larix_decidua77 02.08.24, 20:53 Ktoś dal kawałek mielonego kotleta mojemu psu. W kotlecie sporo cebuli. Pies jest mały. Kawałek ważył pewnie z 10 g a pies 5 kg. Mam się martwić czy gdzieś jechać, czy doniesienia są przesadzone? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Cebula dla psa 02.08.24, 20:58 100g cebuli na 20g psa. Więc nie powinno się nic dziać, ale warto zrobić badania. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:23 berdebul napisała: > 100g cebuli na 20g psa. Więc nie powinno się nic dziać, ale warto zrobić badani > a. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:03 Serio pytasz? A psu coś dolega? Źle się czuje? Zawsze jesteś taka przewrażliwiona? Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:21 Cebula, czosnek nie są dla psa zdrowe, ale nie tak strasznie jak rodzynki. Mój w szczenięcym wieku połknął całą kiść winogron i przeżył bez problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:24 Moje psy też jadły różne rzeczy, które teoretycznie powinny im zaszkodzić. Na szczęście nie zaszkodziły, obserwowałam psa i byłam gptowa jechać do weta, gdyby coś się działo. Ale jechać profilaktycznie, mimo tego że psu nic nie dolega, to już wyższy poziom paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:25 jkl13 napisała: > Serio pytasz? A psu coś dolega? Źle się czuje? Zawsze jesteś taka przewrażliwio > na? a co złego w pytaniu? Mądry pyta, głupi się niczym nie przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:31 Psy europejskie od wieków jadły pod stołem, czy od stołu. A czym się doprawiało, to współczesny człowiek by się od tego przekręcił. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:37 wiele rzeczy robiło się od wieków i jakoś to panie dzieju było. Co nie znaczy, że nie mamy coraz większej wiedzy, intermetu, forum i właśnie dzięki temu można o sporo rzeczy zapytać korzystając z "mądrości zbiorowej" - chociażby po to żeby się uspokoić. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:43 Nie znaczy, że ma się je truć, ale mniejszy strach niż u ras pierwotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Cebula dla psa 02.08.24, 22:05 jkl13 napisała: > Serio pytasz? No zgadnij, geniuszu: pytanie serio czy żart? > A psu coś dolega? Źle się czuje? Zawsze jesteś taka przewrażliwiona? A jaka ilość wrażliwości jest odpowiednia? Kto tym decyduje? Jest jakaś skala? Gdzie ją znalźć? A Ty Zawsze tak wyolbrzymiasz reakcje? Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:22 Obserwowalabym psa. Kiedys moj pies ( 12 kg) ukradl ze stolu cebule i calutka zjadl. Jedynym objawem byly potezne pierdy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Cebula dla psa 02.08.24, 21:50 Moja kiedyś obżarła się smażoną cebulą, taką jak do hot-dogów. Zrzuciła zamknięte pudełko ze stołu, pudełko się otwarło, ona miala ucztę. Nic jej nie było. Najbliżej śmierci była, kiedy się dobrała do sernika z kakaowym ciastem. Rzygała dalej niż widziała, ale dopiero wieczorem, a obżarła się rano. Dwa przypadki niedopilnowania sprytnego psiecka, te dwa razy mnie akurat nie było w domu, a domownicy nie wpadli na to, że mają ją pilnować. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Cebula dla psa 02.08.24, 22:01 Te padłe wrony rzeczywiście wszędzie leżą, kto wie na co. Na szczęście mój pies fuj tego się nauczył najwcześniej i wszystko do konsumowania, czy wytarzania po drodze najwyżej obsika. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Cebula dla psa 03.08.24, 14:42 Nie wiem, o co chodzi z tymi wronami, ale ok. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Cebula dla psa 03.08.24, 15:11 Tylko tyle, że jestem zadowolona, że mojemu weszło w instynkt, że nie jest jadalne, czego mu nie dam. Nie w posłuszeństwo, tylko odruch. A z wronami, to jeszcze jak był szczeniakiem, było miejsce, które wszyscy po drodze na skwerek musieli omijać szerokim łukiem, bo wszystkie psy musiały się wytarzać w suchych resztkach jakiegoś ptaka. Też się nie nauczył, a tarza się z zapałem, ale tylko na trawie, którą przed tym obwącha, że czyściutka, co też mnie cieszy i czyszczenia go z takich atrakcji nie miałam. Co przy tej ilości zdechłych wron teraz po drodze, które omija łukiem z obrzydzeniem, a nie wszystkie truchła od razu ja zobaczę, jest niewątpliwie korzystne. Trzeba uważać, bo nie wiadomo czemu te wrony padają, a mogą psy przyciągać. Mogą mieć w ciele truciznę, mogą jakiegoś wirusa, bakterię, pasożyta. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Cebula dla psa 02.08.24, 22:23 Mój ukradł i zeżarł moje czekoladowe brownie. Byłam wściekła na zachłannego pastucha, nie dość że mi zeżarł, to jeszcze umrze. Przeżył, bez żadnych objawów. uff. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Cebula dla psa 03.08.24, 02:08 kanna napisała: > nie dość że mi zeżarł, to jeszcze umrze > Przepraszam, ale to wyszło prześmiesznie😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Cebula dla psa 03.08.24, 13:47 Chodziło o oddanie całego wachlarza emocji, który mi wtedy towarzyszył Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Cebula dla psa 03.08.24, 17:02 Matka mojego znajomego miala podobny przypadek tylko ze to byl tort czekoladowy wystawiony na niski stolik bo zaraz mieli przyjść goście na przyjęcie urodzinowe. Gdy weszli do pokoju znaleźli pusty półmisek, trochę okruszków, swieczki i psa ktory leżał obok.. bo tak się przeżarł. I do tego nic mu nie było.. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Cebula dla psa 03.08.24, 17:03 Pies ns oko mial nie wiecej jak 15kg Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Cebula dla psa 03.08.24, 17:06 10g to chyba kęs ? Cebula w kotlecie mielonym nie dominuje chyba że są jakieś nowe przepisy. Taka ilość nie powinna wpłynąć na stan zdrowia pupila. Najwyzej będzie miał zgagę Odpowiedz Link Zgłoś