Dodaj do ulubionych

Robot planetarny

13.10.24, 10:45
Przejrzałam forum, ale ostatni wątek w tym temacie jest sprzed kilku lat.
A ja właśnie dojrzewam do kupna robota planetarnego. Głównie do ciast drożdżowych czy sernika.
Zależy mi, żeby był prosty w obsłudze (będzie go często używać 12latka z fazą na pieczenie), trwały i ładny.

Czy wystarczy któryś z Lidla czy nie warto?
Bosch MUM jak dla mnie brzydki i ma za dużo końcówek (ale już wbudowana waga wydaje się świetnym ułatwieniem).
Ja gotuję bez udziwnień - wystarcza mi mikser i blender ręczny oraz nóż i deska do krojenia wink, ale młoda wyraźnie potrzebuje czegoś, co ułatwi jej eksperymenty kuchenne.

Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • sabek81 Re: Robot planetarny 13.10.24, 10:54
      Kitchen aid tylko i wyłącznie.
      • bei Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:04
        Też tak myślałam, pierwszy zostawiłam synowi ( jego rówieśnik), a ten mój, kupiony w jedynym słusznym sklepie ( Vivamix) -głośno pracuje, i non stop odkręca się jedna ze śrub w obudowie .
        • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:13
          oo, mam identycznie, pracuje jak stara mlockarnia, tez srubka ciagle sie luzuej, nawet smar zostal zmieniony, serwis nie widzi problemu, KA nawet sie nie pofatygowalo zeby na maila odpowiedziec
          uzywam tylko do robienia lodow i ciasta na makaron, przy ubijaniu bitej smietany z pupla mnao 'rozeszla' sie rozga itp, itd
        • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:20
          pewnie odkad KA stal sie whirlpoolem, ksiegwi wzieli sprawy w swoje rece i jakosc chinsklich materialow i podzespolow spadla znaczaco
          • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:20
            * chinskich
          • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:58
            Mój nie jest chiński (sprawdzaliśmy na opakowaniu) i KitchenAid swoje roboty nadal produkuje w USA (przynajmniej na amerykańskim rynku), reszta urządzeń jest produkowana lub ma podzespoły robione w Chinach (ale nie tylko co Whirpool ma też fabryki w Europie i w Polsce).
            Jakość i wykonanie pomiędzy robotem a np blenderem czy mikserem ręcznym jest nieporównywalna, blender jest plastikowy i tak samo mikser ręczny i obejrzałam w sklepie i ja bym tego nie kupiła, wygląda kiepsko (jak wyprodukowany w innej firmie).
            • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 17:08
              moj tez madeinusa i dziala jak dziala, a co jest wlozone do srodka to i tak nie wiemy

odnosze sie do analogii z ciuchami/akcesoriami, nawet tymi luksusowymi, z racji pracy mam wglad gdzie sa produkowane tongue_out

drobne agd boscha tez skladane roznie : chiny/turcja.slowenia.polska, duze bywa z de (zmywarki wyzszych linii, lodowki/zamrazarki) ale czesci zamienne czesto sa z chin
            • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 17:14
              a i produkcja w stanach nie gwarantuje super jakosci tongue_out

w kazdym z naszych smokow (a mamy juz trzeci) po roku cos zaczynalo byc nie tak, w ostatnim np ''dzwonia' od czasu do blaszki od hamulcow, w poprzednim kontrolki tylnego ekranu w zaglowki zaczely migac po poltora roku i bywalo, ze stopien sie blokowal, niby pierdoly ale jednak to nie jest poziom kuchennego gazdetu tongue_out tak.,ze ten smile
              • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 17:31
                A tu się zgadzam, ani to ze z USA będzie lepsze ani to że z Chin będzie gorsze. Na razie odpukać w KA nic się nie luzuje, da się ubić 1 żółtko, zgarnia wszytko bez problemu i jest umiarkowanie głośny.

Lubie wiedzieć co kupuje, gdzie jest produkowane i kto jest podmiotem odpowiedzialnym/właścicielem firmy i nie sprawdzam tego w Wikipedii ani przez AI (i taka Ikea czy Rossmann potrafi zaskoczyć)

Moje japońskie auto będzie miało niedługo 3 lata i odpukać nic nie trzeszczy, nie dzwoni i nie zacina się i bardzo mnie to cieszy bo trzeszczące plastiki potrafią doprowadzić do szału jak się jedzie 1200 km (koleżanka ma nowe Volvo i słychać różnicę, tu widać że to chińczyk).

Po prawie 3 tygodniach w wynajętym mieszkaniu cieszę się że kupiłam droższy model zmywarki i lodówki - spałam w salonie z aneksem kuchennym i oba te sprzęty były najtańsze z możliwych i wydawały tak głośne dźwięki, że przez pierwsze 3 dni myślałam że zaraz padną, potem okazało się że to standard
                • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 17:54
                  wiadomo, wszystko zalezy od uzytych materialow

jeden z pierwszych aparatow domowego artysty smile canon cos tam, szukal dlugo az znalazl produkowany w japonii i okazalo sie, ze ma martwy piksel i jest jakis taki 'skrzypiacy', w sklepie wymienili ale na chinski tongue_out, ktory spasowany idealnie dziala bez zarzutu do dzisiaj
                  nie ma reguly

ps
                  dlatego nie kupilismy volvo (z cala nasza milosci do marki) przy wymianie pierwszego smoka, choc serce sie rwalo a szkielka swarowskiego kusily oczy tongue_out
                  • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 18:48
                    Też rozważałam Volvo ale te najtańsze (najmniejszy suv), miało plastiki gorszej jakości niż w Skodzie, a to co nam się podobało było z terminem oczekiwania 10 miesięcy bez gwarancji ceny.
                    Darowałam sobie Volvo po tym, gdy mimo wielokrotnych prób kontaktu z dealerem, pisaniem maili i dzwonieniem (do konkretnej osoby), nikt przez 2 tyg nie raczył się odezwać, nie mówiąc o ofercie czy wycenie.

Już nie widok na Powązki ale widok na blok który ma widok na Powązki, bo nadal nie mogę użyć Walkera (chociaż już na wszelki wypadek zamówiłam na cyber monday 😜), a musieliśmy zmienić lokum bo poprzednie nie było już dostępne.

Chciałabym już wrócić do domu, nie tego warszawskiego ale tego holenderskiego, zobaczyć co w ogrodzie i w domu. Jak wyjeżdżałam przyniosłam amarylisy z piwnicy, powinny już kwitnąć 🥺
                    Jak się uda to pojedziemy z powrotem na święta i wrócę po świętach rehabilitować się w PL.
                    • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 19:42
                      my po prostu stwierdzilismy, ze nie damy za volvo wiecej kasy niz kosztuje smok, nie i juz tongue_out

6-8tyg bez obciazania stopy, no inaczej sie nie da 🤬
                      • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 21:40
                        A my stwierdziliśmy że skoro przedstawicieli firmy nie interesuje klient, to nie będę się narzucać 🙄 i te trzeszczące plastiki 😂

Niby po 2 tygodniach miałem zacząć nosić Walkera, miałam nadzieję że tak będzie bo uszkodzę sobie zdrową nogę od tego kicania.
                        Minęły prawie 4 tyg, cięcie jeszcze się nie zrosło do końca (najgorzej jest na kostce) i nie mogę założyć Walkera, mam w poniedziałek kolejna wizytę kontrolna i może dostanę zgodę na minimalne chociaż obciążenie stopy.

Ileż można kicać!!! 😡

Na razie mam zwolnienie do końca roku, ortopeda powiedział że będę mogła założyć normalne buty po 2 miesiącach od operacji, a powrót do normalności 4 miesiące po operacji.
                        Na buty za 4 tygodnie nie liczę, ale nadal trzym się kurczowo tych 4 miesięcy czyli byle do wiosny.
                        • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 21:48
                          mnie to mowisz??? tyle, ze moglam te kilka krokow do lazienki w walkerze robic ale nie wiecej
                          stopa a kostka i 'podbicie' sa szczegolnie wredne jesli chodzi o gojenie po cieciu, cienka, malo ukrwiona skora

trzymaj sie tego, ze z kazdym tygodniem bedzie lepiej !

4 miesiace? hmm, 6 moze 8 😄

mialam miec ostatnia wizyte jutro ale dopadla mnie jakas parszywa infekcja (pierwszy raz od 6 lat!) zatoki, gardlo i musialam przelozyc o tydzien a boli mnie prawy piszczel mimo rehabilitacji 😡
                          • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 22:05
                            Czyli naiwnie zakładam, że jak dostanę zgodę na walkera w poniedziałek rano, to po południu wejdę na 3 piętro??
                            Czyli nadal będę kicać 😳😩 na razie na rehabie ćwiczę na siedząco stawianie całej stopy na podłodze (ze średnim rezultatem bo od spodu jest spuchnięta i nie nadal nie czuję części palców i podeszwy), ale bez żadnego obciążenia bo nie wolno mi stawać.

Dokładnie to usłyszałam od pielęgniarek, że jak na stopę to świetnie się goi, ale skóra na kostce jest cienka i gorzej ukrwiona i to może potrwać. metalowe stemple mi zdjęli i mam tylko „szwy” w plasterkach, ale nadal nie mogę moczyć stopy.

Chyba nie do końca ogarniam poziom skomplikowania operacji i czasu rehabilitacji, wzięto mnie z zaskoczenia, nie do końca wszystko do mnie dociera, chyba mam zbyt optymistyczne podejście. Muszę chyba przemyśleć moje plany na kolejne parę miesięcy 😩

Wyobrażam sobie co przechodziłaś, aż mi słabo jak uświadomiłam sobie że przeszłaś przez to dwa razy. Ja mam dość po niecałym miesiącu, bardzo współczuję i podziwiam.
                            • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 22:12
                              bardzo naiwnie 🤣😘😘

nawet trzy razy wliczajac kolano 😉 ale przy kolanie przystojniak pozwolil na krotkie obciazanie po 10 dniach

u mnie inny zakres ale zalecenia podobne, co poradzic, trzeba przezyc 😘 domyslam sie, ze mialas szyte wiezadla w stawie skokowym stad takie restrykcje, to bardziej koronkowa robia niz sruby i plytki
                              • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 22:23
                                Miałam przeszczep ścięgna, szyty mięsień i ścięgna i specjalne śruby wwiercone w kość śródstopia żeby przyczepić do nich taśmy wzmacniające mięsień piszczelowy.
                                Taśmy i śruby/haki zostają na stałe.

Jeszcze tak, żeby zupełnie nie móc stanąć na obie nogi to nie miałam, nawet jak zlałam sobie mały palec u stopy, to po ok 3-4 dniach mogłam lekko obciążać nogę na piecie więc dało się z kulami kuśtykać.

A planowaliśmy jechać w przyszłą sobotę w końcu do domu, a tam też schody 😭 mam dość wynajmowanych mieszkań 😖
                              • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 22:27
                                mysiulek08 napisała:

> bardzo naiwnie 🤣😘😘
                                >
                                Jestem totalnie naiwna, przecież zastrzyki przeciwzakrzepowe mam przepisane na 50 (!!) dni, że też nie dało mi to nic do myślenia 😱
                                • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 22:36
                                  ostro 🙂
                                  przy kolanie tyle co w szpitalu, potem aspiryna 😁 nawet przystojniak tlumaczyl dlaczego ale nie pamietam, przy pierwszej stopie podobnie a po drugiej tylko pradaxa przez miesiac, pewnie inne schematy operacji i postepowania pooperacyjnego
                                  • andace Re: Robot planetarny 05.12.24, 08:27
                                    Zakładam ze czas brania leku związany jest ściśle z planowanym czasem unieruchomienia/ograniczenia ruchu (50 dni!)
                                    • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.12.24, 13:16
                                      czyli 6-7 tygodni, biedula 😘😘
                • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 18:06
                  a tu juz w domu czy na nadal masz widok na powazki ? tongue_out
              • thank_you Re: Robot planetarny 04.12.24, 18:18
                W moim niemieckim samochodzie, który miał pakiet „M” musiałam dolewać samodzielnie olej, bo go pil jak smok. Auto bliżej 7 cyfrowej liczby i takie coś. Oczywiście na forum dowiedziałam się, że nie mam tego (takiego!) auta, bo ktoś inny też z „M” miał i takich problemów nie uświadczył. Wot, zabawne. wink
                • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 18:28
                  czego to sie na tym forum nie dowiedzialam tongue_out lacznie z tym, ze w budce z blachy skleconej mieszkam i nie jest mozliwe pracowanie tylko przez 8h dziennie przez 5 dni wtyg (albo krocej) w amerykanskiej firmie tongue_out

i ze niezmozliwe, absolutnie niemozliwe zeby kot nie chcial jesc mokrej karmy, musi zjesc i koniec!
                  • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 18:50
                    Wszystkie 3 mamy fankę i ona ma talent do dopisywania historii i swojego wyobrażenia, co mówi zdecydowanie więcej o niej niż o nas 🙃
                    • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 19:43
                      ale akurat budka z blachy i ocena stylu pracy naszego szefa to nie ta 'fanka' tongue_out
                      • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 21:29
                        To wiem, ale fanką odpala się od wszystkiego 😂
                        • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 21:32
                          i na wszystkim sie zna 🤣😉
                          • andace Re: Robot planetarny 04.12.24, 21:41
                            😂😂🙄
    • heca007 Re: Robot planetarny 13.10.24, 10:59
      Mam KA. Mnie wystarcza.
      • nelamela Re: Robot planetarny 04.12.24, 22:31
        heca007 napisała:

> Mam KA. Mnie wystarcza.

Mam i ja.Jest idealny.Polecam.
    • arwena_111 Re: Robot planetarny 13.10.24, 11:24
      Mam Boscha MUM 9 - jest ładny. Inna rzecz, że nie stoi cały czas na blacie. Ale przerobiłam wiele. Naszukałam się takiego, który ma wszystko metalowe ( zatopienie części to do ubijaczki piany w plastiku to porażka ). Potrzebowałam takiego, gdzie jak się coś zepsuje - dokupię część, a nie całego robota.
      I nie za miliony.
      Jestem bardzo zadowolona smile.
      • niebieskalimonka Re: Robot planetarny 13.10.24, 11:28
        Wrzucisz link do modelu?
        Których końcówek używasz?
        • arwena_111 Re: Robot planetarny 13.10.24, 11:39
          mam taki www.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/bosch-mum9b34s27.bhtml?gad_source=1

Nie chciałam miliona dostawek, których nie będę używała. Z tego używam wszystko. Myślę o dokupieniu sokowirówki czy jak to się zwie i drugiej misy. Ogromną zaletą jest to, że ma chyba największą misę na rynku - jak kupowałam to sprawdzałam.
          • thank_you Re: Robot planetarny 13.10.24, 11:50
            Nie, tym dużym KA jest dużo większa misa, mój Kenwood ma prawie 7 litrową. ;P Do tego gotuje.
            • arwena_111 Re: Robot planetarny 13.10.24, 12:12
              Misę mam 5l. KA w podstawowej wersji ma w opisie 4,8
              Kenwood mnie nie przekonał
              • thank_you Re: Robot planetarny 13.10.24, 12:19
                Ja miałam MUMa, moja siostra ma tego lepszego MUMa, mam KA i Kenwooda Cooking Chef XL - i pomijając wygląd - ten ostatni to najlepszy robot planetarny ever. tongue_out Robi najlepsze ciasta, najlepiej i najszybciej wyrabia. Działamy w kręgu tych samych przepisów, mam porównanie naoczne. wink Niestety jest wielki i brzydki, wygląda jak maszyna do szycia, ale już sobie chwilowo odpuściłam estetykę w kuchni, przy tak dużej rodzinie jak moja.
    • kropkaa Re: Robot planetarny 13.10.24, 11:29
      Mój KA ma już dobre kilkanaście lat, a kocham nadal tak samo.
    • pepsi.only Re: Robot planetarny 13.10.24, 11:30
      MUM jest brzydki? No tak, kwestia gustu.
      Za to jaki praktyczny- używałam kilkanaście lat, po prostu lubiłam MUM z wzajemnością.
      Przesiadłam się na KA. Zaleta- jest ładny. No i tyle.
      No dobra, na razie z KA "obwąchujemy się" od kilku miesiecy, i jakoś zdania nie mogę sobie wyrobić, czy to dobry, czy taki se robot. Ale ładny jest i stoi na bufecie.
    • primula.alpicola Re: Robot planetarny 13.10.24, 11:30
      Polecam Bosh Mum. Mam wprawdzie stary już model (nie do zdarcia, skubany), i ma jakieś wady, alebi tak ho uwielbiam. W użyciu prawie codziennie.
      • but.first.coffee Re: Robot planetarny 13.10.24, 12:44
        I nie jest tak głośny jak KA. I ma mocniejszy silnik. KA jest li i jedynie ładny.
        • thank_you Re: Robot planetarny 13.10.24, 12:51
          KitchenAid jest inny, jego największą zaletą jest to, że w odróżnieniu od tych Mumow i innych - u większości ludzi stoi na blacie, więc częściej się go używa.
          • mayaalex Re: Robot planetarny 13.10.24, 17:07
            dokladnie. Mam KA, stoi na blacie i korzystam z niego dosc czesto. Gdybym miala cos brzydszego to wolalabym to gdzies schowac wiec uzywalabym naprawde sporadycznie.
            • mysiulek08 Re: Robot planetarny 13.10.24, 17:09
              lzej i latwiej schowac KA niz MUM9 tongue_out
              • thank_you Re: Robot planetarny 13.10.24, 17:37
                Chodzi o to, aby NIE chować, a nie o to, co łatwiej chować. tongue_out
                • mysiulek08 Re: Robot planetarny 13.10.24, 18:04
                  Gdybym miala cos brzydszego to wolalabym to gdzies schowac wiec uzywalabym naprawde sporadycznie tongue_out

pojecie brzydoty/ladnosci jest osobnicze, jesli mialabym chowac, to zdecydowanie KA, tym bardziej, ze jest lzejszy od mum9 tongue_out

zasadniczo nie bardzo widze sens chowania robota gdzies do szuflady i szafki, jaki by nie byl to nie jest ani najmniejszy ani najlzejszy sprzet, chyba, ze (o czym kiedys byla mowa) schowek z roleta i wysuwanym blatem
                  • thank_you Re: Robot planetarny 13.10.24, 19:18
                    A jednak u większości ludzi w Polsce żadne mumy i inne Zelmer na Blatach nie stoją. Jak coś stoi na blacie, to w 90% TM albo KA.
                    • arwena_111 Re: Robot planetarny 13.10.24, 19:26
                      Gdybym miała KA - też byłby schowany. Po prostu na blacie mam ekspres do kawy, toster i czajnik. Bo to używam na co dzień. Wszystko co używam raz w miesiącu czy rzadziej - jest schowane.
                      • thank_you Re: Robot planetarny 13.10.24, 20:26
                        No i o tym pisze wyżej. smile Jak masz coś na blacie, to używasz częściej. Jak musisz wyciągać/wciągać itp to używasz okazjonalnie.
                        • arwena_111 Re: Robot planetarny 13.10.24, 21:30
                          No nie. Bo nie miele mięsa codziennie, nie piekę ciast codziennie. A do tego używam.
                    • iwles Re: Robot planetarny 13.10.24, 19:29

🤪
                      U mnie MUM stoi na wierzchu.
                      Kocham go 🥰
                      • hummorek Re: Robot planetarny 18.10.24, 10:00
                        U mnie też 😁, uwielbiam go, nie do zdarcia.
                    • mysiulek08 Re: Robot planetarny 13.10.24, 20:27
                      bazujesz na czym? na znajomych/serialach/kuchniach instagramowych?

Thankyou, jak Cie lubie, tak w temacie KA nigdy sie nie zgodzimy tongue_out

ps
                      ja mam inne spostrzezenia wink
                      • thank_you Re: Robot planetarny 13.10.24, 20:56
                        Tak, bazuje na tym co widzę u znajomych, w prasie, w filmach i innych miejscach, gdzie widzę kuchnię.

Boscha mum sobie nie przypominam, KA i Smegi - owszem.

• mysiulek08 Re: Robot planetarny 14.10.24, 00:17
                          sila reklamy 🤣😀
                          • thank_you Re: Robot planetarny 14.10.24, 07:18
                            Jakiej reklamy? Nie zwracałam na to wcześniej uwagi, sama
                            Miałam Boscha Mum, który mi się zepsuł a KA polecali na forumie, dopiero wtedy zaczęłam się przyglądać jak to wygląda w kuchniach ludzi. Zresztą ja też chciałam
                            go chować, ale dowiedziałam się, że szuflada mi się zarwie pod nim.
                            • mysiulek08 Re: Robot planetarny 15.10.24, 21:16
                              reklama w sensie 'legendy', wiesz te 100lat, amerykanskie filmy i seriale, itp tongue_out

sprzet jak sprzet bywaja lepsze, bywaja gorsze
                    • kaka-llina Re: Robot planetarny 13.10.24, 20:32
                      Mój kenwood stoi na blacie a śliczny nie jest.. Wygląda troche jak maszyna do szycia ale stoi bo uzywam czesto no i ciężki jest.Mam miejsce tylko jak uzywam musze troche od ściany odsunac i tyle.
                      • jola_ep Re: Robot planetarny 18.10.24, 05:58
                        Mam Kenwooda Titanium w wersji mniejszej, biały, dokupiłam szklaną misę i postawiłam w poprzek blatu. Uważam, że jest ładny i pasuje do mojej kuchni. Niestety, od paru lat można kupić tylko wersje XL.

Już poprzednio, przy malakserze, odkryłam, że ciężkie urządzenie musi stać na blacie, aby było używane. Przystawki mam w szufladzie obok.
            • evee1 Re: Robot planetarny 15.10.24, 00:44
              Wygląda, że nie mam gustu, bo akurat KA najmniej mi się podoba z wszystkich robotów. I ja moje sprzęty i tak chowam, na nie lubię mieć gratów na widoku. Poza młynkiem do kawy, bo jest używany najczęściej.
          • primula.alpicola Re: Robot planetarny 13.10.24, 21:48
            Mój Bosh Mum też stoi na blacie, nie wyobrażam sobie inaczej.
          • claudel6 Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:51
            u mnie mum stoi na blacie i ma piękny bordowy kolor.
        • mikams75 Re: Robot planetarny 04.01.25, 20:38
          a jak porownujesz moc silnika? KA jest innej konstrukcji.
      • claudel6 Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:51
        ja też jestem bardzo zadowolona z MUMa. mam chyba 4, używam intensywnie od lat, działa świetnie i nic się nie zepsuło. jak czytam, ze z KA odpadają śrubki za taką kasę...
    • przepio Re: Robot planetarny 13.10.24, 12:42
      Mam Mum, ma 8,9 lat? Posiadam wszystkie możliwe końcówki, niektórych nigdy nie używałam. Dokupiłam dodatkową misę. Jest bardzo ok. Najbardziej mnie cieszy chowany kabel.
      Jest brzydki? Wydaje mi się, że wszystkie planetarne wyglądają bardzo podobnie. Mój stoi stale na blacie, bo ja z tych, która po wyniesieniu czegoś lub schowaniu wyrzuca to z pamieci.
      • niebieskalimonka Re: Robot planetarny 13.10.24, 13:23
        No ja właśnie też zapominam o urządzeniach zaraz po tym jak je schowam w szafce.
        A ten MUM na zdjęciach w necie wygląda tak sobie (lubię design taki jak ma Kitchen Aid).
        No i te stosy końcówek - im więcej opcji tym większa szansa, że użyję raz i tyle.
        • dreg13 Re: Robot planetarny 13.10.24, 14:09
          Ale po co ci stosy koncowek? Przeciez mozesz kupic z trzema podstawowymi i koniec. Końcówki dokupujesz w zależnosci od potrzeby. I odpusc sobie z wagą - mam i nie korzystam, bo moim zdaniem słabo działa.
        • mysiulek08 Re: Robot planetarny 13.10.24, 17:16
          mum5 wyglada typowo jak robota, nie jest za wielki i za ciezki
          mum9 i owszem, duzy i ciezki

w obydwu modelach sa wersje podstawowe tylko z mieszadlami
          allegro.pl/oferta/robot-kuchenny-bosch-starline-mum54a00-planetarny-mum5-900w-3-9-l-szary-16117407780
          allegro.pl/oferta/robot-planetarny-bosch-mum9d33s11-optimum-8-1600w-16215488624 ten akurat jest z szatkownica, ktora akurat czesto sie przydaje

w KA, np rozgi nie mozna myc w zmywarce (kiedys byla cala inox, teraz juz nie)
          • kropkaa Re: Robot planetarny 13.10.24, 19:07
            Znowu jest cała inox.
            • mysiulek08 Re: Robot planetarny 13.10.24, 20:25
              w zestawie nie, nadal podstawa jest z auluminium

sklep.vivamix.pl/43l-mikser-classic-5k45ss-w-zestawie-1-id-980 - rozga artisan classic
              owszem cala w inox mozesz kupic osobno
              sklep.vivamix.pl/rozga-inox-do-artisan-5-classic-id-852
              • andace Re: Robot planetarny 13.10.24, 21:07
                W KitchenAid jest też zestaw z 3 mieszadłami stalowymi i 2 misami stalowymi (model 185), taki sobie kupiłam.

Powiem tak, do tej pory używałam do gotowania tylko blendera, teraz zaczęłam piec i KitchenAid jak na razie jest idealny - stoi na blacie (a mam poza tym tylko ekspres do kawy i miałam i czajnik elektryczny) i dzięki temu że stoi na wierzchu prawie codziennie go używam - dziś zrobiłam na śniadanie naleśniki, ser do naleśników, a teraz nastawiam bagietki. Dodatkowo kupiłam matowy antracytowy więc pasuje mi do kuchni.

www.kitchenaid.nl/mixers/middelgroot/859702301230/mixer-met-kantelbare-kop-48-l-artisan-premium-5ksm185ps-appelrood

Dokupiłam też do KA wagę z sitkiem i to jeszcze bardziej ułatwia mi to pieczenie.

Jak się okaże że za rok nadal piekę, to pewnie kupię tego Kenwooda który też podgrzewa, on się najbardziej podobał mojemu mężowi ze względu na funkcje, ale kosztuje w NL dwa razy tyle co KA i jest duży i trzeba sporo miejsca na wszystkie akcesoria a ja obecnie nie mam na to miejsca.
                • thank_you Re: Robot planetarny 14.10.24, 08:01
                  Ja mam tego Kenwooda i chyba prawie wszystkie akcesoria, który wraz z akcesoriami do KA zajmuje mi kawał miejsca w domu. tongue_out
                  Kenwood jest świetny, ale wciąż nie jest idealny. Na szczęście można go kupić także w czarnej wersji.
                  Ja wciąż nie zdecydowałam się na to, co zostawić - bo mam KA, tego Kenwooda, TM i dorobiłam się jeszcze Tefala Cook4me. 😅 (ten ostatni świetny - ostatnio curry z dynią, batatem, soczewicą - 8 minut, ledwo zdążyłam posprzątać kuchnie po krojeniu).
                  • andace Re: Robot planetarny 14.10.24, 15:49
                    TM i Tefal odpadają, nas jest 2 osoby więc indukcja, piekarnik + airfryer wystarczy w zupełności. A co jest Twoim zdaniem nie idealne w Kenwoodzie? Coś nie działa tak jak powinno czy czegoś brakuje?
              • andace Re: Robot planetarny 13.10.24, 21:13
                sklep.vivamix.pl/48l-artisan-5-kitchenaid-5ksm185-id-831
                • mysiulek08 Re: Robot planetarny 14.10.24, 00:16
                  czyli trzeba sprawdzac co kupujesz🤦‍♀️
                  • thank_you Re: Robot planetarny 14.10.24, 08:02
                    Jak wszystko, te oznaczenia alfanumeryczne nie odnoszą się do miksera tylko do dodatków. smile
                  • andace Re: Robot planetarny 14.10.24, 13:26
                    Raczej trzeba wiedzieć co chce się kupić. KA ma 3 modele robota, Classic, Artisan i Heavy Duty. I każdy z modeli można kupić w różnych konfiguracjach. Classica nie brałam pod uwagę bo ma kiepskie opinie a Heavy Duty jest za duży - 7 litrowa misa jak ja gotuję dla 2 osób by mi się pewnie nawet do zmywarki nie zmieściła.
                    Zanim kupiłam poszłam też obejrzeć KA stacjonarnie i porównać odcień wiśniowych garnków LC do czerwieni KA, okazało się że nie pasuje, wiec musiałam wybrać inny kolor.

KA było akurat na promocji, więc dużego wyboru kolorów nie miałam. Jestem tez zaskoczona, jak drogi jest KA w Polsce - za swój zapłaciłam 549 lub 599 euro, a standardowo kosztuje 749 e, czyli prawie 1800 PLN taniej. Masakra. Classic można na promocji dostać za 300 euro.

• mysiulek08 Re: Robot planetarny 15.10.24, 00:51
                      mam artisan, z dwoma misami i rozga ma podstawe a aluminium a pozostale koncowki sa emaliowane, ale kosztowal na tyle malo ( chyba okolo200usd, gustowny kolor sraczkiwaty, khhm tzn miodowy- wtedy kolor roku), ze stwierdzilam,ze sprobuje o co tyle halasu 😎😋

ps
                      upieklam bagiety, bedzie fota
          • claudel6 Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:55
            te są faktycznie brzydkie big_grin mój MUM jest ładniejszy
    • heca007 Re: Robot planetarny 13.10.24, 13:54
      Jeszcze w klimacie KA jest Smeg. Córka ma miętowego od kilku lat i jest bardzo zadowolona.
    • kotejka Re: Robot planetarny 13.10.24, 13:58
      jestem team Kitchen Aid
      nawet nie wiedzialam, ze oni tez garnki robią
      kupilam rondel od nich i sie zakochalam
    • mysiulek08 Re: Robot planetarny 13.10.24, 14:43
      w watku o robotach kuchennych nie moze przeciez mnie zabraknac 🤣🤣😉 a, ze nie chce mi po raz kolejny klepac tego samego, to link do ostatniego watku sprzetowego 😁

forum.gazeta.pl/forum/w,567,178184975,178184975,sprzety_agd_robot_multirobot_stacja_parowa.html
    • leyla76 Re: Robot planetarny 13.10.24, 21:35
      Mam Kenwood chef titanium kupiony jakieś 7-8 lat temu.
      Stoi na zewnątrz, bo nie wyobrażam sobie tego chować, bo jest ciężki. Mam do tego dokupione trochę dodatków typu malakser, maszynka do mielenia, dodatek do robienia lodów, blender , młynek, itd
      Używam go prawie codziennie . Dodatki mam pod ręka w szafce.
      W Turcji w domu mam KA i wolę kenwooda mimo, że nie jest tak urodziwy jak KA.
      • evee1 Re: Robot planetarny 18.10.24, 00:29
        Leyla, a z jakich powodów wolisz Kenwooda. Ciekawa jestem, no nie ma am żadnego z nich, ale może kiedyś nabędę.
    • marszawka Re: Robot planetarny 14.10.24, 07:38
      A ja na pierwsze eksperymenty polecę robota z Lidla. Mam 2: z dużą i małą misą. Ten z mniejszą lepiej mi się sprawdza bo rózga dociera do końca miski i uciera wszystko, nawet 2 zoltka z cukrem. W tym dużym, przy małej ilości składników, zawsze zostaje coś na dnie. Duży służy mi do drożdżowych ciast.
      • niebieskalimonka Re: Robot planetarny 14.10.24, 13:22
        myślałam na lidlowym i w sumie ciągle myślę.
        ale odpada opcja posiadania dwóch robotów - musi być jeden do wszystkiego.
        • memphis90 Re: Robot planetarny 18.10.24, 08:09
          A co znaczy „do wszystkiego”? Na starcie było zdaje się o ciastach? No to jak drożdżowe czy sernik, to lidlowy w zupełności wystarczy.
        • marszawka Re: Robot planetarny 18.10.24, 09:34
          Kup ten z mniejszą misa. Za takie pieniądze jest bardzo spoko. Polecam.
    • wzosia Re: Robot planetarny 14.10.24, 10:42
      Czytam o Mum 5 i MUM 9 ale Bosch w tym roku zrobił nowy model. MUM 6. Kupiłam i jestem mega zadowolona. Jest ładniejszy niż MUM9 (Optimum) ale obudowy nie ma metalowej. Wg mnie jest ładny i pracuje super. I nie wygląda jak maszyna do szycia. Ma 2 wagi - jedną tam gdzie misa - można dodawać do misy produkty na bieżąco odważając. Druga jest na ramieniu w którym montuje się mieszadła.
      • niebieskalimonka Re: Robot planetarny 14.10.24, 13:21
        jest tyle wersji tych robotów Bosch, że oszaleć można…. jestem już niemal zdecydowana na tą markę (bo niektóre wyglądają całkiem spoko), tylko który wybrać…
        • mysiulek08 Re: Robot planetarny 15.10.24, 00:44
          MUM 5 z kompletem przystawek , za okolo 1600-1700 pln
      • mysiulek08 Re: Robot planetarny 15.10.24, 00:46
        prawie 4 tys pln za polaczenie MUM6 i MUM9?. a w zyciu! MUM5 za mniej niz polowe ceny jest wystarczajacy i mowie to jako oddana fanka MUM9 optimum
    • evee1 Re: Robot planetarny 14.10.24, 11:16
      Kiedyś zdechł mi robót i akurat pojawiły się roboty planetarne u nas w Aldim. Kupiłam, bo był tani, ale po jakimś czasie od sprzedałam, bo na najszybszych obrotach był za wolny jak na mój gust do bycia piany.
      Kupiłam Kenwooda, ale XL i mnie wkurzała ta duża misa, więc oddałam córce jak się wyprowadzała z domu. Mam teraz inny, nye KA, bo trzy razy tańszy, a sprawuje się świetnie. Jak umrze, to może wypróbuję KA, choć ich mikserem ręcznym (w sprawie którego o doradę prosiłam tu na forum) jestem rozczarowana, bo jest (znów) za wolny na najszybszych obrotach i ma pojedyncza trzepaczkę do piany i gorzej to działa niż jak są dwie. Oddałabym córce, ale nie używa. Boscha Mum u nas nie ma.
    • afro.ninja Re: Robot planetarny 14.10.24, 13:20
      Mam kitchenaid, nie polecam. Kupiłam ze względu na wygląd, no chciałam mieć KA i już! Dostałam. Przede wszystkim jest bardzo ciężki, ma mało końcówek, których nie można myć w zmywarce. Dodatki są mega drogie! Ciasto drozdzowe wyrabia dziwnie, chyba najlepiej robi kruche. Śmietanę może bardzo szybko ubić na masło.
      • andace Re: Robot planetarny 14.10.24, 13:57
        Końcówki zależą od kupionego modelu, mój miał w standardzie 3 stalowe, które można myć w zmywarce. Niestety jest ciężki ale porównywałam Boscha, Kenwooda i KA i wszystkie niestety ważą podobnie.
        Uważam że dla osoby początkującej KA jest ok, jak na razie robię głównie ciasta drożdżowe i wszystkie wychodzą super. Ale nie mam porównania do niczego innego, to mój pierwszy robot planetarny.
      • evee1 Re: Robot planetarny 15.10.24, 00:37
        Ja kruche ciasto robię wyłącznie w malakserze, takimi nożami. Zajmuje to 5 minut i wychodzi świetnie!
      • mikams75 Re: Robot planetarny 18.10.24, 13:23
        Lekkie miksery chodzą po blacie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego.
    • wena-suela Re: Robot planetarny 14.10.24, 14:33
      Kup coś z lidla albo tchibo. Po co taka droga zabawka dla 12 latki, która za 6 mcy może mieść inne zainteresowania. Ja uwielbiam gotować, ale najważniejszy jest dla mnie dobry nóż i deska. Nie oddałabym przyjemności krojenia warzyw żadnemu KA czy innemu Moulineksowi. Mam tylko ręczny mikser i nutribullet do mleka sojowego. A wizja różnorakich końcówek plączących się w szufladach przyprawia mnie o ciarki. Kiedyś robiłam pasztety, ale nie ma na nie chętnych więc maszynki do mięsa też się pozbyłam. Ciasta robię rzadko, wychodzą bez robotówsmile, a sernik baskijski robi moja córka przy użyciu łyżki.
    • evee1 Re: Robot planetarny 15.10.24, 00:38
      A w ogóle moje najlepsze sprzętu były firmy Philips. Niestety już nie istnieją 😭
    • tairo Re: Robot planetarny 15.10.24, 20:51
      Kenwood.
    • memphis90 Re: Robot planetarny 18.10.24, 08:03
      Ja mam miętowy ariele, sasiadka - różowego z lidla. Obydwa służą nam od ładnych kilku lat (kupowałyśmy w tym samym czasie).
    • miraculum90 Re: Robot planetarny 04.12.24, 12:39
      Do ciasta drożdżowego i innych klasycznych ciast na pewno sprawdzi się legendarna, sprawdzona marka Kenwood Prospero. Mnóstwo dodatkowych, prostych w obsłudze akcesoriów. Nie skacze po blacie. Mam i szaleję z nim w kuchni wink
    • mama-ola Re: Robot planetarny 04.12.24, 14:31
      Trochę nie na temat, ale muszę, bo się uduszę. Bardzo mnie bawi nazwa robot planetarny smile Rózgi kręcą się dookoła własnej osi i krążą po misie, więc całość zyskała taką szumną kosmiczną nazwę.
      • miraculum90 Re: Robot planetarny 06.12.24, 08:59
        A mnie już ta nazwa nie bawi...Długo się opierałam, ale w końcu dałam sie namówić na Kenwooda Prospero...Wiesz, ile czasu można zaoszczędzić w kuchni? Wrzucam składniki, robot sobie pracuje, a ja w tym czasie robię coś innego. Nie jestem przywiązana do urzadzenia...Poza tym ma wiele innych funkcji...
    • szarmszejk123 Re: Robot planetarny 04.12.24, 15:01
      Mam silvercrest z Lidla z blenderem kielichowym już z 7 lat i jak na złość się nie chce zepsuć, a chciałbym właśnie brzydkiego MUMa z tymi wszystkimi pierdołami których nie chcesz:p
      • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 15:09
        nie sledze nowinek planetarnych tongue_out a dzieki ematce dowiedzialam sie, ze jest nowy MUM6 i chyba mam goraczke tongue_out * bardzo fajnie wyglada

* goraczka to rodzinna anegdota smile nigdy nie bylam typem dzieciaka, ktory rzucal sie pod wystawa czy w sklepie zanaszac sie rykiem 'muszeee to mieeec' tylko, jak cos mi spodobalo to po powrocie do domu bylam cichutka i dostawalam, z przyslowiowej 'ni z gruszki ni z pietruszki' goraczki tongue_out
        babcia od razu wiedziala cos swieci i do dziadka - 'co ona znowu widziala? nie mogles jej od razu kupic?'
        dziadek zgodnie z prawda odpowiadal ' ale przeciez nic nie mowila, ze chce te lalke/misia itp'
        i tak mi zostalo wink
        haslo 'mam goraczke' przy braku oznak choroby, oznacza, ze karta pojdzie w ruch 🤣

niestety MUM6 jak na razie u mnie niedostepny, wiec musze se z goraczkowaniem wstrzymac
        • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 15:11
          w padzierniku bylam na nie jak widac wyzej, teraz zmienialam zdanie tongue_out
        • mama-ola Re: Robot planetarny 04.12.24, 15:43
          jak cos mi spodobalo to po powrocie do domu bylam cichutka i dostawalam, z przyslowiowej 'ni z gruszki ni z pietruszki' goraczki tongue_out
          babcia od razu wiedziala cos swieci i do dziadka - 'co ona znowu widziala? nie mogles jej od razu kupic?'

Słodkie smile
        • szarmszejk123 Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:15
          Ja to niepotrzebnie powiedziałam na głos, że dopiero jak ten zdechnie to kupie nowy, bo menda ciągle żyje i żyje ....
        • kobieta-leniwa Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:20
          No ale w czym ten mum 6 jest lepszy od twojego "starego"?
          • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 16:29
            np w moim mum9 (wersja pierwsza) jest bardzo toporne mocowanie koncowek (rozga, hak, mieszadlo) i z kazdym demontazem mam wrazenie, ze zaraz plastikowy 'jezyk; sie zlamie, nie zlamal sie od 6lat ale kiedys pewnie trzasnie
            nastepna wersja ma juz poprawione na 'klik' a, ze mum9 juz sprawdzilam to mam ochote na sprawdzenie mum6 tongue_out

ps
            mam komu oddac wymieniane sprzety
            • wzosia Re: Robot planetarny 04.12.24, 21:10
              używam MUM6 od lipca. Na początku myślałam, że kupię MUM5 lub Prospero ale jak zobaczyłam MUM6 to bardzo mi się spodobał. Jest inny niż Optimum. Wszystko montuje się i demontuje prosto i bez wysiłku. Stoi na stałe na blacie. Myślałam, że częściej będę używać do ciast a dużo częściej korzystam z tarek. Testowałam opcję krojenia w kostkę i jest ładna równa kostka. Świetnie trze parmezan, miksuje płatki. Nie testowałam tylko maszynki do mielenia. Żałuję, że nie ma misy plastikowej (jeszcze). Metalowa jest cholernie droga, a misy z Optimum nie są kompatybilne. Przeżył mocny test gdy robiłam tegoroczny piernik staropolski.
              Bardzo polecam.
              • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 21:11
                idz, przepadnij, maro nieczysta!!! 🤣 kusicielko 😜
                • wzosia Re: Robot planetarny 04.12.24, 22:19
                  Dodatkowo jak kupowałam to Bosch miał akcję i po złotówce mogłam nabyć i nabyłam czajnik, toster i ekspres do kawy Boscha. Nazwali to kompletem śniadaniowym. A wracając do MUM6 to wagi są precyzyjne i podoba mi się patent obrócenia maszyny aby zamontować dzbanek albo maszynkę do mięsa. Dzbanek jest szklany ciacha wszystko - lód, mieli płatki owsiane. I drobiazg ale mnie rozbawił - możesz ustawić różne prędkości w skali 1-7 oraz jest dodatkowa bardzo powolna prędkość oznaczona na pokrętle znaczkiem ślimaka.
                  Skusiłam?
                  • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 22:26
                    ja juz jestem skuszona 😜 tylko u mnie jeszcze 6 nie jest dostepna 😡

takie ustawieni predkosci 1-7 i ' mieszanie' - ale bez oznaczenia slimakiem 😄 tylko zakretasem, jest tez tez w mum9, czesto korzystam np przy mieszaniu mąki w biszkopcie czy migdalow w makaronikach
                    o, jak poprawili wage to super, bo ta w 9 bywa, ze przewaza

czajnik boscha okazal sie kiepski, toster elektroluxa (z podobnego zestawu) jest nie do zabicia,za to czajnik tez szybko sie zepsul a expresu nie uzywamy
                    • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.12.24, 22:27
                      w sensie, nie testowalam tostera boscha
    • miraculum90 Re: Robot planetarny 06.12.24, 09:16
      Ja polecam Kenwooda Prospero - idealny do ciast drożdżowych. Mocny hak radzi sobie bardzo dobrze z ciężkim ciastem. Do tego dosyć duża miska, można poszaleć smile Ładnie wygląda na blacie. Śmiało może zastąpić inne urządzenia w kuchni smile
      • lewababa Re: Robot planetarny 04.01.25, 07:42
        ja wciąż przed zakupem robotasmile
        przekonałyście mnie do bosh mum5 - najchętniej skonfigurowałabym sobie zestaw sama, ale nigdzie nie znalazłam takiej opcji - czy może źle szukam?
        gotowe zestawy nie do końca mnie satysfakcjonują bo zawsze znajdzie się jakiś element, który wg mnie będzie dla nas niepotrzebny a innym na jego miejsce robiłby nam dużą zmianę na plus
        • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 17:09
          tu jest 'podstawowa' wersja
          allegro.pl/oferta/robot-planetarny-wielofunkcyjny-bosch-mum5-mum59n26de-1000w-3-9l-7-trybow-17041673272
          czyli miska z mieszadlami i szatkownica czyli to co sie uzywa naczesciej
          do dokupienia tarcza do tarcia ziemiankow i ewentualnie do frytek

mlynki do planetarnych sa beznadziejne, podobnie maszynki do miesa, a blender kielichowy tez mozna dokupic jesli czujesz potrzebe

i jak zawsze powtarzam, druga miska jest niezbedna, chocby i w tanszej wersji czylo plastikowa
          • lewababa Re: Robot planetarny 04.01.25, 20:50
            czyli nie polecasz maszynki do mięsa jako jednej z przystawek?
            bo właśnie ją brałam pod uwagę, z myślą by porzucić obecnie używaną maszynkę do mięsa moulinex
            • thank_you Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:03
              Ja mam maszynkę do mięsa w KA i Kenwoodzie i są spoko, ale pytanie jak często i do czego używasz, mnie do domowego użytku w pełni satysfakcjonują (ale ogarniam tam mięso, mak, twaróg).

• mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:09
                ale mowimy o boschu 😂
            • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:08
              z maszynka zelmera diana to nic sie nie rowna 😄
              uzywalam do mielenia miesa dla kociasty (w mum4) z kurczakiem sobie radzil, z wolowina gorzej, przy maku porazka
              dlatego nie dokupilam maszynki do mum9

a mlynek sie rozpadl przy pierwszym mieleniu ziolek - odpadly jakies plastiki
          • thank_you Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:04
            Mysiulek, rzuć jakimś przepisem na chleb z mąki orkiszowej, bez zakwasu, bo mi się przepoczwarzył.

Albo coś z ziarnami, razowe.
            • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:12
              Tkank_you, no co Ty? 😁 zartujesz?

wrzucasz make, wode, sol, suche drozdze, mozesz dodac garsc platkow i juz
              jak chcesz mozesz zrobic poolish dzien wczesniej

z ziarnami podobnie

gdzies byl dlugasny watas o chlebach na suchym zakwasie
              • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:16
                znazlam

forum.gazeta.pl/forum/w,567,178323205,178323205,Suchy_zakwas_chleb_ratunku.html

jest link do bloga Liski z forum kuchnia, na chleb z gara, na drozdzach wlasnie

tylko ja wygrzewam gar okolo 15, czyli tyle ile nagrzewa sie piekarnik do 210 stopni (dolne grzanie i termoobieg)
                • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:21
                  a tu watek Andance, gdzie jest dokladny ! przepis 😁

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177841934,177841934,Chleb_bulki_bajgle_wszystko_o_pieczeniu.html#p177871369
              • thank_you Re: Robot planetarny 04.01.25, 23:21
                Nie no, taki przepis to i ja mam, myślałam, że rzucisz mi czymś szałowym. big_grin
                • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 23:33
                  a co chcesz szalowego w chlebie ? 😉
                  i to jeszcze ode mnie, ktora to ani zakwasu wyhodowac nie potrafi ani chleba na takowym upiec 😎

natomiast szalowa to jest ta mieszanka
                  allegro.pl/oferta/caputo-cuor-di-cereali-1-kg-maka-wielozbozowa-wloska-12867634688

ja teraz wrocilam do wypieku bulek/ bagietek/bagli, porzucajac na chwile chleby z gara, krajalnica z powodu ulamania sie kawalka plastiku przestala dzialac (po 10 latach🙂) , a ze nie usmiecha mi kupowac nowej za ponad tysiaka pln ( maly wybor albo chinskie badziewie albo jakas niemiecka marka), to zanabylam komplet plastikow i czekam za dostawa

to celem wproadzenia 😂

a, ze mimo posiadania dobrego noza do chleba, okragly bochenek dobrze do konca sie nie skrawa i nikt z nas kroic nozem nie lubi to przeszlam na galanterie piekarnicza 😄

robie czasami chleb - maka gryczana, platki owsiane, maka zytnia, pszenna, ziarna typu dynia, slonecznik, chia, sezam, suchy zakwas i drodze i to jest kawal solidnego ciezkiego chleba
                  • thank_you Re: Robot planetarny 04.01.25, 23:51
                    O, daj przepis na ten gryczany, jestem fanką takich chlebów (nie, że nie lubię puszyystych i delikatnych), lubię takie wyraziste smaki. Koło mojego domu mają świetne chleby, ale jakoś mam wenę na pieczenie i chciałabym coś ciekawego.

Dasz przepis na wypieki z tej mąki, co ja podlinkowałas? To zakupie.

Nie wiedziałam, że z zakwasem
                    Masz na bakier… cóż, ja się przyznam, że po prostu dostaję od mamy zakwasy (także te buraczane big_grin ), potem to kwestia dokarmiana i zabicia, gdy się o nim (chlebowym, bo buraczany to i rok wytrzymuje) zapomni. 😂

Okrągłe bochenki zawsze kroiłam na pół, wiem wiem, łamie serce. wink A moja mama zachwycona jest tymi nożami. smile
                    • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 23:57
                      pozniej podrzuce, teraz koty wołu sie domagaja
                    • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 00:53
                      wiele razy pisalam o moich zakwasowych porazkach, nawet w watku Homo o suchym zakwasie, gdzie snejki oczywiscie musiala sie 'wykazac' absolutnie nie czytajac co pisze o kawie inka tongue_out

w skrocie: nie wychodzi i juz, probowalam wiele wiele razy, z roznych mąk, kolezanka polka w innej czesci kraju ma ten sam problem, nawet zalatwila nam jakas super eko swieza zytnia make i tez porazka
                      poddalam sie juz, suchy jest ok, szczegolnie jak idzie przez nocna fermentacje z drozdzami

tez przekrawam, ale koncowki nozem sa trudne do krojenia smile
                      akurat do chleba nie mam arcosa, globala mam, wieksza obnizka byla 🤣
                      • thank_you Re: Robot planetarny 05.01.25, 09:10
                        Nie czytałam tych wątków, więc nie wiedziałam o tym. Snejki w ostatnich wątkach kosmetycznych, w co drugim poście, musi nawiązać do różnych zaszłości, gdy np. skrytykowałam polecany przez nią krem z kwasem glikolowym, i ta nasza biedna prymuska (przypomnisz ile ona ma lat? tsy? bo chyba nikt starsy tak sie nie zachowuje, chyba, że ma zaburzenia wielkościowe) wywija szabelka i udowadnia, że jej racja jest największa. 😂 Używa tanich, podprogowych chwytów typu: „sugerowanie innowacji” (nie no, opatentowanie retinalu to tylko sugestia innowacji), „aspirowanie” i inne bzdety, a tak naprawdę laska zjadłaby spod siebie, bo nie ma wyjścia i dorabia do tego wielką ideologię. Fanka Danii, zapomniała, że zostałaby z tego kraju wykopana za jej stosunek do swojej ojczyzny, bo w Danii mają świra na punkcie swojego kraju, nawet torty urodzinowe są z symbolem flagi, girlandy urosną znflagami, ozdoby choinkowe, gdy ktoś czeka na lotnisku na Ciebie to często z flagą. 😂
                        Także nie przejmuj się, jest mnóstwo osób, które widzą to, co Ty i mają serdecznie dosyć wchodzenia z tym prymitywem w dyskusję.
                        • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 11:29
                          alez ja sie nie przejmuje, smieszy mnie to tylko 🤣
                          • thank_you Re: Robot planetarny 05.01.25, 11:33
                            „Nie przejmuj się” to taka figura, która oznacza, że - wiem co masz na myśli. wink
                            • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 12:33
                              wiem 😎
            • andace Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:25
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,177841934,177841934,Chleb_bulki_bajgle_wszystko_o_pieczeniu.html
              Tu jest też dokładny przepis od Mysiulka z moimi komentarzami, wychodzi zawsze idealnie a robiłam już i z otrębami i z płatkami owsianymi i na poolish sypie to co mam pod ręką, a do ciasta daję mąkę pszenną/zytnia, orkiszowa, lub mieszankę z włoska 00 (jak robię dla Holendrów), wloska używam Caputo Manitoba de Oro.
              • thank_you Re: Robot planetarny 04.01.25, 23:24
                Dzięki dziewczyny! smile Ciekawe czy chleb wyszedłby w AirFryer w silikonowej keksowce?
              • thank_you Re: Robot planetarny 04.01.25, 23:53
                Dziękuję! Już od mysiulka kiedyś sie dowiedzialam, ze jesli mąka, to tylko Caputo. smile Moja siostra przywoziła mi z jakiegoś młyna, ale od czasów jej choroby, cóż.. uncertain
                • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 23:56
                  alez ja tak nie twierdze, ze caputo to mąka nad mąki 😉 uzywam caputo, gdyz lokalna mąka ma takie dodatki, ze slabo mi sie robi jak czytam sklady a dobra, eko, jest drozsza od wloskiej importowanej 😉

o, a co siostrze ?
                  • thank_you Re: Robot planetarny 05.01.25, 00:11
                    No tak, ale polecałaś mi ją. smile

Siostra to długi temat, jest chora, ale to trwa już wiele lat. smile
                    • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 00:38
                      polecalam bo dobra jest smile

rozumiem
              • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 00:47
                ok, tylko tam jest dokladny, dla Ciebie smile, przepis na typowy chleb

o tym grycznym pisalam tutaj

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177089347,177089347,Kulinaria_wasze_popisowe.html#p177108853

czasami pieke na drozdzach i suchym zakwasie 'ciemny' chleb ( w foremce) z pszennej maki typu graham ( caputo integrale), maki z zarodkami pszennymi ( tez caputo), dodaje platki owsiane, garsc kaszy gryczanej , albo maki gryczanej i garsc zytniej, do tego slonecznik i pestki dyni

kasze/make gryczna, zytnia, platki i czesc grahamki rozrabiam z woda, sola, zakwasem i drozdzami, zostawiam na noc do uwodnienia, potem dodaje reszte maki i wyrasta jak zwykle, nie jest tak ciezki jak razowiec na zakwasie ale dobry, wilgotny

proporcje to juz musisz sama ustalic smile byle nie przesadzic z zytnia maka

gdzies mialam fote ale sie zagubila
                • thank_you Re: Robot planetarny 05.01.25, 09:11
                  Dziękuję mysiulku, dzisiaj będę robić. ❤️
                  • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 11:30
                    tylko to chleb do foremki typu keksowka
                    • thank_you Re: Robot planetarny 05.01.25, 11:34
                      Mąż załatwił mi mój ulubiony rondelek, stalowy, wygotował wodę i on tak się grzał i grzał i jest w środku ciemnoszary 😱😱 Ten mój ulubiony rondelek, chlip chlip, poratuj mysiulek.
                      • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 12:33
                        jak stalowy to albo 'gąbka' czyszczaca na wiertarce (garnek po popcornie zlecalam wspoldomownikowi) albo mleczko - przy okazji, najlepszy jest pomaranczowy frosch- i drobny ale naprawde drobny papier scierny - koniecznie w rekawiczkach 😉

a kruseta doszorowalas?
    • never.surrender7 Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:13
      Bosch mum nienajpiękniejszy może, ale mam go 8. rok, piekę ciasta, pieczywo, mam też przystawki: maszynkę do mielenia oraz szatkownicę i uważam, że jest niezawodny. Tylko skorygowałabym informację, że akcesoria można myć w zmywarce, u mnie przy niezbyt intensywnym programie (i lagodnych środkach) "zapiekła się" plastikowa osłona na hak do drożdżowego, która powinna się obracać, naoliwienie pomogło, ale już teraz myję ręcznie...
      • mysiulek08 Re: Robot planetarny 04.01.25, 21:18
        nigdy nic sie nie stalo z zadnym elementem mytym w zmywarce, nawet przy najwyzszym programie, a uzywam mumy 20lat (?) 4 i 9 optimum
        • never.surrender7 Re: Robot planetarny 04.01.25, 22:14
          Najwyraźniej miałam pecha... może jakaś gorsza partia albo inny producent tego elementu? Ale napisałam, może ktoś będzie miał podobny problem i mu to pomoże...
      • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 11:32
        wiesz, zassze moze byc jakies 'cos', ja narzekalam na maszynke, ty na mieszadlo itp
        o swoich narzekaniach na KA nie wspomne 🤣
        • lewababa Re: Robot planetarny 05.01.25, 14:05
          Mysiulku! helpsmile
          piszesz Ty i kilka innych mam o Bosh mum5 - po burzy mózgów podjełam decyzję, że kupuję!
          ale juz zgłupiałam zupełnie
          mum 5 to nr serii?
          bo szukam i wyświetla mi się opcja bosh serie 4 mum5... -zatem co jest wyznacznikiem?
          kurcze- chciałabym znaleźć najlepiej kolor kremowy albo ostatecznie biały, robot z tymi mieszadłami i dodatkową misę -a jak patrzę takich kombinacji chyba nie masad oświećcie mnie proszę)
          nie chcę wielu dodatków, bo mam maszynkę do mięsa, mam blender ... wiec nie chcę się dublować
          zwariuję zaraz- nie miała baba problemu to se go wymyśliłasmile
          • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 16:02
            ale ja jestem troche zacofana smile bosch w miedzyczasie zrobil nowe modele (2 i 6) , o ktorych nie wiem kompletnie nic

wg boscha
            www.bosch-home.pl/produkty/roboty-kuchenne/roboty-kuchenne-mum

MUM5 seria 4 to nic innego jak kolejne wydanie poczciwego modelu MUM5

www.bosch-home.pl/produkty/roboty-kuchenne/roboty-kuchenne-mum/mum-5

wiec takiego szukasz, to ten, ktory juz linkowalam wyzej
            www.bosch-home.pl/produkty/roboty-kuchenne/roboty-kuchenne-mum/mum-5

opcja z szatkowica jest najbardziej rozsadna, bo tego akurat bedziesz uzywac, z samymi mieszadlami nie znalazlam a mise zawsze trzeba dokupic osobno

allegro.pl/oferta/misa-do-robota-bosch-muz5kr1-do-mum5-10983797584

podobnie jak tarcze do tarcia ziemniakow i tarcze do frytek ( o ile potrzebujesz i lubisz drobne frytki)

i jesli sie zdecydujesz na opcje z szatkownica to dokup zabierak
            allegro.pl/oferta/walek-napedowy-robota-bosch-mum58259-06-12997377178
            to jest niestety najslabszy element ukladu i bywa, ze skrzydelko sie łamie

a i jeszcze, szkoda kasy na wersje z waga, w moim mum9 'zwariowala' i mocno przewaza/niedowaza a i tak jej nie lubilam tongue_out
            • lewababa Re: Robot planetarny 05.01.25, 18:34
              Dzięki !
              Udało się ,kupiłam za 999 zł w promce
              Czekam więc z niecierpliwością
              • mysiulek08 Re: Robot planetarny 05.01.25, 18:35
                bedzie Pani zadowolona smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka