Dodaj do ulubionych

Udalo sie!!!!

27.09.24, 19:55
Godziny rozmow. Tlumaczen i jest. Jestem przyjeta na praktyki do ybbs. Jako jedyna i pierwsza od lat. Moge powiedziec, jestem cholernie dumna z siebie, uporu osla i myslenia "nie ma rzeczy niemozliwych". Mam nadzieje, ze sie nie zawiode. Innym walczacym o cos waznego zycze z serca determinacji, sluchania siebie i upierdliwosci. Sero mowie. To, co na poczatku bylo nakreslone, jako niemozlie. Msm w rece. Tak, pochwalic sie chcialam. Udalo Wam sie tez niemzliwe? Walczycie do koncs? Jestem pewna, ze wiekszosc
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 19:58
      Sprawdzałem wymowę Ybbs na forvo. Wymówisz.
      • krwawy.lolo Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:01
        Znam bowiem osobę, która nie umiała wymówić poprawnie nazwy firmy, w której pracowała. Była to sieć sklepów "Pfannkuch". Rzeczona robiła w "pankufie", m.in. "na serach".
      • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:02
        Ybbs ist ybbs. Normalnie wymawiasz. Wiem, brzmi na pierwszy raz dziwnie. Ale wymawiasz normalnie, tak jak stoi: ybbs
        • krwawy.lolo Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:06
          Niezupełnie, nie wymawiasz "b" podwójnie, jak po polsku, w którym podwójnie spółgłoski wymawia się podwójnie, ewentualnie z akcentem.
          Poza tym na forvo to "y" brzmi, jak polskie "y".
          • hrasier_2 Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:12
            Lolo zostań tłumaczem języka niemieckiego jak masz czas. Nie ty jeden go znasz.
          • bene_gesserit Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 19:03
            Niestety, w polszczyźnie znika zwyczaj wymawiania podwójnych spółgłosek.
            Pica, aleluja - a nawet odany.
            • krwawy.lolo Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 19:41
              Serio? W mojej, całkiem sporej bańce, nie zauważyłem.
            • miaumia Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 11:54
              Nie podoba mi się w ogóle to uproszczenie. Brzmi i wygląda niedbale.
              Tak samo jak bardzo niekorzystnie wygląda spolszczenie pewnych imion, takich jak np. 'Wioleta', 'Koleta', 'Skarleta', czy facylitacje dawno zasymilowanych imion - Emila, Amela zamiast Emilii i Amelii.
    • zaspasniegowa Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:01
      To powiedz jeszcze co to jest to Ybbs.
      • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:17
        Ok. To jedyna klinika nalezaca do wiener gedundheitsverbund lezaca poza Wiedniem. Ma historyczne uzasadnienie. Obecnie jest olbrzymim centrum, bardzo szanowanym od psychiatrrii, po soziale hilfe, Tagen ambulanz. Wszystko co ze zdrowiem psychicznym ma do czynienia. Masz stacje z zabirzeniami odzywianis, po stscje z depresjs, bipolare ect. Wszystko na raz. Ogromny kompleks.
        • zaspasniegowa Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 22:08
          No to super! Powodzenia
          • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 09:51
            Bardzo dziekuje! 🌺
    • alpepe Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:05
      Ja bym się nie chwaliła, Therapiezentrum Ybbs i "psychiatryk"? No, dziwne ciągoty i dziwnie to odczytają tu na forum.
      • hrasier_2 Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:15
        alpepe napisała:

> Ja bym się nie chwaliła, Therapiezentrum Ybbs i "psychiatryk"? No, dziwne ciągo
        > ty i dziwnie to odczytają tu na forum.
        >
        Myślę że Anna za bardzo się nie przejmuje tym forum i co ludzie powiedzą. Wystarczy że jest radosna.
      • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 21:05
        Wiesz, ciesze sie, ze udalo sie.. i nie kazdy jrst brany. Jesten dzmna z siebie, ze moje zawziecie dalo rade.
        • hrasier_2 Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 21:18
          Będę trzymał kciuki by Ci się układało.
    • hrasier_2 Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:17
      W sumie można się cieszysz. Ale te praktyki będą ciężkie. Ale jesteś pozytywnie nastawiona, to czemu nie.
      • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 09:53
        Wiesz, jak beda ciezkie, to pomylilam sie w planach... Moim celem jest praca stala na psychiatrii... 😎
        • kocynder Re: Udalo sie!!!! 29.09.24, 21:52
          Będą ciężkie, bo ogólnie psychiatria to dość ciężki "kawałek chleba". Chyba, że się jest modnym psychiatrą gwiazd. Praca stała na psychiatrii tez nie będzie "kaszką z mleczkiem".
          Ale gratuluję. I jeśli tego w życiu chcesz - to dobry kierunek. smile
          • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 18:29
            Bardzo chce! I juz od wielu kolegow, pacjentow rowniez slyszalam, ze to dla mnie super wybor. Szybko nawiazuje kontakt. Psi mowi, ze potrafie "czytac ludzi", nic nie narzucam, slucham, pociesze. Nie bawie sie w psychologa. Ale widze, ze to co robie, wystarcza. Zjedza mnie teraz moje "fanki", ale uslyszec od pacjenta :"to moj niebieski aniol" (srednia demencja), albo od bylej pielegniarki a teraz pacjentki:" Ty wchodzisz pod skore", to daje skrzydla. Tak, to trudny kierunek, bez dyskusji, ale piekny. Dziekuje🌺
            • anomaliapogodowa81 Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 19:11
              >Psi mowi, ze potrafie "czytac ludzi",
              > nic nie narzucam,

I dlatego ciągle zakładasz z dupy wzięte wątki, w których pytasz, co ktoś ma na myśli, jaki miał zamiar i co pomyśli i poczuje, gdy zrobisz costam costam big_grin Ewentualnie dziwujesz się zachowaniom ludzi big_grin

Ty naprawdę żyjesz w urojonym świecie.
    • krwawy.lolo Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 20:26
      Tak na marginesie. To z dzisiaj. Posłuchajcie fantastycznej kobiety.

www.swr.de/swr1/swr1leute/katrin-seyfert-pflegte-ihren-alzheimerkranken-ehemann-100.html
    • straszliwywypadek Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 21:03
      andallthat_jazz napisała:
      > Godziny rozmow. Tlumaczen i jest. Jestem przyjeta na praktyki do ybbs. Jako jed
      > yna i pierwsza od lat.

Jesteś wyjątkowa. Nawet twoja praca magisterska jest wyjątkowa.

andallthat_jazz napisała:
      moja praca magisterska byla wykorzyst
      > ana w pracy doktorskiej przez wykladowce.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,178124336,178124336,Niechec_do_digitalizacji_I_problem_.html?p=178124420
    • kruszysia Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 21:14
      Gratulacje!
      • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 09:54
        Dziekuje nardzo! 🌺
    • zerlinda Re: Udalo sie!!!! 27.09.24, 22:15
      Jednak żadne zwierzę cię nie zeżarło w tym zoo i dalej będziesz się wywewnętrzniać na forum z każdym, ale to każdym, nic nie znaczacym wydarzeniem z życia. W sumie współczuję, serio nie masz nikogo poza forum, komu możesz powiedzieć, gdzie będziesz zmieniać pampersy?
      • andallthat_jazz [...] 28.09.24, 10:02
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • zerlinda Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 14:57
          Oczywiście, że są pampersy dla dorosłych. Ale możesz nie wiedzieć. A czy ta przypadłość kiedyś dotknie mnie, czy ciebie, tego nie wiemy. O moich sukcesach czy porażkach dyskutuje z osobami bliskimi, nie muszę na forum. A czytać i komentować na publicznym, otwartym, forum, mogę całą dobę, bo nikt mi nie zabroni.
          • hrasier_2 Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 18:43
            zerlinda napisała:

> Oczywiście, że są pampersy dla dorosłych. Ale możesz nie wiedzieć. A czy ta prz
            > ypadłość kiedyś dotknie mnie, czy ciebie, tego nie wiemy. O moich sukcesach czy
            > porażkach dyskutuje z osobami bliskimi, nie muszę na forum. A czytać i komento
            > wać na publicznym, otwartym, forum, mogę całą dobę, bo nikt mi nie zabroni.
            Komentować możesz. Ale jesteś wyjątkowo czepliwą osobą na tym forum. A twoje komentarze nijak się mają do tego.
      • nawoyka_2 Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 11:51
        A ja się zastanawiam skąd biorą się podłe, bezwzględne nastolatki... no cóż mają wzory do naśladowania
      • okruchlodu Re: Udalo sie!!!! 29.09.24, 09:19
        Każdy z piszących na forum się uzewnętrznia. Na forum byloby pusto gdyby ludzie nie pisali o sobie, swoich doswiadczeniach, problemach i radosciach. Poza tym na forum pisza ekstrawertycy i introwertycy. Osoby samotne i otoczone bliskimi. Osoby bardzo skryte i mówiące otwarcie o wszystkim. Może warto zrozumieć że każdy ma inaczej? Jeśli forum nie jest miejscem, które powstało po to aby rozmawiać na różne tematy, dzielić się także i własnymi doświadczeniami to właściwie jaki jest jego cel?
        • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 29.09.24, 21:24
          Zeby dokopywac bez powodu. Bo ktos akurat sie cieszy? I moze inna osobe zainspirowac, ze warto czasem sie uprzec. Ale mamy tu osoby, ktorych jedynym celem jest dokopanie. Smutne te byty. Wspolczuje, nie wnikam.
        • hrasier_2 Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 13:04
          okruchlodu napisała:

> Każdy z piszących na forum się uzewnętrznia. Na forum byloby pusto gdyby ludzie
          > nie pisali o sobie, swoich doswiadczeniach, problemach i radosciach. Poza tym
          > na forum pisza ekstrawertycy i introwertycy. Osoby samotne i otoczone bliskimi
          > . Osoby bardzo skryte i mówiące otwarcie o wszystkim. Może warto zrozumieć że k
          > ażdy ma inaczej? Jeśli forum nie jest miejscem, które powstało po to aby rozmaw
          > iać na różne tematy, dzielić się także i własnymi doświadczeniami to właściwie
          > jaki jest jego cel?
          Forum jest miejscem do dyskusji i w miarę możliwości komuś pomóc. Na pewno nie jest miejscem do ośmieszania, hejtu i przywalanek osobistych. Ludzie różne mają problemy w życiu. Radości i smutki. Jak ktoś tego nie rozumie to po co się wpisuje w takim wątku.
    • wapaha Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 10:00
      tzn skończyłaś już swój cykl studiów, napisałaś pracę mgr przetłumaczyłaś ją -i zaczynasz pracę ?
    • leosia-wspaniala Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 10:01
      Godziny rozmów, żeby odbyć praktyki z karmienia i zmiany majtek? Nie chcę umniejszać ciężkiej i potrzebnej społecznie pracy, ale to już nawet nie jest śmieszne.
      • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 10:07
        Godziny rozmow by w bardzo szanowanej w Austrii klinice odbyc praktyki, gdzie od lat zaden praktykant nie byl. Tak, to nie jest smieszne, tylko normalne. Musialam przekonac kadre, ze codziennie bede dylac z Wiednia do Ybbs (1,5 godziny). I uwierz mi osoby z bipolare, adhd, depresja, czy bulimia same zmieniaja sobie majtki. Ty masz z tym problem?
        • leosia-wspaniala Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 10:19
          Takie instytucje albo mają programy praktyk, albo mają umowy że szkołami i normalnie biorą praktykantów, albo nie mają, nie biorą i nikt nie będzie tracił GODZIN na rozmowy z szurniętą i nachalną laską, której się uwidziało zmieniać majtki akurat tam.
        • nick_z_desperacji2 Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 14:09
          A co Ty masz w planach robić z ludźmi z dwubiegunówką czy depresją? Terapię zajęciową prowadzić czy co? Będziesz robić dokładnie to samo, co opiekunowie medyczni na innych oddziałach i w innych szpitalach, tylko poświęcając 4h na dojazd.
    • kandyzowana3x Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 10:04
      Gratulacje. Sukces na który sie trzeba bylo napracowac smakuje najbardziej smile . Mozesz byc dumna z siebie
      • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 10:19
        Dziekuje za mila wypowiedz. 🙂 Rzeczywiscie bylo trudno. Ybbs nie byl nawet na liscie praktyk. Uznali, ze nikt z Wiednia nie bedzie gotowy tak daleko jechac (uznaje sie tu, ze praktyki sa mozliwe do realizacji przy max. godzinie dojazdu, u mnie bedzie sam dojazd 1,5 godziny i dotarcie na miejsce 2 godziny w sumie). Wiec na poczatku bylo "nie". Jak sie dowiedzialam od 7 lat nie mieli praktykantow (wczesniej tam byla szkola i akademik, ale zlikwidowali, dlatego). Ale meczylam bule, oparlo sie o dyrektora. I jest! Jak bedzie grala chemia z zespolem, to chce sie przeprowadzic do ybbs. 🙂 To i moj upor osla okazaly sie koronnym argumentem. Moja opiekunka praktyk jak mnie widzi tylko, wita die juz slowami:" hallo pani x, tak ybbs". 😂 Upierdliwa bylam mocno. 🙂
        • leosia-wspaniala Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 10:21
          >Ale meczylam bule, oparlo sie o dyrektora.

Ahahahahahahahahaha. No dobra, jednak śmieszne.
        • anomaliapogodowa81 Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 19:18
          andallthat_jazz
          > Jak bedzie grala chemia z zespolem,
          >

A kiedykolwiek z kimkolwiek ci grała? 😂
          Znowu będziesz produkować gazylion wątków o tym jak nie wiesz jak rozmawiać z ludźmi...

Coraz bardziej widzę cię jak taką Annę Delvey, doskonałą manipulatorkę, która tu skłamie, tam oszuka, tu naciagnie fakty i doprowadzi do sytuacji,w której żadna miarą nie powinna się znaleźć, bo będzie z tego tragedia.
          • zerlinda Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 19:56
            Ledwo anna weszla na jakiś oddział, to już składała skargi na personel, oskarżała innych o kradzież, nic jej nigdy nie pasowało. Oczywiście zdemenciali pacjencji tylko ja podziwiali, dziękowali i odzyskiwali zmysły. Więc przewiduje chemię, lepsza niż na onkologii.
            • nick_z_desperacji Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 20:10
              Spoko, okaże się, że psychotycy przekonani, że są w szpitalu w wyniku spisków itp. Annie zaufają, ona będzie dla nich jedyną osobą godną zaufania i dzięki niej zaczną współpracować.
          • nick_z_desperacji Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 20:08
            Jak pomyślę, że Anna że swoim wyczuciem zabierze się za wspieranie ludzi na psychiatria, to bogowie miejcie ich w opiece. Ludzie, którzy sami są niestabilini powinni miec zakaz wstępu na psychiatria jako personel.
    • turbinkamalinka Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 10:17
      A to ta praca co będziesz spędzała 3 godziny na dojazdach? A na wynajem czegoś bliżej za bardzo cię nie stać? Jakoś nie wygląda mi to na cud
    • m_incubo Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 11:12
      Powinnaś się tam dostać jako pacjentka, wtedy to może byłby rzeczywiście sukces.
    • maghdalena33 Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 12:55
      Gratuluję i cieszę się Twoim szczęściem. 🙂
      Masz możliwość zmiany miejsca zamieszkania na gdzieś bliżej? Jak początkowa euforia opadnie to 3 godziny dojazdu do pracy wyglądają trochę cieżko.
      • andallthat_jazz Re: Udalo sie!!!! 29.09.24, 21:38
        Dziekuje bardzo! Tak, to moj cel i marzenie przeprowadzic sie do Ybbs, zostawiajac sobie mieszkanie w Wiedniu. Teraz to tylko praktyka, ale ostatnia przed dyplomem. Wiec jak wszystko zagra miesiac po praktyce moge miec tam prace. Mieszkanie w Wiedniu chcialabym zostawic sobie na wypady, doksztalcanie. Juz mam oferte pracy w Wiedniu, ale to plan b. Marzeniem jest wlasnie wyprowadzka do ybbs. Latem przyszlego roku sie wyjasni, sle idzie w dobra strone. 💪
        • maghdalena33 Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 08:05
          I gratuluję, masz rację warto podążać za marzeniami. Plany masz fajne i życzę ci aby się spełniły. 🙂

A komentarze co poniektórych olej.
        • leosia-wspaniala Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 08:08
          Przecież to mieszkanie nie jest twoje, jak możesz je sobie zostawic?
          • zerlinda Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 10:48
            Nie takie przekręty robiono! Anna z pewnością już ma opracowany plan. A jak nie ona, to z pewnością jakiś psychiatra czy inny przestępca jej doradzi.
    • zerlinda Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 14:51
      Tak, z pewnością, żeby przyjąć opiekunkę do pracy w szpitalu, ta opiekunka przechodzi kilkustopniową rekrutację. Godziny rozmów, tłumaczeń? He he he he. Tak, ematki to idiotki, uwierzą w każdą bzdurę, bo jest pisana z Wiednia. Jak kłamać, to z sensem.
      • leosia-wspaniala Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 15:14
        >Tak, z pewnością, żeby przyjąć opiekunkę do pracy w szpitalu, ta opiekunka przechodzi kilkustopniową rekrutację.

w dodatku wcale jej tam nie chcą i najwidoczniej nie potrzebują, skoro praktykantów nie mają big_grin ale wychodziła, namolna była big_grin u mnie w firmie namolnych się blokuje w mailach, a nie zaprasza na godzinne rozmowy
      • beaucouptrop Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 15:57
        W Austrii opieka zdrowotna jest na tak wysokim poziomie, że i pewnie opiekunki mają wielostopniowy proces rekrutacji i rozmowę z dyrektorem placówki 😉
      • nick_z_desperacji2 Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 19:30
        Anna pewnie przedstawiła wieloetapowy plan usprawnienia opieki nad chorymi z Anną w roli głównej.
        Ja czekam na wątki o tym, że Anna jest wykończona i nie mogła się na egzamin przygotować i co teraz ma powiedzieć, bo chce zdać na 5 nie na 3. Z jakiegoś powodu szkoła uznała, że 1h dojazdu to max., ale Anna wie przecież lepiej, dla niej 2h nie straszne.
        • zerlinda Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 19:41
          Kogo w szkole czy w pracy obchodzi, skąd dojezdza petent? Masz być na daną godzinę i tyle. A tu wieloetapowa rekrutacja, sprawdzenie, gdzie Anna mieszka, skąd dojeżdża. Zaczynam podejrzewać, że pracuje w jakimś wywiadzie czy innych tajnych służbach..
          • nick_z_desperacji2 Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 20:13
            Szkoła pewnie na podstawie wcześniejszych doświadczeń wybiera miejsca praktyk i ta odległość ma znaczenie. Anna już raz była zbyt zmęczona, żeby się uczyć, a nie chciała przecież byle jak zdać egzaminu, a teraz dla "prestiżu" będzie się ciągać poza Wiedeń, więc czekam na posty, że szkoła nie chce jej pójść na rękę i zmienić terminu zaliczenia itp.
          • hrasier_2 Re: Udalo sie!!!! 28.09.24, 21:37
            zerlinda napisała:

> Kogo w szkole czy w pracy obchodzi, skąd dojezdza petent? Masz być na daną godz
            > inę i tyle. A tu wieloetapowa rekrutacja, sprawdzenie, gdzie Anna mieszka, ską
            > d dojeżdża. Zaczynam podejrzewać, że pracuje w jakimś wywiadzie czy innych tajn
            > ych służbach..
            Żałosne czy jak ci tam.
    • wena-suela Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 11:09
      Gratuluję. Upór i wysiłek się opłacasmile
    • miaumia Re: Udalo sie!!!! 30.09.24, 11:57
      Z całego serca gratulacje!!!
      Nigdy nie można się poddawać, a dążyć do końca jak Ty.
      Wybrałaś wspaniały zawód, pomagasz skutecznie chorym.
      Powodzenia na praktykach <3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka