Dodaj do ulubionych

Kawa, herbata - w czym?

31.05.24, 18:21
Ja kawa zawsze w filiżankach. Wybór filiżanki zależy - czy duża czy mała, czy przed czy po południu... A wy?
Obserwuj wątek
    • demodee Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:25
      A ja piję, w czym dadzą. Nie domagam się dużej do herbaty, a małej do kawy.
    • daniela34 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:29
      Kawa zawsze w filiżance, herbata czasem w kubku, czasem w filiżance xxl
      • demodee Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:32
        A ja i z plastikowej butelki wypiję, jak mnie przyciśnie.
      • kocynder Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:40
        Ta w niebieskie róże jest przepiękna! I taka delikatna...
        • daniela34 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:46
          Prezent świąteczny od koleżanki z biura smile
          Dobrze mnie zna.
    • ritual2019 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:36
      Zawsze w kubku. Nie mam filizanek ale tes ich nie lubie.
    • alterego72 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:36
      Kawa w kubku albo w filiżance.
      Ostatnio w takiej:
      https://www.villeroy-boch.pl/dw/image/v2/BCRC_PRD/on/demandware.static/-/Sites-master/default/dwd6408d24/images/1041301300_on_use-1.jpg?sw=620
      Herbata w szklance przezroczystej - nie lubię herbaty w filiżance ani tym bardziej w kubku. Nie bo nie wink
    • alex_vause35 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:39
      Zależnie od tego, co akurat wyciągnę big_grin.
      Ale mam takie malusieńkie kubeczki z Homli, z motywami świątecznymi (choinki, łosie i takie tam), i robię sobie w nich rano espresso.
      • kocynder Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:47
        Pokaż zdjęcia smile
        • alex_vause35 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:46
          Jutro rano, jak będę robić kawusię big_grin.
          Zdjęcie wymaga ode mnie zrobienia go telefonem, przesłania na maila, ściągnięcia na kompa i wstawienia tutaj.
          Na telefonie nie mogę pisać na emamie, bo zapomniałam hasła wink.
          • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:48
            Ja ściągnełam zdjecia moich z netu. Siedzę w fotelu i nie chce mi się ruszyć, żeby zrobić zdjecia.
    • mysiulek08 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:51
      herbata w kubasie xxl (0.5l jak na focie ) albo w filzance z porcelany - to z reguly na teatime smile i takich kubkow w ciagu dnia 5-6, bez herbaty nie ma zycia tongue_out

kawy nie pije
    • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:52
      W zależności od nastrojusmile Czasami mam ochotę na starą porcelanę, czasami na 'romantyczne kubki a czasami na kubki "stołowkowe" , industrialne.

Nigdy (bo nie mam) w kamionce bez glazury, takiej, która wydaje taki nieprzyjemny odgłos np przy mieszaniu. Kiedyś kupiłam taki kubek w ikei bo bardzo mi się podobał wzór, ale jednak odpadłam przy tym dźwięku.
      • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:54
        p.s. w dużych kubkach jadam też zupę czasami, sałatki, w filiżankach robię sobie jogurty. No i oczywiście piję też kakao
        • kocynder Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:56
          Pokaż zdjęcia ulubionych. smile
          • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:09
            Ojej, chyba nie mam ulubionych. Wszystkie lubię. Ale kilka zdjęć

https://dunnes.btxmedia.com/pws/client/images/catalogue/products/7891773/zoom/7891773_ivory.jpg
            albo taki - mam 5 kolorów

https://promoshop.pl/userdata/public/gfx/134829/Duka-prezenty---kubek-Stockholm-250-ML-bezowy-kamionka.jpg

albo taki

• chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:16
              i takie
              • mysiulek08 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:18
                granatowa zakrecona, no cudo smile
              • kocynder Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:24
                Ta w granatowe szerokie "spirale" przepiękna!
                • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:31
                  z tej serii mam jeszcze

https://galinex.pl/environment/cache/images/500_500_productGfx_3862/filizanka-toses-galinex-lomonosow.jpg

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRD6NleXR5DUE33oFyVQLMJnnaSAtFyBuuAvA&s
                  • kocynder Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:37
                    O rany, ale cudeńka!
                  • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:40
                    I mój ulubiony dzbanek na herbatę (pasuje do niewielu kubków z moich zapasów big_grin)

https://dunnes.btxmedia.com/pws/client/images/catalogue/products/2074226/zoom/400/2074226_cream_2.jpg
                    • mysiulek08 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 20:41
                      no co ty, przeciez on jest uniwersalny smile
                  • kocynder Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 20:42
                    Skąd te cacka są?
                    • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 20:50
                      te kobaltowe? Porcelana Łomonosowa. Dzisiaj bym nie kupiła.
                      • kocynder Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 21:49
                        Piękne, ale ceny dość... Eee... Jakby to delikatnie... Na waciki. wink
                      • kropkaa Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 00:18
                        Piękne są Łomonosowy. Na szczęście stare i te wzorzyste prezentowe od przyjaciółki mamy z St.Petersburga.
                        • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 06:43
                          Moje stosunkowe nowe - mają z kilkanascie lat tylko.
                          • kropkaa Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 09:07
                            To mało mówisz, moje też kilkanaście lat.
                            Ta jest dużo starsza.
                            • kropkaa Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 09:08
                              I zdjęcie.
                              • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 11:56
                                Bardzo ładna. Ja jednak już sama nałożyłam na siebie szlabansmile
                                • kropkaa Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 12:14
                                  Bardziej doceniam jako prezent (mama mi dała, a sama dostała) niż za wygąld wink Sama bym nie kupiła, bo jednak dużo się tu dzieje.
                                  • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 13:44
                                    Moja odtrutka na "dużo się dzieje" są białe barowe kubki dla gastronomii..
                                    • kropkaa Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 13:48
                                      HoReCa 😜
                                      • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 14:09
                                        taki mniej więcej

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcREW6rCsz3QDzF6wi53X6Sef1A85XY5tZdMVQ&s
                        • pani.asma Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 13:09
                          Dajcie spokój
                          W tych czasach chwalenie się rosyjskim rzeczami powinno być zakazane
                      • kropkaa Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 13:41
                        Uwielbiam kobalt, nie wiem jak to się stało, że nie mam żadnej.
        • mysiulek08 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:57
          o ile kakao czy kawa zbozowa (z mlekiem) smakuje mi z typowych kubkow i grubych kubasow tak herbata nie, dlatego lubie cienkie filizanki, tylko pojmnosci sa nikczemne tongue_out i te kubkoszklanki z luminarka, model jumbo, bo tez lubie widziec kolor herbaty smile
          • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 18:59
            Też lubię kolor herbaty dlatego wnętrze kubka/filiżanki do herbaty musi być białe (oczywiście mówię o domu, poza domem to przypadek)
            • mysiulek08 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:00
              poza domem to nie herbata a napoj w typie herbaty 🤣🤣 wiec niewazne w czym bo i tak z reguly malo pijalny
              • mysiulek08 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:01
                a w metalowych kubkach termicznych zabieranych z domu i tak z rozmyslem parze torebkowa
          • alterego72 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:05
            Też mam kubko - szklankę jumbo z Luminarca, fajna jest. Problemem jest jednak to, że herbata w niej bardzo szybko się wychładza...
            • mysiulek08 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:11
              u mnie nie ma szans wystygnac smile

mozna poza tym kupic podkladki pogrzewajace, w sam raz np na biurko, a ze dzialaja to wiem, bo sprawilam taka Kici.Yodzie (*), ktora bardzo lubila ciepla wode
    • mieszkankaroztocza Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:09
      W domu w swoim kubku, u kogoś w czym kolwiek.
    • mayaalex Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:20
      Kawa rano i popoludniu w duzym kubku, zawsze mam jakies ulubione (teraz biale w wytlaczane rozyczki, z Duki). Ale moja kawa to nescafe pol na pol z mlekiem wiec wymaga sporego kubka a nie jakiejs slicznej malej filizanki.
      Herbata najczesciej tez w kubku choc mam wrazenie ze w filizance z cienkiej porcelany smakuje lepiej.
    • majenkirr Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 19:55
      Akurat mnie przyłapałaś, u mnie nędza😂. Piękne te Wasze filiżanki.
    • srubokretka Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 20:04
      Wsztko zalezy. Mam sory wybor, wiec nie nudzi mi sie picie herbaty. Dzis pije z tej rozowej. Te pozostale uzywam tylko od swieta z moja kolezanka, ktora docenia i wtedy herbata nabiera lepszego smaku wink Lubie recznie malowane.
      • majenkirr Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 20:35
        Ale kolekcja 😙
      • pani.asma Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 13:07
        Jejku
        Jakie piękne te z ptaszkami
        Skąd to ?
        Brałabym żeby mieć w szafce
    • igge Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 21:42
      Herbata w kubkach ale i większych filiżankach. Kawa w filiżance tylko . Mam takie z homli ulubione różowe, nie chce mi się zdjęcia robić. Jutro zrobię.
      Najbardziej lubię kawę na mieście. Dzisiaj kurczę dwa razy dostałam w papierowym kubku. W piekarni Lubaszka i w lodziarni choć lody palone masło były zacne.
      Najnowszy filiżankowy nabytek to trzy czerwone z carefura po 7 zł.
      Mam zbieraninę i żadnych szczególnie cennych. Boję się zauroczyć jakimiś mega kosztownymi bo mogę popłynąć. Lubię generalnie naczynia. Filiżanki pojedyncze też. Miejsca mi brakuje.
      • igge Re: Kawa, herbata - w czym? 02.06.24, 12:31
        Takie jasnoróżowe malutkie lubię ze swoich chyba najbardziej. Homla. A jeszcze jak mam baristę obok to już superwink.
    • kaki11 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 22:19
      W zasadzie we wszystkim wypiję, ale herbatę najczęściej robię w którymś z kubków a kawy w domu raczej nie pijam, jak robię sobie w biurze to w filiżance albo kubku, a w kawiarni, hotelu czy u kogoś, to w czym mi dadzą smile
    • heca7 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 22:22
      Mam chińską filiżankę z dokładnie tym samym wzorem co na pierwszym zdjęciu! Tylko kształt filiżanki inny. Jutro zdjęcie zrobię wink
      • kocynder Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 22:23
        Koniecznie pokaż "bliźniaczkę"! big_grin
        • heca7 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 22:43
          Aż się wygrzebałam z łóżka wink
          Oto one
          Bliźniaczka i druga podobna z dziką kaczką- one 26 lat mają.
          Różowa, w której piję wiosną koło świąt
          Biała z zajączkiem w święta i w pszczółki cały rok.
          • kocynder Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 10:07
            Tą z zajączkiem z kolei ma kształt podobny do mojej "bliźniaczki". smile Wszystkie piekne
        • heca7 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 22:48
          Oraz inne
          Kubek Spodek z Katowic
          Kubek Mleczki
          Kubki zimowe czerwone i filizanka niebieska, teraz schowane bo używam je zimą wink
          Oraz kubek codzienny koci wink
    • kura17 Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 22:28
      u nas herbata po wschodnio-fryzyjsku w malenkich recznie malowanych filizankach. kawy nie pijam.

https://www.eckis-teetied.de/thumbnail/d7/7e/a7/1700308986/SET-4214-1120_1200x1200_1920x1920.jpg

https://www.emden-touristik.de/fileadmin/_processed_/b/e/csm_Tee_Tradition_Thiele_Meurer__4__2509c55f23.jpg
      • kropkaa Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 08:55
        Cudeńka!
    • princy-mincy Re: Kawa, herbata - w czym? 31.05.24, 22:53
      U mnie kawa we fliżance, herbata w kubkach, rzadko w szklance.
      Mam w sumie 3 różne komplety filiżanek (dwa porcelanowe, jeden z kamionki) ale kawę piję głównie tylko z jednego, tylko on mi idealnie do ekspresu pasuje.
    • chococaffe Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 06:51
      Wkleję jeszcze jeden z kilku moich wyjątkowych kubków, z których nie piję niczego (jeszcze)
      Ten poniżej to rodzaj, którego bardzo, bardzo nie lubię, ale jego historia jest dla mnie bardzo osobista i wzruszająca. Mam nadzieję, że z niego się kiedyś napiję z jakiejś dobrej okazji.
    • pani.asma Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 13:12
      Piję ogromne ilości kawy więc filiżanka odpada
      Herbatę różną litrami

Mam dużo kubków które albo gdzieś kupiłam
      Na wyjazdach albo dostałam zawodowo

I je uwielbiam bo pijąc coś sobie miłego przypominam

Małych filiżanek praktycznie nie używam ani nikt mi nie podsuwa
      Teraz piję się raczej duże kawy z dodatkami a nie czarna kryzysowa kawkę którą można upchnąć w filiżankę
      • primula.alpicola Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 15:35
        Ahhahaaa, owszem, pija się czarne małe kawy, nawet ristretto, jeśli taka jest wola pijącego.
    • arthwen Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 15:11
      Jak jeszcze pijałam czasem herbatę, to w wielkim kubku takim 0,7l albo w ogóle w litrowym, z sokiem malinowym i cytryną. Filiżanki mam, używam jak gości zapraszam, chociaż sama już herbaty nie piję w zasadzie w ogóle. Kawy nie pijam wcale i nigdy nie piłam.
    • evee1 Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 15:13
      Filiżanki, ale takie zwykłe, białe mam dla gości. Sama pije kawę z mlekiem oraz czarna herbatę w kubkach, bo pijam jej dużo. W sumie trzy kubki kawy i ze 6 herbat dziennie.
    • primula.alpicola Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 15:39
      Mam mini filiżanki do espresso, ale takie o większej pojemności też, bo lubię sobie rozrzedzić espresso wrzątkiem.
      Herbatę albo w większych filiżankach, albo kubkach (mam sporo od Carmani).
    • eva_evka Re: Kawa, herbata - w czym? 01.06.24, 23:20
      Straszne te Twoje filiżanki.....
    • yuka12 Re: Kawa, herbata - w czym? 02.06.24, 05:11
      Kawa i herbata - kubki. Ale ja piję 1-2 kaw dziennie, z ekspresu ciśniowego i maks. 1 herbatę.
      Kubki zwykłe, marketowe, najchętniej niedawno nabyte 🤣. Ważne żeby były poręczne i dosyć lekkie.
      Porcelanowe filiżanki wyciagam rzadko, są po prostu za małe.
      • yuka12 Re: Kawa, herbata - w czym? 02.06.24, 05:14
        Ps. Szklankę używam przy pieczeniu do odmierzania płynów, bo ma idealne 250 ml.
    • igge Re: Kawa, herbata - w czym? 02.06.24, 12:39
      Na zdjęciach kształt zniekształca.. A ja właśnie tę wielkość niewielką i kształt ten najbardziej lubię.
      Jasnoróżowe filiżanki te są mega niskie i szerokie dość jak na taką mini wysokość. Taki kształt minimalistyczny jest moim ulubionym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka