Dodaj do ulubionych

Laparoskopia

01.07.24, 20:14
Dziewczyny, czy miała któraś z Was robioną laparoskopię w kierunku endometriozy?
Jak szybko dochodzi się do niej do jako takiej formy? Tuż po zabiegu są jakieś ograniczenia itp.? Jakaś dieta?

Moja córka ma mieć laparoskopię w przyszłym tygodniu. Potem dwa tygodnie będzie jeszcze w domu a następnie wybieramy się na urlop. I tak się zastanawiam czy to nie jest za wcześnie na wyjazd. Wyjazd oczywiście bez szaleństw, ale w sumie chciałabym wiedzieć czego unikać.

Rozmowę z lekarzem mamy przed sobą, ale chciałabym znać Wasze opinie
Obserwuj wątek
    • spirit_of_africa Re: Laparoskopia 01.07.24, 20:30
      Ja miałam. 5h po operacji pozwolili mi iść samej do wc- jedynie położna stała na zewnątrz na wypadek jakby zakręciło mi się w głowie po znieczuleniu. Następnego dnia po operacji wypisano mnie do domu. Czułam się obolała tylko przez pierwszy tydzień, w drugim mogłabym iść spokojnie do pracy (mam biurowa) gdyby nie l-4. Przy wypisie zalecili miesiąc oszczędzania się (bez sportu itp) i 2 miesiące bez noszenia naraz rzeczy cięższych niż 5kg. Szybkiej rekonwalescencji dla córki 💕
      • izabela1976 Re: Laparoskopia 01.07.24, 20:40
        Córka planuje od września iść na tańce. Jak myślisz, da radę wrocić do formy do tego czasu?
        • kubek0802 Re: Laparoskopia 01.07.24, 20:46
          Nie znamy twojej córki ale z dużą dozą prawdopodobieństwa tak. Miałam dwa razy operację laparoskopową i po każdej po tygodniu przypominały mi o nie tylko ślady po nacięciu. Tylko rozsądek mnie ograniczał i ogranicza obecnie bo od ostatniej minęło 10 dni.
          • izabela1976 Re: Laparoskopia 01.07.24, 20:50
            Wiesz, moja ma laparoskopię w poniedziałek a w środę planuje iść do szkoły na występ taneczny. Już jej delikatnie wspomniałam, żeby raczej się na to nie nastawiała.
            • kubek0802 Re: Laparoskopia 01.07.24, 20:57
              Ale chyba tańczyć nie będzie tylko oglądać. Więc w dobrym układzie mogą ją tylko lekko ciągnąć szwy. Ale oczywiście może być też gorzej.
        • spirit_of_africa Re: Laparoskopia 02.07.24, 10:18
          Mysle ze jeśli rekonwalescencja przebiegnie pomyślnie to tak. Ja po 2 msc wrocilam do ćwiczeń.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Laparoskopia 02.07.24, 12:56
      Ja miałam diagnostyczną, plus coś tam mi powypalała lekarka. Wyszłam tego samego dnia. Czułam się dość wymęczona, ale bez tragedii. Pierwsze 2-3 dni polegiwałam, a dochodzenie do siebie zajęło mi ok. tygodnia. Po tym już normalnie funkcjonowałam, oczywiście nie dźwigałam, ani nie forsowałam się.
    • aadrianka Re: Laparoskopia 03.07.24, 08:26
      Miałam laparoskopię w grudniu 2019, endometrioze miałam bardzo rozległa, więc zabieg miał duży zakres. Tuż po zabiegu wiadomo, dieta lekkostrawna, ale ze 10 dni po zabiegu wypadły święta, to sobie tu skubnelam pieroga, tam popiłam barszczykiem, skutków negatywnych nie było. Weź pod uwagę, że dobry miesiąc po zabiegu nie należy dźwigać, i prawdopodobnie należy przyjmować zastrzyki przeciwzakrzepowe.
      • ayelen40 Re: Laparoskopia 03.07.24, 08:30
        Trzy miesiące nie powinno się dźwigać.
      • izabela1976 Re: Laparoskopia 03.07.24, 09:40
        A czemu zastrzyki przeciwzakrzepowe? Lekarz nic na ten temat nie wspominał więc córka ich nie dostanie.
        • kubek0802 Re: Laparoskopia 03.07.24, 09:46
          izabela1976 napisała:

> A czemu zastrzyki przeciwzakrzepowe? Lekarz nic na ten temat nie wspominał więc
          > córka ich nie dostanie.
          Bo pewnie receptę dostanie z wypisem jeżeli będą wskazania. Tak jak na przeciwbólowe czy coś jeszcze. Tu nie ma co wspominać przed zabiegiem.
    • ayelen40 Re: Laparoskopia 03.07.24, 08:30
      Miałam, wyszłam po dwóch godzinach do domu. Luz.
    • marta.graca Re: Laparoskopia 03.07.24, 08:36
      Ja miałam. Bardzo szybko wróciłam do formy, jedynie przez tydzień mnie lekko ciągnęło. Przez ok. miesiąc nie można dźwigać. Diety specjalnej nie miałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka