00zxc00 29.06.24, 15:01 Jest tu ktos na takiej diecie? Jakie produkty wam pomagaja albo ich odstawienie pomogło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princy-mincy Re: Dieta przy SIBO 29.06.24, 15:37 Przy SIBO zaleccono mi dietę low fodmap, jak przy jelicie drażliwym. www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/111607,dieta-fodmap-dieta-zalecana-w-zespole-jelita-drazliwego Po skończonej antybiotykoterapii co parę dni włączasz produkt z listy po lewej i obserwujesz czy Ci szkodzi czy nie. Unikasz alkoholu, wszelkich gazowanych napojów, słodyczy- słowem to, co sprzyja wzdęciom i rozrostowi bakterii. U mnie np bob jest ok ale czereśnie nawet w niewielkich ilościach powodują wzdęcia i ból brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Dieta przy SIBO 29.06.24, 15:41 A co jesz zamiast chleba? Ja jakoś nie mogę zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dieta przy SIBO 29.06.24, 15:46 Ja jestem na diecie bezglutenowej od wielu lat, więc tu nie ma zmian, produkty bezglutenowe po prostu. Kupisz wlasciwie w każdym sklepie sieciowym typu netto, biedra, Lidl i oczywiście hipermarkecie Odpowiedz Link Zgłoś
mytoya Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 10:39 Czy przy SIBO można jeść pieczywo bezglutenowe? Albo makaron bezglutenowy np. kukurydziany czy płatki kukurydziane? Czy to wszystko najlepiej odstawić? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 16:24 Mój mąż jada makaron bezglutenowy oraz płatki kukurydziane (jako panierkę). Pieczywa w zasadzie nie je. Po pierwsze nie znalazł takiego, które mu smakuje, po drugie - bywało że jak zjadł, to źle się czuł. Czasem je "styropian" ryżowy. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 21:12 Ja kupuję w piekarni bezglutenowej, do której paczkowane pieczywo nie ma startu, nawet scharr. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Dieta przy SIBO 01.07.24, 08:20 Niestety, do takiej piekarni nie mamy dostępu, być może takie pieczywo by się sprawdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
headonshouldersbaby Re: Dieta przy SIBO 03.07.24, 16:53 samemu można piec proteinowe chlebki zajrzyj na ketobulka albo ewa szabatin instagram jakieś maja przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 21:11 Najlepiej spytać gastrologa, ja i tak jem bezglutenowo ale pozwolił jeść pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Dieta przy SIBO 01.07.24, 08:21 Mojemu mężowi też pozwolił. W sensie po okresie ścisłej diety i leczeniu miał wprowadzać stopniowo odstawione produkty. I obserwować. Obserwacja pokazała, że gluten szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 12:14 A czy dużo masz produktów które wykluczyłaś na stałe z diety oprócz czereśni? Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 21:07 Wszystkie na 4 tygodnie. Po tym czasie dostałam zielone światło od gastrologa by włączyć jakiś produkt co 2-3 dni i obserwować jak reaguje organizm. Stąd wiem, że bób tak, czereśnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 21:07 Oczywiście, skąd inaczej miałabym diagnozę SIBO. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 21:09 Po diagnozie równocześnie dieta i antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Dieta przy SIBO 02.07.24, 16:11 Głupie pytanie.skoro chodzisz do gastro ale celiakie masz wykluczoną? Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dieta przy SIBO 02.07.24, 16:47 Ja mam celiakię zdiagnozowana ponad 14 lat temu i od tego czasu jestem na diecie bezglutenowej. W tym roku wiosna zaczęły mi się problemy jelitowe wskazujące na SIBO i po teście wodorowym diagnoza SIBO została potwierdzona. Jestem po antybiotyku i dodatkowo na diecie low mapfod, stopniowo włączam dozwolone produkty i sprawdzam czy mi szkodzą czy nie. Glutenu to nie dotyczy, boak celiakię, więc pieczywa glutenowego nie będę wprowadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 18:07 Chodzi o dziecko czy dorosłego? Syn miał sibo...pomógł antybiotyk. Kuracja 2x bo po kilku mies wróciło. Zanim zdiagnozowaliśmy były różne diety eliminacyjne bez poprawy . Gastroenterolog zakazał wręcz odstawiania glutenu u zdrowego człowieka. Teraz od czasu do czasu divoflor lub sanprobi przez 2 tyg. Myślę że " uszczelnilo" się z wiekiem to co było nieszczelne między jelitami Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dieta przy SIBO 30.06.24, 21:10 A mnie gastrolog kazał stosować dietę low fodmap, gdzie mowa o używaniu produktów bezglutenowych. Odpowiedz Link Zgłoś