wrota.do.lasu 25.06.24, 21:37 Czy opis oznacza,że w wycinku znajdują się kom.q rodzajów nowotworów. Podstawnokomorkowy i plaskonablonkowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: Histopatologia 25.06.24, 21:45 Nie wiadomo, bo początek i koniec opisu jest obcięty. Pojawia się słowo rak podstawnokomorkowy ale nie wiadomo w jakim kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Histopatologia 25.06.24, 23:13 Jakby było czysto to by nie było żadnej informacji o raku. Byłaby informacja, że komórek rakowych nie znaleziono. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Histopatologia 25.06.24, 23:31 Tak "rak" został wycięty 3 raz...wcześniej była diagnoza plaskonablonkowy i to 3 docięcie z uwagi na to że marginesy nie były czystecteraz są po trzecim zabiegu ale zastanawia mnie ren symbol BNO Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Histopatologia 26.06.24, 00:00 jesli rak podstawnokomorkowy zostal wyciety 'za plytko' to tak, bedzie sie wznawial, po wycieciu z czystymi marginesami nie bedzie juz 'powtorek' tak bylo u mojej mamuski, dwa razy odrastal (na skroni) dopiero trzecie, wieksze i glebsze wyciecie pomoglo Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Histopatologia 25.06.24, 23:28 Podstawnokomórkowy napisali, że jest, ale skąd wzięłaś ten drugi? Skoro marginesy chirurgiczne czyste, to znaczy, że wycięli wszystko, co trzeba, więc jest dobrze. Kiedy lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
lillyinchains Re: Histopatologia 26.06.24, 01:16 Tak. Jest to rak PODSTAWNOKOMÓRKOWY ( basocellulare), BNO to bliżej niekreślony. W międzynarodowej klasyfikacji chorób ICD-10 ma symbol C44.- Gdyby był określony co do miejsca, to po kropce w kodzie ICD-10 byłaby dodatkowa cyfra, zamiast myślnika, np.C44.0 rak podstawnokomórkowy skóry wargi, a C44.4 rak podstawnokomórkowy skóry głowy lub skóry szyi. To znaczy tyle, że histopatolog na postawie samej uzyskanej tkanki oraz jej opisu przez lekarza kierującego materiał do badania- nie był w wstanie określić, z którego obszaru ciała skóra została wycięta ( z twarzy, wargi, nogi, brzucha, czoła …?) Rak PŁASKONABŁONKOWY to inne rozpoznanie histopatologiczne i trochę inne leczenie. wrota.do.lasu napisała: > . Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Histopatologia 26.06.24, 10:23 Czy na pewno rozumiesz znaczenie frazy "rychło w czas" i właśnie tu chciałaś jej użyć? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Histopatologia 26.06.24, 13:00 ayelen40 napisała: > Tak, bo margines jest czysty. Czyli za późno? Bo właśnie to oznacza powiedzenie "rychło w czas". Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Histopatologia 26.06.24, 13:56 To był sarkazm. Dobrze, że tak się skończyło - na strachu i decelowo kontrolach, bo jednak rak był. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Histopatologia 26.06.24, 14:30 Czyli nadal nie rozumiesz swojego błędu Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Histopatologia 26.06.24, 14:32 A Ty swojego. Wątek jest o wynikach histopatologicznych. Za odejście od tematu jest ocena ndst. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Histopatologia 26.06.24, 15:17 To nie pisz słów, których nie rozumiesz, bo mogą przynieść więcej szkody, niż pożytku. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Histopatologia 26.06.24, 16:35 Odkryto rychło w czas i wycieto - teraz ok? Piszę z doskoku. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Histopatologia 26.06.24, 20:00 ayelen40 napisała: > Było, ale wycięto na czas. No, nareszcie poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Histopatologia 27.06.24, 09:57 Nie, "rychło w czas" nie oznacza "w samą porę, na czas", tylko przeciwnie - za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Histopatologia 27.06.24, 10:05 Powiedz to mojemu iPhonowi. Juz wyjaśniłam, jak miało być pierwotnie sformułowane. Ja naprawdę pisze z doskoku i nie sprawdzam zawsze autokorekty. Ale cieszę się, że wyskakując na koniec ni z gruszki, no z pietruszki poczułaś się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Histopatologia 27.06.24, 14:26 Dżizas, walnęłaś głupotę, to się przyznaj, a nie bajki opowiadasz o sarkazmie albo słowniku w telefonie. Tyle dobrego, że teraz zapamiętasz, co znaczy rychło w czas. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Histopatologia 27.06.24, 18:19 Ja naprawdę myślałam, że napisałam inaczej. Ale myśl, co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Histopatologia 27.06.24, 20:20 Diora już wiem że doktore zaprasza na wizytę ws plastyki blizny Odpowiedz Link Zgłoś