Dodaj do ulubionych

Histopatologia

25.06.24, 21:37
Czy opis oznacza,że w wycinku znajdują się kom.q rodzajów nowotworów.
Podstawnokomorkowy i plaskonablonkowy?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Histopatologia 25.06.24, 21:45
      Nie wiadomo, bo początek i koniec opisu jest obcięty. Pojawia się słowo rak podstawnokomorkowy ale nie wiadomo w jakim kontekście.
      • wrota.do.lasu Re: Histopatologia 25.06.24, 21:59
        .
        • eriu Re: Histopatologia 25.06.24, 23:13
          Jakby było czysto to by nie było żadnej informacji o raku. Byłaby informacja, że komórek rakowych nie znaleziono.
          • wrota.do.lasu Re: Histopatologia 25.06.24, 23:31
            Tak "rak" został wycięty 3 raz...wcześniej była diagnoza plaskonablonkowy i to 3 docięcie z uwagi na to że marginesy nie były czystecteraz są po trzecim zabiegu ale zastanawia mnie ren symbol BNO
            • mysiulek08 Re: Histopatologia 26.06.24, 00:00
              jesli rak podstawnokomorkowy zostal wyciety 'za plytko' to tak, bedzie sie wznawial, po wycieciu z czystymi marginesami nie bedzie juz 'powtorek'

tak bylo u mojej mamuski, dwa razy odrastal (na skroni) dopiero trzecie, wieksze i glebsze wyciecie pomoglo
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Histopatologia 25.06.24, 23:28
          Podstawnokomórkowy napisali, że jest, ale skąd wzięłaś ten drugi?
          Skoro marginesy chirurgiczne czyste, to znaczy, że wycięli wszystko, co trzeba, więc jest dobrze.
          Kiedy lekarz?
          • wrota.do.lasu Re: Histopatologia 25.06.24, 23:32
            Piatek
        • lillyinchains Re: Histopatologia 26.06.24, 01:16
          Tak. Jest to rak PODSTAWNOKOMÓRKOWY ( basocellulare), BNO to bliżej niekreślony.
          W międzynarodowej klasyfikacji chorób ICD-10 ma symbol C44.-
          Gdyby był określony co do miejsca, to po kropce w kodzie ICD-10 byłaby dodatkowa cyfra, zamiast myślnika, np.C44.0 rak podstawnokomórkowy skóry wargi, a C44.4 rak podstawnokomórkowy skóry głowy lub skóry szyi.

To znaczy tyle, że histopatolog na postawie samej uzyskanej tkanki oraz jej opisu przez lekarza kierującego materiał do badania- nie był w wstanie określić, z którego obszaru ciała skóra została wycięta ( z twarzy, wargi, nogi, brzucha, czoła …?)

Rak PŁASKONABŁONKOWY to inne rozpoznanie histopatologiczne i trochę inne leczenie.

wrota.do.lasu napisała:

> .
        • ayelen40 Re: Histopatologia 26.06.24, 08:25
          Był, ale go wycieto rychło w czas.
          • kk345 Re: Histopatologia 26.06.24, 10:23
            Czy na pewno rozumiesz znaczenie frazy "rychło w czas" i właśnie tu chciałaś jej użyć?
            • ayelen40 Re: Histopatologia 26.06.24, 10:39
              Tak, bo margines jest czysty.
              • iwles Re: Histopatologia 26.06.24, 13:00
                ayelen40 napisała:

> Tak, bo margines jest czysty.

Czyli za późno? Bo właśnie to oznacza powiedzenie "rychło w czas".

• ayelen40 Re: Histopatologia 26.06.24, 13:56
                  To był sarkazm. Dobrze, że tak się skończyło - na strachu i decelowo kontrolach, bo jednak rak był.
                  • kk345 Re: Histopatologia 26.06.24, 14:30
                    Czyli nadal nie rozumiesz swojego błędu
                    • ayelen40 Re: Histopatologia 26.06.24, 14:32
                      A Ty swojego. Wątek jest o wynikach histopatologicznych. Za odejście od tematu jest ocena ndst.
                      • iwles Re: Histopatologia 26.06.24, 15:17

To nie pisz słów, których nie rozumiesz, bo mogą przynieść więcej szkody, niż pożytku.
                        • ayelen40 Re: Histopatologia 26.06.24, 16:35
                          Odkryto rychło w czas i wycieto - teraz ok? Piszę z doskoku.
                          • ayelen40 Re: Histopatologia 26.06.24, 16:35
                            Było, ale wycięto na czas.
                            • kk345 Re: Histopatologia 26.06.24, 20:00
                              ayelen40 napisała:

> Było, ale wycięto na czas.
                              No, nareszcie poprawnie.
                          • m_incubo Re: Histopatologia 27.06.24, 09:57
                            Nie, "rychło w czas" nie oznacza "w samą porę, na czas", tylko przeciwnie - za późno.
                            • ayelen40 Re: Histopatologia 27.06.24, 10:05
                              Powiedz to mojemu iPhonowi. Juz wyjaśniłam, jak miało być pierwotnie sformułowane. Ja naprawdę pisze z doskoku i nie sprawdzam zawsze autokorekty. Ale cieszę się, że wyskakując na koniec ni z gruszki, no z pietruszki poczułaś się lepiej.
                              • kk345 Re: Histopatologia 27.06.24, 14:26
                                Dżizas, walnęłaś głupotę, to się przyznaj, a nie bajki opowiadasz o sarkazmie albo słowniku w telefonie. Tyle dobrego, że teraz zapamiętasz, co znaczy rychło w czas.
                                • ayelen40 Re: Histopatologia 27.06.24, 18:19
                                  Ja naprawdę myślałam, że napisałam inaczej. Ale myśl, co chcesz.
                                  • wrota.do.lasu Re: Histopatologia 27.06.24, 20:20
                                    Diora już wiem że doktore zaprasza na wizytę ws plastyki blizny wink
                                    • wrota.do.lasu Re: Histopatologia 27.06.24, 20:20
                                      * dobra smile
                                      • ayelen40 Re: Histopatologia 27.06.24, 20:49
                                        No i to najważniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka