Dodaj do ulubionych

Bank prezentowych pomysłów

30.11.24, 08:52
Zdarzało mi się zainspirować Waszymi propozycjami, może i w tym roku coś zaskakującego tu znajdę?
Syn dostanie elektrycznego boksera
Córka całą serię książek Camilli Lackberg (na życzenie)
Babcia koc elektryczny

A u Was jakie plany?
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 09:11
      Części do hulajnogi, buty, słuchawki-to dla syna, jeśli chodzi o większe prezenty, miały jeszcze być ultramega baggy spodnie, ale ubłagał mnie, żeby dać mu je już teraz. W ramach niespodzianki na mikołajki dostanie w innym kolorze, będzie zachwycony, bo nawet nie próbował mnie prosić, spodnie moim zdaniem średnio nadają się do chodzenia, ale w szkole nikt się nie czepnął, a nie byłam pewna czy przejdą.
      Mąż koszulki termiczne, może jeszcze jakieś buty dla polarników (może ktoś poleci)
      Dla rodzinnego malucha wózek dla lalek, dla innych biżuteria, kosmetyki, książki, więc nic specjalnego.
      • madziana123 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 09:22
        Rany, musiałam wygooglowac te spodnie😆
        Nie rozumiem dzisiejszej mody..
        • mia_mia Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 11:57
          Połącz teraz takie spodnie z chudym, jeszcze zupełnie dziecięcym ciałem i koszulkami w rozmiarze L, z czego część podkradana ojcu, który ma prawie 190 cm. Święto, że pozwolił te spodnie skrócić. Też nie rozumiem tej mody, a jeszcze bardziej dziwię się, że w tym da się np. jeździć na hulajnodze.
        • 1matka-polka Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 17:49
          Dzisiejszej?

https://thevou.com/wp-content/uploads/2022/03/90s-Fashion-thevou.com-Baggy-Jeans.jpg
      • kura17 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 11:19
        > Mąż koszulki termiczne

czy moglabys zalinkowac te koszulki?
        szukam czegos dla syna do biegania.
        • mia_mia Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 11:38
          On ostatnio kupił sobie chyba taką i jest zadowolony, ale ja teraz chciałam kupić z samej wełny albo przynajmniej z większą ilością w składzie. Sama szukam, jak coś fajnego znajdę to postaram się wrzucić, najchętniej jeszcze, żeby były w przyjaznej cenie, bo chcę kupić więcej niż jedną.
          • mia_mia Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 11:39
            Zapomniałam linka
            sportofino.com/koszulka-termoaktywna-helly-hansen-h1-pro-lifa-merino-race-top-49477-990black
          • kura17 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 15:49
            > ja teraz chciałam kupić z samej wełny albo przynajmniej
            > z większą ilością w składzie.

jak znjdziesz, to podziel sie prosze linkiem - to jest dokladnie to, czego szukam dla syna smile
            • shmu Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 20:20
              Miałam okazję przez ostatnie kilka lat wypróbować kilka firm, więc może pomogę.
              Icebreaker są najlepsze jakościowo, noszę je na prawdę już długo i piorę w pralce na programie do wełny i nadal bardzo dobrze się trzymają.
              Młodszy ma devold i rukka, przynajmniej pierwsza firma produkuje przede wszystkim dla dorosłych. Świetna jakość i fajnie zrobione, my mamy akurat z grubej wełny, ale z tego co wiem mają różną grubość.
              Starszy ma Smart wool I ta jest też świetna (dla dorosłych też mają). Dobra jakość i bardzo elastyczna. Ma też drugi komplet z Ochsner Sport (nie wiem czy jest w Niemczech), i jest to mieszanka , czymś sztucznym. Jest bardzo miękka ale masakrycznie się mechaci. Mieliśmy coś Stoic, I ta welna była dość sztywna i może dlatego dość szybko pojawiły się dziury.
              Maz ma Ortovox, to jest mieszanka wełny z poliamidem, i mi akurat się nie odpowiada w dotyku, ale mąż nie narzeka i nosi. Wizualnie bardzo fajna.
              Dla kobiet polecam Kari Traa, jest świetna w dotyku i bdb jakościowo. Właśnie kupiłam Norrona i mi się bardzo podoba ale jeszcze nie miałam okazji założyć. Norrona wypuszcza też rzeczy dla mężczyzn.
              • kura17 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 21:22
                Shmu, bardzo bardzo dziekuje!!
                syn, noby dziecko (17 lat), ale wyrosl wielki i wyglada, jak dorosly wink

bedziemy razem ogladac i wybierze cos sobie. biega tak duzo (i czesto albo bardzo wczesnie rano, albo wieczorem), ze cos cieplego musi miec. na razie mamy taka zwykla ze sportowego "supermarketu", jest ok, ale on chcialby cos z welna wlasnie.

buziak kiss
              • ardzuna Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 00:59
                Jeszcze jest Brubeck, to o dziwo polska marka.
            • mia_mia Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 10:52
              Kupiłam dziś na ZL Icebreaker, jedna zwykła, druga z kapturem i jakąś tarczą. O dziwo była jeszcze pełna rozmiarówka.
    • czcigodnystarzec Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 09:27
      madziana123 napisał(a):
      > A u Was jakie plany?

Jakie plany?
      Przecież to święty Mikołaj daje prezenty dzieciom. I to tylko tym grzecznym.
    • sueellen Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 09:39
      U mnie
      Lot balonem dla mnie dla mnie i partnera
      Bilety na koncert ukochanego zespołu dla dziewczyn
      Przejażdżka koleją parową dla całej rodziny i koleżanek dziewczyn oraz wizyta w winter wonderland.
      Nowy tv dla wszystkich
      Chromebook dla starszej
      Kindle dla młodszej
      LEGO z Harrego Pottera dla dzieci bo lubią

• ophelia78 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 11:06
      U mnie wstępnie
      - lot e tunelu aerodynamicznym
      - spinki do mankietów, peesonalizwoane
      - kubek termiczny Contigo
      - bon dla sklepu komputerowego bo potrzeb młodego w tej kwestii nie ogarniam intelektualnie

I na razie tyle...
      W tym roku wybitnie brakuje mi pomysłów
      Tym bardziej że chlop poza Mikołajkami i BN raczy w grudnia mieć jeszcze urodziny i imieniny....
    • jkl13 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 11:21
      Wodery neoprenowe
      Plecako-skrzynko-siedzisko wędkarskie
      Koszulki treningowe ulubionej firmy
      Klawiatura gamingowa
      Nowa bransoleta do starego zegarka

Nie wiem, czy ta lista komukolwiek się przyda, ale proszę, można korzystaćwink
    • login.na.raz Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 11:21
      Myślałam o urządzeniu do robienia waty cukrowej. Może ktoś ma i może coś polecić?
      • ursgmo Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 12:11
        Mam Arie*e. Syn przez dwa lata z rzędu zabierał do szkoły na imprezy świąteczne i robił kilkadziesiąt wat pod rząd i dawała radę. Oczywiście wielkość nie jak taka z jarmarków, ale wystarczająca do zaklejenia się.
        • login.na.raz Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 14:47
          Dziękismile.
    • sabek81 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 11:26
      Airpods pro i pedzelek do korektora dla córki, golarka elektryczna dla męża.
    • eagle.eagle Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 12:16
      U mnie kołdra obciążeniowa dla młodej a synowi myślę nad fajnym "notatnikiem" na jego wiersze, ma już kilka wyróżnień i są też wydane w poezji zbiorowej. Zastanawiam się nad podstarzanymi stronami, fajnie to wygląda.
      • raczek47 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 15:41
        To może mu dokup drewniane stemple ,którymi będzie sobie mógł oznakować swoje utwory ,np.tu są b.fajne
        anabu.pl/drewniane-stemple-exlibris/
        • eagle.eagle Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 17:20
          Fajne. Teraz myślę, że może jakieś pióro do tego bym mu dokupiła.

• leyla76 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 17:07
        eagle.eagle napisała:

> U mnie kołdra obciążeniowa dla młodej

Moja dostała taką w zeszłym roku. Uwielbia
        • eagle.eagle Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 17:19
          Ja już kilka lat jej ją obiecuję...

Podpowiedz jaką kupić ? Na wagę ciała ? Moja córa waży niecałe 40 kg, ale nie wiem czy są lżejsze niż 6 kg dla osoby dorosłej.
          • leyla76 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 17:26
            Patrzyłam na wagę ciała, kupiłam chyba 6 kg. Córka waży jakieś 54kg. Patrzyłam też na to aby miała zdejmowaną poszewkę.
          • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 01:29
            Nie rozumiem fenomenu. U mnie w szafie lezy.
        • black_magic_women Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 21:48
          leyla76 napisała:

> eagle.eagle napisała:
          >
          > > U mnie kołdra obciążeniowa dla młodej
          >
          > Moja dostała taką w zeszłym roku. Uwielbia

moje marzenie!!
      • eagle.eagle Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 15:01
        Muszę zaktualizować prezent dla syna. Z racji tego że poprosił mnie o pożyczkę na czynsz to wydaje mi się że pieniądze bardziej mu się przydadzą niż zeszyt.
    • bablara Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 12:21
      Dla starszego syna perfumy, dla młodszego części komputerowe, dla męża lornetka. Tylko dla teściowej brak pomysłu.
      • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 17:51
        Moi teściowie dostaną zestaw produktów z aronii. Może twojej teściowej też coś takiego by podpasowało?
        W zeszłym roku dostali bilety na koncert.
    • izabela1976 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 15:27
      O ile z córką problemu nie mam, bo nie dość, że bez problemu wymyśli co chce to nawet dokładne linki prześle gdzie kupić, to już z synem pomysłów brak.

Chciałam go ostatnio podpytać, zasugerowałam list do Mikołaja td. List napisał o treści: Kochany Mikołaju, przynieś mi kilka prezentów. Koniec listu. Gdy próbowałam go podpytać co dokładnie by chciał dostać to odparł, że zobaczę jak Mikołaj przyniesie...
      • 3-mamuska Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 17:39
        Mistrz 😅
      • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 20:49
        O to tak jak moj syn by zrobil. A potem sie mecz i mysl czlowieku
    • la_felicja Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 16:13
      Widzę, że to wątek dla mega zamożnych ematek
      • mia_mia Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 16:54
        Tanie prezenty to świeczki, książki, skarpetki (teraz chyba wracają do łask, bo właśnie całkiem bez okazji syn sobie zażyczył sobie kilkanaście par z różnymi rysunkami, spokojnie mogłabym popakować pod choinkę), koszulki z ZL czy inne sporo przecenione, dla osoby, która powiedziała, że w tym roku nie kupi prezentów i nie oczekuje ich, bo kupiłam biżuterię przecenioną o 80%, a nawet nie kupiłam tylko kupiłam na zapas dla siebie i dam coś z tego, choć ta osoba wyrządziła mi ostatnio tyle złego, że w sumie to i tak za dużo. Rozważam zestaw zup w słoikach dla ojca czy jakieś dżemy bez cukru, które sama zrobię z tego co akurat można kupić, jeśli nie będzie zamówienia na książki, on nic innego nie potrzebuje.
        Jednej z osób, której nie muszę kupować nic, a chcęvpowiedziałam właśnie, że kupię zeszyt na przepisy, taki jak sobie, były w pepco po jakieś 20-30 zł. Przy ograniczonym budżecie da się dla każdego coś znaleźć za mniej niż 50 zł, a jak trzeba to jeszcze taniej.
        • bi_scotti Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 21:15
          mia_mia napisał(a):

> skarpetki (teraz chyba wracają do łask, bo
          > właśnie całkiem bez okazji syn sobie zażyczył sobie kilkanaście par z różnymi
          > rysunkami, spokojnie mogłabym popakować pod choinkę),

Stary Bi_scott tez jakos na starosc tongue_out pokochal crazy/cool skarpetki big_grin Ale te opcje/gift idea to ja sobie odkladam na Valentine's Day wink Na Christmas dostanie lekcje robienia tiramisu u local Italian chef - moze i ja z tego prezentu dla niego "jakos" skorzystam big_grin Cheers.
      • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 17:51
        la_felicja napisała:

> Widzę, że to wątek dla mega zamożnych ematek

Bez przesady.....
        • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 20:48
          No ale paczka zywnosciowa z zupami mnie ujela. Praktyczne.
          • bi_scotti Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 21:17
            princesswhitewolf napisała:

> No ale paczka zywnosciowa z zupami mnie ujela. Praktyczne.

Moja Najstarsza zazyczyla sobie uber fancy zestaw do mycia, sprzatania & w ogole jakichs domowych porzadkow surprised I to moja wlasna corusia! surprised
            Niemniej zestaw na tyle fancy, ze pod kategorie "cheaper" nie podpada big_grin Crazy beans. Cheers.
            • berdebul Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 21:24
              Podzielisz się marką? Mam taką panią w rodzinie, której hobby jest sprzątanie. I nikt nie sprząta jak ona.
              • bi_scotti Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 22:03
                mintcleaningproducts.com/collections
                Tam sa bundles, gift ideas etc. Podejrzewam, ze jest sporo takich firm ale my dostalismy wskazanie wink na ta. No to sie ten Santa dostosuje big_grin Cheers.
          • mia_mia Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 08:34
            Moja mama nie gotuje zup, poza rosołem i krupnikiem, a tata lubi jeść. Bardzo często jadąc do nich zawożę mu słoiki, stąd pomysł.
            Zresztą mama najdelikatniej mówiąc nie jest amatorką gotowania. Sama korzysta z pudełek, ojcu często coś zamawia, kupuje jakieś gotowce albo gotuje na kilka dni to samo. Także domowe przetwory, słoiki to prezent, który ucieszyłby ich oboje. Ojcu zwykle kupuje się książki, bo zupełnie nie ma innych potrzeb, czasem jakąś odjechaną, były posążek Buddy, figurka Jezusa, (ma już kolekcję greckich filozofów), Biblia, Koran, ale w tym roku o niczym nie slyszałam, a w książkach zator, także trzeba uruchamiać kreatywność😀
            • slonko1335 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 08:46
              Ja tam bym chętnie przygarnęła taki zestaw. Uwielbiam zupy a moja rodzina tych które ja lubię najbardziej nie je a dla mnie samej takiego barszczu czy kwasnicy to mi się nie chce gotować. Na szczęście mam dobrze gotującą panią sprzątająca w pracy z którą czasami się wymieniam i ja jej przynoszę jak robię coś co ona lubi a u niej nie jedzą i odwrotnie.
            • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 11:33
              >Zresztą mama najdelikatniej mówiąc nie jest amatorką gotowania.

Dokladnie jak moja. Wszyscy mi mowia zawsze, ze jak moja mama mieszka na gorze mojego domu to pewno codziennie mam obiad ugotowany hahahah. Dobre. To ja jej gotuje.
            • nick_z_desperacji2 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 17:59
              Może naucz go gotować te nieszczęsne zupy? Aż dziwne, że przez tyle lat sam na to nie wpadł.
              • mia_mia Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 20:56
                Mój ojciec ma prawie 80 lat i nigdy nie gotował, więc na lekcje gotowania chyba już za późno😀
      • pseudo_stokrotka Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 16:01
        Tez mnie to trochę zaskoczyło. To znaczy, raz ze cena prezentów, dwa - ilość. Strasznie dużo niektóre mamy kupują.
        U nas pieniędzy jest dość, ale prezenty są dość skromne, bo po prostu drogie rzeczy kupujemy wtedy, kiedy jest potrzeba, czyli np kiedy poprzednia rzecz się zepsuła.

Maz dostanie książkę albo dwie, bo stwierdził, że woli papierowe niż kindla jednak, więc dla przyjemności będzie miał papier.
        Szwagierka dostanie polarowe wdzianko do leżenia na kanapie i mięciutki szal oraz likier kawowy i ciasteczkowy. Szal i polar kupione na wyprzedaży latem, cały prezent wyniesie lekko ponad 100 zł.
        Dla siostrzeńca mamy prenumeratę czasopisma zwiazanego z jego studiami i kilka "niezwyklych" piw. Cena - ok 150 zł.
        Daleko nam do ematkowych prezentow za grube setki i tysiące, wiem 🙈
        • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 18:21
          pseudo_stokrotka napisała:

> Tez mnie to trochę zaskoczyło. To znaczy, raz ze cena prezentów, dwa - ilość.
          > Strasznie dużo niektóre mamy kupują.
          > U nas pieniędzy jest dość, ale prezenty są dość skromne,

Ludzie mają różne strategie prezentowe. U mnie np. zakładam z grubsza jakis pułap cenowy, i w ramach budżetu kupuję co tam kto sobie życzy (gdy dzieci były małe, to były często prezenty niespodzianki, teraz częściej "na zamówienie"). To są często rzeczy z kategorii zachcianki, i własnie Gwiazdka jest czasem, kiedy takie zachcianki spełniamy.

bo po prostu drogie rz
          > eczy kupujemy wtedy, kiedy jest potrzeba, czyli np kiedy poprzednia rzecz się z
          > epsuła.

To oczywiste u ematki.

A my nie kupujemy od razu, tylko często na okazję. [wiadomo, zależy o jaką rzecz chodzi, jak bardzo jest potrzebna na już] Widocznie nie mamy aż takiego luzu finansowego.

> Daleko nam do ematkowych prezentow za grube setki i tysiące, wiem 🙈

Oj tam oj tam, przynajmniej możesz się poczuć lepsza, to też cenne wink
          • pseudo_stokrotka Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 19:07
            kurt.wallander napisała:
            >
            > Oj tam oj tam, przynajmniej możesz się poczuć lepsza, to też cenne wink

A ty się poczułaś gorsza? Niepotrzebnie, to tylko wątek o prezentach.
            • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 19:11

> kurt.wallander napisała:
              > >
              > > Oj tam oj tam, przynajmniej możesz się poczuć lepsza, to też cenne wink
              >
              > A ty się poczułaś gorsza? Niepotrzebnie, to tylko wątek o prezentach.

Absolutnie nie. Natomiast u ciebie wyczuwam nutkę wyższości, zupełnie nieuzasadnioną. Bo, jak pisałam, ludzie mają różne strategie zakupowo-prezentowe. I wcale jedna nie jest lepsza od drugiej, o ile pasuje wszystkim zainteresowanym (darczyńcom i obdarowywanym).
          • pseudo_stokrotka Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 20:48
            kurt.wallander napisała:
            >
            > Oj tam oj tam, przynajmniej możesz się poczuć lepsza, to też cenne wink

A ty się poczułaś gorsza? Niepotrzebnie, to tylko wątek o prezentach.
            • pseudo_stokrotka Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 20:55
              Sorry, nie wiem dlaczego wysłało się drugi raz.

Chciałam tylko napisać, że nie odpowiadam za to, co kto wyczuwa.

Ale szczerze powiem. Nie czuje się lepsza w żaden sposób, nartomiast uważam, że większość ludzi kupuje za dużo rzeczy. Ja się staram ograniczać, z różnym skutkiem, ale generalnie widzę, że kupuję mniej niż kiedyś. Nie umartwiam się, nie żyję jak Amisz, ale przyznam, że wiele z tych list wydaje mi się mocno przesadzone. Nie mam z tego powodu poczucia bycia lepszą, natomiast przyznaję, że wkurza mnie takie kupowanie "na hasło". Nie mówię konkretnie o ematkach, ale ogólnie.
              • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 22:28

wkurz
                > a mnie takie kupowanie "na hasło". Nie mówię konkretnie o ematkach, ale ogólnie
                > .

Tu się mogę zgodzić, że kupowanie byle kupić, byle więcej, jest bez sensu.
        • heca007 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 18:49
          A my lubimy sobie zostawić niektóre rzeczy na jakąś okazję smile I w ten sposób się uzbiera. Nie widzę różnicy między kupowaniem "na już" a kupowaniem po miesiącu od zgłoszenia zapotrzebowania (chyba, że to artykuł niezbędnie potrzebny na następny dzień jak kasztany do przedszkola tongue_out ). I tu i tam wydajesz taką samą kasę. Zresztą nie wszystkie tutaj zaproponowane prezenty są drogie. No ile ja mogłam zapłacić za 3 pudełka używanych zapałek dla kolekcjonera?! suspicious Albo za trymer do włosów w nosie big_grin Syn zamówił, kosztuje to niespełna 15 zł w Rossmanie. Córka przyjeżdża do domu po ponad 4 miesiącach więc jej się uzbierało. Nic w tym czasie nie dostawała.
          A tak już na koniec, wypowiedziały się tutaj też ematki, które nic nie kupują pod choinkę.
          • pseudo_stokrotka Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 19:05
            No ok, ale prezentu dla dzieci to trochę coś innego, tu wiadomo, że nie kupuje się butów czy kurtki, tylko coś "extra". Ale dla męża... No nie wiem, co bym mu mogła kupić? Co potrzebuje, kupuje sobie na bieżąco. Jak zepsuła się mu golarka latem, to miałam czekać do grudnia?
            A jeśli golarka jest dobra i działa, to nie będę mu kupować nowej... On ma takie samo podejście do prezentów, wiec nie ma zgrzytów, że chciał więcej wink
            Po prostu w praktyce nie widze, co miałabym mu kupić.
            • heca007 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 19:11
              Ja wiem co mogę mojemu kupić i z czego będzie zadowolony suspicious I to jest najważniejsze.
              Ja nigdzie nie napisałam, że trzeba pół roku czekać na nową golarkę. Ale jeżeli pojawia się coś co by dziecko lub mąż chcieli niedługo przed świętami to odkładamy zakup do świąt.
              • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 19:14
                heca007 napisała:

> Ja nigdzie nie napisałam, że trzeba pół roku czekać na nową golarkę. Ale jeżeli
                > pojawia się coś co by dziecko lub mąż chcieli niedługo przed świętami to odkła
                > damy zakup do świąt.

U nas podobnie. Plus dochodzi element spełniania "zachcianek", czyli np. kupowanie rzeczy, które mogą być moim zdaniem nieadekwatnie drogie (do jakości, swojej funkcjonalności, czy pojemności), ale mieszczą się w założonym budżecie i są chciane.
            • bi_scotti Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 19:17

> Po prostu w praktyce nie widze, co miałabym mu kupić.

No idea jaki jest Twoj maz ale ... ja osobiscie (classic atheist BEZ choinki!) uwielbiam dawac & dostawac prezenty 24 grudnia "gdy zaswieci pierwsza gwiazdka" smile Moze byc t-shirt, moga byc skarpety, moze byc gift card do bookstore, moze byc butelka wina czy batonik czekoladowy - doesn't matter - chodzi o "magic" tego wieczoru, tej gwiazdki, tego ze ktos pomyslal akurat na te chwile smile Jesli jest konkretne zamowienie - great, zyje sie latwiej. A jak nie ma no to nie ma, to ma sie frajde w wymyslaniu ale i w czekaniu na to, co ktos wymyslil. Ze czasem "nietrafione", oh well - zawsze sie znajdzie ktos kogo ucieszy/okazja, na ktora sie nada. Przeciez to glownie chodzi o gest, pamiec, czulosc tego akurat wieczoru, tej akurat pierwszej gwiazki! Cheers.
      • pursuedbyabear Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 14:35
        Toż jak zwykle. Nie zdziwi mnie zakupowo na forum nic, odkąd jedna forumka polecała drugiej zakup balerinek za 200 euro.
        Inna sprawa, jak to w ogóle ma się do rzeczywistości. No, ale zaraz zaczną się tu targi na liczbę prezentów i świątecznych potraw (oczywiście robionych od zera).
        • heca007 Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 14:50
          A co jest dziwnego w robieniu jedzenia od zera? Jak można zrobić pierogi od połowy? Przecież to jest danie, które można zrobić wcześniej i zamrozić- jeśli ktoś umie, ma czas i ochotę. To nie jest coś co się robi w wigilię po południu. Z tym, że ja nigdy nie dążyłam do 12 potraw... chyba żeby chleb, opłatek, sól i pieprz na stole wliczać wink
          • berdebul Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 16:08
            U mnie nawet z szufladą z przyprawi będzie mniej big_grin big_grin za to niczego nie wyrzucamy, każdy ma co zjeść i nie ma jedzenia “nie rusz, to na święta” i “jedz, bo się zmarnuje”.
        • heca007 Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 14:53
          200 euro to dziś 860 zł. Myślę, że niejedna forumka wyskoczyła z takiej kasy na buty tongue_out Przecież wiele z nich zarabia w euro więc nie musi tego przeliczać na złotówki. Inne pytanie czy te balerinki były tego warte...
    • leyla76 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 17:17
      Ja jak narazie byłam w fazie szukania prezentów urodzinowych, bo dwoje dzieci z grudnia.
      Dla córki kupiłam- jako kalendarz adwentowy zestaw herbat z jakiejś herbaciarni w Londynie. Kubek Taylor Swift z córki imieniem i Lego orchidea.
      Na święta planuje jej kupić gramofon, bo marzy jej się słuchanie czarnych płyt. Jak możecie coś polecić z dobrym dźwiękiem ale nie bardzo drogi.

12 sto latek chce fajne ciuchy, buty , lego i karty pokemon . Za pare dni ma urodziny wiec trzeba pomyśleć.

Starszy syn (19 lat) najchętniej by dostał kasę. Myślę nad elektryczną golarką.

Z mężem robimy zawsze coś symbolicznego.

• szmytka1 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 14:58
        Rety kupiłam karty pokemon i nie wiem gdzie schowałam,. Przypomjialas mi, że mam szukac
    • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 18:01
      Dla córek (młode dorosłe, od 18 do 22 lat) w sumie na Gwiazdkę i na mikołajki:

chusty Buff
      książki
      biżuteria
      woda perfumowana
      akcesoria do akwarium
      kubek termiczny Zojirushi
      skarpetki z motywem świątecznym
      skarpetki z wełną i kaszmirem
      kominiarka narciarska
      piżamy
      długopisy wink
      herbaty
      opaska jedwabna na oczy do spania
      kolekcjonerska figurka z anime
      kalkulator naukowy

mąż:

kurtka 3w1
      dezodoranty
      woda toaletowa
      książki
      rozsadnik
      • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 20:47
        Co to jest kurtka 3 w 1 ? kurtka spiwor k namiot w jednym? He he
        • bi_scotti Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 21:19
          princesswhitewolf napisała:

> Co to jest kurtka 3 w 1 ? kurtka spiwor k namiot w jednym? He he - tu masz sample.

Co to jest "rozsadnik"? big_grin Cheers.
          • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 21:53
            Ah juz rozumiem. Bardzo fajne rozwiazanie. Zwlaszcza gdy pogoda nieprzewidywalna
            • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 00:06
              Wyguglowałaś smile

Tak, to kurtka, składająca się z dwóch warstw, bluzy polarowej lub cienkiej kurtki puchowej i zewnętrznej kurtki typu hardshell. Mozna je nosić spięte razem, wtedy jest ciepła kurtka na zimę, można oddzielnie podpinkę i warstwę wewnętrzną.
              • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 01:30
                Biscotti wyzej wkleila linka. Swietne np na wyjazdy gdy nie wiesz jaka będzie pogoda
          • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 00:10
            Rozsadnik, to taka jakby mini szklarenka (taca ze zdejmowaną pokrywą, w której ustawiasz doniczki, często biodegradowalne z rozsadami/sadzonkami, przeznaczonymi do wsadzenia później do gruntu).
            • bi_scotti Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 00:16
              kurt.wallander napisała:

> Rozsadnik, to taka jakby mini szklarenka (taca ze zdejmowaną pokrywą, w której
              > ustawiasz doniczki, często biodegradowalne z rozsadami/sadzonkami, przeznaczony
              > mi do wsadzenia później do gruntu).

Cool. Brzmi jak cos co i moj Stary Bi_scott moglby uznac za interesting. Dla mnie gardening moze nie istniec ale on lubi ziolka, pomidorki & te sprawy choc sukcesy sa umiarkowane, bo bydlackie wiewiorki wszystko zniszcza suspicious Dzieki za kruzganek oswiaty wink Cheers.
              • smoczy_plomien Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 19:19
                To ładnie wygląda, ale jest mało praktyczne...
                • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 19:27
                  Mój mąz juz miał cos takiego i dla niego jest praktyczne, czysto uzytkowo. Czy ładne? Dla mnie średnio.....W salonie bym nie postawiła

allegro.pl/oferta/rozsadnik-horti-t24l-miniszklarenka-respana-wielodoniczki-torfowe-jiffy-16302566608?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=YjNiMjJiNmYtN2E3Mi00OTNlLTlmODUtZjAxZTg3MGM0YjFiAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=65456e4a-bdff-4b34-9bb7-110a1c0ac4bb
                  • bi_scotti Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 20:32
                    Ah, wspomnien czar smile Bi_scotcieta takie robily w szkolnych czasach z opakowan do jajek & containers po roasted chicken big_grin Hodowali w szkole fasolke, pomidory, chyba cos jeszcze ... hmmm ... basil? miete? Juz nie pamietam. Nawet nie wiedzialam, ze to ma taka "fachowa" nazwe - rozsadnik smile As always: ematka uczy, ematka radzi - ematka nigdy cie nie zdradzi wink Cheers.
                    • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 22:32
                      Z tą różnicą, że te doniczki są torfowe i można roślinki wsadzić w nich do ziemi, a doniczki się rozłożą z czasem.
                      • bi_scotti Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 23:52
                        kurt.wallander napisała:

> Z tą różnicą, że te doniczki są torfowe i można roślinki wsadzić w nich do ziem
                        > i, a doniczki się rozłożą z czasem.

Egg cartons tez byly/sa compostable smile
                        Yes, you can compost egg cartons:
                        Remove stickers: Take off any stickers on the carton.
                        Cut or rip into small pieces: The smaller the pieces, the faster they'll break down.
                        Add to compost: Mix the pieces into your compost pile.
                        Egg cartons are biodegradable and break down quickly in a compost pile, creating fertilizer for your garden.
                        In addition to composting, there are many other ways to reuse egg cartons, including:
                        Starting seedlings smile
                        Making a worm farm
                        Making fire starters
                        Using as organizers
                        Storing small items
                        Creating a bird feeder
                        Replacing packing peanuts

Byl czas gdy (prawie) wszyscy rodzice donosili egg cartons & rolki po papierze toaletowym & torebki po mleku na wszystkie arts & crafts szkolne zajecia big_grin Juz nawet gdy Najmlodszy poszedl do high school, miewalam odruch odkladania tych "materials" z mysla o szkole wink Cheers.
                        • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 12:27
                          Mimo wszystko mam wątpliwości, czy nadają się jako doniczki, które mają się rozłożyć na tyle szybko, by roślina je przerosła korzeniami. Co innego torf w ziemi , a co innego wytwór z makulatury. Przyznam, że nigdy nie wyrzucałam tych wytłoczek na kompost. Muszę poczytać. Przeważnie zużywam ponownie, kupując jaja na targowisku, ale czasem zniszczone wyrzucam. Do tej pory wrzucałam do zmieszanych lub papieru (wydaje mi się, że kiedys czytałam, że można do papieru).
                          • pseudo_stokrotka Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 14:21
                            Ja kiedyś próbowałam je użyć jako podpalki do ogniska, ale paliły się słabo. Więc nie sądzę, że nadają się do sadzenia roślin.
                            W rolkach po papierze kiedyś coś posiałam, ale spleśniały. Juz nie będę eksperymentować, sorry.
                          • berdebul Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 14:23
                            Wytloczki rozkładają mi sie zawsze, a te eko-serki doniczki różnie.
    • ikonieckropka Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 18:06
      Tak mi dzisiaj przyszło do głowy, że każdego "załatwię" jakimiś świątecznymi rzeczami z Lego, niezależnie od wieku. ;D Właśnie wybieram. big_grin
      Oprócz tego do każdego domu lampka naświetlająca.
      • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 20:44
        Co to jest lampka naświetlajaca? Mowisz o zarowce z swiatlem imitujacym naturalne tylu SAD?
        • ikonieckropka Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 21:01
          O antydepresyjnych.
          • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 21:54
            No to zarowka naturalnego swiatla wystarczy. Nie trzeba lampy
            • pseudo_stokrotka Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 16:03
              A to jakaś specjalna żarówka? Możesz podlinkować?
              • berdebul Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 07:21
                Chodzi o lampy antydepresyjne, poprawiające samopoczucie i regulujące rytm dobowy jak jest za mało światła. Ciężko kupić same żarówki, łatwiej lampy.
    • heca007 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 19:54
      Mąż dostanie drona, od synów voucher na godzinną jazdę maluchem po mieście a od córki whiskey kavalan. Córka lalkę MH, pamięć zewnętrzną, stojak na kwiaty i suszarkę (nie wszystko od nas). Starszy syn golarkę leaf, łańcuszek do kluczy (zepsuł mu się właśnie a trudno go dostać bo to jest reklamówka i tak detalicznie nie sprzedają), zapałki kilka pudełek- zbiera i kapcie futrzane pazury. Młodszy słuchawki gamingowe i stojak na nie, golarkę elektryczną, zestaw do czyszczenia klawiatury i ... trymer do nosa (bo sobie usilnie zażyczył big_grin ).
      Teściowa kijki do nordic walkingu teleskopowe, brat zestaw do pielęgnacji auta (właśnie 4 dni temu kupił i tym samym wybawił nas z kłopotu szukania prezentu bo "on wszystko ma" ), bratowa kosmetyczkę podróżną. Dla reszty nie mamy jeszcze pomysłu.
      • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 20:46
        Nie wiedzialam, ze doczekamy czasow kiedy to za jazde maluchem ludzie beda placic jak za atrakcje!
        • heca007 Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 21:02
          I to dwie stówy wink Za jedną osobę! Ale mąż prawie 30 lat temu jeździł maluchem rodziców i ma sentyment. Od tamtego czasu nie miał okazji sobie przypomnieć a jak widzi malucha na ulicy to się ogląda albo zagląda do środka. Myślę, że synowie mieli dobry pomysł wink
    • biala_ladecka Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 20:14
      Frajera sobie chcę kupić.
      A młodej jeszcze nie wiem, może jakiś fajny szlafroczek albo cosy bluzę do leżenia w wyrku? Może stanleya?
      W zeszłym roku wprowadziłam zasadę jeden prezent na osobę i w tym roku pociągnę temat.
    • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 20:42
      A co to jest fen elektryczny bokser? Bo ja tez w tym kierunku mysle. Ujarzmic budzacy sie testosteron
    • pepsi.only Re: Bank prezentowych pomysłów 30.11.24, 22:02
      Póki co mam upominek na Mikołajki dla córki- zestaw do włosingu, szampon, maska, odżywka. Dołożę czekoladowego mikołajka. Ładnie zapakuję.
      A poza tym nic, no nic nie mam ani kupione, ani nawet zbytnio pomysłów.... Najtrudniej mam z mężem. Bo potrzebuję dla niego prezenty z wszystkich 3 okazji- urodziny, imieniny i pod choinkę....
    • kaki11 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 00:43
      Dla męża kask motocyklowy. Wyjątkowo prezent nie niespodzianka a ustalony między nami smile Spędzamy święta u przyjaciół, i dla niej kupiłam już perfumy a dla niego chyba jakieś duże puzzle ale jeszcze nie wybrane. Dla rodziców przyjaciółki którzy też będą kombinujemy coś w rodzaju kosza prezentowego typu jakieś słodycze, herbata, wino plus może coś małego rzeczowego albo bilety. Będę jeszcze podpytywać przyjaciółki. Dla dzieciaczków jeszcze nie wybraliśmy, no ale to będą jakieś fajne zabawki, może coś angażującego w sensie bardziej coś do układania niż kolejny miś.
    • ga-ti Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 01:20
      Podpowiadam, co się sprawdziło: dla studenta/starszego ucznie: zestaw szczelnych pudełek śniadaniowych, termos obiadowy, kubek termiczny, koszulki i "kalesony" termiczne. Dla każdego dziecka lego, (nastolatka z kwiatkami, sukulentami, kwitnace drzewko, młodsze HP). Nastolatka zestaw słodyczy z różnych stron świata, czepek do spania na loki, poszewka jedwabna, kosmetyki do loków.

No a w tym roku jest prośbą o torbę, na A4, raczej materiałową, dla artystycznej duszy, no i by się książki pomieściły. Poradzicie?

Dorosłe dziecko to poyrzebuje kasy głównie, ale może coś wymyślimy.

Młode lego i ... nie wiem, najbardziej przydałby się karnet na sprzątanie pokoju 🤪 może coś milutkiego do ubrania.

Mąż poduszkę dostanie na pewno, reszta nie wiem.

Jestem w czarnej D z prezentami, nie mam czasu pomyśleć ☹️
      • kanna Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 08:32
        Ech, termos to był mój prezent, córka bardzo chciała, zrobiła reaserch, znalazła.. a potem się zmówiła z koleżanka, że będą chodzić do mikrofali na uczelni ;/
        No i nie mam prezentu sad

Zabawne było, ze syn mi air podsy kupił, zgadaliśmy się na szczęście że ja tez sobie kupiłam na Gwiazdkę big_grin
        • ga-ti Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 12:08
          To może jakieś pudełko ma jedzenie, które można w mikrofali podgrzewać?

Ja tak mam z mężem, czegoś potrzebuję, chodzi i marudzi, ja rączki zacieram, że mu niespodziankę zrobię, a tu bach, sam sobie kupił i zadowolony.
        • princesswhitewolf Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 12:17
          Sa takie pudelka, ze wsadzasz wtyczkę do kontaktu i same podgrzewaja
      • aagnes Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 16:23
        Czepek i jedwabna poszewka!!!! To moja nastolatka chciała a ja zapomniałam, więc fajnie ze poczytałam wątek. Nastolatka jest łatwa do obkupienia, wiem o konkretnej torebce, swetrze, kilka kosmetyków czy perfumy.
        U mnie prezenty są raczej zwykle: pościel, wyciskarka do cytrusow, książki, naczynia np piekne do zapiekania, w tk maxie w dziale kuchennym nie wiem co brac, zawsze coś się wybierze.
      • margaretta80 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 16:42
        Powiesz coś więcej o tym zestawie słodyczy? Sama kompletowała czy kupowałaś jakiś gotowy? Podoba mi się pomysł.
        • ga-ti Re: Bank prezentowych pomysłów 02.12.24, 19:12
          Ematka mi poleciła sklep internetowy, można wybrać pudełko z różnymi słodyczami np. Azjatyckimi, czy konkretnie japońskimi. Ładnie zapakowane. Tylko trzeba lubić określone smaki, bo bywają zaskakujące 😄
          Poszukam nazwy sklepu.
          • wiosennedni5 Re: Bank prezentowych pomysłów 06.12.24, 19:24
            Jaki to sklep?
      • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 18:23
        ga-ti napisała:

Nastolatka zestaw słodyczy z różnych stron świata,

O, zapomniałam. U mnie też dostaną po paczce japońskich żelków.

• ga-ti Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 01:23
      A tak wogóle to jesienią wymyśliłam, że dam bilety na coś, młodzi lubią eksperymentować w kuchni, może jakieś warsztaty. Tylko nie wiem, jak tego szukać i czy już nie za późno.
    • mysiulek08 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 02:04
      dopisze od siebie:
      jesli do obdarowania macie kogos, kto sporo piecze to niezmiennie polecam blaszki i foremki le creuset, prezent bedzie doceniony po pierwszym uzyciu
    • slonko1335 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 07:47
      Syn(16) laptop-to łączony prezent urodzinowo świąteczny od wszystkich. Córka (18) też potrzebuje laptopa bo jej padł no i się zastanawiam jakby to rozwiązać żeby było sprawiedliwie. Poza tym dla niej jak zawsze mam całe mnóstwo innych pomysłów np.bon na fryzurę i makijaz(przyda się na studniówkę), bilety na koncert/festiwal., projektor, perfumy, ciuchy.
      Mąż to trudna sprawa bo to gadzeciarz i lubi drogie gadżety ale znajdę coś do roweru lub rolek. Teściowie dostaną po szlafroku. Reszta kasę bo prezenty składkowe.
      • raczek47 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 08:55
        Córka zażyczyła sobie aeroprotownicę Dyson,drogie cholerstwo,ale córcię mam jedną🙂 a syn,który jest z tych:" ja nie wiem,wszystko mam " dostanie szkolenie jazdy w trudnych warunkach,praktyczne i na pewno się przyda.
        Kilka lat temu kupiłam mu dwugodzinną lekcję gry w snookera z mistrzem Polski- bardzo mu się podobało i wykorzystuje,bo mamy bardzo dobry klub bilardowy w mieście.
        Ja sobie zażyczyłam butelkę termiczną i kubek termiczny Thermos w kolorze różowym,bo zamierzam pić więcej ziół w ciągu dnia, a pracuję do 20-21,więc tylko w pracy mogę je pić oraz kremy z Thalgo.
        • raczek47 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 10:48
          A i jeszcze,może komuś się pomysł spodoba-dla rodziny zamówiłam kalendarze Przekroju,tzw. zrywki., na 2025 r. Można kupić w pięciopaku.
        • berdebul Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 20:53
          Oooo takie szkolenie w trudnych warunkach jest super, chwalę sobię, chociaż finansowo mnie wtedy zrujnowało.
    • mava12 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 11:51
      ja ostatnio mężowi, na Andrzejki, sprawiłam paczke prezentową ze schroniska Bukowina.
      Nie chce absolutnie spamowac (nikt mi za to nie płaci) ale paczka, w skrzyneczce prezentowej, przyszła naprawdę ok. Ja akurat dobrałam skład (dla faceta) ale uważam to za o wiele lepsze niż kolejna niepotrzebana golarka czy inna wiertarka. Mogę polecic.
      Na BN od kilku lat zrezygnowalismy z prezentów (kiedy dzieci dorosły) choc mąż się opierał (jak to?).
      Kupowanie na siłę prezentów, byle cos było pod choinką, już mi się znudziło, męża przekonałam.
      No ale przy szczególnych okazjach prezent jest, ostatnio właśnie na "andrzejki" męża.
      • heca007 Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 13:39
        Rok temu pod choinkę też kupiłam mężowi taki zestaw ze Schroniska Bukowina. Bardzo fajny, spodobał się, pięknie zapakowany w pudełko. I bardzo bezpiecznie opakowany do wysyłki. Tak że też bardzo polecam jak ktoś lubi takie klimaty smile
        • homohominilupus Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 15:32
          Nie chcę spamować i tego nie robię, polecę z dobrego serca tym, którzy nie mają pomysłu a niestraszne im żywnościowe prezenty (a u obdarowanych nie wylądują w koszu")

Zdrojowa Spiżarnia/ Stary Dom Zdrojowy produkuje pyszności typu konfitury, rydze, pesto z czosnku niedźwiedziego, genialny piernik...
          Sama chętnie bym taki prezent przygarnęła.
          • kurt.wallander Re: Bank prezentowych pomysłów 01.12.24, 16:19
            Pisałam wyżej, że równiez niektórzy otrzymają spozywcze prezenty od nas, produkty z aronii z gospodarstwa w Jarkowie. Pyszne - sobie też kupiliśmy i już zjadamy i wypijamy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka