Dodaj do ulubionych

ZUS nowy wątek w sprawie

03.10.24, 17:51
Zakładam kolejny wątek o naszym kochanym ZUSie, bo wątek kochamruskieitd zrobił się nieapetyczny, za to w naszej sprawie, o której tam pisałam pojawiły się nowe informacje i proszę o radę osoby, które się z ZUSEm kopały na różne sposoby.
Otóż okazało się ponad wszelką wątpliwość, że dwa różne działy pobrały nam z konta tę samą kwotę, wynikająca z tych samych tytułów wykonawczych. 1 dział twierdzi, że zrobił to na żądanie drugiego działu, który te pieniądze pobrał sobie z konta wcześniej, ale nie rozliczył, więc 1 dział windykował dalej, bo nie miał pojęcia, że kasa została pobrana.
Idziemy jutro z nimi znowu rozmawiać, ale przestałam mieć pomysły na to, co możemy zrobić. Pomimo pism składanych osobiście, wniesionej skargi na opieszałość, złożonego elektronicznie wniosku o rozliczenie konta, nic się nie dzieje. Wyparowało nam z konta 50 tysięcy złotych, które dosyć znacznie by się przydały. Z tego co czytam, nawet jak im udowodnimy ten błąd, to ZUS zatrzyma sobie te pieniądze na poczet przyszłych składek. Tkwię w zdumieniu, że instytucja państwowa może sobie tak po prostu robić egzekucję z konta nienależnych im pieniędzy. Ktoś miał coś podobnego?
Co byście zrobiły: taktyka na biednych pokrzywdzonych, wytoczenie dział pod tytułem prawnik, zawiadomienie mediów? Bo ja naprawdę nie wiem już jak mam się jutro zachować.
Obserwuj wątek
    • midge_m Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 18:33
      Co się zadziało w tamtym wątku? Ominęła mnie znów jakas drama stulecia ? Zawsze się to zdarza w wątkach które mi się wydają zupełnie nie jatkogenne.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 18:39
        midge_m napisał(a):

> Co się zadziało w tamtym wątku? Ominęła mnie znów jakas drama stulecia ? Zawsze
        > się to zdarza w wątkach które mi się wydają zupełnie nie jatkogenne.

Poczytaj, mnie się nie chce uczestniczyć w tej jatce.
        • kochamruskieileniwe Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 07:50
          No cóż. Ktoś postanowił się odgryźć za mój tekst z innego wątku, który był pisany jako wyjaśnienie (na podstawie wczesniejszych dooświadczeń, myślałam, że może ta osoba nie wie o tym), nie jako złośliwość.
          Do głowy mi nie przyszło, że ktoś ten tekst potraktuje jako osobista obrazę.

Tez się wypisałam z jatkowych odnóg.

Wredna dziewucho - Przy tych kwotach to chyba jednak prawnik.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 17:39
            kochamruskieileniwe napisała:

> No cóż. Ktoś postanowił się odgryźć za mój tekst z innego wątku, który był pisa
            > ny jako wyjaśnienie (na podstawie wczesniejszych dooświadczeń, myślałam, że moż
            > e ta osoba nie wie o tym), nie jako złośliwość.
            > Do głowy mi nie przyszło, że ktoś ten tekst potraktuje jako osobista obrazę.
            >
            > Tez się wypisałam z jatkowych odnóg.
            >
            > Wredna dziewucho - Przy tych kwotach to chyba jednak prawnik.

Dzisiaj usłyszeliśmy, że zajmujemy czas pani urzędniczce (pani naczelnik wydziału to powiedziała). Przyszliśmy z rozliczeniem wszystkiego, czarno na białym, kazano nam napisać pytania na spotkanie, które może odbędzie się w środę. Po 10 minutach wyszliśmy trzaskając drzwiami, bo rozmowa nie miała żadnego sensu, nie chciano nas nawet wysłuchać. Najgorsza jest w tym wszystkim niemoc - niczego kur.... nie można od nich uzyskać, niczego!
            W środę idziemy z prawnikiem.
            • midge_m Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:10
              A nie masz żadnego znajomego który ma znajomego w tym urzędzie?
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:43
                midge_m napisał(a):

> A nie masz żadnego znajomego który ma znajomego w tym urzędzie?

Nie mam, pytałam wszystkich 😭 mieliśmy nadzieję, że uda się to załatwić metodą "pomóżcie nam biednym żuczkom, nie mamy żadnych pretensji", ale rozbiliśmy się o ścianę ze zbrojonego urzędniczego betonu.
            • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:58
              A ten tytuł wykonawczy to za? Wiem, za uczciwość! Kur... tu trzech prawników nie poradzi
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 19:15
                mizantropka_20 napisała:

> A ten tytuł wykonawczy to za? Wiem, za uczciwość! Kur... tu trzech prawników ni
                > e poradzi
                >

Nie, za zaległości, które mieliśmy, przecież to oczywiste. Rozumiem, że dla ciebie jest w porządku to, że zabrali nam tę kasę (łącznie z odsetkami i kosztami egzekucji) podwójnie? A, to spoko.
                • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 19:36
                  To nie jest w porządku, ale to jest skutek, nie przyczyna. Tak z ciekawości spytam, tych składek, które potrącałaś pracownikom z pensji też nie odprowadzałaś? Nie odpowiadaj. Wiesz, z Zusem można negocjować, odroczenie płatności składek, rozłożenie na raty itp, Skoro już doszło do wystawienia tytułu wykonawczego, to musiało być grubo. Ale co tam, wredna dobra, ZUS samo zuo. Mnie, pracownika etatowego nikt nie pyta, czy będę miała na chleb po potrąceniu składek i podatków, tylko tnie do kości. Ale "przedsiębiorca" może sobie potrąconą kasą trochę poobracać, o co cię podejrzewam. Pracowałam u gościa (króciutko), który jak miał zapłacić składki, podatki albo ratę leasingu za auto, ani chwili się nie wahał.
                  • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 20:00
                    mizantropka_20 napisała:

> Mnie, pracownika e
                    > tatowego nikt nie pyta, czy będę miała na chleb po potrąceniu składek i podatkó
                    > w, tylko tnie do kości. Ale "przedsiębiorca" może sobie potrąconą kasą trochę p
                    > oobracać, o co cię podejrzewam. Pracowałam u gościa (króciutko), który jak miał
                    > zapłacić składki, podatki albo ratę leasingu za auto, ani chwili się nie wahał
                    > .
                    proszę cię...jako etatowiec możesz mieć głęboko w d... prawidłowość naliczenia i terminowość odprowadzania twoich podatków i składek. Nikt cię do kości nie tnie, masz gwarantowaną wysokość wynagrodzenia minimalnego, które nawet komornik nie ruszy. I spójrz na wysokość odsetek budżetowych, sądzisz, że budżet je odpuści? Żaden interes. A i na pocieszenie. Nikt ci podatku i składki nie potrąci dopóki fizycznie twoje wynagrodzenie nie zostanie wypłacona. A przedsiębiorcy można nie zapłacić, a on i tak musi podatek i ZUS odprowadzić, tak, tak - od kwot niezapłaconych.
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 21:32
                    mizantropka_20 napisała:

> To nie jest w porządku, ale to jest skutek, nie przyczyna. Tak z ciekawości spy
                    > tam, tych składek, które potrącałaś pracownikom z pensji też nie odprowadzałaś?
                    > Nie odpowiadaj. Wiesz, z Zusem można negocjować, odroczenie płatności składek,
                    > rozłożenie na raty itp, Skoro już doszło do wystawienia tytułu wykonawczego, t
                    > o musiało być grubo. Ale co tam, wredna dobra, ZUS samo zuo. Mnie, pracownika e
                    > tatowego nikt nie pyta, czy będę miała na chleb po potrąceniu składek i podatkó
                    > w, tylko tnie do kości. Ale "przedsiębiorca" może sobie potrąconą kasą trochę p
                    > oobracać, o co cię podejrzewam. Pracowałam u gościa (króciutko), który jak miał
                    > zapłacić składki, podatki albo ratę leasingu za auto, ani chwili się nie wahał
                    > .
                    >

Słuchaj kochana, nie będę z tobą dyskutować, bo widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Odsyłałam za to do merytorycznych postów Neni. Miłej nocy!
                    • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 06:19
                      Neni jest merytoryczny, bo zgodny z twoimi oczekiwaniami. Zapewniam, że wiem o czym piszę, ale faktycznie nie ma na ten temat z tobą o czym dyskutować
                  • eliszka25 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 21:53
                    Przecież ona odprowadzają składki, tylko ZUS tego nie zarejestrował i pobrał drugi raz.
                    • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 22:25
                      eliszka25 napisała:

> Przecież ona odprowadzają składki, tylko ZUS tego nie zarejestrował i pobrał dr
                      > ugi raz.

Generalnie odprowadzam składki za wszystkich pracowników, około 20 tysięcy miesięcznie. Mieliśmy gorsze miesiące w formie i nie zapaliliśmy, więc mieliśmy dług. Tylko, że został zwindykowany 2 razy.
                    • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 06:17
                      Gdyby odprowadzała, toby nie miała egzekucji
                      • midge_m Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 10:58
                        mizantropka_20 napisała:

> Gdyby odprowadzała, toby nie miała egzekucji
                        >
                        Ale przecież tu nie chodzi o to że miała egzekucję tylko że ściągnięto jej należność podwójnie.
                        • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 13:54
                          Odpowiadam na post eliszki, która twierdzi, że wredna prawilnie odprowadzała składki
                          • midge_m Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 14:00
                            Aaaa ok.
                          • shule_aroon Re: ZUS nowy wątek w sprawie 08.10.24, 16:46
                            Ty tak zawsze z uwielbienia do przekory zakladasz że każdy człowiek na bank zmyśla? Nie kojarzę wrednejdziewuchy z trollowania i robienia zadym.
    • elinborg Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 18:37
      Jak to zatrzymają na poczet przyszłych składek??
      Jak miałam nadwyżkę z zeszłego roku, to chcieli mi zwracać. Zdecydowałam, żeby zostawić na koncie.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 18:39
        elinborg napisała:

> Jak to zatrzymają na poczet przyszłych składek??
        > Jak miałam nadwyżkę z zeszłego roku, to chcieli mi zwracać. Zdecydowałam, żeby
        > zostawić na koncie.

No normalnie. Mogą tak zrobić. Ja jestem już bezsilna.
    • szare_kolory Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 18:44
      Jeżeli nie korzystasz z prawnika i sobie nie radzisz, to rekomenduję jednak zacząć. Oraz powiadomić media. I gdybym jeszcze nie wspominała, to media. ZUS nie bierze jeńców, pora zrobić to samo.
      • tt-tka Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 18:54
        jestem za - postraszyc prawnikiem (z gotowoscia zrealizowania grozby), zebrac papiery (nic na gebe) i uszczesliwic tym media.
        • tt-tka Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 18:57
          Aha, do wszystkiego zadaj - na pismie - podstawy prawnej. Np na mocy jakiego przepisu (numer, tresc etc) zamierzaja przytulic te 50 tysi. I nie ze "na poczet przyyszlych skladek", tylko dokladnie jaki przepis pozwala im jednostronnie podjac taka decyzje.
          • szare_kolory Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 19:14
            tt-tka napisała:

> Aha, do wszystkiego zadaj - na pismie - podstawy prawnej. Np na mocy jakiego pr
            > zepisu (numer, tresc etc) zamierzaja przytulic te 50 tysi. I nie ze "na poczet
            > przyyszlych skladek", tylko dokladnie jaki przepis pozwala im jednostronnie pod
            > jac taka decyzje.

ZUS najpierw robi, potem szuka podstawy, oni są jak Paulo Cohello, mogą Ci napisać wszystko.
            Więc prawnik nie służy w tym przypadku do straszenia, on służy do egzekwowania. A co do straszenia, to owszem. Tylko straszyć mediami, nie prawnikiem.
            ZUS robi, co robi, bo, niestety, może. Postawa "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi". Jak widzą, że walczy z nimi jeden marny żuczek, to jadą po całości.
            • bistian Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 19:42
              Ale zaliczkę na przyszły okres pobrali, więc na jakiej podstawie to zrobili?
          • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:06
            Nie zatrzymają na poczet przyszłych składek, ale mogą zatrzymać na bieżące zadłużenie, które już jest na koncie ale nie jest objęte jeszcze tytułami wykonawczymi.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:42
          tt-tka napisała:

> jestem za - postraszyc prawnikiem (z gotowoscia zrealizowania grozby), zebrac p
          > apiery (nic na gebe) i uszczesliwic tym media.
          >

My mamy już gotowe pismo od prawnika, ale naprawdę obawiam się, że jak damy pismo, to oni to przekażą swoim prawnikom, czas będzie płynął. Brzydzi mnie to, ale chyba jutro pójdę tam błagać, żeby nam dali spokój. Jak nie podziała go wtedy złożę pismo od prawnika.
          • lilia_tygrysia Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 06:45
            Oczywiście, że czas będzie płynął... Niestety takie sprawy trwają miesiącami, jeśli są proste, a latami jeśli są trudniejsze. Piszę z osobistego doświadczenia niestety.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:43
        szare_kolory napisała:

> Jeżeli nie korzystasz z prawnika i sobie nie radzisz, to rekomenduję jednak zac
        > ząć. Oraz powiadomić media. I gdybym jeszcze nie wspominała, to media. ZUS nie
        > bierze jeńców, pora zrobić to samo.

Mamy prawnika od spraw gospodarczych (moim zdaniem prowadzenie biznesu w Polsce bez wsparcia prawnego jest niemożliwe), ale zastanawiam się czy wytoczyć to działo już czy jednak się na razie ukorzyć (!) i błagać o przebaczenie i oddanie kasy 🤣
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:44
          Aha, prawnik mówi, że to zależy, on by ich chętnie rozjechał, ale wie, że to potrwa i będą grać w grę "nie mamy tego płaszcza".
          • midge_m Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:11
            Albo któraś ematka jest w ZUSie. Może wrzuć wątek z prośbą o kontakt na pocztę (tu może nie chcieć się ujawniać pod nickiem).
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:54
              midge_m napisał(a):

> Albo któraś ematka jest w ZUSie. Może wrzuć wątek z prośbą o kontakt na pocztę
              > (tu może nie chcieć się ujawniać pod nickiem).

Drogie ematki z ZUSu (jeśli takie są!) napiszcie pliz na moją pocztę gazetową bardzo_wredna_dziewucha@gazeta.pl, może być z dowolnego anonimowego konta. Proszę, proszę, proszę.
    • maja0026 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 20:52
      Jest tylko jeden szybki i naprawdę skuteczny sposób żeby szybko załatwić sprawę i wszystkich postawić na baczność, napisać skargę i zaadresować ją bezpośrednio do prezesa ZUS, wierz mi że szybko się wszystko wyjasni
      • sylwiktrzy Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:12
        maja0026 napisała:

> Jest tylko jeden szybki i naprawdę skuteczny sposób żeby szybko załatwić sprawę
        > i wszystkich postawić na baczność, napisać skargę i zaadresować ją bezpośredn
        > io do prezesa ZUS, wierz mi że szybko się wszystko wyjasni

Gabinet Prezesa spakuje skargę i prześle do Oddziału, którym się kopiesz celem zajęcia stanowiska.
        Nie wiem co się u was zadziało i trudno mi ocenić sytyuację ale napisz pismo zatytułowane skarga. Złóż lub wyślij do oddziału.
        Przynajmniej uzyskasz szybką odpowiedź.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:40
        maja0026 napisała:

> Jest tylko jeden szybki i naprawdę skuteczny sposób żeby szybko załatwić sprawę
        > i wszystkich postawić na baczność, napisać skargę i zaadresować ją bezpośredn
        > io do prezesa ZUS, wierz mi że szybko się wszystko wyjasni
        Złożyliśmy skargę do dyrektorki naszego oddziału, ale może rzeczywiście należy też napisać do szefa wszystkich szefów. Dzięki.
        • maja0026 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 23:01
          Moi klienci tak złożyli skargę, Zus w naszym mieście postawiony był na baczność bo sprawa oczywiście id prezesa trafiła do miejscowego oddziału ale byla priorytetowa i nadzorowana przez gabinet prezesa, wiem że pracownicy co kilka dni musieli skladac relacje do prezesa i wszystkich przelozonych po drodze co się w sprawie dzieje, a wiem że jest to bardzo kłopotliwe dla nich
          • arkanna Re: ZUS nowy wątek w sprawie 08.10.24, 21:01
            Dobrze mówisz, tylko pismo z nagłówkiem skarga i do Prezesa, oddział wtedy biega jak opętany bo pismo jest monitorowane
    • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:03
      Nie mogą zostawić na przyszłe, a jedynie zaksięgowane na bieżące zadłużenie, na które jeszcze nie ma tytułów wykonawczych.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:39
        milla7605 napisała:

> Nie mogą zostawić na przyszłe, a jedynie zaksięgowane na bieżące zadłużenie, na
        > które jeszcze nie ma tytułów wykonawczych.

Ok, wydawało mi się, że mogą zachować na przyszłe składki (o ile nie położą mi wcześniej firmy). Dzięki za info, doczytałam, że rzeczywiście nie liga sobie tak po prostu zatrzymać.
        • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:59
          Po prostu jeśli będzie nadpłata z egzekucji, a będzie jeszcze bieżące zadłużenie to zaksięgują na to zadłużenie. Jeśli nie będzie już innego zadłużenia to na 100 % zwrócą.
          • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 19:05
            Oj czemu to piszesz? Wredna taką piękną katastrofę rozkręciła
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 19:17
              mizantropka_20 napisała:

> Oj czemu to piszesz? Wredna taką piękną katastrofę rozkręciła
              >

Uważasz, że to jest w porządku, że państwowy urząd zajmuje 2 razy tę samą należności i nadal jej nie rozlicza? Aha. To może zacznij płacić podatki i składki zdrowotne podwójnie?
              • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 19:42
                Uważam, że nie jest w porządku, jeśli przedsiębiorca uporczywie nie płaci należnych danin. Uporczywie, skoro ZUS wystawił tytuł wykonawczy
                • arkanna Re: ZUS nowy wątek w sprawie 08.10.24, 21:05
                  Oj , ZUS nie do końca jest tak krystaliczny. Potrafi wysłać upomnienie po kilku dniach wymagalności , a potem szybciutko wystawić tytuł ,oczywiście z zachowaniem terminów ustawowych i to dla przedsiębiorcy który np.pierwszy raz od kilkunastu lat nie opłacił składki terminowo.
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 08.10.24, 22:48
                    arkanna napisała:

> Oj , ZUS nie do końca jest tak krystaliczny. Potrafi wysłać upomnienie po kilku
                    > dniach wymagalności , a potem szybciutko wystawić tytuł ,oczywiście z zachowan
                    > iem terminów ustawowych i to dla przedsiębiorcy który np.pierwszy raz od kilkun
                    > astu lat nie opłacił składki terminowo.

Dzięki za ten głos, mam te same doświadczenia i wciąż tkwię w zdumieniu, że taka sytuacja jak moja mogła w ogóle mieć miejsce. Nic to, jutro wielki dzień spotkania z naczelniczką, może coś się wyjaśni (chociaż mam bardzo nikłe nadzieje).
    • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:13
      A masz zadłużenie tylko w ZUS? Bo jeśli dochodzą inni wierzyciele to wtedy jest tzw łączna egzekucja i pobiera np zus albo US i rozdzielają te środki pomiędzy siebie
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 21:38
        milla7605 napisała:

> A masz zadłużenie tylko w ZUS? Bo jeśli dochodzą inni wierzyciele to wtedy jest
        > tzw łączna egzekucja i pobiera np zus albo US i rozdzielają te środki pomiędzy
        > siebie

Właśnie tak się stało. Tyle, że zadłużenie dla ZUS zostało pobrane dwukrotnie (normalnie i przez oddział, który zajmuje się zbiegami egzekucji).
        • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 22:00
          Nadpłatę oddadzą jak na Twoim koncie będzie saldo 0.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 03.10.24, 22:35
            milla7605 napisała:

> Nadpłatę oddadzą jak na Twoim koncie będzie saldo 0.

Tylko, że od prawie miesiąca nie jesteśmy w stanie ich zmusić do rozliczenia tego konta. Ściągnęli nam zadłużenie 2 razy i nie zostało to nigdzie zaksięgowane...na PUE mamy ten sam stan co przed pierwszą egzekucją 2 miesiące temu. Po tym jak zaczęliśmy robić dym w oddziale, łaskawie zaksięgowali nam wpłaty z kwietnia, maja itd.
            • jakis.login Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 07:57
              bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> Tylko, że od prawie miesiąca nie jesteśmy w stanie ich zmusić do rozliczenia te
              > go konta.

Gorzej, jak się dwa działy za to zabiorą, kiedyś jeden wystawił zaświadczenie o niezaleganiu, a drugi kilka dni później wysłał pismo o wielomiesięcznych zaległościach.
              • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 08:38
                Bo zaświadczenie wystawia się na dany dzień. Później mogły być korekty zwiększające i powstało zadłużenie. Wszystko jest możliwe i nie oznacza czyjegoś błędu.
                • jakis.login Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 08:54
                  milla7605 napisała:

> i nie oznacza czyjegoś błędu

Oczywiście, że oznacza błąd systemowy. Wyobrażasz sobie dostać z banku zaświadczenie o spłaceniu kredytu, a pół roku później wezwanie do zapłaty?

• bistian Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 09:02
                    jakis.login napisała:

> Oczywiście, że oznacza błąd systemowy. Wyobrażasz sobie dostać z banku zaświadc
                    > zenie o spłaceniu kredytu, a pół roku później wezwanie do zapłaty?

To jest zupełnie inna sytuacja. Kredyt bierzemy, spłacamy i zamykamy sprawę. Firma cały czas działa i sytuacja się zmienia.
                    • jakis.login Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 09:31
                      bistian napisał:

> To jest zupełnie inna sytuacja. Kredyt bierzemy, spłacamy i zamykamy sprawę. Fi
                      > rma cały czas działa i sytuacja się zmienia.

Tak, tak, zupełnie inna. Idąc twoim tokiem rozumowania, niemożliwe byłoby zamknięcie jakiejkolwiek działalności, skoro ZUS działa jak Internet Explorer.
                      • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 09:54
                        Są sytuacje że platnicy składają błędne dokumenty i np w czasie kontroli zostaje to wyłapane i zgodnie z protokołem kontroli muszą złożyć korekty deklaracji. Czasami na mniejsze kwoty, ale częściej na większe. Jeśli korekty dotyczą okresu przedawnionego to dla przedsiebiorcy nie ma to znaczenia. Ale jeśli jest to okres nieprzedawniony to ma to wpływ na stan konta.
                      • arkanna Re: ZUS nowy wątek w sprawie 08.10.24, 21:08
                        Piszesz głupoty, Miła dobrze to wyjasnila
                  • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 09:50
                    Ale kredyt to coś innego, a konto płatnika coś innego. Pracowałam w księgowości i miałam kontakty z ZUS więc mam sporą wiedzę na ten temat.
                    • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 17:42
                      milla7605 napisała:

> Ale kredyt to coś innego, a konto płatnika coś innego. Pracowałam w księgowości
                      > i miałam kontakty z ZUS więc mam sporą wiedzę na ten temat.

A wiesz może jaki jest ustawowy termin księgowania należności na koncie płatnika? Bo próbuje znaleźć taką informację i nigdzie nie widzę. Nasz problem wyniknął z tego, że nikt nam nie księgował wpłat na PUE, dlatego zwindykowali nas podwójnie. Ba, dalej tego nie zrobili, od pierwszej egzekucji minęły 2 miesiące.
                      • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 17:57

> A wiesz może jaki jest ustawowy termin księgowania należności na koncie płatnik
                        > a? Bo próbuje znaleźć taką informację i nigdzie nie widzę. Nasz problem wynikną
                        > ł z tego, że nikt nam nie księgował wpłat na PUE, dlatego zwindykowali nas podw
                        > ójnie. Ba, dalej tego nie zrobili, od pierwszej egzekucji minęły 2 miesiące.

PUE jeśli chodzi o rozliczenie składek według mnie kiepsko działa. Osobiście odradzam klientom
                        traktowanie PUE jak wyroczni, to jest ułomny system chociażby dlatego, że ktoś wcześniej wpłaci
                        a dopiero za dwa tygodnie wyśle deklarację - system będzie mu wtedy wykazywał nadpłatę, której nie ma. Podobnie źle wykazywane jest rozbicie wpłaty na jednym przelewie na poszczególne trzy składki. Mam klientów tylko z wpłatami na zdrowotną, a na PUE rozksięgowane na Fundusz Pracy czy społeczne - składki, które go nie dotyczą. My jak chcemy mieć to w miarę wiarygodne (potrzebne do prawidłowego księgowania, bo każdą składkę księguje się inaczej) wysyłamy pismo przez PUE o rozliczenie konta. Robimy tak w sytuacjach takich jak twoje, bo z niczego nie wynika ile ZUS wziął na odsetki, ile na koszty egzekucyjne, a ile rozliczył na składki i które. Do tego jest jak piszesz, nie wykazują rozliczenia egzekucji komorniczej na PUE, chociaż po jakimś czasie (długim lub bardzo długim) saldo się jednak zmienia. Ogólnie odradzam korzystanie z podglądu rozliczenia wpłat na PUE, to działa tylko wtedy gdy są regularne wpłaty, ale nawet wtedy rozbicie na składki bywa wykazywane źle.
                        • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:06
                          Dzięki Nenia. Złożyliśmy wniosek o rozliczenie konta (przez PUE i osobiście), nie zostało rozliczone. Zwykle zajmowało to kilka dni, maks tydzień, minął prawie miesiąc, nie ma rozliczenia. Wiesz może w jaki sposób można to na nich wymóc? Bo widzisz mnie nie chodzi o to, że mam ujemne saldo na PUE, chodzi o to, że sam ZUS opiera się na danych w PUE i twierdzi, że mamy dług. Który spłaciliśmy. Dwa razy!
                          • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:09

> Dzięki Nenia. Złożyliśmy wniosek o rozliczenie konta (przez PUE i osobiście), n
                            > ie zostało rozliczone. Zwykle zajmowało to kilka dni, maks tydzień, minął prawi
                            > e miesiąc, nie ma rozliczenia. Wiesz może w jaki sposób można to na nich wymóc?
                            > Bo widzisz mnie nie chodzi o to, że mam ujemne saldo na PUE, chodzi o to, że s
                            > am ZUS opiera się na danych w PUE i twierdzi, że mamy dług. Który spłaciliśmy.
                            > Dwa razy!
                            A jeszcze tylko dodam, bo sobie przypomniałam. 2 października dostaliśmy jakieś rozliczenie konta, na którym ostatnia zaksięgowana wpłata była z 7 sierpnia. Dlatego pytam o to, jaki wynikający z ustawy termin ma ZUS na zaksięgowanie wpłat od nas. Bo w czasie od 7 sierpnia do końca września zabrani nam drugi raz tę samą kwotę... Na podstawie tych samych tytułów egzekucyjnych.
                            • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 21:06
                              Wiesz jak nie ma zbiegu egzekucji to wpłaty są dość szybki księgowane, najpóźniej do miesiąca od daty pobrania (trochę trwa zanim wpłata dotrze do szeregowego pracownika) .
                              Wszystko komplikuję się gdy jest zbieg, bo wtedy zajmują rachunek bankowy ale kasa jest dzielona na wszystkich wierzycieli, a może być tak że cała kasę z jakiegoś zajęcia zgarnie ktoś inny i zus nie dostanie nic.
                              • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 21:27
                                milla7605 napisała:

> Wiesz jak nie ma zbiegu egzekucji to wpłaty są dość szybki księgowane, najpóźni
                                > ej do miesiąca od daty pobrania (trochę trwa zanim wpłata dotrze do szeregowego
                                > pracownika) .
                                > Wszystko komplikuję się gdy jest zbieg, bo wtedy zajmują rachunek bankowy ale k
                                > asa jest dzielona na wszystkich wierzycieli, a może być tak że cała kasę z jaki
                                > egoś zajęcia zgarnie ktoś inny i zus nie dostanie nic.

Też tak myślałam, ale tak nie jest. Od wierzycieli w zbiegu (US) wiemy, że ich roszczenia są zaspokojone. Natomiast kasa dla ZUS wyparowała. ZUS miał około 50 tysięcy naszych zaległości dla nich plus 10 tysięcy z US. ZUS w sumie zdjął nam z konta 110 tysięcy (kwoty przykładowe, ale bliskie prawdzie smile ), US napisał nam pismo, że ich roszczenia zostały zapokojone. Gdzie są zatem pozostałe 50 tysięcy? I ja rozumiem, że księgowanie tego jest utrudnione, ale kurna przez 2 miesiące nie zaksięgować niczego i pobrać kasę 2 razy?
                          • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:15
                            Na rozliczenie konta bywa że czekamy 30 dni.
                          • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:18
                            wklejam ze strony ZUS

Rozliczymy Twoje konto w miarę możliwości jak najszybciej. Jeśli sprawa wymaga postępowania wyjaśniającego – nie później niż w ciągu miesiąca, a jeśli jest szczególnie skomplikowana – nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wpływu wniosku.

• bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 18:51
                              nenia1 napisała:

> wklejam ze strony ZUS
                              >
                              > Rozliczymy Twoje konto w miarę możliwości jak najszybciej. Jeśli sprawa wyma
                              > ga postępowania wyjaśniającego – nie później niż w ciągu miesiąca, a jeśli jest
                              > szczególnie skomplikowana – nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wpł
                              > ywu wniosku.
                              >
                              >

To wiem, ale dzięki za chęć pomocy! Chodzi mi o trochę inna sprawę: moim zdaniem musi być jakiś ustawowy termin, który określa w jakim czasie wpłaty są księgowane. Przyznała to również dziś pani naczelnik, ale powiedziała, że nam nie powie, bo jest od egzekucji, a nie rozliczeń. Czyli taka sytuacja: wpływają pieniądze do ZUSu, ale ktoś musi je zaksięgować na koncie i na pewno jest na to określony czas. U nas ktoś tego nie zrobił, więc cały czas mamy zadłużenie. Rozliczenie konta jest po tym, jak są księgowane kwoty na rachunku i wygląda tak, że wszystko jest szczegółowo rozpisane na co poszło. A mnie chodzi o ten pierwszy etap, czyli zaksięgowanie wpłaty. Bo u nas wygląda to tak, że wpłaty od kwietnia do 7 sierpnia zaksięgowano nam 1 października. Reszta pieniędzy jest niewiadomo gdzie. Ja nie mogę spać, bo boje się, że wjadą nam z egzekucją tej samej kwoty 3 raz, bo w sumie czemu nie? A jak to zrobią, to ja zamykam firmę, bo stracę płynność finansową.
                              • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 20:08

> Czyli taka sytuacja: wpływają pienią
                                > dze do ZUSu, ale ktoś musi je zaksięgować na koncie i na pewno jest na to okreś
                                > lony czas. U nas ktoś tego nie zrobił, więc cały czas mamy zadłużenie. Rozlicze
                                > nie konta jest po tym, jak są księgowane kwoty na rachunku i wygląda tak, że ws
                                > zystko jest szczegółowo rozpisane na co poszło.

szczerze ci powiem, nie wiem, do szczęście nigdy nie było mi to potrzebne. Generalnie raczej szybko
                                jest księgowane, wiem jak "załatwiamy" zaświadczenie o niezaleganiu, czasem komuś brakuje 10 zł. szybka dopłata i zaświadczenie zaraz jest. No nie może być dłużej księgowana normalna wpłata niż 30 dni, bo by się zaległości pokazywały. A jakbyś tak wystąpiła o zaświadczenie, występowałaś? Natomiast ty masz zajęcie, tu może być inaczej. A próbowałaś coś załatwić przez infolinię, ale może wystąpić o zaświadczenie o niezaleganiu?
                                • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 21:18
                                  nenia1 napisała:

No nie może być dł
                                  > użej księgowana normalna wpłata niż 30 dni, bo by się zaległości pokazywały. A
                                  > jakbyś tak wystąpiła o zaświadczenie, występowałaś? Natomiast ty masz zajęcie,
                                  > tu może być inaczej. A próbowałaś coś załatwić przez infolinię, ale może wystąp
                                  > ić o zaświadczenie o niezaleganiu?

Ostatnią zaksięgowaną wpłatę mamy z 7 sierpnia. Od tego czasu do końca września ściągnięto nam naprawdę ogromne pieniądze, nigdzie ich nie ma. Mieliśmy zbieg egzekucji z ZUS i urzędu skarbowego (zapomnieliśmy na wielkim niefarcie). Urząd skarbowy dostał pieniądze od zbiegu w Zusie i już dawno je zaksięgował, ZUS zabrał nam pieniądze z egzekucji "normalnej" i jeszcze raz te same pieniądze w zbiegu (to egzekwuje inny oddział niż nasz). Pani w zbiegu podała nam wszystkie sygnatury tytułów, pokrywają się z tymi, które ZUS ściągnął w normalnym trybie (zanim nastąpił zbieg). Wystąpiliśmy o rozliczenie oraz o zaświadczenie o niezaleganiu. Rozliczenie ma jeszcze tydzień na odpowiedź, zaświadczenie o niezaleganiu termin minął dziś, nic nie mamy.
                                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 21:21
                                    A jeśli chodzi o infolinię: nie udzielamy takich informacji. W środę mamy spotkanie z naczelniczką działu rozliczeń. Złożyliśmy też wniosek o wstrzymanie egzekucji (bez odpowiedzi) oraz skargę na opieszałość (również bez odpowiedzi). Ja wiem, że to brzmi jak jakaś opowieść z mchu i paproci, ale to jest sama prawda. Ja już naprawdę nie wiem co mam robić.
                                    • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 21:26
                                      A na opieszałość w regulowaniu zobowiązań wobec ZUS kto złoży?
                                      • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 21:28
                                        Pracownicy, którym potrącałaś składki? Jak znam życie, to nawet nie mają o tym pojęcia
                                        • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 22:26
                                          mizantropka_20 napisała:

> Pracownicy, którym potrącałaś składki? Jak znam życie, to nawet nie mają o tym
                                          > pojęcia
                                          >

Ale czekaj... Masz w ogóle pojęcie na czym polega pensja brutto i netto?
                                          • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 06:03
                                            Wyobraź sobie, że wiem. Od brutto potrąca się m.in. składki Zus (e+r+ch) oraz zdrowotną, czyli pracownik o te wartości "dostaje mniej na rękę". Ty jak rozumiem, zamiast przekazywać tą pracowniczą kasę do ZUS czasowo ją przytulałaś, tak? Tak czasowo, że aż Zus musiał wszcząć egzekucje. Ale ten Zus zły......
                                            • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 10:08
                                              mizantropka_20 napisała:

> Wyobraź sobie, że wiem. Od brutto potrąca się m.in. składki Zus (e+r+ch) oraz z
                                              > drowotną, czyli pracownik o te wartości "dostaje mniej na rękę". Ty jak rozumie
                                              > m, zamiast przekazywać tą pracowniczą kasę do ZUS czasowo ją przytulałaś, tak?
                                              > Tak czasowo, że aż Zus musiał wszcząć egzekucje. Ale ten Zus zły......
                                              >
                                              a skąd wiesz, że przytulała? A może wykładała na pensje a na wykładanie do ZUS już nie starczyło?
                                              Przecież brutto to w całości koszt pracodawcy, to nie tak, że pracownik przynosi coś w zębach, pracodawca musi twoje brutto najpierw "dostać" od kontrahentów, potem obliczyć twoje netto i potrącić z brutta na ZUS. A jak ma zatory płatnicze? Wystawia faktury a kontrahenci nie zapłacą? Ty dajesz mu na ZUS z twojej pensji wtedy? Nie, wtedy to pracodawca wykłada ze swoich środków na twoją pensję. I co myślisz, że jakiś PIP czy ZUS się przejmuje zatorami płatniczymi? Czy polskie państwo pomaga mu w skuteczny sposób wyegzekwować zadłużenie od kontrahentów? A słyszałaś jaką mamy ściągalność alimentów? Mniej więcej albo i gorzej wygląda to w działalności. Więc już tak się nie rozkręcaj jak masz wiedzę wyłącznie z poziomu etatu czyli własne wyobrażenia.

Garść danych z 2023
                                              86 proc. podmiotów z sektora MŚP wystawia faktury z odroczonym terminem płatności, a aż połowa z nich otrzymuje zapłatę z opóźnieniem. Zatory płatnicze występują w niemal każdej branży, ale w kilku są wyjątkowo uciążliwe. Jedną z nich jest transport, gdzie długie terminy płatności są standardem. 

Czytaj więcej na Prawo.pl:
                                              www.prawo.pl/biznes/firmy-nie-placa-w-terminie-ustawa-antyzatorowa-nie-pomogla,525934.html
                                      • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 22:31
                                        mizantropka_20 napisała:

> A na opieszałość w regulowaniu zobowiązań wobec ZUS kto złoży?
                                        >

Za niepłacenie w terminie płaci się odsetki i niemałe koszty egzekucji. Naprawdę nie opłaca się nie płacić. Tylko ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Pozdrawiam serdecznie!
                                        • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 06:14
                                          Za to ty wiesz, zostań zatem w poczuciu własnej zajebistości. Pozdrawiam
                                    • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 21:33

> A jeśli chodzi o infolinię: nie udzielamy takich informacji. W środę mamy spotk
                                      > anie z naczelniczką działu rozliczeń. Złożyliśmy też wniosek o wstrzymanie egze
                                      > kucji (bez odpowiedzi) oraz skargę na opieszałość (również bez odpowiedzi). Ja
                                      > wiem, że to brzmi jak jakaś opowieść z mchu i paproci, ale to jest sama prawda.
                                      > Ja już naprawdę nie wiem co mam robić.

ok, poczekaj zatem jeszcze na te zaświadczenie, tam się ktoś podpisuje, więc ten ktoś sprawę bada i musi ci podać powód odmowy wydania zaświadczenia albo zaświadczenie wydać. A jak masz już umówione spotkanie to idź na nie, wiadomo, i daj znać co dalej. Ciekawa sprawa w sumie, ciekawe co ci powiedzą. Nie odbierz źle, że tak piszę, bo wiem, że duży stres dla was, tak z zawodowej ciekawości po prostu piszę.
                                      • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 22:24
                                        nenia1 napisała:

Nie odbierz źl
                                        > e, że tak piszę, bo wiem, że duży stres dla was, tak z zawodowej ciekawości po
                                        > prostu piszę.

Pewnie, że napiszę, rozumiem ciekawość smile mam nadzieję, że w środę czegoś się dowiemy.
                              • zosia_1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 08:04
                                "a nie mogę spać, bo boje się, że wjadą nam z egzekucją tej samej kwoty 3 raz, bo w sumie czemu nie?" - nie wuerzę w to co piszesz. Wcześniej spałaś spokojnie mimo zaległości w zus I nagle teraz się boisz? Dorawa przykra, aczkolwiek egzekucja w ogóle nie wzięła się znikąd
                                • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 09:24
                                  Jeśli ma się chwilowe problemy z płatnościami można szybko skontaktować się z zus i złożyć wniosek o raty na powstałe już zaległości albo odroczenie terminu płatności przyszłych składek. Dużo płatników z tego korzysta.
                                  • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 10:15
                                    milla7605 napisała:

> Jeśli ma się chwilowe problemy z płatnościami można szybko skontaktować się z
                                    > zus i złożyć wniosek o raty na powstałe już zaległości albo odroczenie terminu
                                    > płatności przyszłych składek. Dużo płatników z tego korzysta.

a ZUS wcale się nie musi na to zgodzić. Układ ratalny czy odroczenie terminu nie przysługują
                                    bo złożysz wniosek, ZUS musi na to wyrazić zgodę i nie zawsze wyraża. Z tego roku mam sprawę
                                    podatnika, gdzie ZUS odmówił bo jak stwierdził - więcej i szybciej zaspokoi się z egzekucji niż z układu
                                    ratalnego.
                                    • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 10:37
                                      nenia1 napisała
                                      > a ZUS wcale się nie musi na to zgodzić. Układ ratalny czy odroczenie terminu ni
                                      > e przysługują
                                      > bo złożysz wniosek, ZUS musi na to wyrazić zgodę i nie zawsze wyraża. Z tego ro
                                      > ku mam sprawę
                                      > podatnika, gdzie ZUS odmówił bo jak stwierdził - więcej i szybciej zaspokoi się
                                      > z egzekucji niż z układu
                                      > ratalnego.

Otóż to. Już pomijam, że złożenie takiego wniosku nie jest wcale proste.
                                      Generalnie to jedyny znany mi wśród znajomych przypadek, kiedy ZUS poszedł na układ ratalny to wieloletnie zaległości w spółce, która wykazywała minimalne przychody, więc rzeczywiście nie było z czego robić egzekucji.
                                      • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 14:08
                                        Fakt, znacznie prościej jest po prostu nie płacić. Dlaczego wtedy nie wynajęłaś kogoś, kto by ci pomógł? Księgowej, prawnika, kogokolwiek? Przecież z tego co czytam, stać cię
                                        • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 14:30
                                          mizantropka_20 napisała:

> Fakt, znacznie prościej jest po prostu nie płacić. Dlaczego wtedy nie wynajęłaś
                                          > kogoś, kto by ci pomógł? Księgowej, prawnika, kogokolwiek? Przecież z tego co
                                          > czytam, stać cię
                                          >

a możesz jasno wyłożyć co właściwie chcesz przekazać swoimi postami? Bo widzisz, tu nikt nie płacze, że jest egzekucja, tylko że egzekucja nie odbywa się w sposób prawidłowy. A żeby odbyła się w sposób prawidłowy autorka nie musiała nic robić.
                                      • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 16:35
                                        Nie opowiadaj bzdur, raty można dość łatwo dostać i nie trzeba mieć wieloletniego długu. To się od kilku lat bardzo zmieniło na plus. Kiedyś było trudniej, trzeba było jako warunek opłacić skladke emerytalna i zdrowotna za pracowników bo to nie wchodziło w raty. Teraz wszystko wchodzi w raty.
                                        • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 17:11
                                          milla7605 napisała:

> Nie opowiadaj bzdur, raty można dość łatwo dostać i nie trzeba mieć wieloletnie
                                          > go długu. To się od kilku lat bardzo zmieniło na plus. Kiedyś było trudniej, tr
                                          > zeba było jako warunek opłacić skladke emerytalna i zdrowotna za pracowników bo
                                          > to nie wchodziło w raty. Teraz wszystko wchodzi w raty.

Ja piszę o doświadczeniu swoim i znajomych, nie wiem dlaczego piszesz, że to bzdury. Raz osobiście składałam wniosek o rozłożenie na raty i został odrzucony (z rok temu to było), znajomi z wieloletnimi długami mieli pozytywną decyzję.
                                          W tym roku zatem nie złożyłam wniosku.

Owszem, gdybym płaciła na czas albo udało się rozłożyć zaległości na raty to mojego problemu by nie było.

Ale wciąż problemem nie jest egzekucja należności, tylko to, że należności wyegzekwowano, nie zaksięgowano na koncie ZUS, a następnie wyegzekwowano po raz drugi i również nie zaksięgowano, w związku z czym ZUS twierdzi, że nadal jest dług, który tymczasem został spłacony podwójnie.

Załóżmy, że spóźniasz się z ratą kredytu i bank realizuje sobie na twoim koncie zajęcie tej raty. Nie księguje jej i postanawia zająć drugi raz. Po czym okazuje się, że tych pieniędzy nie ma na twoim koncie ani na koncie banku, bo nie zostały rozliczone. Byłabyś zadowolona z takiego obrotu sprawy?
                                        • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 19:13
                                          No ale można przecież pracowniczą kasę przeznaczyć na własne potrzeby. Po co tam jakieś ugody z ZUS
                                          • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 20:34
                                            mizantropka_20 napisała:

> No ale można przecież pracowniczą kasę przeznaczyć na własne potrzeby. Po co ta
                                            > m jakieś ugody z ZUS
                                            >

Nie wyprowadzisz mnie z równowagi. Nie pozwolę również na to, żeby kłamstwa, które piszesz na mój temat pozostały bez odpowiedzi. Nie masz pojęcia o mojej sytuacji (poza tym co napisałam, czyli, że mam problem z podwójną egzekucją tego samego długu) i nic nie uprawnia cię do pisania, że jestem złodziejką i przeznaczyłam pieniądze ze składek na swoje potrzeby.

Co takiego wydarzyło się w twoim życiu, że jesteś tak napastliwa w stosunku do osoby, której nie znasz i co twoim zdaniem uprawnia cię do pisania o mnie takich rzeczy?
                                            • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 06.10.24, 06:15
                                              Stało się to, że drażni mnie jak ktoś nieuczciwy jest święcie oburzony nieuczciwością wymierzoną w niego. Aż tyle i tylko tyle. Wiesz, nie bardzo ci wypada rzucać w ZUS kamieniem. O twojej arogancji i umniejszaniu interlokutorowi nie wspomnę. Tylko wredna zna różnicę pomiędzy wynagrodzeniem brutto i netto. A złodziejką jesteś, bo przywłaszczasz sobie nie swoją kasę, dla jasności, nie mam na myśli składek stanowiących koszt pracodawcy, tylko te które potrącasz pracownikom. Fakt, czasowo, ale jednak tylko egzekucja jest w stanie tą kasę ci wydrzeć.
                                    • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 13:47
                                      W ostatnich latach jest bardzo dużo pozytywnie rozpatrywanych wniosków.
                                      • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 14:00
                                        Zaraz przeczytasz, że nie wiesz co piszesz i nie znasz się. Wredna wie lepiej, bo na wszelki wypadek z takich ścieżek nie korzystałą
                                        • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 14:01
                                          *korzystała
                                • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 09:48
                                  zosia_1 napisała:

> "a nie mogę spać, bo boje się, że wjadą nam z egzekucją tej samej kwoty 3 raz,
                                  > bo w sumie czemu nie?" - nie wuerzę w to co piszesz. Wcześniej spałaś spokojnie
                                  > mimo zaległości w zus I nagle teraz się boisz? Dorawa przykra, aczkolwiek egz
                                  > ekucja w ogóle nie wzięła się znikąd

Rozumiem, że dla ciebie to ok, że dług został ściągnięty dwukrotnie i pieniądze wyparowały? Nie, nie spałam spokojnie mając zaległości w ZUSie, ale teraz jest gorzej, bo okazało się, że urząd może zabierać pieniądze i nie księgować ich w nieskończoność.
                        • zosia_1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 08:00
                          "to działa tylko wtedy gdy są regularne wpłaty, ale nawet wtedy rozbicie na składki bywa" A to składki można wpłacać nieregularnie?
                          • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 09:23
                            No jak nie można, jak można? Dziewucha ci w tym względzie doradzi, a potem będzie pruła się na forum, że wszyscy łącznie z Zusem (wyłączając nenie) są głupi, tylko ona jedna mądra. Zastanawiam się tylko dlaczego hamas nie dorzucił się do składek tak wiernej orędowniczce. Przipdeg?
                            • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 10:42
                              mizantropka_20 napisała:

> No jak nie można, jak można? Dziewucha ci w tym względzie doradzi, a potem będz
                              > ie pruła się na forum, że wszyscy łącznie z Zusem (wyłączając nenie) są głupi,
                              > tylko ona jedna mądra. Zastanawiam się tylko dlaczego hamas nie dorzucił się do
                              > składek tak wiernej orędowniczce. Przipdeg?
                              >

Nie napisałam nigdy o nikim na tym forum, że jest głupi, więc nie kłam.
                              • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 13:58
                                Nie musiałaś, dyskredytujesz wszystkich, którzy cię krytykują, wielbisz jedyną, z którą ci po drodze
                                • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 17:21
                                  mizantropka_20 napisała:

> Nie musiałaś, dyskredytujesz wszystkich, którzy cię krytykują, wielbisz jedyną,
                                  > z którą ci po drodze
                                  >

Cytaty? Bo wciąż zarzucasz mi rzeczy, których nigdy nie napisałam. Kogo dyskredytuję w tym wątku? Ciebie? Od pierwszego swojego posta mnie atakujesz i piszesz to w sposób, z którym nie mogę się zgodzić, bo robisz ze mnie złodziejkę składek pracowników i malwersantkę. Dodajmy wstawki o Hamasie (co to ma do rzeczy?) i mamy obraz twoich występów w wątku.

Jak sama piszesz jesteś etatowcem, więc zapewne nie wiesz jak kolorowo prowadzi się jakikolwiek biznes w Polsce.
                                  • mizantropka_20 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 19:05
                                    Bo jesteś złodziejką i dziwię się, że hamas ci nie pomógł. Wystarczy?
                          • nenia1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 10:10
                            zosia_1 napisała:

> "to działa tylko wtedy gdy są regularne wpłaty, ale nawet wtedy rozbicie na skł
                            > adki bywa" A to składki można wpłacać nieregularnie?

a do pracy można się spóźniać?
            • zosia_1 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 07:45
              Z kwietnia i maja? A mamy płatności za czerwiec, lipiec, sierpień- a Ty pisałaś, że zusów płacisz ok 20 tyś zł/ m-c i tylko 2 miesiące Tylko słabsze byly..I naprawdę chcesz wziąć prawnika za " niesłusznie" pobrane pieniądze?.
              • alicia033 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 08:46
                zosia_1 napisała:

> I naprawdę chcesz wziąć prawnika za " niesłusznie" pobrane pieniądze?.

Ano tak. Skoro dziewucha zapłaciła to tak, pieniądze pobrane via egzekucja skarbowa zostały pobrane niesłusznie.
                • milla7605 Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 09:33
                  Żeby stwierdzić kto winny trzeba by wysłuchać długiej strony. Wiemy tylko tyle co powiedziała autorka wątku.
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 10:01
                    milla7605 napisała:

> Żeby stwierdzić kto winny trzeba by wysłuchać długiej strony. Wiemy tylko tyle
                    > co powiedziała autorka wątku.

Właśnie o to chodzi w tej sprawie, że nie wiemy co mówi druga strona, bo nie mówi. Gdyż nie rozliczono tych wpłat, więc pieniędzy nie ma i nikt nie wie gdzie one są.
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: ZUS nowy wątek w sprawie 05.10.24, 09:49
                zosia_1 napisała:

> Z kwietnia i maja? A mamy płatności za czerwiec, lipiec, sierpień- a Ty pisała
                > ś, że zusów płacisz ok 20 tyś zł/ m-c i tylko 2 miesiące Tylko słabsze byly..I
                > naprawdę chcesz wziąć prawnika za " niesłusznie" pobrane pieniądze?.

Płatności, które wykonaliśmy w kwietniu i maju zostały zaksięgowane przez ZUS w październiku. Rozumiesz?
    • marta.graca Re: ZUS nowy wątek w sprawie 04.10.24, 19:41
      Tak, miałam. Klient miał dwie spółki, zamiast zapłacić składkę ZUS z jednej, zapłacił przez pomyłkę z drugiej - 25 tys. Nie chcieli oddać, bo toczy się akurat sprawa, gdzie zakwestionował umowę o pracę pracownicy. Trzeba było pójść do sądu, akurat był Covid, minął z rok, zanim wyznaczyli sprawę. Odsetek musieli zapłacić 5 tys.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka