Dodaj do ulubionych

Warszawianki- nocleg

06.07.24, 11:51
Czy nocleg na Pradze będzie upierdliwy w kwestii zwiedzania? Znalazłam nie za drogie mieszkanie, dobre opinie. Czy szukać czegoś po drugiej stronie?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 11:56
      A w jakiej części Pragi? I na której Pradze? wink Tak czy inaczej, bez przesady nie powinno być problemów.
    • koko8 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 11:56
      Masz na myśli Pragę Pn? To jest całkiem dobre miejsce wypadowe. "Po drugiej stronie" może być dalej do centrum niż z np. Okrzei.
    • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 12:35
      Podaj ulicę smile
      Z Pragi masz super dojazd na każde zwiedzanie - metrem, tramwajem, ale zależy też gdzie ten nocleg.
      • wiosennedni5 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 12:40
        Jagiellońska
        • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 12:48
          To w cholerę długa ulica wink Z Pragi Północ masz bardzo dobry dojazd do centrum.
          • wiosennedni5 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 13:42
            Jagiellońska 45
            • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 13:49
              Zaraz obok masz stację kolejową, dużo autobusów, tramwaj też niedaleko. Może okolica sama w sobie mało urocza do pochodzenia wieczorem wink
              • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:17
                heca7 napisała:

ok
                > olica sama w sobie mało urocza do pochodzenia wieczorem wink
                >

Ej, co straszysz smile Nie jest może atrakcyjna przy samym rondzie, ale moim zdaniem nie jest tam niebezpiecznie. A ten nocleg to chyba na nowym osiedlu.
                • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:34
                  bruy-ere napisała:

> heca7 napisała:
                  >
                  > ok
                  > > olica sama w sobie mało urocza do pochodzenia wieczorem wink
                  > >
                  >
                  > Ej, co straszysz smile Nie jest może atrakcyjna przy samym rondzie, ale moim zdan
                  > iem nie jest tam niebezpiecznie. A ten nocleg to chyba na nowym osiedlu.

Ale ja nigdzie nie napisałam, że niebezpieczna! Tylko, że mało urocza. Niezbyt stylowa. Sama Jagiellońska szeroka, ruchliwa też nieszczególnie piękna.
                  • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:36
                    No ale autorka pewnie i tak nie będzie miała siły zwiedzać okolicy po całodziennym bieganiu po zabytkach wink Ważne, że niedrogo.
                    • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:54
                      👍
            • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:05
              Jagiellońska ma porąbaną numerację i ten nr 45 jest dużo dalej niż moje wymienione 50. Jeśli nawigacja mnie nie oszukuje, to nr 45 jest tuż za rondem Starzyńskiego (ok. 200 m).
              Więc tak, stamtąd, jak się przejdzie na rondo Starzyńskiego:
              - 2 przystanki tramwajem 6 i 20 do metra Dworzec Wileński (2. linia metra)
              - chyba 4 przystanki tramwajem 1 do metra Dworzec Gdański (1. linia metra)
              Sprawdzajcie rozkłady na przystankach lub w aplikacji Jak dojadę, bo latem czasem coś zmieniają.
              Wciąż jest to niegłupi punkt wypadowy imho.
              Do kładki pieszej przez Wisłę jest dalej - wsiąść w 6-tkę, jechać na przystanek Ząbkowska i dalej pieszo Okrzei.
              Jeśli chodzi o jedzenie w pobliżu noclegu: polecam pobliski plac Hallera (pieszo z 10 minut) - tam jest wszystko: bar mleczny Kuchnia za ścianą, restauracja plac Hallera (pizza i nie tylko), restauracja nepalska fajna Centrum Nepal, są kawiarnie (polecam Trzy kruki), sklepy (Biedra), apteki, plac zabaw, tężnia, apteki itd.
              • wiosennedni5 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:26
                Super, dziękuję
        • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 12:51
          Długa ulica, ale jeśli nocleg jest na odcinku od nr 1 do powiedzmy 50, to jest świetne miejsce wypadowe.
          Masz metro Stadion Narodowy lub Dworzec Wileński (zależy gdzie bliżej), masz tramwaje, i masz blisko (klikanaście minut spacerem) kładkę pieszą przez Wisłę.
          Mogę też podać namiary np. gastronomiczne lub inne (znam tę okolicę jak własną kieszeń).
          • wiosennedni5 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 13:43
            Będę wdzięczna
    • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:41
      Tak, w Śródmieściu jest mnóstwo noclegów w różnych cenach
      Zanim wygrzebiesz się w korku z Pragi to będzie popołudnie
      • mdro Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:50
        Ej, asma, asma... Niby taka światowa, niby taka obyta, a nie wie, że duże miasta europejskie się zwiedza komunikacją miejską i na piechotę...
        • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 15:16
          No dokładnie
          Niech śpi w Śródmieściu albo w sąsiedniej dzielnicy a nie w innym mieście
          • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 15:23
            Zdradzę ci sekret, o jakim nie masz pojęcia: Praga sąsiaduje ze Śródmieściem.
            • igge Re: Warszawianki- nocleg 07.07.24, 23:45
              Podpiszę sięwink
            • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 13:02
              Krynico mądrości
              Te dzielnice rozdziela szeroka rzeka i pas ugorów ciągnący się kilometrami gdzie siedzi Praska młodzież szukająca zaczepki
              • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 13:22
                A w tej rzece mieszkają potwory i pożerają każdego kto próbuje się przeprawić na drugi brzeg. A w ugorach siedzą zbójcerze, porywają turystów i żądają okupu w złocie big_grin
                • mikams75 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 11:03
                  Te potwory to piraci. Az z Krakowa przyplyneli, bo tam ich smok pogonil.
              • koko8 Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 13:33
                Praska młodzież na plaży pod Poniatowskim?
                Co to jest w ogóle praska młodzież?
                • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 13:38
                  koko8 napisała:

> Praska młodzież na plaży pod Poniatowskim?
                  > Co to jest w ogóle praska młodzież?

Nie praska tylko Praska wink To jakaś nieznana, nowa odmiana młodzieży zamieszkująca ugory, o której wie tylko Asma wink
                • taki-sobie-nick Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 21:27
                  Jest to młodzież zamieszkała na Pradze.
            • taki-sobie-nick Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 21:26
              Nie cała. tongue_out Z niektórych miejsc jest bardzo daleko.
      • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:50
        Ale bzdura, postaraj się bardziej tongue_out
      • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 14:51
        Pogrzało? Ani tramwaje, ani metro nie stoją w korkach.
        Metro to najszybsza forma komunikacji w Wwie.
        • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 06.07.24, 15:15
          Tak tramwaje warszawskie nie stoją nigdy w korku dopóki nie ma awarii i 50 stoi jeden za drugim
          Metro też jest błyskawiczne dopóki ktoś nie rzuci się pod pociąg i wszystko stoi

Jak się jedzie zwiedzać to podstawowe zasady że śpi się blisko
          • igge Re: Warszawianki- nocleg 07.07.24, 23:47
            Metrem z Wileńskiego jest blisko. Generalnie metrem szybko dojedzie w różne pkty dobre do zwiedzania i odwiedzenia. Ewentualnie przesiądzie się.
          • mia_mia Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 19:14
            Blisko czego w przypadku Warszawy, gdzie miejsca lubiane przez turystów są całkiem daleko od siebie? Wilanów a zoo, CNK a Polin? Nawet mieszkając pod PKiN w większość miejsc trzeba dojechać komunikacją, natomiast ta działa nieźle i są takie wynalazki jak rowery i hulajnogi, które nie stoją w korkach.
        • taki-sobie-nick Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 21:28
          bruy-ere napisała:

> Pogrzało? Ani tramwaje, ani metro nie stoją w korkach.

Tramwaje gorzej, jak jeden się zepsuje, to za nim stoi cały rządek dobrze działających.

> Metro to najszybsza forma komunikacji w Wwie.

I obejmuje całą Pragę - rzecz jasna.
          • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 12:48
            Przecież wiemy, gdzie jest upatrzony nocleg - przy Jagiellońskiej, a nie na "całej Pradze".
    • towarzyszka_leila Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 00:03
      Miejsce, które zarezerwowałaś ma tę zaletę, że przejedziesz dwa przystanki tramwajem na drugą stronę Wisły i jesteś na Starym Mieście, które jest bazą wypadową każdego zwiedzania. Masz też zoo pod nosem, o ile Cię interesuje. CH Wileńska rzut beretem, 10 min spacerem. Sama okolica nie jest najgorsza, to nie jest ta niebezpieczna Praga, chociaż teraz to już bardziej legenda.
      • ivaz Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 09:19
        Ja mieszkam na Szmulkach i tez nie jest niebezpiecznie, to stereotyp
        • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 13:03
          No nie wiem
          Wyjdź sobie o 3 nad ranem u siebie
          A wyjdź sobie w Śródmieściu
          Jakby zdeczka inne towarzystwo spaceruje
          • ivaz Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 23:35
            o 3 nad ranem na Szmulkach to żywej duszy nie spotkasz
          • claudel6 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 00:09
            najniebezpieczniejszą okolicą w nocy jest akurat Śródmieście. to miejsce, o którym pisze opka jest super skomunikowane. po co sie wypowiadasz jak gówno wiesz o współczesnej Warszawie.
      • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 13:51
        no, całkiem niedawno właśnie na Jagiellońskiej, zaatakowano człowieka o innym kolorze skóry, a i inne "drobne" incydenty nie sa tam obce. Jaggielońska jest o przecznice dalej od sławetnej Targowej i trójkąta bermudzkiego.
        Zaleta ta, że stosunkowo blisko (i łatwo) przemiesćić się na lewą stronę Warszawy. Jesli będziesz wracała do swojej kwatery przed 22.00 (zmierzchem) to stosunkowo bezpiecznie. No i jesli nie masz innego koloru skóry niz biały. I nie będziesz miała tęczowej torby jakiejś.
        • koko8 Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 15:58
          mava12 napisała:

> no, całkiem niedawno właśnie na Jagiellońskiej,

całkiem niedawno 21-letnia dziewczyna (biała) została zgwałcona i zamordowana w Śródmieściu, na Żurawiej.
          • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 17:25
            To prawda
            Warszawa stacza się na psy
            Choć dawno żadnego kierowcy nie przyłapano na narkotykacj
            • koko8 Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 18:48
              Stacza na psy, powiadzasz? A jednak ma wciąż jeden za najniższych wskaźników przestępczości wśród stolic europejskich (i miast w Europie w ogóle).
          • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 23:17
            >całkiem niedawno 21-letnia dziewczyna (biała) została zgwałcona i zamordowana w Śródmieściu, na Żurawiej

to prawda. Jednak jesli miałabym do wyboru wracać o 3.00 na Pragę, a do Śródmieścia, to jednak wybrałabym śródmieście. Wg statystyk na Pradze jest najwięcej przestępstw kryminalnych.
            • ivaz Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 23:38
              nie raz wracałam, żyję i mam się dobrze, nawet ostatnio w zeszły piątek tj. już była Sobota , szłam z buta od Wileniaka na Szmulki, ok 2 w nocy.
            • claudel6 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 00:11
              to jest stereotyp. ja mieszkałam w sercu Pragi Północnej, jeszcze przed gentryfikacją, za to w czasach jak byłam młoda i non stop wracałam z klubów w nocy do domu. bez przygód.
            • marianna1960 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 07:40
              Tu sie mylisz bo jest na odwrót
              • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 12:37
                >Tu sie mylisz bo jest na odwrót

no raczej nie. Wśród statystyk należałoby odróżnić przestepstwa kryminalne (a więc wpływające na nasze bezpieczeństwo) od tych np. gospodarczych a ty chyba lecisz po całości..
                Statystyki kryminalne jednoznacznie pokazują, że niebezpiecznie jest właśnie na całej Pradze, Targówku a bezpieczniej po lewej stronie Wisły. Choc Śródmieście też wysoko się plasuje, ze względu na dużą ilosc knajp i pijanych ich bywalców, wylewających sie potem na ulice.
                Wiele lat mieszkałam (niestety) na Bródnie, szczerze go nie lubiłam. Jednak w PRL, po ślubie moi rodzice wynajeli mieszkanie na Pradze (chociaż dom rodzinny był w Śródmieściu, potem na Woli), tam musieli się zameldować i tam później dostali mieszkanie - bo meldunek był najważniejszy.
                Szczerze nienawidziłam tego miejsca, a i różne "nieprzyjemne" zdarzenia, też miały miejsce.
                Kiedy byłam nastolatką to zawsze koledzy (chłopak) odprowadzali mnie pod same drzwi, kiedy wracałam późnym wieczorem. Kiedy już pracowałam to samochód służbowy odwoził mnie pod same drzwi - po jednym nieprzyjemnym zdarzeniu, bo wcześniej zatrzymywałam samochód kilkaset metrów wcześniej, przy wygodnym dla kierowcy skrzyżowaniu.
                Kiedy miałam już własny samochód, który stał na płatnym parkingu (żeby nie ukradli) kilkaset metrów dalej, to wracając późno, podjeżdżałam najpierw pod swój blok, zabierałam swojego owczarka niemieckiego (był bardzo zadowolony z dodatkowego nocnego spaceru), jechalismy na parking a do domu wracałam w obecności swojego psa.
            • koko8 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 10:24
              Wg GUS najwięcej przestępstw popełniono w ub. roku w Śródmieściu, które króluje w tej niechlubnej statystyce od wielu lat. Kolejne dzielnice- Mokotów i Praga pd. mają niemal o połowę mniej przestępstw kryminalnych. Demonizowana przez ciebie Praga Pn. jest w ogonie.
        • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 17:22
          Z netu:

Prokuratura wciąż prowadzi śledztwo w sprawie brutalnej zbrodni w Parku Praskim. Śledczym nie udało się jeszcze zatrzymać mordercy
          • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 12:58
            pani.asma napisała:

> Z netu:
            >
            > Prokuratura wciąż prowadzi śledztwo w sprawie brutalnej zbrodni w Parku Praskim
            > . Śledczym nie udało się jeszcze zatrzymać mordercy

Czy celem twojego życia jest udowadnianie, że Praga to niezwykle niebezpieczna dzielnica?
            Niestety znów się nie udało.
            Sytuacja, której piszesz: zwłoki zostały do parku podrzucone (leżały z brzegu od ulicy), więc morderstwo miało miejsce gdzie indziej, jest to obywatelka Mołdawii i prawdopodobnie są to jakieś ich wewnętrzne porachunki.

Akurat w Parku Praskim jesienią i zimą jestem po zmroku prawie codziennie i w życiu nie widziałam tam podejrzanej sytuacji, cały oświetlony, ludzie chodzą z psami, czuję się w 100% bezpiecznie.
            • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:07
              Ekstra ten park jest gdzie nie drapniesz tam trup

Przed praskim Sądem Rejonowym toczy się proces urzędników Zarządu Zieleni Miejskiej. Są oskarżeni są o zaniedbania, które doprowadziły do śmierci półrocznej Lilianny w Parku Praskim. - Bardzo nam się podobało, było takie niesamowicie zielone i nie wyglądało jakby zaraz mogło się złamać - mówił ojciec niemowlęcia o drzewie, które odebrało mu córkę
        • mia_mia Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 19:29
          Jagiellońska i Targowa ciągną się kilometrami, ja kiedyś zostawiłam na Stalowej otwarty samochód z radiem w środku (były wtedy wyjmowane) i było po powrocie, zniknęło pod kinem w centrum Warszawy, różnie bywa, mój mąż dostał bęcki też w centrum. Praga, nawet te nieciekawe kiedyś okolice bardzo się zmieniły przez lata, choćby Ząbkowska, ale też wiele innych miejsc z odnowionymi kamienicami, restauracjami, pracowniami artystów.
          • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 23:30
            a czy to przypadkiem nie na Pradze zamordowano jednego z najlepszych polskich gitarzystów? współzałożyciela zespołów takich jak Kryzys i Brygada Kryzys i Armia? który właśnie zauroczył się "starą Pragą", "odnowionymi kamienicami", i tam zamieszkał?
            Za co zamordowano? a za nic, bo pijanemu w 3 dudy napstnikowi coś sie ubzdurało.
            • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:03
              Czy to czasem nie na Mokotowie zamordowano Beksińskiego, wybitnego malarza, bo kilku kolesi połakomiło się na jego kasę?
              • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:07
                nie "kilku kolesi" a syn jego pana od drobnych remontów (o ile dobrze pamiętam).
                Tak więc nie był to człowiek z ulicy ale taki, który doskonale wiedział do kogo idzie i w jakim celu.
                • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:13
                  To nie ma znaczenia. Znaczenie ma to, że stało się to na niezwykle bezpiecznym Mokotowie.
                  • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:23
                    >To nie ma znaczenia

otóż BARDZO ma znaczenie.
                    Jest róznica jeśli żonę morduje mąż (bo czuje sie zdradzony, tp) a co innego kiedy po okolicy grasuje psychopata, mordujący przypadkowe kobiety.
                    • koko8 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 14:14
                      mava12 napisała:

> >To nie ma znaczenia
                      >

W ten sposób sama sobie zaprzeczasz. Wcześniej podałaś przykład rzekomego mordu na Pradze nawiązując do śmierci Brylewskiego. Otóż on został pobity we własnym mieszkaniu przez naćpanego psychopatę, który rzekomo ratował matkę z opresji.
                • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:20
                  ps. całe swoje nastoletnie życie spędziłam na Pradze. I tylko tam spotkały mnie "nieprzyjemne" sytuacje. W tym jedna na Saskiej Kępie (a więc w poblizu parku, którego tak bronisz). jakis pedofil włozył mi łapę pod sukienkę, na przystanku autobusowym, kiedy wracałam z DK, po zajęciach teatralnych tam.
                  Niestety, przystanek był na uboczu (Wale Midzeszyńskim).
                  Na szczęście, zawsze darłam sie wniebogłosy w sytuacjach krytycznych. Pedofil przestraszył sie mojego wrzasku i zwiewał w podskokach.
                  • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:27
                    Saska Kępa leży naprawdę kawał drogi od Parku Praskiego. Btw jedna z droższych i lepszych dzielnic Wwy.
                    Weź pod uwagę, że przez ostatnie lata sporo mogło się zmienić, bo domyślam się, że już jakiś czas nie jesteś nastolatką.
                    Nie twierdzę, że to najlepsza dzielnica na świecie, jednak takie bzdury są tu wypisywane, jakbyśmy mieli 1990 rok co najmniej - nie wiadomo czy śmiać się czy płakać.
                    • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:29
                      >Nie twierdzę, że to najlepsza dzielnica na świecie, jednak takie bzdury są tu wypisywane, >akbyśmy mieli 1990 rok co najmniej - nie wiadomo czy śmiać się czy płakać.

raczej nie jest lepiej a Saska Kępa już dawno spadła z piedestału (lat 90-tych i wcześniejszych).
                      • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:31
                        Jednak patrząc po cenach mieszkań tam....

Nie jest lepiej niż w 1990?? Aha.
                        • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:57
                          >Nie jest lepiej niż w 1990?? Aha.

a kupiłabys tam mieszkanie?
                          To są budynki bardzo stare, z takąż "infrastukturą", przedwojenną jeszcze, wymagające na bieżąco duzych nakładów remontowych.
                          Jakby nie patrzeć to nie są to najwyżesze ceny w warszawie. I nizsze niz u mnie, na Kabatach.
                          • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 15:32
                            No wlasnie A jak kręcili serial Chyłka to gdzie umiejscowili Chyłke ?
                            oczywiście na Pradze i tam trup siał się gęsto
                    • kochamruskieileniwe Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 14:06
                      Park Skaryszewski, Park Praski, Wał Miedzeszyński, lokalizację DK.

Nic się nie klei...nie mogę sobie wyobrazić. tej trasy...tzn mogę, jeśli ktoś lubi wycieczki naokoło.
              • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:09
                Według ustaleń naszego reportera Dariusza Borowicza do zdarzenia doszło krótko po godz. 15. Na skrzyżowaniu Targowej i Mackiewicza doszło do bijatyki grupy ludzi. W jej wyniku jeden mężczyzna, prawdopodobnie ugodzony nożem, trafił do szpitala. Tam zmarł mimo pomocy lekarzy
                • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:21
                  Makabryczne morderstwo seniorki na Mokotowie. Rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie poinformował w piątek, że zatrzymano syna zamordowanej 84-letniej kobiety. Jak ustalił Artur Węgrzynowicz z tvnwarszawa.pl, do zbrodni doszło w bloku przy ulicy Bryły. Ofiara to starsza kobieta. Jak nieoficjalnie się dowiedzieliśmy, miała worek na głowie i obcięte palce u rąk.

Ciała czterech osób w mieszkaniu w warszawskim Ursusie. Do tragedii doszło w jednym z mieszkań w warszawskim Ursusie. W Wielkanoc znaleziono tam ciała czterech osób.

Brutalne zabójstwo na Nowym Świecie miało miejsce 8 maja 2022 roku, około godziny 4:00 nad ranem. Wówczas w okolicy jednego ze sklepów zginął 29-latek Maciek pobity i ugodzony nożem.

20 września odbędzie się pierwsza rozprawa dotycząca zabójstwa noworodka, do którego doszło w ubiegłym roku w jednym z mieszkań na terenie warszawskiej dzielnicy Wilanów.
                  • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:27
                    >zatrzymano syna zamordowanej 84-letniej kobiety.

raczej syn zamordował intencjonalnie swoją matkę, nie wynikam w konflikt, pewnie wieloletni, który miał na to wpływ.
                    Nie sądzę żeby ów syn latał po dzielnicy i mordował wszystkie 84-latki.
                    Juz przestań sie osmieszać.
                    W kwestii bezpieczeństwa dzielnic nie można mówić o intencjonalnych zbrodniach, kiedy przestępca ma jakieś osobiste "pretensje" do poszkodowanych przez siebie, a tylko o przypadkowych przestepstwach, na niczemu niewinnych przechodniach.
                    • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:32
                      W kwestii bezpieczeństwa dzielnic można spojrzeć na statystyki policji i wszystko stanie się jasne.
                      • mava12 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:48
                        no właśnie...
                        Z tym że na te "kryminalne" a nie dotyczące wszystkich przestępstw, np. gospadrczych albo że ktos miał 1 g marychy w kieszeni.
                        A poza tym to juz nie chce mi sie z tobą przepychać, za goraco jest.
                        Kochasz Pragę? ok. Ja jej nie lubię, nie lubie tych klimatów. Moja koleżanka z pracy, z okolic wiatracznej, zwykła mnie witać w pracy per "cześć ślicznota", czy raczej "ślycznota". To sa właśnie te klimaty, których nie lubie.
                        • koko8 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 14:22
                          Wiatraczna to nie Praga Pn, tylko Grochów.
    • imponderabilia20 Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 16:55
      Polecam Brzeską!🤣
    • wena-suela Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 17:16
      Będzie. Znajdź coś po lewej stronie, będzie bliżej i przyjemniej. Miło jest zjeść śniadanie w ładnej okolicy, albo wrócić po kolacji pieszo czy uberem bez przedzierania się na drugą stronę szerokiej Wisły.
      • dwasmoki Re: Warszawianki- nocleg 08.07.24, 19:05
        wena-suela napisał(a):

> Będzie. Znajdź coś po lewej stronie, będzie bliżej i przyjemniej. Miło jest zje
        > ść śniadanie w ładnej okolicy, albo wrócić po kolacji pieszo czy uberem bez prz
        > edzierania się na drugą stronę szerokiej Wisły.

Popatrz, a ja od urodzenia mieszkam na prawym brzegu tej szerokiej Wisły, "przedzieram" się przez nią od -dziestu lat o różnych porach praktycznie codziennie i żyję smile Wisła jest piękna, za każdym razem wygląda inaczej, zależnie od pory roku, dnia, pogody. Czasem jest złota, czasem srebrna, różowa albo niebieska, szara, biała, bura albo miedziana. Czasem jest jej dużo, czasem mało. Brzegi ma też przeróżne zależnie od poziomu, a jakie fajne ptaszyska siedzą na wysepce pod Poniatoszczakiem...
        • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 10:57
          Serio słyszałaś o chociaż jednej osobie która przyjechała do Warszawy po to żeby oglądać Wiśle?????
      • escott Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 00:28
        Och totalnie prawy brzeg nie jest połączony nową spacerową kładką oraz nie słynie z malowniczych parków oraz hispterskich knajp. W tym wątku to lata 90 ostro dzwonią.
        • taki-sobie-nick Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 00:46
          escott napisała:

> Och totalnie prawy brzeg nie jest połączony nową spacerową kładką

To ci dopiero użycie słowa "totalnie". Co miałaś na myśli? "Wcale", jak domniemywam?

A czy przypadkiem nowa spacerowa kładka nie jest totalnie w remoncie?
          • escott Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 17:08
            Przepraszam, jestem taka młodzieżowa, nie umiem tak ładnie mówić jak ty.
            • taki-sobie-nick Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 21:22
              No to co z tym remontem?

ps. to nie kwestia samego słowa "totalnie", tylko użycia go w konkretnym zdaniu
        • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 10:58
          Krynico mądrości
          Przecież ta kładka była tylko pułapkę zastawioną przez Trzaskowskiego na wyborców

Nie zdziwiłabym się jak ją zaraz rozbiorą

Poza tym żeby do niej dotrzeć musisz się przedzierać przez chaszcze chyba 2 km
          • mikams75 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 11:06
            Ty tej kladki to nawet na mapie nie widzialas.
            • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:03
              Ale serio po co wam taka kładka donikąd oprócz tego że by Trzaskowski mogl wygrać wybory????

Przecież most świętokrzyski jest nowy i bardzo szeroki i można tam spokojnie spacerować ma fajne kolumny nie to co taka uboga krzywa kładka Rafała
              • escott Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 15:33
                Ależ mnie po nic. Po prostu jest specjalnie dla turystów. Nie brzmisz jak ktoś kto kiedykolwiek był tam, szczerze mówiąc, tereny spacerowe nad Wisłą, te straszne chaszcze, są jednym z najlepszych miejsc do odwiedzenia same w sobie big_grin
                • taki-sobie-nick Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 21:40
                  escott napisała:

> Ależ mnie po nic. Po prostu jest specjalnie dla turystów.

A możnaby robić więcej dla mieszkańców, a mniej dla turystów?

Turyści i tak przyjadą, spokojna głowa. A kładka była o wiele za droga. Turyści turystami, ale zrobiono ją też dla kolesia, który na niej zarobił.
          • feldmarszalek.duda Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 11:06
            Odwal się od kładki. Kładka jest super. Z tym że faktycznie lepiej do niej dochodzić pięknie zrobionym bulwarem z wodotryskami.
          • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 12:48
            Przed południem a Asma nie tylko pijana ale naćpana tongue_out big_grin W swojej głowie przedziera się przez chaszcze i ugory sciana
            • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:06
              10/10
              Bredzi nieprawdopodobnie i zaczynam podejrzewać, że na Pradze była ostatnio jakieś 30 lat temu, a i tego nie jestem pewna.
              • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:14
                Przed chwilą napisała, że przeprowadziła się skądś do Warszawy wink Myślałam, że taka obyta i światowa, znająca się na wszystkim asma urodziła się tutaj podobnie jak sześć pokoleń wstecz jej przodków, walczących w Powstaniu i mających co najmniej jedną kaplicę grobową na Powązkach oraz płytę nagrobną w kościele św Krzyża na Krakowskim big_grin
                • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:19
                  Lepiej się przeprowadzić do dobrej dzielnicy niż całe życie udawać że jest się z Warszawy mieszkając poza granicą administracyjną i będąc słoikiem ? Czy nie ?
                  • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:26
                    CzyŻ nie a nie czy nie tongue_out Poza tym...Nie mieszkam i nigdy nie mieszkałam poza granicą i urodziłam się w Warszawie więc pudło tongue_out Za to ty wstydzisz się przyznać skąd jesteś sciana i udajesz obytą warszawiankę big_grin Naprawdę nikogo tu nie obchodzi w jakiej dzielnicy mieszkasz dopóki nie zaczynasz p.ieprzyć jak potłuczona o rzeczach, o których nie masz pojęcia.
                    • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:29
                      Przed chwilą sama się pochwaliła byciem "słoikiem" ("jak przeprowadziłam się do Wwy...." itd).
                      Asmie coś dolega, chyba boli ją życie.
                      • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:33
                        Nie
                        Chciałam się pochwalić że mieszkam w najlepszej dzielnicy
                        A co nie można ?
                    • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:32
                      No ale pisałaś ostatnio że mieszkasz gdzieś na peryferiach
                      Więc towarzysko masz niski status ….
                      • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:37
                        Nigdy nie zabiegałam o wysoki status towarzyski big_grin
                        • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:43
                          Dzięki za przyznanie że żyjesz na marginesie
                          Pamiętam z czasów Warszawy jak istotna jest dzielnia w której się mieszkało
                          • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:48
                            Być marginesem jak ty a żyć na marginesie to dwie różne kwestie tongue_out Ale tego już nie pojmujesz...
                            • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 15:30
                              Na szczęście nigdy nie podyskutujemy kto jest na marginesie bo pewnie nigdy nie bywasz w tej dzielnicy prestiżowej w której ja mieszkam więc nie będziesz mi zmęczyć za uszami
    • feldmarszalek.duda Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 10:37
      Warszawianki ci na pewno napiszą, że Praga jest przewspaniale skomunikowana z centrum, toż to rzut beretem. Ale to wielkomiejska perspektywa albo raczej Mińsko-Łomiankowska. Prawda jest taka, że biorąc nocleg w centrum zaoszczędzisz sporo czasu i upierdliwości korzystania z komunikacji miejskiej (porzuć wszelkie pomysły typu własny samochód).
      Chyba że chcesz zwiedzać właśnie Pragę.
      • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 11:00
        No właśnie nigdy nie zapomnę jak przeprowadziłam się do Warszawy i właśnie jechałam na Pragę tramwajem

I po środku mostu jest ten przystanek i w tramwaju właśnie siedziała sobie jakaś kobieta ze złotym łańcuszkiem wpadł jakiś przedstawiciel pragi do tramwaju zerwał i łańcuszek szybko uciekł, zniknął w tych podziemiach i pojechaliśmy dalej kobieta bez łańcuszka
        • bruy-ere Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:12
          Tylko, że to stało się na Powiślu (zgaduję z opisu, że było to na Moście Poniatowskiego), więc był to przedstawiciel Powiśla.
          • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 13:20
            W każdym razie to był tramwaj w środku dnia na Pragę i tam pierwszy i tfu tfu mam nadzieję ostatni raz w życiu widziałam napad …..
        • taki-sobie-nick Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 21:56
          wpadł jakiś przedstawiciel pragi

Skąd wiesz, czyim był przedstawicielem?
      • claudel6 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 15:47
        tak, Praga szczególnie Północ jest świetnie skomunikowana. można dojechać tramwajem, a metrem w Śródmieściu się jest w 5 minut. jest to perspektywa wielkomiejska, bo mińsko-łomiankowska to jest taka, ze jak jest 2 km z punktu do punktu to daleko.
        tak, Pragę warto zobaczyć, jak się jest przyjezdnym, bo to jest ta część Warszawy która nie została zburzona, helou. Praga historycznie jest cenniejsza niż większość lewobrzeżnej Warszawy, która była jednym wielkim gruzem. do tego podlega silnej gentryfikacji, czyli zabudowywaniu nową architekturą plus powstaje dużo modnych miejsc, restauracji, sklepów, galerii (najlepsza wegańska knajpa w Warszawie się właśnie przeniosła na Stalową). na szczęście jest to robione z głową, czyli dopasowane do starej tkanki - plomby (np na Ząbkowskiej) grające z okoliczną architekturą albo całe kompleksy - Koneser - moje ulubione miejsce w całej Warszawie.
        myślę, że nie należy słuchać rad na temat Warszawy od ludzi takich jak asma, którzy może i w niej mieszkali/ja, ale na zawsze pozostaną mentalnie przyjezdni.
        • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 15:59
          Wrzucę tu zdjęć kilka z wnętrza odnowionej kamienicy na Pradze wink W budynku są biura.
        • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 16:11
          Krynico mądrości

śródmieście Południowe też nie zostało zniszczone i są tam piękne kamienicę a na Pradze masz op drapane kwadratowe domy

Jak dziewczyna ma mało czasu to niech zwiedza śródmieście Południowe bo tam są najpiękniejsze kamienice

gdzie na Pradze jej karzesz zwiedzać tam nic nie ma fajnego
    • angazetka Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 15:37
      Podziwiam, że kros na serio dyskutuje o Warszawie z Asmą.
      • claudel6 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 15:50
        asma chocby mieszkała w Nowym Jorku to pozostanie mentalnie na całe życie prowincjuszką. większość ludzi jest/była kiedyś gdzieś przyjezdna - tylko są ludzie, którym wyjazdy rozszerzają horyzonty, a są tacy, którym to nic nie pomoże.
      • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 16:08
        A ty to w ogóle w Warszawie nie mieszkałaś więc nie wiem co robisz w wątku o Warszawie
        Tylko przyszłaś się powyzywać bo nam zazdrościsz
        • angazetka Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 16:53
          O, ciekawe. To gdzie ja mieszkam od 22 lat?
          • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 17:22
            Ty jako warszawski słoik ???
            Brzmisz jak nie z Warszawy
            Szok !!!!
    • sandy_cheeks Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 15:56
      Widzę, ze już się nadworne znawczynie i specjalistki wpisały 😂

W kwestii zwiedzania imo to nienajgorsza lokalizacja, do niektórych powiedzmy atrakcji można dojść pieszo w ok. 20 min. ( fontanny, muzeum wojska polskiego, zoo), w 20 min. tramwajem 18 dojedziesz i pod pałac kultury. Osobiście może bym i wzięła tą miejscówkę jakbym potrzebowała 🙃

Jeśli chodzi o samą dzielnicę to sporo tu głupot napisano, mieszkam w opisywanych okolicach od ponad 15 lat i nigdy żadna ryzykowna sytuacja ani mnie ani nikogo z rodziny/znajomych tu nie spotkała (nie mogę tego napisać o innych miejscach, bo np. mojego brata pobito 2x na Woli, a mnie okradziono w tramwaju na moście Poniatowskiego).
      Jako miejsce wypadowe do zwiedzania to lepsza miejscówka byłaby od ronda Starzyńskiego na południe, ale ta omawiana też ujdzie
      Btw, ten adres nawet rozpatrywaliśmy pod kątem zakupu mieszkania jakieś 4 lata temu, ale jednak wyszło, że to zadupie jak na nasze potrzeby 😉
      • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 16:07
        No proszę kolejna osoba która prędzej pójdzie mieszkać pod most niż kupi mieszkanie na Pradze smile
        • sandy_cheeks Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 16:32
          Ale ja kupiłam, tylko przy szkole do której chodzą moje dzieci. Mieszka nam się dobrze, jedyne co mnie wqwia to dziadersy, które nie sprzątają po swoich psach. Z kupami na chodnikach jest niestety dramat…
          • pani.asma Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 17:22
            No widzisz
            W innych dzielnicach się sprząta
            • heca7 Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 17:38
              big_grin big_grin big_grin
            • taki-sobie-nick Re: Warszawianki- nocleg 09.07.24, 21:29
              Których?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka