dywanikiem?
        • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:38
          Może pierze w wysokiej temperaturze, albo używa odkażacza do prania.
        • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:39
          dywanik z lazienki z takim z przedpokoju tez mnie zaskoczyl.
        • 35wcieniu Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:50
          Był tu chyba nie tak dawno wątek, s którym jedna z forumek pisała że pierze wszystko razem -szmaty do podłogi z ręcznikami. tongue_out
        • berdebul Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:00
          Dywanik po którym chodzimy w skarpetkach, na trasie mieszkanie-garaż, jest tak samo brudny/czysty jak dywanik z kuchni czy gabinetu.
          • berdebul Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:03
            I zanim ktoś mnie zje - garaż robi za spiżarnio-graciarnię, nie ma tam samochodu.
            • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:08
              Moze uwierzą. Dywanik makatka bylby wiarygodniejszy
              • berdebul Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:12
                Prędzej upiorę deskę od wc w zmywarce, niż powieszę makatkę tongue_out
                • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 07:29
                  Ładne są, niektore maja madre sentencje wyszyte kordonkiem
        • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:20
          Oraz mopem i ścierkami, którymi wcześniej umyła kibelek.
          • aankaa Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:30
            dzień później wrzuca do pralki bieliznę i ubrania
            • berdebul Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:43
              Masz osobną pralkę do ścierek którymi sprzątałaś łazienkę? Bo jeżeli myślisz o drobinkach kalu, to badania pokazują że są w całej łazience smile
              Polecam środki dezynfekujące do prania.
              • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:45
                Jak się zamyka klapę przed spłukaniem, to nie są w całej łazience cool
              • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:48
                Majtki mozna prac najszybciej trzy dni po mopach i dwa dni po samych sciereczkach
                • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:48
                  Albo od razu przekształcić majtki w ściereczki...
                  • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:56
                    Nie chcesz chyba powiedziec ze noszonymi figami wycierasz kurze...? Takie frywolne zwyczaje to moze sa dobre dla rozpasanych francuzow ale tutaj mieszkają porzadni ludzie
                    • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:20
                      Nie ja 🤷🏻‍♀️
                      To była dorada, jak uniknąć odczekiwania tych dni przed praniem majtek po mopach i ściereczkach 🤷🏻‍♀️
                      • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:44
                        Ufff
                      • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 13:56
                        Ale że jak….? Znów robimy odkażanie czasem…?
                  • primula.alpicola Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:21
                    chatgris01 napisała:

> Albo od razu przekształcić majtki w ściereczki...
                    >
                    Majtki to nie, ale podniszczone skarpetki to genialne ustrojstwo, zakładasz na dłoń, zwilżasz wodą i jazda z tym kurzem.
                    • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:34
                      A starymi wełnianymi się świetnie poleruje meble po nawoskowaniu.
              • aankaa Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:54
                mam jedną, nie piorę w niej ścierek/mopów itp do sprzątania. Dywanik łazienkowy, kuchenny piorę jak za króla ćwieczka - ręcznie w wannie
                • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:57
                  Widicznie jestescie strasznymi brudasami skoro biedny dywanik taki skazony 🙄
                • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:15
                  aankaa napisała:

> mam jedną, nie piorę w niej ścierek/mopów itp do sprzątania. Dywanik łazienkowy
                  > , kuchenny piorę jak za króla ćwieczka - ręcznie w wannie
                  >

I potem w takiej skażonej wannie się kąpiesz?! shock
                  • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:19
                    Moze do kapieli mają prysznic?
              • turbinkamalinka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:03
                berdebul napisała:

> Masz osobną pralkę do ścierek którymi sprzątałaś łazienkę? Bo jeżeli myślisz o
                > drobinkach kalu, to badania pokazują że są w całej łazience smile
                > Polecam środki dezynfekujące do prania.

A ja się zastanawiam. Skoro ścierka po wytarciu kurzu czy myciu okien nie może być prana w pralce, to czy do świętej pralki są wrzucane gacie albo skarpetki?
                • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:25
                  turbinkamalinka napisała:

>
                  > A ja się zastanawiam. Skoro ścierka po wytarciu kurzu czy myciu okien nie może
                  > być prana w pralce, to czy do świętej pralki są wrzucane gacie albo skarpetki?

Po pierwsze pisałam o ścierkach po myciu łazienki, a konkretnie kibelka. Po drugie nie o samo pranie ścierek do sprzątania mi chodziło, tylko o to, co jest prane razem. Sama w tym wątku piszę o praniu ścierek do sprzątania, więc trafiłaś kulą w płot. Natomiast nie wrzucam do jednego prania ręcznika z kuchni i ścierek do mycia kibla tak samo, jak nie piorę majtek razem ze ścierami do podłogi czy ścierek do wycierania naczyń razem z majtkami i skarpetami.
                  • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:33
                    Bardzo slusznie, sciereczki z lazienki nie powinny sie nigdy spotykac ze sciereczkami z kuchni. To jak spotkanie Montekich z Kapuletami, same tragedie w efekcie, smierc, zgliszcza i nieszczęść moc.
                    • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:37
                      Ależ nikt ci nie zabrania wycierać stół tą samą ścierką, co kibel 🤷‍♀️
                      • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:41
                        Ale po co takie obrzydliwosci proponować?
                      • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:42
                        Dobrze, że nigdy nie wycieram kibla ścierką big_grin
                        Stołu zresztą też nie.
                        • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:45
                          Moj stol wyciera kot
                          • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:48
                            O, i to jest naprawdę ekologicznie!
                            Jeszcze za zmywarkę by mógł robić (choć pies chyba lepszy).
                            • turbinkamalinka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:56
                              chatgris01 napisała:

> O, i to jest naprawdę ekologicznie!
                              > Jeszcze za zmywarkę by mógł robić (choć pies chyba lepszy).
                              >
                              Kot po swoim zmywaniu zostawia takie ciapki na talerzu. Już wolę psie smugi
                              • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:01
                                Mój kot to w dodatku niejadek, nigdy nie dojada do końca. W ogóle się nie nadaje.
                                • turbinkamalinka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:04
                                  chatgris01 napisała:

> Mój kot to w dodatku niejadek, nigdy nie dojada do końca. W ogóle się nie nadaj
                                  > e.
                                  >
                                  Bo kot to słaby do zmywania. Bo to najpierw trzeba kota i poprawić psem
                  • turbinkamalinka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:41
                    A ja pisałam do forumki co to ścierek i dywanika z łazienki nie pierze w pralce😀. U mnie to czym wycieram kibel też nie spotyka się ze ścierką którą wycieram stół. Ale to dlatego że do umycia kibla używam np starej bluzy syna która ląduje w śmieciach
                    • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:45
                      Nie widzę drzewka na telefonie. Ja piorę w pralce ścierki, dywaniki, majtki, skarpetki, majtki, a nawet od czasu do czasu buty. Jednak nie wszystko razem.
                    • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 13:59
                      >do umycia kibla używam np starej >bluzy syna która ląduje w śmieciach
                      I tak dwa razy w tyg wyrzucasz do kubła bluzę za bluzą….? To już chyba lepiej wziąć dwa listki papierowego ręcznika….
                      • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 24.05.24, 07:57
                        Moze to rodzina wielodzietna, raz bluza syna, raz koszulka corki, skatpetki bliźniaczek, sweterek niemowlaka...
                      • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 24.05.24, 19:43
                        ja zakladam, ze ona te ciuchy tnie, z jednej bluzy powstanie sporo szmatek. Ja z jednek poszwy mam mnostwo, przeciez nie bede posciela w calosci 200x220 myc kibla wink
                        • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 24.05.24, 23:22
                          Ja mam nakladki na palec do mycia dziąseł. One malutkie. Jakby bluze w kawalki ciac i nawijac na palec to jedna wystarczy na 5 lat
                        • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 25.05.24, 07:05
                          Ile szmat zrobisz z jednej bluzy dzieciecej….? Cztery? Sześć? I co miesiąc tniesz jakiś ciuch na szmaty, żeby je wywalać po jednym użyciu…? Mam dwoje dzieci i nijak nie generują takich ilości zużytych ciuchów - za małe z reguły oddaję w rodzinie, bo są w doskonalym stanie, a nie zlachane do etapu „szmata”. 🤔 Ręczniki mam po 20 lat i żaden się nie nadaje do wywalenia, pościel - no, jakiś czas temu poszwy z ikei zaczęły się drzeć, ale miały jakieś 10’lat służby za sobą…
                  • pyza-wedrowniczka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:15
                    Piorę wszystkie szmaty w 90 stopniach. Jakie by nie były na nich bakterie po wyjęciu nie ma po nich śladu. Moje szmatki po praniu nie pamiętają do czego były użyte wcześniej i cieszą się sterylną czystością wszystkie tak samo. Serio, to siedzi tylko w twojej głowie, ze szmatką do kibla w pralce zarazi marketingami kałowymi te do kuchni
              • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:16
                Mam osobne ścierki do kuchni oraz do sprzątania łazienek. Właśnie ze względu na różne bakterie, choćby kałowe. Te ścierki nigdy się ze sobą nie mieszają, nawet w koszu na pranie. Osobnej pralki nie mam, ale wystarczy pomiędzy praniami zapuścić program czyszczący z odpowiednim środkiem oraz temperaturą 90 stopni. Natomiast dzięki praniu ścierek osobno przynajmniej mam pewność, że nie wytarłam stołu czy blatu ścierką, którą wczoraj myłam kibel, no ale co kto lubi.
                • berdebul Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 17:28
                  Dokładnie ten są, efekt uzyskujesz piorąc ścierki z płynem dezynfekującym. I bez puszczania osobnych programów czyszczących na 90C. Szkoda wody i prądu.
                • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 14:00
                  >wystarczy pomiędzy praniami >zapuścić program czyszczący z >odpowiednim środkiem oraz >temperaturą 90 stopni.
                  Ja się poddaję, wolę być brudasem niż wrzucać program czyszczący 90st co pranie…
                  • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 18:51
                    W dodatku wystarczy raz w tygodniu wyprać pościel i ręczniki w tych 90 stopniach i nie trzeba już dodatkowo programu czyszczącego na pusto tongue_out
                    No chyba, że raz na pół roku, do odkamienienia.
                    • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 25.05.24, 06:59
                      Nie gotuję pościeli ani ręczników w 90st… Uprzedzając - nie, ręczniki mi nie śmierdzą i nie gniją, a mam niektóre po 20 lat.
                      • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 25.05.24, 07:32
                        Ja gotuję, ponieważ w domu jest alergik (m. in. na roztocza) oraz kot.
                        Same ręczniki (bez pościeli) piorę na 60, to też wystarcza do doczyszczenia pralki.
              • m_incubo Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 09:32
                Ja mam osobną pralkę wink
      • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:42
        Tersz musisz cos wymyslic, ze to wszystko pierzesz w domestosie albo ze dywanik to taki co to tylko na scianie wisi
        • berdebul Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:44
          Jestem spalona od czasu jak napisałam że pies je z talerzy dla ludzi, oraz nie, nie mam osobnego serwisu dla gości 😂
          • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:48
            To też mam przekichane, u mnie z ludzkich talerzy jedzą koty (i to nie tylko mój domowy niewychodzący, ale i dokarmiane wolnożyjące) tongue_out
            • aankaa Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:51
              moje mają własne miski na suche, mokrą kolację dostają na ludzkich talerzach
          • turbinkamalinka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:54
            berdebul napisała:

> Jestem spalona od czasu jak napisałam że pies je z talerzy dla ludzi, oraz nie,
            > nie mam osobnego serwisu dla gości 😂

No zaraz stworzysz alternatywną ścieżkę wątku😁

Jak tak możesz, nigdy bym u ciebie nie zjadła, jesteś brudasem... Co jeszcze nie wiem ale zaraz się odpalą kreatywne
            • primula.alpicola Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:23
              Ja nie pojmuję jak ludzkość przetrwała w tym całym brudzie i z tymi mikrobami! Musi przetrwali najsilniejsi😁
              • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 24.05.24, 01:07
                Przetrwała dzięki bardzo wysokiej dzietności. A średnia życia była niska. I antybiotyków nie było...
    • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 19:07
      Ja mam jeden system sprzatania kiedy wracam z roboty, a mianowicie on polega na tym, że ogarniam tym co jest akurat pod ręką. Najbardziej lubie te mokre ściereczki, bo tylko taka jedną biore i przelecę pół mieszkania. Nie muszę juz szukac płynów ani prać niczego. Uzywam ręczników, i mikrofibrowych, i takich cienkich, i starych szmatek, i powiem wprost, ze nie ma różnicy w efekcie, tylko w tym czy cos sie potem pierze, czy nie nie pierze. A najbardziej lubie jak przychodzę i maz albo dziecko posprząta, wtedy to juz mi zupełnie wszystko jedno czym i jak 😁
      • mava12 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 15:56
        >tylko taka jedną biore i przelecę pół mieszkania

to małe to mieszkanie masz..
        jakos sobie nie wyobrażam, szczególnie jedną ściereczka. A juz ogarniania chałupy ściereczką, kiedy wracam "z roboty" to na pewno.
        • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 16:24
          Ty masz małe. Wyobrażenie. Nie pozdrawiam
    • joana.mz Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 19:31
      mam w spiżarni "kosz" na brudne ściereczki i ręczniki kuchenne, wilgotnych nie wrzucam do środka tylko zawieszam na brzegu. Piorę to wszystko razem w pralce jak się zaczynają kończyć, na pewno rzadziej niż raz w tygodniu.
      • 3-mamuska Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:50
        Bardzo fajny sposob.
    • abecadlowa1 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 19:35
      Jedyny spray jakiego w domu używam to mój lek na astmę. Kurze ścieram wilgotną szmatką. Te wszystkie pachnące spraye do sprzątania sprawiają, że jestem chora.
      • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:38
        nie wszystkie sa pachnace.
      • pade Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:23
        polecam swiffer do kurzu - bajka
        • 35wcieniu Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:32
          Ale to ręczniki się nie opłacają? big_grin
          • pade Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:53
            35wcieniu napisał(a):

> Ale to ręczniki się nie opłacają? big_grin
            >

no nie, bo on nie jest jednorazowy (na jedno sprzątanie)
            wyżej pisałam o frontach w kuchni, a nie półkach, na których osiadł kurz
            chcesz się jeszcze do czegoś przyczepić?
            • 35wcieniu Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:04
              Do niczego się nie chcę przyczepić i nie interesują mnie twoje nawyki higieniczne, którą powierzchnię czym myjesz, ile razy używasz jednorazowych rzeczy i gdzie o tym pisałaś.
              Rozbawiło mnie absurdalne zestawienie cenowe i pozwól że w tej radości pozostanę. big_grin
              • pade Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:09
                a co ja Ci będę radości żałować, ciesz się ile wleziesmile
        • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:39
          wcale nie taka bajka, z grubsza daje rade ale po tym jak przetre na mokro, to dopiero jest czysto.
          • pade Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:55
            ale mówimy o wycieraniu kurzu?
            to może masz jakąś podróbkę? w życiu tak szmatką nie usunę kurzu jak tym wynalazkiem
            • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:19
              Nie podróbkę i tak, piszę o kurzu. Plusem jest to, że wciśnie się w zakamarki ale przyjrzyj się, że nie jest idealnie właśnie dlatego, że jest na sucho.
              • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 14:02
                Im mniej się przyglądasz, tym spokojniej żyjesz…
                • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 23.05.24, 21:21
                  niby tak ale ja tez wychodze z zalozenia, ze jak sprzatam (a czestotoliwosc ograniczam do minimum) to ma byc porzadnie sprzatniete a nie byle jak. Jak mam usunac tylko czesc kurzu, to wole polezec i nie usuwac wcale. Po lebkach to moge ogarnac kuchnie po codziennym gotowaniu ale jak juz sie dorwe do wiekszego sprzatania to niech beda efekty, inaczej szkoda mojej energii.
      • primula.alpicola Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:25
        abecadlowa1 napisała:

Te wszystkie pachnące spraye do sprzątania sprawiają, że jestem chora.
        >
        Siostro. Te aerozole to zło wcielone, atak kaszlu po tym gwarantowany. Odświeżacze powietrza, jezu.
    • shmu Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:37
      Po sprzątaniu ścierkę suszę i czeka na pranie z innymi rzeczami, tak, żeby pralka była pełna.
      Myślę, że płukanie i pranie ścierek nie jest gorsze, bo na pewno zużywa się więcej wody do produkcji papierowych.
      Używam ścierek kupionych, bo lepiej myją i wchłaniają wodę, lepiej się płuczą, wyrzynają z wody. Jak mi zależy żeby nie było smug to jedna myje, a druga, suchą, wycieram do sucha. Nie lubię bawełnianych, ale nie wiem z czego są moje...sztuczne na pewno, o splocie froty.
    • 3-mamuska Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 20:48
      Zalezy czy mowisz o recznikach czy o ścierkach.
      Kupuje ścierki takie antybakteryjne wielokrotnego uzytku, mokrej ktora lezy na zlewie uzywam kilka dni. Gdy cos myje to ja wyplukam, wieczorem spryskam czy zamocze w wodzie z sodą.
      Raz w tygodniu piorę scierki i reczniki kuchenne.
      Mniej wiecej. Nie daje wtedy plynu do tkanin. A teraz czesto jeszcze po praniu je gotuje 30 minut w garnku. Choc nie po kazdym praniu.
      Reszniki papierowe wrzucam do pojemnika na papier do segregacji.
      • aankaa Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:35
        Reszniki papierowe wrzucam do pojemnika na papier do segregacji

duży błąd
        Zużyty ręcznik do odpadów zmieszanych

Wciąż dla wielu osób nowością jest to, że taką pozostałość trzeba wrzucać do kosza na odpady zmieszane. Jest to ważne zwłaszcza wtedy, gdy ręcznik z papieru został zanieczyszczony np. tłustą potrawą lub jest mokry. Jeśli zostanie on umieszczony w kontenerze na makulaturę, wówczas dojdzie do zanieczyszczenia całej frakcji odpadów, które w przeciwnym razie mogłyby z powodzeniem zostać poddane recyklingowi.
        • annaboleyn Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:07
          aankaa napisała:

> Reszniki papierowe wrzucam do pojemnika na papier do segregacji
          >
          > duży błąd
          > Zużyty ręcznik do odpadów zmieszanych

O, wybacz, dopiero, jak napisałam swoje, to mi się odświeżyło i zobaczyłam Twoje.
      • annaboleyn Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:06
        >Reszniki papierowe wrzucam do pojemnika na papier do segregacji.

Zużyte ręczniki papierowe wrzuca się do zmieszanych, nie do papieru.
      • primula.alpicola Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:28
        3-mamuska napisała:

> Reszniki papierowe wrzucam do pojemnika na papier do segregacji.
        >

Też tak myślałam dawno temu ale mnie córki wyprowadziły z błędu. Ma isc do mieszanych.
        Ja kompletnie nie ogarniam tych śmieci😩
        • 35wcieniu Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:41
          No ale tu akurat nic nie ma do ogarniania, makulatura po prostu i nic więcej. Jak miałoby wyglądać przetwarzanie tego gdyby każdy mógł wrzucić ręczniki, którymi wytarł wodę, rozlany olej albo i jeszcze gorsze rzeczy.
          • eliszka25 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 09:44
            No dokładnie. Ręczniki papierowe po użyciu są nasiąknięte różnymi substancjami i nadają się tylko do śmieci.
    • turbinkamalinka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:25
      Papierowymi ręcznikami myję tylko okna. Do brudniejszych rzeczy używam spodni i bluz od dresu syna które jak są brudne wywalam. Tak na codzień żeby przetrzeć blat to mam ściereczki z mikrofibry które płuczkę. Jak wyschną lądują w koszu na pranie i wrzucam z innymi rzeczami pranymi w 60stopniach
    • brenya78 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 21:58
      Tak sobie czytam i myślę czt taki wątek założyłby jakiś facet...
      • turbinkamalinka Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:01
        brenya78 napisała:

> Tak sobie czytam i myślę czt taki wątek założyłby jakiś facet...
        >
        Nie bo facet zupełnie nie zastanawiałby się do czego jest żółta czy fioletowa ściereczka. Posprzątałby i poprostu wrzucił ścierkę do pralki
        • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:29
          Niedopuszczalne. Bakterie kalowe z lazienki moga sie spotkac z paleczkami salmonelli z kuchni i co wtedy?
          • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 22:32
            Pobiją się tongue_out
            Pałeczkami.
            • daniela34 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:14
              W jednym bębnie, w jednej pralce, za drzwiczkami
              Oj pobiły się bakterie pałeczkami
              Hej, bakterie, nie bijta się
              Jak was razem tu wypiorą zmutujecie się 😉
              • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:20
                😂
              • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 21:23
                czy ten watek bedzie mogl konkurowac na podium w zestawieniu rocznym? big_grin
                • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 14:04
                  Nie przebije tego, w którym laska zlewała kibel domestosem, bo szczotka jej się bakterie kałowe po mieszkaniu rozpylały… 😂
      • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 21:22
        nie, ale zalozylby rownie fascynujacy watek np. o rodzajach splawikow czy innego badziewia.
    • kaki11 Re: system sciereczek do sprzatania 20.05.24, 23:38
      Ściereczki kuchenne, tak tą do rąk, jak i do przetarcia blatów używam zwykle więcej niż jeden raz. Jak chce je wyprać, to wrzucam do kosza na pranie, podobnie jak wszystkie inne ściereczki po porządkach, dbam, tylko żeby nie były tam wilgotne. Pierzemy je dorzucając do ręczników lub pościeli, bo, te rzeczy pierzemy w wyższej temperaturze. Ewentualnie, więcej szmatek plus wkłady do mopa. Te, których nie chcę prać w wysokiej temperaturze, traktuję podobnie tylko dorzucamy do jakichś ciuchów a nie ręczników. Szmatek mam na tyle dużo, że nie wymagają natychmiastowego prania, bo nie będzie czego używać, ale na tyle mało, że nie zapełnię nimi pralki na tyle bt warto było je prać samodzielnie, chyba że faktycznie zbiorę większość z domu, ale tu średnio nam się chce tyle je trzymać w koszu.
      • mava12 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 07:47
        >Pierzemy je dorzucając do ręczników lub pościeli, bo, te rzeczy pierzemy w wyższej temperaturze

ścierkę ze sprzątania pierzesz z poszewką, na której będziesz spała i dotykała jej twarzą? albo do ciuchów?
        No ja jednak mam opory...
        Te, które piorę, dorzucam do kocich kocyków czy kocich reczników, czy np. zasłon tp., czyli raczej obojetnych rzeczy. Ba, nawet po praniu scierek następnym praniem nigdy nie jest to "osobiste" a też coś "obojetnego", zeby pralka się przeprała.
        • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:02
          Pierzesz sciery z kocimi kocykami??? Potem kot sie w tym kładzie, dotyka futerkiem, do ktorego przyczepiaja sie paleczki salmonelli i bakterie kałowe. Kot z tym chodzi jak jakas bomba biologiczna i roznosi po calym domu. No ja mam jednak opory... Ale widać masz luzniejsze standardy sanitarne 🙄
          • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:24
            U mnie jeszcze gorzej, poszewka na poduszkę jest jednocześnie kocim posłankiem, bo dziad mi śpi prawie na głowie...
            Mówicie, że osobno powinnam te poszewki prać? A może ze ścierami?
            • primula.alpicola Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:30
              chatgris01 napisała:

> U mnie jeszcze gorzej, poszewka na poduszkę jest jednocześnie kocim posłankiem,
              > bo dziad mi śpi prawie na głowie...
              > Mówicie, że osobno powinnam te poszewki prać? A może ze ścierami?
              >

Z kotem pierz😁
              • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:36
                Kot się sam pierze 😁
                • berdebul Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 17:30
                  W 90C? Inaczej to wiesz..brudas.
          • mava12 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 15:28
            >do ktorego przyczepiaja sie paleczki salmonelli i bakterie kałowe.

no ja ściereczkami do sprzatania jednak nie ścieram g***na, z jakichkolwiek powierzchni, może ty?
            Raz, że u mnie to ono (g***o) znajduje sie w klopie zwyczajowo, nikt nie załatwia sie na podłogę czy szafki. Może u ciebie jest taki zwyczaj?
            Tak więc kot nie tarza się w "bakteriach kałowych". A tym bardziej moja twarz na poszewce.
            Salmonella też nie ma okazji goscić na ścierkach albowiem, jak wspomniałam niżej, piorę tylko ściereczki/nakladki na mopy, z mikrofibry, a te są uzywane do "przetarcia", czy też "dotarcia" powierzchni, w zasadzie.
            Sciery kuchenne po prostu wyrzucam, kiedy się zuzyją. Nie musze "oszczędzać" 4 zł, które to 4 zł przeznaczę na pranie ściery.
            Ja rozumiem, że ematka myje szczotkę klozetową w zmywarce ale ja jeszcze do tego poziomu nie doszłam. I nie dojdę raczej nigdy.
            • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 14:10

>no ja ściereczkami do sprzatania >jednak nie ścieram g***na, z >jakichkolwiek powierzchni, może t
              No to co za problem, żeby ta ścierka wyprała się z pościelą w takim razie…? 🤔
              • mava12 Re: system sciereczek do sprzatania 23.05.24, 07:13
                >No to co za problem, żeby ta ścierka wyprała się z pościelą w takim razie…?

problem taki, że mimo iż te ściereczki, które piorę i uzywane są na końcowym etapie sprzątania, to jednak nie są to powierzchnie "sterylne" i także złapią coś (kurz plame), której wcześniej nie dojrzałam.
                Ćwiczenie dla wyobraźni - wiele matek pierze buty, ja też. Buty wcześniej są czyszczone, z błota kurzu. Jednak do głowy by mi nie przyszło (jednak), zeby prać je z majtkami.
                Tu działa ten sam mechanizm.
                • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 25.05.24, 06:55
                  Butów nie wypiorę z majtkami, bo mi zniszczą delikatny materiał albo spowodują zszarzenie. Ale żadnej choroby nie dostaniesz od założenia na pośladki majtów, które wyprały sie z butem.
        • kaki11 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 11:12
          Tak, bo myślę o ściereczkach, którymi wycieraliśmy meble, okna ewentualnie ceramikę (w sensie wannę, umywalkę nie toaletę), a nie szmacie do podłogi, czy tam mopie, więc jakoś nie mam oporów. Ale tak, wiem, że ja, jak na wiele ematek jestem jednak mało sterylna 😉
          • karyna-z-tarchomina Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 13:17
            Nie myśl co sciereczki moga zrobic dla ciebie, zastanów sie co ty mozesz zrobic dla sciereczek
        • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 14:08
          No ale ta ścierką czyszczę blat, na którym normalnie szykuję jedzenie albo lodówkę, w której mam jedzenie albo zlewozmywak, w którym myje garnki po jedzeniu itd. Więc jak ma jej zaszkodzić pranie z pościelą…? To już chyba gorsze pranie tego, czego potem używasz w kuchni z legowiskiem kota… ?
          • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 18:54
            Zlewozmywaki są podobno o wiele gorszymi bombami bakteriologicznymi niż (domowe) kible big_grin
            • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 22.05.24, 22:00
              ale jakim cudem? w zlewozmywaku myje warzywa (to chyba najwiekszy brud, bo kto wie kto je obsikal) albo teoretycznie gary po jednak czystym jedzeniu, regularnie przelewam wrzatkiem przy odcedzaniu czegos no i myje jednak czesciej niz kibel.
              • chatgris01 Re: system sciereczek do sprzatania 23.05.24, 12:34
                Warzywa, mięso, resztki jedzenia oraz ciepła woda (plus resztki w syfonie), bakterie się namnażają błyskawicznie (no i raczej się nie czyści bakteriobójczymi chlorem czy karbolem jak WC).
            • memphis90 Re: system sciereczek do sprzatania 25.05.24, 06:52
              Za to w pościeli mam gołą d…., bo mi się wiecznie koszula nocna podwija…
              Trudno, najwyżej umrę - nie dezynfekuję pralki, nie dezynfekuję żadnych blatów, nie dezynfekuję zlewozmywaka… Lubię życie na krawędzi…
          • mava12 Re: system sciereczek do sprzatania 23.05.24, 07:29
            >No ale ta ścierką czyszczę blat, na którym normalnie szykuję jedzenie albo lodówkę,

ja jedzenie "szykuję" wyłącznie na deskach, których mam blisko 10, różnych wielkosci, w tym do surowego mięsa osobną, do pieczywa osobną. Nigdy nie zdarzyło mi sie przygotowywać czegokolwiek bezposrednio na blacie. Juz nie wspomnę, że blat dezynfekuję (domestosem), może nie codziennie ale jednak.
            A garnki myje w zmywarce, deski też zresztą.
            Poza wszystkim zlewozmywak też dezynfekuję, od czasu do czasu. A ściery kuchenne też dezynfekuję w trakcie uzywania (przy okazji dezynfekowania blatu), a potem po prostu wyrzucam. Nigdy ich nie prałam "z legowiskiem kota", prałam z kocykami kota tylko sciereczki z mikrofibry, których uzywam do przetarcia szafek, okapu czy powierzchni w łazience tp.
            Całe wyposażenie wnętrza lodówki też myję w zmywarce a do wytarcia pustego wnętrza uzywam wilgotnych chusteczek jednorazowych, z przeznaczeniem do lodówek.
            Kup sobie wreszcię zmywarkę, zobaczysz ile roboty ci odejdzie (i scier).
            • mikams75 Re: system sciereczek do sprzatania 23.05.24, 21:16
              i nigdy ci sie nic nie nakruszylo na blat, nie spadlo, nie polozylas pomidora czy jablka na blacie szykujac produkty?
    • tol8 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 00:54
      W Rossmann kupuję trzy- lub pięciopaki ścierek we wzorki. Zazwyczaj mam w użyciu około 20 sztuk. Jedną używam w kuchni, do wycierania blatów. Codziennie wieczorem wędruje ona do prania. Reszta leży wyprana w szafce gospodarczej. Gdy sprzątam, biorę jedną do wytarcia kurzu, drugą do mycia umywalki i WC. Wszystkie lądują w koszu ze szmatami, mopami i ręcznikami. Mopów mam tyle, ile pomieszczeń, by każde umyć czystym.Raz w tygodniu piorę taki zestaw w 60 stopniach.
      • xxxeeez Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 11:57
        A nie kradniesz ich z pracy?
    • mava12 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 07:39
      nie mam jakos wielu ścierek. Te w kuchni, do przecierania blatów, kupuję byle jakie (najtańsze) i wyrzucam mniej wiecej raz w miesiącu. Po uzyciu sa płukane i wiszą do wyschniecia więc nie śmierdzą.
      Do sprzątania łazienek mam ściereczki wilgotne, z torebki i 2 ściereczki, jedną zwykłą a druga z mikrofibry (nie frottowej, które do niczego się nie nadają, a takie "irchowe") oraz nakładki na mopa do mycia ścian. Piorę ściereczki tylko z mikrofibry oraz nakładki mopa (też mikrofibra). Inne wyrzucam kiedy dokonają żywota.
      Ręczników papierowych uzywam głównie w kuchni bo sa tam najwygodniejsze - do przetarcia czegoś bo się wyleje, zachlapie, osuszenia mięsa czy warzyw czy wytarcia rąk. Nie uzywam ręcznika do sprzątania, tym bardziej większych porządków, bo nie bardzo widzę tu jego funkcjonalnosc.Są za delikatne jednak.
      Przy wiekszych porządkach np przecieranie góry zakurzonych mebli, przecieram je najpierw wilgotną zwykłą ścierką (żeby zebrać kurz) a potem wilgotna z mikrofibry. To wszystko, żadnych sprayów. Tych uzywam tylko w kuchni w zasadzie, przy zatłuszczonych powierzchniach. Kolejnosć podobna, najpierw spray, potem wilgotna ścierka a potem mikrofibra.
      W łazienkach tez uzywam sprayów, do kamienia, osadu. I podobnie, spray, wilgotna ścierka i scierka z mikrofibry.
      Chromowane powierzchnie wycieram wyłącznie "irchową" sciereczka z mikrofibry. Robię to dosyc często np. baterie raz dziennie, po myciu, wtedy zawsze lśnia.
      Kiedyś doskonałe mikrofibrowe ściereczki miała jakaś polska firma ale było tak dawno temu, że już nie pamiętam nazwy. Potem doskonałe były niebieskie viledy ale też juz ich nie ma. Teraz kupuje w leclercu, żółte Mamison. Są dobre choć te pierwsze wymienione były bezkonkurencyjne.

• raczek-nieboraczek-2 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:02
      najbardziej to lubię ścierki na rolce i nawilżane z pudełka

mopy mam chyba trzy: na górę, na dół, do wiatrołapu
      potem myję schody przed domem i wywalam

ostatnie życie gąbek kuchennych to gąbka do wc i do butów, umyję i wyrzucam
    • kachaa17 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:40
      Mam 3 ściereczki z mikrofibry. Jedna mam już 8 lat a 2 może 6. Używam ich właśnie do ścierania kurzu, do przecierania na mokro kafelek czy np. pralki w łazience, wybieram też krany. W kuchni mam taką ścierkę jakby gąbkową i nią przecieram blaty, myję kuchenkę. Kran przecieram na sucho tylko w sobotę, ścierką kuchenną, która potem idzie do prania. Na bieżąco jak coś trzeba to też przecieram na sucho ścierką.
      • kachaa17 Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 08:42
        A jeszcze jeśli chodzi o pranie to te 3 ścierki z mikrofibry piorę ręcznie, czasem od wielkiego dzwonu wypiorę je w pralce ale raczej z czymś jeszcze.
    • magia Re: system sciereczek do sprzatania 21.05.24, 13:12
      Mam cała stertę sciereczek Większość zrobiona z pieluch testowych, czy poszewek z pościeli.
      Do tego że 2 mikrofibry i kilka do szyb/luster.
      Po sprzątaniu wrzucam do prania. A wysoka temperaturę wraz z ręcznikami czy pościelą. Wg mnie to najbardziej ekologiczna opcja.
    • danaide2.0 Re: system sciereczek do sprzatania 23.05.24, 07:40
      Srogi wątek, milordzie.
      CBDU, dołączam do syfiar.
      Ścierki kuchenne, uniwersalne (przejechać odkurzone meble, pudełka, gry) - tetra i flanela, bawełna - piorę w 90 st. C, dodając odkamieniacz.
      Ręcznik papierowy mam, ale udaje mi się mieć jeden na kilka miesięcy.
      Skurzawki - mikrofibra czyli plastik - w 40 st. C, z jeansami/czarnymi albo ręcznie.
      Nie piorę gąbek, ścierek gąbczastych ani mopów. Co zabije Frosch to zabije, z resztą jakoś muszę w miarę pokojowo koegzystować.
      Mam dwa fajne chodniczki łazienkowe z bawełny - zachomikowane, bo nie chciało mi się prać draniów.
      Ubrania recyklinguję, do czyszczenia czasem - rower, samochód, buty - używam skarpetek lub bielizny.
      Chusteczek nasączonych nie używałam nigdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka