31.05.24, 19:50
Która ematka stosowała? topnewsy.pl/5192,22-letnia-influencerka-odchudzala-sie-ozempicem-zniszczyla-zdrowie okazuje się że to gorsze od otyłości...
Obserwuj wątek
    • soczystagruszka Re: Ozempic 31.05.24, 20:02
      Ozempic ( semaglutyd) jest dobrym lekiem dla chorych z cukrzycą typu 2, ale -mimo , że jest zarejestrowany dla osób z bardzo wysokim BMI , nie powinno się stosować go przy odchudzaniu. A tak się dzieje. Osoby z relatywnie niewielką nadwagą wstrzykują sobie Ozepic i chudną nie do końca znając patomechnizmy utraty wagi. Ważne, że efekt spektakularny.
      Winę ponoszą, niestety, lekarze, bo to lek na receptę, który powinien byc ordynowany bardzo rozważnie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ozempic 31.05.24, 20:06
      No dobrze, ale ile ona tego leku musiała sobie wstrzykiwać, skoro schudła 20 kg w dwa miesiące, skoro fachowcy twierdzą, że chudnie się od 4 do 7% masy ciała w ciągu roku?
      Zatem przy normalnej dawce leku zakładając, że ktoś waży 100 kg, to po roku powinien schudnąć 7/100*100 = 7 kg.
      Ile zatem trzeba wstrzykiwać leku, żeby schudnąć 10 kg w miesiąc?
    • ichi51e Re: Ozempic 31.05.24, 20:06
      Pani zwyczajnie kłamie na żadnym zdjęciu nie ma +20kg
      • obrus_w_paski Re: Ozempic 31.05.24, 21:20
        No właśnie nie ogarniałam które zdjęcie to jest przed a które po. Pani ma twarz jak księżyc w pełni i pewnie tak samo wygląda na twarzy nawet po schudnięciu
        • ayelen40 Re: Ozempic 06.06.24, 17:54
          Twarz po ozempiku puchnie.
          • gorzka.gorycz Re: Ozempic 07.06.24, 08:05
            Nic nie puchnie. Kilka osób wśród znajomych stosuje przy cukrzycy i wcale im nic nie puchnie.
            • ayelen40 Re: Ozempic 07.06.24, 08:14
              Przy cukrzycy być może nie.
          • swinka-morska Re: Ozempic 07.06.24, 08:13
            Skąd taka mądrość?
            Nic nie puchnie, raczej szczupleje razem z całym ciałem.
            • ayelen40 Re: Ozempic 07.06.24, 08:15
              Tak podają internety.
          • 4sycje Re: Ozempic 07.06.24, 08:15
            Chyba raczej obwisa.
    • zerlinda Re: Ozempic 31.05.24, 20:13
      Każdy lek ma ulotkę i można się zapoznać z listą skutków ubocznych. I na logikę, skoro lek stosowany przy cukrzycy a bierze go ktoś, kto cukrzycy nie ma, to chyba łatwo się domyślić, że lek może zaszkodzić.
    • thea19 Re: Ozempic 31.05.24, 20:15
      Bierze się raz na tydzień a kretynka brała jeden za drugim? Debili nie sieją, nie orzą
      • alexandra1984 Re: Ozempic 31.05.24, 22:50
        na swoim kanale youtube mowi ze brala raz w tygodniu ale nic prawie nie jadla bo po leku nie czula apetytu
        • thea19 Re: Ozempic 01.06.24, 00:47
          Skoro w niecałe 2miechy, nawet półtora, schudła 20kg a po 9 dawce była tragedia, to chyba częściej. Pomijam to, że na głodówce mało realne zgubić tyle kg w takim czasie
      • princesswhitewolf Re: Ozempic 07.06.24, 08:33
        Raz na tydzien i to przez ludzi chorych na cukrzyce a nie zdrowych
    • 4sycje Re: Ozempic 31.05.24, 20:37
      Biorac pod uwagę tzw. ozempic face dziwię się, że celebryci którzy mają do schudnięcia 10-20 kg a nie 70, się w to bawią. Ludzie których stać na to, żeby dietetyk, trener i kucharz chodził za nimi krok w krok. Kylie Jenner wygląda jak wlasna ciotka. Inna sprawa, że bezrefleksyjne przepisywanie leków w USA widać ma się dobrze.
      • kokosowy15 Re: Ozempic 31.05.24, 21:18
        Problemem jest ograniczenie dostępności semaglutydu dla diabetykow, ponieważ przepisywany jest na odchudzanie.
      • swinka-morska Re: Ozempic 01.06.24, 02:02
        Nie ma takiego zjawiska jak ozempic face.
        • 4sycje Re: Ozempic 07.06.24, 08:16
          gemini.pl/poradnik/artykul/czym-jest-ozempikowa-twarz/
          • ayelen40 Re: Ozempic 07.06.24, 08:18
            No to chyba opuchlizna już byłaby lepsza.
            • 4sycje Re: Ozempic 07.06.24, 08:35
              Patrząc czasami na efekty po wypelniaczach, to i tak źle, i tak niedobrze.
      • thank_you Re: Ozempic 07.06.24, 09:30
        To żadna ozempic face tylko face po szybkim schudnięciu. A szybko możesz schudnąć po operacji bariatrycznej, po głodówkach itp. Nie ma to nic wspólnego z ozempikiem jako takim tylko z chudnięciem po jakimkolwiek preparacie/sposobie.
    • bib24 Re: Ozempic 31.05.24, 21:18
      w 20 kg na pewno nie wierzę, może 5. tu zdjęcia:
      www.google.com/imgres?q=odchudzanie%20kinia.wiczynska&imgurl=https%3A%2F%2Focdn.eu%2Fpulscms-transforms%2F1%2FHbsk9kuTURBXy8zNGYyNjExMC00MjBlLTQ0ZmMtODlkNy1jZjhjYzA1ZGRmYWEuanBlZ5GTAs0BaM0CRN4AAqEwAaExAQ&imgrefurl=https%3A%2F%2Fludzie.fakt.pl%2Fpolka-wstrzykiwala-popularny-lek-na-cukrzyce-przezyla-koszmar%2Fj6rpyfs&docid=0fLXtLvenC4gtM&tbnid=jT_edzJpeSoZCM&vet=12ahUKEwjO1KehzbiGAxU9SvEDHR1WCW8QM3oECG0QAA..i&w=360&h=580&hcb=2&ved=2ahUKEwjO1KehzbiGAxU9SvEDHR1WCW8QM3oECG0QAA
      • bib24 Re: Ozempic 31.05.24, 21:19
        w kazdym razie zniszczyć sobie trzustkę dla takiego efektu, szkoda życia.
        • ardzuna Re: Ozempic 31.05.24, 22:15
          Ciekawe, skąd wzięła lek. To lek na receptę.
          • bib24 Re: Ozempic 31.05.24, 22:30
            a co za problem zalatwić recepte.
      • ichi51e Re: Ozempic 31.05.24, 23:29
        Ciężko powiedzieć które przed które po. Jakieś mało skutecxne
        • mikams75 Re: Ozempic 01.06.24, 00:56
          Wciągająca brzuch uzyskałaby lepszy efekt do zdjęcia.
    • kocynder Re: Ozempic 01.06.24, 05:22
      1. Pani na pewno nie brała tego leku nawet zgodnie z ulotką, o zaleceniach lekarzy nie wspominając. Albo ma problemy z matematyką. Ja też mam, więc niech ktoś to policzy:
      - dziewczę twierdzi, że brało lek niespełna dwa miesiące.
      - dwa miesiące to, załóżmy 10 tygodni.
      - problemy pojawiły się po dziewięciu tygodniach.
      - przez miesiąc (zakładam że po wystąpieniu objawów niepożądanych) karetka była u niej cztery razy.
      2. W pełni zgadzam się, że lek powinien być wypisywany tylko przez specjalistów i nie możliwy do zdobycia np przez e-receptę, czy temu podobnie. Wypisywać go powinni diabetolodzy, ewentualnie chirurg - bariatra w ramach przygotowania do operacji bariatrycznej osobie patologicznie otyłej. I nie, nawet 10 - 15 kg to nie jest stan, jaki mam na myśli. Raczej nadwagę rzędu 30+ do zrzucenia.
      3. Panna infuencerka jest idiotką, skoro nie mając cukrzycy i nie mając otyłości, a za to mając niepożądane skutki uboczne leku (wymioty, osłabienie do wzywania karetki!!!) nie zaprzestała "kuracji" - cudzysłów nieprzypadkowy.
    • makurokurosek Re: Ozempic 06.06.24, 15:16
      Jak ktoś jest głupi i pusty to nie czyta ulotki i nie interesują go skutki uboczne. Nie ma co panny żałować, może ta lekcja ją czegoś nauczy.
      • ayelen40 Re: Ozempic 06.06.24, 17:58
        Moja mama czyta, a potem wykańcza wszystkich naokoło.
    • karyna-z-tarchomina Re: Ozempic 07.06.24, 06:13
      A mogla zostac przy Eveline Slim 8w1, lepiej na na działało , proszę jaka chudziutka, nawet buzia inna, chyba sobie kupie dzis ten specyfik
      • ayelen40 Re: Ozempic 07.06.24, 07:29
        Kupiłam sobie z Eveline body lotion Że ślimaka, całkiem fajnie się smarował i ciało jedwabiste, patrzę... A tam kupa parabenów 😡😡😡
        • memphis90 Re: Ozempic 07.06.24, 09:01
          Boisz się parabanow, ale wsmarowujesz w ciało gluty ze ślimaka…? 🤮🤮🤮
          • princesswhitewolf Re: Ozempic 07.06.24, 09:05
            jeszcze gdyby tam faktycznie jakies gluty slimakowe byly... Juz widze jak te tanie kremy sa pozyskiwane z glutow slimaka i ktos chodzi i ten sluz zbiera.... za taka cene. chyba zawartosc w ilosci 0.0000000001 proc lol
            • ayelen40 Re: Ozempic 07.06.24, 09:58
              Nieważne. Efekt był super.
      • princesswhitewolf Re: Ozempic 07.06.24, 08:35
        karyniu ty to jestes szalona ha ha ha
    • memphis90 Re: Ozempic 07.06.24, 09:00
      >Okazało się, że ma idiopatyczne zapalanie >trzustki, zapalenie żołądka i dwunastnicy, ostre >zapalenie żołądka oraz ostre zapalenie trzustki.
      OMG, idiopatyczne zapalenie trzustki ORAZ ostre zapalenie trzustki jednocześnie??? Zapalenie żołądka i 12 ORAZ osobno dodatkowo zapalenie żołądka??? Cóż za niekorzystna koincydencja zdarzeń!
      • kk345 Re: Ozempic 07.06.24, 09:18
        Eeee, zawsze się przyplącze jakiś lekarz i zepsuje dramatyzm sytuacji... big_grin
      • mytka80 Re: Ozempic 07.06.24, 10:46
        Ona dziś była u fryzjera i w salonie Mercedesa, więc nie jest z nią tak źle.
    • tt-tka Re: Ozempic 07.06.24, 09:06
      Wlasnie jak uslyszalam o ozempicu pierwszy raz, powiedzialam sobie, ze poczekam, az sie objawia skutki ubooczne u tych, ktorzy zastosuja.
      jednak pozostane przy dietach
      • princesswhitewolf Re: Ozempic 07.06.24, 09:23
        skutki uboczne sa zupelnie inne niz tu wymienione. Bo to jest lek na cukrzyce a nie dla zdrowych ludzi
    • cranberries1983 Re: Ozempic 07.06.24, 09:14
      pytanie bardziej do jej lekarza, co poszło nie tak?
    • swinka-morska Re: Ozempic 07.06.24, 09:45
      tanebo001 napisał:

> Która ematka stosowała?

Ja.
      I mogę opisać jak wygląda nadzór nad początkiem leczenia (czego u tej pani najwyraźniej nie było).
      Początek leczenia oczywiście od najmniejszej dawki.
      Endokrynolog kazał przyjść na kontrolę po 3-4 tygodniach brania. Ponieważ miałam trochę skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego - zdecydowała, że nie przechodzę po miesiącu na wyższą dawkę, tylko jadę na tej najniższej dopóki nie uporam się z problemem. U mnie chodziło o zaparcia i lekarka wyraźnie powiedziała, że jeśli środki zaradcze (i wcale nie chodzi o środki przeczyszczające tylko o picie wody i podawanie błonnika) nie pomogą, to kończymy leczenie.
      Dopiero po jakimś czasie weszłam na średnią dawkę, co chwile kontrole u lekarza i badania z krwi. Wiem, jeśli miałabym więcej skutków ubocznych, coś byłoby nie tak w badaniach krwi, w wywiadze wyszłoby, że lek działa za mocno albo przyznałabym się np. że piję alkohol - leczenie by się skończyło albo zawróciłaby mnie na niższą dawkę.

Zatem pytanie - jeśli pani przestała jeść zupełnie i widziała, że dzieje się coś złego (bo aż taki ubytek wagi to nie jest to o co chodzi w ozempicu), czemu kontynuowała branie leku? Wchodziła na wyższe dawki? Kto i na jakiej podstawie wypisał receptę?
      • chicarica Re: Ozempic 07.06.24, 10:35
        Forum emama ocenia zasadność podawania leku który jest przeznaczony dla pacjentów z chorobami (cukrzycą, otyłością itp.) pod nadzorem lekarza i na jego zlecenie po tym, jak zadziałał na osobę zdrową która zastosowała go bez nadzoru lekarza i bez jego zlecenia. Dobrze że piszesz jak to wygląda naprawdę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka