tanebo001 31.05.24, 19:50 Która ematka stosowała? topnewsy.pl/5192,22-letnia-influencerka-odchudzala-sie-ozempicem-zniszczyla-zdrowie okazuje się że to gorsze od otyłości... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soczystagruszka Re: Ozempic 31.05.24, 20:02 Ozempic ( semaglutyd) jest dobrym lekiem dla chorych z cukrzycą typu 2, ale -mimo , że jest zarejestrowany dla osób z bardzo wysokim BMI , nie powinno się stosować go przy odchudzaniu. A tak się dzieje. Osoby z relatywnie niewielką nadwagą wstrzykują sobie Ozepic i chudną nie do końca znając patomechnizmy utraty wagi. Ważne, że efekt spektakularny. Winę ponoszą, niestety, lekarze, bo to lek na receptę, który powinien byc ordynowany bardzo rozważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ozempic 31.05.24, 20:06 No dobrze, ale ile ona tego leku musiała sobie wstrzykiwać, skoro schudła 20 kg w dwa miesiące, skoro fachowcy twierdzą, że chudnie się od 4 do 7% masy ciała w ciągu roku? Zatem przy normalnej dawce leku zakładając, że ktoś waży 100 kg, to po roku powinien schudnąć 7/100*100 = 7 kg. Ile zatem trzeba wstrzykiwać leku, żeby schudnąć 10 kg w miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ozempic 31.05.24, 20:06 Pani zwyczajnie kłamie na żadnym zdjęciu nie ma +20kg Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Ozempic 31.05.24, 21:20 No właśnie nie ogarniałam które zdjęcie to jest przed a które po. Pani ma twarz jak księżyc w pełni i pewnie tak samo wygląda na twarzy nawet po schudnięciu Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Ozempic 07.06.24, 08:05 Nic nie puchnie. Kilka osób wśród znajomych stosuje przy cukrzycy i wcale im nic nie puchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Ozempic 07.06.24, 08:13 Skąd taka mądrość? Nic nie puchnie, raczej szczupleje razem z całym ciałem. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Ozempic 31.05.24, 20:13 Każdy lek ma ulotkę i można się zapoznać z listą skutków ubocznych. I na logikę, skoro lek stosowany przy cukrzycy a bierze go ktoś, kto cukrzycy nie ma, to chyba łatwo się domyślić, że lek może zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Ozempic 31.05.24, 20:15 Bierze się raz na tydzień a kretynka brała jeden za drugim? Debili nie sieją, nie orzą Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Ozempic 31.05.24, 22:50 na swoim kanale youtube mowi ze brala raz w tygodniu ale nic prawie nie jadla bo po leku nie czula apetytu Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Ozempic 01.06.24, 00:47 Skoro w niecałe 2miechy, nawet półtora, schudła 20kg a po 9 dawce była tragedia, to chyba częściej. Pomijam to, że na głodówce mało realne zgubić tyle kg w takim czasie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ozempic 07.06.24, 08:33 Raz na tydzien i to przez ludzi chorych na cukrzyce a nie zdrowych Odpowiedz Link Zgłoś
4sycje Re: Ozempic 31.05.24, 20:37 Biorac pod uwagę tzw. ozempic face dziwię się, że celebryci którzy mają do schudnięcia 10-20 kg a nie 70, się w to bawią. Ludzie których stać na to, żeby dietetyk, trener i kucharz chodził za nimi krok w krok. Kylie Jenner wygląda jak wlasna ciotka. Inna sprawa, że bezrefleksyjne przepisywanie leków w USA widać ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Ozempic 31.05.24, 21:18 Problemem jest ograniczenie dostępności semaglutydu dla diabetykow, ponieważ przepisywany jest na odchudzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Ozempic 01.06.24, 02:02 Nie ma takiego zjawiska jak ozempic face. Odpowiedz Link Zgłoś
4sycje Re: Ozempic 07.06.24, 08:16 gemini.pl/poradnik/artykul/czym-jest-ozempikowa-twarz/ Odpowiedz Link Zgłoś
4sycje Re: Ozempic 07.06.24, 08:35 Patrząc czasami na efekty po wypelniaczach, to i tak źle, i tak niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Ozempic 07.06.24, 09:30 To żadna ozempic face tylko face po szybkim schudnięciu. A szybko możesz schudnąć po operacji bariatrycznej, po głodówkach itp. Nie ma to nic wspólnego z ozempikiem jako takim tylko z chudnięciem po jakimkolwiek preparacie/sposobie. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Ozempic 31.05.24, 21:18 w 20 kg na pewno nie wierzę, może 5. tu zdjęcia: www.google.com/imgres?q=odchudzanie%20kinia.wiczynska&imgurl=https%3A%2F%2Focdn.eu%2Fpulscms-transforms%2F1%2FHbsk9kuTURBXy8zNGYyNjExMC00MjBlLTQ0ZmMtODlkNy1jZjhjYzA1ZGRmYWEuanBlZ5GTAs0BaM0CRN4AAqEwAaExAQ&imgrefurl=https%3A%2F%2Fludzie.fakt.pl%2Fpolka-wstrzykiwala-popularny-lek-na-cukrzyce-przezyla-koszmar%2Fj6rpyfs&docid=0fLXtLvenC4gtM&tbnid=jT_edzJpeSoZCM&vet=12ahUKEwjO1KehzbiGAxU9SvEDHR1WCW8QM3oECG0QAA..i&w=360&h=580&hcb=2&ved=2ahUKEwjO1KehzbiGAxU9SvEDHR1WCW8QM3oECG0QAA Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Ozempic 31.05.24, 21:19 w kazdym razie zniszczyć sobie trzustkę dla takiego efektu, szkoda życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Ozempic 31.05.24, 22:15 Ciekawe, skąd wzięła lek. To lek na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ozempic 31.05.24, 23:29 Ciężko powiedzieć które przed które po. Jakieś mało skutecxne Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ozempic 01.06.24, 00:56 Wciągająca brzuch uzyskałaby lepszy efekt do zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ozempic 01.06.24, 05:22 1. Pani na pewno nie brała tego leku nawet zgodnie z ulotką, o zaleceniach lekarzy nie wspominając. Albo ma problemy z matematyką. Ja też mam, więc niech ktoś to policzy: - dziewczę twierdzi, że brało lek niespełna dwa miesiące. - dwa miesiące to, załóżmy 10 tygodni. - problemy pojawiły się po dziewięciu tygodniach. - przez miesiąc (zakładam że po wystąpieniu objawów niepożądanych) karetka była u niej cztery razy. 2. W pełni zgadzam się, że lek powinien być wypisywany tylko przez specjalistów i nie możliwy do zdobycia np przez e-receptę, czy temu podobnie. Wypisywać go powinni diabetolodzy, ewentualnie chirurg - bariatra w ramach przygotowania do operacji bariatrycznej osobie patologicznie otyłej. I nie, nawet 10 - 15 kg to nie jest stan, jaki mam na myśli. Raczej nadwagę rzędu 30+ do zrzucenia. 3. Panna infuencerka jest idiotką, skoro nie mając cukrzycy i nie mając otyłości, a za to mając niepożądane skutki uboczne leku (wymioty, osłabienie do wzywania karetki!!!) nie zaprzestała "kuracji" - cudzysłów nieprzypadkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ozempic 06.06.24, 15:16 Jak ktoś jest głupi i pusty to nie czyta ulotki i nie interesują go skutki uboczne. Nie ma co panny żałować, może ta lekcja ją czegoś nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Ozempic 06.06.24, 17:58 Moja mama czyta, a potem wykańcza wszystkich naokoło. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Ozempic 07.06.24, 06:13 A mogla zostac przy Eveline Slim 8w1, lepiej na na działało , proszę jaka chudziutka, nawet buzia inna, chyba sobie kupie dzis ten specyfik Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Ozempic 07.06.24, 07:29 Kupiłam sobie z Eveline body lotion Że ślimaka, całkiem fajnie się smarował i ciało jedwabiste, patrzę... A tam kupa parabenów 😡😡😡 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ozempic 07.06.24, 09:01 Boisz się parabanow, ale wsmarowujesz w ciało gluty ze ślimaka…? 🤮🤮🤮 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ozempic 07.06.24, 09:05 jeszcze gdyby tam faktycznie jakies gluty slimakowe byly... Juz widze jak te tanie kremy sa pozyskiwane z glutow slimaka i ktos chodzi i ten sluz zbiera.... za taka cene. chyba zawartosc w ilosci 0.0000000001 proc lol Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ozempic 07.06.24, 08:35 karyniu ty to jestes szalona ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ozempic 07.06.24, 09:00 >Okazało się, że ma idiopatyczne zapalanie >trzustki, zapalenie żołądka i dwunastnicy, ostre >zapalenie żołądka oraz ostre zapalenie trzustki. OMG, idiopatyczne zapalenie trzustki ORAZ ostre zapalenie trzustki jednocześnie??? Zapalenie żołądka i 12 ORAZ osobno dodatkowo zapalenie żołądka??? Cóż za niekorzystna koincydencja zdarzeń! Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ozempic 07.06.24, 09:18 Eeee, zawsze się przyplącze jakiś lekarz i zepsuje dramatyzm sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
mytka80 Re: Ozempic 07.06.24, 10:46 Ona dziś była u fryzjera i w salonie Mercedesa, więc nie jest z nią tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Ozempic 07.06.24, 09:06 Wlasnie jak uslyszalam o ozempicu pierwszy raz, powiedzialam sobie, ze poczekam, az sie objawia skutki ubooczne u tych, ktorzy zastosuja. jednak pozostane przy dietach Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ozempic 07.06.24, 09:23 skutki uboczne sa zupelnie inne niz tu wymienione. Bo to jest lek na cukrzyce a nie dla zdrowych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Ozempic 07.06.24, 09:14 pytanie bardziej do jej lekarza, co poszło nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Ozempic 07.06.24, 09:45 tanebo001 napisał: > Która ematka stosowała? Ja. I mogę opisać jak wygląda nadzór nad początkiem leczenia (czego u tej pani najwyraźniej nie było). Początek leczenia oczywiście od najmniejszej dawki. Endokrynolog kazał przyjść na kontrolę po 3-4 tygodniach brania. Ponieważ miałam trochę skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego - zdecydowała, że nie przechodzę po miesiącu na wyższą dawkę, tylko jadę na tej najniższej dopóki nie uporam się z problemem. U mnie chodziło o zaparcia i lekarka wyraźnie powiedziała, że jeśli środki zaradcze (i wcale nie chodzi o środki przeczyszczające tylko o picie wody i podawanie błonnika) nie pomogą, to kończymy leczenie. Dopiero po jakimś czasie weszłam na średnią dawkę, co chwile kontrole u lekarza i badania z krwi. Wiem, jeśli miałabym więcej skutków ubocznych, coś byłoby nie tak w badaniach krwi, w wywiadze wyszłoby, że lek działa za mocno albo przyznałabym się np. że piję alkohol - leczenie by się skończyło albo zawróciłaby mnie na niższą dawkę. Zatem pytanie - jeśli pani przestała jeść zupełnie i widziała, że dzieje się coś złego (bo aż taki ubytek wagi to nie jest to o co chodzi w ozempicu), czemu kontynuowała branie leku? Wchodziła na wyższe dawki? Kto i na jakiej podstawie wypisał receptę? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Ozempic 07.06.24, 10:35 Forum emama ocenia zasadność podawania leku który jest przeznaczony dla pacjentów z chorobami (cukrzycą, otyłością itp.) pod nadzorem lekarza i na jego zlecenie po tym, jak zadziałał na osobę zdrową która zastosowała go bez nadzoru lekarza i bez jego zlecenia. Dobrze że piszesz jak to wygląda naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś