towarzyszka_leila 30.09.24, 13:41 Mam dużą ilość rodzynkowych białych, raczej nie przejemy solo. Robicie coś z tymi owocami? Jakieś sałatki może? Ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 13:44 Ciasto możesz zrobić, czemu nie, owoc jak owoc. Zwykle ucierane czy jogurtowe na pewno wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 13:49 Nie pasuje mi do ucieranego, będzie za mdłe. No i jak one puszczą wodę to wyjdzie k...a Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 14:06 Nie żartuj, wychodzi z truskawkami i innymi mokrymi.owocami. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 14:31 Robię z marchewkąa na patelni na ciepło, marchewka pokrojona w grubsze słupki, zblanszowana 2-3 min, na masło klarowane daje marchew , zamieszam i dorzucam winogrona ( nie jest ważna wielkość owoców) Doprawiam solą, czarnym grubym pieprzem i ścieram gałkę muszkatołową. Proporcje 3/4 marchwi, 25 % winogrona. Podaje jako dodatek do drugiego dania. Można surowe słupki marchewki, wtedy podlewam wytrwanym białym winem, poddusze i dalej tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 13:50 Sok. Robię pycha sok. Zagotowuję owoce z 1 szklanką wody, wsypuję cukier, i wyciskam cytrynę. Gotuję tak z 20-30 minut. Wyłączam. Jak trochę przestygnie, to zgniatam owoce tłuczkiem do ziemniaków, na durszlak/ przecierak/sitko żeby pozbyć się skórek i pestek. Przelewam do butelek lub słoików litrowych. Jak zrobiłam 1-2 butelki, to po wystygnieciu przetrzymałam w lodówce (u nas dość szybko znika, 3-4 dni, i nie ma). Jeśli to "na zimę" to pasteryzowałam 12-15minut. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 13:54 Na kg owoców daję 200-300g cukru i 0,5-1 cytryna. Nie trzymam się jakoś ścisło proporcji, to po prostu zależy od owoców, i jak mocny chcę zrobić sok (do bieżącego picia robię słabszy, a do przechowywania daję więcej cukru, żeby był bardziej skoncentrowany i tez lepiej przechowywał się.) Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 13:57 Wspaniała inspiracja, dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 14:02 Proszę bardzo 🙂 P.S. W podobny sposób robię aronię. Maliny. Cytrynę dodaję ostatnio to wszystkich przetworów owocowych. 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 14:03 cytryna swietnie podbija smak i kolor 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 14:20 Tak! A najwyraźniej czuć to w soku z aronii. Nikt z rodziny czy znajomych nie lubił aronii, nawet my robiliśmy wyłącznie nalewkę. Ale krzaki coraz więcej owoców dają , taki urodzaj i nie sposób wszystko zalać alkoholem (bo kto to potem wszystko wypije ) Aż zrobiłam sok z aronii z cytryną- totalnie inny smak, nie czuć tego charakterystycznego posmaku goryczki i wszyscy chwalą, część soku rozdałam- tak smakuje. Inna jakość po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 13:52 mojewypieki.com/przepis/tarta-z-winogronami-i-winna-galaretka i praktycznie kazde inne z miekkimi owocami do salatek kazdych, wytrawnych i slodkich, dobrze ida z orzechami wloskimi grzanki z serem i winogronami losos tez moze byc, dodajes przed koncem pieczenia/smazenia w ostatecznosci przerobic na dzem Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 13:54 zamiast jagod winogrona, tylko troche wiecej skrobi mojewypieki.com/przepis/jagodowy-paj Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 13:58 Orzechy, gorgonzola, grzanki, pycha, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 14:11 Sałatkę. Kroję na pół, do tego drobno (ale bez przesady - jak większy na na 4 wzdłuż, i w poprzek plasterki 2-3 mm grubości) pokrojny por, kukurydza (puszka), może być świeża chili, może być papryka, może być dynia z octu, co zechcesz, podstawą są winogrona, por, kukurydza i majonez. Ja dodaję zawsze po pęczku natki i koperku, ale ja to teraz dodaję praktycznie do wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 14:50 Winogrona są po prostu slodkie i nie mają wyrazistego smaku. Nie znam ciasta które dobrze smakuje z winogronami. Moja koleżanka robi soki takie do picia na co dzień, i robi je co dzień (do gara szklanka wody i 2 kg winogron, zagotować, wycisnąć i wypić. Do butelek i na zimę się słabo nadają, bo ich nie rozcieńczasz bo bez smaku, a jak chcesz zrobic jak te do picia na co dzień to zamieniają się szybko w wino bo bez cukru.pewnie dlatego juz pne odkryli, ze wino z nich się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 19:13 dwa_kubki_herbaty napisała: > Winogrona są po prostu slodkie i nie mają wyrazistego smaku. > Nie znam ciasta które dobrze smakuje z winogronami. To z Florencji smakuje bardzo dobrze, ale muszą być te malutkie, ciemne, słodkie winogrona: blog.giallozafferano.it/dulcisinforno/schiacciata-fiorentina-con-uva-fragola/ Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: potrawy z winogronami 01.10.24, 15:52 Och, jadłabym, ale : tu są małe ciemne winogrona truskawkowe, a w dodatku ciasto musi wyrastać w sumie 5 godz! To dla mnie zbyt wiele jak na placek z owocami Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: potrawy z winogronami 02.10.24, 00:05 towarzyszka_leila napisała: > Och, jadłabym, ale : tu są małe ciemne winogrona truskawkowe, a w dodatku ciast > o musi wyrastać w sumie 5 godz! To dla mnie zbyt wiele jak na placek z owocami > Dla mnie też Na szczęście miałam okazję zjeść dwa tygodnie temu na miejscu! Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 17:07 Zrobiłam dżemy do owsianki. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 19:00 Ja robię sok, tylko z ciemnych winogron, ale myślę, że i z białych wyjdzie równie smaczny. Umyte wrzucam do słownika, na kilogram wsypuję ok 300 g cukru (jeśli je chce przechowywać, bo tak do szybkiego zużycia cukier niepotrzebny ), dodaje sok z 1 cytryny. Z sokownika leci do wyparzonych butelek lub słoików. Gdy denka pokrywał zapadną się to wynoszę do zimnego, ciemnego miejsca. Pijemy rozcieńczony. Gdy pozyskuję sok bez cukru- to pijemy go bez rozcieńczania. Ma niezwykle intensywny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 19:07 to ja się podłączę z innym pytaniem, mam 0,75 litra soku z cytryny (kupiłam za grosze litr organicznego, z tym, że po otwarciu należy zużyć w ciągu miesiąca, no nie uda mi się). Mogę rzecz jasna zamrozić jak kostki do lodu i pewnie część tak skończy, ale jeszcze mam drugi taki litr, nieotwarty. Co można z tego zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 19:25 Możesz oddać komuś kto planuje sok winogronowy Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: potrawy z winogronami 30.09.24, 19:49 nikt w okolicy nie planuje a już na pewno nie takich ilości Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: potrawy z winogronami 01.10.24, 15:54 Z dystansem potraktuj datę przydatności do spożycia. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: potrawy z winogronami 01.10.24, 15:58 Mogę ją potraktować z dystansem typu parę tygodni, dopóki smakuje jak ma smakować, ale sądząc po tym w jakim tempie mi to schodzi, to to się prędzej czy później zepsuje, to jest bez żadnych konserwantów. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: potrawy z winogronami 01.10.24, 23:08 Wypij go zwyczajnie z woda. Zamiast alkoholu💁♀️😜 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: potrawy z winogronami 01.10.24, 23:17 W sumie moglabys zrobic clafoutis, przyjemny deser, chyba najlepiej pasuje do winogron i zejdzie ci ponad pol kg owocow na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: potrawy z winogronami 02.10.24, 07:29 Placek drożdżowy, taki jak ze śliwkami, tylko nie posypujesz cukrem pudrem na koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: potrawy z winogronami 02.10.24, 20:54 www.doradcasmaku.pl/przepis-surowka-z-marchewki-i-winogron-255254 Odpowiedz Link Zgłoś