Dodaj do ulubionych

Taki pająk

14.06.24, 17:10
Czy to kątnik? Siedział w kącie, strasznie wielki.
Udało mi się go wyeksmitować na dwór ale mało przy tym nie dostałam ataku serca. Nie mam nic przeciwko pająkom ale ten był ogromny. I szybki. A, i jeszcze chciał wrócić skubany.

Liczę, że pojawi się geigo lub palczak lub inny specjalista i powie co to za stwór.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Taki pająk 14.06.24, 17:13
      Kątnik, straszne bydle, też miałam przyjemność.
      • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 17:16
        W Pl często przylazily jesienią, to im pozwalałam przezimować pod warunkiem że za czesto z kąta nie wychodziły. Ale ten jakiś taki gruby odwłok miał, bleh.

Gryzie toto?
        • nick_z_desperacji Re: Taki pająk 14.06.24, 17:21
          Sam z siebie nie rzucą się na ludzi wink A drażniony raczej nie przebije skóry. Ewentualne ugryzienie jest niegroźnie.
        • nawolnymwybiegu Re: Taki pająk 14.06.24, 17:23
          Gryzie.
          Jak kocham wszystkie pająki, to tych się brzydzę i wypędzam.
          Jestem żywym dowodem na to, że potrafią gryźć nie tylko w samoobronie, a dla zabawy. Nawet bojowe koty się ich boją.
          • pierogarka71 Re: Taki pająk 14.06.24, 17:33
            Dlatego to to przy kontakcie ze mną od razu byloby potraktowane raidem czy zwyklym butem
            • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 17:45
              Nie zabijam pająków.
              Przeciez można złapać i wywalić przez okno.
              • pierogarka71 Re: Taki pająk 14.06.24, 18:18
                Nie ma opcji żebym przy mojej arachnofobii bawiła się w łapanie paskudztwa i wystawianie za drzwi, dlatego u mnie żaden pająk nie pożyje długo.
                • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 18:31
                  Ta, przy prawdziwej fobii nie dotknelabys go nawet klapkiem. Ja mam tak z karaluchami. Świadomość że resztka robala zostałaby na podeszwie buta powoduje u mnie drgawki.
                  • memphis90 Re: Taki pająk 14.06.24, 22:02
                    Nieprawda. Świadomość, że pójdzie gdzieś, schowa się i wskoczy Ci na głowę w najmniej spodziewanym momencie jest gorsza niż podjęcie walki…
                  • 5iwonaa Re: Taki pająk 15.06.24, 12:39
                    Tym bardziej raidem można psiknąć z daleka i bydle pada szybko.
                    • homohominilupus Re: Taki pająk 15.06.24, 17:51
                      Sama się psiknij.
              • 35wcieniu Re: Taki pająk 14.06.24, 18:21
                Też tak robię ale z nim jednym miałam problem natury technicznej bo mnie mdliło jak do niego podchodziłam, pierwszy raz wtedy widziałam coś takiego (niestety nie ostatni), wydawało mi się że są mniejsze i że tej wielkości u nas nie żyją, a ten którego spotkałam był ogromny. Najpierw myślałam że ktoś dla beki zabawkę podrzucił.
        • 35wcieniu Re: Taki pająk 14.06.24, 18:19
          Gryzie, nie żeby jakoś sam z siebie się rzucał, ale może.
    • danaide2.0 Re: Taki pająk 14.06.24, 17:17
      A banan dla skali?
      Jaki kraj?
      • memphis90 Re: Taki pająk 14.06.24, 17:19
        Był banan, ale zza poczwary go nie widać…
      • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 17:25
        Hiszpania. Choć strefa klimatyczna zbliżona do Mazowsza 😉

No jakiś gruby w odwłoku, inny niż polskie kątniki.

Nie w głowie mi były banany dla skali, chciałam go humanitarnie eksmitowac po prostu.
        Ale jak rozcapierzył odnóża to można powiedzieć, że był około 1/3 średniego banana.
        • danaide2.0 Re: Taki pająk 14.06.24, 17:38
          Z pewnych względów zupełnie mnie nie pocieszyłaś sad
        • snakelilith Re: Taki pająk 14.06.24, 17:41
          Hiszpania to jednak NIE Mazowsze, tam są inne pająki niż u nas i ten pająk to z dużym prawdopodobieństwem nie kątnik, bo jest raczej za duży. Lepiej też nie dotykać paluchami, bo niektóre bywają toksyczne. Niedawno czytałam o tym, jak kogoś pogryzł pająk w rękę na Majorce i zrobiła się tego paskudny stan zapalny.
          • 35wcieniu Re: Taki pająk 14.06.24, 18:22
            Nie jest za duży, one są naprawdę spore.
    • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 17:21
      Odwazna jestes! Ja o takim tez zalozylam watek w zeszlym roku ale moj siedzial w wannie i czekalam na meza az go nie wyprosi😀
      • nick_z_desperacji Re: Taki pająk 14.06.24, 17:24
        Kiedyś bym się z Ciebie śmiała, ale potem odkryłam krocionogi i ślimak luzytanskie (obrzydliwsza wersja naszych pomrowow). I już się z nikogo nie śmiejętongue_out
      • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 17:26
        Mąż daleko. Za ścianą przyjemnie wyglądający sąsiad ale nie chciałam kusić licha.
        • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 17:36
          Hmmm😀
    • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 17:23
      Rzeczywiscie Geigo wie wszystko o pajakach ale ten wyglada na katnika bo podobnego mialam we wannie.
      • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 17:29
        We wannie łatwiej miseczką nakryć.
        Tutaj napotkałam pewne trudności.

Uff, ileż to emocji.
        • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 17:35
          Ja sie balam do wanny podejsc😀
    • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 17:33
      Tu moj watek i moj kumpel😀

forum.gazeta.pl/forum/w,567,176606530,176606530,Arachnofobia.html
      • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 17:43
        Jakby ciut zgrabniejszy od mojego.
        • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 17:47
          No! Szukal partnerki to zapozowal😀 moze go moje wlochate odnoza zanecily i dorodny odwlok😀
    • geigo Re: Taki pająk 14.06.24, 17:53
      Niestety na tych zdjęciach jest tylko ciemna plama o kształcie pająka wink Acz biorąc pod uwagę rzeczony kształt, zachowanie gadziny oraz okoliczności znalezienia, z dużym prawdopodobieństwem mógł być to samiec kątnika. Jednak Hiszpania to kraj dużo bogatszy, jeśli chodzi o arachnofaunę, gatunków z rodzajów Eratigena i Tegenaria jest więcej niż w Polsce, więc bez bardziej wyraźnych fotek nic dokładniejszego nie powiem.
      • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 17:57
        Mam nadzieję, że nie będzie okazji do robienia kolejnych fotek 😃 ale dzięki.

Czy one naprawdę gryzą? Tam ktoś wyżej pisze, że atakują, nie wydaje mi się to specjalnie prawdopodobne. Ludzie szukają pretekstu żeby zwierzątko zabić...
        • geigo Re: Taki pająk 14.06.24, 18:27
          Mogą ugryźć, tzn. mają na tyle duże i mocne chelicery, że przebiją one skórę człowieka. Ale to jest ich naprawdę ostateczna broń, przy próbie złapania czy przyciśnięcia. Kątniki to płochliwe pająki i pierwszą strategią, jaką wybierają, jest ucieczka. Ale szybkie faktycznie są, skubańce wink - i może dlatego taki chaotyczny pęd niektórzy mylą z atakiem.
    • heca7 Re: Taki pająk 14.06.24, 18:10
      A tygrzyka paskowanego już widziałaś? Z powodu zmian klimatu pojawiły się kilka lat temu w Polsce. Nie są tak wielkie jak w ciepłych krajach Europy ale i tak robią wrażenie wink
      Ten na zdjęciu to pewnie kątnik jak tu piszą. Nauczyłam się bo wcześniej myślałam, że ten z cienkimi odnóżami to kątnik a syn zawsze wtedy mnie poprawiał, że to "nie kątnik tylko trzęś!" wink albo kosarz...
      • dariamax Re: Taki pająk 14.06.24, 18:21
        Ale tygrzaki wcale nią są takie wielkie. W ogródku i domu mam prawie wszystkie gatunki. Raz strachu napędził zyzuś tłuścioch bo akurat sąsiedzi wrócili z ciepłych krajów i myślałam że przywlekli czarną wdowę.
        • 35wcieniu Re: Taki pająk 14.06.24, 18:24
          No też i nie małe. Mniejsze od kątnika ale jak ktoś je widzi pierwszy raz to i tak zwykle jest zdumiony wielkością.
        • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 18:32
          Zyzuś 😅
          • dariamax Re: Taki pająk 14.06.24, 19:21
            Ale on się tak naprawdę nazywa zyzuś tłuścioch
          • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 19:33
            Kapciogryz😀
        • heca7 Re: Taki pająk 14.06.24, 19:39
          To chyba w Chorwacji nie byłaś wink Tam tygrzyki są ogromne. Kątnik to przy tamtych kurdupel.
          • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 19:41
            Zapisuje: nie jechac do Chorwacji. NIGDY.
            • memphis90 Re: Taki pająk 14.06.24, 22:07
              Dopisz Meksyk- tam trzeba zerkać pod obrzeże przed posadzeniem zadka…
              • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 22:25
                Oesu, kolejny koszmar odblokowany. Brrrr.
            • snakelilith Re: Taki pająk 14.06.24, 22:10
              Niestety, pająki są wszędzie. Mój mąż był swego czasu na wymianie szkolnej w Australii, w Brisbane. Tam goszcząca go rodzina trzymała pająka wielkości talerza jako zwierzę domowe do łapania robali. Taki klimat. Jak mąż chciał w nocy do toalety, to musiał zapalać lampkę zaraz przy łóżku, by nie wleźć na pająka. Dzień spędzał wisząc nieruchomo po sufitem. Pająk, nie mąż. wink
              A ja kiedyś znalazłam wielkiego włochatego drania pod kołdrą w łóżku na duńskiej wyspie Romo. Siedział tam sobie, bo cały dzień grzało tam słońce. Na szczęście sam zwiał pod szafę, nie musiałam go łapać. Ja się pająków nie boję, jednak wolę z nimi nie dzielić miejsca do spania.
              Byłam też na wystawie tarantul i pozwoliłam wejść sobie takiej na dłoń, z pouczeniem, że one są bardzo delikatne, więc w żadnym wypadku nie wolno ich strząsnąć. I to nie było traumatyczne, one są nawet przyjemne, jak pędzelki do makijażu. big_grin
              • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 23:07
                snakelilith napisała:

> Niestety, pająki są wszędzie. Mój mąż był swego czasu na wymianie szkolnej w A
                > ustralii, w Brisbane. Tam goszcząca go rodzina trzymała pająka wielkości talerz
                > a jako zwierzę domowe do łapania robali. Taki klimat. Jak mąż chciał w nocy do
                > toalety, to musiał zapalać lampkę zaraz przy łóżku, by nie wleźć na pająka. Dzi
                > eń spędzał wisząc nieruchomo po sufitem. Pająk, nie mąż. wink

Ale czad 🤩
      • palczak.madagaskarski Re: Taki pająk 14.06.24, 20:47
        heca7 napisała:

> A tygrzyka paskowanego już widziałaś? Z powodu zmian klimatu pojawiły się kilka
        > lat temu w Polsce.

No trochę dawniej jednak się pojawiły wink Były notowane już w XIX wieku, ale jako gatunek południowy rzeczywiście w Polsce bardzo rzadko się je spotykało. Przez pewien czas były nawet pod ochroną. Później tygrzyk zaczął się rozprzestrzeniać, zwiększać liczebność, tak że nawet zdjeto go z listy gatunków chronionych.
    • demono2004 Re: Taki pająk 14.06.24, 19:46
      Dawno dawno temu, taki pajaczek spadł mojej mamie na głowę. Matko, alez ona wrzeszczała....
      • nick_z_desperacji Re: Taki pająk 14.06.24, 21:09
        Weź, przypomniałaś mi, jak za dzieciaka się raz obudziłam, a po poduszcze obok mnie pająk ciągnął taką jakby kulkę na nitce, chyba kokon.
    • elinborg Re: Taki pająk 14.06.24, 21:48
      No i po co tu wlazłam?? Że dwa lata temu w piwnicy na wiosnę natknęłam się na takiego wielkości talerzyka, zwiałam i dopiero teraz zaczełam tam schodzić. Mąż go gdzieś wywiozł( kazałam daleko), jeszcze go ochrzcił Kubuś i czule przemawiał.Brrr!
      A kiedyś nieco mniejszy wlazł mi na ręcznik, którym miałam własnie suszyć włosy. Jakby mi wlazł na głowę, zawał murowany.
      • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 21:51
        Szacun dla męża, że nie zamordował Kubusia.
        • elinborg Re: Taki pająk 14.06.24, 22:40
          No Kubuś sobie może żyć, byle z dala ode mnie. Ja naprawdę nie jestem w stanie nawet patrzeć na takiego potwora. Niestety jak jestem sama to pająk ma przerąbane, bo muszę jakoś w domu egzystować, a one nie siedzą grzecznie w kącie.
      • nick_z_desperacji2 Re: Taki pająk 15.06.24, 16:37
        Nam coś Teklę zjadło chyba sad Piękny, spasiony był z niej krzyżak...
    • jagnaodboryny Re: Taki pająk 14.06.24, 22:24
      Kątniki faktycznie wyglądają strasznie, dla osób które się ich boją.
      Wiele razy czytałam że są bardzo pożyteczne, i są nazywane domowymi strażnikami, wspierają nas w walce z różnymi innymi insektami. Generalnie znawcy apelują aby ich nie zabijać, bo mimo wyglądu to jedne z bardziej pożytecznych stwprzeń.
      Sama się ich boję i brzydzę, ale zmieniłam do nich nastawienie... Poczytajcie o nich.
      • melisananosferatu Re: Taki pająk 14.06.24, 22:24
        Ja nie zabijam, boje sie, maz wynosi na dwor.
      • homohominilupus Re: Taki pająk 14.06.24, 23:09
        Właśnie, właśnie. Głos rozsądku.

Karaluchy są najgorsze. Mam najprawdziwsza fobię. Moje obrzydzenie wywala skalę. Nie mogę nawet na obrazek patrzeć bez przyspieszonego bicia serca.

A tam gdzie pajeczyny są najfajniejsze dziewczyny!
    • pepsi.only Re: Taki pająk 14.06.24, 23:29
      Acha, a wczoraj na jednym z lokalnych kont FB Spotted jest ogłoszenie
      big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka